https://www.vrt.be/vrtnws(...)la-de-staatskas-lee/quote:De grote kloof tussen rijk en arm in Congo
De meeste personen die in het onderzoek zijn genoemd, wensten niet te reageren. Maar het is vrijwel zeker dat het datalek een grote impact zal hebben op de publieke opinie in België en zeker in Congo. Met het geld waarvan sprake is, 120 miljoen euro, kom je aan een jaarloon voor 250.000 Congolezen. In Congo moet 70 procent van de bevolking rondkomen met minder dan 2 euro per dag. Dat er zeer veel geld is weggezogen uit de instellingen die moeten zorgen voor democratie, voor infrastructuur en algemeen welzijn, kan niet anders dan grote verontwaardiging veroorzaken. Of de corruptie ook bestraft wordt door de huidige president Tshisekedi, die door samen te werken met Kabila aan de macht kwam, is een andere zaak.
De japanse bevolking gaat rap krimpen vanwege de vergrijzing in combinatie met een laag geboortecijfer dan zal er ook minder vraag naar woonruimte zijn naar ik aanneem.quote:
Is al rap aan het krimpen. Maar Tokyo groeit nog steeds geloof ik. Dat is ook weer iets wat je in gedachte moet houden. De krimp zit vooral buiten de grote steden.quote:Op dinsdag 23 november 2021 00:33 schreef Digi2 het volgende:
[..]
De japanse bevolking gaat rap krimpen vanwege de vergrijzing in combinatie met een laag geboortecijfer dan zal er ook minder vraag naar woonruimte zijn naar ik aanneem.
Er staan daar vele huizen in kleinere dorpen leeg vanwege de vergrijzing.Tokyo is inderdaad een ongelofelijk dichbevolkte stad omdat iedereen er wil wonen. Maar alarmbellen? Neh.quote:
Geboortecijfer van 1,3 dus. Waarschijnlijk lager zelfs omdat provincies hier nog wel eens de cijfers van aanpassen om het er beter uit te laten zien. Wel nog steeds een stuk hoger dan Zuid-Korea (0,85)quote:Het aantal geboorten in China is gedaald naar een historisch dieptepunt. Het Chinese nationale statistiekbureau publiceerde onlangs een jaarboek over 2020, waarin staat er vorig jaar 8,52 geboorten waren per 1000 mensen. Dat is het laagste niveau sinds de oprichting van de Volksrepubliek China in 1949.
Het aantal kinderen dat in China gemiddeld per vrouw wordt geboren stond vorig jaar op 1,3. Dat is te weinig om de populatie op peil te houden.
De daling in China wordt veroorzaakt door de vergrijzing en de hoge kosten voor het levensonderhoud van een gezin. In de Chinese staatskrant Global Times wordt daarnaast gewezen op de impact van het coronavirus, maar dat wordt verder niet toegelicht.
NOS-correspondent Garrie van Pinxteren:
"Veel mensen in China zien op tegen de kosten die ze moeten maken voor een goede opleiding voor hun kind. Ook voelen ze zich vaak verplicht om als bruidsschat een huis te kopen voor hun zoon, een heel kostbare aangelegenheid.
Om het tij te keren maakte China in 2015 een einde aan de eenkindpolitiek, die begin jaren 80 werd ingesteld uit vrees voor overbevolking. Volgens veel experts werd die maatregel veel te laat afgeschaft, waardoor een sterke bevolkingsafname lastig te stuiten was."
Ook met het aantal geregistreerde huwelijken liep het vorig jaar geen storm. In 2020 stapten ruim 8,1 miljoen stellen in het huwelijksbootje, het laagste niveau in zeventien jaar.
Aan de andere kant nam door een nieuwe wet ook het aantal echtscheidingen voor het eerst in decennia af. Begin vorig jaar kwam er een verplichte 'afkoelperiode' voor echtelieden die niet langer met elkaar door wilden.
Drie kinderen
Het lage geboortecijfer veroorzaakt kopzorgen bij de allesbepalende Communistische Partij in China, die al jaren probeert het tij te keren.
Zes jaar geleden werd de eenkindpolitiek al afgeschaft en sinds afgelopen mei mogen Chinese gezinnen drie nakomelingen verwekken. Het effect daarvan is nu nog niet te meten, maar het is de vraag of er op grote schaal animo voor is. Veel Chinezen vinden het simpelweg te duur om twee, laat staan drie kinderen groot te brengen.
Er is Peking veel aan gelegen om de curve weer naar boven te krijgen, omdat bij een dalende beroepsbevolking de druk op de economie toeneemt. China is nu nog het land met de meeste inwoners ter wereld (ruim 1,4 miljard), maar zal binnen een aantal jaar worden ingehaald door India.
Niks aan doen, mooi zo laten hopelijk.quote:Op woensdag 24 november 2021 11:35 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
https://nos.nl/artikel/24(...)veau-in-ruim-70-jaar
Geboortecijfer China op laagste niveau in ruim 70 jaar
[..]
