abonnement Unibet Coolblue
pi_193190553
New coronavirus outbreak at meat processing plant sparks concern across Germany.

Germany has uncovered another cluster of coronavirus infections at an abattoir fuelling alarm about working conditions in the country's meat packing plants.

A total of 92 employees at the Westfleisch slaughterhouse in Lower Saxony state have tested positive, local authorities in Osnabrûck district announced late Sunday.

The plant has been closed until further notice and staff have been placed in quarantine, joining a string of German slaughterhouses that have suffered similar outbreaks.
https://www.thelocal.de/2(...)ncern-across-germany
pi_193190557
France hit by new Covid-19 outbreaks in two abattoirs.

Around a hundred people are believed to have been infected by the coronavirus in newly discovered outbreaks in two French abattoirs.

One abattoir is in the central Val de Loire region near the city of Orléans. The other is in the northwestern region of Brittany.

Regional health officials said 63 of the 209 workers at the Breton slaughterhouse had so far tested positive for the virus.

At the slaughterhouse in Fleury-les-Aubrais, near Orléans, officials there said they had detected a “cluster” of 34 cases among the 400 workers. Another 40 were tested on Sunday with others following on Tuesday.

https://www.france24.com/(...)aks-in-two-abattoirs
pi_193190856
CORONA LEGT GROTE DUITSE ZEUGENSLACHTERIJ STIL.

De Duitse zeugenslachterij Westcrown, een joint-venture van Danish Crown en Westfleisch, is genoodzaakt de deuren voorlopig te sluiten. Een derde van de circa 300 slachterijmedewerkers is besmet met het coronavirus , zo blijkt uit testresultaten.



De locatie van Westcrown ligt in Dissen, nabij Osnabrück. Dit is het hart van de Duitse varkenssector in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Westcrown ontstond in 2015 en werd een jaar later operationeel. Jaarlijks worden een krappe 700.000 fokzeugen geslacht, wat neerkomt tussen de 10.000 en 15.000 slachtingen per week.
https://www.boerenbusines(...)eugenslachterij-stil

In Germany there have been more than 300 confirmed cases at the Müller Fleisch plant in Birkenfeld. The owners called it the “most serious crisis” in the plant’s history.
https://www.theguardian.c(...)with-virus-outbreaks
  maandag 18 mei 2020 @ 12:36:44 #254
489693 Markesh
Antispecisist
pi_193190996
CORONA EN ANDERE ZOÖNOSEN

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het virus lijkt namelijk sterk op SARS uit 2003, maar dan gemuteerd in een versie die veel makkelijker en sneller van mens op mens wordt doorgegeven. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. SARS-CoV-2 is een zoönose, een ziekte die van dieren op mensen kan overspringen. Ook ebola, BSE en de pest zijn zoönosen.

Zoönosen zijn ziektes die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen. Dieren worden ziek door de manier waarop mensen ze houden. En mensen worden ziek door de manier waarop we dieren gebruiken. Zoönosen zouden voor mensen een belangrijke reden moeten zijn om de manier hoe we met andere dieren omgaan te herbekijken.

SARS-COV-2 (CORONAVIRUS)
Wetenschappers vermoeden dat het coronavirus afkomstig is van de Chinese Hoefijzervleermuis. 1 Daar hebben ze het virus nog niet bij aangetroffen, maar wel virussen die een zeer grote gelijkenis vertonen. Ook de SARS-epidemie van 2003 kwam bij dit diertje vandaan. Overigens is de mens niet ziek geworden van contact met deze vleermuis. Dat is een misverstand. Sterker nog, een dier zoals dit, is het reservoir. Het reservoir leeft met het virus en wordt daar zelf hoogstwaarschijnlijk niet ziek van. In zijn natuurlijke omgeving geeft het reservoir het virus door aan een zogenaamd gastdier. Dat kan door bijten zijn, maar ook via ontlasting of bloed. Wie het gastdier was van SARS-Cov-2, weten de wetenschappers nog niet zeker. In het geval van SARS 2003, was dat de civetkat en ze denken ook dit keer aan een soortgelijk dier.

