Je installatie is in principe al geaard via de elektrische aansluitingen. Waarom deze installatie van een eigen aardpen voorzien zou moeten worden is me dan een klein raadsel.
Het zwembad zelf aarden is weer een ander verhaal en staat weer los van de installatie. Dat dit wordt geadviseerd kan ik me wat bij voorstellen maar voor een groot deel slechts een theoretische beveiliging. De kans dat er een dodelijk elektrische stroom op je zwembad komt te staan is erg klein wanneer je slechts een pomp gebruikt om het water te filteren. Maak je eventueel gebruik van een UV lamp, of elektrische verwarming in je installatie of verlichting onder water in je bad dan wordt in worst case scenario de kans op lekstroom wat groter...
Elke bak met water heeft uit zichzelf een capacitieve lading die je zou kunnen meten. Zolang het zwembadwater niet is geaard is deze lading latent aanwezig, ga je het aarden dan loopt dit over de aarding weg. Zelfs wanneer jijzelf buiten het bad staat en een teen in het water steekt loopt deze lading via jou lichaam weg naar de aarde. En dit geldt voor elke bak met water, zwembad, visbak, waterton etc. Bevind zich ingeschakelde elektrische apparatuur in de nabije omgeving zou dit de capacitieve lading kunnen beïnvloeden. Net zo als eerder boven aangegeven heeft ook de ionen huishouding van de zouten in het water invloed op deze lading. Calcium en Magnesium in kraanwater zijn ook zouten. Water verdampt zouten blijven achter, water wordt bijgevuld en weer meer zouten toegevoegd. Hoe zouter het water hoe beter de elektrische geleiding.
In geval van meetapparatuur zoals een Ph meter kan deze lading een storende werking hebben op meetresultaten. Een pH meter is niet meer dan een voltmeter, deze heeft een elektrode in een bolletje met vloeistof, de vloeistof in het bolletje heeft een vaste R waarde. De andere elektrode bevind zich in het te meten medium. En zend een stroompje over en weer tussen beide elektrodes. Het verschil tussen de vaste referentiewaarde in het bolletje en het te meten medium wordt dan elektronisch omgerekend naar een Ph getal. Vloeit de capacitieve stroom weg over de pH elektrode kan dit een afwijkende fluctuerende meting weergeven. Maar dan heb je eigenlijk een slecht uitgevoerde meter, vaste meet apparatuur die voorzien is van een eigen aardpen zal dit weer opheffen. En dan is je water in principe al geaard over de PH meter.
Hier zie je zo'n meetunit van Hanna en naast de (gele) pH elektrode zie je de aardpen van de meter.
![images?q=tbn:ANd9GcR8M0_IGQYaFJ0rV4I_iy1fm1l5Wif_H1sQdA&usqp=CAU]()
Moet je het zwembadwater voor je eigen veiligheid nu ook aarden? Is best een lastige vraag... Zoals eerder aangegeven de kans dat je in je zwembad wordt geëlektrocuteerd is erg klein. Maar zou je de vraag met nee beantwoorden dan is het hoe klein de kans ook is een onverantwoord antwoord. Dus ik beantwoord het niet.
Maar wanneer het zo'n vaart zou lopen dan was het wel meer dan een advies. Dan zou het een verplichting zijn... Er zijn immers miljoenen mensen op deze aardkloot die elke zomer een bak met water van x M³ in de tuin zetten er een pomp op aansluiten en er met de hele family de gehele zomer lekker in ronddobberen. Niet geaard en nooit een probleem.
[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 11-05-2021 09:35:21 ]