Geboortecijfer van 1,3 dus. Waarschijnlijk lager zelfs omdat provincies hier nog wel eens de cijfers van aanpassen om het er beter uit te laten zien. Wel nog steeds een stuk hoger dan Zuid-Korea (0,85)
Ben benieuwd wat Xi eraan kan doen. Mensen forceren meer kinderen te krijgen is een stuk lastiger dan mensen forceren maar 1 kind te nemen.
Waarom zou Xi het zo laten? Het heeft vrijwel alleen maar nadelen voor China. Stabilisatie zou het beste zijn.quote:Op woensdag 24 november 2021 11:48 schreef Solstice1 het volgende:
[..]
Niks aan doen, mooi zo laten hopelijk.
De communistische partij zal ongetwijfeld dezelfde overwegingen hebben als een aantal partijen in Nederland, groei in aantal mensen betekent groei van het BNP en dat is voor sommige mensen best goed. Ik vind het persoonlijk klote omdat je met steeds meer mensen van dezelfde grondstoffen gebruik gaat maken. Daarom gaf ik aan dat ik een slinkende (wereld)bevolking wel prima vind.quote:Op woensdag 24 november 2021 11:55 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Waarom zou Xi het zo laten? Het heeft vrijwel alleen maar nadelen voor China. Stabilisatie zou het beste zijn.
Een hoogleraar bij Tsinghua gaf vorig jaar het advies aan de Xi regering om elk jaar 10 procent van het nationaal bruto inkomen te besteden aan het opkrikken van de Chinese geboortecijfers. 10 procent op 16.600 miljard dollar BNP is 1600 miljard dollar per jaar aan vaders en moeders besteden (2021). Anders condooms en anticonceptie verbieden. Een andere optie is het aantal abortussen stevig terug te dringen en zorgen dat die kinderen worden behouden voor de toekomst. De miljoenen abortussen die Chinese vrouwen elk jaar ondergaan is te veel van het goede. Dit vraagt een zeer grote aardverschuiving om op te lossen. Geen enkel land met een lage geboortecijfer heeft serieus werk gemaakt om het tij te keren door voor een nationale paradigmaverschuiving te zorgen met het oog op demografie. Het is een subsidie hier en daar maar verder niks revolutionairs.quote:Op woensdag 24 november 2021 11:55 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Waarom zou Xi het zo laten? Het heeft vrijwel alleen maar nadelen voor China. Stabilisatie zou het beste zijn.
Hongarije is het wel gelukt om van 1.2 naar 1.55 te gaan.quote:Op woensdag 24 november 2021 12:18 schreef Peppert het volgende:
[..]
Een hoogleraar bij Tsinghua gaf vorig jaar het advies aan de Xi regering om elk jaar 10 procent van het nationaal bruto inkomen te besteden aan het opkrikken van de Chinese geboortecijfers. 10 procent op 16.600 miljard dollar BNP is 1600 miljard dollar per jaar aan vaders en moeders besteden (2021). Anders condooms en anticonceptie verbieden. Een andere optie is het aantal abortussen stevig terugdringen en zorgen dat die kinderen worden behouden voor de toekomst. De miljoenen abortussen die Chinese vrouwen elk jaar ondergaan is te veel van het goede. Dit vraagt een zeer grote aardverschuiving om op te lossen. Geen enkel land met een lage geboortecijfer heeft serieus werk gemaakt om het tij te keren door voor een nationale paradigmaverschuiving te zorgen met het oog op demografie. Het is een subsidie hier en daar maar verder niks revolutionairs.
Het moet 2,1 per vrouw zijn om de populatie te stabiliseren. 1,55 gaat Hongarije niet redden.quote:Op woensdag 24 november 2021 12:45 schreef Ciclon het volgende:
[..]
Hongarije is het wel gelukt om van 1.2 naar 1.55 te gaan.
Klopt, maar stijgende lijn is er. Maar de vraag is hoe lang en tot hoe ver die gaat rijken.quote:Op woensdag 24 november 2021 12:49 schreef Peppert het volgende:
[..]
Het moet 2,1 per vrouw zijn om de populatie te stabiliseren. 1,55 gaat Hongarije niet redden.
Religie. Het is van cruciaal belang in hoe we kinderen zien. Religieuzen waarderen nageslacht. Het probleem met de seculiere moderne ideologie 'moderniteit' en hoe de 'moderne kapitalistische samenleving is ingericht' is dat kinderen als kostenpost worden gezien en niet iets om voor te streven maar alle aandacht gaat naar de carriere en fun in het leven. Alle aandacht in een moderne neoliberale samenleving gaat uit naar het maken van zoveel mogelijk omzet en winst. Werkgevers denken alleen aan geld en zien zwangere vrouwen als enorme last dus die worden gediscrimineerd. Het zit heel diep. De moderne samenleving is niet bepaald vriendelijk of meewerkend met gezinnen. Fulltime baan en dan nog voor drie kinderen zorgen? Hoe dan? Hoe kom je aan voldoende ruimte? Een kleinschalig appartement op 15 hoog gaat hem toch niet worden? Etc etc. Daarnaast heb je tijgermoeders die het liefst enorme vermogens besteden aan een kind in de hoop dat een volgende Einstein of Beethoven uit voortkomt dan verspreid over meerdere kinderen.quote:Op woensdag 24 november 2021 12:50 schreef Ciclon het volgende:
[..]