Het probleem ontstaat nog niet in de jungle, waar reservoir en gastdier thuishoren. Het probleem ontstaat wanneer het gastdier wordt bejaagd door mensen, uit de jungle gehaald en in een menselijke omgeving, met gebrekkige hygiëne wordt geslacht. Zoals op de populaire en grootschalige dierenmarkten in China. Officieel zijn ze verboden, want de Chinese autoriteiten onderkennen de risico’s, maar handhaving is lastig. Als een gastdier zoals de civetkat vervolgens onder de mensen wordt gebracht en daar in de open lucht wordt geslacht, komt het virus vrij via bloed of ontlasting. Mogelijk zelfs via aanraking of bijten. De mensenmassa’s op de markt doen vervolgens de rest. Mensen die nog niet in contact zijn gekomen met het virus, hebben er nog geen weerstand tegen. Dan kan zo’n virus snel om zich heen grijpen.

In China is het na de uitbraak van het coronavirus verboden om nog langer wilde diersoorten te verhandelen en te eten. 2 Overheden wereldwijd nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er is echter een eenvoudige manier om de bron van veel van dit soort infectieziekten aan te pakken. Namelijk: stoppen met dieren houden en eten.


HOE VERSPREIDEN ZIEKTES ZICH TUSSEN DIEREN EN MENSEN?
Zoönosen kunnen bacterieel, viraal of parasitair zijn of onconventionele agentia omvatten (zoals prionen bij BSE). Wetenschappers schatten dat meer dan 6 op de 10 bekende infectieziekten bij mensen kunnen worden verspreid door dieren, en 3 op de 4 nieuwe of opkomende infectieziekten bij mensen komen van dieren.

Er zijn verschillende manieren waarop mensen geïnfecteerd kunnen raken met ziektekiemen die zoönosen kunnen veroorzaken:

1. Rechtstreeks contact: In contact komen met het speeksel, bloed, urine, slijm, ontlasting of andere lichaamsvloeistoffen van een besmet dier. Voorbeelden hiervan zijn het aaien of aanraken van dieren, en bijten of krabben. Voorbeelden daarvan zijn rabies (hondsdolheid) en Dermatophytose (ringworm).

2. Indirect contact: In contact komen met gebieden waar dieren leven en rondlopen, of objecten of oppervlakken die zijn besmet met ziektekiemen zoals aquariumwater, leefgebieden voor huisdieren, kippenhokken, schuren, planten en grond, maar ook huisdiervoer en waterbakjes. Voorbeelden zijn Q-koorts, Toxoplasmose.

3. Vectoraal gedragen: gebeten worden door een teek, of een insect zoals een mug of een vlo. Voorbeelden zijn de pest en de ziekte van Lyme.

4. Voedsel: Elk jaar wordt 1 op de 6 Amerikanen ziek door het eten of drinken van iets onveiligs, zoals ongepasteuriseerde (rauwe) melk, ondergekookt vlees of eieren, of rauwe groenten en fruit die besmet zijn met uitwerpselen van een besmet dier. Besmet voedsel kan leiden tot ziekte bij mensen en dieren, ook bij huisdieren. Voorbeelden zijn BSE, Campylobacter, en Salmonella.

5. Watergedragen: Drinken of in contact komen met water dat besmet is met uitwerpselen van een besmet dier. Voorbeelden zijn Giardiasis, E. coli, Campylobacter.


ANDERE ZOÖNOSEN
PEST
Misschien wel de bekendste zoönose is de pest. De ziekte heeft in het verleden tot massale sterfte onder de Europese bevolking geleid. De Zwarte Dood was een van grootste pandemieën die de mensheid heeft moeten doorstaan. Tussen 1347 en 1351 werden miljoenen mensen ziek. Naar schatting stierven er zo’n 75 tot 200 miljoen mensen; een derde van de Europeanen kwam om door de ziekte.5 De laatste gevallen van pest in Nederland en België waren aan het begin van de 20e eeuw. Pest is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis. De ziekte is een zoönose omdat de bacterie wordt overgedragen van dieren naar mensen.

De pest werd veroorzaakt door een bacterie, de Yersinia pestis. Deze bacterie bevond zich in vlooien en luizen. Tot voorheen werd aangenomen dat de vlooien die de ziekte verspreidden zich nestelden in de vacht van zwarte ratten. Daarmee werd de rat dus als de grote boosdoener voor de verspreiding van de ziekte door Azië en Europa beschouwd. Onderzoekers van de universiteiten van Oslo en Ferrara hebben echter geloofwaardig bewijs gevonden dat het niet de ratten waren die de dodelijke vlooien met zich meedroegen maar vooral ook de mensen zelf.

Er bestaan drie typen pest: builenpest, longpest en septische infecties als gevolg van pest. Directe overdracht van persoon tot persoon komt niet voor, behalve in het geval van longpest, waarbij ademhalingsdruppels de infectie kunnen overbrengen van de patiënt naar anderen die in nauw contact staan met de patiënt.

SPAANSE GRIEP
De Spaanse griep was een beruchte griep-pandemie uit de jaren 1918-1919. Deze wereldwijde epidemie eiste naar schatting 20 tot 100 miljoen levens, een aantal dat het totale dodental van de Eerste Wereldoorlog ruimschoots overtreft.

Er bestaan ten minste twee theorieën over de oorsprong van het virus.

Sommige onderzoekers nemen aan dat de oorzaak van de griep een gemuteerd varkensvirus uit China was, dat misschien via Chinese spoorwegarbeiders in de VS belandde.

Een tweede theorie is dat het vogelvirus spontaan muteerde in Fort Riley, Kansas. In dit fort fokte men kippen en varkens voor eigen gebruik. Een kok zou besmet kunnen zijn geraakt met het virus, dat vanuit de kippen via de varkens dus bij de mens aankwam. Door mutatie was het virus in staat om besmetting van mens tot mens tot stand te brengen.

In september 2005 zijn microbiologen van het US Armed Forces Institute for Pathology erin geslaagd om het virus na te maken. Het onderzoek was gebaseerd op viraal RNA uit de long van een soldaat die in 1918 was gestorven. De eiwitmantel van het virus had een structuur met als type H1N1, van oorsprong een vogelgriep virus.

SARS
Severe Acute Respiratory Syndrome heeft wereldwijd ruim 8000 mensen in ziekenhuizen terecht doen komen en ten minste 725 levens gekost. De coronavirussen, waartoe het Sars-virus behoort, zijn lid van de orde van Nido-virussen. Een groep van virussen die tot luchtweginfecties kunnen leiden bij mensen en dieren. De meeste coronavirussen leiden bij besmetting, net als rhinovirussen, tot een gewone verkoudheid. Over het algemeen veroorzaken ze verkoudheid in de winter en vroeg in de lente.

Analyse van patiëntenmateriaal en van virussen die zijn geïsoleerd uit dieren op een markt in Guandong, wijzen op een direct verband tussen het menselijke SARS-virus en coronavirussen die werden aangetroffen in civetkatten en een wasbeerhond. “We hebben sterke aanwijzingen dat het virus, waarschijnlijk op de markten waar civetkatten worden verkocht, is overgegaan van dieren op mensen”, zeggen Malik Peiris en Leon Poon, onderzoekers van het eerste uur in het Queen Mary Hospital in Hongkong. “De virussen lijken heel sterk op elkaar.”

MERS
MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome. Net zoals SARS en SARS-CoV-2 hoort het MERS-virsus tot de corona-virusgroep, een groep van virussen die tot luchtweginfecties kunnen leiden bij mensen en dieren. 8 De meeste coronavirussen leiden bij besmetting, net als rhinovirussen, tot een gewone verkoudheid. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dromedarissen in het Midden-Oosten het virus kunnen overdragen op mensen.

De precieze herkomst van het virus is echter nog onbekend. Nieuwe virussen kunnen het gevolg zijn van een verandering van een bestaand virus. Dat nieuwe virus gedraagt zich daardoor anders en kan ziekmakender worden. Sommige virussen geven een milde infectie bij dieren, terwijl ze bij mensen ernstiger infecties kunnen veroorzaken en omgekeerd.

EBOLA
Ebola is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt en vaak gepaard gaat met bloedingen in het lichaam. 9 De ziekte heet officieel ebola hemorragische koorts en wordt veroorzaakt door een virus (ebolavirus, een van de filovirussen). Andere virussen die hemorragische koorts kunnen veroorzaken zijn onder meer het marburgvirus en het lassavirus.

De ziekte ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden. In dat jaar waren er uitbraken in Soedan en het toenmalige Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo). Ebola veroorzaakte in de jaren daarna meerdere epidemieën in verschillende Afrikaanse landen.

Vleermuizen zijn de meest waarschijnlijke bron voor filovirussen. Deze virussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen, kunnen met het virus worden besmet. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen.

VOGELGRIEP
Vogelpest, vogelgriep of aviaire influenza is een ziekte die voorkomt bij vogels, voornamelijk hoenderachtigen. De ziekte veroorzaakt griepachtige verschijnselen, met sufheid, tranende ogen en opgezette kelen. Ook verkleurt de kam van de vogel. Sommige vogels sterven direct na de eerste besmetting. De incubatietijd bedraagt drie dagen tot twee weken. De ziekte is dodelijk voor kippen, kalkoenen en eenden. De veroorzaker van de ziekte is een variant van het influenzavirus: het influenza A-virus. Dit virus is zeer variabel, zodat telkens nieuwe varianten ontstaan. Een laagpathogeen aviair influenzavirus kan muteren tot een hoogpathogeen virus dat een zeer besmettelijk en dodelijk is voor de meeste vogelsoorten.

Ook zoogdieren, waaronder mensen, kunnen door het vogelpestvirus worden besmet. In Hongkong overleden in 1997 zes slachtoffers aan besmetting met de H5-variant. Ook kan het virus bij mensen een niet-besmettelijke oogontsteking (conjunctivitis) veroorzaken. Tijdens de vogelpestuitbraak in 2003 in Nederland bleek dat ook in varkens de aanwezigheid van antistoffen tegen het vogelpestvirus kan worden aangetoond. Dit bleek het geval te zijn op gemengde boerenbedrijven, met zowel varkens als kippen.

Op 17 april 2003 overleed in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch een 57-jarige dierenarts aan een ernstige longontsteking. In de longen van deze dierenarts werd het vogelgriepvirus aangetoond.10 Omdat er geen andere mogelijke verklaring is gevonden voor het ziektebeeld, is er een sterke aanwijzing dat de man is overleden aan de gevolgen van infectie met het vogelgriepvirus. In 2004 zijn er 65 mensen gestorven door het vogelpestvirus in Thailand, Cambodja, Vietnam, China en Indonesië.11 Eind december 2007 maakte het Egyptische ministerie van Gezondheid bekend dat er vier mensen binnen een week aan de H5N1-variant zijn overleden.


NIPAHVIRUS
Nipahvirus is een lid van de familie Paramyxoviridae, genus Henipavirus. Het virus lijkt te worden gehandhaafd in vleerhonden (genus Pteropus), die mensen kunnen infecteren door directe blootstelling aan hun speeksel of uitwerpselen, inclusief door gecontamineerd voedsel, vooral palmsap. Vleerhonden kunnen het virus ook overdragen op intermediaire gastheren, vooral varkens, die een ademhalingsziekte ontwikkelen en het virus kunnen overbrengen op mensen.

Serologisch bewijs van infectie werd ook opgemerkt in katten, honden en paarden. Varkenshouders en slachthuismedewerkers hebben een verhoogd risico. Overdracht van mens op mens werd occasioneel waargenomen door blootstelling aan lichaamsvloeistoffen.

BSE
BSE staat voor Bovine Spongiforme Encephalopathie. Het is een ziekte die voorkomt bij runderen. Daarnaast bestaat de vrees dat het ook kan voorkomen bij kleine herkauwers. Tot nu toe is onder natuurlijke omstandigheden slechts één geval van BSE bij een Franse geit vastgesteld.

Bij deze ziekte wordt het centrale zenuwstelsel van de dieren aangetast. Er ontstaan microscopisch kleine holtes in de hersenen van de dieren, waardoor het gedrag verandert (schrikreacties, overgevoeligheid voor licht, geluid, aanraken) en bewegingsstoornissen ontstaan wat uiteindelijk leidt tot de dood.

Zowel de menselijke variant als die bij koeien worden niet veroorzaakt door een virus of een bacteriële infectie. BSE is een mutatie van in het brein aanwezige eiwitten. Bij schapen en geiten komt scrapie voor. Besmetting van mensen via schapen en geiten is nooit aangetoond. Verder komen vergelijkbare ziektebeelden voor bij herten (Chronic wasting disease (CWD)) en nertsen (Transmissible Mink Encephalopathy (TME)). Een Amerikaans onderzoeksteam vermoedde een mogelijke besmetting van nertsenbedrijven in 1985 in Stetsonville (Wisconsin, USA) waar aan de dieren karkassen werden gevoederd van melkkoeien die leden aan het zgn. "downer cow" syndroom.

Katten kunnen Feliene spongiforme encefalopahtie (FSE) krijgen. De in de dierentuinen vastgestelde gevallen worden veroorzaakt door het voederen van besmette karkassen of slachtafval aan de wilde katten. Onderzoek van enkele gevallen toonde aan dat de FSE het gevolg was van het feit dat de BSE-agens de barrière tussen soorten had overschreden. De bij huiskatten vastgestelde gevallen moeten worden toegeschreven aan diervoeder dat het B.S.E-agens bevat.

TUBERCULOSE (TBC)
Tuberculose (tbc) is een besmettelijke infectieziekte veroorzaakt door Mycobacterium tuberculosis of de bacil van Koch. Dat is een bacterie genoemd naar Koch, de Duitse bacterioloog die ze in 1882 ontdekte. Vroeger werd tbc de tering genoemd, naar het uitgeteerde uitzicht van de sterk vermagerde en ondervoede patiënten. Deze bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen.

De tuberkelbacil is een parasiet die zich alleen binnen een menselijke (of dierlijke) gastheer kan vermenigvuldigen. Een infectie met de bacterie gebeurt in de regel door hoesten, niezen of spreken. Een enkele uit de kluiten gewassen hoest kan zo’n 3.000 infectieuze druppels genereren en er zijn slechts een tiental bacillen nodig om iemand te besmetten. Speekseldruppeltjes volgeladen met bacteriën komen aan hoge snelheid in de lucht terecht. De druppeltjes drogen wel snel op, maar de opgedroogde bacillen kunnen nog dagenlang infectieus in de lucht aanwezig blijven, klaar om nietsvermoedende passanten te besmetten. Tbc kan alle weefsels en organen aantasten, maar alleen longtuberculose is besmettelijk. Mensen kunnen echter ook worden geïnfecteerd door de consumptie van voedsel dat tuberculosebacteriën bevat. Zo kunnen mensen besmet raken door het drinken van melk van koeien die lijden aan rundertuberculose. Rundertuberculose wordt veroorzaakt door Mycobacterium bovis.

