derLudolf | zondag 10 januari 2021 @ 16:57 |
Moin moin Herzlich wilkommen in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL! De regel: Koken in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past. In de week van 11 tot en met 17 januari koken we één of meerdere gerechten die passen bij Duitsland. Duitsland, onze oosterburen met een illustere geschiedenis. Daarom door sommigen verguisd, maar inmiddels door velen geliefd. Het huidige Duitsland is in de laatste 150 jaar ontstaan door het samenvoegen van verschillende republieken, hertogdommen en graafschappen. Derhalve zijn er ook verschillende invloeden te vinden in de Duitse keuken, zo kent de Beierse keuken veel gerechten met een Oostenrijkse oorsprong. In Ostfriesland zijn daarentegen invloeden vanuit het VOC tijdperk terug te vinden. Ostfriesische schippers voeren onder Nederlandse vlag naar het oosten en namen thee mee terug. Nog altijd zijn zij de grootste theedrinkers van Europa. De Ostfrisische Teekultur staat zelfs op de UNESCO lijst voor immaterieel erfgoed. Tee mit Sahnewolke De eerste associaties met Duits eten zijn meestal vlees of gebak. Laten we met vlees beginnen, de vleesconsumptie lag in 2018 met 60,2 kg pro Kopf lager dan in Nederland (75 kg). Waar veelal gedacht wordt aan gebakken vlees als schnitzels of braadworst, wordt het meeste vlees gesmoord of gestoofd, bijvoorbeeld als Sauerbraten. De Wiener Schnitzel, is zoals de naam eigenlijk al zegt Oostenrijks. Toch zal je hem op de meeste “Speisekarten” wel aantreffen” Sauerbraten is een Duits vleesgerecht dat wordt bereid door het smoren vlees. Traditioneel was dit vooral paardenvlees, maar tegenwoordig worden ook rund-, kalfs- of varkenvlees gebruikt. Omdat van oudsher vooral de taaie stukken werden gebruikt voor de bereiding van Saurenbraten, begint de bereiding met vlees 3 tot 10 dagen te laten marineren in een mengel van azijn of wijn, water, kruiden en specerijen. Door het lange marineren in een zuur mengsel ontstaat een erg mals gerecht. Waar in het westen en zuiden van Duitsland vooral witte wijn wordt gebruikt voor de marinade, wordt in noordelijke en meer oostelijk gelegen delen vooral gebruik gemaakt van azijn. Sauerbraten, Salzkartoffeln en Rotkohl Een ander vleesgerecht dat als typisch Duits mag worden beschouwd zijn Rinderrouladen. Toen TS met zijn familie een koe liet slachten in Duitsland – aangezien het beest daar graasde was een Duitse slager de minste rompslomp – werd zeker vijf keer gevraagd of ze geen Rouladen moesten maken. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit opgerold vlees, van een rund. Tot zoverre houdt de vergelijking met de rollade zoals we hem in Nederland kennen wel op. Doorgaans worden dunne plakken van de bovenbil gesneden, welke gevuld worden met bijvoorbeeld augurk, mosterd, spek en ui. Rinderrouladen, een how-to in drie stappen, met foto’s Geliefde bijgerechten naast bovengenoemde gerechten zijn uit Zuid-Duitsland afkomstige Klöße (ook wel Knödel) en Spatzle maar ook gekookte of opgebakken aardappels (Bratkartoffeln). Klöße zijn balletjes van aardappel, pastadeeg of brooddeeg en komen oorspronkelijk uit Bohemen. Klöße als bijgerecht zijn ongevuld, maar kunnen als hoofdgerecht gevuld worden met bijvoorbeeld gebakken lever of spek. Spatzle komen uit Schwaben, een streek in het huidige Baden-Würtenberg en is een soort pasta gemaakt met eieren en speltmeel. Spatzle met paddenstoelenroomsaus De hierboven beschreven gerechten zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden van de Duitse keuken die bovendien regionaal heel erg verschilt. Van de simpele voedzame eenpansgerechten en Pommes Schranke (patatje slagboom) uit het Ruhrgebiet, de vele broodsoorten. In vele streken zijn asperges een populaire groente, met een gemiddelde consumptie van 1,5kg per persoon, het dubbele als in Nederland. Ook qua zoetigheid biedt de Duitse keuken veel keuze, met als bekendste voorbeeld waarschijnlijk de Schwarzwalder Kirschtorte. Veel wordt nog steeds zelf gemaakt, hetgeen ook te zien is aan het uitgebreide assortiment bakproducten in de meeste supermarkten. Henkelmänner die mijnwerkers van thuis meenamen, in een warm waterbad kon dit worden opgewarmd Enkele gerechten die ik ter inspiratie overigens nog even genoemd wil hebben naast de bij de meeste mensen wel bekende gerechten zijn onder andere Herrenspeise, Kasseler, Reibekuchen, Schweinehaxe. Daarnaast vind ik het leuk om te noemen dat er in het noorden van Duitsland een hele cultuur hangt om het eten van boerenkool. Niet als stamppot maar bijvoorbeeld samen met Pinkel, een worstsoort. Voor de niet vlees etende onder ons, Pfifferlinge, oftewel cantharellen lijken een populaire paddenstoelensoort en zie je op vele menukaarten staan. Enkele links: Chefkoch.de, het Duitse smulweb Recepten voor de niet Duits sprekenden, gesorteerd op streek en gelegenheid. Helaas niet in SI-eenheden Wiki lijst met Duitse gerechten Wiki over het fenomeen “Grünkohlessen” Rest mij nog één ding: Maaaaahlzeit!! [ Bericht 1% gewijzigd door derLudolf op 10-01-2021 19:12:53 ] | |
Lucky_Strike | zondag 10 januari 2021 @ 20:38 |
Duits eten | |
Yinny | zondag 10 januari 2021 @ 21:52 |
Mooi excuus om Donauwellen te maken! | |
Hupje | zondag 10 januari 2021 @ 22:05 |
Leuk! En voor mij ook meer haalbaar dan een land als Brazilië. Ik denk meteen aan currywurst en schnitzel mit pommes, eens kijken wat ik ga maken deze week. | |
Molo | zondag 10 januari 2021 @ 22:11 |
Boh! Ik zou wel een keer een stuk varkensknie oid in de oven willen klaarmaken Duits voer, lekker man Die rouladen klinkt ook zalig | |
minilot | maandag 11 januari 2021 @ 04:56 |
Puik topic geworden @derLudolf! Wat ga je zelf maken? Ik doe maar weer eens mee. Duitsland | |
Foeksia | maandag 11 januari 2021 @ 07:52 |
Ik zou wel graag weer eens Rinderrouladen maken. Eerder wel zelf gemaakt met de Rinderrouladenlapjes, welke ik kocht in Duitsland. Weet iemand welke vlees ik hier in Nederland voor kan gebruiken? Ik dacht zelf eerst aan rosbieflapjes of bieflappen, alleen worden die hier meestal rosé bereid. Vandaar dat ik het niet zo goed weet eigenlijk. | |
derLudolf | maandag 11 januari 2021 @ 08:33 |
Bij slagers en in supermarkten zie je vaak twee soorten vlees hiervoor liggen. Rouladen aus der Oberschale en nog eentje waar ik zo niet op kom. Wat ze gemeen hebben is dat het hele grote magere stukken zijn. Groter dan het stuk waar ze hier vaak riblappen van snijden. Die gaan dan op de snijmachine om er een plak van gelijkmatige dikte (of dunte) te snijden. Oberschale is de bovenbil. Bieflap is uit de schouder lees ik. | |
derLudolf | maandag 11 januari 2021 @ 08:42 |
Dank u. Ik weet het nog niet Misschien sowieso zelf weer eens Bratkartoffeln maken zoals je die eigenlijk alleen in D krijgt. Die zijn toch anders als die ik altijd maak Ik kwam deze vegan Rouladen nog tegen voor de liefhebber. Wirnsing is savooiekool. https://www.pottlecker.de(...)hlreis-roten-linsen/ | |
Kanaroe | maandag 11 januari 2021 @ 09:54 |
Kassler kotelet, mijn favoriete fleisch uit Duitsland. In Nederland niet koop helaas. Wij namen het vroeger wel mee na een vakantie, zo lekker! Leuk topic, ik ga het volgen | |
Jagärtrut | maandag 11 januari 2021 @ 11:11 |
Gister toevallig typisch Duits gegeten, hefeklösse met bosbessensaus... Misschien van de week maar eens Spätzle maken | |
