abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 7 oktober 2021 @ 23:15:42 #226
248825 Sl33pw4lk3r
Just plain crazy
pi_201677067
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 21:48 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ten Eerste dank voor je uitgebreide antwoord.
Toch een paar kanttekening mijner zijde.

Voor een discussie moet je eerst overeenstemming hebben over de getallen die je gebruikt en de interpretatie waarin ze gebruikt worden. Ik ben blij dat je het CBS gebruikt (andere goede bronnen zijn bv het RICM, PBL, CLO, infomil emissieregistratie). Het klopt dat de emissie naar lucht voor landbouw groot is, maar dat is niet de kern van het stikstof-probleem. Dat is de depositie/neerslag op de natuur. Veel van deze neerslag uit de lucht komt namelijk op de landbouwgrond (ca 60% van Nederland) zelf terecht en daar word ze gebruikt voor gewasgroei (ammoniak draagt niet heel ver voor het overgrote deel). Ammoniak (stikstof) is de eerste beperkende factor om groei te krijgen (daarnaast fosfaat/kali, vandaar NPK). Daarom is data-interpretatie ook een vak apart (niet het mijne) en niet zo eenvoudig (ging Mesdagfonds destijds ook de mist mee in, je moet weten wat je meet voordat je kunt interpreteren).

Voor de depositie heeft het RIVM modellen (http://www.rivm.nl/stikstof ) gemaakt in de jaren 80 en geactualiseerd naar nieuwe inzichten,. Daar wordt het aandeel van stikstofverbindingen op de natuur van de Landbouw berekend op 45%. Nog steeds veel, maar niet onoverkomelijk. De Depositie bereken we, omdat het vrijwel niet eenvoudig te meten is op een goede manier. We doen alleen luchtmetingen (en 1 natte depositie) en berekenen dan hoeveel er van zou neerslaan.

Ook heeft iedereen al fors stikstof gereduceerd (https://www.aanpakstiksto(...)li-2020/natuur/meten ) inclusief de Landbouw.

Ja de PAS was een grote ellende (https://www.foodlog.nl/ar(...)tie-en-de-paspaniek/ ) voor alle partijen (Landbouw, NGO, natuur, politiek, etc) en had nooit er moeten zijn gekomen. Sinds de introductie van de PAS is de reductie ook gestopt, inmiddels loopt het weer terug. Vollenbroek had groot gelijk om de overheid terug te fluiten, ten koste van het land. Fout beleid kan/mag niet blijven.

We moeten nu door de zure appel heen bijten en op de juiste manier hier uit komen. De Commissie Remkes en Hordijk hebben hier beiden een bijdrage aan geleverd, echter in de verkeerde volgorde. Hordijk (oud modelmaker RIVM) heeft namelijk geconcludeerd dat het model prima werkt voor Nederland als geheel, maar niet op lokaal niveau er is ot 70% afwijking (kan meer of minder zijn). En dat laatste is hoe we nu Aerius en vergunningverlening weer aanpakken. Een nieuwe crises in wording? Aangezien ook Remkes zich hierop heeft gebaseerd krijgen we een Catch-22 situatie.
Desalniettemin is er een nieuwe wet aangenomen (WSN) die de stikstof reductie moet borgen. Helaas heeft het PBL (rapport Naar een uitweg uit de stikstofcrisis) ook geconcludeerd dat we het niet halen zolang het aandeel buitenland meegerekend wordt. We hebben dus weer een wet gemaakt die we niet gaan halen zonder creatief rekenen.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog kanttekenen/discussiepunten welke worden aangedragen over de huidige situatie. Zo gebruikt Nederland haar eigen stikstof-model voor de rapportage, terwijl Europa werkt met een ander model (LOTUS-EURO). De uitkomsten zijn zeer verschillend, dat ligt aan de onderliggende keuzes die gemaakt worden in het model. Dat leidt in het geval van LOTUS-EURO tot geen crisis terwijl AERIUS wel een crisis geeft. Die keuzes moeten wel inzichtelijk gemaakt worden en bediscussieerd. Vooralsnog zijn er al enkele zaken boven tafel gekomen die bedenkelijk zijn. Jan Salden (een vandaag) heeft bv de afkap van wegverkeer opgepakt (5km) alsmede de verschillend gebruikte rekenprogramma’s (OPS vs SRM) voor de verschillende sectoren. Verder weten we dat luchtvaart boven 900m niet meegerekend wordt (geringe bijdrage aldus Remkes) alsmede ook de zeescheepvaart. De industrie rapporteert zelf hoeveel ze uitstoten (geen controle en vaak geen vergunning) & wordt bijgeschat door RIVM en de landbouw word gevolgd via het aantal dieren (I&R) en berekend. De landbouw is dus veel inzichtelijker. Naast Nederland heeft ook Denemarken een eigen model wat nog verfijnder is & is onderbouwd met controleerbare data/artikelen (Sommer et al). Helaas is onze data collectie niet geschikt om daarmee te gebruiken. Wel heeft Sommer forse kritiek geleverd op ons model in de 2e kamer
Die model start keuzes moet je wel voor ogen houden bij het maken van beleid.

