abonnement Unibet Coolblue
  Moderator zondag 10 januari 2021 @ 16:57:48 #1
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_197327146
Moin moin
Herzlich wilkommen in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL!
De regel:
Koken in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.
In de week van 11 tot en met 17 januari koken we één of meerdere gerechten die passen bij Duitsland.

Duitsland, onze oosterburen met een illustere geschiedenis. Daarom door sommigen verguisd, maar inmiddels door velen geliefd. Het huidige Duitsland is in de laatste 150 jaar ontstaan door het samenvoegen van verschillende republieken, hertogdommen en graafschappen. Derhalve zijn er ook verschillende invloeden te vinden in de Duitse keuken, zo kent de Beierse keuken veel gerechten met een Oostenrijkse oorsprong. In Ostfriesland zijn daarentegen invloeden vanuit het VOC tijdperk terug te vinden. Ostfriesische schippers voeren onder Nederlandse vlag naar het oosten en namen thee mee terug. Nog altijd zijn zij de grootste theedrinkers van Europa. De Ostfrisische Teekultur staat zelfs op de UNESCO lijst voor immaterieel erfgoed.

Tee mit Sahnewolke

De eerste associaties met Duits eten zijn meestal vlees of gebak. Laten we met vlees beginnen, de vleesconsumptie lag in 2018 met 60,2 kg pro Kopf lager dan in Nederland (75 kg). Waar veelal gedacht wordt aan gebakken vlees als schnitzels of braadworst, wordt het meeste vlees gesmoord of gestoofd, bijvoorbeeld als Sauerbraten.


De Wiener Schnitzel, is zoals de naam eigenlijk al zegt Oostenrijks. Toch zal je hem op de meeste “Speisekarten” wel aantreffen”

Sauerbraten is een Duits vleesgerecht dat wordt bereid door het smoren vlees. Traditioneel was dit vooral paardenvlees, maar tegenwoordig worden ook rund-, kalfs- of varkenvlees gebruikt. Omdat van oudsher vooral de taaie stukken werden gebruikt voor de bereiding van Saurenbraten, begint de bereiding met vlees 3 tot 10 dagen te laten marineren in een mengel van azijn of wijn, water, kruiden en specerijen. Door het lange marineren in een zuur mengsel ontstaat een erg mals gerecht. Waar in het westen en zuiden van Duitsland vooral witte wijn wordt gebruikt voor de marinade, wordt in noordelijke en meer oostelijk gelegen delen vooral gebruik gemaakt van azijn.


Sauerbraten, Salzkartoffeln en Rotkohl

Een ander vleesgerecht dat als typisch Duits mag worden beschouwd zijn Rinderrouladen. Toen TS met zijn familie een koe liet slachten in Duitsland – aangezien het beest daar graasde was een Duitse slager de minste rompslomp – werd zeker vijf keer gevraagd of ze geen Rouladen moesten maken. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit opgerold vlees, van een rund. Tot zoverre houdt de vergelijking met de rollade zoals we hem in Nederland kennen wel op. Doorgaans worden dunne plakken van de bovenbil gesneden, welke gevuld worden met bijvoorbeeld augurk, mosterd, spek en ui.


Rinderrouladen, een how-to in drie stappen, met foto’s

Geliefde bijgerechten naast bovengenoemde gerechten zijn uit Zuid-Duitsland afkomstige Klöße (ook wel Knödel) en Spatzle maar ook gekookte of opgebakken aardappels (Bratkartoffeln). Klöße zijn balletjes van aardappel, pastadeeg of brooddeeg en komen oorspronkelijk uit Bohemen. Klöße als bijgerecht zijn ongevuld, maar kunnen als hoofdgerecht gevuld worden met bijvoorbeeld gebakken lever of spek. Spatzle komen uit Schwaben, een streek in het huidige Baden-Würtenberg en is een soort pasta gemaakt met eieren en speltmeel.


