Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht
Kook mee met CUL!
De regel:• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past
In de week van
23 november- 29 november koken we 1 of meerdere gerechten uit
Amerika.Land of the free, home of the brave en supergrootverbruiker als het gaat om fastfood.
Een niet geheel verbazende trend in een land waar alles 'more, bigger, better and faster' moet, ook de daaropvolgende obesitasepidemie is niet geheel verrassend.
We zullen deze korte sociaal-culturele inleiding achter ons laten nu en het hebben over eten.
Een klein stukje geschiedenis over de culinaire ontwikkeling van Amerika is een flinke opgave, er zijn namelijk logischerwijs nogal wat landen die door middel van immigratie een bijdrage en stempel gedrukt hebben op de Amerikaanse keuken. Daarnaast is Amerika zo ontzettend groot dat het, behalve cultureel en qua bevolking, ook enorm verschillende klimaten heeft, wat ook zijn weerslag heeft op wat er gegeten wordt.
Als we even heel ver teruggaan en kijken naar de oorspronkelijke bewoners zien we dat er vrij veel gewassen nog steeds volop gebruikt worden. Aardappel, mais, tomaten, bonen, en pompoen bijvoorbeeld. Persoonlijk nog wel het vermelden waard,vind ik, is het begrip 'de drie gezusters'. Dat zijn de gewassen mais, bonen en pompoen welke van oudsher altijd samen gepland worden. De bonen klimmen in de stengels van de mais en de pompoenplant woekert over de grond en beschermt zo de bodem.
Daar waar veel Amerikanen tot de 19e eeuw nog vrij zelfvoorzienend waren veranderde dat vlot met de komst van bewerkt voedsel in de eerste helft van de 20e eeuw.
Alles kon in blik, dus alles kwam in blik. Fastfood-ketens schoten als paddenstoelen uit de grond langs de highways en de diepgevroren 'TV-dinners' waren een feit. Makkelijk, goedkoop en vlot.
Makkelijk, goedkoop en vlot of met weinig moeite is nog steeds wel vaak het devies. Dit is onder andere terug te zien in de enorme hoeveelheid recepten voor casserole en de populariteit van de crockpot en slowcooker. Er wordt op verschillende vlakken wel gewerkt aan een gezonder eetpatroon in Amerika, Michelle Obama heeft zich bijvoorbeeld hard proberen te maken voor goede maaltijden op scholen, maar die verandering is moeilijk. Armoede is vaak gelinkt aan bewerkt voedsel en ongezonder eten en dat is in Amerika een serieus probleem. Gezond eten is vaak veel duurder en het aanbod is veel minder groot.
Goed, dan nu, wat gaan we eten komende week?
BBQ, casserole, sandwiches, shrimp 'n grits, philly cheesesteak, mac 'n cheese, crabcakes, clamchowder, lobster roll, 's mores, pies, nachos, hot dog, turkey. De keuzes zijn eindeloos. En vol koolhydraten.
Linkjes:
Uit iedere staat 'het beste gerecht':
https://flavorednation.com/food/https://www.tasteatlas.com/100-most-popular-dishes-in-usa https://edition.cnn.com/t(...)od-dishes/index.htmlAltijd goede website voor recepten:
www.foodgawker.com