Het is niet misgegaan bij de introductie van de PAS, maar in 2000/2004 toen de meeste gebieden zijn aangewezen in het kader van natura2000. Nederland hanteert een zeer nauw kader voor het natuurbeleid en een zeer beperkte interpretatie van de habitat richtlijn (zoals recentelijk ook door Brussel aangegeven is (https://stichtingagrifact(...)ing-23062021.pdf.pdf )). Sterker nog we “vergeten” de artikelen die niet uitkomen (artikel 2.3 van de habitatrichtlijn), we verkwanselen bestaande gebieden, zoals oostvaardersplassen door van vogelgebied ineens grote grazers (illegaal) te introduceren waardoor nu niet meer in goede staat van instandhouding is.

Nederland heeft het zichzelf moeilijk gemaakt door met stikstof en KDW’s te werken zonder andere factoren. De KDW’s zijn niets anders dan bandbreedtes, waarbinnen experts verwachten dat geen schade optreed. Echter zijn deze niet met onderzoek vervolgens onderbouwd (geldgebrek). Hiermee hebben we een milieu beleid gemaakt gebaseerd op drijfzand en veel te weinig holistisch benaderd. Alleen stikstof is leidend

Stikstof is slechts 1 kraan die problemen kan veroorzaken. Achteruitgang van de natuur kan ook aan andere zaken liggen. Zo komt uit de minutes naar boven dat men het hoogveen in het Wierdense Veld wil beschermen, maar ook nog 2 waterwinputten wil slaan. Dat kan niet samen! Toch geven we weer 40 miljoen uit, want KDW.
Kort samengevat er ontbreekt gewoon een goed overkoepelend milieubeleid (ontmanteling VROM)
Dat mag je niet alleen de overheid aanrekenen, maar ook de NGO’s en natuurorganisaties. Hoeveel graafmachines en plannen zijn er al niet gemaakt en doorgetrokken, terwijl het niets heeft geholpen. Ieder jaar weer gaat er minimaal 1000 euro/hectare heen uit de gelden en we stellen er geen resultaatverplichting nog controle tegenover. Ook hier falen we enorm.

We hebben onszelf weer opgezet om te falen en wederom geen doelen te halen. Niemand is er gebaat bij dit beleid, niet de natuur noch de samenleving (noch de boer).

Ja het moet anders, maar op alle vlakken, niet alleen landbouw (dan hebben we het nog niet eens over CO2 gehad).

Mbt gewasbeschermingsmiddelen, kijk even naar Sri Lanka wat het effect is als je die (en kunstmest) schrapt (https://thefederal.com/op(...)ates-food-shortages/ ) or Rusland, Lysenko beleid (en verder kolchozen) https://en.wikipedia.org/wiki/Trofim_Lysenko . Die middelen zijn nodig en ze worden steeds beter (selectiever en minder schadelijk). Tuurlijk doen ze schade, maar dat is ook de bedoeling, de nevenschade wordt zo klein mogelijk gehouden. Zie ook: https://www.akkerwijzer.n(...)-op-gewasbescherming

Glyfosaat is helemaal een splijtzwam. Nimmer is er aangetoond dat het kankerverwekkend is, het is het meest veilige en best onderzochte middel ter wereld https://ec.europa.eu/food(...)gg_report_202106.pdf . Parkinson en gewasbeschermingsmiddelen is ook een moeilijke, correlatie =/= causatie. Juiste duiding van gegevens is heel moeilijk vanwege de vele confounding factoren (zie ook: https://www.europeanscien(...)ards-irrefutability/ ) of algemer https://www.wur.nl/nl/sho(...)hermingsmiddelen.htm

Gewasbeschermingsmiddelen hebben voor een veilig en voedzaam voedsel pakket gezorgd met weinig verspilling/verlies. Dit opgeven is terug naar 1850. Mocht je nog grootouders hebben, vraag ze maar eens hoe hun grootouders moesten leven. Voedselzekerheid was veel verder weg en de tijd die aan voedsel vergaring gespendeerd moest worden enorm (>30% inkomen, nu nog maar 6-8%). Het mantra “Nooit meer honger” (Mansholt) kwam niet alleen door de 2e wereldoorlog, maar vooral door de voorgaande decennia. Zowel kunstmest als GWB hebben daarvoor gezorgd.

