abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 18 september 2021 @ 23:01:56 #1
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_201420463


Cryptocoins?
Bitcoin is het bekendste voorbeeld van cryptocurrency. Naast Bitcoins zijn er nog heel veel 'altcoins' kijk hier maar eens voor een overzicht; Coingecko. Bitcoin is bedoeld als peer-to-peer geld, je kan geld (Bitcoin) naar iemand overmaken zonder tussenkomst van een bank. De transactie is anoniem en binnen enkele minuten geregeld. Dit gebeurt allemaal door middel van een blockchain.

Blockchain?
De blockchain kun je zien als een kasboek dat wordt gecontroleerd door iedereen die gebruik maakt hiervan. Je kan in dat kasboek elke transactie zien die ooit heeft plaatsgevonden. De blockchain wordt door heel veel pc's gecontroleerd en is niet achteraf wijzigbaar. Een systeem wat moeilijk te manipuleren is dus. In elk block in de blockchain zitten transacties van coins. Kijk maar eens hier om zelf een kijkje te nemen in zo`n blockchain; Bitcoin Block Explorer - Blockchain

Wie houdt de blockchain bij?
Transacties worden door nodes verzonden naar het netwerk. Een node is een computer die de software van Bitcoin draait. Miners stoppen deze transacties in een blok en als dank krijgen zij hiervoor een beloning. Dit is natuurlijk kort door de bocht; bekijk dit filmpje maar eens voor een uitgebreidere uitleg;


Er zijn tegenwoordig twee verschillende technieken die worden gebruikt om de blockchain bij te houden, namelijk; Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS). PoW is een vorm van mining, waarbij de rekenkracht van een computer wordt gebruikt ten dienste van de blockchain. De computer lost als het ware mathematische puzzels op en moet intensief werk (de W in PoW) leveren om transacties te controleren en nieuwe blokken te creëren. Deze inspanningen worden beloond in cryptocurrency. PoS is in principe een vorm van virtuele mining. Des te groter het aantal (stake) van een bepaalde cryptocurrency iemand bezit, des te meer transacties er kunnen worden gevalideerd en des te groter de reward voor de persoon in kwestie. Met andere woorden: Des te meer je bezit, des te meer je zult worden beloond.

Minen levert dus geld op?
Ja. Maar op kleine schaal is het minen van Bitcoin eigenlijk niet meer rendabel door de kosten van aanschaf van hardware, stroomkosten etc. Dit omdat het minen van Bitcoin ook steeds moeilijker wordt en er veel concurrentie is. Wellicht als Bitcoin in de toekomst nog veel meer waard word dat het weer rendabel wordt. Het minen van sommige altcoins op kleine schaal kan wel rendabel zijn, helemaal met wellicht een prijsstijging in het verschiet.

En wat zijn de verschillen tussen Bitcoin en verschillende altcoins?
Satoshi Nakamoto zocht een vorm van bescherming tegen centrale banken. Vanaf de jaren 70 waren cyberpunks al op zoek naar zoiets. Met Bitcoin is die oplossing er gekomen. Doordat de software open-source is kan het makkelijk gekloond worden. Dit gebeurde in de eerste jaren dan ook. Later begonnen bedrijfen en individuen andere voordelen te zien in blockchain en zijn daar op door gegaan. Sommige zullen je vertellen dat geld (dus Bitcoin) de enige usecase voor blockchain is, andere zullen je vertellen dat het de oplossing voor alles is. Doe je eigen onderzoek.



Oké. Hoe kom ik aan cryptocurrency?
Cryptocurrency kun je kopen via brokers of via een exchange. De laatstgenoemde is eigenlijk een soort AEX maar dan alleen voor cryptocurrency. Kopen via een exchange is meestal goedkoper dan het kopen van een broker. Dit omdat je nu geen tussenpersoon hebt maar rechtstreeks van een andere gebruiker koopt.

