abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_200657476
pi_200657508
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 juli 2021 21:36 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Lange dag! :o

Ik ben eigenlijk wel super nieuwsgierig wat je dan allemaal doet op zo'n dag. Moet je veel wachten tussendoor, of ben je dan continu bezig?
Ik heb geprobeerd om kort te schetsen wat we doen op zo'n dag :)

Om 7.45 begon de brouwdag. De vorkheftruck was kapot dus moesten we deze keer alle 16 zakken mout van de eerste verdieping naar beneden gooien. Daarna begin je met het schroten van de mout. Dan gaat het graan door een soort grote koffie molen. Het malen gaan automatisch maar je moet wel zelf de zakken er in gooien en er gevuld onderuit halen.

Alle zakken gaan dan in een grote bak die je vervolgens naar de ketels rolt. Het water in de ketel is dan al op de juiste temperatuur dus dan kan je de zakken meteen daar in gooien. Op dat moment begint het maischproces. Meestal is dat ongeveer een uur tussen de 60-70 graden en dan daarna nog 5 minuten iets heter.

Daarna gaat het water/moutmengsel naar de volgende ketel waar het gefilterd wordt. Dit is een urenlang proces. Maar ondertussen moeten we wel wat metertjes in de gaten houden en steeds bijstellen, dus relaxen is het ook niet echt. En natuurlijk wordt er tussendoor ook weer gepoetst.

Als dat gedeelte klaar is gaat het terug naar ketel 1, waar nu het wort (waterige suikermengsel wat er over is gebleven) 1-1,5u gaat koken. In die tijd wordt er ook nog 3x hop toegevoegd (waar het de 1e keer fout ging met de stoom en mijn hand).

Tussendoor ben je steeds de ketels en buizen aan het poetsen. Soms dus meerdere keren dezelfde ketel omdat het bij een volgende stap weer terugkomt in die ketel. Zo blijft er na het filteren ook heel veel mout over, dat heb je voor het bier niet meer nodig maar dat wordt weer gebruikt als veevoer. Daar hadden we ook 2 grote bakken van vol.

Als het koken klaar is, gaat het wort naar de whirlpool ketel (ketel #3) daar laat je het een tijd ronddraaien zodat restjes hop, mout etc wat je uiteindelijk niet in het bier wil zich allemaal beneden in het midden verzamelt.

Daarna moet het vloeistof gekoelt worden, dat duurt ook zeker een uur. Vervolgens gaat het naar de vergisting ketels en daar voeg je nog het gist toe. Dan is het proces klaar en kan je weer alles gaan poetsen. Vervolgens moet ook alles met loog behandelt worden en dat duurt ook 1 a 2 uur.

Over 3 a 4 weken kunnen we gaan bottelen en is het bier echt klaar.

Nog wat foto's:

Vanaf het terras kan je zo de brouwerij in kijken, dus ook wel leuk als ze weten wie er bezig zijn :)


Omdat de vorkheftruck kapot was begon de dag met de zakken naar beneden gooien.


Overzicht van de brouwerij


De schrootmolen


De kook/maischketel (ketel #1)


In de ketel


De overgebleven mout gaat naar de boerderij. We hadden 2 van deze bakken vol.


Ondertussen moesten we ook het niveau tijdens het filteren in de gaten houden en soms bijstellen.


'Onze' ketel voor deze keer
  zaterdag 31 juli 2021 @ 15:48:04 #3
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_200657642
Goeie post Sarabi! ^O^
En leuk om te horen..
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
pi_200657713
Wow, hard (fysiek ook) werken dus Sarabi! Smaakt vast weer top, met zoveel energie, tijd en liefde! ^O^

Ik ga mezelf eens verplaatsen naar de douche :') Anders hoeft het al helemaal niet meer. Echt ongelooflijk lui dagje vandaag.
pi_200657755
Tof verslag!
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
pi_200657801
Ik word woest gekopt en aangestaard… huispoes is 100% functioneel: etenstijd O+
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
pi_200657950
Leuk informatief verslag Sarabi ^O^
pi_200657966
Ik trek deze nog maar even naar het nieuwe topic: ^O^ ^O^

quote:
0s.gif Op zaterdag 31 juli 2021 14:53 schreef DancingPhoebe het volgende:

[..]

