quote:Wat op de Noordpool gebeurt, heeft gevolgen in andere delen van de wereld. Het smeltende ijs in het noordpoolgebied kan koude en vochtige lucht zuidwaarts voeren, waarschuwen Noorse wetenschappers, en dat kan ernstige gevolgen hebben voor de Franse wijnbouw.
Ja hoor, ze hebben een verklaring...quote:Wetenschappers leggen opnieuw een duidelijke link tussen extreme weersomstandigheden en de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De barre vrieskou en ongewoon late lentesneeuw in West-Europa blijken te wijten aan het snel smeltende ijs in het noordpoolgebied.
Zo kan de opwarming van de aarde, paradoxaal genoeg, tot gevolg hebben dat een derde van de Franse wijnoogst dit jaar mislukt door lage temperaturen. Franse wijnbouwers moesten vuurpotten aansteken om hun planten te beschermen tegen de vrieskou.
'Klimaatverandering manifesteert zich niet altijd op evidente manieren,' stelt professor Alun Hubbard van de Noorse Arctische Universiteit in Tromsø. 'Het is gemakkelijk om modellen te extrapoleren die tonen dat winters warmer worden en dat Europa een quasi sneeuwvrije toekomst wacht, maar onze studie toont aan dat die redenering te simplistisch is. Het is gevaarlijk om veralgemeningen te poneren over de impact van de klimaatverandering.'
Beast from the East
Hubbard en zijn collega's brengen in Nature Geoscience verslag uit over hun onderzoek naar de aanwezigheid van heel specifieke isotopen in Finse waterdamp in februari 2018, tijdens een periode van ijs en sneeuw in Europa. Dat barre weer werd veroorzaakt door een anticycloon die de bijnaam 'The Beast from the East' kreeg. Het onderzoeksteam constateerde dat de Barentszee ten noorden van Scandinavië ongewoon warm was in die periode. Zo'n 60 procent van het zeeoppervlak was ijsvrij. Bovendien verloor deze zee 140 miljard ton water door verdamping in de veel te warme februarimaand. Die enorme hoeveelheid waterdamp zorgde volgens hun berekeningen voor 88 procent van de sneeuw die in het noorden van Europa viel in diezelfde maand.
We stellen vast dat het ijs functioneert als een deksel op de oceaan
Vervolgens keek het onderzoeksteam naar het patroon gedurende de jaren 1979 tot 2020 en stelde vast dat, voor elke vierkante meter ijs die verdween in maart ten gevolge van de stijgende temperaturen - de waterverdamping boven de Barentszee toenam met 70 kilogram.
'Onze analyse linkt het smeltende poolzee-ijs met de gestegen verdamping en extreme sneeuwval,' schrijven ze. Het team waarschuwt dat tegen 2080 de ijsvrije Barentszee 'een belangrijke bron zal vormen van winterse neerslag in continentaal Europa.' Met alle gevolgen van dien: in 2018 legde the Beast from the East een groot deel van Europa lam, goed voor een economisch verlies van zo'n 8,3 miljoen euro per dag.
Deksel op de oceaan
Het gebeurt nog niet zo vaak dat wetenschappers een rechtstreeks verband leggen tussen een specifiek weerfenomeen en de klimaatverandering. Maar als ze dat doen, is dat met steeds meer zekerheid.
En deze keer kunnen ze ook uitleggen waarom. De ijslaag op de Barentszee is met 54 procent verminderd sedert 1979, aan een tempo van 11.200 vierkante kilometer per jaar, terwijl de sneeuwmassa in Eurazië is toegenomen. De studie toont het verband aan tussen die twee fenomenen: de isotopische signatuur van het zeewater werd ook teruggevonden in de Europese sneeuw die met the Beast from the East meekwam.
'We stellen vast dat het ijs functioneert als een deksel op de oceaan,' zegt onderzoeksleidster Hannah Bailey, verbonden aan de Finse universiteit Oulu. 'Door de langdurige afname van het ijs in de poolzee zien we in de winter toenemende hoeveelheden vocht in de atmosfeer komen. Dat heeft een directe impact op het weer meer naar het zuiden en veroorzaakt er extreem hevige sneeuwval. Dat klinkt misschien vreemd. Maar de natuur is complex en wat in het Noordpoolgebied gebeurt, blijft niet beperkt tot het Noordpoolgebied alleen.'
Hubbard stelt het zo: 'Deze studie toont aan hoe abrupte veranderingen die we waarnemen in het Noordpoolgebied, zich nu ook echt laten voelen over de hele planeet.'
Met 2 satellietfoto's die de schrijver toevallig goed uitkomen toon je niets aan.quote:Op zaterdag 1 mei 2021 09:45 schreef Bocaj het volgende:
Smeltend poolijs kan Franse wijnoogst in de problemen brengen.
[..]
Terwijl je ook leest dat het ijs aan het aangroeien is....
Ik blijf erbij: Angst verkoopt!
Godverdomme! Ik wil dat er NU iets aan gedaan wordt! Straks moeten we allemaal inferieure zooi uit Australie of Chili gaan drinken!quote:Op zaterdag 1 mei 2021 09:45 schreef Bocaj het volgende:
Smeltend poolijs kan Franse wijnoogst in de problemen brengen.
Anders slaan we de Franse wijn wel een jaartje over, Californische wijn schijnt ook best te doen zijn.quote:Op zaterdag 1 mei 2021 10:30 schreef Montagui het volgende:
Nou en? Dan ga je toch op een andere plek wijngaarden planten.
Aanpassen.
Goede wijngaarden zijn vaak minimaal 30 of 50 jaar oud en hebben behoefte aan een soort heuvel en zonlicht en grondquote:Op zaterdag 1 mei 2021 10:30 schreef Montagui het volgende:
Nou en? Dan ga je toch op een andere plek wijngaarden planten.
Aanpassen.
quote:[tagline]Maar hoe oud is oud eigenlijk? Vijftig jaar? Honderd jaar?[/tagline]
Spaanse gebieden zoals Priorat (Catalonië) , Rias Biaxas in het noordwesten en Calatayud in het warme zuiden staan bekend vanwege hun wijngaarden van hoge leeftijd.
Sommigen zelfs meer dan tweehonderd jaar oud. In Barossa Valley down under zijn de 'old vines' onderverdeeld in vier categorieën, met de 'Barossa Ancestor Vine' als nestor.
Wijnstokken van 125 jaar en meer.
De oudste wijngaard van dit gebied dateert uit 1843. Da's pas old school.
Gekukkig wisten we al 40 jaar geleden dat de mens het klimaat beinvloed dus hebben ze alvast de wijngaarden op een andere plaats laten groeien ..quote:Op zaterdag 1 mei 2021 12:34 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Goede wijngaarden zijn vaak minimaal 30 of 50 jaar oud en hebben behoefte aan een soort heuvel en zonlicht en grond
[..]
Ja, maar toen ik haar laatst op tv zag, dacht ik dat ze anorexia had oid. Weet niet van wanneer die beelden waren, maar zag er erg ongezond uit. Wellicht een type die alleen rauwe bladeren vreet ofzo.quote:Op zaterdag 1 mei 2021 09:53 schreef Mr.Ping het volgende:
Corona is bijna voorbij, we kunnen het weer over het klimaat hebben.
Leeft onze Greta nog?
https://www.routedesvins.nl/wijnbouw/wijngaarden-in-nederland/quote:Op zaterdag 1 mei 2021 12:40 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Gekukkig wisten we al 40 jaar geleden dat de mens het klimaat beinvloed dus hebben ze alvast de wijngaarden op een andere plaats laten groeien ..
Dat heet voorbereiden...
Ik heb laatst een docu over haar gezien.quote:Op zaterdag 1 mei 2021 12:52 schreef Cockwhale het volgende:
[..]
Ja, maar toen ik haar laatst op tv zag, dacht ik dat ze anorexia had oid. Weet niet van wanneer die beelden waren, maar zag er erg ongezond uit. Wellicht een type die alleen rauwe bladeren vreet ofzo.
https://www.hln.be/dender(...)%2Fduckduckgo.com%2Fquote:De klimaatveranderingen en opwarming van de aarde zijn ondertussen ook Cooreman niet vreemd. In dertig jaar tijd zag hij veel veranderen. “De oogst van de druiven kan de jongste tijd doorgaans een maand eerder dan vroeger, midden september in plaats van oktober”, stelt hij vast. “Ik heb de druivenpluk dit jaar op een ideaal moment kunnen doen: als de druifjes perfect rijp waren en het nog zonnig was bovendien. Voor de oogst is de klimaatwijziging geen slechte zaak, maar ze brengt toch ook stressmomenten met zich mee. Zo is het weer veel agressiever geworden, met regelmatig hevigere stormen en onweer die de oogst kunnen vernielen. Daar tegenover staat dan weer dat het vroeger in het voorjaar veel strenger durfde vriezen, waarbij vorst de vruchten beschadigde.”
In de jaren negentig misschien. Volgens mij hebben de Californische wijnen al lang plaatsgemaakt voor Zuid-Afrikaanse en die voor Argentijnse en Chilieense.quote:Op zaterdag 1 mei 2021 11:29 schreef Hathor het volgende:
[..]
Anders slaan we de Franse wijn wel een jaartje over, Californische wijn schijnt ook best te doen zijn.
Spaanse, Italiaanse, Duitse en Roemeense wijnen.quote:Op zondag 2 mei 2021 11:54 schreef Horzula het volgende:
[..]
In de jaren negentig misschien. Volgens mij hebben de Californische wijnen al lang plaatsgemaakt voor Zuid-Afrikaanse en die voor Argentijnse en Chilieense.
Spaanse meh... heb hier nog zes plastic stieren liggen van Sangre de Toro...quote:Op zondag 2 mei 2021 11:58 schreef HSG het volgende:
[..]
Spaanse, Italiaanse, Duitse en Roemeense wijnen.
De Rioja wijn uit Spanje is toch een van de betere in de wereld. Italiaanse wijn, met name de rode, is erg lekker. Duitse wijnen zijn ook erg goed maar het hangt er vanaf van welk merk en waar vandaan.quote:Op zondag 2 mei 2021 12:04 schreef Horzula het volgende:
[..]
Spaanse meh... heb hier nog zes plastic stieren liggen van Sangre de Toro...
Italiaanse lijkt me niet veel...
Duitse hou op schei uit. Goedkope maar vermakelijk bocht. Was drie jaar terug nog op het Oktoberfest in Stuttgart.
Roemeense ken ik niet... ruitenwisser vloeistof met rode biet erin? Heb nog niets uit dat land zien komen dat geen goedkope troep was of erger. Bewoners incluis. Een uitzondering, maar die had dan weer een campingsmoking aan die ik in 1991 voor gym van het Gymn had.
Dit is rood, harryquote:Op zondag 2 mei 2021 12:35 schreef monkyyy het volgende:
Zo gaat de wijn van de week onbetaalbaar worden @:wereldgozer
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |