abonnement Unibet Coolblue
pi_195227059
quote:
0s.gif Op woensdag 23 september 2020 23:32 schreef nezalezhnost het volgende:

Tientallen ME'ers sloegen vanavond op een auto in. Het incident op deze video is geen geisoleerd incident, maar deze bestuurder wist weg te komen zonder ruiten. Hij zou daarna wel achtervolgd zijn door de verkeerspolitie.
Dat ze daar berhaupt nog mensen over hebben voor verkeerspolitie met oproerpolitie al in een 3 op 1 verhouding.... raar land
pi_195227203
quote:
Rutte: Wij erkennen Loekasjenko niet als president

Nederland erkent Aleksandr Loekasjenko niet als president van Belarus. Dat zei premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer. Hiervan zal de ambassadeur van Belarus in Den Haag op de hoogte worden gesteld, zei de minister-president.

Buitenlandredactie 23-09-20, 17:08 Laatste update: 18:42

Rutte deed zijn uitspraak ‘zonder enig overleg in het kabinet’, bekende hij. In de Kamer werd met instemming op zijn uitspraak gereageerd. Nederland erkende ook de uitslag van de presidentverkiezingen van augustus niet.

Loekasjenko is eerder vandaag tijdens een geheime ceremonie voor een zesde termijn bedigd als staatshoofd. Volgens persbureau Belta legde Loekasjenko zijn rechterhand op een kopie van de grondwet gevolgd door het afleggen van de eed. De ceremonie werd bijgewoond door enkele honderden mensen.

De plechtigheid, die normaal van tevoren bekend zou worden gemaakt als een belangrijke staatsaangelegenheid, volgt op de omstreden verkiezingen van 9 augustus. Loekasjenko, aan de macht sinds 1994, claimde een verpletterende overwinning, maar de oppositie beschuldigde hem van massale verkiezingsfraude. In het land gaan al weken burgers de straat op om te demonstreren tegen de uitslag.

Knoop

De Europese Unie bereidt sancties voor tegen het regime van Loekasjenko. Maar Cyprus ligt als enige lidstaat dwars. Dat land wil soortgelijke stappen tegen Turkije. De Tweede Kamer wil dat Rutte op de EU-top van 1 en 2 oktober opnieuw een poging doet tot eensgezindheid. Maar Rutte kan Cyprus niet dwingen, zei hij. ,,Als Nicosia blijft blokkeren komen er geen sancties. We gaan die knoop eruit proberen te trekken, maar het is niet zeker dat het lukt.”

De Tweede Kamer wil desnoods dat de EU-landen zonder Cyprus strafmaatregelen nemen tegen Minsk. Maar dat wordt een probleem, denkt de minister-president. Nederland kan vanwege eigen wetgeving niet zomaar sancties instellen, zei de premier. Bovendien denkt hij dat niet alle 26 landen zullen meedoen aan sancties als Cyprus blijft volharden in zijn standpunt. Verder zouden de maatregelen volgens hem makkelijk te omzeilen zijn als het geen EU-sancties zijn.

Lekkend dak

Volgens Rutte gaan de sancties dan ‘lekken'. ,,Een lekkend dak is beter dan helemaal geen dak", reageerde GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik. Hij wilde weten wat de alternatieven zijn als de EU-lidstaten het niet eens worden. ,,Het alternatief is matig”, erkent Rutte. ,,Iedereen beschouwt het als een flater als we er niet uitkomen.” Dat zou volgens hem ‘zo'n failure, zo’n falen zijn, daar wil ik niet over speculeren’ Hij snapt de zorgen van Cyprus, maar het koppelen van beide dossiers ‘slaat nergens op’.

Volgende week is er een top van de Europese Unie. Daar spreken de staats- en regeringsleiders van de lidstaten over de instelling van de sancties tegen functionarissen uit Belarus.

EU

EU-president Charles Michel verklaarde medio augustus al dat leden van de Europese Unie de verkiezingsuitslag in Belarus niet erkennen. De verkiezingen waren vrij noch eerlijk en de EU zal snel sancties opleggen aan een ‘substantieel’ aantal Belarussen voor verkiezingsfraude en het geweld tegen demonstranten, zei de EU-president na afloop van een digitale EU-top over de situatie in het land.

Premier Rutte zei toen dat ‘de verkiezingsuitslag niet aanvaard kan worden’ en dat het geweld tegen de demonstranten moet stoppen. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat de Belarussische bevolking over haar eigen toekomst gaat. Daarom moeten er volgens de premier ‘inclusieve gesprekken’ gevoerd worden in het land zelf, onder meer ondersteund door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die zich inzet voor humanitaire, militaire en economische samenwerking.
https://www.ad.nl/buitenl(...)-president~abc5d939/
Algemeen Dagblad

Dat van die sancties is natuurlijk erg matig. Maandag werd er nog gezegd dat het donderdag opgepakt zou worden. Dat is ondertussen al weer met een week uitgesteld, volgens de berichten die ik gezien heb wegens corona. Die persoonlijke sancties zijn al symbool politiek, maar als je ze niet tijdig instelt kun je er ook niet echt een sterk signaal mee zenden.
pi_195227434
quote:
De voormalige ambassadeur in Slowakije Leschenja stelt voor om een brede maatschappelijke beweging te creren

De voormalige Belarussische ambassadeur in Slowakije Igor Leschenja stelt voor om een brede maatschappelijke beweging te creren, die de naam "Ik ben een burger!" draagt. Daarover sprak hij op 23 september in zijn videoboodschap.

"Ik stel ter publieke discussie het initiatief betreffende het creren van de brede maatschappelijke beweging 'Ik ben een burger!'. Ik reken op de reactie van de kant van bezorgde over de toekomst van ons land burgers, publieke figuren, juristen, mensen die beschikken over ervaring met openbaar bestuur. Ik hoop op aandacht van de kant van volksvertegenwoordigers van alle niveaus, die eerlijk in de ogen van hun kiezers willen kijken en goed begrijpen, dat nu nooit meer iemand hun aan zal stellen", zei Leschenja.

Volgens zijn mening, worden mensen, onafgezien van verschillende politieke voorkeuren, verenigd door hetgeen, dat ze allemaal staatsburgers van de Republiek Belarus zijn. "Wij zijn verenigd om het beste en het positieve te bewaren, dat bereikt was in de laatste 26 jaar en we willen oprecht ons land welvarend zien. Maar in de huidige omstandigheden is een dergelijke welvaart niet mogelijk zonder een respectvolle relatie van de autoriteiten richting haar volk, zonder de mogelijkheid voor de Belarussen om hun burger- en politieke rechten te realiseren en, natuurlijk ook, zonder de strikte naleving van de wetten van het land door burgers", aldus de voormalige ambassadeur.

Volgens zijn woorden, hebben de gebeurtenissen die zich afspeelden na 9 augustus, het land voorgoed veranderd. "De houdingen tegenover de menselijke waardigheid en de realisatie van burger- en politieke rechten werden een waterscheiding tussen de autoriteiten en een meerderheid van de Belarussen. Een crisis in de maatschappij werd gemarkeerd en verdiept. Een van de antwoorden op de vraag, wat verder te doen, zou een zelforganisatie van de maatschappij kunnen worden. Er is al een ervaring, waarbij de Belarussen als antwoord op de leugens van de autoriteiten over COVID-19 zich verenigden en elkaar hielpen. In de laatste weken werden hofjes en hele wijken van Minsk volwaardige deelnemers van het maatschappelijke en politieke leven", merkte Leschenja op.

Hij stelt, dat een belangrijk en nodig werk wordt verricht door degenen, die proberen de interesses te vertegenwoordigen van de maatschappij, die geen vrede kan nemen met het geweld en de wetteloosheid. "De vraag over de legitimiteit van de autoriteiten is retorisch voor de meerderheid van de Belarussen. De geheimzinnigheid, waarmee de inauguratie van de president werd voorbereid, bevestigd, dat de autoriteiten dat allemaal zelf heel goed begrijpen. Desondanks moeten we overleggen met die autoriteiten als een echte en nog steeds sterke opponent. Het ontbreekt ons aan een gecreerde en een in volledige overeenstemming met de geldende wetgeving geregistreerde maatschappelijke beweging, die een gewichtig woord zou kunnen zeggen inzake vragen zowel over martelingen, mishandelingen en het onderzoek daarvan, als ook over het lot van ons land, inclusief een hervorming van de bestuurlijke en uitvoerende lichamen van de staat", aldus de voormalig ambassadeur.

Igor Leschenja werd op 24 augustus ontheven uit de functie van ambassadeur van Belarus in Slowakije. De diplomaat trad op 15 augustus op door middel van een videoboodschap, waarin hij medeburgers, die deelnamen aan vreedzame protesten, ondersteunde.

"Ik wend mij tot u niet enkel als ambassadeur van Belarus in Slowakije. Ik wend mij tot u in de rol van oudste bestuurder van een Belarussische diplomatieke vertegenwoordiging met een werkervaring als ambassadeur en de enige huidige Belarussische diplomaat, die werkte in het Ministerie van Buitenlandse zaken van de USSR en in een Sovjet ambassade in het buitenland", zei Leschenja.

"Net zoals alle Belarussen ben ik geschokt door de verhalen over martelingen en mishandelingen van burgers van mijn land. Op een van de foto's van de puinhoop van blauwe plekken en bloeduitstortingen op tut.by herkenden wij een klasgenoot van mijn dochter, die zeker nooit tot de onruststokers werd gerekend!", meldde de diplomaat.

Hij is van mening, dat er "voortekenen waren" voor dergelijke handelingen van de autoriteiten: "15 jaar geleden werd bij ons de 'Stalin Linie' geopend. En het ging niet enkel om de heldendaad van het Sovjet volk. Een niet minder belangrijke oorzaak is de naam van Stalin in de benaming. Later verscheen de minister van Binnenlandse Zaken [Igor Shunevich, het hoofd van het Ministerie van Binnenlandse zaken van 2012 tot 2019, -.redactie], die het officiers uniform van de stalinistische NKVD niet deed herinneren aan het bloedbad van 1937 en ook niet aan de Goelag, maar aan de Dag van de Overwinning. Maar nu hebben honderden van mijn landgenoten zelf kunnen voelen, dat een reeks vertegenwoordigers van de wethandhavende organen de gehele tradities van de NKVD een nieuw leven hebben ingeblazen in het tolerante Europese Belarus van de 21e eeuw!"
https://naviny.media/arti(...)gaet-sozdat-shirokoe

Ik denk dat het eigenlijk vrij onverwacht was voor iedereen dat Leschenja nog een keer zou opduiken. Opzich heeft hij met de inauguratie wel een goed moment gekozen, al ben ik bang dat op dit moment veel aandacht uit zal gaan naar de gebeurtenissen van vanavond. Misschien had hij nog beter een dag kunnen wachten.

Opzich zijn het mooie woorden van hem, die ik met veel plezier lees (maar wat meer gepuzzel vormen tijdens het vertalen), maar ik weet niet of het veel verder gaat dan dat. Ik zie op dit moment een aantal problemen:

- mij is niet duidelijk wie zijn precieze doelgroep is en hoe hij die in de communicatie kan bereiken, terwijl andere vertegenwoordigers van de oppositie al langer bezig zijn en over de nodige kanalen op sociale media beschikken;

- de autoriteiten lijken nog steeds niet tot dialoog bereid. Zeker Lukashenko zelf niet. Je zou misschien kunnen speculeren over de bereidheid van ondergeschikten om met Leschenja de dialoog aan te gaan, maar dat is nu nog speculatief;

- gezien de problemen waar andere tegenaan lopen met het registreren van een maatschappelijke beweging, zie ik niet waarom hij daar zelf ook niet tegenaan gaat lopen.

Ik zie ook een groot voordeel voor Leschenja:

- de Russen kunnen moeilijk gaan beweren dat hij pro-westers is. Die man is duidelijk van de sovjet stempel (niet negatief bedoeld).

Verder weet ik niet hoe dit gaat eindigen. Ik ben er voorlopig nog sceptisch over. Gaat de beweging "Ik ben een burger" hetzelfde lot te gemoed als de partij "Vmeste"? De tijd zal het leren.
pi_195230985
De politie heeft de officiele cijfers van de aanhoudingen van gisterenavond i.v.m. de protestacties bekend gemaakt.

In totaal werden er 364 mensen aangehouden, waarvan 252 in Minsk.
pi_195231280
quote:
24 September 2020, 11:22

Lukashenko: Belarus will always be a friendly country for China

MINSK, 24 September (BelTA) – Belarus will always be a friendly country for China, Belarus President Aleksandr Lukashenko said as he met with outgoing Ambassador of China to Belarus Cui Qiming on 24 September, BelTA has learned.

“You will soon be in Beijing. I ask you to convey my warmest words of gratitude to my friend, president of China, for the support he has always provided and especially the one provided recently. He was the first to congratulate me on the victory at the presidential election, the same as all the biggest states on our planet did, except for the West. We have already got used to such attitude. Tell Xi Jinping that he has reliable friends in Belarus and that Belarus will always be a friendly country for China,” the head of state said.

According to Aleksandr Lukashenko, the Chinese ambassador is aware of the situation in Belarus. “I would like you to report to the Chinese Ministry of Foreign Affairs and my friend Xi Jinping on the situation which has been developing in our country,” he said.

The president emphasized the diplomat's great services to the Belarusian-Chinese cooperation. Over the years of Cui Qiming's work in Belarus the countries have significantly increased mutual trade.

The head of state thanked China for assistance provided to help in the fight against the coronavirus pandemic. The aid included 110 tonnes of medical supplies, two lines to produce protective face masks. “Today we can produce any number of face masks,” the president said.

“The main thing is that we have always been in contact with your medical specialists. They were the first to face the disease. They provided us with information on how to deal with the virus. You have done a lot for the organization of these processes. The order you have today [Aleksandr Lukashenko awarded Cui Qiming with the Order of Honor] is your personal contribution and, of course, Belarus' respect to Great China. I thank you for what you have done over this time. Please, remember that you are a friend of our country. Feel free to visit Belarus any time convenient for you. Please, come to Belarus any time, we will always be happy to see you here,” the head of state said.
https://eng.belta.by/pres(...)r-china-133731-2020/
BelTA

Het is weer meteen duidelijk van wie Lukashenko geld wilt lenen. Op de geheime inauguratie gisteren waren geen ambassadeurs aanwezig. De Chinese ambassadeur is de eerste buitenlandse vertegenwoordiger die Lukashenko heeft ontvangen na zijn inauguratie.

De zussen en zangeressen Aleksandra en Valentina Gruzdeva, die bij de inauguratie aanwezig waren hebben tegen mk.ru gezegd, dat ze samen met een aantal andere artiesten naar het oorlogsmuseum waren gelokt en daarna in een bus richting het presidentiele paleis werden gebracht, zonder te weten dat daar de inauguratie ging plaatsvinden. Volgens hun waren er tussen de 450 en 700 gasten aanwezig.
pi_195231482
quote:
Waterkannonen werden gisteren in Minsk ingezet, om de demonstranten te markeren, legde de interne veiligheidsmacht uit aan RIA nieuws

"Dat was water gemengd met verf. Normale verf, die normaal af te wassen is. Het kan geen enkele schade aanrichten"
https://t.me/rian_ru/55308
Het telegramkanaal van het Russische persbureau RIA
pi_195231944
quote:
De zoon van Vladimir Makej werd ontslagen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Enkele niet met elkaar verbonden bronnen bevestigden de informatie over het ontslag van Vitalij Makej bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan "Nasha Niva". Vitalij Makej is de zoon van de minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makej.

De laatste drie jaar werkte Vitalij Makej in het centrale apparaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was een senior raadsman van de dienst duurzame ontwikkeling van de dienst multilaterale diplomatie.

Daarvoor werkte hij als raadsman voor economische en ecologische vraagstukken in de Belarussische vertegenwoordiging bij de VN. En nog eerder was hij de eerste secretaris van de Belarussische ambassade in Oostenrijk.

"Nasha Niva" probeerde bevestiging van deze informatie te vinden bij Vitalij Makej zelf, maar hij antwoorde het volgende: "Ik zie af van een antwoord. Ik hoop op u begrip".

De pers-secretaris van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Anatolij Glaz weigerde ook om de informatie te bevestigen of tegen te spreken, hij wees er op, dat hij nooit commentaar geeft op het personeelsbeleid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het werd "Nasha Niva" ook bekend, dat de vervanger van de baas van de de staats protocole dienst, de baas van de afdeling visites Tatjana Fedorovich het Ministerie van Buitenlandse Zaken verlaten heeft. Ze nam op 23 september afscheid van haar collega's.
https://nashaniva.by/?c=ar&i=259612&lang=ru
Nasha Niva

Het lijkt er op dat ze in huize Makej aan een andere toekomst moeten gaan denken.
  Moderator donderdag 24 september 2020 @ 12:57:36 #208
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_195232403
twitter
pi_195233244
quote:
Over 360 more detained in Belarus in protests against leader

By YURAS KARMANAU September 24, 2020 GMT

KYIV, Ukraine (AP) — Over 360 more people have been detained in Belarus during protests against the country’s authoritarian president, who was unexpectedly sworn in to his sixth term in office after an election the opposition says was rigged.

Thousands of Belarusians took to the streets of the capital of Minsk and other cities on Wednesday evening, protesting the unannounced inauguration of President Alexander Lukashenko that took place in the morning. Police fiercely dispersed the crowds; in Minsk, officers used truncheons and water cannons, leaving dozens injured.

The country’s Interior Ministry said Thursday that 364 people were detained the previous night, including 252 in Minsk. The vast majority of them remain in custody, awaiting a court hearing.

Despite the crackdown, rallies continued Thursday morning, with hundreds in Minsk forming human chains of solidarity in parts of the city and obstructing road traffic by driving slowly or stopping altogether, honking in protest.

Lukashenko’s inauguration hadn’t been announced in advance and came as a surprise for many after nearly seven weeks of mass protests against his disputed reelection. Opposition leaders dismissed the ceremony that had been prepared in secrecy as “a farce”, and many European officials refused to recognize Lukashenko as the country’s legitimate president.

Lukashenko on Thursday argued that the inauguration wasn’t prepared in secret and bristled at Western criticism.

“You know, about 2,000 people, together with the military, were invited to the inauguration. It is practically impossible to keep it secret,” he was quoted by the state news agency Belta as saying.

“You know, we didn’t ask anyone to recognize or not recognize our election, the legitimacy of the newly elected president ... the important thing is that it’s in accordance with the Constitution,” Lukashenko said.

Lukashenko, a 66-year-old former state farm director, has run Belarus, an ex-Soviet nation of 9.5 million, with an iron fist for 26 years. Official results of the country’s Aug. 9 presidential election had given him 80% of the vote, with his strongest opponent, Sviatlana Tsikhanouskaya, getting 10% support. But both opposition members and some poll workers say the vote was rigged.

Tsikhanouskaya has not accepted the outcome of the election as valid, and neither have the thousands of her supporters who have been demanding Lukashenko’s resignation at daily rallies all over the country for nearly seven weeks in a row.

The United States and the European Union condemned the election as neither free nor fair and criticized the violent police crackdown on post-election protests in Belarus. The EU has been pondering sanctions against the Belarusian leadership, but failed to agree on imposing them this week.

Anti-Lukashenko protests have rocked the country daily since the election, with the largest rallies in Minsk attracting up to 200,000 people. In the first days of protests, police used tear gas, truncheons and rubber bullets to disperse crowds. Several protesters died, many were injured and nearly 7,000 were detained.

Amid international outrage over the violent suppression of the protests, Belarusian authorities switched to prosecuting top activists. Many members of the Coordination Council that was formed by the opposition to push for a transition of power have been arrested or forced to leave the country.

This week the crackdown on street demonstrators has intensified as well, with police detaining hundreds and injuring many.

The country’s Prosecutor General Andrei Shved on Thursday threatened protesters with “significant” fines and said authorities are seeking to adopt stricter punishments for parents “who are involving children in protest actions.”

Prosecutors in Minsk have already handed 140 warnings to families that took children to anti-government rallies.
https://apnews.com/articl(...)9b68b484ae265bc5090f
AP
pi_195236152
quote:
UK preparing Magnitsky sanctions over Belarus human rights violations: minister

LONDON (Reuters) - Britain is preparing Magnitsky sanctions against individuals in Belarus in coordination with the United States and Canada, foreign minister Dominic Raab said on Thursday, after pointedly criticising the country's recent election.

Belarusian President Alexander Lukashenko was sworn in for a sixth term after an election that the opposition and several foreign governments say was rigged.

"Given Lukashenko's fraudulent inauguration, I have directed the FCDO (foreign office) sanctions team to prepare Magnitsky sanctions for those responsible for the serious human rights violations," Raab told parliament.

"We are coordinating with the United States and Canada to prepare appropriate listings as a matter of urgency."

Raab said the "whole range of potential individuals" was under considerations for sanctions, but did not give any names.

Britain had been prepared to work with the European Union on coordinated sanctions, but the bloc's plans have been blocked by member state Cyprus.

In July, Britain, having left the European Union, imposed its own sanction regime to place sanctions on 25 Russians and 20 Saudis, aimed at stopping the laundering of "blood money".

The so-called Magnitsky sanctions are named after Russian lawyer Sergei Magnitsky who was arrested in 2008 after alleging that Russian officials were involved in large-scale tax fraud. Magnitsky died in a Moscow prison in 2009 after complaining of mistreatment.
https://news.yahoo.com/uk(...)-over-121732913.html

De Britten gaan sancties instellen.
pi_195236297
Reuters meldt nu op basis van vier anonieme bronnen dat de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk mogelijk al vrijdag sancties gaan instellen tegen Belarussische personen. Mocht dat waar zijn, dan zijn de betreffende landen sneller dan de EU.
pi_195237725
quote:
Baltic states will expand sanctions against Belarus

We are talking about the expansion of sanctions and this list will not be final, said Latvian Foreign Minister Edgar Rinkevich.

Lithuania, Latvia, and Estonia will present a general list of persona non grata in the coming days, which will include about 100 officials from Belarus. This was announced on Thursday, September 24, by the Latvian Foreign Minister Edgar Rinkevich, Delfi reported.

We are talking about the expansion of sanctions and this list will not be final, Rinkevich said. According to him, Latvia, Lithuania, and Estonia have decided to expand the sanctions list without waiting for a similar decision by the European Union.

Earlier, the Baltic states have already included 30 Belarusian officials on the list of undesirable persons for entry, who are accused of involvement in the falsification of the results of the presidential elections in Belarus and the brutal suppression of protests.

The foreign ministers of the EU countries at a meeting on Monday, September 21, failed to agree on the sanctions lists of Belarusian officials responsible for falsifying election results, as well as the use of violence against protesters.
https://eurnews.net/balti(...)ons-against-belarus/
pi_195238803
quote:
De advocate van Kolesnikova is aangehouden wegens een bestuursrechtelijke overtreding

Ljudmila Kazak bevind zich op een van de locale politiebureaus van Minsk

MINSK, 24 september. /TASS/. De advocaat van het lid van het presidium van de nationale coordinatie raad van de oppositie Marija Kolesnikova Ljudmila Kazak is aangehouden wegens een bestuursrechtelijke overtreding, ze bevind zich op een van de locale politiebureaus van Minsk. Dat meldde de pers-secretaris van de Belarussische hoofdstedelijke politie Natalja Ganusevich donderdag aan TASS.

"Ja, ze is aangehouden wegens het plegen van een bestuursrechtelijke overtreding, welke, kunnen we nog niet zeggen, ze bevind zich in een van de locale politiebureaus van Minsk", zei Ganusevich.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9545747
TASS

Het lijkt er op dat de druk op advocaten, waaronder Ljudmila Kazak, weer wordt verhoogd. Verder zijn er nog geen details bekend.
  donderdag 24 september 2020 @ 19:34:32 #214
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_195238923
quote:
0s.gif Op donderdag 24 september 2020 17:01 schreef nezalezhnost het volgende:
Reuters meldt nu op basis van vier anonieme bronnen dat de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk mogelijk al vrijdag sancties gaan instellen tegen Belarussische personen. Mocht dat waar zijn, dan zijn de betreffende landen sneller dan de EU.
Zou een goede zaak zijn.
Als je op de EU moet wachten.... :{w
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_195239335
Op tut.by is zojuist een artikel verschenen over Maksim Znak. De advocaat en tevens het lid van het presidium van de nationale coordinatie raad kondigde op 18 september een hongerstaking aan, nadat er een strafzaak tegen hem was gestart wegens het oproepen tot handelingen die gericht zijn op het toebrengen van schade aan de nationale veiligheid. Vandaag hebben advocaten Dmitrij Laevskij en Nadezhda Znak, behalve een van zijn advocaten ook de vrouw van Znak, een bezoek aan hem gebracht. Zijn toestand is na dagen van hongerstaken erg achteruit gegaan. Geestelijk is Znak nog wel sterk.
pi_195239644
Jammer dat die Loekasjenko nog geen gif cocktail heeft mogen ontvangen.
pi_195249029
instagram


De Free Union of Belarusian Athletes doet in een Engelstalige video een beroep op sporters, supporters en iedereen op aarde.

In deze post kondigde ik op 2 september de komst van de vereniging al aan.
pi_195249195
Tut.by heeft een artikel geplaatst met details over de aanhouding van Ljudmila Kazak, de advocate van Marija Kolesnikova. Ze is gisteren toen ze over Ulitsa Kommunisticheskaja aan het lopen was meegenomen door 3 mannen: 1 ME'er en 2 onbekende gemaskerde mannen. Ze is vervolgens naar het politiebureau gebracht en daarna naar de Okrestina politiecel. Er is tegen haar proces verbaal opgemaakt op grond van de artikelen 23.34 (deelname aan niet gesanctioneerde massa bijeenkomst) en 23.4 (insubordinatie van de eisen van politiemedewerkers) van het Wetboek van Bestuursrechtelijke Overtredingen.
pi_195250877
quote:
The sanctions of the Government of the Republic in view of the situation in Belarus

Estonia has imposed sanctions of the Government of the Republic by a regulation of the Government of the Republic of 28 August 2020 No 65. According to 27 section 2 of International Sanctions Act, the subjects of the sanctions, designated by a directive of the minister of Foreign Affairs, to whom a prohibition on entry is applied from 31 August 2020 to 30 August 2025, are as follows:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Last updated: 25 September 2020
https://vm.ee/en/sanction(...)ew-situation-belarus

De nieuwe sanctielijst van Estland. Letland heeft ook al een vergelijkbare lijst gepubliceerd. De Baltische staten beloofden na de inauguratie de sanctielijst uit te bereiden met 100 namen.
pi_195253873
facebook


De Association for the Study of Nationalities heeft gister een webinar, genaamd "Peaceful Revolution? Reclaiming Democracy in Belarus", gehouden. Met David Marples, Sofie Beford, Anton Dinerstein, Hanna Vasilevich.

Ik heb het ondertussen bekeken en kan zeggen dat het een interessant webinar is dat in gaat op de geschiedenis van de huidige protesten, de verschillende bevolkingsgroepen die daar aan deelnemen en het verband met eerdere verkiezingen (voornamelijk 2006 en 2010) cq. het gebrek daarvan. Interessant detail: Marples geeft toe (dat stukje begint op 15:30) dat Lukashenko een goede kans had om te winnen tijdens eerdere verkiezingen, ook als deze vrij en democratisch georganiseerd zouden zijn.
pi_195255409
quote:
TUT.BY kan de status van media verliezen bij wijze van een geding van het Ministerie van Informatie

Het Ministerie van Informatie heeft zich tot de rechtbank gewend met een geding inzake het stoppen van de uitgifte van de internet uitgave TUT.BY. Dat betekent, dat per beslissing van de rechter TUT.BY de status van media kan verliezen, echter kan ze haar werk hervatten in de vorm van een internet-resource zonder de status van media.

In overeenstemming met de huidige redactie van de wet betreffende de media, draagt de registratie van een internet-resource in de vorm van een internet uitgifte een vrijwillig karakter. De status van media geeft enkele voordelen, waaronder de mogelijkheid om op wettelijke gronden aanwezig te zijn in een door de wetgeving van de Republiek Belarus bepaalde orde bij plaatselijke gewapend conflicten of extreme situaties, op massale bijeenkomsten, op plaatsen van andere maatschappelijk belangrijke gebeurtenissen en daarvandaan informatie door te geven. De zitting is gepland op 8 oktober op de handelsrechtbank van de stad Minsk.
Eerder uitgegeven waarschuwingen vormden de grond voor het uitreiken van de eis.

TUT.BY ontving vier waarschuwingen, beginnend vanaf 7 augustus 2020. Pretenties van de instelling volgden op de artikels: "7 keer zoveel kiezers en 'geheime protocollen. Welke overtredingen werden door waarnemers gezien en wat zei de centrale kiescommisie?", "Het staatscontrole comit is in staat om forse premies uit te betalen aan werknemers, die zichzelf bewijzen in belangrijke zaken", "Bij een redacteur van TUT.BY verschenen wethandhavers. Tegen haar dochter is een zaak ingesteld betreffende rellen" en "De Belarussische douane vroeg te bevestigen, of er in 'Harry Potter' geen oproepen tot het omverwerpen van de autoriteiten staan".

De internet uitgave TUT.BY werd geregistreerd in januari van 2019, daarvoor vanaf de gronding in 2000 werkte TUT.BY zonder de status van media.

Momenteel bestuderen juristen van het bedrijf de ontvangen documenten. We gaan door met werken op de dezelfde weg. Wij zullen alle wettelijke mechanismes inzetten, opdat mogelijke wijzigingen geen invloed hebben op ons publiek, clinten en partners.
https://news.tut.by/society/701850.html
TUT.BY

Nieuwe druk op de media. Dit keer op TUT.BY, dat in beelden voorziet die we ook geregeld op de internationale kanalen terugzien. Journalisten staan onder flinke druk in Belarus en worden in de periode na de verkiezingen regelmatig aangehouden. Veel buitenlandse media zijn hun accreditatie verloren. De hoofdredacteur van "Nasha Niva" Egor Martinovich zit in voorarrest wegens een strafzaak.
pi_195255624

Er is nu een app ontwikkeld die barcodes vergelijkt met een zwarte lijst van producten die direct/indirect gelinked zijn aan bedrijven die Lukashenko zouden steunen. Ik betwijfel of dit zal aanslaan. En hoeveel effect het op de betreffende bedrijven, die grotendeels op export naar Rusland zijn georinteerd zijn, zal hebben. Ik ben bang dat Belarus in geval van succes van deze app afhankelijker gaat worden van Russische producten.
pi_195256136
quote:
Baltic countries expand sanctions on Belarusian regime

BNS Friday, September 25, 2020

Lithuania, Latvia and Estonia on Friday expanded sanctions against Belarusian regime officials responsible for vote-rigging and violence against peaceful protesters.

Lithuania and Estonia said they blacklisted another 98 officials, including judges and law-enforcement officers, and Latvia said it added 101 people to its sanctions list.

Lithuanian Foreign Minister Linas Linkevicius told BNS that the new round of sanctions was prompted by the European Union's delay in imposing bloc-wide sanctions and this week's inauguration of Lukashenko who in not recognized by the West as Belarus' legitimate president.

Lithuania, Latvia and Estonia blacklisted Lukashenko and several dozen other officials in late August.

The EU has so far failed to imposed sanctions against the Belarusian regime amid a diplomatic row with Cyprus which refuses to approve the measures unless the bloc takes tougher action on Turkey over natural gas exploration in the disputed waters of the Mediterranean.

"We continue to work on a European solution. The absolute majority of (my) colleagues understand that it is necessary, but time is running out. So, after consulting with Latvians and Estonians, we decided to expand the national lists by a hundred people," Linkevicius said.

"A lot of time has passed and this is the least we can do in response to those who beat people and possibly committed crimes," he added. The EU must continue to seek bloc-wide sanctions and discuss assistance to victims of repression, according to the minister.

The United States and the United Kingdom are also considering sanctions against the Lukashenko regime.

Lithuania's blacklist now includes 12 judges of Belarus' Constitutional Court and five judges of the Supreme Court, and high-ranking officials of the Security Council, the Investigative Committee, the Interior Ministry, police, OMON and the president's administration, as well as members of the parliament.
https://en.delfi.lt/polit(...)regime.d?id=85336401
DELFI

Een wat uitgebreider artikel over de Baltische sancties.
pi_195256292
Interfax-ZAPAD, dat contact heeft gehad met politie vertegenwoordiger Sergej Chebotarev, meldt nu dat ook Anatolij Bokun in hongerstaking is gegaan. Bokun, de medevoorzitter van het stakingscommitee van Belaruskalij zou gisteren een hongerstaking hebben afgekondigd voor de duur van 3 dagen in een schriftelijke verklaring aan het bestuur van de politiecel, waar hij gevangen zit.

Advocaat Maksim Znak, die al eerder naar de hongerstaking greep als laatste redmiddel om zijn recht te halen in een wetteloze staat, is vandaag al voor de 7e dag in hongerstaking. Hij is ondertussen al 6 kg afgevallen.
pi_195256948
Ljudmila Kazak is vrijgelaten na een dag in de Okrestina politiecel. Wel moet ze een boete betalen. In een interview met een correspondent van "Nastojaschee Vremja (Current time)" klaagde ze ondermeer over haar aanhouding en de omstandigheden in de politiecel. Zo zou er volgens haar geen gehoor gegeven worden aan verzoeken van gevangenen om papier en pen ter beschikking te stellen, zodat ze geen klachten kunnen opschrijven om die vervolgens in te dienen. Ook zij ze dat ze nu bang is om over straat te lopen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')