Het vervelende is, dat bepaal jij niet, dat bepaalt die eigenwijze kutburnout van je :(

En hoe eerder je je verzet daar tegen opgeeft en namasteet met de situatie "as is", hoe beter.
O+ Namaste olé olé *O*
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
pi_200658121
Wat leuk zo @Sarabi . Wat nemen jullie zelf mee? Of bestellen jullie de grondstoffen bij hen? En loopt er ook steeds iemand van hen met jullie mee of hoeft dat niet meer?
We have far more in common than that which devides us..
  Moderator / Redactie Sport zaterdag 31 juli 2021 @ 16:22:29 #10
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_200658349
Leuk verslag :)
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_200658737
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 juli 2021 16:12 schreef Kaatje1 het volgende:
Wat leuk zo @:Sarabi . Wat nemen jullie zelf mee? Of bestellen jullie de grondstoffen bij hen? En loopt er ook steeds iemand van hen met jullie mee of hoeft dat niet meer?
De grondstoffen mag je zelf mee nemen maar dat is eigenlijk niet goedkoper dus dan maar makkelijk bij hun bestellen :)

Er loopt nog iemand mee. Helaas als je zo 1x in de paar maand daar komt is het heel lastig om alles zelf te leren. Er zijn zoveel hendeltjes (op de foto is nog geen kwart van het totaal) en dan ook nog dit:

Om de ketels te besturen.

Als we nu eens een maand lang elke week gingen brouwen dan zou je het een stuk sneller leren. Nu zakt alles weer weg in de maanden dat je er niet bent.

Deze keer liep er wel iemand anders met ons mee (een oud montessori-leraar) en die liet ons wel lekker veel zelf doen. Dus wel het idee dat we deze keer meer opgepikt hebben :)
pi_200658924
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 juli 2021 16:06 schreef Clubsoda het volgende:
Ik trek deze nog maar even naar het nieuwe topic: ^O^ ^O^
[..]

O+ Namaste olé olé *O*
Nou gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen, als namaste een optie was, was dees probleem er natuurlijk niet.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_200659311
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 juli 2021 17:04 schreef Vanyel het volgende:

Nou gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen, als namaste een optie was, was dees probleem er natuurlijk niet.
Maar maar maar maar namasté betekent "ik buig voor jou".
https://nl.wikipedia.org/wiki/Namast%C3%A9

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_200659412
Van welk 'soort mensen' verwacht je het wèl dan? Heeft niet iedereen grenzen waar je ook overheen kunt?
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
pi_200659443
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 juli 2021 17:04 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Nou gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen, als namaste een optie was, was dees probleem er natuurlijk niet.
Nee, maar het is nooit te laat om ermee te beginnen.
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
pi_200659573
Lieve Blues, zodanige chronische stress is niet iets als een verkoudheidje waar je na 2 weken snotteren wel weer vanaf bent. Het is veel meer dan dat, meer veel grotere impact op heel je lichaam, en het wordt gigantisch weggewuifd en onderschat, want 'het is maar een beetje stress'.

Maar dat beetje stress knalt wel heel je fysiologie om zeep hè :* Je bent gewoon ziek. Dus dat betekent wel degelijk alle reden tot een fruitmand, bloemen, kaartjes en rustig mogen uitzieken. Iemand met een gebroken been sturen we toch ook gelijk een kaartje, dat is niet meer dan normaal.

Ik kan het boek niet (betaalbaar) in het NL vinden, maar ik weet dat 'Why Zebras Don't Get Ulcers ' (Waarom zebra's geen maagzweren krijgen) een heel interessante is. Gaat over de fysiologische effecten van stress.
pi_200659607
Mijn relatie in een notendop:

Ik: Hey, kijk nou, dit zeer wetenschappelijke onderbouwde (not) onderzoekje zegt dat vleeseters minder vaak seks hebben dan vegans! ~O>

C. : Dat is wel heel weinig dan....

:')

....

