quote:
Dit specifieke model ken ik niet in detail, maar volautomaten zijn altijd meer werk om schoon te maken, maar je kan meer kopjes zetten tussen de schoonmaakbeurten door. Dus als je veel koffie drinkt/veel koffiedrinkers in huis hebt, dan is een volautomaat schoonmaken netto minder werk. Als je als enige in het huishouden drie keer per dag een kopje drinkt, dan is het netto minder werk om je simpele koffiemachine na elk kopje even af te vegen.
De zetgroep is bij
bosch/siemens-machines wel relatief simpel er uit te halen. Er zit ook een automatisch spoelprogramma op, dat na elke cappuchino alles doorspoelt en na elke keer op standby gaan ook. Nadeel daarvan is, dat als de machine vaak op standby gaat je dus ook heel vaak het waterreservoir en het afvalwaterreservoir moet legen!
Bij elke koffiemachine gaat op den duur iets kapot. Ben je een beetje technisch, dan kan je bij een normale pistonmachine zelf wel dat afdichtingsrubbertje vervangen. Bij een volautomaat is het bijna altijd een kwestie van opsturen en je machine een paar weken kwijt zijn. En tot nu toe ken ik niemand in mijn omgeving waar de volautomaat uiteindelijk niet een keer kapot is gegaan.
De hoeveelheid herrie is bij het malen vooral afhankelijk van het soort maalwerk. Platte maalschijven en een directe motoraandrijving zijn stiller. Voor zover ik weet gebruikt
bosch/siemens een konisch maalwerk met een wormwieloverbrenging. Dus een relatief snel draaiende motor en maalwerk en veel herrie. Inbouwen helpt wel een beetje, maar je kan het probleem beter bij de bron aanpakken.
In de gemiddelde volautomaat zitten veel plastic onderdelen, ook in de zetgroep waar de hete koffie doorheen loopt. Koffie is zuur en bevat olie, en er zijn weinig kunststoffen die daar echt goed tegen kunnen. Nu worden de plastics wel steeds beter, maar ik heb liever een koffiemachine waar het hete water en de hete koffie enkel met koper en staal in aanraking komt. Vanwege de gezondheid én vanwege de smaak.
En als laatste, als je echt het optimale uit je koffiebonen wil halen, dan moet je de maalgraad kunnen instellen elke keer als je er andere bonen in doet. En om dan de optimale zettijd te krijgen, moet je ook de hoeveelheid gemalen koffie een beetje aanpassen. Dat kan bij bijna geen enkele volautomaat. Alleen de duurdere
Jura's hebben die mogelijkheid.
Gooi je er altijd perla-bonen in, dan maakt dat niet zo veel uit. Neem je het koffiezetten wat serieuzer, dan is een volautomaat niet de juiste keuze.
Op donderdag 7 juli 2022 12:47 schreef LordofLeaves het volgende:Bij deze ben jij de marimba van KLB. :P