quote:Europese topclubs hebben een principeakkoord bereikt over het opzetten van de Super League, meldt The New York Times. Volgens de krant is een groep topclubs onder aanvoering van Juventus, Manchester United, Liverpool en Real Madrid het eens over de opzet van de nieuwe Europese competitie. Het initiatief druist rechtstreeks in tegen de plannen die de UEFA maandag wil presenteren over de nieuwe opzet van de Champions League.
De afgelopen maanden voerden clubs in het geheim gesprekken over de Super League. Minstens twaalf clubs hebben hun jawoord gegeven of hebben interesse getoond in de komst van de competitie: het gaat om zes Engelse clubs (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur), drie Spaanse club (Real Madrid, Barcelona en Atlético Madrid) en drie Italiaanse clubs (Juventus, AC Milan en Internazionale).
De groep probeert andere clubs, zoals Bayern München en Borussia Dortmund, ook zover te krijgen om zich te committeren aan de plannen, maar die clubs willen nog geen afscheid nemen van het huidige stelsel. Ook Paris Saint-Germain heeft uitnodigingen om zich bij de groep topclubs te voegen vooralsnog afgewezen. Nasser Al-Khelaifi, de voorzitter van PSG, is ook gedelegeerde bij het uitvoerend comité van de UEFA namens de European Club Association, het orgaan dat de Europese clubteams vertegenwoordigt.
Woordvoerders van clubs die betrokken zijn bij de plannen willen op dit moment niet reageren op het vermeende principeakkoord. Ook een woordvoerder van de UEFA reageert nog niet, maar de Europese voetbalbond zou achter de schermen wel rekening houden met een statement van de clubs op zeer korte termijn. Officials van de UEFA hebben dit weekend gesprekken gevoerd over mogelijkheden om het plan te blokkeren. Een van de opties die werd besproken, is om clubs die de traditionele structuur de rug willen toekeren uit te sluiten van het volgend seizoen in de Champions League.
Het nieuwe toernooi zou in 2022 moeten beginnen. In de competitie zouden de beste teams van het continent het tegen elkaar opnemen in een eigen toernooi, los van de 'kleinere clubs'. Hoewel er dus nog wordt gezocht naar extra draagvlak, wordt er mogelijk zondag nog een statement gepubliceerd over de Super League. Op die manier overschaduwen de clubs de plannen van de UEFA over de nieuwe opzet van de Champions League. De bond wil maandag bekendmaken dat de grootste clubcompetitie van Europa voortaan bestaat uit 36 deelnemers (tegen 32 nu) en de huidige poulefase met groepen van vier teams verdwijnt. Die wordt ingeruild voor één ranglijst van alle teams. Tussen september en januari wordt dan gespeeld in een eerste fase, waarbij elke deelnemer per loting tien tegenstanders krijgt toegewezen.
Ik denk dat je meer aan kartelvorming moet denken, dus niet zozeer specifiek sport-gerelateerd. Gezamenlijk, buiten de bestaande bonden om, een gesloten competitie organiseren waar andere clubs niet aan mogen/kunnen deelnemen.quote:Op maandag 10 mei 2021 21:40 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Heeft de EU überhaupt sport specifieke regels?
Is die markt daar niet veel te groot voor? Het is niet zo dat ze voetbal monopoliserenquote:Op maandag 10 mei 2021 22:16 schreef Toby56 het volgende:
[..]
Ik denk dat je meer aan kartelvorming moet denken, dus niet zozeer specifiek sport-gerelateerd. Gezamenlijk, buiten de bestaande bonden om, een gesloten competitie organiseren waar andere clubs niet aan mogen/kunnen deelnemen.
Dat kartelvorming-verhaal was ook waar de regering in Londen mee gedreigd zou hebben richting de Engelse clubs: wat jullie van plan zijn, is pure kartelvorming en dat gaan we niet ongemoeid laten want dat is hier verboden.
(En dat is het in de EU ook.)
Gedurende de eerste 10 dagen na de bekendmaking van de SEL heb ik regelmatig naar Sky Sports gekeken, en daar werd uiteindelijk gesuggereerd dat de Britse regering misschien wel meer invloed had gehad op de beslissing van de Engelse clubs om zich terug te trekken, dan alle boze/woedende reacties van de supporters en van andere clubs en sportliefhebbers.quote:Op maandag 10 mei 2021 22:30 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Is die markt daar niet veel te groot voor? Het is niet zo dat ze voetbal monopoliseren
Ik weet wel dat Amerikaanse organisaties als NFL, NBA e.d. een speciale uitzondering hebben op antitrust laws. Dus het is wel wat er op van toepassing is (anders geen uitzondering).
