Lonaa | zondag 27 september 2020 @ 14:11 |
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL! De regels: - Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past - Het maakt niet uit welk recept je gebruikt. - Eventuele aanvullende regels lees je bij de uitleg in het thematopic In de week van 5-11 oktober koken we 1 of meerdere gerechten uit Mexico. Het gebied dat nu Mexico is, wordt al eeuwen bevolkt. Negen duizend jaar geleden werd het gebied bevolkt door de Maya's. Uit diverse opgravingen en overleveringen is duidelijk geworden hoe het dieet van de Maya's er destijds uitzag. Wat ik bijzonder vind is dat er niet heel veel veranderd is, in 9000 jaar... Mais speelt in al die jaren, en dus nog steeds, een enorm belangrijke rol in de Mexicaanse keuken. Ondanks dat graan en rijst wel verkrijgbaar is, staat mais als koolhydraat stipt bovenaan. Ze maken er een masa (deeg) van om tortilla's van te maken. Naast eten maken ze ook drankjes van en met mais. Zowel warm, Atole, als koud, Tejuino. Chilipeper is nog een ingrediënt waar de Mexicaanse keuken niet zonder kan. Ze kennen een enorme hoeveelheid chilipepers welke variëren in vorm, smaak en scherpte. De pepers worden gebruikt in de basis van verschillende sauzen, moles. Alle moles beginnen met 1 of meerder soorten chilipeper. Verder zitten er vaak tomatillos in, een heleboel kruiden en vaak iets van fruit en cacao. Mole Poblano is 1 van de bekendste en heeft zo'n 20 ingrediënten. Naast mais en chilipepers zijn bonen, tomaten, avocado's en zoete aardappel veel geziene ingrediënten waar al duizenden jaren mee gekookt wordt. Toen in de 16e eeuw de Spanjaarden Mexico veroverden brachten zij nieuwe ingredienten mee. Er bleef maar weinig van plakken. Tot dan toe aten de Mexicanen qua vlees niet heel veel meer dan kalkoen en dat veranderende met de komst van de Spanjaarden. Ook kende de keuken eigenlijk geen zuivel. Daar zijn ze nog steeds niet heel erg van, maar kaas heeft wel een belangrijke plek ingenomen in de Mexicaanse keuken. Dan nog een klein stukje over TexMex. TexMex is een regionale Amerikaanse keuken, ontstaan door Mexicanen die in het Zuiden van Amerika wonen. Er zijn een aantal verschillen met de traditionele Mexicaanse keuken. Het gebruik van kaas is in de TexMex veel veelvuldiger dan in Mexico bijvoorbeeld. Ook kent de TexMex tortillas van bloem. Er zijn onnoemelijk veel Mexicaanse gerechten waar je deze week uit kan kiezen. Denk aan burritos of enchilada's, maar ook huevos rancheros of pozole. Voor een lijst Mexicaanse gerechten klik hier of slinger zelf the interwebz aan. Op deze site staan fijne Mexicaanse recepten Isabel Eats Cook on! ![]() ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door Lonaa op 27-09-2020 16:50:19 ] | |
Mikeytt | zondag 27 september 2020 @ 14:42 |
Verwachtingen: 200 taco gerechten 10 burrito's | |
golfer | zondag 27 september 2020 @ 14:56 |
En wat ga jij dan maken? | |
Mikeytt | zondag 27 september 2020 @ 15:02 |
Zat te denken enchiladas of birria | |
Barreltje | zondag 27 september 2020 @ 15:51 |
Oeh Huevos Rancheros staan hier nog een keer op dorst.. misschien eens in de mexicaanse week proppen dan! ![]() | |
Kaatje1 | zondag 27 september 2020 @ 16:23 |
Net het nieuwe boek van Yvette van Boven binnen gekregen, het gaat Barbacoa worden, maar dan wel in de slowcooker | |
Lucky_Strike | zondag 27 september 2020 @ 16:42 |
Op deze site staan fijne Mexicaanse recepten Isabel Eats. | |
Lonaa | zondag 27 september 2020 @ 16:49 |
Die zet ik in de OP! | |
Kanaroe | zondag 27 september 2020 @ 17:13 |
Hoi, is dat toevallig 'Homemade Basics', of heeft ze nog een nieuw boek uitgebracht? (Bovengenoemde titel staat op mijn verlanglijst btw.) | |
Kaatje1 | zondag 27 september 2020 @ 17:21 |
Nee, het is deze (ik hou van oven gerechten) https://www.bol.com/nl/p/(...)9_10.12.ProductImage | |
Kanaroe | zondag 27 september 2020 @ 17:24 |
Ah, oké, bedankt! Dat ziet er geweldig uit, die moet ik nu óók hebben natuurlijk ![]() | |
Kaatje1 | zondag 27 september 2020 @ 17:27 |
Ik mag eigenlijk geen kookboeken meer kopen, maar deze schreeuwde naar mijn keuken | |
Hupje | zondag 27 september 2020 @ 17:37 |
Dan zijn er wel veel deelnemers ![]() Ik doe midden in de week mijn inkopen dus ik denk er nog even over na. | |
Sorella | zondag 27 september 2020 @ 18:00 |
Chimichanga,s ![]() | |
Kaatje1 | maandag 5 oktober 2020 @ 20:06 |
Chili con of sin carne was natuurlijk een idee, maar ik kreeg vorige week het Oven kookboek van Yvette van Boven binnen. En die viel open op barbacoa. Dat is iets dat je maakt op een bbq of in de oven, maar ook slowcooker kan natuurlijk. Ik heb gesmuld, dit komt vaker op het menu. Lekker met geroosterde zoete aardappel en zelfgemaakte guacamole. ![]() ![]() | |
Lucky_Strike | maandag 5 oktober 2020 @ 22:29 |
Dat ziet er heerlijk uit ![]() | |
Kaatje1 | maandag 5 oktober 2020 @ 22:46 |
Was het ook. De saus is best scherp, maar door het vlees niet meer, maar heel smaakvol. Was van plan geweest om zelf de tortilla te maken, maar helemaal vergeten, en had teveel honger ![]() | |
Lucky_Strike | maandag 5 oktober 2020 @ 22:50 |
De Mexicaanse keuken is mijn lievelings maar door ziekte lukt het waarschijnlijk niet om mee te doen. Ik geniet by proxy wel van jullie creaties ![]() | |
Kaatje1 | maandag 5 oktober 2020 @ 23:07 |
Ui en knof nog steeds niet? | |
Lucky_Strike | maandag 5 oktober 2020 @ 23:22 |
Dat is het probleem niet, daar werk ik wel omheen of ik neem een pil. Ik ben aan het experimenteren met andere meds dus ben te wazig om zelf te kunnen koken ![]() | |
Kaatje1 | maandag 5 oktober 2020 @ 23:39 |
Op die manier.kan morgen wel kopie van het recept mailen. Komt trouwens weinig koken aan te pas, heb het in de sc gedaan | |
Lucky_Strike | maandag 5 oktober 2020 @ 23:39 |
Thanks, graag ![]() | |
Barreltje | dinsdag 6 oktober 2020 @ 04:35 |
Wij aten gister wraps.. en ik bedacht nog net voordat ik begon met eten dat het Mexicaanse week was, dus nog even een fotootje gemaakt..![]() Eenvoudige vulling van gehakt, ui, fishtaco kruiden ![]() ![]() ![]() En nu dus midden in de nacht wakker door de gebruikt knoflook.. ![]() | |
minilot | dinsdag 6 oktober 2020 @ 05:11 |
Ja, yo! Toch maar weer eens meedoen ![]() Flavour, het nieuwste boek van Ottolengi dat afgelopen maand uitkwam, heeft nogal wat Mexicaanse invloeden dus daar wat van gekozen ![]() Toe een flan met anchopeper en mandarijn ![]() Misschien later in de week nog tamales ![]() [ Bericht 3% gewijzigd door minilot op 06-10-2020 05:16:07 ] | |
Lonaa | dinsdag 6 oktober 2020 @ 19:03 |
Bohh! minilot! ![]() Ik ben sinds een tijdje wel verslingerd aan Ottolenghi en besloot vandaag zijn ovengebakken aardappeltjes met feta, oregano en knoflookolie uit Simple te maken voor bij mijn loaded carne asada fries. De carne asada is gemaakt met dit recept met wat extra oregano, chillipoeder en komijn door de marinade. Verder maakte ik een simpele pico de gallo met komkommer en guacamole. Er waren nog wat ingemaakte ui en er was sour cream. ![]() ![]() | |
Blues | dinsdag 6 oktober 2020 @ 20:17 |
Wat een lekkere mexicaantjes aten jullie ![]() ![]() | |
Hupje | woensdag 7 oktober 2020 @ 21:21 |
Wij aten chili sin carne.![]() | |
Sorella | vrijdag 9 oktober 2020 @ 18:52 |
Chimichanga,s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Lucky_Strike | vrijdag 9 oktober 2020 @ 19:30 |
Oh my @Sorella ![]() | |
Molo | vrijdag 9 oktober 2020 @ 19:33 |
Supertof! Hoe maak je die maïstortilla's? Zien er goed uit ![]() Ik had laatste echte gekocht in de supermarkt maar die smaakten naar karton ![]() | |
Lonaa | vrijdag 9 oktober 2020 @ 19:39 |
Bohh! Sorella! ![]() Hier vandaag carnitas. ![]() Daarvoor deed ik gisteren dit in een pan: ![]() + het bakje bigsap van de vorige keer carnitas, dat in de vriezer lag te wachten. Ik maakte een slaw vandaag van spitskool en wortel met wat azijn en een dressing van geroosterde mosterdzaad, dille en olijfolie. Op een wrap, dikke klodder sour cream, wat tomaat, sla, ingelegde ui, avocado en GO. ![]() | |
Sorella | vrijdag 9 oktober 2020 @ 22:57 |
Lekkere dingen allemaal hoor ![]() Ik doe nog weleens chili con carne maken en dan zet ik reepjes komkommer, sla, uien, tomaat, geraspte kaas en crème fraîche op tafel zodat we zelf de tortilla,s kunnen vullen | |
Yinny | vrijdag 9 oktober 2020 @ 23:36 |
O, wauw, wat een lekkere gerechten allemaal! Deze week een paar nachtjes weg, dus ik doe niet mee. | |
uniekhoorn | zaterdag 10 oktober 2020 @ 13:06 |
Ooh wist ik niet maar toevallig vanavond gewoon de Tex Mex Tacos. Pe4 ongeluk mee doen ![]() | |
Karzai | zaterdag 10 oktober 2020 @ 13:46 |
Ik ook ![]() ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Karzai op 10-10-2020 14:26:53 ] | |
Karzai | zaterdag 10 oktober 2020 @ 13:55 |
De ingelegde ui van Lonaa is een goed idee, ga ik ook maken | |
Karzai | zaterdag 10 oktober 2020 @ 14:19 |
Taco's waren gebroken, zijn halve tacootjes geworden![]() [ Bericht 40% gewijzigd door Karzai op 10-10-2020 20:56:17 ] | |
Lucky_Strike | zaterdag 10 oktober 2020 @ 21:22 |
Soms heb je zo ontzettend lekker gegeten dat je het van de daken wilt schreeuwen. Gelukkig heb ik jullie ![]() Ik verheugde me al 1,5 week op de carne asada fries die we vanavond gingen maken en ze waren nog lekkerder dan ik me had voorgesteld. Ik had het grootste deel van het kookproces geen beschikking over mijn camera. Dus, carne asada fries. Gekruide friet met gemarineerde bavette, pico de gallo, guacamole, crème fraîche, limoensap, koriander en feta. Met de meest geweldige maiskolf ever: gegrild, bestreken met mayo, limoen en chipotle, en afgemaakt met verkruimelde feta. ![]() Ik kon helemaal los met mijn pepers voor deze maaltijd. In de marinade en de pico de gallo zat geroosterde zelf gekweekte poblano, in de marinade en mayo zat zelfgekweekt, -gerookt en -gedroogd chipotlepoeder, in de guacamole zat een zelf gekweekte rode jalapeno en zelf gekweekte en ingemaakte jalapenos ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 10-10-2020 21:34:50 ] | |
Isabeau | zaterdag 10 oktober 2020 @ 21:23 |
oh ![]() OH! ![]() ![]() | |
Sorella | zaterdag 10 oktober 2020 @ 21:54 |
Hoop pepertjes ![]() | |
Lucky_Strike | zaterdag 10 oktober 2020 @ 21:56 |
Taco's zijn altijd lekker. Er bestaan ook taco schuitjes, dan heb je dat gedoe met die gebroken schelpen niet. Hoe was je ingelegde ui? | |
Lucky_Strike | zaterdag 10 oktober 2020 @ 21:56 |
Allemaal milde pepers maar zo smaakvol ![]() | |
Lonaa | zaterdag 10 oktober 2020 @ 22:09 |
![]() Ik wil ook milde pepers ![]() | |
Kaatje1 | zaterdag 10 oktober 2020 @ 22:46 |
Ohh @Karzai en @Lucky_Strike, bij beiden had ik graag meegegeten ![]() | |
Karzai | zondag 11 oktober 2020 @ 06:37 |
Die smaakte wonderbaarlijk goed, paar uurtjes in appelazijn en zout gelegd | |
marc0871 | zondag 11 oktober 2020 @ 13:13 |
Mja, mijn repertoire Mexicaans bestaat uit chilli con Carne en burritos en die staan al in de respectievelijke topics. Props voor de gerechten, peeps. |