abonnement Unibet Coolblue
pi_196687823


Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL!

In de week van 14 december tot en met 20 december koken we stamppot!

De enige regel:
• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.



Stamppot:
Een traditioneel Nederlands gerecht, al wordt stamppot ook wel in Vlaanderen (stoemp) en Duitsland (stamppotzl?). Het is een ideaal gerecht om resten groente en aardappels op te maken die niet zo mooi meer zijn.

Een stamppot bestaat voornamelijk uit aardappelen en groente met eventueel wat toevoegingen zoals zilveruitjes of stukjes kaas. Vlees wordt er meestal los bij geserveerd. Vaak is dit worst, rookworst, gehaktbal of spek.
De laatste jaren lijkt de stamppot aan een opmars bezig. Zo worden er tegenwoordig steeds vaker zoete aardappelen, rucola of paksoi gebruikt. En terecht, je kunt bijna alle groenten stampen met (zoete) aardappel. Qua toppings kan je helemaal los gaan. Nootjes, olijven, gefrituurde uitjes, diverse soorten kaas, olijven, etc.



De opties die je met stamppotten hebt lijken eindeloos. Het overzicht van Wikipedia is erg beperkt maar wel een leuk begin:

• Stamppot rauwe andijvie - gaar gekookte aardappelen worden door rauwe fijngesneden andijvie gestampt. Daardoorheen kunnen blokjes kaas en uitgebakken spek(jes) worden geroerd, waarbij de kaas enigszins moet smelten. Dit recept ook wel 'stimpestamp' of 'stimpstamp' genoemd.
• Stamppot andijvie - gaar gekookte andijvie wordt vermengd met gaargekookte aardappelen en vervolgens gestampt.
• Hete bliksem - een stamppot op basis van aardappelen en appels. Door het vocht in vooral de appel blijft deze stamppot erg lang warm. Vaak geserveerd met spek of bloedworst. In Oost-Nederland wordt dit gerecht ook wel 'hemel en aarde'genoemd en in Duitsland: 'Himmel und Erde'.
• In het Noorden: 'stamppot zoete appeltjes' en 'pronkjewail'.
• Donder en hete bliksem - een stamppot op basis van aardappelen en appels met als extra peer
• Stamppot boerenkool - meestal geserveerd met rookworst of metworst. In Groningen wordt dit recept 'mous' genoemd.
• Stamppot spinazie - meestal geserveerd met spek en pijnboompitten.
• Stamppot postelein - meestal geserveerd met spek
• Stamppot zuurkool - meestal geserveerd met rookworst of metworst. De zuurkool wordt apart gekookt van de aardappelen, omdat deze door de invloed van het zuur uit de kool niet gaar worden.
• Hutspot - een stamppot van aardappelen, wortels en uien: meestal geserveerd met klapstuk of rookworst. In België noemt men dit ook 'wortelstoemp'.
• Stamppot Hawaï - Een stamppot op basis van aardappelen, ananas, appel en rode paprika meestal geserveerd met gebarbecuede kipfilet. Soms doet men er ook maïs door.
• Stamppot raapstelen - Rauwe raapstelen worden vermengd met gekookte aardappelen en eventueel spekjes en vervolgens door elkaar gestampt. In Noord-Brabant heet dit 'keeltjesstamppot'. Het is een typische voorjaarsstamppot, die in de periode februari/maart wordt gegeten, meestal met spek.
• Stamppot zalm - licht gebakken witlof wordt vermengd met gekookte aardappelen, rauwe zalmfilet of zalmsnippers, crème fraîche en dille.
• Stamppot snijbonen - Een stamppot van zoute snijbonen vermengd met gekookte aardappelen geserveerd met varkensworst. In sommige streken van Nederland is het een traditie om met Nieuwjaar stamppot snijbonen te eten.
• Stamppot prei - Stamppot op basis van aardappelen en prei en blokjes belegen kaas. Vaak geserveerd met een gehaktbal. De moderne variant is met schimmelkazen zoals roquefort in de plaats van Hollandse kaas.
• Stamppot spitskool - Stamppot gemaakt van aardappelen en spitskool. Wordt vaak geserveerd met rookworst en/of speklapjes.
• Stamppot koolraap - Aardappelen en koolraap worden apart gekookt en gaar door elkaar gestampt. Wordt vaak geserveerd met sudderlapjes.
• Blote billetjes in het gras - Ook wel blote kindertjes in het gras genoemd. Een stamppot gemaakt van aardappelen, gekookte snijbonen en witte bonen. De aardappels en snijbonen worden samen gestampt en de verwarmde witte bonen daarna door de massa geroerd. (Een optie is om de helft van de witte bonen mee te stampen en de andere helft er heel doorheen te roeren. Vaak geserveerd met rookworst, soms met kippenworst. De naam slaat op de witte bonen (die op blote billen lijken) die in het gras liggen (de snijbonen).
• Blauwe Jan - Stamppot gemaakt van aardappelen en rodekool. Vaak geserveerd met gehakt of braadworst.


Leuke linkjes:
Alles over aardappelpuree: https://coquinaria.nl/basistechniek-aardappelpuree
Bijzondere stamppotten: https://www.culy.nl/tag/stamppot/
Vlaamse stoemp: https://dagelijksekost.ee(...)heerd-ei#term=stoemp
De 478 stamppotrecepten van Allerhande: https://www.ah.nl/allerhande/recepten-zoeken?query=stamppot



[ Bericht 44% gewijzigd door Lucky_Strike op 13-12-2020 11:14:20 ]
Spoilers!
pi_196702968
Nu ook met OP O-)

Ik heb laatst een enorm lekkere stamppot rauwe andijvie op met ei en de helft zoete aardappels. Ik ga morgen bedenken wat ik deze week voor stamppot maak.
Spoilers!
pi_196704494
Dit is de favoriet van mijn gezin: https://www.boodschappen.(...)k-met-ham-en-ananas/ Dus die ga ik zeker maken. Verder weet ik het nog niet.
pi_196705081
Ik heb hier zowaar eens aardappels liggen, een zakje zuurkool en een Unox rookworst.
Een collega had het er 4 weken geleden al over.
Tijdens boodschappen meegenomen.

Ondertussen ligt de 3de rookworst er al, maar de zuurkool en aardappels zijn nog onaangeroerd.
Toch maar eens maken.
Alleen nog wat verzinnen voor de jus.

Aardappelpuree vind ik niet lekker.
Vlees braden doe ik nagenoeg nooit meer.
Een zakje of een kuipje jus vind ik ook niet alles.
Misschien een roux maken van boter, bloem en bouillon?
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_196705728
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2020 13:26 schreef marc0871 het volgende:
Ik heb hier zowaar eens aardappels liggen, een zakje zuurkool en een Unox rookworst.
Een collega had het er 4 weken geleden al over.
Tijdens boodschappen meegenomen.

Ondertussen ligt de 3de rookworst er al, maar de zuurkool en aardappels zijn nog onaangeroerd.
Toch maar eens maken.
Alleen nog wat verzinnen voor de jus.

Aardappelpuree vind ik niet lekker.
Vlees braden doe ik nagenoeg nooit meer.
Een zakje of een kuipje jus vind ik ook niet alles.
Misschien een roux maken van boter, bloem en bouillon?
Wanneer ik draadjesvlees maak heb ik altij jus over, dat vries ik in. Maar daar heb je nu niets aan. Ipv jus doe ik er ook wel een (kruiden) boter door
We have far more in common than that which devides us..
pi_196706291
quote:
0s.gif Op zondag 13 december 2020 14:00 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Wanneer ik draadjesvlees maak heb ik altij jus over, dat vries ik in. Maar daar heb je nu niets aan. Ipv jus doe ik er ook wel een (kruiden) boter door
Mja, ik heb vrijdag nog jus van kippenbouten weggespoeld.
Ben ik niet echt fan van, maar je hebt het nou eenmaal als je braadt.
Het had me nu kunnen redden.

Meh, ik maak wel een rouxje.
Heb ik al eens gedaan.
Haalt het niet bij echte jus, maar viel niet eens echt tegen.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_196714011
Nou, okay, stamppot zuurkool dus.
Dagje te vroeg, maar anders had ik de frituur weer aan moeten zetten.

Ingrediënten;
Aardappels,
Zuurkool,
Rookworst.

Geen jus, dus een rouxje gemaakt;
Boter,
Zelfrijzend bakmeel,
Een mok afgekoelde runderbouillon van 1 tablet.




Na het koken, de aardappels stampen



De zuurkool en de roux erbij en met een grote lepel alles door elkaar mengen.



Een paar lepels op een bord, een beetje grof gemalen zwarte peper erover, en wat worst erbij.



Smakelijk :Y)

Morgen het restje.
Wat jammer nou :P :+
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_196733444
quote:
0s.gif Op zondag 13 december 2020 14:28 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Mja, ik heb vrijdag nog jus van kippenbouten weggespoeld.
Ben ik niet echt fan van, maar je hebt het nou eenmaal als je braadt.
Het had me nu kunnen redden.

Meh, ik maak wel een rouxje.
Heb ik al eens gedaan.
Haalt het niet bij echte jus, maar viel niet eens echt tegen.
Oeh, lekker, zuurkool! Helemaal als het opgebakken is

Ik moet nog even bedenken wat ik ga stampen
pi_196734851
Ik heb ook zuurkool in huis gehaald!
pi_196735291
quote:
1s.gif Op maandag 14 december 2020 19:40 schreef Yinny het volgende:

[..]

Oeh, lekker, zuurkool! Helemaal als het opgebakken is

Daar dacht ik ook aan, toen ik het restje al genuked had.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_196735338
quote:
0s.gif Op maandag 14 december 2020 20:53 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Daar dacht ik ook aan, toen ik het restje al genuked had.
Alsnog in de pan :P
pi_196735392
quote:
1s.gif Op maandag 14 december 2020 20:56 schreef Yinny het volgende:

[..]

Alsnog in de pan :P
Volgende keer ;)
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  dinsdag 15 december 2020 @ 15:58:22 #14
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_196747612
Ha! zie net dit topic en schijnbaar doe ik mee voor vanavond.
Hutspot met zelfgemaakte gehaktballen in dikke jus op het menu.

Extra veel om het morgen op te bakken voor lunch.

quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2020 13:26 schreef marc0871 het volgende:

Alleen nog wat verzinnen voor de jus.

Als ik geen vleesjus kan maken dan gebruik ik altijd tomatenpuree als basis.
Klontje boter, blikje tomatenpuree (beetje verdunnen met water), maggi blokje en daarna kruiden naar smaak.
Ik gooi er meestal sambal in enzo.

Nee, niet zo lekker als vleesjus :P maar wel lekkerder dan een roux, vind ik.
  Moderator dinsdag 15 december 2020 @ 16:07:10 #15
351614 crew  ijs_beer
ijskoud de lekkerste
pi_196747770
tvp.
Op donderdag 15 juni 2017 16:53 schreef Cyan9 het volgende:
IJsbeer is inderdaad officieel cute. :D
Op donderdag 30 juli 2020 16:27 schreef Guanabana het volgende:Houdt @:ijs_beer een beetje van ouder? En dan niet 40 jaar ouder, maar laten we zeggen bijvoorbeeld, iets van 5 jaar ouder?
pi_196747841
Ik heb geloof ik deze week helemaal geen tijd voor stamppot. Jammer, ik zou graag stamppot witlof met zelfgemaakte piccalilly eten. Ik heb de pot nog niet geopend dus ik ben wel benieuwd.
Spoilers!
pi_196748038
Vanavond: https://www.culy.nl/recepten/stamppot-met-pastinaak/

Met pastinaak uit de tuin. :9
Sterkheidsbaas van alles.
pi_196748275
Ik denk dat ik zo maar eens ga beginnen aan een zuurkoolstamp, waarbij de zuurkool met flink wat zure room (lees: net zo veel, in gewicht, zuurkool als zure room :+ ) door de eigenheimers gaat :9
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 15 december 2020 @ 16:42:40 #19
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_196748339
Vanavond stamppot rauwe andijvie met i.p.v. aardappels puree van knolselderij en pastinaak, uitgebakken spekjes en gebraden worstjes.
Foto's volgen later.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_196749242
Ik heb aardappelen. En appels. En een pot zuurkool die houdbaar is t/m 2018.

Voor vanavond al eten klaar, maar morgen gaan we het avontuur aan *O*
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
  dinsdag 15 december 2020 @ 17:58:26 #21
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_196749479
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 december 2020 16:42 schreef golfer het volgende:
Vanavond stamppot rauwe andijvie met i.p.v. aardappels puree van knolselderij en pastinaak, uitgebakken spekjes en gebraden worstjes.
Foto's volgen later.
Ingrediënten:

Knolselderij in stukjes:

Pastinaak in stukjes:

Uitgebakken spekjes:

Pastinaak en knolselderij met water, zout en een flinke klont boter in de pan:

Puree stampen met gesmolten boter, mosterd, peper, nootmuskaat en een beetje kaneel:

Spekjes erbij:

Rauwe andijvie erbij:

Worstjes braden:

Alles op het bord met een kuiltje jus:


:9
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_196750976
Lekker die stamppotten, vrijdag hier op het programma (nu honger, had iets te weinig eten)
We have far more in common than that which devides us..
pi_196751131
quote:
88s.gif Op dinsdag 15 december 2020 17:58 schreef golfer het volgende:

[..]

Ingrediënten:
[ link | afbeelding ]
Knolselderij in stukjes:
[ link | afbeelding ]
Pastinaak in stukjes:
[ link | afbeelding ]
Uitgebakken spekjes:
[ link | afbeelding ]
Pastinaak en knolselderij met water, zout en een flinke klont boter in de pan:
[ link | afbeelding ]
Puree stampen met gesmolten boter, mosterd, peper, nootmuskaat en een beetje kaneel:
[ link | afbeelding ]
Spekjes erbij:
[ link | afbeelding ]
Rauwe andijvie erbij:
[ link | afbeelding ]
Worstjes braden:
[ link | afbeelding ]
Alles op het bord met een kuiltje jus:
[ link | afbeelding ]

:9
Dat is lekker ja, met knolselderij en pastinaak *O*
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_196752681
Vanuit een donkere keuken..

Zak eigenheimers, klaar voor schillen en dan in de pan met flink zout water:


Spekjes zachtjes uitbakken:


Zuurkool opbakken in klontje boter en wat opgevangen spekvet:


Zwarte peper en op 400 gr. zuurkool 400 gr. crème fraîche (zure room bleek op) toegevoegd :9


Roomboter en uitgebakken spekjes klaar voor de start:


Gare piepers door pureeknijper duwen, terug in pan met klonten boter:


Alles door elkaar, nog even doorwarmen:


Aan tafel! Worst erbij voor de mannen in dit huis:


..eigenlijk voelt het zo fluweelzacht en romig met al die crème fraîche en boter en doordat ik de pureeknijper gebruik een stuk decadenter dan wat ik met stamppot associeer, maar ach - erg lekker is het wel :9 Overigens niet op de foto, wel erbij gegeten: grove mosterd met witte wijn. Al met al: ^O^
Let me see you stripped down to the bone
pi_196755544
Lama doe t morgen wel
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')