Wij zijn enorm rijk en gezegend met onze voedselmakers/landbouw, maar daar geldt ook voor dat ze het niet alleen kunnen. Boeren hebben geen marktmacht, er zijn er simpelweg teveel (Oligopsonie) die uitgespeeld worden door de paar grootbedrijven (oligopolies 10 stuks, https://coolguides.wordpr(...)g-10-food-companies/ ) en supermarkt inkooporganisaties (4). Dus zullen ze nooit veel meer gaan verdienen. Wij kopen wel, maar voor de laagste prijs in het algemeen (uitzonderingen daargelaten). Dat gaat niet veranderen zonder sturing (https://www.rijksoverheid(...)en-kringlooplandbouw) . Je kunt niet groen doen als je rood staat. De boer zit ook klem.

Uit het systeem breken zul je als samenleving als geheel moeten doen, niet door alleen regels, maar ook gelijk speelveld en eerlijke verdeling marges (supermarkt marges zijn ook flinterdun).

Voedsel is een basisbehoefte, niemand kan zonder! erzijn geen eenvoudige oplossingen zoals kringloop, planetproof, halveren veestapel ed naast zwart/wit zijn er vele tinten grijs. Als samenleving moeten we die discussie aandurven (en ja geen landbouw in NL hoort daar ook bij de discussie, maar dan wel met juiste argumenten en onderbouwing)

[ Bericht 0% gewijzigd door Sl33pw4lk3r op 07-10-2021 23:18:53 (tikfouten en verduidelijkingen/links) ]
  zondag 10 oktober 2021 @ 11:13:38 #227
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_201702145
quote:
0s.gif Op donderdag 7 oktober 2021 23:15 schreef Sl33pw4lk3r het volgende:

[..]
Wij zijn enorm rijk en gezegend met onze voedselmakers/landbouw, maar daar geldt ook voor dat ze het niet alleen kunnen.
Boeren hebben geen marktmacht, er zijn er simpelweg teveel (Oligopsonie) die uitgespeeld worden door de paar grootbedrijven (oligopolies 10 stuks, https://coolguides.wordpr(...)g-10-food-companies/ ) en supermarkt inkooporganisaties (4). Dus zullen ze nooit veel meer gaan verdienen. Wij kopen wel, maar voor de laagste prijs in het algemeen (uitzonderingen daargelaten).
Dat gaat niet veranderen zonder sturing (https://www.rijksoverheid(...)en-kringlooplandbouw) . Je kunt niet groen doen als je rood staat. De boer zit ook klem.

De Boeren zijn afhandkelijk van de internationale prijs
Nederland is geen eiland , we zitten in de EU met vrij verkeer van goederen en personen

Een inkoop organistaie haalt net zo makkelijk de kaas en Melk en Yoghurt in Denemarken of Polen
Jumbo koopt de eieren in Spanje en de melk in Polen om maar wat te noemen

https://www.melkvee.nl/ar(...)t%20Dick%20Millenaar.

Kringloop landbouw is uiteraard nooit concurerend met intensieve megastallen ,
maar moeten we die wedstrijd nog aangaan ??
Beter is het om melkvee middels kringloop landbouw samen te voegen met landschaps beheer en daar de subsidie op te baseren , ook kan er dan kleinschalige recreatie aan het verdienmodel worden toegevoegd
Ook kan er meer verdiend worden met supreme melk verkoop , als een supreme wijn


[ Bericht 5% gewijzigd door michaelmoore op 10-10-2021 11:38:40 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_201725306
Hier weer zo'n geval van een boer die zichzelf in de problemen werkt en een gemeente die er nog aan mee werkt ook:
https://www.destentor.nl/(...)dkant%20van%20Almelo.

Die stal met 16.000 varkens moet dus in 2030 kringlooplandbouw zijn. Je gaat me niet vertellen dat dat gaat lukken, al het voer uit de buurt (dat is bij varkens het grootste probleem). En geheid dat die nieuwste technieken tegen vallen en er dus meer stikstofuitstoot is dan ze nu berekenen. En dus is het straks weer een zielige boer die zijn investering niet meer terug mag verdienen. En dus moeten we hem voor miljoenen compenseren.

Ik hoop dat hier kamervragen over komen en het gestopt kan worden voor ze daadwerkelijk gaan bouwen. Er zitten nu 6.000 varkens, daar wat nieuws voor bouwen kan wellicht prima. Maar dat verdriedubbelen is onzin.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  donderdag 14 oktober 2021 @ 09:35:56 #229
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201749121
https://www.volkskrant.nl(...)ence-force~b6d61752/

quote:
Plan voor oplossing stikstofprobleem sneuvelt onder druk van Farmers Defence Force

Twee grote veevoederbedrijven hebben zich helemaal gedistantieerd van AgriNL, het netwerk waarin de bedenkers (onder meer Rabobank, FrieslandCampina en slachter Vion) zich hadden verenigd. Het is het zoveelste voorbeeld waaruit blijkt dat de landbouwsector als geheel niet eensgezind tot oplossingen kan komen voor de stikstofcrisis.