Dus. Tot zover.

....

(Overigens gaan veganisten volgens datzelfde onderzoekje ook vaker vreemd (4 op de 10 versus 3 op de 10) , en hebben we 2,7 dates nodig om de koffer in te duiken versus 3,3 dates. Dat jullie het even weten)
pi_200659698
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 juli 2021 17:38 schreef Clubsoda het volgende:
Van welk 'soort mensen' verwacht je het wèl dan? Heeft niet iedereen grenzen waar je ook overheen kunt?
Ja.
Acuut beledigd hier.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_200659750
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 juli 2021 17:59 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Ja.
Acuut beledigd hier.
OSM voor kneusjes :Y
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
pi_200659758
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 juli 2021 15:37 schreef Sarabi het volgende:

[..]

Ik heb geprobeerd om kort te schetsen wat we doen op zo'n dag :)

Om 7.45 begon de brouwdag. De vorkheftruck was kapot dus moesten we deze keer alle 16 zakken mout van de eerste verdieping naar beneden gooien. Daarna begin je met het schroten van de mout. Dan gaat het graan door een soort grote koffie molen. Het malen gaan automatisch maar je moet wel zelf de zakken er in gooien en er gevuld onderuit halen.

Alle zakken gaan dan in een grote bak die je vervolgens naar de ketels rolt. Het water in de ketel is dan al op de juiste temperatuur dus dan kan je de zakken meteen daar in gooien. Op dat moment begint het maischproces. Meestal is dat ongeveer een uur tussen de 60-70 graden en dan daarna nog 5 minuten iets heter.

Daarna gaat het water/moutmengsel naar de volgende ketel waar het gefilterd wordt. Dit is een urenlang proces. Maar ondertussen moeten we wel wat metertjes in de gaten houden en steeds bijstellen, dus relaxen is het ook niet echt. En natuurlijk wordt er tussendoor ook weer gepoetst.

Als dat gedeelte klaar is gaat het terug naar ketel 1, waar nu het wort (waterige suikermengsel wat er over is gebleven) 1-1,5u gaat koken. In die tijd wordt er ook nog 3x hop toegevoegd (waar het de 1e keer fout ging met de stoom en mijn hand).

Tussendoor ben je steeds de ketels en buizen aan het poetsen. Soms dus meerdere keren dezelfde ketel omdat het bij een volgende stap weer terugkomt in die ketel. Zo blijft er na het filteren ook heel veel mout over, dat heb je voor het bier niet meer nodig maar dat wordt weer gebruikt als veevoer. Daar hadden we ook 2 grote bakken van vol.

Als het koken klaar is, gaat het wort naar de whirlpool ketel (ketel #3) daar laat je het een tijd ronddraaien zodat restjes hop, mout etc wat je uiteindelijk niet in het bier wil zich allemaal beneden in het midden verzamelt.

Daarna moet het vloeistof gekoelt worden, dat duurt ook zeker een uur. Vervolgens gaat het naar de vergisting ketels en daar voeg je nog het gist toe. Dan is het proces klaar en kan je weer alles gaan poetsen. Vervolgens moet ook alles met loog behandelt worden en dat duurt ook 1 a 2 uur.

Over 3 a 4 weken kunnen we gaan bottelen en is het bier echt klaar.

Nog wat foto's:

Vanaf het terras kan je zo de brouwerij in kijken, dus ook wel leuk als ze weten wie er bezig zijn :)
[ afbeelding ]

Omdat de vorkheftruck kapot was begon de dag met de zakken naar beneden gooien.
[ afbeelding ]

Overzicht van de brouwerij
[ afbeelding ]

De schrootmolen
[ afbeelding ]

De kook/maischketel (ketel #1)
[ afbeelding ]

In de ketel
[ afbeelding ]

De overgebleven mout gaat naar de boerderij. We hadden 2 van deze bakken vol.
[ afbeelding ]

Ondertussen moesten we ook het niveau tijdens het filteren in de gaten houden en soms bijstellen.
[ afbeelding ]

'Onze' ketel voor deze keer
[ afbeelding ]
Oooh, alles waar ik op hoopte en meer _O_ Ik heb het aandachtig gelezen en het me proberen voor te stellen (foto's helpen), maar wát een drukke dag zo. Maar ook zo gaaf! Wat een mooie brouwerij ook O+ Jross zag wat foto's langs komen en vroeg of je meth aan het koken was :+ Heel erg bedankt!