Die hele wetgeving is een beetje een wespennest dus zal heel er afhangen van hoe eea geïnterpreteerd wordt, maar het zou kunnen idd.
Politici zijn natuurlijk opportunisten, die zagen door de opstand dat er geen draagvlak voor was, mooi moment om even te profileren. Achter de schermen zal idd wel eea gebeurt zijn. Al is het maar de dreiging van een antitrustzaak, zoiets duurt jaren, kost klauwen met geld en uiteindelijk zal het afhangen van een rechter. Clubs hebben daar vermoed ik geen trek in. Dus wat dat betreft was die opstand van supporters en (oud) spelers wel nodig.quote:Op maandag 10 mei 2021 23:07 schreef Toby56 het volgende:
[..]
Gedurende de eerste 10 dagen na de bekendmaking van de SEL heb ik regelmatig naar Sky Sports gekeken, en daar werd uiteindelijk gesuggereerd dat de Britse regering misschien wel meer invloed had gehad op de beslissing van de Engelse clubs om zich terug te trekken, dan alle boze/woedende reacties van de supporters en van andere clubs en sportliefhebbers.
Ik denk dat er binnenkort wel regels voor komenquote:Maar net als jij zeg ik: wet- en regelgeving is een wespennest c.q. kan een wespennest zijn. Het fijne weet ik er ook niet van.
In hoeverre de UEFA zelf zwart-op-wit regels heeft die uiteindelijk serieus zware straffen kunnen opleveren voor de SEL clubs (speciaal voor de drie meest hardnekkige)... ook dat gaat een kwestie van welles/nietes en wellicht veel (juridisch) gesteggel worden. Goed (of kwaad?) geld voor de advocatuur.
Voor mij voelt wat de UEFA nu doet (boetes uitdelen aan clubs die dreigen te vertrekken) meer als kartelvorming dan een paar clubs die samen een competitie opstarten namelijkquote:Op maandag 10 mei 2021 22:16 schreef Toby56 het volgende:
[..]
Ik denk dat je meer aan kartelvorming moet denken, dus niet zozeer specifiek sport-gerelateerd. Gezamenlijk, buiten de bestaande bonden om, een gesloten competitie organiseren waar andere clubs niet aan mogen/kunnen deelnemen.
Dat kartelvorming-verhaal was ook waar de regering in Londen mee gedreigd zou hebben richting de Engelse clubs: wat jullie van plan zijn, is pure kartelvorming en dat gaan we niet ongemoeid laten want dat is hier verboden.
(En dat is het in de EU ook.)
Met daarin de natuurlijke uiteindelijke oplossingquote:Eén optie: pan-Europese competities met een gelijke verdeling van de opbrengsten van die competities. De concurrentie zal moordend zijn; het niveau daardoor hoog; het hele jaar ziet de fan topvoetbal; nationaliteit is geen doodvonnis meer voor een club. Concreet: clubs als Ajax en Anderlecht zijn weer kansrijk. Nieuwe topclubs zullen ontstaan.
He, zoiets opperde ik ook vlak na bekendmaking Super League.quote:Op woensdag 12 mei 2021 13:24 schreef hhh38 het volgende:
[..]
Met daarin de natuurlijke uiteindelijke oplossing
was het maar zo simpelquote:Op woensdag 12 mei 2021 13:24 schreef hhh38 het volgende:
[..]
Met daarin de natuurlijke uiteindelijke oplossing
Zo'n besluit (of het nou vanuit de EU of UEFA komt) zou alleen de clubs (en ik denk ook die nu afgehaakt zijn) juist weer in de richting van een Super League drukken.quote:Op woensdag 12 mei 2021 13:40 schreef hhh38 het volgende:
[..]
Acht ik realistischer dan door de EU opgelegde gelijke verdeling van CL gelden
Engeland zit niet meer in de EU en dat is de belangrijkste competitie maar of dat een pan Europese competitie realistischer maakt betwijfel ik.quote:Op woensdag 12 mei 2021 13:40 schreef hhh38 het volgende:
[..]