De wrevel over het plan van AgriNL ontstond maandag. Dat gebeurde nadat een samenvatting van de ideeën over de aanpak van de stikstofcrisis online was gezet. Daarin stond dat de bedrijven en LTO Nederland – conform het advies van de commissie-Remkes – voorstander zijn van een halvering van de stikstofuitstoot, mits die gericht en regionaal wordt uitgevoerd en niet door een generieke verkleining van de veestapel.
De nooit coöperatieve boeren en hun ketenbedrijven zoals de veevoeders, traineren nog maar weer eens de zaak. Twee jaar verder en nog geen steek opgeschoten, en dat is pas sinds rapport Remkes, in feite doen we al tientallen jaren te weinig. En de boeren maar huilen en megastallen bijbouwen. Nederland wordt gegijzeld en vergiftigd door de minst sympathieke beroepsgroep, die dan straks ook nog eens vorstelijk beloond moet gaan worden met uitkoopacties om die lui miljonair te maken.
pi_201749280
Het actieplan lijkt al weer offline:
https://agrinl.nl/wp-cont(...)ieplan-2020-2030.pdf

De link in dit artikel er over is dood:
https://www.boerenbusines(...)grond-stoppende-boer

Op de site van agriNL niets over het plan.


Als de boeren hetniet eens kunnen worden moet er gewoon zonder de boeren besloten worden. Dit gaat niet alleen de boeren aan, maar heel Nederland.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  donderdag 14 oktober 2021 @ 09:51:06 #231
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201749297
Laten we de gehele industriële veehouderij gewoon verbieden. Dat uitschot, dat het alleenrecht denkt te hebben op het mishandelen en uitmoorden van stallen vol dieren, moeten we straks nog gaan subsidiëren omdat ze te achterlijk zijn om zelfstandig 'hun vee' te beschermen tegen de wolf (die ze waarschijnlijk gewoon gaan afschieten, want zo zijn ze, door en door verrot van binnen) en daar zit ik helemaal niet op te wachten. Dood aan de bio-industrie.
  donderdag 14 oktober 2021 @ 09:52:44 #232
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201749316
quote:
0s.gif Op donderdag 14 oktober 2021 09:49 schreef Hanca het volgende:
Het actieplan lijkt al weer offline:
https://agrinl.nl/wp-cont(...)ieplan-2020-2030.pdf

De link in dit artikel er over is dood:
https://www.boerenbusines(...)grond-stoppende-boer

Op de site van agriNL niets over het plan.
Ja, dat is dus onder druk van FDF. De boeren die 'heus wel willen dat het anders gaat' willen namelijk niet dat het anders gaat, ze willen gewoon door kunnen gaan met schaalvergroten, de veestapel moet groeien, er moeten minder regels komen voor de boeren, meer subsidie, en dit plan was te toeschietelijk richting een krimp van de veestapel en moest dus worden ingetrokken.
  donderdag 14 oktober 2021 @ 11:16:53 #233
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201750303
https://www.vrt.be/vrtnws(...)erantwoordelijk-voo/

quote:
Jarenlange twijfel lijkt van de baan: massale vissterfte in Spanje waarschijnlijk veroorzaakt door varkensboerderijen

De rol van de varkensindustrie in de vervuiling van de Mar Menor, een lagune in de regio Murcia, lijkt groter dan gedacht. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar de oorzaak van de massale vissterfte in het meer. Hoewel lokale varkensboeren beweren dat ze het afval op een correcte manier verwerken, beschikken de onderzoekers nu over bewijzen die het omgekeerde stellen.

De ecologische ramp die zich in en rond het grootste zeewatermeer in Europa voltrekt, is al jaren aan de gang. In 2016 klaagden verschillende milieuorganisaties voor het eerst over de “groene soep” waarin het meer was veranderd. Toen werd er al in de richting van de landbouw gekeken. Via de boerderijen zouden er immers schadelijke stoffen zoals nitraat en fosfaat in het water belanden. Die leiden tot waterverontreiniging en erg veel algen waardoor er minder zuurstof in het water is.

De politiek gaf maar weinig gehoor aan de ongeruste organisaties, tot er in oktober 2019 voor het eerst grote hoeveelheden dode vis aanspoelden op het strand van Villananitos, dat grenst aan de Mar Menor. Een gebrek aan zuurstof in het water lag aan de basis van de massasterfte.
Benieuwd wat ze nu in Spanje zeggen, ik gok op een selectie uit:

Papieren probleem! Hardwerkend! Verstikkende regelgeving! Generatie op generatie! Stedelingen weten niet wat natuur is! Technologische oplossingen! Vrijwillig en met subsidie! Ons eten!
  donderdag 14 oktober 2021 @ 12:35:18 #234
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_201751037
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 oktober 2021 07:57 schreef Hanca het volgende:
Hier weer zo'n geval van een boer die zichzelf in de problemen werkt en een gemeente die er nog aan mee werkt ook:
https://www.destentor.nl/(...)dkant%20van%20Almelo.

Die stal met 16.000 varkens moet dus in 2030 kringlooplandbouw zijn. Je gaat me niet vertellen dat dat gaat lukken, al het voer uit de buurt (dat is bij varkens het grootste probleem). En geheid dat die nieuwste technieken tegen vallen en er dus meer stikstofuitstoot is dan ze nu berekenen. En dus is het straks weer een zielige boer die zijn investering niet meer terug mag verdienen. En dus moeten we hem voor miljoenen compenseren.

Ik hoop dat hier kamervragen over komen en het gestopt kan worden voor ze daadwerkelijk gaan bouwen. Er zitten nu 6.000 varkens, daar wat nieuws voor bouwen kan wellicht prima. Maar dat verdriedubbelen is onzin.
en de mest , ach die spoeklen we wel een riviertje in
Of verwerken in de bio composteeerder

https://nos.nl/artikel/23(...)auwelijks-opgespoord

quote:
Er wordt in Nederland nog altijd op grote schaal gefraudeerd met mest, en op die fraude is nauwelijks controle. Dat staat in een nog niet gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Strategische Milieukamer.
Dat is een samenwerking van verschillende inspectie-, inlichtingen- en opsporingsdiensten. NRC heeft dat rapport ingezien.

Boeren die hun mestoverschot illegaal over hun land verspreiden of niet volgens de wet vernietigen, hebben in Nederland weinig te vrezen van opsporingsinstanties, schrijft de krant. De kans dat de fraudeurs worden betrapt is klein, blijkt uit het onderzoek.

De Inspectie Leefomgeving en Transport wil nog niet inhoudelijk reageren op het rapport en het artikel van NRC. "Omdat het onderzoek nog niet openbaar is, is het zinvol om daarom nu niet vooruit te lopen op eventuele conclusies en aanbevelingen", zegt een woordvoerder.

Fraude om kosten te besparen
In het onderzoek worden ruim driehonderd opsporingsonderzoeken van de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar mestfraude over een periode van vijftien jaar geanalyseerd.
Het is de eerste landelijke inventarisatie van fraude. Hoeveel fraudeurs zijn veroordeeld is niet duidelijk.

In Nederland wordt jaarlijks zo'n 75 miljard kilo mest geproduceerd, voornamelijk uit de veehouderij. Boeren mogen niet alle mest van hun dieren op het land uitrijden.
De mest bevat fosfaten en stikstof. Een overschot van deze stoffen is niet goed voor de grond en vervuilt het grondwater

[b]Daarom moet een deel van de mest volgens de regels worden afgevoerd en dat kost de veehouders veel geld. Om op die kosten te besparen wordt gefraudeerd.[/b
]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 14 oktober 2021 @ 15:59:11 #235
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201753283
https://www.tweedekamer.n(...)etails?id=2021A05616

Technische briefing en onze kamerleden zijn gewoon mokerdom. Ze stellen zulke domme vragen. Het is een beetje sneu voor zo'n PBL-mannetje die daadwerkelijk kan praten, kan nadenken, en geïnteresseerd is in de materie.

Zo'n Edgar Mulder, die is echt misdadig dom.

[ Bericht 6% gewijzigd door VoMy op 14-10-2021 16:11:26 ]
pi_201753425
quote:
0s.gif Op donderdag 14 oktober 2021 15:59 schreef VoMy het volgende:
https://www.tweedekamer.n(...)etails?id=2021A05616

Technische briefing en onze kamerleden zijn gewoon mokerdom. Ze stellen zulke domme vragen. Het is een beetje sneu voor zo'n PBL-mannetje die daadwerkelijk kan praten, kan nadenken, en geïnteresseerd is in de materie.

Zo'n Edgar Mulder, die is echt misdadig dom.
Ook deprimerend wie er wel, en vooral wie er niet, komen opdagen. Je zou toch denken dat GL, de CU of de PvdD ook wel iemand hier naartoe sturen.
  donderdag 14 oktober 2021 @ 16:19:56 #237
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201753446
quote:
18s.gif Op donderdag 14 oktober 2021 16:17 schreef Tocadisco het volgende:

[..]
Ook deprimerend wie er wel, en vooral wie er niet, komen opdagen. Je zou toch denken dat GL, de CU of de PvdD ook wel iemand hier naartoe sturen.
GL zit er iig bij hoor. Ook hinderlijk is dat elke 'vraag' van onze volksvertegenwoordigers wordt ingeleid met een verdraaiing van het gehoorde tot statements die passen bij de partij. Echt joh, stel eens een vraag en hou je domme inzichten voor je.
pi_201753470
quote:
0s.gif Op donderdag 14 oktober 2021 16:19 schreef VoMy het volgende:

