abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Moderator zaterdag 30 mei 2020 @ 13:12:03 #1
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_193382701
Een forum over wielrennen kan natuurlijk niet zonder een dopingtopic.

We zijn gewend om alle dopingzaken te bespreken in het dopingtopic in SPT, maar nu WLR is afgescheiden hebben we ons eigen topic nodig. Zo worden we niet meer lastiggevallen door gemuteerde gewichtsheffers en dealende atleten.

Meld hier alle dopinggerelateerde informatie. Dat kan gaan van positieve tests tot discussies over middelen als ketonen. Alles is toegestaan, zolang het een beetje beschaafd blijft natuurlijk.

De link naar de originele dopingreeks, waar vanaf nu dus alleen nog maar de minderwaardige sporten besproken worden: SPT / Doping #144 Weer aan de EPO

Tevens een deel van die OP:

Er bestaat een hele waaier aan dopingmiddelen, hieronder vind je een (vereenvoudigd) beknopt overzicht:

(Androgene) Anabole steroïden: zorgen ondermeer voor een hogere eiwitaanmaak en mindere eiwitafbraak in het lichaam wat kan resulteren in extra spiergroei en kracht. Hierdoor kan een atleet meer en harder trainen omdat zijn lichaam veel beter recupereert van de verrichte arbeid. Kan ook bij blessures gebruikt worden om weer sneller op de been te zijn.
Bv. Stanozolol, Nandrolon, Dianabol, Deca durabolin, Estragol, THG, ...

Groeihormonen: kunnen voor wat extra spier- en weefselgroei zorgen (regelmatig in combinatie met anabole steroïden), vetverbranding en helpen ook om sneller te genezen bij een blessure . Wordt sinds de jaren ’80 gebruikt en is zelfs nu nog steeds moeilijk op te sporen.
HGH, GH, Somatrotopine, Somatropine

Peptides: peptides zijn aminozuurketens die de bouwstenen vormen van proteïnen. Peptides zijn de nieuwe generatie van dopingmiddelen te noemen.
- GHRP: afkorting voor growth hormone releasing peptide.
aminozuurketens die ons lichaam triggeren om meer groeihormoon af te geven waardoor het lichaam de voordelen van extra groeihormoon krijgt. Worden blijkbaar vrij snel gemetaboliseerd en zijn daardoor niet makkelijk op te sporen.
Bv. GHRP - 6, CJC 1295, TB-500, ...

- GW1516:een stofje dat zich bind aan de PPARdelta receptor en er voor zorgt dat er meer proteïnen vrijkomen die helpen bij de energie uitstoot. In combinatie met AICAR zou het een erg goede verbetering moeten geven van het uithoudingsvermogen.
Bij ratten hielp GW1516 bij het vetmetabolisme en bescherming tegen zwaarlijvigheid. Omdat het erg kankerverwekkend was, werd deze stof niet meer verder ontwikkeld en is enkel op de zwarte markt te verkrijgen. Ze is zo gevaarlijk dat het WADA atleten specifiek voor deze stof waarschuwt , maar ondanks deze waarschuwing zijn er toch al meerdere atleten betrapt op het gebruik ervan.

- SARM: afkorting voor Selective Androgen Receptor Modulator.
SARMs binden aan de androgeen receptor, maar hebben weefselafhankelijke effecten door bijv. de verschillen in co-expressie van relevante cofactoren. Streven in het kader van sport is hierbij het maximaliseren van androgene activiteit in skeletspierweefsel, maar het minimaliseren in bijv. de prostaat om zodoende sportprestaties te maximaliseren, en tegelijkertijd androgene bijwerkingen te minimaliseren.

- AICAR afkorting voor amino-imidazole carboxamide ribotide
een stof die de aanmaak van nucleotiden stimuleert. Nucleotiden spelen een rol bij het doorgeven van signalen in en tussen cellen en de energielevering in cellen. Het zorgt voor een verandering naar spiervezeltype 1 dat belangrijk is bij duursporten, zorgt voor een betere doorbloeding en heeft effect op het koolhydraat en vetmetabolisme. Gebruik is moeilijk te traceren omdat het een lichaamseigen stof is, maar ondertussen zijn er wel limieten vastgesteld.

AOD9604 (Lipotropin) Vetverbander is gebaseerd op een stuk van de menselijke molecule van het de groeihormoon. Dit hormoon, dat natuurlijk in het lichaam voorkomt en dat vet metabolisme bevordert, wordt onderdrukt in het lichaam.

