Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van
Kook mee met CUL!In de week van 14 december tot en met 20 december koken we
stamppot!
De enige regel:
• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.
Stamppot:Een traditioneel Nederlands gerecht, al wordt stamppot ook wel in Vlaanderen (stoemp) en Duitsland (stamppotzl?). Het is een ideaal gerecht om resten groente en aardappels op te maken die niet zo mooi meer zijn.
Een stamppot bestaat voornamelijk uit aardappelen en groente met eventueel wat toevoegingen zoals zilveruitjes of stukjes kaas. Vlees wordt er meestal los bij geserveerd. Vaak is dit worst, rookworst, gehaktbal of spek.
De laatste jaren lijkt de stamppot aan een opmars bezig. Zo worden er tegenwoordig steeds vaker zoete aardappelen, rucola of paksoi gebruikt. En terecht, je kunt bijna alle groenten stampen met (zoete) aardappel. Qua toppings kan je helemaal los gaan. Nootjes, olijven, gefrituurde uitjes, diverse soorten kaas, olijven, etc.
De opties die je met stamppotten hebt lijken eindeloos. Het overzicht van Wikipedia is erg beperkt maar wel een leuk begin:
• Stamppot rauwe andijvie - gaar gekookte aardappelen worden door rauwe fijngesneden andijvie gestampt. Daardoorheen kunnen blokjes kaas en uitgebakken spek(jes) worden geroerd, waarbij de kaas enigszins moet smelten. Dit recept ook wel 'stimpestamp' of 'stimpstamp' genoemd.
• Stamppot andijvie - gaar gekookte andijvie wordt vermengd met gaargekookte aardappelen en vervolgens gestampt.
• Hete bliksem - een stamppot op basis van aardappelen en appels. Door het vocht in vooral de appel blijft deze stamppot erg lang warm. Vaak geserveerd met spek of bloedworst. In Oost-Nederland wordt dit gerecht ook wel 'hemel en aarde'genoemd en in Duitsland: 'Himmel und Erde'.
• In het Noorden: 'stamppot zoete appeltjes' en 'pronkjewail'.
• Donder en hete bliksem - een stamppot op basis van aardappelen en appels met als extra peer
• Stamppot boerenkool - meestal geserveerd met rookworst of metworst. In Groningen wordt dit recept 'mous' genoemd.
• Stamppot spinazie - meestal geserveerd met spek en pijnboompitten.
• Stamppot postelein - meestal geserveerd met spek
• Stamppot zuurkool - meestal geserveerd met rookworst of metworst. De zuurkool wordt apart gekookt van de aardappelen, omdat deze door de invloed van het zuur uit de kool niet gaar worden.
• Hutspot - een stamppot van aardappelen, wortels en uien: meestal geserveerd met klapstuk of rookworst. In België noemt men dit ook 'wortelstoemp'.
• Stamppot Hawaï - Een stamppot op basis van aardappelen, ananas, appel en rode paprika meestal geserveerd met gebarbecuede kipfilet. Soms doet men er ook maïs door.
• Stamppot raapstelen - Rauwe raapstelen worden vermengd met gekookte aardappelen en eventueel spekjes en vervolgens door elkaar gestampt. In Noord-Brabant heet dit 'keeltjesstamppot'. Het is een typische voorjaarsstamppot, die in de periode februari/maart wordt gegeten, meestal met spek.
• Stamppot zalm - licht gebakken witlof wordt vermengd met gekookte aardappelen, rauwe zalmfilet of zalmsnippers, crème fraîche en dille.
• Stamppot snijbonen - Een stamppot van zoute snijbonen vermengd met gekookte aardappelen geserveerd met varkensworst. In sommige streken van Nederland is het een traditie om met Nieuwjaar stamppot snijbonen te eten.
• Stamppot prei - Stamppot op basis van aardappelen en prei en blokjes belegen kaas. Vaak geserveerd met een gehaktbal. De moderne variant is met schimmelkazen zoals roquefort in de plaats van Hollandse kaas.
• Stamppot spitskool - Stamppot gemaakt van aardappelen en spitskool. Wordt vaak geserveerd met rookworst en/of speklapjes.
• Stamppot koolraap - Aardappelen en koolraap worden apart gekookt en gaar door elkaar gestampt. Wordt vaak geserveerd met sudderlapjes.
• Blote billetjes in het gras - Ook wel blote kindertjes in het gras genoemd. Een stamppot gemaakt van aardappelen, gekookte snijbonen en witte bonen. De aardappels en snijbonen worden samen gestampt en de verwarmde witte bonen daarna door de massa geroerd. (Een optie is om de helft van de witte bonen mee te stampen en de andere helft er heel doorheen te roeren. Vaak geserveerd met rookworst, soms met kippenworst. De naam slaat op de witte bonen (die op blote billen lijken) die in het gras liggen (de snijbonen).
• Blauwe Jan - Stamppot gemaakt van aardappelen en rodekool. Vaak geserveerd met gehakt of braadworst.
Leuke linkjes:
Alles over aardappelpuree:
https://coquinaria.nl/basistechniek-aardappelpureeBijzondere stamppotten:
https://www.culy.nl/tag/stamppot/Vlaamse stoemp:
https://dagelijksekost.ee(...)heerd-ei#term=stoempDe 478 stamppotrecepten van Allerhande:
https://www.ah.nl/allerhande/recepten-zoeken?query=stamppot[ Bericht 44% gewijzigd door Lucky_Strike op 13-12-2020 11:14:20 ]