derLudolf | maandag 11 januari 2021 @ 17:50 |
Dan moet je het deze week misschien zelf eens maken? | |
derLudolf | maandag 11 januari 2021 @ 17:52 |
Ik zie ze ook vaak bij de pasta staan. Maken Duitsers ze vaak zelf? | |
Doedezemaar | maandag 11 januari 2021 @ 17:59 |
Ik mis het Duitse eten Eens kijken of ik in elk geval Reibekuchen mit Apfelmus ga maken deze week, voor iets uitgebreiders ontbreekt helaas de energie. | |
Doedezemaar | maandag 11 januari 2021 @ 18:02 |
Gedroogde Spätzle is vies. | |
Kanaroe | maandag 11 januari 2021 @ 19:27 |
Geen idee waar ik zou moeten beginnen! Het is een soort 'beschermd' recept ook. Ik ben in Duitsland geboren, en at dat soort vlees ook nergens anders dan daar. Hier word wel casseler rib verkocht, maar dat lijkt er in de verste verte niet op. | |
sigme | maandag 11 januari 2021 @ 19:44 |
Wat een geweldige OP, @derLudolf! Ik heb hier wel een Henkelmänner staan, zo'n mooie gewolkte groene als linksvoor op de foto. Met deksel Qua eten zal ik eens in mijn grote boek kijken of ik iets leuks vind. Ik heb nog wel wat Schweinefleisch, en toevallig net vandaag een dikke Wirnsing uit de moestuin gehaald. Maar m'n kummel is op... | |
derLudolf | maandag 11 januari 2021 @ 22:00 |
Een Henkelman, twee Henkelmänner Dank voor de veer in de kont, ik ben niet zo'n schrijver en heb het uiteindelijk allemaal redelijk op het laatste moment afgemaakt. Kummel, dat gaat @Lucky_Strike verbouwen, maar volgens mij is het een tweejarig gewas, dus als we daar op moeten wachten Heb er vertrouwen in dat je ook zonder wel iets voedzaams op tafel tovert | |
Lucky_Strike | maandag 11 januari 2021 @ 22:02 |
Het staat al een jaar dus ik kan aanstaande augustus al oogsten | |
fietsie | maandag 11 januari 2021 @ 22:06 |
Vanavond was het Sauerkraut. Supersaai supersimpel, maar Duits. (Stond op 't potje) | |
Foeksia | dinsdag 12 januari 2021 @ 08:48 |
Ja klopt. Toen ik de roulladen uit Duitsland ging vullen, viel mij dat ook op. Het waren dunn lange lappen en breder in het midden, zodat ze weer netjes in een rolletje konden zeg maar. Hier in Nederland is al het vlees nogal in kleine lapjes gesneden helaas. Uit de Nederlandse recepten online, wordt ik niet veel wijzer. Men spreekt dan over: dunne runderlappen. Kwam ook bieflappen tegen. Stel ik ga morgen langs de slager, kan ik gewoon vragen om dunne bieflappen, graag groot, want wil er roulladen van maken?
| |
derLudolf | dinsdag 12 januari 2021 @ 09:14 |
Als de slager daar bekend mee is. Ik zou niet niet een keurslager oud gaan (die verkopen naar mijn ervaring vooral geportioneerde lapjes en gemarineerd spul) maar gewoon een zelfslachtende waar ze zoiets van een groot stuk kunnen snijden | |
Cat-astrophe | dinsdag 12 januari 2021 @ 11:24 |
Ik houd het makkelijk (en toevallig ook mijn favoriet Duitse gerecht): flammkuchen Alles in huis, ik denk dat het donderdag op het menu staat. Kan ik nog even broeden op welk beleg ik precies ga gebruiken. | |
Farenji | dinsdag 12 januari 2021 @ 11:29 |
Reibekuchen mit Apfelmus | |
Zana | dinsdag 12 januari 2021 @ 12:19 |
Bij de Aldi hebben ze de casseler rib (af en toe?) in de vleeskoeling liggen en natuurlijk casseler voor op brood. | |
Yinny | dinsdag 12 januari 2021 @ 12:43 |
Goed begin: flammkuchen deeg maken en ipv 280 ml er 380ml water bij doen Nu meer bloem bijgedaan en genoeg deeg voor 6 stuks... | |
derLudolf | dinsdag 12 januari 2021 @ 13:29 |
Schmand, spek en ui. Lekker simpel | |
Kanaroe | dinsdag 12 januari 2021 @ 15:38 |
Bedankt voor de tip, al vermoed ik dat het niet hetzelfde zal zijn dan de vleesbereiding die ik bedoel. Maar als ik een Aldi tegenkom zal er eens binnenwippen! | |
Yinny | dinsdag 12 januari 2021 @ 19:16 |
