abonnement Unibet Coolblue
  zondag 21 juni 2020 @ 23:03:34 #1
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193730945
quote:
Discussie barst los over toekomst beeld JP Coen in Hoorn: ’held’ of ’massamoordenaar’



Het idee van GroenLinks in Hoorn om de discussie te heropenen over het standbeeld van VOC-gouverneur Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen, naar aanleiding van de wereldwijde acties tegen standbeelden van omstreden historische figuren, heeft in de stad al een stortvloed aan reacties opgeleverd. Die variëren grof gezegd van ’Blijf af van onze held en laat het beeld staan!’ tot ’Coen was een massamoordenaar en dat beeld moet per direct weg!’

De oogst van een rondje langs verschillende Facebookpagina’s levert een bonte verzameling van meningen op.

Marjolijn Stam-Nierop vindt dat het hier gaat om ’geschiedenis die bij Hoorn hoort, of iedereen het nou leuk vindt of niet. De geschiedenis kun je niet ongedaan maken door weghalen van standbeelden of veranderen van straatnamen’.

Edith van Walsum vindt ook dat we van het verleden, van de geschiedenis kunnen leren. ’Overal is onrecht in vele vormen. Laten wij het anders doen, beter. Zonder al die haat. Ook van kunst blijf je af. Anders moet je over de hele wereld vele kunstwerken in gruzelementen slaan’.

Lucienne Naber vindt daarentegen dat de geschiedenis met de goede en slechte kanten ook doorgegeven kan worden via educatie en andere middelen. ’Daarom vind ik dat dit heerschap en zijn bedenkelijke geschiedenis in het museum thuishoort en niet meer anno 2020 op het plein’.

Toelichting
Renata Gravendijk is tegen het verwijderen. ’Hij hoort nu eenmaal tot onze geschiedenis. Als man en als beeld. Op de sokkel is er nu toelichting geplaatst en dat is wat mij betreft voldoende. Het beeld verwijderen, daarmee verwijder je niet de geschiedenis maar verhul je die. Dit beeld vertelt nu het juiste verhaal.’

Marc van Dijk reageerde namens de DRP (De Realistische Partij), die met een zetel in de gemeenteraad zit: ’DRP zal ervoor strijden dat J.P. Coen, een van de prachtigste Rijksmonumenten binnen de Hoornse gemeentegrens, blijft staan waar het staat!’

Hij vindt dat GroenLinks buitenlandse problematiek naar Nederland wil ’importeren’, die hier ’in een heel ander perspectief dient te worden geplaatst’. Een poll die hij maakte op het Hoorns/Westfries discussieplatform op Facebook trok een overweldigende meerderheid voor ’Het moet blijven zoals het nu is’.

Rellen
Ook anderen betreuren dat GroenLinks de ’eeuwige discussie’ over Coen juist nu oprakelt. Benno Ellerbroek is bang voor de gevolgen. ’Waarom dit doen, in tijden waar demonstraties in rellen kunnen eindigen zo je stadje in het nieuws zetten, terwijl je een aantal jaren terug akkoord ging met de geplaatste tekst op de sokkel?’.

Robert Vinkenborg, voorman van gemeenteraadsfractie HOP, vindt dat het beeld van Coen moet blijven. Hij haalt oud-burgemeester Pierre Janssens aan, die in 2013 in het NHD liet optekenen dat het handelen van Coen moet worden gezien in het licht van begin zeventiende eeuw.

Het stichten van een handelsrijk, zoals Coen namens de VOC moest doen in de Oost, kost altijd bloed en tranen, schreef Janssens. ’De Nederlandse staat heeft met piraterij en pure machtspolitiek zijn positie lang moeten veiligstellen. Als je wil voorkomen dat iemand denkt dat dat sprookjes waren, moet je vooral het standbeeld van Coen op zijn centrale plaats laten staan’.

Vinkenborg vindt dat Coen ook veel vertelt over de negentiende eeuw, ’toen we kennelijk behoefte hadden aan dit soort helden en het beeld werd geplaatst’. Hij voorziet, als het beeld weggaat, een discussie over de monumenten van de West-Indische Compagnie in Hoorn: ’Dat waren de slavendrijvers. En daar ben ik niet trots op. Maar juist aan de hand van die monumenten kunnen we de geschiedenis vertellen’.

Glazen sokkel
Matthijs Wolff maakte in 2011 samen met Cees Franke een plan voor een glazen ’hufterproof’ constructie rond het monument. Die glazen sokkel zou in vier talen (waaronder Indonesisch) moeten worden voorzien van de beknopte geschiedenis en de evolutie van meningen hierover.

’JP Coen was geen held. JP Coen heeft voor Hoorn wel voor veel rijkdom gezorgd. Dat op zich is geen reden om iemand te vereren. Maar weet je, er is in Hoorn ook helemaal niemand meer die JP Coen eert of vereert. Het standbeeld is een cultuurhistorisch ding, dat een verhaal bij zich draagt dat verteld moet worden. Dat doe je het beste als-ie erbij is.’

Destijds ging de glazen sokkel niet door, omdat de gemeenteraad koos voor een bordje met tekst en een verwijzing via een QR-code naar een site met informatie over Coen. Wolff vindt het tijd om het plan voor de glasconstructie nogmaals serieus te bekijken. ’Kijk met een transparante blik vanuit het heden naar het verleden. Zodat we leren, in plaats van te polariseren en te pakken wat ons goeddunkt’.

Waar Cees Franke inmiddels vindt dat ’een controversiële figuur als Coen niet op ons mooiste plein in Hoorn thuishoort’, stelt Wolff dat ’het duidelijkste monument, dat de hele geschiedenis aan een ieder kan vertellen, juist niet naar een achteraf plekje moet worden verbannen’.

Foute gast
’JP weg ermee’, schrijft José Verdonk. ’Het is een eerbetoon aan een hele foute gast. Hoeft niet meer, hij heeft zijn tijd gehad. Zet het in de tuin van het museum, met een goede uitleg erbij. Ja, we danken de welvaart van Hoorn en omstreken eraan, maar dat doet niets af aan het feit dat het geen held was, maar een massamoordenaar’.

Peter de Greeuw Sr. vindt dat er iets moet gebeuren. ’Het is en blijft een moeilijk onderwerp. Hoe de uitslag ook zal zijn, er zijn altijd mensen die zich gekrenkt zullen voelen. (...) Dat de huidige weelde voor een deel te danken is aan mensen, pioniers, zoals JP Coen en Michiel de Ruyter, is niet te ontkennen. Maar om daar nu een standbeeld voor intact te houden? Als echt veel mensen daar moeite mee hebben, is het niet meer dan democratisch dat dit beeld verdwijnt. Persoonlijk ben ik niet tegen het handhaven van het beeld maar dan óf met uitgebreide, kritische, informatie over zijn goede en slechte daden óf een plek in, bijvoorbeeld, de museumtuin.’

Naomie Mamadeus vindt standbeelden geen objectieve manier om historie over te brengen, omdat die gemaakt zijn ter verering en dat bij Coen niet op zijn plaats is. ’JP staat symbool voor een bloederig slavenverleden en is daarmee een herinnering aan een vreselijke tijd’.

https://www.noordhollands(...)d-of-massamoordenaar
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:04:57 #2
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193730965
quote:
6s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:03 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Omdat er geen geschikte vervanging is voor de bindende functie van het inmiddels achterhaalde concept religie?
Nee, omdat wegens die idee dat een concept achterhaald is, je ook maar de materiële cultuur daarbij behorende naar de schroothoop verwijst. Alles moet immers vooral 'nut' hebben.

Nederlandse ziekte, dat.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Moderator zondag 21 juni 2020 @ 23:06:41 #3
236264 crew  capricia
pi_193730994
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 22:58 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Is gewoon zo; hier in het Zuiden hebben we altijd een andere cultuur en mentaliteit gehad. En nog. Zie niet in waarom dat niet benoemd kan worden.

Word altijd kriegelig wanneer men Nederland 'calvinistisch' noemt. Dat is boven de rivieren.
Het centrale bestuur zit in Den Haag.
(Een van de redenen waarom de zuidelijke Nederlanden zich af wilden scheiden?)
Definitely not CIA
  zondag 21 juni 2020 @ 23:07:16 #4
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193731014
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:04 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Nee, omdat wegens die idee dat een concept achterhaald is, je ook maar de materiële cultuur daarbij behorende naar de schroothoop verwijst. Alles moet immers vooral 'nut' hebben.

Nederlandse ziekte, dat.
Ben je ff kwijt hoor, hosti en Mariabeeldjes?
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Moderator zondag 21 juni 2020 @ 23:07:21 #5
236264 crew  capricia
pi_193731015
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:04 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Nee, omdat wegens die idee dat een concept achterhaald is, je ook maar de materiële cultuur daarbij behorende naar de schroothoop verwijst. Alles moet immers vooral 'nut' hebben.

Nederlandse ziekte, dat.
Mooi gezegd.
Definitely not CIA
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:07:56 #6
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731027
quote:
1s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:06 schreef capricia het volgende:

[..]

Het centrale bestuur zit in Den Haag.
(Een van de redenen waarom de zuidelijke Nederlanden zich af wilden scheiden?)
Dat het bestuur daar zit doet niets af aan de eigenheid van provincies, regio's en streken.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:10:05 #7
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731062
quote:
5s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:07 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Ben je ff kwijt hoor, hosti en Mariabeeldjes?
Welnee; hele kerkgebouwen. Geldt ook voor protestanten.

Opgetrokken door onze voorouders, brood voor uit de mond gespaard, maar het is nu 'achterhaald', die eeuwenlange traditie, dus kan het tegen de vlakte. Of maak er een leuk 'appartementencomplex' van. Of 'evenementenzaal'.

Het gaat hier helemaal niet om religie of geloof, maar om eerbied naar onze voorouders. De Nederlander van vandaag interesseert dat geen reet; het moet nut hebben, het moet vooral 'leuk' zijn en het moet allemaal niet te ingewikkeld worden.

Dat is de doodssteek voor onze cultuur; immigranten zijn er hooguit om op de puin die we er zelf van gemaakt hebben iets anders op te richten, want op zwarte piet na heeft de Nederland maling aan geschiedenis, cultuur en traditie.

Dat verklaart ook waarom men zo makkelijk beelden en straatnamen maar laat aanpassen dan wel verdwijnen. Na ons de zondvloed. Geschiedenis a) niet nuttig (lees rendabel) en b) niet 'leuk'.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Moderator zondag 21 juni 2020 @ 23:11:20 #8
236264 crew  capricia
pi_193731086
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:07 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Dat het bestuur daar zit doet niets af aan de eigenheid van provincies, regio's en streken.
Nu gaan we van het topic af, maar ik kan NL (Europa) ook wel zien als een verzameling regio's. De culturele identiteit hoeft niet altijd samen te gaan met de nationale.

Zie jij een NLse cultuur?
Definitely not CIA
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:11:45 #9
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731099
quote:
1s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:11 schreef capricia het volgende:

[..]

Nu gaan we van het topic af, maar ik kan NL (Europa) ook wel zien als een verzameling regio's. De culturele identiteit hoeft niet altijd samen te gaan met de nationale.

Zie jij een NLse cultuur?
Nauwelijks; maar ik ben dan ook fervent Brabants patriot.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Moderator zondag 21 juni 2020 @ 23:15:18 #10
236264 crew  capricia
pi_193731170
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:11 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Nauwelijks; maar ik ben dan ook fervent Brabants patriot.
Is dat dan geen onderdeel van de NLse identiteit? Dat je zo je eigen cultuur kunt beleven (binnen traditioneel gevormde grenzen). Kan me voorstellen dat dat in bijv Friesland nog meer kan spelen.


Los hiervan vind ik ons gebrek aan hiërarchie echt een kenmerk van NL.
Definitely not CIA
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:15:57 #11
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731182
quote:
1s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:15 schreef capricia het volgende:

[..]

Is dat dan geen onderdeel van de NLse identiteit? Dat je zo je eigen cultuur kunt beleven (binnen traditioneel gevormde grenzen). Kan me voorstellen dat dat in bijv Friesland nog meer kan spelen.

Los hiervan vind ik ons gebrek aan hiërarchie echt een kenmerk van NL.
Kan; Nederland als zodanig bestaat dan ook pas sinds 1839.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Moderator zondag 21 juni 2020 @ 23:19:36 #12
236264 crew  capricia
pi_193731247
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:15 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Kan; Nederland als zodanig bestaat dan ook pas sinds 1839.
Ik weet het.
We praten vanuit een gegeven wat er toen nog niet was in deze verschijningsvorm. :)
Definitely not CIA
  zondag 21 juni 2020 @ 23:22:12 #13
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193731303
@EttovanBelgie

Kerken mogen blijven hoor, die hebben zonder hun religieuze functie echt nog wel nut. Toerisme, blik op het verleden, waarschuwing voor de toekomst, en ook gewoon mooi vaak.

Bedoelde dus de RKK als instituut met ‘kerk’, niet de gebouwen.
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:23:33 #14
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731328
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:22 schreef Tyr80 het volgende:
@:EttovanBelgie

Kerken mogen blijven hoor, die hebben zonder hun religieuze functie echt nog wel nut. Toerisme, blik op het verleden, waarschuwing voor de toekomst, en ook gewoon mooi vaak.
:')

Ahhh, cultuur-relativisme. Nog een Nederlandse ziekte.

Ja ik zie je edit. Vermoeiend, dat eenzijdig gejank over de kerk.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  zondag 21 juni 2020 @ 23:25:57 #15
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193731388
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:23 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

:')

Ahhh, cultuur-relativisme. Nog een Nederlandse ziekte.
Noord of zuid?
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:26:54 #16
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731412
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:25 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Noord of zuid?
Was vooral een Noordelijk gegeven; hier in het Zuiden is het sinds de jaren '70 ingeslopen.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  zondag 21 juni 2020 @ 23:35:42 #17
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193731589
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:23 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

:')

Ahhh, cultuur-relativisme. Nog een Nederlandse ziekte.

Ja ik zie je edit. Vermoeiend, dat eenzijdig gejank over de kerk.
Hè?

We lijken het dus eens dat het godsdienstige aspect achterhaald is, ik haalde nota bene nog een positief aspect (de verbindende functie) ervan aan en nu is het eenzijdig gejank. Prima hoor, maar je bent niet te volgen zo.
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:36:48 #18
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731614
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:35 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Hè?

We lijken het dus eens dat het godsdienstige aspect achterhaald is, ik haalde nota bene nog een positief aspect (de verbindende functie) ervan aan en nu is het eenzijdig gejank. Prima hoor, maar je bent niet te volgen zo.
Nee, die 'waarschuwing'...

Waarschuwing waartegen?
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  zondag 21 juni 2020 @ 23:42:20 #19
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193731708
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:36 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Nee, die 'waarschuwing'...

Waarschuwing waartegen?
Allerlei vormen van verspilling vooral. Als er echt brood uit monden gespaard is zoals je zegt dan heeft het vast ook levens gekost. Om een ‘god’ te vereren. Moeten we niet meer doen.

Ze hoeven niet tegen de vlakte onwille van nut. Maar laten we er dan wel van leren.
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:44:58 #20
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731740
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:42 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Allerlei vormen van verspilling vooral. Als er echt brood uit monden gespaard is zoals je zegt dan heeft het vast ook levens gekost. Om een ‘god’ te vereren. Moeten we niet meer doen.

Ze hoeven niet tegen de vlakte onwille van nut. Maar laten we er dan wel van leren.
Hoe (zowel katholieke als protestantse) kerken ook de instituten waren die charitas, onderwijs, verzorging en bovenal troost boden, bijvoorbeeld.

Maar goed, religie is in Nederland helemaal anathema (lol).
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  zondag 21 juni 2020 @ 23:48:17 #21
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193731795
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:44 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Hoe (zowel katholieke als protestantse) kerken ook de instituten waren die charitas, onderwijs, verzorging en bovenal troost boden, bijvoorbeeld.

Maar goed, religie is in Nederland helemaal anathema (lol).
Dat moet zeker blijven gebeuren, maar zonder het bullshitjasje graag. Of om een wit voetje te halen bij ‘god’.
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Moderator maandag 22 juni 2020 @ 00:01:56 #22
236264 crew  capricia
pi_193731972
Ja, religie is ook gemeenschapszin.
Die structuren vervangen is best lastig.
Definitely not CIA
pi_193732053
Heeft Coen dit echt gedaan? Het leek me zo een aardige jongen die geen vlieg kwaad deed en oude vrouwtjes hielp met oversteken en boodschappen dragen.

Misschien vroegen de mensen wel erom, provocatie enzo. Hij ging ze toch niet zomaar mishandelen. Kan ook noodweer geweest zijn. Een kat in het nauw maakt rare sprongen
Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Ik ben geen robot.
niet bang voor ban
I stand with (the) Netherlands. w/
  maandag 22 juni 2020 @ 07:32:03 #24
3542 Gia
User under construction
pi_193733067
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:07 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Dat het bestuur daar zit doet niets af aan de eigenheid van provincies, regio's en streken.
Ik wil nog wel het zuiden afscheiden van de rest van Nederland.
Zeeland, Brabant en Limburg bij Vlaanderen als nieuw land Groot-Brabant, of zo.
De Walen mogen dan bij Frankrijk en de rest van Nederland zoekt het maar lekker uit.
Lijkt me een gezellig nieuw landje, met goei bier.
pi_193733126
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:42 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Allerlei vormen van verspilling vooral. Als er echt brood uit monden gespaard is zoals je zegt dan heeft het vast ook levens gekost. Om een ‘god’ te vereren. Moeten we niet meer doen.

Ze hoeven niet tegen de vlakte onwille van nut. Maar laten we er dan wel van leren.
Ze herinneren wel iedere arme aan de nare ervaringen met religieuzen. Dus wel tegen de vlakte met al die godshuizen. Of ze moeten de armen teveel geld geven zodat die de rest van hun leven van hotel tot hotel kunnen zwerven om zodoende minder nare ervaringen te hebben.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')