Oh ja, ik lees over mout, hop, gist, water....maar je voegt toch ook 'smaakjes' toe? En wanneer doe je dat dan?
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_200659769
@Blues er zijn al heel veel wijze dingen gezegd. Ik schrok een beetje van hoe onaardig je naar jezelf kijkt en hoe 'stom' je het vindt dat je lieve collega's nu al kaartjes en blommen sturen en zo.
En dat het met 2-3 weekjes maar weer klaar moet zijn, want nobody has time for this. Does lief tegen jezelf -O- :* Dat ben je dubbel en dwars waard. Even van dag tot dag leven. Dat is nu al vermoeiend genoeg.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_200659828
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 juli 2021 18:03 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Oooh, alles waar ik op hoopte en meer _O_ Ik heb het aandachtig gelezen en het me proberen voor te stellen (foto's helpen), maar wát een drukke dag zo. Maar ook zo gaaf! Wat een mooie brouwerij ook O+ Jross zag wat foto's langs komen en vroeg of je meth aan het koken was :+ Heel erg bedankt!

Oh ja, ik lees over mout, hop, gist, water....maar je voegt toch ook 'smaakjes' toe? En wanneer doe je dat dan?
Meth zouden we wel beter aan verdienen hahaha

Dit is eigenlijk een vrij 'saai' bier voor ons doen. Geen extra smaakjes behalve die van de mout, hop en gist. Bij Bockbiertjes zorgt vooral de gist voor de specifieke smaak.

Bij Rocketmango voegde we de mango en pepers tijdens het koken toe.
En bij de Barleys Angels hebben we de whiskey (waar eikenhouten snippers in hebben geweekt) tijdens het vergisten er bij gedaan.
pi_200659829
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 juli 2021 18:04 schreef Isabeau het volgende:
@:Blues er zijn al heel veel wijze dingen gezegd. Ik schrok een beetje van hoe onaardig je naar jezelf kijkt en hoe 'stom' je het vindt dat je lieve collega's nu al kaartjes en blommen sturen en zo.
En dat het met 2-3 weekjes maar weer klaar moet zijn, want nobody has time for this. Does lief tegen jezelf -O- :* Dat ben je dubbel en dwars waard. Even van dag tot dag leven. Dat is nu al vermoeiend genoeg.
Dit :Y

Raar toch, hoe wij mensen zo zacht kunnen zijn voor anderen, maar zo hard voor onszelf…
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
pi_200659889
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 juli 2021 18:04 schreef Isabeau het volgende:
@:Blues er zijn al heel veel wijze dingen gezegd. Ik schrok een beetje van hoe onaardig je naar jezelf kijkt en hoe 'stom' je het vindt dat je lieve collega's nu al kaartjes en blommen sturen en zo.
En dat het met 2-3 weekjes maar weer klaar moet zijn, want nobody has time for this. Does lief tegen jezelf -O- :* Dat ben je dubbel en dwars waard. Even van dag tot dag leven. Dat is nu al vermoeiend genoeg.
@Blues, alles wat Isa zegt Jij hebt altijd zoveel begrip en geduld voor anderen gehad. Nu is het denk ik eens tijd om begrip en geduld voor jezelf te hebben
We have far more in common than that which devides us..
pi_200659984
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 juli 2021 18:10 schreef Sarabi het volgende:
Bij Rocketmango voegde we de mango en pepers tijdens het koken toe.
De volgende grote batch wordt weer een Rocketmango toch? Tochtochtoch? Gewoon 1000 liter in een keer, dan kunnen de fans even vooruit met de voorraad.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')