Geen boter in huis, dus nog geen gebak gemaakt Maar voor flammkuchen wel alles in huis Braaf deegje, een beetje volkoren meel en de rest bloem Afgebakken in de Ferrari pizza oven, dus rond gemaakt Het is machtig en heel erg lekker Recept: https://rutgerbakt.nl/fla(...)egetarische-variant/ [ Bericht 1% gewijzigd door Yinny op 12-01-2021 22:50:46 ] | |
Lucky_Strike | dinsdag 12 januari 2021 @ 20:38 |
Wij aten bratkartoffeln met spek en gebakken zuurkool met kummel. Aardappels uit eigen tuin, zelfgerookt spek en een beetje ganzenvet. Zelfgemaakte zuurkool van eigen kool, in juni gemaakt. [ Bericht 1% gewijzigd door Lucky_Strike op 12-01-2021 20:53:59 ] | |
Yinny | dinsdag 12 januari 2021 @ 20:44 |
Beetje jaloers op je uit eigen tuin eten! | |
Lucky_Strike | dinsdag 12 januari 2021 @ 20:53 |
Ik ben er ook echt enorm trots op en vooral heel blij mee | |
Jagärtrut | dinsdag 12 januari 2021 @ 20:55 |
Niet zo vaak, denk ik. Aantal vrienden van ons doen het regelmatig... Is uiteindelijk ook niet zo moeilijk . | |
Hupje | dinsdag 12 januari 2021 @ 22:00 |
Ziet er lekker uit! Ik heb een paar dingen in mijn hoofd om te maken deze week. Ik wilde voor het eerst Schwarzwalder kirschtorte maken. Maar helaas kan ik bij de supermarkten hier in de buurt geen sojaroom vinden. Ik heb het wel besteld, maar heb geen idee wanneer het komt. | |
Hupje | donderdag 14 januari 2021 @ 09:05 |
Ik vond een recept voor Beierse reiberdatschi (met zelfgemaakte appelmoes) : En dit recept leek me ook wel wat: Reibekuchen met gerookte zalm en salade van veldsla met erwtjes, mais en munt. | |
derLudolf | donderdag 14 januari 2021 @ 18:20 |
https://www.springlane.de/magazin/rezeptideen/gruenkohl-kassler/ Als ik morgen op tijd vrij ben ga ik even boodschappen doen bij de Edeka en neem wat Kasseler mee | |
Cat-astrophe | donderdag 14 januari 2021 @ 18:30 |
Flammkuchentijd! Geen spectaculair gekokkerel, zeker niet voor een luie kok als ik die het deeg kant en klaar koopt. Het niet hebben van een keukenmachine droeg daar zeker aan bij Lekker eenvoudig met zalm, ui, rucola en zure room met dille Pre-oven Post-oven Bord te klein, jammer joh | |
Lucky_Strike | donderdag 14 januari 2021 @ 20:50 |
Schupfnudeln (uit de vriezer), champignonsaus, wortelsalade. Simpel, snel, lekker | |
Yinny | donderdag 14 januari 2021 @ 23:18 |
Iets te snel aangesneden, chocolade moest nog stollen. Recept https://madebyellen.com/donauwelle/amp/ In plaats van boter heb ik olie gebruikt, want dat heb ik in een paar Duitse recepten gezien. Aangezien de taart in koelkast bewaard moet worden, blijft de cake gedeelte zo ook zachter. | |
derLudolf | vrijdag 15 januari 2021 @ 19:32 |
Ik wou wat foto's uploaden, maar ik heb alleen maar zwarte bestanden in m'n album staan Was wel lekker, de boerenkool met Kasseler. | |
Hupje | vrijdag 15 januari 2021 @ 19:54 |
Jummie, ik zou alles eten wat hier tot nu toe gepost is Currywurst! | |
derLudolf | vrijdag 15 januari 2021 @ 20:00 |
Dat is geen Duitse hoeveelheid | |
Hupje | vrijdag 15 januari 2021 @ 20:01 |
Ik schep de kinderportie altijd wat eerder op, dus dat is makkelijker om daar de foto van te maken Kind heeft trouwens ook nog een keer opgeschept, hij vond het lekker | |
derLudolf | vrijdag 15 januari 2021 @ 20:14 |
Aha. Zelf de saus ook gemaakt of kun je dat in Nederland kopen. Geen idee hoe je die überhaupt maakt hoor. | |
-Sigaartje | vrijdag 15 januari 2021 @ 20:19 |
Aardappels uit eigen tuin 😍 | |
Lucky_Strike | vrijdag 15 januari 2021 @ 20:24 |
Curryworst | |
Hupje | vrijdag 15 januari 2021 @ 21:27 |
Ik had een recept gevonden, smaakte best oké maar toch net niet zoals in Duitsland | |
Farenji | zaterdag 16 januari 2021 @ 13:08 |
