Ik heb geprobeerd om kort te schetsen wat we doen op zo'n dagquote:Op vrijdag 30 juli 2021 21:36 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Lange dag!![]()
Ik ben eigenlijk wel super nieuwsgierig wat je dan allemaal doet op zo'n dag. Moet je veel wachten tussendoor, of ben je dan continu bezig?
quote:Op zaterdag 31 juli 2021 14:53 schreef DancingPhoebe het volgende:
[..]
Het vervelende is, dat bepaal jij niet, dat bepaalt die eigenwijze kutburnout van je![]()
En hoe eerder je je verzet daar tegen opgeeft en namasteet met de situatie "as is", hoe beter.
De grondstoffen mag je zelf mee nemen maar dat is eigenlijk niet goedkoper dus dan maar makkelijk bij hun bestellenquote:Op zaterdag 31 juli 2021 16:12 schreef Kaatje1 het volgende:
Wat leuk zo @:Sarabi . Wat nemen jullie zelf mee? Of bestellen jullie de grondstoffen bij hen? En loopt er ook steeds iemand van hen met jullie mee of hoeft dat niet meer?
Nou gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen, als namaste een optie was, was dees probleem er natuurlijk niet.quote:Op zaterdag 31 juli 2021 16:06 schreef Clubsoda het volgende:
Ik trek deze nog maar even naar het nieuwe topic:![]()
[..]Namaste olé olé
Maar maar maar maar namasté betekent "ik buig voor jou".quote:Op zaterdag 31 juli 2021 17:04 schreef Vanyel het volgende:
Nou gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen, als namaste een optie was, was dees probleem er natuurlijk niet.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nee, maar het is nooit te laat om ermee te beginnen.quote:Op zaterdag 31 juli 2021 17:04 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Nou gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen, als namaste een optie was, was dees probleem er natuurlijk niet.
Ja.quote:Op zaterdag 31 juli 2021 17:38 schreef Clubsoda het volgende:
Van welk 'soort mensen' verwacht je het wèl dan? Heeft niet iedereen grenzen waar je ook overheen kunt?
Oooh, alles waar ik op hoopte en meerquote:Op zaterdag 31 juli 2021 15:37 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Ik heb geprobeerd om kort te schetsen wat we doen op zo'n dag
Om 7.45 begon de brouwdag. De vorkheftruck was kapot dus moesten we deze keer alle 16 zakken mout van de eerste verdieping naar beneden gooien. Daarna begin je met het schroten van de mout. Dan gaat het graan door een soort grote koffie molen. Het malen gaan automatisch maar je moet wel zelf de zakken er in gooien en er gevuld onderuit halen.
Alle zakken gaan dan in een grote bak die je vervolgens naar de ketels rolt. Het water in de ketel is dan al op de juiste temperatuur dus dan kan je de zakken meteen daar in gooien. Op dat moment begint het maischproces. Meestal is dat ongeveer een uur tussen de 60-70 graden en dan daarna nog 5 minuten iets heter.
Daarna gaat het water/moutmengsel naar de volgende ketel waar het gefilterd wordt. Dit is een urenlang proces. Maar ondertussen moeten we wel wat metertjes in de gaten houden en steeds bijstellen, dus relaxen is het ook niet echt. En natuurlijk wordt er tussendoor ook weer gepoetst.
Als dat gedeelte klaar is gaat het terug naar ketel 1, waar nu het wort (waterige suikermengsel wat er over is gebleven) 1-1,5u gaat koken. In die tijd wordt er ook nog 3x hop toegevoegd (waar het de 1e keer fout ging met de stoom en mijn hand).
Tussendoor ben je steeds de ketels en buizen aan het poetsen. Soms dus meerdere keren dezelfde ketel omdat het bij een volgende stap weer terugkomt in die ketel. Zo blijft er na het filteren ook heel veel mout over, dat heb je voor het bier niet meer nodig maar dat wordt weer gebruikt als veevoer. Daar hadden we ook 2 grote bakken van vol.