Spatzle met paddenstoelenroomsaus

De hierboven beschreven gerechten zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden van de Duitse keuken die bovendien regionaal heel erg verschilt. Van de simpele voedzame eenpansgerechten en Pommes Schranke (patatje slagboom) uit het Ruhrgebiet, de vele broodsoorten. In vele streken zijn asperges een populaire groente, met een gemiddelde consumptie van 1,5kg per persoon, het dubbele als in Nederland. Ook qua zoetigheid biedt de Duitse keuken veel keuze, met als bekendste voorbeeld waarschijnlijk de Schwarzwalder Kirschtorte. Veel wordt nog steeds zelf gemaakt, hetgeen ook te zien is aan het uitgebreide assortiment bakproducten in de meeste supermarkten.


Henkelmänner die mijnwerkers van thuis meenamen, in een warm waterbad kon dit worden opgewarmd

Enkele gerechten die ik ter inspiratie overigens nog even genoemd wil hebben naast de bij de meeste mensen wel bekende gerechten zijn onder andere Herrenspeise, Kasseler, Reibekuchen, Schweinehaxe. Daarnaast vind ik het leuk om te noemen dat er in het noorden van Duitsland een hele cultuur hangt om het eten van boerenkool. Niet als stamppot maar bijvoorbeeld samen met Pinkel, een worstsoort. Voor de niet vlees etende onder ons, Pfifferlinge, oftewel cantharellen lijken een populaire paddenstoelensoort en zie je op vele menukaarten staan.

Enkele links:
Chefkoch.de, het Duitse smulweb
Recepten voor de niet Duits sprekenden, gesorteerd op streek en gelegenheid. Helaas niet in SI-eenheden
Wiki lijst met Duitse gerechten
Wiki over het fenomeen “Grünkohlessen”

Rest mij nog één ding:
Maaaaahlzeit!!

[ Bericht 1% gewijzigd door derLudolf op 10-01-2021 19:12:53 ]
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_197332526
Duits eten :9
Spoilers!
pi_197334085
Mooi excuus om Donauwellen te maken!
pi_197334331
Leuk! En voor mij ook meer haalbaar dan een land als Brazilië. Ik denk meteen aan currywurst en schnitzel mit pommes, eens kijken wat ik ga maken deze week.
  zondag 10 januari 2021 @ 22:11:22 #5
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_197334447
Boh!

Ik zou wel een keer een stuk varkensknie oid in de oven willen klaarmaken :9

Duits voer, lekker man _O_

Die rouladen klinkt ook zalig
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_197336860
Puik topic geworden @derLudolf! Wat ga je zelf maken? *O*
Ik doe maar weer eens mee. O+ Duitsland O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_197337477
Ik zou wel graag weer eens Rinderrouladen maken. Eerder wel zelf gemaakt met de Rinderrouladenlapjes, welke ik kocht in Duitsland. Weet iemand welke vlees ik hier in Nederland voor kan gebruiken? Ik dacht zelf eerst aan rosbieflapjes of bieflappen, alleen worden die hier meestal rosé bereid. Vandaar dat ik het niet zo goed weet eigenlijk.
  Moderator maandag 11 januari 2021 @ 08:33:28 #8
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_197337787
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 07:52 schreef Foeksia het volgende:
Ik zou wel graag weer eens Rinderrouladen maken. Eerder wel zelf gemaakt met de Rinderrouladenlapjes, welke ik kocht in Duitsland. Weet iemand welke vlees ik hier in Nederland voor kan gebruiken? Ik dacht zelf eerst aan rosbieflapjes of bieflappen, alleen worden die hier meestal rosé bereid. Vandaar dat ik het niet zo goed weet eigenlijk.
Bij slagers en in supermarkten zie je vaak twee soorten vlees hiervoor liggen. Rouladen aus der Oberschale en nog eentje waar ik zo niet op kom.

Wat ze gemeen hebben is dat het hele grote magere stukken zijn. Groter dan het stuk waar ze hier vaak riblappen van snijden. Die gaan dan op de snijmachine om er een plak van gelijkmatige dikte (of dunte) te snijden.