Ik heb vandaag Reibekuchen gemaakt. Met appelmoes die niet alleen niet zelf gemaakt was maar ook nog uit Engeland kwam, maar goed. De Reibekuchen smaakten prima, maar de eerste keer dat ik dit at, tijdens een fietstocht dwars door Duitsland, op de markt van Münster, smaakte het nog veel lekkerder. Dat kwam misschien ook omdat ik toen al zo'n honderd km gefietst had en best uitgehongerd was. | |
Kanaroe | zaterdag 16 januari 2021 @ 14:17 |
Potverdrietjes, jij hebt echte Duitse Kassler gegeten! Ik ben jaloers! (Edeka is een Duitse winkelketen toch..?) | |
derLudolf | zaterdag 16 januari 2021 @ 16:51 |
Jawohl! | |
Molo | zaterdag 16 januari 2021 @ 17:44 |
Weet jij of je een varkensknie rauw kunt kopen in de Duitse grote supermarkten? | |
derLudolf | zaterdag 16 januari 2021 @ 18:19 |
Haxe bedoel je? Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar volgens mij wel. Anders is het wel te bestellen. | |
Jagärtrut | zaterdag 16 januari 2021 @ 19:27 |
Morgen staat een flinke hoeveelheid spätzle maken op het programma. Voor morgenavond met uitjes en gruyère en room tot käsespätzle verwerkt, eventueel nog wat champignons erbij. De rest voor in de vriezer.... | |
Hupje | zaterdag 16 januari 2021 @ 20:16 |
Mijn poging tot flammkuchen | |
Lucky_Strike | zaterdag 16 januari 2021 @ 20:17 |
Doorgaans wel. | |
Kaatje1 | zondag 17 januari 2021 @ 19:24 |
Hier stond Flammkuchen op het programma. Niet met de standaard spekjes want da's wel heel zout, maar gerooktje kipfilet. Het was smullen. | |
Jagärtrut | zondag 17 januari 2021 @ 19:25 |
Zo, vandaag spätzle gemaakt. Wat een zootje wordt dat toch altijd, maar wel lekker. Verslagje in de spoiler:
| |
Kaatje1 | zondag 17 januari 2021 @ 19:33 |
Ziet er lekker uit. Wat is een spatzler ding? Kan je dat ook buiten Duitsland kopen? | |
derLudolf | zondag 17 januari 2021 @ 19:36 |
Extra kudos voor het Boerenbont in het buitenland. | |
Lucky_Strike | zondag 17 januari 2021 @ 19:37 |
Leuk verslag Jagar! | |
derLudolf | zondag 17 januari 2021 @ 19:38 |
Zo te zien wel. https://www.huis-en-comfo(...)tzleschaaf-p1633760/ | |
Kaatje1 | zondag 17 januari 2021 @ 19:40 |
dank,komt op het te kopen lijstje | |
Jagärtrut | zondag 17 januari 2021 @ 19:41 |
Een soort schaaf wat je veel rommel mee maakt. Spätzle horen eigenlijk van een houten snijplank geschaafd te worden, maar dat heb ik nog nooit gedaan... | |
Jagärtrut | zondag 17 januari 2021 @ 19:41 |
Ja, dat sleep ik al een beetje tijd met me mee, van land naar land. Van mijn oma geërfd... | |
Jagärtrut | zondag 17 januari 2021 @ 19:42 |
Ik heb het mensen trouwens ook wel eens met een pureeknijper zien doen... | |
Kaatje1 | zondag 17 januari 2021 @ 19:48 |
Die heb ik. En net een flimpje gezien met een rasp boven kokend water en dan met een deegschraper het deel er over halen. Bij tijd (en vlak voor de hulp komt ) maar eens maken | |
derLudolf | zaterdag 16 oktober 2021 @ 10:53 |
Bijna negen maanden later, NDR Niedersachsen bericht dat het vandaag internationale dag van het brood is. Alleen in Duitsland zijn al 3200 soorten brood in het "Brotregister" (dat kan ook alleen in Duitsland volgens mij Hier een selectie. https://www.brotexperte.d(...)tschen-brotregister/ Gaat iemand nog een (Duits) brood bakken vandaag? | |
Vanyel | zaterdag 16 oktober 2021 @ 11:30 |
De enige echte Al doe ik het gewoon met creme fraiche | |
Yinny | zondag 17 oktober 2021 @ 07:42 |
Totaal gemist! Misschien vandaag voor avondeten... | |
derLudolf | zondag 17 oktober 2021 @ 09:48 |
Ach ja er is ook wel elke dag een "internationale dag van". Gisteren was het ook internationale reanimatiedag, ik bedoel maar. | |
Yinny | zondag 17 oktober 2021 @ 10:53 |
Sjips, ook vergeten! |