Als het koken klaar is, gaat het wort naar de whirlpool ketel (ketel #3) daar laat je het een tijd ronddraaien zodat restjes hop, mout etc wat je uiteindelijk niet in het bier wil zich allemaal beneden in het midden verzamelt.
Daarna moet het vloeistof gekoelt worden, dat duurt ook zeker een uur. Vervolgens gaat het naar de vergisting ketels en daar voeg je nog het gist toe. Dan is het proces klaar en kan je weer alles gaan poetsen. Vervolgens moet ook alles met loog behandelt worden en dat duurt ook 1 a 2 uur.
Over 3 a 4 weken kunnen we gaan bottelen en is het bier echt klaar.
Nog wat foto's:
Vanaf het terras kan je zo de brouwerij in kijken, dus ook wel leuk als ze weten wie er bezig zijn
[ afbeelding ]
Omdat de vorkheftruck kapot was begon de dag met de zakken naar beneden gooien.
[ afbeelding ]
Overzicht van de brouwerij
[ afbeelding ]
De schrootmolen
[ afbeelding ]
De kook/maischketel (ketel #1)
[ afbeelding ]
In de ketel
[ afbeelding ]
De overgebleven mout gaat naar de boerderij. We hadden 2 van deze bakken vol.
[ afbeelding ]
Ondertussen moesten we ook het niveau tijdens het filteren in de gaten houden en soms bijstellen.
[ afbeelding ]
'Onze' ketel voor deze keer
[ afbeelding ]
Meth zouden we wel beter aan verdienen hahahaquote:Op zaterdag 31 juli 2021 18:03 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Oooh, alles waar ik op hoopte en meerIk heb het aandachtig gelezen en het me proberen voor te stellen (foto's helpen), maar wát een drukke dag zo. Maar ook zo gaaf! Wat een mooie brouwerij ook
Jross zag wat foto's langs komen en vroeg of je meth aan het koken was
Heel erg bedankt!
Oh ja, ik lees over mout, hop, gist, water....maar je voegt toch ook 'smaakjes' toe? En wanneer doe je dat dan?
Ditquote:Op zaterdag 31 juli 2021 18:04 schreef Isabeau het volgende:
@:Blues er zijn al heel veel wijze dingen gezegd. Ik schrok een beetje van hoe onaardig je naar jezelf kijkt en hoe 'stom' je het vindt dat je lieve collega's nu al kaartjes en blommen sturen en zo.
En dat het met 2-3 weekjes maar weer klaar moet zijn, want nobody has time for this. Does lief tegen jezelf![]()
Dat ben je dubbel en dwars waard. Even van dag tot dag leven. Dat is nu al vermoeiend genoeg.
@Blues, alles wat Isa zegt Jij hebt altijd zoveel begrip en geduld voor anderen gehad. Nu is het denk ik eens tijd om begrip en geduld voor jezelf te hebbenquote:Op zaterdag 31 juli 2021 18:04 schreef Isabeau het volgende:
@:Blues er zijn al heel veel wijze dingen gezegd. Ik schrok een beetje van hoe onaardig je naar jezelf kijkt en hoe 'stom' je het vindt dat je lieve collega's nu al kaartjes en blommen sturen en zo.
En dat het met 2-3 weekjes maar weer klaar moet zijn, want nobody has time for this. Does lief tegen jezelf![]()
Dat ben je dubbel en dwars waard. Even van dag tot dag leven. Dat is nu al vermoeiend genoeg.
De volgende grote batch wordt weer een Rocketmango toch? Tochtochtoch? Gewoon 1000 liter in een keer, dan kunnen de fans even vooruit met de voorraad.quote:Op zaterdag 31 juli 2021 18:10 schreef Sarabi het volgende:
Bij Rocketmango voegde we de mango en pepers tijdens het koken toe.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |