abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator donderdag 10 september 2020 @ 13:08:50 #101
56843 crew  onlogisch
Forumbeest
pi_194985341
quote:
0s.gif Op donderdag 10 september 2020 13:08 schreef dimmak het volgende:
Wat doen jullie aan het eind van de zomer trouwens? Planten weg en in januari opnieuw? Of de plant bijknippen en weer naar binnen halen. Bij dat laatste wanneer doen jullie dit?
Ik gooi ze altijd weg aan het einde van het seizoen. Je kan ze laten overwinteren maar ik vind dat A) een heel gedoe en B) ik vind het groeiproces van de plant gewoon veel te leuk :)
Recordhouder aantal posts op één dag.
4045
onlogisch
pi_194985366
quote:
0s.gif Op donderdag 10 september 2020 13:08 schreef onlogisch het volgende:

[..]

Ik gooi ze altijd weg aan het einde van het seizoen. Je kan ze laten overwinteren maar ik vind dat A) een heel gedoe en B) ik vind het groeiproces van de plant gewoon veel te leuk :)
Vanwege ruimte lijkt dit voor mij ook de beste optie, maar ik ga in februari 3 weken naar Costa Rica (als dat nog door gaat), dat is precies een cruciale fase voor de plantjes natuurlijk. ;(
Uitvinder van de biersmiley.
pi_194985369
Als je binnenplanten hebt onder lampen en met verwarming, kan je jaarrond kweken. Maar als je afhankelijk bent van zonlicht, schijnt eerder te beginnen niet uit te halen. Veel mensen beginnen nog niet eens in januari maar een maand later. Ik begin alleen in januari omdat ik anders te weinig ruimte heb onder de groeilampen voor de tomaten.

Ik gooi de planten ook weg na het seizoen. Ik heb binnen geen goede ruimte om ze te laten overwinteren. Misschien ooit wel.
Spoilers!
  Moderator donderdag 10 september 2020 @ 13:13:13 #104
56843 crew  onlogisch
Forumbeest
pi_194985394
quote:
0s.gif Op donderdag 10 september 2020 13:11 schreef Lucky_Strike het volgende:
Als je binnenplanten hebt onder lampen en met verwarming, kan je jaarrond kweken. Maar als je afhankelijk bent van zonlicht, schijnt eerder te beginnen niet uit te halen. Veel mensen beginnen nog niet eens in januari maar een maand later. Ik begin alleen in januari omdat ik anders te weinig ruimte heb onder de groeilampen voor de tomaten.
Oh, sorry. Dat is misschien wel handig om te vermelden ja :Y) Ik heb een groeitent van 1.50x1.50.2.00 dus ik ben niet afhankelijk van het weer. Ik wil ze in het voorjaar maar al te graag in de tuin zetten maar in de maanden ervoor kan ik al aan de slag in de groeitent. Maar dat wil ik ook weer niet te vroeg doen omdat ik ze uiteindelijk wil laten rijpen in de echte zon.
Recordhouder aantal posts op één dag.
4045
onlogisch
pi_194985425
quote:
0s.gif Op donderdag 10 september 2020 13:08 schreef dimmak het volgende:
Wat doen jullie aan het eind van de zomer trouwens? Planten weg en in januari opnieuw? Of de plant bijknippen en weer naar binnen halen. Bij dat laatste wanneer doen jullie dit?
Ik doe de planten weg en begin in begin januari opnieuw met zaaien. Lijstje voor seizoen 2021 al zo goed als klaar
pi_194985432
quote:
0s.gif Op donderdag 10 september 2020 13:13 schreef onlogisch het volgende:

[..]

Oh, sorry. Dat is misschien wel handig om te vermelden ja :Y) Ik heb een groeitent van 1.50x1.50.2.00 dus ik ben niet afhankelijk van het weer. Ik wil ze in het voorjaar maar al te graag in de tuin zetten maar in de maanden ervoor kan ik al aan de slag in de groeitent. Maar dat wil ik ook weer niet te vroeg doen omdat ik ze uiteindelijk wil laten rijpen in de echte zon.
Mja, geen idee. Als je planten binnen al knoppen krijgen, kan het vast.
Spoilers!
pi_194987677
Hmm merk toch wel dat hier ook binnen.. in de winter er niet echt noemenswaardige oogst is.

Planten zitten nu weer in vol in de bloemen maar dat zal de laatste keer zijn voor dit jaar.
pi_195183818
Eerste echte oogst. Na alle rupsen te hebben verwijderd hield ik zo'n 30 rode hete hongaarse chilis over.

Die heb ik in de oven op droogstand 3 uur gedroogd (60 graden) en daarna in een hakselaartje gestopt.


Nu nog een half uurtje - uurtje verder drogen


Ik heb net een klein tipje van het stof geproefd, en dat is heet. Level au. (maar ik ben dan ook geen diehard).
Wat kan ik hier het beste mee doen? In een oud kruidenpotje / mengen met iets anders / tips?
  dinsdag 22 september 2020 @ 22:17:12 #109
354723 FRDeventer
Tututututuuuuu
pi_195207217
Zijn de pepers überhaupt goed droog na pas 3 uurtjes op 60 graden. In mijn droogoventje gaan ze minimaal 24 uur.
pi_195207227
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 22:17 schreef FRDeventer het volgende:
Zijn de pepers überhaupt goed droog na pas 3 uurtjes op 60 graden. In mijn droogoventje gaan ze minimaal 24 uur.
Dat is een uitstekende vraag. :/ Na een half uur dat maalsel nog in de oven te hebben gehad lijkt het wel droog maar of dat echt zo is...
pi_195207935
quote:
2s.gif Op maandag 21 september 2020 18:29 schreef Holy_Goat het volgende:
Eerste echte oogst. Na alle rupsen te hebben verwijderd hield ik zo'n 30 rode hete hongaarse chilis over.

Die heb ik in de oven op droogstand 3 uur gedroogd (60 graden) en daarna in een hakselaartje gestopt.
[ link | afbeelding ]

Nu nog een half uurtje - uurtje verder drogen
[ link | afbeelding ]

Ik heb net een klein tipje van het stof geproefd, en dat is heet. Level au. (maar ik ben dan ook geen diehard).
Wat kan ik hier het beste mee doen? In een oud kruidenpotje / mengen met iets anders / tips?
Mijn pepers gaan in stukken in de voedseldroger op 60 graden voor zo'n 10 uur tot ze hard zijn.

Ik maal de stukken in een koffiemolen. Ik zeef het daarna. De poeder gaat in een potje, dat gebruik ik meestal in kruidenmengsels. De grotere stukjes gaan door gerechten waarin om chiliflakes wordt gevraagd.

Wanneer na 1 of 2 dagen blijkt dat je peperpoeder tegen de wand van je potje plakt, kan je nogmaals een of twee uur drogen. Niet langer wachten, door vocht gaat het schimmelen.
Spoilers!
  dinsdag 22 september 2020 @ 23:14:56 #112
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_195208760
quote:
2s.gif Op maandag 21 september 2020 18:29 schreef Holy_Goat het volgende:
Eerste echte oogst. Na alle rupsen te hebben verwijderd hield ik zo'n 30 rode hete hongaarse chilis over.

Die heb ik in de oven op droogstand 3 uur gedroogd (60 graden) en daarna in een hakselaartje gestopt.
[ link | afbeelding ]

Nu nog een half uurtje - uurtje verder drogen
[ link | afbeelding ]

Ik heb net een klein tipje van het stof geproefd, en dat is heet. Level au. (maar ik ben dan ook geen diehard).
Wat kan ik hier het beste mee doen? In een oud kruidenpotje / mengen met iets anders / tips?
Als ik van de foto uit zou gaan zou ik niet zeggen dat de pepers gedroogd zijn. ;)

En wat betreft de scherpte, ik zou volgende keer de zaden en de zaadlijsten eruit halen, dat geeft de meeste pit.
En de zaden kan je weer gebruiken voor nieuwe planten dus die zijn goed bruikbaar.

IK zou ze verder in een potje bewaren, luchtdicht hoeft niet, misschien ook beter van niet omdat als er nog vocht in zit dan kan het gaan schimmelen, al heb je het poeder nog een keer gedroogd dus dat zal wel meevallen.

Je kan het verder gebruiken als chilivlokken, beetje toevoegen aan een gerecht maar je kan het ook in olie doen en zo een pittige olie maken om te gebruken in gerechten of om als dressing te gebruiken.. of in een marinade.
pi_195237902


En nu? Ik moest alles er af halen want de hele plant werd nu geel en bladeren vielen af. Veel te nat en koud nu. Vannacht 5 graden gemeten.

Links alle jalapenos, maar die zijn totaal niet heet. Gewoon niets. Rode zijn alsof het snack paprika's zijn, groene zijn... Goor?

Rechts... Bijna allemaal rode chili uit Hongarije waar ik ook dat gedroogde poeder van gemaakt heb. Daar bovenop een aantal Scotch bonnets.

Ik had die Scotch bonnet geprobeerd, een klein stukje dan. Niks. Groter stukje, nog niks. En toen... Foutje... Hapje. Half uur later voelen mijn lippen nog 3x zo dik. Au au au.

Anyway.... En nu? Ik zag een hot sauce van iemand voorbij komen, maar is mijn peper daar geschikt voor? Hoe maak ik nou echt iets lekkers, of een sambal?
Ik woon overigens in omgeving Rotterdam, als iemand zin heeft om te helpen (even corona daar gelaten) kan dat evt ook :)

Ohja, en ik dacht de mooiste chilis te selecteren voor zaad volgend jaar. Hoe werkt dat?
pi_195255314
Als dit het dode topic spel was had ik wel veel punten....
pi_195255542
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 19:29 schreef Holy_Goat het volgende:
Als dit het dode topic spel was had ik wel veel punten....
:D

Op de website mooie moestuin.nl kan je vinden hoe je moet drogen.

Ik maak altijd de groene jalapenos in:
- Snijden, met of zonder zaden.
- Peper in schone jampotjes (oid) doen.
- Mengsel van 50/50 water en azijn aan de kook brengen met wat zout. Verhoudingen naar smaak.
- Mengsel bij de pepers gieten. Rand van de pot en deksel droog maken. Af laten koelen (niet op zijn kop, dat is ouderwets). Paar weken wachten. Lekker.

Ik heb vandaag geëxperimenteerd met de rode jalapenos. Ze zijn gerookt in de rookoven en liggen nu in de voedseldroger. Na malen zou ik chipotlepoeder moeten hebben.

Ik heb vandaag ook nog een restje gedroogde pepers vermalen en toegevoegd aan de potjes met poeder en flakes.
Spoilers!
  Manager PR/Moderator vrijdag 25 september 2020 @ 20:13:22 #116
269689 crew  Viv
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 25 september 2020 @ 20:55:47 #117
416575 crew  Evenstar
Also known as Kyran or Theoden
pi_195257028
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 20:13 schreef Viv het volgende:
@:Kyran volg je dit topic al? :Y)
Nu wel!
  vrijdag 25 september 2020 @ 21:31:04 #118
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_195257885
quote:
0s.gif Op donderdag 24 september 2020 18:41 schreef Holy_Goat het volgende:
[ link | afbeelding ]

En nu? Ik moest alles er af halen want de hele plant werd nu geel en bladeren vielen af. Veel te nat en koud nu. Vannacht 5 graden gemeten.

Links alle jalapenos, maar die zijn totaal niet heet. Gewoon niets. Rode zijn alsof het snack paprika's zijn, groene zijn... Goor?

Rechts... Bijna allemaal rode chili uit Hongarije waar ik ook dat gedroogde poeder van gemaakt heb. Daar bovenop een aantal Scotch bonnets.

Ik had die Scotch bonnet geprobeerd, een klein stukje dan. Niks. Groter stukje, nog niks. En toen... Foutje... Hapje. Half uur later voelen mijn lippen nog 3x zo dik. Au au au.

Anyway.... En nu? Ik zag een hot sauce van iemand voorbij komen, maar is mijn peper daar geschikt voor? Hoe maak ik nou echt iets lekkers, of een sambal?
Ik woon overigens in omgeving Rotterdam, als iemand zin heeft om te helpen (even corona daar gelaten) kan dat evt ook :)

Ohja, en ik dacht de mooiste chilis te selecteren voor zaad volgend jaar. Hoe werkt dat?
Jalapeno's kan je ook vullen met een gehaktmengseltje of met kaas en dan komwikkelen met spek.
Grillen op de BBQ of in de oven..
Lekker als snack
pi_195319271
Ben ik de enige die de pepers die ik oogst, invries om later te gebruiken ?
Ik lees alleen maar drogen, en hot sauce etc maken :).

Het enige nadeel van invriezen, is dat ze er wel weker uitkomen. Maar in een gerecht merk je er niet zoveel van

Dit jaar de meeste opbrengst van de omnicolor peper, en die is zo leuk om in de tuin te zien, volgend jaar plant ik hem weer :)

pi_195319353
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 06:59 schreef Xlarge het volgende:
Ben ik de enige die de pepers die ik oogst, invries om later te gebruiken ?
Ik lees alleen maar drogen, en hot sauce etc maken :).

Het enige nadeel van invriezen, is dat ze er wel weker uitkomen. Maar in een gerecht merk je er niet zoveel van

Dit jaar de meeste opbrengst van de omnicolor peper, en die is zo leuk om in de tuin te zien, volgend jaar plant ik hem weer :)

[ link | afbeelding ]
Die ziet er zeker leuk uit!

Ik vries ook in. Meestal gehakt. Ik maak een combinatie van invriezen, inmaken en drogen. Helaas heb ik niet genoeg pepers om met hot sauce enzo aan de slag te gaan. Twee potjes harissa is nog wel gelukt.
Spoilers!
pi_195319800
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 06:59 schreef Xlarge het volgende:
Ben ik de enige die de pepers die ik oogst, invries om later te gebruiken ?
Ik lees alleen maar drogen, en hot sauce etc maken :).

Het enige nadeel van invriezen, is dat ze er wel weker uitkomen. Maar in een gerecht merk je er niet zoveel van

Dit jaar de meeste opbrengst van de omnicolor peper, en die is zo leuk om in de tuin te zien, volgend jaar plant ik hem weer :)

[ link | afbeelding ]
Ik heb geen vriezer, dus ik moest de hele batch wel ineens opmaken. :P
Uitvinder van de biersmiley.
pi_195321270
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 september 2020 07:14 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Die ziet er zeker leuk uit!

Ik vries ook in. Meestal gehakt. Ik maak een combinatie van invriezen, inmaken en drogen. Helaas heb ik niet genoeg pepers om met hot sauce enzo aan de slag te gaan. Twee potjes harissa is nog wel gelukt.
kleine vriezer.. en bovendien tegenwoordig minder verbruik
dus drogen is hier vooral practisch.
pi_195321888
Oké. Ik heb nu ongeveer 200 gram gedroogde rode chili pepertjes, vermalen met pitjes en al.

Kan ik daar (deels) nog wat lekkers van maken? Strooien op eten is sowieso al lekker
  dinsdag 20 oktober 2020 @ 21:46:20 #124
354723 FRDeventer
Tututututuuuuu
pi_195755123


Vandaag mijn tentje ontvangen. Hangen nu tijdelijk mn oude Action lampjes in. Worden nog vervangen voor groeilampen. Binnenkort maar eens starten met een poging tot in een tent kweken :D

Heb er een halve stellingkast ingemaakt om voor nu de ruimte wat beter te benutten. Tent is 100x100x200. Heb met die kast de tent in tweeën verdeeld waardoor ik wat meer kweek oppervlak heb
  Moderator / Redactie Sport zondag 25 oktober 2020 @ 01:08:02 #125
416575 crew  Evenstar
Also known as Kyran or Theoden
pi_195837576
Vandaag maar eens begonnen voor volgend seizoen! Beetje (erg) vroeg voor de meeste soorten, maar je moet wat. Genoeg ruimte om binnen (onder licht) te kweken totdat ze naar de serre kunnen. Wil ook experimenteren met toppen etc, dus kan wel wat extra tijd gebruiken.

De soorten:


Had 10 soorten besteld bij Anchillique en kreeg de Peruvian Arancio als cadeau er bij. Carolina Reaper zaden zijn van Ed Currie zelf en komen uit de VS.

Eerste zes soorten in kleine potjes gedaan om ongeveer 18 uurtjes te weken in Terra Aquatica Root Booster:

Vorige keer prima resultaten mee behaald, sommige zaden waren al ontkiemd terwijl ze aan het weken waren _O- Kijken of dat nu weer lukt.

Potjes in kweekkasje op een verwarmingsmat:

Verwarmingsmat is van RootIt, temperatuur staat ingesteld op 30C.

Na ongeveer 18 uur haal ik deze er uit voor stap 2 (en kunnen de volgende zes soorten weken).

... wordt vervolgd!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')