[..]
GL zit er iig bij hoor. Ook hinderlijk is dat elke 'vraag' van onze volksvertegenwoordigers wordt ingeleid met een verdraaiing van het gehoorde tot statements die passen bij de partij. Echt joh, stel eens een vraag en hou je domme inzichten voor je.
Ah kijk, vreemd dat die dan niet op de deelnemerslijst staan.
pi_201753815
quote:
18s.gif Op donderdag 14 oktober 2021 16:17 schreef Tocadisco het volgende:

[..]
Ook deprimerend wie er wel, en vooral wie er niet, komen opdagen. Je zou toch denken dat GL, de CU of de PvdD ook wel iemand hier naartoe sturen.
CU heeft nu 5 kamerleden. Segers is bezig met de formatie, kamerlid Schouten is ook minister Schouten, Ceder heeft vandaag de begroting koninkrijksrelaties, Grinwis zit nu bij klimaat en energie, Bikker heeft zo volgens mij het kennismakingsgesprek met de Ombudsman. Je kunt niet overal zijn.

Namens CU zit Grinwis in deze commissie, die had dus tegelijk (begon eerder en loopt nog door) een debat over klimaat en energie. Met name dat laatste is momenteel nogal dringend.

[ Bericht 5% gewijzigd door Hanca op 14-10-2021 17:15:42 ]
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_201825697
quote:
Wandelen is niet zo’n efficiënte vorm van verplaatsing. Op de fiets kom je met evenveel boterhammen vier tot vijf keer zo ver. Maar het is goed voor lichaam en geest en heeft geen ernstige gevolgen. Onze vlees- en zuivelproductie daarentegen is inefficiënt én schadelijk voor milieu en klimaat, een fundamentele bedreiging voor het landschap en biodiversiteit. Past deze verspilling nog wel in een wereld waar hulpbronnen schaars zijn? Is de enorme claim op de openbare ruimte nog wel van deze tijd? Hoe kunnen we meer ruimte maken voor natuur én onze voedselproductie op peil houden?

In de eerste plaats kunnen we de vraag naar dierlijk eten verminderen. Dat is een belangrijke sleutel om de impact van ons voedsel op klimaat en milieu te verkleinen. Hier ligt een cruciale rol voor de overheid, om de norm te verschuiven van dierlijk naar plantaardig. Een eiwitrevolutie lonkt. 60 procent van alle eiwitten in ons voedsel is nu nog dierlijk. Dat kan met de helft minder. Uit ervaring kan ik zeggen dat vlees- en zuivelvervangers niet meer van echt te onderscheiden zijn. Maar dan gemaakt van schimmeleiwitten of soja. Alleen de vegetarische rookworst, die is nog steeds niet te eten.

https://www.nrc.nl/nieuws(...)-vlees-eten-a4061962
  woensdag 20 oktober 2021 @ 00:04:00 #241
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_201826088
Halveren van de veestapel zou een goede zaak zijn ook voor de prijzen

weg met de intensieve veeteelt houderij

Va melk subsidie per liter naar subsidie per boer , dat is veel beter voor kringloop landbouw
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 21 oktober 2021 @ 11:45:13 #242
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201844203
twitter


Ik heb dit FTM-artikel gemist toen het nog gratis te lezen was, maar de conclusie uit de (klikbeet-)titel is volledig in lijn wat 'links' al tijden zegt: De boerenprotesten proberen een systeem in stand te houden dat voor de gefortuneerden werkt en voor de kleine boeren alleen maar ellende oplevert. Dat de gigantische subsidiestromen vooral ten goede komen van de grotere bedrijven is dan ook niet toevallig.
Overigens maakt Caroline van der Plas nog een pijnlijke entree in dit draadje waar haar enige verweer een verwijzing naar de peilingen is. Het is allemaal niet best.
  zaterdag 23 oktober 2021 @ 12:05:57 #243
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_201871419
https://www.telegraaf.nl/(...)moeten-eraan-geloven
https://www.boerderij.nl/(...)stoppen-bespreekbaar
quote:
Voor 4 op de 10 boeren is stoppen bespreekbaar
RedactieMarleen Purmer
redacteur veehouderij

4 op de 10 boeren zouden willen praten over stoppen.

Dit meldt NOS na een enquête onder lezers van Nieuwe Oogst.

De enquête is verspreid onder 20.846 abonnees van Nieuwe Oogst. 6.000 boeren hebben de enquête van de NOS ingevuld. Uit het onderzoek komt naar voren dat 60% van de boeren sinds de stikstofuitspraak onzeker is geworden over de toekomst van hun bedrijf. 4 op de 10 boeren willen over stoppen praten als er een goede financiële regeling komt.
quote:
Ook Vlaamse koeien en varkens moeten eraan geloven
2 min geleden
in FINANCIEEL
BRUSSEL (AFN/BELGA) - Net als in ons land gaan er bij onze zuiderburen stemmen op om de veestapel aanzienlijk kleiner te maken om klimaatdoelen te halen.

