abonnement Unibet Coolblue
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 donderdag 24 september 2020 @ 11:26:33 #26
74056 crew  ToT
pi_195231008
quote:
88s.gif Op donderdag 24 september 2020 11:06 schreef Natalie het volgende:

[..]

Je arme tante zag je collectie & had meteen een rustgevend steentje nodig ;)
Entiteiten? Die is nieuw voor me. Is je tante er veel mee bezig? Het klinkt wel vergezocht om entiteiten te verbinden aan edelstenen/kristallen. Heeft ze nog verteld hoe ze aan die zienswijze komt?

Evenals dat je ze niet niet tegen elkaar aan mag leggen. Die kende ik ook nog niet. Ze liggen hier allemaal in en doosje & worden alleen 'gewassen' als dochterlief wil zien 'hoe mooi ze glimmen in het water'. :@
Opladen met maanlicht... ja, och, weet je: het kan verder geen kwaad om stenen een nachtje buiten te leggen of even schoon te maken. Maar ik heb ook wel eens gelezen dat je ze door de wierrook moet halen en dat snap ik dan niet zo goed. Waarom zou je dat doen? Deed je dat ook met je eigen stenen, dat reinigen en laden?
De kinderen van die tante zijn heel spiritueel en zij heeft het er wat van overgenomen. :P

@ wierrook; dat is om ze te reinigen. Kan met stromend water, kan met wierrook.
Dat doe je vooral als je ze een tijdje gebruikt hebt of als een ander persoon ze heeft aangeraakt.
Daarna dus opladen om hen weer helende energie te geven. :)
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 donderdag 24 september 2020 @ 11:26:52 #27
74056 crew  ToT
pi_195231011
quote:
0s.gif Op donderdag 24 september 2020 11:09 schreef Alfje het volgende:
Ik had bij mijn eerste reactie niet opgelet in welk subforum het stond aangezien ik er via "actieve topics" binnenkwam. Denk dat het voldoende duidelijk is hoe ik erover denk en zal verder het idee van het subforum respecteren. Geniet vooral van deze mooie stenen en laat je niet teveel meeslepen door pseudo-wetenschappelijke onzin zou ik zeggen en vooral veel plezier!
^O^ Top!
  donderdag 24 september 2020 @ 11:31:19 #28
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_195231068
quote:
0s.gif Op woensdag 23 september 2020 20:59 schreef Natalie het volgende:

Heb jij kristallen in huis & waarom?
Ja; omdat ik een geoloog ben.
Huilen dan.
pi_195231117
quote:
10s.gif Op donderdag 24 september 2020 11:31 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Ja; omdat ik een geoloog ben.
Echt? Interessant!
Kun je misschien kort uitleggen waar je je momenteel mee bezig houdt? (of tenminste, evt. wat je deed voor Covid-19 ons ging beperken in onze vrijheid)
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
  donderdag 24 september 2020 @ 14:27:50 #30
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_195233633
quote:
88s.gif Op donderdag 24 september 2020 11:34 schreef Natalie het volgende:

[..]

Echt? Interessant!
Kun je misschien kort uitleggen waar je je momenteel mee bezig houdt? (of tenminste, evt. wat je deed voor Covid-19 ons ging beperken in onze vrijheid)
Ja hoor. Ik heb me de laatste tijd beziggehouden met de (re)kristallisatie van zirkonen (ook gekend als edelsteen) en het dateren daarvan. Een zirkoon heeft als chemische formule ZrSiO4, maar laat het nu zo zijn dat uraniumatomen (U) en zirkoniumatomen (Zr) behoorlijk op elkaar lijken. Zo kan het gebeuren dat een uraniumatoom de plek van een zirkoniumatoom inpikt, waardoor uranium als sporenelement aanwezig is in zirkonen.

Zoals je waarschijnlijk weet kent uranium een aantal radioactieve isotopen, en eenmaal in het kristal vervallen die uraniumatomen via een paar stapjes naar verschillende isotopen van lood (wanneer er veel uranium aanwezig is kan vrijgekomen straling ook het kristal beschadigen) dat normaal eigenlijk niet in de kristalstructuur van zirkonen past. De twee uranium-lood vervalreeksen maken het mogelijk dat je deze mineralen vrij nauwkeurig kan dateren.

Dat kan op meerdere manieren, maar de meestgebruikte is om met een sterke laser gaten in het mineraal te blazen waardoor de losse atomen vrijkomen ("laser ablation"). Vervolgens wordt dat gas naar een massaspectrometer geleid waarmee de verschillende atomen/isotopen "geteld" worden. Op basis van de verhoudingen tussen de verschillende isotopen van uranium (2 isotopen) en lood (4 isotopen) kan je dan de ouderdom bepalen. Nu is de praktijk wat weerbarstiger dan ik hier doe voorkomen en kunnen er op allerlei manieren meetfoutjes en onnauwkeurigheden ontstaan. Ik heb me beziggehouden met de statistische verwerking en doorrekening van die meetfouten en onzekerheden. De verbeterde methode toegepast op bestaande datasets en op nieuwe samples.

Nu is het mooie aan zirkonen dat er een soort zonering optreedt (een beetje vergelijkbaar met boomringen), en dat een kristal in meerdere fases kan groeien. Bijvoorbeeld een eerste kristallisatie bij het afkoelen van een magma, en een tweede groeifase tijdens een latere metamorphe gebeurtenis (= waarbij druk en/of temperatuur toeneemt).

Zie bijvoorbeeld dit exemplaar uit één van de populaties die ik bestudeerd heb:


Het is een beeld verkregen met een elektronenmicroscoop (om preciezer te zijn: je ziet hier de 'backscattered electrons', dat zijn de elektronen uit de elektronenstraal die teruggekaatst worden vanuit het kristal wanneer ze ergens tegenaan botsen). De witte cirkels zijn de plekken waarop gemeten is en zijn 30 micrometer in diameter (voor een indruk van de schaal waarover we het hebben: een haar is zo'n 100 micrometer dik).

Je kan drie domeinen herkennen (let op: dat is iets anders dan de licht/donker-zonering die je ziet):
1) Het (donkergrijze) midden is het oudste stuk en ziet behoorlijk aangetast uit.
2) Het grote middenstuk met duidelijke zonering.
3) De uiterste rand, die er wat rommelig uitziet.

De (zwarte) barsten/scheuren zijn ontstaan tijdens het verwerkingsproces: zo'n kristalletje moet eerst met bruut geweld uit de steen gehaald worden en wordt vervolgens doormidden geslepen. Anders zie je alleen de buitenkant, dus idealiter slijp je precies de helft eraf.

Uit de metingen blijkt dat het eerste domein inderdaad aan verwering onderhevig is geweest: er is namelijk lood en uranium uit 'verdwenen' (in de loop der tijd kunnen elementen zich door het kristalrooster verplaatsen (diffusie noemt men dat) en/of kunnen vloeistoffen een rol spelen). Dat hoeft op zich geen bezwaar te zijn voor datering, en de kern is dan ook gedateerd op zo'n 2.5 miljard jaar.

De rand (met cirkel b) ziet er vrij netjes uit en is gedateerd op ongeveer 1.9 miljard jaar. De buitenste rand is te ver aangetast (en ook wat klein) om fatsoenlijk te kunnen dateren.

Interpretatie: de oude kern is magmatisch (op basis van de verhouding thorium/uranium, maar dat is een beetje een gecompliceerd verhaal) dat daarna een hele tijd aan aantasting onderhevig is geweest, het middenstuk (B) is ontstaan tijdens een tweede magmatische groeifase zo'n 600 miljoen jaar later en de 'rommelige rand' is ontstaan tijdens een derde metamorphe groeifase. Vervolgens kan je kijken wat dat dan weer betekent voor de regionale geologische geschiedenis van het gebied.

Tot zo ver de datering. Nu is één van de projecten waar ik mee bezig was (staat een beetje on hold momenteel) het proces van rekristallisatie in zirkonen: zo'n kristal (of stukken ervan) kan nadat het eenmaal gekristalliseerd is nog veranderen wanneer de omstandigheden juist zijn. De mechanismen daarachter zijn vrij slecht begrepen, maar het is wel belangrijk om daar wat meer inzicht in te verkrijgen omdat die rekristallisatie ook invloed heeft op de verhoudingen uranium, thorium en lood. De elementen op basis waarvan je zo'n ding dus dateert.

Belangrijke vragen zijn:
- Hebben gerekristalliseerde domeinen dezelfde kristallografische oriëntatie als het oorspronkelijke (gezoneerde) zirkoon? Een kristal is geen willekeurig samenraapsel van atomen, maar heeft een bepaalde symmetrie. Met andere woorden: is die symmetrie hetzelfde?
- Wat is de aard van het grensvlak tussen gezoneerde en gerekristalliseerde domeinen. Is dat een compositioneel verschil zonder verandering in kristallografische oriëntatie, of juist wél. Er zijn aanwijzingen dat gerekristalliseerde zirkonen 'poly-kristallijn' zijn (dus uit meerdere kristallen bestaan). Dat zou implicaties hebben voor de temperatuur waarop zo'n zirkoon kan kristalliseren.
- Hoe zit het met "foutjes" in het kristalrooster? Die foutjes in het kristalrooster zijn van grote invloed op de eerdergenoemde diffusie van elementen.
- Wat is de rol van vloeistoffen tijdens rekristallisatie.
- Welke factoren zijn van invloed op rekristallisatie? Denk aan verschillen in beschadiging door radioactief verval of een verschil in sporenelementen.
- Wat zijn de implicaties voor U/Pb-datering?

In de tussentijd vermaak ik me met een ander project, dat gaat over schuifzones. Schuifzones zijn een soort breuken, maar die ductiel (zeg maar 'stroperig') gedrag vertonen. Breuken ken je misschien van de aardbevingen, schuifzones zitten een stukje dieper in de aardkorst waar alles wat warmer is waardoor dingen niet breken maar vervormen. Ik kijk naar de processen die die vervorming accommoderen (waaronder rekristallisatie van verschillende mineralen) en de invloed van vloeistoffen daarop. In het specifiek kijk ik naar een paar schuifzones in de Pyreneeën. Daarbij wil ik ook vaststellen wat de temperatuur was gedurende die vervorming, en wanneer dat plaatsvond (daarover is namelijk nogal wat discussie).

/kort
Huilen dan.
pi_195235045
Dat zal me leren, een wetenschapper vragen om iets kort te beschrijven :')
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
  donderdag 24 september 2020 @ 16:37:54 #32
279682 theguyver
Sidekick van A tuin-hek!
pi_195235840
isdatzo is baksteenoloog _O_

Maar.. dat is toch koolstofdatering, als ik het zo even door lees.
Er staat nog een vraag voor u open!!
  donderdag 24 september 2020 @ 17:24:40 #33
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_195236642
quote:
10s.gif Op donderdag 24 september 2020 16:37 schreef theguyver het volgende:
isdatzo is baksteenoloog _O_
Ga weg met die fopstenen :{w .
quote:
Maar.. dat is toch koolstofdatering, als ik het zo even door lees.
Nee, daar gaat het over uranium-looddatering. Voor iets meer detail zie deze (misschien iets te beknopte, maar beter krijg ik zo snel niet gevonden) PDF: https://www.earthscope.or(...)ighprecision_UPb.pdf

Koolstofdatering is een andere vorm van radiometrische datering die alleen geschikt is om organisch materiaal te dateren en eigenlijk niet bruikbaar voor geologische toepassingen. Het principe erachter is vrij simpel:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door Isdatzo op 24-09-2020 17:41:19 ]
Huilen dan.
  vrijdag 25 september 2020 @ 09:11:31 #34
279682 theguyver
Sidekick van A tuin-hek!
pi_195246257
quote:
7s.gif Op donderdag 24 september 2020 17:24 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Ga weg met die fopstenen :{w .
[..]

Nee, daar gaat het over uranium-looddatering. Voor iets meer detail zie deze (misschien iets te beknopte, maar beter krijg ik zo snel niet gevonden) PDF: https://www.earthscope.or(...)ighprecision_UPb.pdf

Koolstofdatering is een andere vorm van radiometrische datering die alleen geschikt is om organisch materiaal te dateren en eigenlijk niet bruikbaar voor geologische toepassingen. Het principe erachter is vrij simpel:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
:D
Er staat nog een vraag voor u open!!
pi_195254078


Mooi!
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
pi_195256288
Ik heb heel veel edelstenen en mineralen.
Of kristallen zoals ze hier genoemd worden.
Loop ook graag rond op een mineralenbeurs. kan uren kijken naar de schoonheid er van.
En lees ook wel over een bepaalde werking die ze hebben.
Dat toermalijn beschermd tegen alle negatieve vormen van straling b.v.
Ik doe er verder niets mee, geniet alleen van hun schoonheid.
Er is alleen een steentje die mij als ik hem vasthoud een enorm warm gevoel geeft, en dat is de Larimar.
pi_195257818
Atlantissteen ^O^
Ja, die is bijzonder.
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
pi_195262907
Mijn huis lijkt wel een museum inmiddels.
pi_195262960
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 09:28 schreef Dutchguy het volgende:
Mijn huis lijkt wel een museum inmiddels.
Wat gaaf!
Heb je ook een paar van die grote?
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
pi_195262991
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 09:34 schreef Natalie het volgende:

[..]

Wat gaaf!
Heb je ook een paar van die grote?
Ja best wel. De grootste is een amethist, maar heb ook heel veel andere soorten zoals apofylliet, bergkristal, oceaanjaspis enzovoort. De meesten zijn wat kleiner.
pi_195263838
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 09:37 schreef Dutchguy het volgende:

[..]

Ja best wel. De grootste is een amethist, maar heb ook heel veel andere soorten zoals apofylliet, bergkristal, oceaanjaspis enzovoort. De meesten zijn wat kleiner.
Zou best een foto willen zien. Behoort dat tot de mogelijkheden? :)
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
pi_195264547
quote:
88s.gif Op zaterdag 26 september 2020 10:48 schreef Natalie het volgende:

[..]

Zou best een foto willen zien. Behoort dat tot de mogelijkheden? :)
Ik zal binnenkort eens wat op de foto zetten.
pi_195265561
quote:
7s.gif Op donderdag 24 september 2020 14:27 schreef Isdatzo het volgende:

Beetje geknipt :@

Ik heb ontzettend genoten van dit stukje en vind het erg interessant!
Horum omnium fortissimi sunt Belgae
pi_195280416
Als je het trouwens leuk lijkt om kristallen te verzamelen zou ik beginnen met wat stukken die niet al te veel geld kosten. Je zou kunnen denken aan Amethist, Rozenkwarts, groene Calciet, oranje Calciet, blauwe Calciet, Bergkristal, Seleniet or zwarte Toermalijn. Op die manier hoef je niet al te veel uit te geven en begin je al snel een leuke collectie.
Dit zijn er een aantal die ik verzameld heb:






[ Bericht 29% gewijzigd door Dutchguy op 27-09-2020 10:05:22 ]
pi_195280437
Ik weet niet ik vind dat nog wel een stap te ver zeg maar ik heb Paul Walker gezien in Pawn shop chronicles
pi_195314621
quote:
0s.gif Op zondag 27 september 2020 09:54 schreef Dutchguy het volgende:
Als je het trouwens leuk lijkt om kristallen te verzamelen zou ik beginnen met wat stukken die niet al te veel geld kosten. Je zou kunnen denken aan Amethist, Rozenkwarts, groene Calciet, oranje Calciet, blauwe Calciet, Bergkristal, Seleniet or zwarte Toermalijn. Op die manier hoef je niet al te veel uit te geven en begin je al snel een leuke collectie.
Dit zijn er een aantal die ik verzameld heb:

[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Oh, prachtig!
Dat is al een hele verzameling :D

Wat zijn die drie stenen die vooraan liggen op de laatste foto? Vooral die blauwige aan de rechterkant intrigeert me.
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
pi_195319696
quote:
88s.gif Op maandag 28 september 2020 20:59 schreef Natalie het volgende:

[..]

Oh, prachtig!
Dat is al een hele verzameling :D

Wat zijn die drie stenen die vooraan liggen op de laatste foto? Vooral die blauwige aan de rechterkant intrigeert me.
Thanks maar het is nog lang niet alles :) Probleem is dat als je begint met verzamelen stoppen heel moeilijk is.



Die stenen zijn groene Calciet, Apophylliet en de blauwe is Celestiet. Celestiet is op zich ook niet erg duur om te verzamelen, goed betaalbaar.

[ Bericht 14% gewijzigd door Dutchguy op 29-09-2020 08:15:28 ]
pi_195319761
Al jaren een grote brok zwarte toermalijn boven mijn pc liggen tegen elektromagnetische straling, maar ook gewoon omdat het een mooie steen is. Baat het niet dan schaadt het niet!
Maar opladen in maanlicht e.d. doe ik er niet mee :)
pi_195325791
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 08:06 schreef Dutchguy het volgende:

[..]

Thanks maar het is nog lang niet alles :) Probleem is dat als je begint met verzamelen stoppen heel moeilijk is.

[ afbeelding ]

Die stenen zijn groene Calciet, Apophylliet en de blauwe is Celestiet. Celestiet is op zich ook niet erg duur om te verzamelen, goed betaalbaar.
Heb je een leuk adresje voor me? O-)
"A flower would never force itself to bloom in the cold winter. So why would we?"
- Jonna Jinton
pi_195330008
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 14:38 schreef Natalie het volgende:

[..]

Heb je een leuk adresje voor me? O-)
Zeker. Ik kocht vaak via eBay Duitsland, maar als je binnen Nederland wil kopen kun je goed terecht bij bijv. knuffelsteen.nl, debarnsteenspecialist.nl en de iets duurdere ki-therapiestenen.nl. Maar ook bij Etsy kun je rondkijken. Let bij Etsy en eBay op de recensies.
Let er alleen ook op dat bij bepaalde veel gewilde soorten stenen je wel de echte koopt. Moldaviet is bijv. heel gewild maar daarvan is ontzettend veel nep materiaal in omloop dat nog moeilijk van echt te onderscheiden is. Ook veel Turkoois is niet echt. Celestiet wordt bijv. weer niet nagemaakt bij mijn weten. Het hangt echt van de vraag af.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')