abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_196714512
Syri

Syri is een seculiere republiek met 22,5 miljoen inwoners en heeft sinds 2000 als president Bashar al-Assad. In de presidentsverkiezingen van 2014 won hij met 88,7% van twee tegenkandidaten. De Syrische oppositie in binnen- en buitenland inclusief de Koerden hebben niet deelgenomen aan deze verkiezingen. Voor 2000 was vanaf 1971 zijn vader Hafiz al-Assad aan de macht die in 1981 een gewelddadige opstand van het Moslimbroederschap neersloeg. Vele tienduizenden mensen kwamen daarbij om het leven. Zo vader, zo zoon. Nadat eind 2010 in Tunesi demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd verspreiden de demonstraties zich door de hele regio waaronder in Syri. Volgens delen van de oppositie werd er door de overheid op vreedzame demonstranten geschoten. Vele Syrische soldaten deserteerden en sloten zich aan bij het Vrije Syrische Leger omdat ze naar eigen zeggen niet op demonstranten wilden schieten.

In reactie op de demonstraties kondigde Assad hervormingen aan, er werd een nieuwe grondwet aangenomen waarin niet langer stond dat de Ba'ath-partij, een Arabisch nationalistische en socialistische partij, de staat en de samenleving leid en er ook andere politieke partijen mochten gevormd worden die niet lid zijn van het National Progressive Front, wel mochten partijen niet gebaseerd zijn op religie of etnische basis. De vraag is dan ook hoe democratisch dit is, aangezien de Koerden, een etnische minderheid zo geen etnische partij kunnen oprichten, en de moslimbroederschap kan ook niet meedoen terwijl ze over een groot aantal aanhangers beschikken binnen Syri. Vervolgens werden er in 2012 parlementsverkiezingen gehouden waarbij ook partijen die niet lid zijn van het NPF zetels wonen, door de rebellen werden deze verkiezingen als ondemocratisch en oneerlijk beschouwd. In juni 2014 werden er presidentsverkiezingen gehouden waarbij ook andere kandidaten dan Assad mochten meedoen, dit werd door de rebellen ook als een farce gezien.

Tot nu toe zijn er in de oorlog meer dan 400.000 doden gevallen. Etnische en religieuze groepen spelen een belangrijke rol in de oorlog, Syri bestaat voor 74% uit soennieten (van wie 10% Koerden), 13% sjiieten (met de alawieten als belangrijkste subgroep), 10% christenen en 3% druzen.

Een factor in de oorlog zijn de Koerden, een volk van 35 miljoen mensen met een eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn verspreid over onder meer Turkije, Syri, Irak (Iraaks-Koerdistan), Iran en de vroegere Sovjet-Unie. De Syrische Koerden proberen neutraal te blijven in de oorlog tussen de regering en de rebellen, er zijn echter wel verschillende gevechten geweest tussen rebellen waaronder FSA (Free Syrian Army) + Al Nusra (Al Qaida) en de Koerden. Ook hebben er tussen het NDF/SAA (Syrian Arab Army) en de Koerden zich wat incidenten voor gedaan. Ze hebben in de door hun bestuurde gebieden autonomie uitgeroepen. Net als de regering zijn ze seculier. Turkije is tegen de Koerdische autonomie en steunt daarom ISIS en Al Qaida tegen ze.

Vechtende groeperingen
List of armed groups in the Syrian Civil War
Syrische regering onder leiding van Bashar al-Assad
Syrisch Arabisch Leger (SAA) - leger van Syri
National Defence Force (NDF) - civiele ondersteuning van het Syrische leger
Hezbollah - islamitische militie en politieke partij in Libanon

Landen die de Syrische regering steunen: Rusland (sinds de Koude Oorlog een bondgenoot en Syri heeft de laatst overgebleven marinebasis van Rusland in de regio), China, Iran, Algerije, Soedan, Wit-Rusland, Venezuela, Irak en Noord-Korea.

Rebellen
Vrij Syrisch Leger (FSA) - verschillende milities die zich zo noemen
Islamitisch Front - wahabitische islamistische organisatie, verwerpt representatieve democratie en secularisme
Al-Nusra Front (JAN) - wahabitische terreurorganisatie, onderdeel van Al Qaida, tegenwoordig beter bekend als HTS (Hayaat Tahrir Shaam), zogenaamd de banden verbroken met Al Qaida.

IS(IS) - wahabitische terreurorganisatie die zowel in Irak als in Syri opereert. Volgens eigen zeggen komen ze op voor de soennieten in Irak en Syri, dus hun meeste slachtoffers zijn voornamelijk niet-soennieten. In februari 2014 verbrak Al-Qaeda de banden met IS. IS heeft aan zowel de regering, de Koerden als de andere rebellen groepen de oorlog verklaart, bijna iedereen dus.

Landen die de rebellen steunen: NAVO-landen, Jordani, Libi, VAE, Saudi-Arabi en Qatar. De voornaamste reden van die landen om de rebellen te steunen is het bondgenootschap van Syri met Iran en Rusland, en de steun aan Hezbollah.

Koerden
Volksbeschermingeenheden (YPG) - Koerdisch leger, gesteund door de VS en de PKK

Kaart van de huidige militaire situatie
Rood = Syrische regering
Geel = Koerden (YPG)
Grijs = IS(IS)
Groen = andere rebellen (oa Islamitisch Front, Al Nusra (Al Qaida) en het Vrije Syrische Leger)

Zie ook
Syrische burgeroorlog - Wikipedia
BBC documentaire: A History of Syria with Dan Snow
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en Syri
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Syri

Updates
Syria's Civil War - Reddit
Al-Monitor

Twitteraars
Neutraal
https://twitter.com/ivansidorenko1
https://twitter.com/ejmalrai
https://twitter.com/edwardedark
https://twitter.com/joshua_landis

Pro-Koerden
https://twitter.com/ArjDnn
https://twitter.com/r3sho

Pro-regering
https://twitter.com/leithfadel
https://twitter.com/petolucem
https://twitter.com/Zinvor
https://twitter.com/ahmadalissa
https://twitter.com/Isham_AlAssad
https://twitter.com/FGunay1
https://twitter.com/resistanceer
https://twitter.com/sayed_ridha
https://twitter.com/moscow_ghost

Pro-rebellen
https://twitter.com/archicivilians
https://twitter.com/arabthomness
https://twitter.com/EliotHiggins

Irak
President Obama heeft toestemming gegeven voor luchtaanvallen op IS (Islamitische Staat)-strijders in het noorden van Irak. Ook zijn er voedselpakketten gedropt in de bergen van Sinjar waar tienduizenden vluchtelingen zich schuilhouden. Volgens Obama zijn de luchtaanvallen op beperkte schaal nodig, omdat de levens van Amerikanen op het spel staan, net als die van veel onschuldige burgers. In de stad Arbil werken een hoop Amerikanen. IS-strijders zijn die stad de afgelopen dagen steeds meer genaderd. Obama benadrukt dat er geen militairen naar Irak worden gestuurd. Eind 2011 kwam er officieel een einde aan de Amerikaanse militaire missie in Irak. De afgelopen dagen zijn tienduizenden Koerdische jezidi's en christenen gevlucht voor de soennitische IS-strijders.

Volgens de VN en vluchtelingen/ooggetuigen is er sprake van grootschalig seksueel misbruik door IS-strijders tegen vrouwen, tienermeisjes die tot de minderheden in Irak behoren. 1.500 yezidi's en christenen zouden mogelijk gedwongen worden om als seksslaaf te dienen. Ook zouden er 500 jezidi's levend begraven zijn door IS en gevonden zijn in een massagraf.

Inmiddels zijn de jezidische gebieden in Irak heroverd op IS, en zijn er duizenden Amerikaanse soldaten actief in Irak ondanks dat Obama geen boots on the ground wilde en juist de troepen wilde weghalen uit Irak (belofte van hem tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2008).


Vanuit hun bolwerk Falluja, dat IS in januari van dit jaar in handen kreeg, probeert de beweging steeds meer regio's in Irak te veroveren. Met de bezetting van Mosul heeft IS strategisch een gevoelige klap uitgedeeld aan de Iraakse strijdkrachten, die na vier dagen van gevechten de moed hebben opgegeven en de stad zijn ontvlucht. Net als 500.000 burgers overigens. Sinds 29 juni 2014 gaat "ISIS" (Islamitische Staat in Irak en de Levant) als "IS" (Islamitische Staat) door het leven: ze hebben een kalifaat opgericht dat uit delen van Irak en Syri bestaat.

Inmiddels heeft IS grote stukken grondgebied in Irak en Syri verloren. Het kalifaat is territoriaal verslagen, maar nog niet militair. De verwachting is dat IS ondergronds doorgaat met hit and run aanvallen tegen Iraakse soldaten/pro-regerinsmilities en aanslagen gericht tegen sjiieten in Bagdad.


Kaart van de huidige militaire situatie
Paars = Iraakse regering
Grijs = IS
Groen = Koerdistan (Peshmerga)

Gedetailleerde map van Mosul


Zie ook:
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en Syri
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Irak

Het NPU (Oftwel Nineveh Plain Protection Units) is een Assyrisch militie die december 2014 is ontstaan, hun doel is om de oorspronkelijke bewoners van Irak te beschermen dat zijn Assyrirs. Officieel zijn er 5500 leden aangesloten maar sinds de meest recente schatting zijn er nu al bijna 10.000 leden aansloten en ze groeien nog dagelijks. Het NPU word al gesteund door ''American Mesopotamian Organization '' en ze zoeken ook steun bij de Verenigde Staten en de EU. Het NPU zit nu in de provincie Nineveh (Ninawa) Ook een van de meest belangrijke doelen van het NPU is het creren van een Assyrisch land. Dit gaat het dan waarschijnlijk worden.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Updates:
The Levantine War - Reddit
https://twitter.com/IraqiSecurity

.
pi_196714538
Gevechten uitgebroken tussen de PKK en aanhangers van Barzani in Noord-Irak.


twitter
pi_196849413
twitter

Hopen maar dat het werkt voor de inwoners....
pi_197526589
quote:
Israel Strikes Iran-Linked Targets in Syria. Dozens reported to be killed in one of Israel’s biggest attacks on Iran-backed militias

Israeli warplanes carried out airstrikes early Wednesday in eastern Syria, killing dozens of people according to independent war monitors, in one of its deadliest raids on sites used by Iran-backed militias.

The strikes took place at several locations, including in and near the cities of Deir Ezzour, Mayadeen and al-Boukamal on the Syria-Iraq border, according to Syria’s state news agency SANA. The strikes targeted Syrian government positions, weapons depots and pro-Iranian militias, according to Syrian state media and Suhaib Jaber, who heads Euphrates Post, an independent war monitor.

Around 40 members of forces allied with Syrian President Bashar al-Assad were killed in the strike, according to Omar Abu Layla, who heads the activist network Deir Ezzor24.
Dit was nog van 13 januari.
Incelfrikandel
pi_197550585
Voor het eerst in drie jaar grote zelfmoordaanslagen in Bagdad, eentje is vastgelegd op video:

Tientallen doden bij dubbele zelfmoordaanslag in Bagdad

Een dubbele zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft volgens het leger aan zeker 28 mensen het leven gekost. Nog eens 73 mensen raakten door de explosies gewond.

De aanslagen werden uitgevoerd op een drukke markt op het Tayaran-plein, in het centrum van Bagdad. Volgens een legerwoordvoerder bliezen twee terroristen met bomvesten zichzelf op toen ze werden achtervolgd door ordetroepen. De verantwoordelijkheid voor het geweld is nog niet opgeist.

Het zijn de eerste dodelijke zelfmoordaanslagen in lange tijd in de Iraakse hoofdstad. De laatste keer dat zelfmoordterroristen dodelijke slachtoffers maakten was in januari 2018, eveneens op het Tayaran-plein. Daarbij vielen tientallen doden.

In de jaren ervoor pleegde Islamitische Staat regelmatig aanslagen in Bagdad.
https://nos.nl/artikel/23(...)nslag-in-bagdad.html

UPDATE:

CAIRO (Reuters) - Islamic State claimed responsibility early on Friday for Baghdad's suicide attack, via the group's Amaq news agency on its Telegram channel.

Two men blew themselves up in a crowded Baghdad market on Thursday, killing at least 32 people in Iraq's first big suicide bombing for three years, authorities said, describing it as a possible sign of the reactivation of Islamic State.

https://www.reuters.com/a(...)k-idUSKBN29Q336?il=0

[ Bericht 8% gewijzigd door alilami op 22-01-2021 04:58:43 ]
[b]Op vrijdag 5 januari 2018 08:29 schreef xminator het volgende:[/b]
Anyway gelukkig zijn er een hoop mensen net zo dom als jij. Daarom koop ik nu wat extra ripple..
pi_197554016
in OP staat dat Obama nog steeds president is
en geen foto van Erdogan en Poetin
Vooruit, Assad mag er ook op van mij
Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Ik ben geen robot.
pi_197802665
twitter


Golani is al een tijdje bezig met een charmeoffensief, maar een colbert had ik ook weer niet verwacht :D
Incelfrikandel
  woensdag 3 februari 2021 @ 23:05:18 #8
102757 EdvandeBerg
It's okay to be white!
pi_197806421
De nieuwe Amerikaanse regering zal binnenkort de regio weer flink verkloten.
  donderdag 4 februari 2021 @ 00:14:32 #9
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_197807054
quote:
0s.gif Op woensdag 3 februari 2021 19:43 schreef Frikandelbroodje het volgende:
[ twitter ]

Golani is al een tijdje bezig met een charmeoffensief, maar een colbert had ik ook weer niet verwacht :D
Hehehe nice.
pi_197849470
quote:
Kabinet stemt in met onderzoek naar hulp aan gewapende milities in Syri

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het eigen steunprogramma aan gewapende milities in Syri. Dat schrijft minister Stef Blok vrijdag aan de Tweede Kamer.
Incelfrikandel
pi_198102247
quote:
quote:
Once synonymous with combat fatigues and weapons, Abu Mohammad al-Jolani has undergone an image change, with the Syrian jihadi this month photographed wearing a western-style business suit.

Jolani is the commander of Hayat Tahrir al-Sham (HTS), the Islamist militants that rules the northwestern region of Idlib, the final bastion of revolutionary opposition to President Bashar al-Assad of Syria after nearly a decade of civil war.

His wardrobe transformation is part of a deliberate rebranding by the group, designated a terrorist organisation by the US and Turkey, as the most powerful Islamist militants in Syria since Isis try to secure a political future for themselves.

Jolani was for many the face of notorious al-Qaeda affiliate Jabhat al-Nusra, since merged into HTS and no longer formally connected to al-Qaeda. HTS wants to convince the international community that Idlib is not — as a US official once called it — “the largest al-Qaeda safe haven since 9/11”.

“They know that’s their only chance for survival . . . to become . . . more moderate . . . more palatable to Turkey and the international community,” said a European diplomat in Beirut.

Navvar Shaban, an analyst at Istanbul think-tank Omran Centre for Strategic Studies, described the rebranding as a “PR campaign showing they’re more willing to have some kind of international negotiation with everyone”.

This month International Crisis Group urged Washington to seek ways for the group to prove itself a legitimate partner and eventually “shed its ‘terrorist’ label”. It argues that the label undermines the ceasefire between Russia, which backs Assad, and Turkey, which supports the opposition, that followed a regime advance on Idlib last year.
quote:
Under its control the region “looks like a conservative, Islamist society which is undemocratic”, said Khalifa. “But it doesn’t look like a lawless area controlled by a militia.” On a recent visit, Khalifa said, she had noticed that walls carrying jihadi slogans had been whitewashed over.

The group has not enforced strict religious rules in Idlib. Women are not forced to cover their faces and people are allowed to smoke. It has even allowed an investor to spend $300,000 building an entertainment complex named after a quintessentially American brand — Disneyland.
:D _O-
Incelfrikandel
pi_198215544
quote:
German court convicts ex-Syrian regime officer in historic case

Eyad al-Gharib, a former low-ranking officer in Syria's intelligence services, was sentenced to four and a half years in prison for aiding and abetting crimes against humanity.
https://www.al-monitor.co(...)y-assad-koblenz.html

quote:
Biden Orders U.S. Airstrike in Syria, Targeting Iran-Backed Militia

Airstrike follows deadly rocket attacks against U.S. forces in Iraq earlier this month
https://www.wsj.com/artic(...)-militia-11614299547

[ Bericht 29% gewijzigd door Frikandelbroodje op 26-02-2021 12:07:56 ]
Incelfrikandel
pi_198403383
twitter
Incelfrikandel
pi_198422661
Opvallend dat hij geen Sputnik-V vaccin heeft gekregen.
pi_198518268
twitter
Incelfrikandel
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')