Oberschale is de bovenbil. Bieflap is uit de schouder lees ik.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator maandag 11 januari 2021 @ 08:42:13 #9
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_197337865
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 04:56 schreef minilot het volgende:
Puik topic geworden @:DerLudolf! Wat ga je zelf maken? *O*
Ik doe maar weer eens mee. O+ Duitsland O+
Dank u. Ik weet het nog niet :o
Misschien sowieso zelf weer eens Bratkartoffeln maken zoals je die eigenlijk alleen in D krijgt. Die zijn toch anders als die ik altijd maak :)

Ik kwam deze vegan Rouladen nog tegen voor de liefhebber. Wirnsing is savooiekool.
https://www.pottlecker.de(...)hlreis-roten-linsen/
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_197338608
Kassler kotelet, mijn favoriete fleisch uit Duitsland. In Nederland niet koop helaas.
Wij namen het vroeger wel mee na een vakantie, zo lekker!
Leuk topic, ik ga het volgen
pi_197339546
Gister toevallig typisch Duits gegeten, hefeklösse met bosbessensaus...

Misschien van de week maar eens Spätzle maken :9
  Moderator maandag 11 januari 2021 @ 17:50:01 #12
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_197346814
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 09:54 schreef Kanaroe het volgende:
Kassler kotelet, mijn favoriete fleisch uit Duitsland. In Nederland niet koop helaas.
Wij namen het vroeger wel mee na een vakantie, zo lekker!
Leuk topic, ik ga het volgen
Dan moet je het deze week misschien zelf eens maken? ;)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator maandag 11 januari 2021 @ 17:52:57 #13
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_197346891
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 11:11 schreef Jagärtrut het volgende:


Misschien van de week maar eens Spätzle maken :9
Ik zie ze ook vaak bij de pasta staan. Maken Duitsers ze vaak zelf?
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_197347023
Ik mis het Duitse eten :'( Eens kijken of ik in elk geval Reibekuchen mit Apfelmus ga maken deze week, voor iets uitgebreiders ontbreekt helaas de energie.
pi_197347089
quote:
1s.gif Op maandag 11 januari 2021 17:52 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ik zie ze ook vaak bij de pasta staan. Maken Duitsers ze vaak zelf?
Gedroogde Spätzle is vies.
pi_197348908
quote:
1s.gif Op maandag 11 januari 2021 17:50 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Dan moet je het deze week misschien zelf eens maken? ;)
Geen idee waar ik zou moeten beginnen! Het is een soort 'beschermd' recept ook. Ik ben in Duitsland geboren, en at dat soort vlees ook nergens anders dan daar. Hier word wel casseler rib verkocht, maar dat lijkt er in de verste verte niet op. :)
pi_197349369
Wat een geweldige OP, ^O^ @derLudolf!

Ik heb hier wel een Henkelmänner staan, zo'n mooie gewolkte groene als linksvoor op de foto. Met deksel :P

Qua eten zal ik eens in mijn grote boek kijken of ik iets leuks vind. Ik heb nog wel wat Schweinefleisch, en toevallig net vandaag een dikke Wirnsing uit de moestuin gehaald. Maar m'n kummel is op...
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  Moderator maandag 11 januari 2021 @ 22:00:39 #18
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_197352845
quote:
14s.gif Op maandag 11 januari 2021 19:44 schreef sigme het volgende:
Wat een geweldige OP, ^O^ @:derludolf!

Ik heb hier wel een Henkelmänner staan, zo'n mooie gewolkte groene als linksvoor op de foto. Met deksel :P

Qua eten zal ik eens in mijn grote boek kijken of ik iets leuks vind. Ik heb nog wel wat Schweinefleisch, en toevallig net vandaag een dikke Wirnsing uit de moestuin gehaald. Maar m'n kummel is op...
Een Henkelman, twee Henkelmänner :+
Dank voor de veer in de kont, ik ben niet zo'n schrijver en heb het uiteindelijk allemaal redelijk op het laatste moment afgemaakt.

Kummel, dat gaat @Lucky_Strike verbouwen, maar volgens mij is het een tweejarig gewas, dus als we daar op moeten wachten ;) Heb er vertrouwen in dat je ook zonder wel iets voedzaams op tafel tovert ;)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_197352874
quote:
14s.gif Op maandag 11 januari 2021 22:00 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Een Henkelman, twee Henkelmänner :+
Dank voor de veer in de kont, ik ben niet zo'n schrijver en heb het uiteindelijk allemaal redelijk op het laatste moment afgemaakt.

Kummel, dat gaat @:Lucky_Strike verbouwen, maar volgens mij is het een tweejarig gewas, dus als we daar op moeten wachten ;) Heb er vertrouwen in dat je ook zonder wel iets voedzaams op tafel tovert ;)
Het staat al een jaar dus ik kan aanstaande augustus al oogsten *O*
Spoilers!
  maandag 11 januari 2021 @ 22:06:06 #20
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_197352963
Vanavond was het Sauerkraut. Supersaai supersimpel, maar Duits. (Stond op 't potje)
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_197356477
Ja klopt. Toen ik de roulladen uit Duitsland ging vullen, viel mij dat ook op. Het waren dunn lange lappen en breder in het midden, zodat ze weer netjes in een rolletje konden zeg maar. Hier in Nederland is al het vlees nogal in kleine lapjes gesneden helaas. Uit de Nederlandse recepten online, wordt ik niet veel wijzer. Men spreekt dan over: dunne runderlappen. Kwam ook bieflappen tegen. Stel ik ga morgen langs de slager, kan ik gewoon vragen om dunne bieflappen, graag groot, want wil er roulladen van maken?
quote:
1s.gif Op maandag 11 januari 2021 08:33 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Bij slagers en in supermarkten zie je vaak twee soorten vlees hiervoor liggen. Rouladen aus der Oberschale en nog eentje waar ik zo niet op kom.

Wat ze gemeen hebben is dat het hele grote magere stukken zijn. Groter dan het stuk waar ze hier vaak riblappen van snijden. Die gaan dan op de snijmachine om er een plak van gelijkmatige dikte (of dunte) te snijden.

Oberschale is de bovenbil. Bieflap is uit de schouder lees ik.

  Moderator dinsdag 12 januari 2021 @ 09:14:24 #22
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_197356803
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 08:48 schreef Foeksia het volgende:
Ja klopt. Toen ik de roulladen uit Duitsland ging vullen, viel mij dat ook op. Het waren dunn lange lappen en breder in het midden, zodat ze weer netjes in een rolletje konden zeg maar. Hier in Nederland is al het vlees nogal in kleine lapjes gesneden helaas. Uit de Nederlandse recepten online, wordt ik niet veel wijzer. Men spreekt dan over: dunne runderlappen. Kwam ook bieflappen tegen. Stel ik ga morgen langs de slager, kan ik gewoon vragen om dunne bieflappen, graag groot, want wil er roulladen van maken?
[..]

Als de slager daar bekend mee is. Ik zou niet niet een keurslager oud gaan (die verkopen naar mijn ervaring vooral geportioneerde lapjes en gemarineerd spul) maar gewoon een zelfslachtende waar ze zoiets van een groot stuk kunnen snijden ^O^
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_197358859
Ik houd het makkelijk (en toevallig ook mijn favoriet Duitse gerecht): flammkuchen :9
Alles in huis, ik denk dat het donderdag op het menu staat. Kan ik nog even broeden op welk beleg ik precies ga gebruiken.
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
pi_197358968
Reibekuchen mit Apfelmus :9
pi_197359855
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 19:27 schreef Kanaroe het volgende:

[..]

Geen idee waar ik zou moeten beginnen! Het is een soort 'beschermd' recept ook. Ik ben in Duitsland geboren, en at dat soort vlees ook nergens anders dan daar. Hier word wel casseler rib verkocht, maar dat lijkt er in de verste verte niet op. :)
Bij de Aldi hebben ze de casseler rib (af en toe?) in de vleeskoeling liggen en natuurlijk casseler voor op brood.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')