Volgens een rapport van een adviesorgaan aan de Vlaamse regering zouden er zo'n 23 miljoen kippen, 1,7 miljoen varkens en 140.000 koeien minder moeten zijn in Vlaanderen.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zondag 24 oktober 2021 @ 08:02:46 #244
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_201881091
Met minder koeien toch meer verdienen. Schiermonnikoog als voorbeeld voor de rest van de boeren in Nederland.
twitter
  zondag 24 oktober 2021 @ 11:13:18 #245
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_201882287
quote:
0s.gif Op zondag 24 oktober 2021 08:02 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Met minder koeien toch meer verdienen. Schiermonnikoog als voorbeeld voor de rest van de boeren in Nederland.
[ twitter ]
Dat kan best

Zo een opgevoerde megastal koe die gaat maar 6 jaar mee , een weiland koe die kan wel 10 jaar mee voor ie naar de slacht gaat

Ik ben ervan overtuigd dat de meeste boeren liever een kringloop boer zouden willen zijn, di ehebben met 50 koeien pas een band met de koe
Eeen megastal boer met 300 koeien die kent zijn beesten niet ook omdat ze maar 5 jaar bij hem blijven , alleen de melk computer kent de koeien
Eeen kringloop boer die zal ook langer de kalveren bij de koe laten en geen soja aan de koe voeren

quote:
Melkveehouders zijn de grootste uitstoters van stikstof in Nederland.
Maar de enige bindende maatregel voor hen in de nieuwe stikstofwet, die op 1 september ingaat, geldt maar vier maanden.

Daarna moet een nog op te stellen vrijwillig veevoerconvenant tussen boerenorganisaties en de overheid ervoor gaan zorgen dat stikstofuitstoot structureel daalt.
Toch sprongen boze boeren weer op hun trekkers om tegen de tijdelijke wet te protesteren.
En dat wordt breed gesteund door collega’s.

De melkveehouderij van Rens Mulder in Drenthe. Foto: Sabine Grootendorst
De boeren zeggen dat de maatregel ten koste gaat van de gezondheid van hun koeien.
Op Radio 1 stelde boer Erik Luiten uit Aalten in de Achterhoek zelfs dat veel kalfjes dood geboren zullen worden omdat moeder te weinig eiwit zal binnenkrijgen.
Na aanhoudende kritiek gaat Schouten nog eens te rade bij dierenartsen, maar het is de vraag of de uitkomsten bekend zullen zijn voordat de maatregel ingaat.

Voor wie het heeft gemist: minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maximeert de hoeveelheid eiwit in krachtvoer. Ze hoopt dat koeien daardoor minder overtollig eiwit uitplassen in de vorm van stikstof. Het is een kleine aanpassing aan het dieet van koeien, maar omdat Nederland anderhalf miljoen melkkoeien telt, hoopt de minister toch dat de totale uitstoot van stikstof in Nederland met een halve procent daalt.

Dit nieuws moest ik even verwerken.
Hebben koeien krachtvoer nodig om gezond te blijven?
De oeros, waaruit de koe is geëvolueerd zoals de hond uit de wolf, koloniseerde Europa al honderdduizenden jaren voordat er mensen uit Afrika kwamen opdagen om ze bij te voeren.


[ Bericht 7% gewijzigd door michaelmoore op 24-10-2021 12:20:46 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  woensdag 3 november 2021 @ 20:49:12 #246
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_202019305
https://www.telegraaf.nl/(...)-in-stopperssubsidie

Boeren zonder opvolgers willen graag stoppen met intensieve landbouw
quote:
Onderzoek: melkvee- en varkenshouders geïnteresseerd in stopperssubsidie
Door GERT VAN HARSKAMP
42 min geleden
in FINANCIEEL
WAGENINGEN - Melkveehouders en varkensboeren zullen waarschijnlijk graag gebruik maken van een stoppersregeling om stikstofneerslag tegen te gaan.

Gebrek aan opvolging, lage winstgevendheid, slecht inkomen en moeite om financiering te vinden zijn de belangrijkste redenen om het bijltje erbij neer te gooien.
quote:
Waarde stallen
De vrijwillige beëindigingsregeling LBV wordt naar verwachting in 2022 opengesteld en moet de stikstofneerslag op Natura2000-gebieden verminderen.
Boeren die hier gebruik van maken, krijgen een vergoeding voor de gecorrigeerde vervangingswaarde van de stallen en de waarde van de productierechten.
De onderzoekers van de Wageningen Universiteit werd gevraagd of die regeling aantrekkelijk is voor boerenbedrijven als 65% van die gecorrigeerde waarde van de stallen wordt uitgekeerd.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  dinsdag 9 november 2021 @ 11:32:29 #247
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_202096921
https://www.volkskrant.nl(...)erdriet-van-de-boer/