En hoe sla ik mijn digitale geld nu veilig op?
In een wallet. En dat kan op verschillende manieren en plekken, elk met zijn eigen voor en nadelen.
Je kan het in je wallet op een exchange bewaren maar de geschiedenis heeft geleerd dat dit niet altijd een goed idee is. Je kan bij je wallet door middel van een private key, alleen hiermee kun je transacties doen. Omdat de exchange jouw private key beheerd kan de eigenaar van die exchange er in theorie dus met al het geld vandoor gaan. Google maar eens op 'mt. Gox' voor een voorbeeld.

Wil je dagelijks handelen met crypto dan is het handiger om je coins op een exchange te laten. Koop je ze voor de lange termijn dan kun je het beter opslaan in een ander soort wallet.

Wallet? Offline wallet? Hardware wallet? Paper wallet? Wat?
Een wallet komt in verschillende vormen. Je kan een walletprogramma voor desbetreffende coin installeren op je pc / laptop / telefoon / tablet en daar je coin in opslaan. Maakt wel een backup van je private key zodat als deze crasht je je coins nog wel van recoveren.

Daarnaast zijn er ook hardware wallets tekoop zoals de Trezor of de Nano Ledger.

Een paper wallet is heel simpel. Je maakt online een bitcoinadres aan en stuurt naar dat adres je coins. Je print je private key uit. Deze sla je op een aantal plekken veilig op en je coins staan nu op dat adres in de blockchain opgeslagen. Met die key kun je op een later tijdstip een wallet installeren en bij je coins.

Meer info: https://www.coindesk.com/information/paper-wallet-tutorial/

Probeer closed-source wallets te vermijden. Dit zijn Wallets die zijn gemaakt door een partij die niet in eerste instantie bij het team zit dat desbetreffende coin heeft ontwikkeld. Het verleden heeft uitgewezen dat hier nog wel eens misbruikt van is gemaakt.

Wat een hoop info. Waarom moet ik instappen?
Omdat je bank 0.1% rente per jaar geeft en omdat de blockchain de toekomst heeft. Het is niet voor niks dat er steeds meer geld in cryptocurrency omgaat. To the moon motherfuckers!

En wat zorgt er nou voor dat een coin waarde krijgt?
De markt bepaalt de waarde van een coin. Hoe meer mensen er heil in zien, hoe meer het waard wordt.

Maar nu even serieus, ik snap er nog steeds niks van!
Bekijk hier stap voor stap handleidingen:
http://forum.fok.nl/topic/2399122

Hoe claim ik een geforkte munt?
Door je private key in een wallet te importeren die de nieuwe munt support (wel eerst je Bitcoins verplaasen naar een ander adres!). Gedetailleerde uitleg voor Bitcoin Cash en Bitcoin Gold: http://forum.fok.nl/topic/2408251/1/400#p175313682

Afkortingen en jargon
FOMO - Fear of missing out - Paniekreactie omdat een coin opeens erg veel in waarde stijgt. Paniekaankoop.
FUD - Fear, uncertainty, doubt. Op het moment dat er angst en onzekerheid in de markt zit dan gaan vaak veel mensen hun geld omzetten naar fiat. Dit zorgt voor een dalende trend of crash in de markt.
ICO - Initial Coin Offering. Een nieuwe munt wordt geïntroduceerd. Hier is geld voor nodig. Vroege investeerders kunnen in een ICO investeren in de hoop dat de munt daarna een veelvoud waard wordt.
Fee - Om een transactie te doen moet er fee worden betaald. Dit is een bedrag dat ervoor zorgt dat jouw transactie in behandeling wordt genomen. Sommige exchanges rekenen ook fee om uit te laten betalen.
Hodlen - Je cryptomunten altijd houden (holden).
Holden - Holden is ook traden, alleen zit er meer tijd tussen.

Shorten? Long gaan? Margin trading? Leverage?
Geen zin om nu deze termen nu uit te leggen. Google er maar op :').

Exchanges;
Kraken | Buy, Sell and Margin Trade Bitcoin (BTC) and Ethereum (ETH) - Buy, Sell, Trade Bitcoin
Bittrex.com - Bittrex, The Next Generation Digital Currency Exchange
Binance - Chinese exchange, werkt goed voor handelen tussen crpytomunten

Bedrijven waar je crypto kan kopen buiten een exchange om?
Bitonic
BTC Direct
Satos

Bitcoin block explorers
Blockchain.info
BlockExplorer.com
CryptoGraffiti.info

Crypto koersen
Preev simple bitcoin price
CoinGecko - Cryptocurrency Prices and Market Capitalization
Cryptodashboard.io - Lichtgewicht versie van Coinmarketcap met auto refresh
cryptowat.ch - Live koersen van de belangrijkste exchanges
Agrr - Trades en koers van de grootste exchanges.

Gedetailleerde crypto statistieken
fork.lol
coin.dance
Statoshi.info
Cryptocurrency Mining Profitability
BitcoinWisdom.com

Crypto nieuws
Bitcoin Magazine (NL)
Bitcoin nieuws
Bitcoin Magazine
Coindesk
CoinTelegraph
/r/CryptoCurrency
/r/Bitcoin

Informatie
Bitcoin Information & Resources
Bitcoin-Only (NL)
Bitcoinstart (NL)

Bitcoin en belastingaangifte
Bitcoin als vermogen: box 3
Het bezit van bitcoin en andere crypcurrencies wordt gezien als vermogen. Vermogen moet worden opgegeven in box 3.

De waarde die u opgeeft is de waarde (in euro's) van uw cryptovaluta op 1 januari van het fiscale jaar. Bij uw belastingaangifte over het jaar 2016, geeft u dus aan hoeveel uw cryptocurrencies op 1 januari waard waren. Wij adviseren u om altijd al uw cryptocurrencies op te geven, ook als het om kleine bedragen gaat. Immers kan uw portfolio in een jaar sterk in waarde stijgen, als u het niet eerder heeft opgegeven dan kampt u in de toekomst wellicht met een voor de belastingdienst onverklaarbaar vermogen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de Belastingdienst.

Starten met het kopen van bitcoin
- Koop bitcoin (bijvoorbeeld bij Satos of Bitonic). Verzend het naar het adres van een wallet. Betaal met iDeal.
- HODL = win

Starten met het kopen van Altcoins
- Open een account op bijv. Binance.
- Bij de tab 'Deposits/withdrawals' kies je 'Deposit' bij Bitcoin. Kopieer het wallet-adres.
- Koop bitcoin (bijvoorbeeld bij Satos of Bitonic). Verzend het naar het adres van Binance. Betaal met iDeal.
- Na de verwerkingstijd (meestal 20-30 min) staat je saldo in bitcoin op Binance. Via de Exchanges kan je bitcoin kopen/verkopen voor andere Crypto.
(Elke transactie -dus koop/verkoop van crypto op Binance- kost je 0,1% van de transactiesom aan fee. Lagere fee (0,05%) is mogelijk als je BNB-crypto gekocht hebt. In dat geval gaan deze fees direct van je BNB-saldo af.)

DISCLAIMER:
Cryptocurrency is een erg jonge en volatiele markt. Nog meer dan voor elke andere markt geldt hier dat je je goed moet inlezen en investeer enkel geld dat je kan missen. Don't invest recklessly.
  zaterdag 18 september 2021 @ 23:03:19 #2
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_201420482
Goed nieuw topic, lame titel. Maar tgev opent geen nieuwe.

Ff over die SNTR, hoe zit dat?
Want overal lijkt dat een dode coin. Maar blijkbaar is die dan geforked ofzo?
pi_201420862
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 september 2021 23:03 schreef bleiblei het volgende:
Goed nieuw topic, lame titel. Maar tgev opent geen nieuwe.