- GAS6 een lichaamseigen eiwit dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Is ontwikkeld om nierpatiënten met anemie, die slecht of niet reageren op EPO, te helpen om hun hematocriet terug richting een normaler niveau te brengen. Als GAS6 werd gebruikt, reageerde de patient ook beter op EPO. Terwijl bij EPO voorzichtig moet omgesprongen worden met de dosering om geen trombose te veroorzaken, is dit bij GAS6 minder het geval en dus veiliger in gebruik. dan EPO. Volgens de onderzoeken gaf de combinatie van de 2 de beste resultaten in functie van het hematocrietniveau.

EPO: dit hormoon zorg er voor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof transporteren en dat zorgt er voor dat je een inspanning langer kan volhouden.
Erytropoëtine, rhEPO, Darbepoëtine alfa (Aranesp), epoëtine delta (Dynepo), CERA

FG-4592 (zuurstof in een pil) is bedoeld voor mensen die een tekort hebben aan rode bloedlichaampjes, zoals mensen met nierproblemen. Het middel stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes en werkt dus als epo, maar dan in pilvorm. Het is dus makkelijker toe te dienen dan epo zelf, dat werkt met een spuit."
FG-4592 alleen beschikbaar voor deelnemers aan klinische proeven. Het geneesmiddel bevindt zich in de laatste testfase, maar is nog niet goedgekeurd voor de markt. Toch kan het al op verschillende websites besteld worden, als de koper tenminste kan laten zien dat hij onderzoeker is.

Mechano groeifactor (Mechano Growth Factor) (MGF) is een variant van de spier insuline-achtige groeifactor-1 (IGF-1) die op strikte lichaamsbeweging en spierschade. Structureel anders dan andere groeifactoren, zoals IGF-1, dat wordt gesynthetiseerd door de lever, MGF gaat spiervezels skeletspier weefsel te herstellen en voorkomt beschadigde cellen sterven af. Het voegt stamcellen in de spier en wordt geactiveerd door een puls van stimulatie na spierweefsel belangrijke mechanische belasting ondergaan. Genen voor MGF getranscribeerd in mindere mate het ouder daarom spiermassa afneemt bij ouderen en bepaalde ziekten ook interfereren met de productie ervan

Bloedtransfusie: Een atleet laat bloed aftappen om later terug te injecteren. Bij de heropname van dat bloed zal de atleet zijn aantal rode bloedlichaampjes goed zien toenemen, waardoor zijn uithoudingsvermogen beter zal zijn.

Stimulantia: bevorderen de werking van het centrale zenuwstelsel, je reageert sneller/harder op prikkels en voelt je ook alerter/energieker.
efedra, ritalin, amfetamine, cocaïne, cafeïne, nicotine, ...

Beta 2 agonisten : verhogen de stofwisseling en worden onder meer bij wielrenners gebruikt omdat je hiermee goed vet kan verbranden zonder kostbare spieren te verliezen. Het is mogelijk dat er een beetje extra spiergroei onder invloed van deze middelen plaatsvind. Je vindt ze bijvoorbeeld in astmamedicijnen.
Clenbuterol, Salbutamol

Insuline: een hormoon dat de suikerspiegel in het bloed regelt en kan gebruikt worden om extra koolhydraten in de spieren op te slaan, waardoor de spieren een grotere energievoorraad hebben.

Diuretica: medicijnen die de urineproductie verhogen. Hierdoor kunnen verboden middelen sneller uit het lichaam verdwijnen en wordt de urine erg waterachtig. Dit resulteert dan in geen positieve test voor de dopingmiddelen die een atleet gebruikt, maar wel een positieve test voor diuretica en dat kan zoals het geval F. Schleck heel wat vragen oproepen.
Furosemide, Xipamide, ...

Probenicide: een middel dat (doping)metabolieten aan zich vasthecht waardoor het dopinggebruik gemaskeerd wordt omdat ze niet in de urinetest terechtkomen. Is eigenlijk een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij jicht.

Dopingtesten
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_193382708
Meteen op Teletekst 101 ook :')
  zaterdag 30 mei 2020 @ 13:19:56 #3
414990 Immerdebestebob
Frikandellenfetisjist
pi_193382774
Van Aru is natuurlijk ook bekend dat hij met een slepende knellende ader rond liep. Dus zo raar is zijn mindere niveau ook weer niet.
  zaterdag 30 mei 2020 @ 13:20:03 #4
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_193382777
Standaardprocedure wordt breed uitgemeten.
pi_193387558
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 mei 2020 13:12 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:
Meteen op Teletekst 101 ook :')
Het wielrennen maakt het zichzelf ook wel lastig door dit soort oude zaken op te rakelen.
pi_193387882
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2020 19:37 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Het wielrennen maakt het zichzelf ook wel lastig door dit soort oude zaken op te rakelen.
2016 en 2017? Als je doping wil bestrijden is dat wel de methode natuurlijk.
  Moderator zaterdag 30 mei 2020 @ 19:54:21 #7
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_193387933
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2020 19:37 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Het wielrennen maakt het zichzelf ook wel lastig door dit soort oude zaken op te rakelen.
Wat een rare post.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  zaterdag 30 mei 2020 @ 19:55:04 #8
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_193387949
Hopelijk gaat het genottelijk worden.

16/17 was wel hoogtij van ONZE Tom :X
We have always been at war with Eastasia.
pi_193387961
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 mei 2020 19:52 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:

[..]

2016 en 2017? Als je doping wil bestrijden is dat wel de methode natuurlijk.
Ik ben het met je eens en vind hertesten prima.

Mijn uitspraak was meer uit monde van de bond. Men zou het zichzelf makkelijker kunnen maken door het niet doen en de sport niet opnieuw negatief in het daglicht brengen. Andere sporten zijn ook niet zo actief.
pi_193388031
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2020 19:55 schreef -XOR- het volgende:
Hopelijk gaat het genottelijk worden.

16/17 was wel hoogtij van ONZE Tom :X
Die reed toen nog enkel op AH tomatensoep.
  Moderator zaterdag 30 mei 2020 @ 20:06:19 #11
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_193388105
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2020 20:01 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Die reed toen nog enkel op AH tomatensoep.
Gelukkig zit hij nu aan Jumbo tomatensoep
pi_193388312
quote:
10s.gif Op zaterdag 30 mei 2020 20:06 schreef Momo het volgende:

[..]

Gelukkig zit hij nu aan Jumbo tomatensoep
+ Jumbo huismerk ketonen
pi_193389110
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2020 19:55 schreef -XOR- het volgende:
Hopelijk gaat het genottelijk worden.

16/17 was wel hoogtij van ONZE Tom :X
Die reed in 2017 helemaal geen Tour hè ;)

2016 wel, maar toen puur bedoeld als voorbereiding op de OS. Al ging hij toen in de tijdrit wel enorm hard.
  zaterdag 30 mei 2020 @ 21:16:29 #14
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_193389703
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 mei 2020 20:56 schreef Marcoss het volgende:

[..]

Die reed in 2017 helemaal geen Tour hè ;)

2016 wel, maar toen puur bedoeld als voorbereiding op de OS. Al ging hij toen in de tijdrit wel enorm hard.
Weet ik, ik doelde ook op 2016, zeg maar het jaar van de opmaat.
We have always been at war with Eastasia.
pi_193398357
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2020 20:01 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Die reed toen nog enkel op AH tomatensoep.
Ik meende dat hij (teveel) appels at.
pi_193398410
Maar het stuk van Winderon over 1977 vond ik interessanter. Maar een ding kan ik niet duidelijk uit dat stuk herleiden. Heeft Hennie Kuiper wel of niet Stimul gebruikt in 1977?

https://books.google.nl/b(...)per%20stimul&f=false
Hier lees ik dat hij eerst positief testte, en later bleek dat toch negatief te zijn.
  Moderator zaterdag 27 juni 2020 @ 18:47:42 #17
362868 crew  Slobeend
of all places
pi_193818277
sporza twitterde op zaterdag 27-06-2020 om 18:41:21 Fransen sluiten 2 jaar onderzoek af: geen bewijzen van motortjes in het peloton

https://t.co/AqKyWbaVaq https://t.co/sCMhxJYcD3 reageer retweet
We kunnen weer rustig slapen.
Vaughters twitterde op zaterdag 27-06-2020 om 17:45:09 @BrianCooksonOBE The stupidest waste of emotion and resources. And a very unfortunate election issue. Enjoy the “I told you so” smile. reageer retweet
  zaterdag 27 juni 2020 @ 18:51:33 #18
214643 Nober
#Altijdtegenons
pi_193819213
quote:
Blijft er merkwaardig uitzien.
pi_193878116
Op de website van Ray een interessant stuk over Jordi van Loon:

quote:
Het afgelopen decennium testte slechts een handjevol Nederlandse wielrenners positief. Over de dopingovertreding van Jordi van Loon werd niets bekend gemaakt. Het was tot dusver nog altijd onbekend waar hij een foute plas inleverde en op welk product hij in 2018 werd betrapt. De Brabander doorbreekt tegenover Cycling Opinions de stilte en vertelt hoe hij ondanks een attest toch positief testte, maar vooral hoe hij naar eigen zeggen als ‘kleine’ sporter geen kans maakte om zijn onschuld aan te tonen.

Het besef dat zijn wielercarrière voorbij is, heeft zich langzaam meester gemaakt van Jordi van Loon. Toch kan hij niet zomaar het verleden laten rusten. Hij blijft volharden in zijn onschuld en het frustreert hem enorm dat hij nooit een eerlijke kans heeft gekregen om zich te verdedigen tegen zijn positieve dopingtest op 19 augustus 2018 na de Ronde van de Achterhoek. Voor het eerst wil de 24-jarige ex-wielrenner zijn verhaal doen.

...
Volledig artikel: https://www.cyclingopinio(...)loos-in-dopinggeval/
  Moderator dinsdag 7 juli 2020 @ 16:16:30 #21
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_193975770
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 juni 2020 18:47 schreef Slobeend het volgende:
sporza twitterde op zaterdag 27-06-2020 om 18:41:21 Fransen sluiten 2 jaar onderzoek af: geen bewijzen van motortjes in het peloton

https://t.co/AqKyWbaVaq https://t.co/sCMhxJYcD3 reageer retweet
We kunnen weer rustig slapen.
Vaughters twitterde op zaterdag 27-06-2020 om 17:45:09 @:BrianCooksonOBE The stupidest waste of emotion and resources. And a very unfortunate election issue. Enjoy the “I told you so” smile. reageer retweet
quote:
De Internationale WielerUnie heeft Jean-Christophe Péraud de laan uitgestuurd. De 43-jarige ex-prof was er sinds eind 2017 aan de slag als technisch manager. De Fransman hoopt nu op een terugkeer als coach in het peloton.

In april kondigde de UCI al bezuinigingsmaatregelen aan. Door de vele afgelastingen van wedstrijden en het verschuiven de Olympische Spelen naar volgend jaar, liep de Wielerunie veel inkomsten mis. Er werden een aantal acute maatregelen genomen zoals technische werkloosheid van het personeel en bezuinigingen op projecten. Ook Christophe Péraud is daar niet aan de besparingen ontsnapt. 30 juni was zijn allerlaatste dag in dienst van de UCI.

Meer dan twee jaar was Péraud, die als ingenieur is opgeleid, er aan de slag als technisch manager. Met als belangrijkste taak de strijd aan te gaan tegen mechanische fraude. “Hier hangt de geloofwaardigheid van onze sport vanaf”, toeterde David Lappartient. “Het is een van onze absolute prioriteiten.”

Het Franse L’Equipe bericht nu dat de missie van Péraud beëindigd is. “En dat is ook wel zo”, vertelt hij aan L’Equipe. “Toch deels. Ze is beëindigd omdat ik mij ervan bewust ben dat er op het hoogste niveau van het wielrennen geen sprake is van mechanische fraude. Anderzijds weer niet omdat de UCI er nog niet in geslaagd is he grote publiek te garanderen dat die fraude niet bestaat.” Péraud wil zijn kennis in de toekomst ten dienste stellen van een profteam.
Einde tijdperk tablet.

Klinkt wel een beetje alsof de UCI geen zin meer heeft om de boel te controleren. Dat lijkt me dan weer een totaal verkeerd signaal. Alsof je stopt met dopingcontroles omdat je een jaar lang niemand betrapt hebt.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
pi_193976467
quote:
9s.gif Op dinsdag 7 juli 2020 16:16 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

[..]

Einde tijdperk tablet.

Klinkt wel een beetje alsof de UCI geen zin meer heeft om de boel te controleren. Dat lijkt me dan weer een totaal verkeerd signaal. Alsof je stopt met dopingcontroles omdat je een jaar lang niemand betrapt hebt.
Kortom, wordt vervolgd.

Die röntgenbak kostte ook klauwen met geld natuurlijk. Tablet had voor de schijn mogen overleven.
  dinsdag 7 juli 2020 @ 17:04:08 #23
168304 Mani89
We try not to sexualize them.
pi_193976524
quote:
9s.gif Op dinsdag 7 juli 2020 16:16 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

[..]

Einde tijdperk tablet.

Klinkt wel een beetje alsof de UCI geen zin meer heeft om de boel te controleren. Dat lijkt me dan weer een totaal verkeerd signaal. Alsof je stopt met dopingcontroles omdat je een jaar lang niemand betrapt hebt.
Peraud reed in 2014 zelf met een motortje.
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
pi_193977367
Tijdens Corona geen of amper doping controles en controles op mechanische fraude afschaffen, ik gok op een recordtijd naar la Planche de Belle file van Roglic.
pi_193979417
Maar op Femke VDD na is er toch nooit iets serieus gevonden? Peraud zal zeggen dat het wel voorkomt maar voor hem is (was inmiddels) het een inkomstenbron.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')