abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  maandag 13 juli 2020 @ 23:16:36 #1
385501 Nikonlover
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_194077327
quote:
'Tienduizenden uitgebuit als moderne slaven in textielfabrieken Leicester'In textielfabrieken in de Engelse stad Leicester werken duizenden mensen in moderne slavernij, zegt een Britse parlementariër tegen de nieuwssite Sky News. Het zou gaan om zo'n 10.000 mensen die ver onder het minimumloon en onder erbarmelijke omstandigheden kleding produceren voor grote webwinkels.

Parlementslid Andrew Bridgen spreekt van een 'samenzwering van stilte' in de stad. Daardoor zouden fabriekseigenaren arbeiders jarenlang hebben kunnen uitbuiten.

De misstanden in de textielsector worden bevestigd in een eveneens vandaag verschenen rapport van een Britse denktank en een anti-slavernijorganisatie. Daarin staat dat in heel Groot-Brittannië ten minste 100.000 mensen als moderne slaven worden misbruikt. Het gaat zowel om Britse als buitenlandse werknemers.

Ver onder het minimumloon
Al tientallen jaren gaan er geruchten rond dat arbeiders zwaar worden onderbetaald in veel van de 1500 textielfabrieken in Leicester, meldt Sky News. Het minimumloon in het Verenigd Koninkrijk is 8,72 pond (omgerekend 9,65 euro) per uur. Maar in de fabrieken zouden werknemers die machines bedienen 3 pond per uur krijgen, voor mensen die kleding inpakken zou dat 2 pond zijn.

De nieuwssite sprak met meerdere werknemers van een textielfabriek:

VIDEO BIJ BRON

De loco-burgemeester van Leicester, Adam Clarke, zegt al langer van de uitbuiting op de hoogte te zijn. "Het probleem is het gevolg van slechte regelgeving en -wetgeving en uitbuiting op elk niveau", zegt hij.

De uitbuiting vindt niet alleen plaats in de textielfabrieken, maar ook op boerderijen en in bordelen, staat in het rapport It Still Happens Here over moderne slavernij. "Bijna tweehonderd jaar nadat Groot-Brittannië de slavernij officieel afschafte, worden er nog steeds mensen op grote schaal gebruikt als moderne slaven", schrijft de denktank.

Boohoo
Leicester was begin deze maand ook al in het nieuws door een verslag van een verslaggever van The Sunday Times die undercover werkte in een fabriek voor de Britse kledinggigant Boohoo. Hij verdiende naar eigen zeggen 3,50 pond per uur en de werkomstandigheden waren ondermaats. Verschillende grote webwinkels, waaronder Asos en Zalando, deden het merk vervolgens in de ban.

Volgens de Verenigde Naties werken wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen in moderne slavernij. Het gaat voornamelijk om vrouwen, die worden gedwongen tot arbeid of prostitutie, of die tegen hun zin worden uitgehuwelijkt.

https://nos.nl/artikel/23(...)ieken-leicester.html
quote:
“Tot 10.000 mensen werken als slaven in textielfabrieken in Leicester voor amper 2,2 euro per uur”In de textielfabrieken in de stad Leicester, in het centrum van Engeland, worden tot 10.000 mensen tewerkgesteld in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met een moderne vorm van slavernij. Dat heeft een lokale volksvertegenwoordiger vandaag aangeklaagd.

Volgens het Britse parlementslid Andrew Brigden, van de Conservative Party, worden in de textielbedrijven tot 10.000 mensen tewerkgesteld voor een loon van nauwelijks 2 pond (2,2 euro) per uur.

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel beklemtoonde vandaag voor het parlement dat ze dergelijke praktijken veroordeelt. Haar ministerie kondigt ook een onderzoek aan.

Een uitbraak van het nieuwe coronavirus vormde eind juni de aanleiding voor een verlenging van de lockdown in de industriestad met minstens twee weken. Maar daardoor werd ook de aandacht gevestigd op de praktijken in de textielfabrieken in Leicester. De productie in de kledingfabrieken werden tijdens de lockdown gewoon voortgezet. De ondernemingen worden er daardoor van verdacht een rol te hebben gespeeld bij de nieuwe besmettingsgolf in de regio.

https://www.hln.be/nieuws(...)ro-per-uur~abb52f84/
--------------------
Dit soort toestanden vind ik echt enorm schockend, wellicht maakt dat mij naïef, maar de schaal waarop dit in een westers land gebeurt verbaast mij echt.
Ik ben een Nikon :-)
pi_194077431
Hoax, 200 jaar geleden waren er nog geen webwinkels
  Eindredactie Sport / Forummod maandag 13 juli 2020 @ 23:25:39 #3
284411 crew  heywoodu
heywoodu
pi_194077504
Het verbaast me nog het meest dat er in een redelijk gemiddelde stad 1500 (!) fabrieken zijn...in één sector :o
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  maandag 13 juli 2020 @ 23:26:14 #4
8369 speknek
..for me it was Tuesday
pi_194077515
Wat een derdewereldland is dat toch ook.
For you the day speknek replied to your post was the most important day of your life..
pi_194077703
En dat in het oh zo ontwikkelde Engeland? Ik ben geschokt! Is de ambassadeur al op het matje geroepen?
Don't follow me, I'm just a man.
pi_194077858
quote:
1s.gif Op maandag 13 juli 2020 23:25 schreef heywoodu het volgende:
Het verbaast me nog het meest dat er in een redelijk gemiddelde stad 1500 (!) fabrieken zijn...in één sector :o
Wanneer is het een fabriek hè? Als je kijkt naar industrieterreinen van 1900 zijn het minder grote gebouwen dan je voor ogen had.
Als er allemaal ‘kleine merkjes’ daar zitten, kan je er best aan komen.

En het is een eyeopener dat niet alle kleding uit Europa onder goede omstandigheden gemaakt is. Ik ga daar wel zo’n beetje van uit.
  dinsdag 14 juli 2020 @ 00:14:47 #7
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
  dinsdag 14 juli 2020 @ 01:10:06 #8
214643 Nober
#Altijdtegenons
pi_194078483
Ik heb gelukkig geen 'made in England' kleren.
  dinsdag 14 juli 2020 @ 01:26:58 #9
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_194078591
Is dit nieuws? Het gaat niet eens over een EU land.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  dinsdag 14 juli 2020 @ 04:51:52 #10
473519 Drekkoning
Is het al juno?
pi_194078815
Inb4 “Je hoeft er niet te werken!!!l
  dinsdag 14 juli 2020 @ 04:55:15 #11
117098 Hathor
Effe niet
pi_194078819
Als je met je domme kop zo'n contract ondertekent is het geen slavernij meer je. :{w
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
  dinsdag 14 juli 2020 @ 06:47:35 #12
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_194078907
Dergelijke uitbuitingspraktijken zijn ook in Nederland aan de orde van de dag. Lees bijvoorbeeld dit boek:


En recentelijk dit verhaal in het AD:
quote:
Vleesindustrie behandelt ook medewerkers als vee: intimideren en ophokken

Het AD beschrijft in een uitgebreide en doorwrochte reportage de schrijnende misstanden in de vleesindustrie. Dit keer gaat het niet over de slechte behandeling van dieren maar van de erbarmelijke omstandigheden waarin de medewerkers, voor het grootste deel arbeidsmigranten, wonen en werken.

Van de 12.000 medewerkers in de vleesverwerkende industrie zijn er 7.500 arbeidsmigrant. Ze worden gelokt met verhalen over hoge beloningen maar ontdekken al snel de rauwe werkelijkheid. Van het salaris wordt een fors deel ingehouden voor ‘huisvestingskosten’. In de praktijk betekent dat leven onder onacceptabele omstandigheden.

In de boerderij vlak bij Oss is de penetrante geur van mest voor de veertien arbeidsmigranten nooit ver weg. En we horen de schapen blaten die in de stallen naast de boerderij leven. Het huis kom je binnen via het opzijduwen van plastic flappen. Overal hangen kleefstrips vol vliegen. Voor zo’n locatie midden op het platteland, waarbij een kamer wordt gedeeld met een huisgenoot en ze een uur moeten rijden naar hun werk, wordt in de regel grofweg 300 euro ingehouden op hun maandsalaris, waarna uiteindelijk ongeveer 1000 euro overblijft.

Anderen worden in amper bewoonbare panden net over de grens met Duitsland gepropt. De krant schrijft dat in een huis voor vier personen wel 18 bewoners zijn aangetroffen. Van de douche konden ze slechts om de paar dagen gebruikmaken wat alleen al vanuit hygiënisch oogpunt onwenselijk is voor slachterijmedewerkers. Die huisvestingspraktijken zijn volgens de krant de belangrijkste inkomstenbron voor de uitzendbureau’s en een drukmiddel tegen de arbeiders. Wie ontslagen wordt is meteen zijn of haar huisvesting kwijt.

Het AD beschrijft hoe rond het werk een sfeer van intimidatie hangt. Zo is er het voorval van een medewerkers die zich beklagen en vervolgens door onbekende mannen in elkaar worden geslagen Dat leidt tot een cultuur van zwijgen. Met veel moeite weet de krant medewerkers over te halen tot een gesprek maar al bij aanvang van het interview wordt duidelijk dat ze verraden zijn door een van hun collega’s. Wie klikt, krijgt voordeel.

Het werk is zwaar en monotoon. Elke arbeider krijgt een enkele handeling in het verwerkingsproces toegewezen en moet die de hele dag herhalen, soms wel twaalf uur op een dag. Veel arbeidsmigranten houden het al na de eerste maand gezien en keren terug naar huis.

Voor de ernstige misstanden voert de krant een aantal verklaringen op. Zo is door moordende concurrentie de winstmarge extreem klein, een half procent, waardoor op alles afgeknepen moet worden. Daarnaast is het toezicht verdeeld over een groot aantal instanties, van arbeidsinspectie tot ggd, waardoor er gaten in vallen en niemand overzicht heeft. De reportage vermeldt verbazingwekkende praktijken rond het bestrijden van de coronacrisis waarbij een bedrijf nauwkeurig wordt onderzocht nadat er een uitbraak van het virus is aangetroffen terwijl een soortgelijk bedrijf even verderop ongemoeid gelaten wordt. Controleurs zien op basis van de regels geen reden daar in actie te komen.

Een andere oorzaak is de flexibilisering van de arbeid. Het Aanjaagteam Arbeidsmigranten, geleid door oud-fractievoorzitter van de SP Emile Roemer, dat de problemen moet inventariseren en oplossingen bedenken:

Dat uitzendpersoneel voor zowel werk, huis als zorgverzekering van één bureau afhankelijk is, heeft zijn sterke aandacht. De uitwassen in overvolle, slechte woningen ook. Daarnaast onderzoekt Roemer regulering om malafide uitzenders onder handen te nemen. Duitsland zette al een stevige stap. Daar moeten de vleesbedrijven hun personeel vanaf volgend jaar zelf in vaste dienst nemen. Is dat ook voor Nederland een optie? Roemer zegt er serieus naar te kijken. ,,Dat het een interessante suggestie is die nader onderzoek vraagt, is absoluut waar.”

https://joop.bnnvara.nl/n(...)-medewerkers-als-vee
De neoliberale partijen D66 en VVD streven er nu eenmaal naar om de positie van werknemers te verzwakken door bijvoorbeeld flexwerk te stimuleren. En dan neemt de kans op uitbuiting toe.
pi_194078945
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2020 06:47 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Dergelijke uitbuitingspraktijken zijn ook in Nederland aan de orde van de dag. Lees bijvoorbeeld dit boek:
[ afbeelding ]

En recentelijk dit verhaal in het AD:
[..]

De neoliberale partijen D66 en VVD streven er nu eenmaal naar om de positie van werknemers te verzwakken door bijvoorbeeld flexwerk te stimuleren. En dan neemt de kans op uitbuiting toe.
In principe hoeft de kans op uitbuiting niet toe te nemen, als de overheid overtredende bedrijven hoge boetes oplegt en na 3 overtreding sluit, de directeur in de bak verdwijnt en hun zelf opgestelde regels eens gaat handhaven.

Die reactie van de locoburgemeester van leicester is natuurlijk veelzeggend en tekenend voor falende overheden.

quote:
De loco-burgemeester van Leicester, Adam Clarke, zegt al langer van de uitbuiting op de hoogte te zijn. "Het probleem is het gevolg van slechte regelgeving en -wetgeving en uitbuiting op elk niveau", zegt hij.
pi_194078948
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2020 23:16 schreef Nikonlover het volgende:

[..]


[..]

--------------------
Dit soort toestanden vind ik echt enorm schockend, wellicht maakt dat mij naïef, maar de schaal waarop dit in een westers land gebeurt verbaast mij echt.
Gelukkig is Brexit bijna een feit.
Het blijft mij verbazen hoe slecht men voor arme mensen zorgt in Groot Brittannië. Daar mogen ze zich echt wel voor schamen.
pi_194078978
De Nederlandse overheid heeft ruim 17.000.000 slaven in dienst, Die iedere dag en nacht worden uitgebuit...
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  Eindredactie Sport / Forummod dinsdag 14 juli 2020 @ 07:48:38 #16
284411 crew  heywoodu
heywoodu
pi_194079061
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2020 07:25 schreef cempexo het volgende:
De Nederlandse overheid heeft ruim 17.000.000 slaven in dienst, Die iedere dag en nacht worden uitgebuit...
_O-
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_194079067
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2020 07:25 schreef cempexo het volgende:
De Nederlandse overheid heeft ruim 17.000.000 slaven in dienst, Die iedere dag en nacht worden uitgebuit...
Nee Jo Biden, een paar nulletjes te veel...

Het probleem schijnt te zijn de uitzendbureaus die zowel voor werk, zorgverzekering en inkomen zorgen en dat leidt tot een zwijgcultuur want als je een klacht oppert, kun je alles kwijtraken. En dan zijn er uitzendbureaus die met criminelen werken om je het zwijgen op te komen leggen. In Duitsland willen ze nu dat de vleesfabrieken de werknemers in dienst nemen.
pi_194079069
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2020 06:47 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Dergelijke uitbuitingspraktijken zijn ook in Nederland aan de orde van de dag. Lees bijvoorbeeld dit boek:
[ afbeelding ]

En recentelijk dit verhaal in het AD:
[..]

De neoliberale partijen D66 en VVD streven er nu eenmaal naar om de positie van werknemers te verzwakken door bijvoorbeeld flexwerk te stimuleren. En dan neemt de kans op uitbuiting toe.
Ook met aftrek van woonkosten zit je met 1000 per maand - bij een 40 urige werkweek - nog op 6,25 per uur.
De praktijken in Leicester waar een derde tot de helft betaald worden zijn dus nog wel een pak erger.

Niet dat ik Nederlandse praktijken goedkeur, maar met 320 pond per maand kan je in de UK niet leven, in NL met 1000 ex huur is het niet ondoenbaar.
pi_194079112
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2020 06:47 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Dergelijke uitbuitingspraktijken zijn ook in Nederland aan de orde van de dag. Lees bijvoorbeeld dit boek:
[ afbeelding ]

En recentelijk dit verhaal in het AD:
[..]

De neoliberale partijen D66 en VVD streven er nu eenmaal naar om de positie van werknemers te verzwakken door bijvoorbeeld flexwerk te stimuleren. En dan neemt de kans op uitbuiting toe.
In dit boekje gaat het kennelijk over mensen die minimumloon + verdienen, slechts 300 euro voor verblijf hoeven te betalen en weer kunnen gaan als ze daar zin in hebben. Als er argumenten op tafel moeten komen als 'de schapen bij de buren blaten irritant' dan is er al heel veel wel goed geregeld volgens mij.

Groot verschil met de textielwerkers uit de OP en al helemaal met slaven.
pi_194079147
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 juli 2020 07:57 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:

[..]

In dit boekje gaat het kennelijk over mensen die minimumloon + verdienen, slechts 300 euro voor verblijf hoeven te betalen en weer kunnen gaan als ze daar zin in hebben. Als er argumenten op tafel moeten komen als 'de schapen bij de buren blaten irritant' dan is er al heel veel wel goed geregeld volgens mij.

Groot verschil met de textielwerkers uit de OP en al helemaal met slaven.
In een verblijf mét dertig anderen. Iedereen betaalt 300 euro en daar zit vooral de winst voor de uitzendbureaus.
En dan 1 douche waardoor ze na een dag uitbenen niet eens kunnen douchen vaak.
De samenvatting van Joop.nl stelt het juist rooskleurig voor inderdaad. De journalist vergeet een aantal belangrijke zaken. Het hele artikel stond zaterdag in het AD.

[ Bericht 3% gewijzigd door Mondkapje op 14-07-2020 08:11:15 ]
  FOK!Video Chick, PR en FP sportredactie dinsdag 14 juli 2020 @ 08:16:49 #21
149527 crew  ChipsZak.
That's hot.
pi_194079270
Even advocaat van de duivel maar hoe zit zoiets precies? Er staat dat er ook Britten werken, maar zij kunnen toch iets anders zoeken, bijv horeca, andersoortige fabriek, schoonmaker oid? :@ Hoe dat voor de buitenlandse werknemers zit weet ik niet.

Verder natuurlijk belachelijk dat dit gebeurt. Maar helaas wil het gros niet de ‘echte’ prijs voor kleding betalen en wil het steeds meer en meer en dan het liefst ook sneller. Wegwerpcultuur.
He who fucks nuns will later join the church.
~
the only heaven i'll be sent to
is when i'm alone with you
pi_194079321
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2020 07:25 schreef cempexo het volgende:
De Nederlandse overheid heeft ruim 17.000.000 slaven in dienst, Die iedere dag en nacht worden uitgebuit...
Precies, de overheden van alle landen gunnen normale mensen onvoldoende geld om royaal van de kunnen leven. De meeste normale mensen kunnen de aanhoudende drukte bij supermarkten dus niet ontwijken, wegens gebrek aan geld om met een taxi te zoeken naar een supermarkt waar niet zoveel drukte is.
pi_194079534
quote:
11s.gif Op dinsdag 14 juli 2020 08:16 schreef ChipsZak. het volgende:
Maar helaas wil het gros niet de ‘echte’ prijs voor kleding betalen en wil het steeds meer en meer en dan het liefst ook sneller. Wegwerpcultuur.
Krijgt de consument weer de schuld terwijl het toch echt de schijnheilige bedrijven zijn die steeds regels blijven overtreden om maar zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren. En de markwting mensen maar blijven roepen dat consumenten goedkope kleding eisen. Omgekeerde wereld.

Als de consument alleen duurdere kleding kan kopen zullen de appeltjes op de knieën wel weer vanzelf terug komen zoals dat heel gebruikelijk was tot 1990.
  dinsdag 14 juli 2020 @ 08:48:53 #24
102757 EdvandeBerg
It's okay to be white!
pi_194079544
Nou Sylvana Simons, slavernij bestaat dus nog steeds. Ga je hier eens druk om maken.
  dinsdag 14 juli 2020 @ 09:47:15 #25
385501 Nikonlover
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_194080312
quote:
11s.gif Op dinsdag 14 juli 2020 08:16 schreef ChipsZak. het volgende:
Even advocaat van de duivel maar hoe zit zoiets precies? Er staat dat er ook Britten werken, maar zij kunnen toch iets anders zoeken, bijv horeca, andersoortige fabriek, schoonmaker oid? :@ Hoe dat voor de buitenlandse werknemers zit weet ik niet.

Verder natuurlijk belachelijk dat dit gebeurt. Maar helaas wil het gros niet de ‘echte’ prijs voor kleding betalen en wil het steeds meer en meer en dan het liefst ook sneller. Wegwerpcultuur.
Tja, ik wil best meer betalen hoor. Geen probleem. Ik heb ook liever kleding en producten die wat langer meegaan. Maar ik ga er vanuit dat als het gemaakt is in Europa dat de arbeidsomstandigheden wel in orde zijn. Blijkbaar ben ik te naief wat dat betreft.
Ik ben een Nikon :-)
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')