Acht ik realistischer dan door de EU opgelegde gelijke verdeling van CL gelden
Het geeft in zekere zin ook aan dat als er al clubs zijn die NIKS klagen hebben, dan zouden dat de oprichters en (oorspronkelijke) deelnemers aan de Super League moeten zijn.quote:Op woensdag 12 mei 2021 13:17 schreef hhh38 het volgende:
[ twitter ]
Michiel de HoogGod met een dodelijke analyse
Juventus - Foeyonghai FC zal wel veel kijkers trekken.quote:Op dinsdag 25 mei 2021 22:17 schreef Idisrom het volgende:
Barcelona, Juventus en Real Madrid lijken nog niet hebben toegegeven aan de UEFA.
Misschien is er nu een Super League met Aziatische clubs in de maak?
Dit is echt next level gierigquote:Op donderdag 20 mei 2021 21:29 schreef tjoptjop het volgende:
Met het wegvallen van de Super League moet er natuurlijk wel weer geld binnenkomen. Bij Tottenham (duuste kaartjes van de competitie a 60 pond) mogen de legacy fans op de tweede ring zitten zodat de reclame op de eerste ring kan blijven hangen![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
https://www.dailymail.co.(...)fans-upper-tier.html
LEVYED
Schandalig toch? Lijkt wel of sommige eigenaren een competitie hebben lopen wie de legacy fans het meest kan schofferenquote:
quote:Barcelona, Juventus en Real Madrid zetten de oprichting van de Super League definitief door. De drie Europese grootmachten vaardigen een persbericht uit waarin staat dat de juridische strijd met de UEFA gewonnen is en dat geprobeerd wordt om de elitecompetitie verder te ontwikkelen. Barça, Juve en Real hoeven niet langer te vrezen voor een straf van de Europese voetbalbond. De UEFA dreigde bijvoorbeeld met een uitsluiting van twee jaar voor Europees voetbal, maar de rechter steekt daar een stokje voor.
De Super League leek op sterven na dood, nadat negen van de twaalf oprichters zich onder grote druk van supporters, sponsors en de UEFA terugtrokken. Dat ging om Arsenal, AC Milan, Atlético Madrid, Chelsea, Internazionale, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur. De negen clubs gingen na overleg met de UEFA akkoord met het betalen van een boete en het inleveren van Europese inkomsten. De voetbalbond ging vervolgens de strijd aan met Barça, Juve en Real, die weigerden hun deelname aan de Super League op te geven.
De grootmachten trekken nu aan het langste eind in de juridische oorlog met de Europese voetbalbond. "We zijn verheugd dat we vanaf nu niet langer slachtoffer zullen zijn van de bedreigingen van de UEFA. Ons doel is om het Super League-project op een constructieve en collaboratieve manier verder te ontwikkelen, waarbij we rekenen op de bijdrage van alle belanghebbenden van het voetbal: fans, spelers, coaches, clubs, nationale en internationale competities en federaties."
Barça, Juve en Real beschouwen de 'monopolistische positie' van de UEFA als een 'ernstig probleem waarmee het voetbal wordt geconfronteerd'. "We hebben de plicht om dat aan te pakken. De UEFA heeft zichzelf gevestigd als de enige regelgever, exclusieve exploitant en unieke eigenaar van de rechten van Europese voetbalcompetities. Deze monopolistische positie, in strijd met belangen, schaadt het voetbal en zijn competitieve evenwicht. Zoals uit voldoende bewijsmateriaal blijkt, zijn de financiële controles ontoereikend en zijn ze onjuist toegepast. Clubs die deelnemen aan Europese competities hebben het recht om hun eigen competities te besturen." Uit het statement van de clubs blijkt dat het Europese Hof van Justitie in Luxemburg de 'monopolistische positie' van de UEFA nog gaat beoordelen.
Het lijkt erop dat de drie rebellen de afgehaakte clubs uitnodigen om opnieuw aan tafel te komen. "We zijn ons ervan bewust dat er elementen van ons voorstel zijn die moeten worden herzien en natuurlijk kunnen worden verbeterd door middel van dialoog en consensus. We blijven vertrouwen hebben in het succes van een project dat altijd in overeenstemming zal zijn met de wetten van de Europese Unie."
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |