abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_197761119
quote:
0s.gif Op maandag 1 februari 2021 12:27 schreef La_Tramposa het volgende:

[..]

Super! Wat een progressie! Een dag of 4-6 rust aanhouden lijkt me prima ja, en daarna wat rustige loopjes. Ze zeggen wel eens, 1 dag per mijl wedstrijdafstand herstel. Dus bij een halve marathon 13 dagen. Dat betekent niet helemaal niks doen, maar 13 dagen tot je de pittige snelheidstrainingen weer kunt oppakken. Verder gewoon een beetje naar je gevoel luisteren, fietsen kan ook lekker zijn om de stijve spieren los te maken.
Thanks, dat had ik inderdaad al gevonden maar ik was benieuwd naar andere ervaringen. Dan zit ik qua aanpak wel redelijk goed, verwacht ik. Ik hoop in ieder geval dat de pijntjes de komende tijd weg gaan, dat scheelt al wat.

Qua tijd zit er nog meer in het vat. Onderweg nog even gestopt om bij de ouders van m'n loopmaatje te zwaaien, nog eens een foto gemaakt hier en daar. Uiteindelijk zag ik dat ik met nog 1,5 minuten te gaan (dus rond 1:48:30) nog een goede 550 meter moest lopen, die heb ik er nog vrij gemakkelijk uit gesprint met 22 kmp/h+.

Ook loop ik alleen sneller dan dat ik samen zou doen. Ik verwacht dat nu onder de 1:45 er wel in zit. Maar dat is misschien iets voor over een paar weken. Of voor eind maart, bij de Zwinstedenloop, die @SEMTEX post.
pi_197763179
quote:
0s.gif Op maandag 1 februari 2021 11:14 schreef Welten het volgende:
Ik heb gisteren, ondanks / dankzij tips van hier, voor de tweede zondag op rij een halve marathon gelopen. Vorige week was dat in ongeveer 1:57 dus ik ging voor een tijd onder de 1:55. Uiteindelijk werd dit zelfs onder de 1:50 dus ik was erg tevreden qua tijd.

Ik merkte wel dat het de laatste kilometers zeer ging doen, waarschijnlijk door een wat hoger tempo. Ik heb vandaag ook wel iets meer last van vorige week. Met name mijn knie en heup doen zeer en ik heb wel lichte irritatie rondom mijn scheenbeen / shin splint. Qua tijd en prestatie in ieder geval erg tevreden, de lichamelijke klachten had ik wel verwacht.

De komende dagen doe ik rustig aan en wandel ik wat stukjes van een half uur, een paar keer per dag. Mocht ik donderdag, gevoelsmatig, pijnvrij zijn, is het dan aan te raden om 30 tot 45 minuten op een laag tempo hard te lopen? Dat zou dan 4 dagen na de HM zijn. En hoe bouw ik daarna verder op? Ik dacht aan zondag, 1 week na de HM, 45 tot 60 minuten te gaan en dan één tot 2 weken tweemaal per week tot 60 minuten te belasten.
Knap, zou inderdaad wel een beetje voorzichtig zijn. Zo te lezen heb je aardig overreached. Voorzichtig, anders ben je zo geblesseerd en dat kan best even duren bij een heup of knie.

Weet niet hoe oud je bent, maar je hebt blijkbaar wel talent. Denk dat er best wat mensen jaloers meelezen.
Whatever...
pi_197764094
Ah, heel tof om te lezen, dank je wel. Ik ben (al) 30+ dus als ik er iets mee had willen doen dan had ik eerder moeten beginnen ;) . Ik merk wel dat ik het hardlopen steeds leuker ga vinden, alhoewel krachttraining nog m'n voorkeur geniet. Ik ben echter wel van plan om straks, zodra de sportschool weer open is, toch nog 1 a 2 duurloopjes per week te doen.
Het kriebelt nu ook al weer om meteen weer te gaan hardlopen, ondanks dat ik weet dat het niet verstandig is. Zoals ik zei pak ik wel even een paar dagen rust en dan bouw ik het weer langzaam op. Behalve af en toe een halve marathon heb ik voor nu geen doel.

Als ik me voorneem om eens per maand een HM te lopen, is dat heel gek (qua belasting e.d.)? Ik heb nu met een schema opgebouwd, zie hier, hoe gaat dat straks verder met lopen? Moet ik het onderhouden met 1x 10 en 1x 15 per week, hou ik dan week 10 of 11 aan uit mijn schema, of wat is aan te raden? Ik ben hier echt heel onbekend mee dus alle tips zijn welkom.
pi_197764498
quote:
0s.gif Op maandag 1 februari 2021 16:26 schreef Welten het volgende:
Het kriebelt nu ook al weer om meteen weer te gaan hardlopen, ondanks dat ik weet dat het niet verstandig is.
Echt hè? O+ Zo lekker als het niet als een opgave voelt. *;

Vanmorgen een ruim uur ge-fartlekt en ik weet nu al dat ik er morgenochtend de balen van heb dat het een rustdag is :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_197764557
quote:
0s.gif Op maandag 1 februari 2021 08:40 schreef La_Tramposa het volgende:

[..]

Nee zeker niet, daar was ik echt diep gegaan, hartslag 198 gemiddeld, nu was dat 187. Het was gewoon mijn dag niet helemaal en ik gooide uiteindelijk het bijltje mentaal erbij neer.. Hartslag zakte ook zelfs in de tweede helft en ik heb zelfs een paar tellen gejogd omdat ik er echt mee wou kappen. Ik had dus makkelijk onder de 40 kunnen lopen. Het voordeel van wind mee is echt niet zó groot als loper, dat merkten we nu ook, wind tegen ging je een stuk langzamer maar wind tegen kon je nauwelijks sneller dan normaal. Ik ben nu wel weer wat fitter dan die vorige 10km race, 2 weken geleden liep ik 8km op 3.55-56 en dat voelde echt ontspannen. Maar eergisteren kwam het er gewoon iet uit, geeft ook niet. Ik heb de laatste maanden zoveel PRs en goede races gelopen, kan niet altijd feest zijn.. we bouwen gewoon door naar hopelijk die najaarsmarathon!
Je had nu ook een parkoers met bochten toch? Die kosten toch ook extra kracht?
Jij gaat je PR op de 10 km nog wel een keer verbreken dit jaar. En al je andere PR's wellicht ook. Het zit erin. Toch wel gaaf als je nu vergelijkt met 2 jaar geleden, toen het een stuk minder met je ging.
pi_197767730
quote:
0s.gif Op maandag 1 februari 2021 16:26 schreef Welten het volgende:
Ik ben (al) 30+ dus als ik er iets mee had willen doen dan had ik eerder moeten beginnen ;) . L
Ik ben ook pas op m’n 27e serieus gaan hardlopen, dus het kan wel. Het draait eigenlijk maar om een paar zaken:

-Heel blijven, vooral in het begin is dat wel een dingetje
-Consistent trainen
-Er plezier in hebben

Als je die drie dingen langdurig weet te combineren zal je zien dat je hard vooruit gaat.
  Redactie Sport maandag 1 februari 2021 @ 23:14:23 #282
260853 crew  DeLuna
Luna van Pino O+
pi_197771673
Januari afgesloten met 146km. Vanavond een 8x400p400 omdat Garmin weer een tempoloop wilde doen en ik daar niet zoveel zin in had. Die heb ik de afgelopen weken wel vaker als voorstel gehad, ik wilde nu wel weer wat anders :P

Na die intervaltraining vond Garmin het wel weer zo goed gaan dat mijn threshold van 175bpm nu op 5:28min/km ligt ipv 5:34. Vooruitgang! *O*
❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
  Redactie Sport maandag 1 februari 2021 @ 23:16:22 #283
260853 crew  DeLuna
Luna van Pino O+
pi_197771699
quote:
0s.gif Op woensdag 27 januari 2021 10:53 schreef La_Tramposa het volgende:

[..]

Fietsen valt momenteel heel erg mee hoor, alleen 1 of 2x per week rustige ritjes als herstel van het hardlopen. Dat ondersteunt het eigenlijk vooral. Als het weer richting de zomer gaat wellicht weer wat meer fietsen en wat minder lopen. En tja ik vind sporten gewoon een heerlijke verslaving. En hoe fitter je bent, hoe makkelijker het gaat dus dat is wel motiverend om gewoon altijd goed te blijven trainen!
[..]

Ik eet tegenwoordig dankzij het thuiswerken vaak 's middags warm, en ik moet zeggen dat dat me bij de baantrainingen zeker heel goed bevalt. Om 13u gewoon een flink bord pasta, dan hoef ik om 17u alleen een banaantje of iets te eten en heb ik nog steeds voldoende energie voor de training zonder darmklachten..
Melk blijkt bij mij ook niet goed te vallen dus dat sla ik tegenwoordig ook over.
[..]

En weet je zeker dat je hartslagmeting klopt? Bij polsmeting zou ik er sowieso niet teveel aandacht aan schenken.
Ik weet wel dat ik zelf, wanneer ik op mijn hartslag let, inderdaad wat hoger zit dan als ik hem op een ander scherm zet. Misschien ga je dan geforceerder ademen of zo. Je kunt ook in je horloge zetten dat je een piepje krijgt als hij boven de bovengrens van je zone komt, dan kun je gewoon ontspannen lopen zonder erop te letten.
Ik heb een borstband, die zou redelijk accuraat moeten zijn. En het klopt ook wel met mijn gevoel, ik kan ook makkelijker kletsen als ik niet op tempo/hartslag let dan als ik het wel doe. Terwijl ik dus ook sneller ben als ik er niet op let.

Oh ik zou juist stress krijgen van zo'n piepje _O-
❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
pi_197774061
quote:
1s.gif Op maandag 1 februari 2021 19:58 schreef NightDancert het volgende:

[..]

Ik ben ook pas op m’n 27e serieus gaan hardlopen, dus het kan wel. Het draait eigenlijk maar om een paar zaken:

-Heel blijven, vooral in het begin is dat wel een dingetje
-Consistent trainen
-Er plezier in hebben

Als je die drie dingen langdurig weet te combineren zal je zien dat je hard vooruit gaat.
Dat 'heel blijven' is nu wel even een dingetje, haha. M'n knie doet echt zeer, met name bij traplopen, als er dus druk op komt. Ik had mezelf voorgenomen om donderdagavond weer even een stukje te gaan maar zoals het er nu naar uit ziet is dat niet echt verstandig.
Consistent trainen gaat, vrees ik, al lastiger worden. De laatste weken liep ik 4x p/w maar dat is als gevolg van de lockdown. Als de sportschool open gaat dan ben ik daar weer te vinden en zal ik waarschijnlijk nog maar 1 a 2x per week gaan lopen.

Ach, ik vind het zo ook wel oké. Door / 'dankzij' Corona heb ik vorig jaar een toffe trail in de Ardennen gelopen, heb ik een halve marathon gelopen en heb ik ontdekt dat ik plezier in hardlopen heb en er wellicht ook een beetje aanleg voor heb.
pi_197774073
quote:
0s.gif Op maandag 1 februari 2021 16:26 schreef Welten het volgende:
Als ik me voorneem om eens per maand een HM te lopen, is dat heel gek (qua belasting e.d.)? Ik heb nu met een schema opgebouwd, zie hier, hoe gaat dat straks verder met lopen? Moet ik het onderhouden met 1x 10 en 1x 15 per week, hou ik dan week 10 of 11 aan uit mijn schema, of wat is aan te raden? Ik ben hier echt heel onbekend mee dus alle tips zijn welkom.
Deze vraag staat nog wel open. Als ik tot nu dat schema aanhield en deze afstand en mijn conditie enigszins wil onderhouden, hoe pak ik dat het beste aan?
pi_197774209
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 februari 2021 09:35 schreef Welten het volgende:

[..]

Deze vraag staat nog wel open. Als ik tot nu dat schema aanhield en deze afstand en mijn conditie enigszins wil onderhouden, hoe pak ik dat het beste aan?
De precieze afstand maakt niet zoveel uit, als je twee keer per week een uurtje loopt onderhoud je het wel. Wellicht 1 keer wat langzamer en 1 keer wat wisseltempo's. Hiermee behoud je misschien niet 100% de fitheid die je nu hebt, maar als je dan weer een snelle halve wilt lopen kun je daar wel in een week of 5-6 weer naar toe bouwen. Als je het maar week in week uit blijft volhouden is dat het belangrijkste. Maar nu eerst even alle pijntjes over laten gaan ja. Al is zere knieën niet zo gek, dat herinner ik me ook nog wel van mijn eerste halve marathons.
Ik hou van mij van mij van mij en van geen ander, want ik ben verreweg de leukste die ik ken!
pi_197776512
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 februari 2021 09:34 schreef Welten het volgende:

[..]

Dat 'heel blijven' is nu wel even een dingetje, haha. M'n knie doet echt zeer, met name bij traplopen, als er dus druk op komt. Ik had mezelf voorgenomen om donderdagavond weer even een stukje te gaan maar zoals het er nu naar uit ziet is dat niet echt verstandig.
Consistent trainen gaat, vrees ik, al lastiger worden. De laatste weken liep ik 4x p/w maar dat is als gevolg van de lockdown. Als de sportschool open gaat dan ben ik daar weer te vinden en zal ik waarschijnlijk nog maar 1 a 2x per week gaan lopen.

Ach, ik vind het zo ook wel oké. Door / 'dankzij' Corona heb ik vorig jaar een toffe trail in de Ardennen gelopen, heb ik een halve marathon gelopen en heb ik ontdekt dat ik plezier in hardlopen heb en er wellicht ook een beetje aanleg voor heb.
2x per week lopen kan ook consistent zijn. En in combinatie met de sportschool is met het oog op mogelijke blessures alleen maar goed.
pi_197776571
Ik maak ook de combinatie met de sportschool en merk wel dat 4x lopen en 3x kracht wat te veel is. Dat deed ik dit najaar en dan zie ik dat progressie aan beide kanten stagneert


Ik ga straks na de lockdown 3x kracht, 2xlopen en 1x fietsen. Eventueel met lekker weer wat vaker fietsen en met slecht weer vaker lopen. Daarnaast ga ik het volume in de sportschool verlagen en iets meer hoge kwaliteit intensief trainen om te kunnen blijven herstellen. Ik deed toch wat te vee volume. Icm hardlopen is dat te veel.

Een volledige rustdag heb ik toch wel nodig. En soms misschien wel twee. Zodra werken weer meer uit huis is wordt het sowieso lastiger om echt 6-7x per week te sporten, dan is 5x al heel wat geplan.

Heb zelf geen specifieke kennis van hardlopen om advies te geven. Behalve dat je moet oppassen voor te veel belasting. Als je niet kunt herstellen en supercompenseren voor het werk dat je doet, dan verbeter je niet maar raak je geheid geblesseerd. Ik kan het weten, want ik ben ook zo’n type die veel te hard traint.
Whatever...
  Eindredactie Sport / Forummod dinsdag 2 februari 2021 @ 13:33:45 #289
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_197777590
Poe, dat ging niet makkelijk zeg _O-

Voor het eerst sinds half december weer gelopen, koud en nat en binnen een kilometer begon ik aan mijn kuiten al te voelen dat het lang geleden was. Geen pijn, maar gewoon dat hele zware gevoel van spieren die lange tijd niet op zo'n manier gebruikt zijn. Het werd niet echt erger gelukkig, maar mijn plan om voor 5km te gaan was wat enthousiast, dus na 4km vond ik het welletjes voor vandaag. Gelopen in 27 minuten, ik heb betere tijden gekend (niet dat het boeit natuurlijk, heel rustig lopen was ook het doel) :D
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  Forum Admin dinsdag 2 februari 2021 @ 14:14:06 #290
54263 crew  Pharkus
eeuwig vader, deeltijd autist
pi_197778237
@Welten, neem je 2 treden per keer op de trap of tree voor tree?
Een vel leeg papier kan altijd nog een mooie tekening worden.
  dinsdag 2 februari 2021 @ 14:31:21 #291
179002 GwaiLow
Malo accepto stultus sapit
pi_197778467
Potdomme dat was me m'n weekendje wel. Had mezelf begin vorige maand aangemeld voor de Strava halve marathon challenge, die ik in januari moest lopen. Vond het wat ambitieus, omdat ik het hardlopen pas net weer had opgepakt. Maar goed, ik daag mezelf graag uit. Afgelopen zaterdag was het dan zover. Probeerde uiteraard op een rustig tempo te lopen, want de race volmaken belangrijker dan het tempo. Het ging eigenlijk best lekker. Mijn Samsung Health gaf uiteindelijk 22 kilometer in 2.02 aan. Uiteindelijk thuis aangekomen gaf mijn Strava ''maar'' 20.93KM aan. Ik liep samen met iemand anders enhet horloge van diegene had 21.2KM geregistreerd. Nou goed, volgens mijn Strava had ik de challenge dus niet gehaald :{. De volgende ochtend (zondag) werd ik wakker en voelde mezelf eigenlijk nog best goed, dus ik besloot om nog een halve marathon te lopen. Deze keer liep in in mijn eentje, met een ander horloge en een andere route. Ging eigenlijk weer prima, al waren de laatste 3 kilometers wel extra pittig, en dus alsnog de Strava-badge binnen!

Vooraf twijfelde ik al of ik die ene halve marathon zou volbrengen, maar twee halve marathons in twee dagen had ik helemaal nooit kunnen bedenken. En gisteren dan nog 6 kilometer op enorm rustig tempo gelopen. Even een actieve hersteldag. Hele fijne bevestiging dat een lichaam toch meer aan kan dan je zou verwachten. Ook ik ben al 30+ :D

[ Bericht 0% gewijzigd door GwaiLow op 02-02-2021 14:58:27 ]
pi_197778624
Jullie doen net alsof 30+ oud is :o
Ik hou van mij van mij van mij en van geen ander, want ik ben verreweg de leukste die ik ken!
  Eindredactie Sport / Forummod dinsdag 2 februari 2021 @ 14:43:32 #293
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_197778631
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 februari 2021 14:43 schreef La_Tramposa het volgende:
Jullie doen net alsof 30+ oud is :o
Sinds een paar maanden vind ik de notie dat 30+ oud is inderdaad pure onzin.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  Eindredactie Sport / Forummod dinsdag 2 februari 2021 @ 14:44:14 #294
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_197778636
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 februari 2021 14:31 schreef GwaiLow het volgende:
Potdomme dat was me m'n weekendje wel. Had mezelf begin vorige maand aangemeld voor de Strava halve marathon challenge, die ik in januari moest lopen. Vond het wat ambitieus, omdat ik het hardlopen pas net weer had opgepakt. Maar goed, ik daag mezelf graag uit. Afgelopen zaterdag was het dan zover. Probeerde uiteraard op een rustig tempo te lopen, want de race volmaken belangrijker dan het tempo. Het ging eigenlijk best lekker. Mijn Samsung Health gaf uiteindelijk 22 kilometer in 2.02 aan. Uiteindelijk thuis aangekomen gaf mijn Strava ''maar'' 20.93KM aan. Ik liep samen met iemand anders enhet horloge van diegene had 21.2KM geregistreerd. Nou goed, volgens mijn Strava had ik de challenge dus niet gehaald :{. De volgende ochtend (zondag) werd ik wakker en voelde mezelf eigenlijk nog best goed, dus ik besloot om nog een halve marathon te lopen. Deze keer liep in in mijn eentje, met een ander horloge en een andere route. Ging eigenlijk weer prima, al waren de laatste 3 kilometers wel extra pittig, en dus alsnog de Strava-badge binnen!

Vooraf twijfelde ik al of ik die ene halve marathon zou volbrengen, maar twee halve marathons in twee dagen had ik helemaal nooit kunnen bedenken. En gisteren dan nog even 6 kilometer op enorm rustig tempo gelopen. Even een actieve hersteldag. Hele fijne bevestiging dat een lichaam toch meer aan kan dan je zou verwachten. Ook in ben al 30+ :D
Indrukwekkend :D

Overigens zette ik mijn horloge bij mijn twee halve marathons dit jaar op 22km, voor de zekerheid :P
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  dinsdag 2 februari 2021 @ 14:44:27 #295
179002 GwaiLow
Malo accepto stultus sapit
pi_197778637
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 februari 2021 14:43 schreef La_Tramposa het volgende:
Jullie doen net alsof 30+ oud is :o
Prof sporter loopt dan vaak een beetje tegen het einde van zijn actieve carrière aan. Dus dat voelt heel oud _O-
pi_197778642
Ik ben als 45-jarige fitter dan toen ik 30'er/20'er/kind was, maar dat wil niet zeggen dat 45 geen middelbare leeftijd is. Herstellen van wat dan ook gaat langzamer.
pi_197778647
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 februari 2021 14:44 schreef GwaiLow het volgende:

[..]

Prof sporter loopt dan vaak een beetje tegen een einde van zijn actieve carrière aan. Dus dat voelt heel oud _O-
Marathonlopers niet hoor. Die zijn vaak op hun piek rond hun 35e.
Ik hou van mij van mij van mij en van geen ander, want ik ben verreweg de leukste die ik ken!
pi_197778718
Ik ben negenendertig (ondanks me soms nog moeten legitimeren als ik alcohol koop :')) en pas afgelopen oktober begonnen met hardlopen maar dankzij hardlopen nu in betere conditie dan ik ooit eerder in mijn leven ben geweest! :D
Let me see you stripped down to the bone
pi_197778736
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 februari 2021 14:31 schreef GwaiLow het volgende:
Potdomme dat was me m'n weekendje wel. Had mezelf begin vorige maand aangemeld voor de Strava halve marathon challenge, die ik in januari moest lopen. Vond het wat ambitieus, omdat ik het hardlopen pas net weer had opgepakt. Maar goed, ik daag mezelf graag uit. Afgelopen zaterdag was het dan zover. Probeerde uiteraard op een rustig tempo te lopen, want de race volmaken belangrijker dan het tempo. Het ging eigenlijk best lekker. Mijn Samsung Health gaf uiteindelijk 22 kilometer in 2.02 aan. Uiteindelijk thuis aangekomen gaf mijn Strava ''maar'' 20.93KM aan. Ik liep samen met iemand anders enhet horloge van diegene had 21.2KM geregistreerd. Nou goed, volgens mijn Strava had ik de challenge dus niet gehaald :{. De volgende ochtend (zondag) werd ik wakker en voelde mezelf eigenlijk nog best goed, dus ik besloot om nog een halve marathon te lopen. Deze keer liep in in mijn eentje, met een ander horloge en een andere route. Ging eigenlijk weer prima, al waren de laatste 3 kilometers wel extra pittig, en dus alsnog de Strava-badge binnen!

Vooraf twijfelde ik al of ik die ene halve marathon zou volbrengen, maar twee halve marathons in twee dagen had ik helemaal nooit kunnen bedenken. En gisteren dan nog even 6 kilometer op enorm rustig tempo gelopen. Even een actieve hersteldag. Hele fijne bevestiging dat een lichaam toch meer aan kan dan je zou verwachten. Ook in ben al 30+ :D
:D *O* ^O^
Let me see you stripped down to the bone
  Forum Admin dinsdag 2 februari 2021 @ 15:09:52 #300
54263 crew  Pharkus
eeuwig vader, deeltijd autist
pi_197778977
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 februari 2021 14:45 schreef Zwabberhark het volgende:
Ik ben als 45-jarige fitter dan toen ik 30'er/20'er/kind was, maar dat wil niet zeggen dat 45 geen middelbare leeftijd is. Herstellen van wat dan ook gaat langzamer.
Minder drinken ;)
Een vel leeg papier kan altijd nog een mooie tekening worden.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')