Ff over die SNTR, hoe zit dat?
Want overal lijkt dat een dode coin. Maar blijkbaar is die dan geforked ofzo?
SNTR was een ERC20 token, maar is nu voortgezet als een native token op de UBX-chain. Het heet nog Silent Notary maar de tokennaam is gewijzigd naar UBSN (UBix Silent Notary). Om het nog ingewikkelder te maken is daar weer een gewrapte variant van als ERC20 token, en die is nu verhandelbaar op Bitrue.

De oude SNTR (ERC20) token is dood, de UBSN token leeft!
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
  zaterdag 18 september 2021 @ 23:46:09 #4
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_201421134
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 september 2021 23:29 schreef recursief het volgende:

[..]
SNTR was een ERC20 token, maar is nu voortgezet als een native token op de UBX-chain. Het heet nog Silent Notary maar de tokennaam is gewijzigd naar UBSN (UBix Silent Notary). Om het nog ingewikkelder te maken is daar weer een gewrapte variant van als ERC20 token, en die is nu verhandelbaar op Bitrue.

De oude SNTR (ERC20) token is dood, de UBSN token leeft!
Maar moet je daar wat voor doen om van SNTR naar UBSN te gaan? Of kan je gewoon als een luiaard je crypto x jaar vergeten en kom je er na een paar jaar achter dat het anders heet?

Want dat vind ik zelf wel lastig. Ik ben vrij lui en heb geen zin om dat altijd maar in de gaten te houden. Dus ben typisch iemand die iets koopt en die er na anderhalf jaar erachter komt dat er iets geforked (weet nog steeds niet in detail hoe dat dan werkt.) Of renamed is.
pi_201421170
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 september 2021 23:46 schreef bleiblei het volgende:

[..]
Maar moet je daar wat voor doen om van SNTR naar UBSN te gaan? Of kan je gewoon als een luiaard je crypto x jaar vergeten en kom je er na een paar jaar achter dat het anders heet?

Want dat vind ik zelf wel lastig. Ik ben vrij lui en heb geen zin om dat altijd maar in de gaten te houden. Dus ben typisch iemand die iets koopt en die er na anderhalf jaar erachter komt dat er iets geforked (weet nog steeds niet in detail hoe dat dan werkt.) Of renamed is.
Er was een swapperiode, maar die is al heel lang voorbij. Als je nu nog SNTR hebt vrees ik dat je daar weinig mee kan.
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
  zaterdag 18 september 2021 @ 23:52:21 #6
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_201421208
Wat ook de reden is dat ik dik 10 jaar geleden dacht "wat een gezeik allemaal voor een digitale munt van 0.01cent". ;( .
  zaterdag 18 september 2021 @ 23:53:23 #7
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_201421218
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 september 2021 23:49 schreef recursief het volgende:

[..]
Er was een swapperiode, maar die is al heel lang voorbij. Als je nu nog SNTR hebt vrees ik dat je daar weinig mee kan.
Ah, dus je moet er wel bovenop zitten. Scheelt dat ik geen SNTR heb :P .
  zondag 19 september 2021 @ 00:02:57 #8
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_201421320
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 september 2021 23:46 schreef bleiblei het volgende:

[..]
Maar moet je daar wat voor doen om van SNTR naar UBSN te gaan? Of kan je gewoon als een luiaard je crypto x jaar vergeten en kom je er na een paar jaar achter dat het anders heet?

Want dat vind ik zelf wel lastig. Ik ben vrij lui en heb geen zin om dat altijd maar in de gaten te houden. Dus ben typisch iemand die iets koopt en die er na anderhalf jaar erachter komt dat er iets geforked (weet nog steeds niet in detail hoe dat dan werkt.) Of renamed is.
Dan kun je het beter gewoon bij Bitcoin houden.
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
  zondag 19 september 2021 @ 00:23:21 #9
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_201421551
quote:
14s.gif Op zondag 19 september 2021 00:02 schreef fathank het volgende:

[..]
Dan kun je het beter gewoon bij Bitcoin houden.
Das saai :P . Dan kan je beter je euro's in volatiele aandelen stoppen. Dan zit er nog iets van fysieke waarde in het verhaal.
pi_201422091
PYR in één klap 60% up _O-
pi_201423851
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 00:23 schreef bleiblei het volgende:

[..]
Das saai :P . Dan kan je beter je euro's in volatiele aandelen stoppen. Dan zit er nog iets van fysieke waarde in het verhaal.
NGMI
pi_201423901
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 01:24 schreef FundsAreSafu het volgende:
PYR in één klap 60% up _O-
Zo een OG Whale heeft voor 1 mil USD erbij gekocht. Hij had zijn mjolnir x node verkocht hiervoor :).

En wat grote Whales van cryptotwitter houden PYR ook in de gaten.

twitter


Crypti iso is echt goeie. Dankzij hem is Delphi Digital nu een deepdive aan het doen in VulcanForged. Dankzij Delphi Digital is de koers van axie nu zo hoog als hij is en hebben ze zoveel users.

twitter


[ Bericht 22% gewijzigd door #ANONIEM op 19-09-2021 10:48:29 ]
pi_201423909
BTC.D lijkt dan toch eindelijk gebroken te zijn.
pi_201426890
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 00:23 schreef bleiblei het volgende:

[..]
Das saai :P . Dan kan je beter je euro's in volatiele aandelen stoppen. Dan zit er nog iets van fysieke waarde in het verhaal.
Net zoals miljardenbedrijven als Enron en Imtech nooit de 0 cent per aandeel zouden behalen of zoiets?
Op maandag 26 juli 2021 17:30 schreef Ixnay het volgende:[/b]
Van alle terechte klachten ooit is deze het meest terechte.
  Knapste mannelijke user 2022 zondag 19 september 2021 @ 14:46:07 #15
206731 Mortaxx
Doomer
pi_201427012
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 09:54 schreef Dimachaerus het volgende:

[..]
Zo een OG Whale heeft voor 1 mil USD erbij gekocht. Hij had zijn mjolnir x node verkocht hiervoor :).

En wat grote Whales van cryptotwitter houden PYR ook in de gaten.

[ twitter ]

Crypti iso is echt goeie. Dankzij hem is Delphi Digital nu een deepdive aan het doen in VulcanForged. Dankzij Delphi Digital is de koers van axie nu zo hoog als hij is en hebben ze zoveel users.

[ twitter ]
Als met dat kleingeld de koers zulke sprongen maakt gaat het net zo hard weer omlaag
Op dinsdag 23 april 2024 10:41 schreef Solotovski het volgende:
Jij bent het zonnetje!!!
pi_201427485
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 14:46 schreef Mortaxx het volgende:

[..]
Als met dat kleingeld de koers zulke sprongen maakt gaat het net zo hard weer omlaag
Ja.

Mensen zeggen dat zo vaak maar hij staat nog steeds op x10 sinds ICO _O-, dat zegt genoeg.
  zondag 19 september 2021 @ 15:20:38 #17
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_201427499
Wat zegt dat?
Huilen dan.
pi_201427549
quote:
7s.gif Op zondag 19 september 2021 15:20 schreef Isdatzo het volgende:
Wat zegt dat?
Whales accumulating, letterlijk. Er is aardig wat sellpressure (geweest) van early holders en ragequitters en de koers biljft sterk.
  zondag 19 september 2021 @ 19:52:41 #19
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_201431239
Dit weekend ben ik voor de lol ook maar eens wat crypto gaan kopen via Bitvavo. Ik las wat over de Shiba Inu hype, en omdat je voor een paar tientjes al een paar miljoen coins hebt met de huidige prijs, waarom niet. :) 'HODL' ( :') ) dus. Baadt het niet, schaadt het niet.