Klopt, maar stijgende lijn is er. Maar de vraag is hoe lang en tot hoe ver die gaat rijken.
Israel is wat dat betreft wel een vreemde eend. Westers, modern land: 2,95, al zal dat grotendeels komen door die orthodoxe Joden.
En dat terwijl Israel kwa ruimte daar juist beter minder kinderen kunnen hebben...quote:Op woensdag 24 november 2021 12:50 schreef Ciclon het volgende:
[..]
Klopt, maar stijgende lijn is er. Maar de vraag is hoe lang en tot hoe ver die gaat rijken.
Israel is wat dat betreft wel een vreemde eend. Westers, modern land: 2,95, al zal dat grotendeels komen door die orthodoxe Joden.
Ik vind de lagere geboortecijfers wel fijn, juist omdat je op een planeet woont met beperkte grondstoffen waar je ook nog eens een enorme ecologische invloed op hebt met de mensheid. Maar je hebt wel gelijk dat kinderen min of meer een luxe aan het worden zijn in geindustrialiseerde landen en dat je flink mag werken met beide ouders om de boel te onderhouden. En dat is gezien de haast continue stijging van het BNP natuurlijk enorm bezopen.quote:Op woensdag 24 november 2021 12:53 schreef Peppert het volgende:
[..]
Religie. Het is van cruciaal belang in hoe we kinderen zien. Religieuzen waarderen nageslacht. Het probleem met de seculiere moderne ideologie 'moderniteit' en hoe de 'moderne kapitalistische samenleving is ingericht' is dat kinderen als kostenpost worden gezien en niet iets om voor te streven maar alle aandacht gaat naar de carriere en fun in het leven. Alle aandacht in een moderne neoliberale samenleving gaat uit naar het maken van zoveel mogelijk omzet en winst. Werkgevers denken alleen aan geld en zien zwangere vrouwen als enorme last dus die worden gediscrimineerd. Het zit heel diep. De moderne samenleving is niet bepaald vriendelijk of meewerkend met gezinnen. Fulltime baan en dan nog voor drie kinderen zorgen? Hoe dan? Hoe kom je aan voldoende ruimte? Een kleinschalig appartement op 15 hoog gaat hem toch niet worden? Etc etc. Daarnaast heb je tijgermoeders die het liefst enorme vermogens besteden aan een kind in de hoop dat een volgende Einstein of Beethoven uit voortkomt dan verspreid over meerdere kinderen.
Het geboortecijfer bij ons mag wel wat hoger zijn, het grote probleem bevind zich in een aantal landen in het Midden- Oosten en Afrika (Tunesie uitgezonderd en ook Marokko en Algerije gaan de goede richting op). Dat volk komt allemaal hierheen.quote:Op woensdag 24 november 2021 15:36 schreef Solstice1 het volgende:
[..]
Ik vind de lagere geboortecijfers wel fijn, juist omdat je op een planeet woont met beperkte grondstoffen waar je ook nog eens een enorme ecologische invloed op hebt met de mensheid. Maar je hebt wel gelijk dat kinderen min of meer een luxe aan het worden zijn in geindustrialiseerde landen en dat je flink mag werken met beide ouders om de boel te onderhouden. En dat is gezien de haast continue stijging van het BNP natuurlijk enorm bezopen.
Slechts het verstandelijk gehandicapt nageslacht wordt door religieuzen gewaardeerd, omdat zij niet door hebben dat zij door religieuzen worden misbruikt om kritische jongere mensen tot zwijgen te brengen.quote:Op woensdag 24 november 2021 12:53 schreef Peppert het volgende:
[..]
Religie. Het is van cruciaal belang in hoe we kinderen zien. Religieuzen waarderen nageslacht.
Ik zie het liever overal omlaag gaan, wat ook veel te maken heeft met stijgende welvaart. Blijkt dat welvarende landen minder kinderen produceren. Maar het is helemaal niet erg als er weer flink wat wereld teruggegeven wordt aan de natuur.quote:Op woensdag 24 november 2021 16:22 schreef Ciclon het volgende:
[..]
Het geboortecijfer bij ons mag wel wat hoger zijn, het grote probleem bevind zich in een aantal landen in het Midden- Oosten en Afrika (Tunesie uitgezonderd en ook Marokko en Algerije gaan de goede richting op). Dat volk komt allemaal hierheen.
Raffinaderijen okee, stank okee (rijd maar eens over de A4 of A15 met raampje open), maar een windturbine doet het hem.quote:Op woensdag 24 november 2021 23:07 schreef Alpha0 het volgende:
Windmolens van 250 meter bij Beneluxplein roepen weerstand op
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |