abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_196556410
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL!

De regel:

• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past

In de week van 7 december - 13 december koken we 1 of meerdere gerechten die passen bij Vietnam!



We gaan op culinaire reis door Vietnam!

Ik weet niet hoe jullie eerste ervaring is met de Vietnamese keuken, maar bij mij begon het bij zo'n wit kraampje op wielen en een gefrituurde Vietnamese loempia met saus. Die verkochten soms wel eens andere dingen, maar een loempiaatje voor een gulden was het belangrijkste. Tegenwoordig zie je die bijna niet meer en verkopen ze, naast loempia, broodjes en vele andere snacks. De loempiakraam heeft plek gemaakt voor een heuse foodtruck!


Wat eten ze in Vietnam?
Ongeveer 6000 jaar geleden begonnen de mensen in Vietnam met het verbouwen van rijst en dit maakt nu ook nog een belangrijk deel uit van het dagelijks eten.
Ergens rond 200 voor Christus, maakte Vietnam deel uit van het Chinese keizerrijk en maakt men kennis met iets nieuws: noedels! Dit werd gauw een onmisbaar onderdeel van het Vietnamees menu. Er zijn veel invloeden van de Chinese keuken in Vietnam, maar wel met een eigen draai. Zo is het belangrijk om vijf smaakelementen in een gerecht te verwerken: zoet, zuur, zout, bitter en kruidig. Behalve deze spelen de vijf soorten voedingsstoffen (poeder?, water, mineralen, protene en vet) en de vijf kleuren (zwart, wit, groen, geel en rood) ook een rol in het eten. Dit zorgt voor uitgebalanceerde en kleurrijke gerechten die een plezier zijn voor oog en tong.
De Vietnamese vissaus is vaak een onmisbaar ingredint voor vele gerechten en anders wordt het in combinatie met andere dingen gemengd tot een dipsaus: Nuoc cham.
Ik vind het wel een “acquired taste”, je moet er vooral niet aan ruiken!

In de 19de eeuw kwamen de Fransen in Vietnam en lieten het land kennis maken met de Franse keuken. In deze tijd ontstond ook pho: de bekendste Vietnamese noedelsoep. Bahn mi: baguette gevuld met groentes en allerlei lekkers. Banh xeo: goed gevulde pannenkoekjes. Oeh, en Vietnamese koffie! Heel sterk en heel zoet, door de gecondenseerde melk erin.

Wat ben ik nog vergeten?
Heerlijke streetfood! Door heel Vietnam kan je langs de weg bij kleine stalletjes eten kopen en ook daar opeten op een plastic krukje. Ook zijn ze daar dol op alles op een stokje, die ze nog snel even grillen/opwarmen voor je.

De loempia’s maken hier natuurlijk ook deel van uit! Die zijn er natuurlijk gefrituurd, maar ook heerlijke verse rolletjes gemaakt door rijstebloem velletjes te vullen met veel groentes en garnalen, of andere dingen.


Oeh, en laatst was er een kleine hype over egg coffee! Ja, ei en koffie in een kopje, een Vietnamese creatie...wie gaat deze proberen?
https://www.eieiei.nl/vietnamese-egg-coffee/

Eten ze daar ook, voor de gemiddelde Nederlander, rare dingen?
Vietnam is een van de Aziatische landen waar hondenvlees als delicatesse wordt beschouwd. Er zijn speciale restaurants die zich daarin hebben gespecialiseerd. Alhoewel dit langzamerhand minder populair wordt (GELUKKIG!)
Eierembryo’s, AKA de meer bekende Philippijnse balut, alleen dan van eend in plaats van kip. Ja, ze zeggen dat die eieren een geweldige bron is van vele vitamines en daardoor juist geschikt voor kinderen in de groei.
Slangen, schildpad, rauw bloed, zeewormen, kikkers, ratten, zijdewormen, larve van een Vietnamese keversoort en vele soorten ingewanden staan ook wel eens op het menu. Voor een avontuurlijke eter is er nog genoeg te ontdekken in Vietnam!
Hier staan foto’s van deze gerechten, kijk (of juist NIET!)
https://onemoredestination.com/en/vietnams-10-strangest-dishes/

Ik wens jullie veel plezier met het koken en eten van Vietnamese gerechten!

Leuke linkjes:

https://www.roughguides.c(...)ods-you-need-to-try/
https://www.vietworldkitc(...)eef-noodle-soup.html
https://www.vietworldkitchen.com/blog/category/recipes-vietnamese
https://www.hungryhuy.com(...)namese-spring-rolls/
https://www.vickypham.com/
http://www.anniesfoodblog.com/
https://stickyrice.typepad.com/

[ Bericht 0% gewijzigd door Yinny op 05-12-2020 08:04:01 ]
pi_196556497
Op de planning staan bo kho, gestoofd rundvlees en de verse loempia's.
@Lonaa Kies jij voor een Vietnamees broodje? ;)
pi_196557670
Hier staat nog elke zaterdag zo'n karretje voor de Jumbo.
Best lekker, af en toe.

Ik heb wel eens een poging gedaan om ze zelf te maken



Viel nog niet tegen ook :9
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_196557738
@z80 !
Poef.....gone! golfer
  Moderator zaterdag 5 december 2020 @ 08:14:04 #5
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_196559555
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 december 2020 22:34 schreef Yinny het volgende:
Op de planning staan bo kho, gestoofd rundvlees en de verse loempia's.
@:lonaa Kies jij voor een Vietnamees broodje? ;)
Uh :@ Nou :@ Ik wilde eigenlijk wel een Bahn mi maken, ja. :@

:')
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
  Moderator zaterdag 5 december 2020 @ 08:15:52 #6
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_196559563
Goede OP! trouwens. Bedankt. Ik ga m even linken aan de rest.
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_196559589
quote:
2s.gif Op zaterdag 5 december 2020 08:14 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Uh :@ Nou :@ Ik wilde eigenlijk wel een Bahn mi maken, ja. :@

:')
Brooooooooood! O+
  Moderator zaterdag 5 december 2020 @ 08:37:36 #8
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_196559685
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 08:19 schreef Yinny het volgende:

[..]

Brooooooooood! O+
:D Ja. O+ Ik vind brood echt fantastisch. O+
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
  Moderator zaterdag 5 december 2020 @ 08:48:02 #9
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_196559763
Goede OP ^O^

Ik ben niet zo bekend met de Vietnamese keuken. Ik zal eens kijken of ik daar verandering in kan brengen deze week.
Spoilers!
pi_196566006
Dit is niet mijn ding. Succes allemaal!
pi_196566495
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 00:20 schreef marc0871 het volgende:
Hier staat nog elke zaterdag zo'n karretje voor de Jumbo.
Best lekker, af en toe.

Ik heb wel eens een poging gedaan om ze zelf te maken

[ afbeelding ]

Viel nog niet tegen ook :9
Zien er goed uit!
pi_196566574
Oh, goede aanleiding om het Vietnamese stoofvlees van Robin weer eens te maken, als ik puf heb deze week https://www.aziatische-in(...)etnamees-stoofvlees/
  Moderator maandag 7 december 2020 @ 10:34:26 #13
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_196595460
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:50 schreef Doedezemaar het volgende:
Oh, goede aanleiding om het Vietnamese stoofvlees van Robin weer eens te maken, als ik puf heb deze week https://www.aziatische-in(...)etnamees-stoofvlees/
Ja, die is onwijs lekker. Goed idee.
Spoilers!
pi_196607669
Ik ben absoluut geen bekende van deze keuken... Ja de loempia's van Bay Luu (ja en andere vind ik niet lekker...)
pi_196611303
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:50 schreef Doedezemaar het volgende:
Oh, goede aanleiding om het Vietnamese stoofvlees van Robin weer eens te maken, als ik puf heb deze week https://www.aziatische-in(...)etnamees-stoofvlees/
Goeie, op de basilicum heb ik alles in huis.
  Moderator dinsdag 8 december 2020 @ 17:27:45 #16
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_196621259
My first banh mi O+ Ik heb het halve internet afgezocht en er is geen eenduidig antwoord op wat een banh mi exact is. Het is wit stokbrood met een protene, een groente-pickle en minimaal n van deze sauzen: mayonaise, sriracha en hoisin.
Ik heb het gedaan met wat ik had en wat op moest.

Allereerst de pickle. Er hoort in elk geval wortel in en het liefst daikon (Chinese radijs), komkommer mag ook. Ik had alleen nog wat sneue radijsjes in de tuin staan dus de verhouding was wat zoek maar dat mocht de pret niet drukken.

Eerst de groenten snijden, dan even laten staan met zout en suiker en af en toe roeren. Na 5-10 minuten maak je een mengsel van 2 eetlepels suiker, 150ml azijn en 150ml warm water. Je spoelt de groenten af en doet ze in het azijnmengsel. Minimaal een uur laten staan.

Daarna het marineren van de protene. Ik gebruikte een half doosje pulled oats in ongeveer 2-3 eetlepels vissaus, 1 eetlepel knoflookolie, 2 theelepels honing, 1 theelepel suiker en flink wat zwarte peper. Je kunt ipv de olie ook wat olie en een gehakt teentje knoflook gebruiken. Uurtje laten marineren. Die oats zuigen de marinade volledig op.




Daarna werden de oats in 10 minuten gebakken tot knapperig. Dan is er nog brood, sla, saus, lente-ui en koriander nodig.




Lekker O+
Spoilers!
  Moderator dinsdag 8 december 2020 @ 18:31:41 #17
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_196622371
En pate. Er moet ook pate op. ;(
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
  Moderator dinsdag 8 december 2020 @ 18:32:48 #18
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_196622389
vind ik

Ik eet morgen mijn banh mi. Mijn buikspek staat te marineren en de zwoerd uit te drogen
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_196629542
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 december 2020 17:27 schreef Lucky_Strike het volgende:
My first banh mi O+ Ik heb het halve internet afgezocht en er is geen eenduidig antwoord op wat een banh mi exact is. Het is wit stokbrood met een protene, een groente-pickle en minimaal n van deze sauzen: mayonaise, sriracha en hoisin.
Ik heb het gedaan met wat ik had en wat op moest.
Ja er is niet letterlijk 1 recept voor, maar qua marinade en pickle komt het allemaal wel een beetje inde buurt.

Mijn chicken lemongrass en wortel daikon liggen nu in de koelkast, maak het altijd 1 dag van te voren.
  Moderator woensdag 9 december 2020 @ 20:04:04 #20
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_196642863
Dit:


ging op een vers knapperig stokbrood:


Ik maakte pork belly vanmiddag. En de pickle. Daar heb ik geen foto's van.

We hadden er ook nog Saigon Export bier bij. Dat was mweh. De Banh Mi was fantastisch.
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_196644155
quote:
2s.gif Op woensdag 9 december 2020 20:04 schreef Lonaa het volgende:
Dit:
[ afbeelding ]

ging op een vers knapperig stokbrood:
[ afbeelding ]

Ik maakte pork belly vanmiddag. En de pickle. Daar heb ik geen foto's van.

We hadden er ook nog Saigon Export bier bij. Dat was mweh. De Banh Mi was fantastisch.
Geweldig! Vlees overload
pi_196646271
https://imgshare.io/image/NKouX6
Beetje donkere foto maar het broodje smaakte prima! (van de turkse bakker, die zijn wat zachter en veel luchtiger)
pi_196651454
Zo, het stoofvlees a la Robin staat op. Geen bouillon gebruikt, maar een laurierblad. Ik had toevallig verse kurkuma, dus ik heb gewoon in mijn hakmolentje een boemboe gemaakt van de sjalotjes, knoflook, kurkuma, rode peper en het binnenste van een paar stengels citroengras.
pi_196653255
quote:
1s.gif Op woensdag 9 december 2020 22:56 schreef 111210 het volgende:
https://imgshare.io/image/NKouX6
Beetje donkere foto maar het broodje smaakte prima! (van de turkse bakker, die zijn wat zachter en veel luchtiger)
Ook al zo'n mooi broodje!
pi_196653343
Goed, mijn Vietnamese stoofpot
https://www.imnotthenanny(...)w-bo-kho-recipe.html
Beginnen met een trip naar de toko en dit:

Halverwege

Nog een uurtje te gaan

Met rijstnoedels, die helaas niet helemaal zacht waren

In plaats van aardappelen, een rettich erin, omdat aardappelen niet lekker invriezen. Helaas vind vriend het niet lekker, dus veel ingevroren en ik al 2 dagen dit aan het eten.
pi_196663419
Na ruim 6 uur zachtjes stoven was het stoofvlees heerlijk zacht geworden. Ik had een ruime hoeveelheid gemaakt, dus er kan wat in de vriezer. We aten het met rijst, komkommer zoet-zuur en kroepoek en ik heb geen foto’s gemaakt want het is hier veel te donker
pi_196664498
quote:
1s.gif Op donderdag 10 december 2020 21:51 schreef Doedezemaar het volgende:
Na ruim 6 uur zachtjes stoven was het stoofvlees heerlijk zacht geworden. Ik had een ruime hoeveelheid gemaakt, dus er kan wat in de vriezer. We aten het met rijst, komkommer zoet-zuur en kroepoek en ik heb geen foto’s gemaakt want het is hier veel te donker
Was dat dat recept met steranijs? Die ga ik na het weekend maken denk ik.
pi_196667873
quote:
0s.gif Op donderdag 10 december 2020 22:41 schreef 111210 het volgende:

[..]

Was dat dat recept met steranijs? Die ga ik na het weekend maken denk ik.
Yep, was de tweede keer dat ik het maakte, echt een blijvertje. Met wat gewone basilicum er overheen gestrooid.
pi_196733811
We hadden zaterdag tijd om zelf wat te rollen. Na enige voorbereiding:

Een beetje van dit, een beetje van dat

En rollen maar!

HAP!


Mijn vriend maakte zijn rolletjes meer als een pannenkoek: oprollen en saus er over, anders te moeilijk

https://sallysbakingaddic(...)peanut-dipping-sauce
https://www.hungryhuy.com(...)namese-spring-rolls/
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')