Ik vroeg mij alleen nog het volgende af: aangezien de koers elke seconde wijzigt (binnen een paar seconden van +20% weer terug naar +1%): hoe zit dat als je werkelijk verkoopt? De handeling om op 'verkopen' te drukken, kost ook een of een aantal seconden. Wat is dan het exacte moment waarop de koers waartegen je verkoopt wordt bepaald?
pi_201431482
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 september 2021 23:46 schreef bleiblei het volgende:

[..]
Maar moet je daar wat voor doen om van SNTR naar UBSN te gaan? Of kan je gewoon als een luiaard je crypto x jaar vergeten en kom je er na een paar jaar achter dat het anders heet?

Want dat vind ik zelf wel lastig. Ik ben vrij lui en heb geen zin om dat altijd maar in de gaten te houden. Dus ben typisch iemand die iets koopt en die er na anderhalf jaar erachter komt dat er iets geforked (weet nog steeds niet in detail hoe dat dan werkt.) Of renamed is.
Voor jou is bitcoin uitgevonden ;)
pi_201431501
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 19:52 schreef Repentless het volgende:
Dit weekend ben ik voor de lol ook maar eens wat crypto gaan kopen via Bitvavo. Ik las wat over de Shiba Inu hype, en omdat je voor een paar tientjes al een paar miljoen coins hebt met de huidige prijs, waarom niet. :) 'HODL' ( :') ) dus. Baadt het niet, schaadt het niet.

Ik vroeg mij alleen nog het volgende af: aangezien de koers elke seconde wijzigt (binnen een paar seconden van +20% weer terug naar +1%): hoe zit dat als je werkelijk verkoopt? De handeling om op 'verkopen' te drukken, kost ook een of een aantal seconden. Wat is dan het exacte moment waarop de koers waartegen je verkoopt wordt bepaald?
Je stelt normaal gesproken een "limit order" in, ofwel: je coins worden alleen verkocht als de prijs waarvoor je ze wil verkopen wordt aangetikt.
  zondag 19 september 2021 @ 20:24:54 #22
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_201431666
--dubbel--
  zondag 19 september 2021 @ 20:26:21 #23
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_201431681
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 20:12 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Je stelt normaal gesproken een "limit order" in, ofwel: je coins worden alleen verkocht als de prijs waarvoor je ze wil verkopen wordt aangetikt.
Die optie zie ik zo snel niet in de app. Is dat alleen via desktop?

Is dat overigens die automatische opdracht? Zo ja: daar had ik over gelezen, dat je dat goed in de gaten moet houden. Als je het even vergeet, wordt er dus verkocht terwijl je wellicht wilt wachten tot er misschien een hogere koers komt.

Met mijn tientjeswerk overigens verre van relevant allemaal natuurlijk. De grootste kans is dat die munt volledig waardeloos wordt of verdwijnt. Maar mocht het ooit over een paar jaar zo ver komen: dan dus altijd via een 'limit order' verkopen en niet handmatig?
  Knapste mannelijke user 2022 zondag 19 september 2021 @ 20:38:30 #24
206731 Mortaxx
Doomer
pi_201431929
Als mensen weer totale shitcoins als eerste munt kopen zit er een correctie aan te komen
Op dinsdag 23 april 2024 10:41 schreef Solotovski het volgende:
Jij bent het zonnetje!!!
  zondag 19 september 2021 @ 20:54:32 #25
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_201432207
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 20:38 schreef Mortaxx het volgende:
Als mensen weer totale shitcoins als eerste munt kopen zit er een correctie aan te komen
Ik neem aan dat je op mij doelt? :) Zo ja: ik heb er alleen maar een paar gekocht om eens te kijken. Ik ben geen belegger of investeerder en het is, zoals ik aangaf, tientjeswerk. Ik zou het echter zonde vinden als het wel exponentieel zou stijgen over een paar jaar (zoals met sommige munten is gebeurd) en ik daardoor een kans heb gemist om heel eenvoudig geld te verdienen.

Het is (zoals ik het nu doe) gewoon gokken met weinig geld, meer niet. :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')