quote:
Toch heeft Ouedraogo moeite zijn melk voor een goede prijs te verkopen. Dat is een direct gevolg van de dumping van goedkoper melkpoeder uit Europa sinds eind vorige eeuw, waaraan de bevolking van West-Afrika verslingerd is geraakt. ‘Nu proeven ze het verschil met verse melk niet eens meer’, klaagt zijn hoogzwangere vrouw Esther in een ‘mini-laiterie’ in de hoofdstad. In deze donkere en bedompte werkplaats pasteuriseert ze de melk en verwerkt hem deels tot yoghurt. In een roestige vrieskist toont ze de kant-en-klare zakjes zuivel die ze voor iets minder dan een euro verkoopt. Een liter melk gemaakt van melkpoeder kost nog niet eens de helft.

Melk werd voor de arme Burkinezen plotseling bereikbaar toen Europese zuivelbedrijven eind vorige eeuw hun overschotten in houdbare vorm elders gingen slijten. Tot in de verste uithoeken van Burkina Faso hangen ze nu in elke winkel of straatkraam: de bekende kleurrijke zakjes poedermelk van Nestlé, Nido of Bonnet Rouge – het merk met een Hollandse boer en een groene koeienweide op de achtergrond dat het Nederlandse FrieslandCampina vanuit Ivoorkust in West-Afrika verspreidt. In de supermarkt langs de hoofdweg van Ouagadougou – een recente luxe voor de middenklasse dankzij stabielere stroomvoorziening – steekt het ijskastje met verse melk schril af tegen de ellenlange schappen met goedkopere blikken gecondenseerde melk in alle vormen en maten.

Nadat de Europese Unie in 2015 de melkquota had afgeschaft, explodeerde de export naar West-Afrika. In 2018 produceerden Europese boeren – met subsidie – 154 miljoen ton koeienmelk. Een steeds groter deel wordt buiten de EU geëxporteerd; van 6 procent in 2007 naar 12 procent in 2019 tot naar verwachting 25 procent in 2030. Met name de export van vetarme melkpoeders die worden aangevuld met goedkopere plantaardige vetten zoals palmolie groeit als kool, zo constateert onder meer Oxfam België in het rapport ‘Exporteer onze problemen niet’; Overproductie van melk: melkboeren wereldwijd verzuipen erin.
De gevolgen van de grootschalige staatssubsidie op de vee-industrie en de landbouw in het algemeen binnen de EU zijn overal voelbaar en vrijwel nergens positief. Leuk en aardig, al die ontwikkelingshulp, maar dit soort praktijken doen alles teniet. Ook weer tekenend dat alles gewoon geëxporteerd wordt voor het geld en dat onze boeren dus helemaal niet produceren met het nobele streven om ons Nederlanders van eten te voorzien. Goh.
  dinsdag 9 november 2021 @ 17:15:41 #248
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_202100984
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 november 2021 11:32 schreef VoMy het volgende:
https://www.volkskrant.nl(...)erdriet-van-de-boer/
[..]
De gevolgen van de grootschalige staatssubsidie op de vee-industrie en de landbouw in het algemeen binnen de EU zijn overal voelbaar en vrijwel nergens positief. Leuk en aardig, al die ontwikkelingshulp, maar dit soort praktijken doen alles teniet. Ook weer tekenend dat alles gewoon geëxporteerd wordt voor het geld en dat onze boeren dus helemaal niet produceren met het nobele streven om ons Nederlanders van eten te voorzien. Goh.
Het is gek maar

het is geen subsidie op gezonde groendten en Fruit , maar op ongezonde vette Melk en Kaas

[ Bericht 0% gewijzigd door michaelmoore op 09-11-2021 17:27:01 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_202563608
quote:
Inmiddels zijn honderdduizenden hectaren veen in Europa opnieuw onder water gezet. En ook buiten Europa, zoals in Indonesië. Maar we zijn er nog lang niet, zegt Joosten. Wereldwijd moet al het veen nat om de klimaatdoelen te halen. In Europa is 1 procent van het veen hervernat, volgens Joosten. „Duitsland moet 50.000 hectare per jaar onder water zetten om alles in 2050 hervernat te hebben. Nu halen ze net 2.000. In Nederland moeten onder andere grote delen van Friesland, Overijssel, Utrecht en Noord- en Zuid-Holland hervernat worden.” Ruim 80 procent is drooggelegd voor landbouw. Dat maakt het ingewikkeld: „De ministeries van landbouw willen dat we alleen natuurgebieden hervernatten, maar daar zitten de problemen niet. Die zitten bij de landbouw.”
https://www.nrc.nl/nieuws(...)reld-helpen-a4066275
pi_202576817
Een mooi artikel over het verwoestende effect van stikstof op de Veluwe: https://www.ad.nl/binnenl(...)de-afgrond~a631f023/
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')