Tuberculose is allerminst een ziekte van het verleden.18 Ze rukt langzaam maar zeker op, ook bij ons. De laatste dertig jaar leek tuberculose in de westerse wereld onder controle dankzij de verbeterde leef- en werkomstandigheden en de ontwikkeling van de antibiotica. Ook in sommige derdewereldlanden kwam de ziekte minder vaak voor. De interesse voor tbc zwakte geleidelijk af, maar het optimisme blijkt voorbarig. Een derde van de wereldbevolking is besmet met tbc, maar slechts tien procent wordt ook ziek. Momenteel is tuberculose weer een van de zwaarste epidemieën van de derde wereld. Ook in het Westen wordt de ziekte de afgelopen jaren vaker gesignaleerd.

Als er een nieuwe epidemie van tbc is, waarom vaccineren we dan niet massaal de wereldbevolking? Er is al een vaccin sinds de jaren 1920. Het wordt alleen aangeboden aan mensen met een hoger risico, zoals kinderen die voor lange tijd naar een land gaan met een hoge besmettingsgraad. Wereldwijd zijn dus heel wat mensen ingeënt tegen de ziekte. Toch roept het vaccin de epidemie geen halt toe. Het is dan ook een vrij controversieel middel waarvan de bescherming op zijn minst vragen oproept. Bij jonge kinderen biedt het BCG-vaccin vaak enige bescherming tegen een aantal ernstige vormen van tuberculose (zoals die vorm die hersenvliesontsteking veroorzaakt), maar het is slechts matig effectief bij volwassenen.

Q-KOORTS
Ook Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan, een zoönose dus. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de infectiebron voor mensen. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar. Tussen 2007-2011 was er een Q-koortsepidemie in Nederland. De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de bacterie inzit, tijdens de lammerperiode (februari tot en met mei) van geiten en schapen. Dat betekent dat mensen besmet kunnen worden door dieren die de bacterie dragen.

Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft geen klachten. De mensen die wel klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld. Soms verloopt Q-koorts ernstiger. Dan begint de ziekte in korte tijd met heftige hoofdpijn, hoge koorts en een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. De bacterie kan een leverontsteking veroorzaken. Deze klachten komen echter ook bij andere ziektebeelden voor. Mannen hebben vaker last van Q-koorts dan vrouwen en ook mensen die roken worden vaker ziek. Veel mensen die Q-koorts hebben gehad, zijn daarna nog lange tijd moe. Wanneer er ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat gemiddeld 2 à 3 tot 6 weken na de besmetting. Soms kan Q-koorts tot een chronische infectie leiden. Dan is er vaak een ontsteking aan het hart. Chronische Q-koorts komt meestal voor bij patiënten met een afweerstoornis en hartpatiënten. Bij zwangere vrouwen kan een eerder doorgemaakte Q-koortsinfectie tot chronische Q-koorts leiden.

Vooral vruchtwater en de moederkoek van besmette dieren bevatten grote hoeveelheden bacteriën. De bacterie kan ook in melk, mest en urine zitten, maar niet in het vlees van de geit of het schaap. Ook andere dieren zoals koeien en huisdieren kunnen besmet zijn en de infectie overdragen op mensen. In Nederland is dit nog niet of nauwelijks gebeurd. De bacterie kan maanden tot jaren overleven in de omgeving. Het drinken van rauwe melk kan ook een bron van besmetting zijn. De bacterie wordt inactief door pasteurisatie of koken. Dieren zijn besmettelijk zolang zij de bacterie bij zich dragen. Er is in Nederland alleen een vaccin voor dieren beschikbaar.

Als een patiënt overlijdt aan Q-koorts is dat vrijwel altijd ten gevolge van chronische Q-koorts. Chronische Q-koorts is echter niet meldingsplichtig waardoor de GGD en het RIVM daar geen informatie over hebben. Een schatting van het aantal sterfgevallen is beschikbaar vanuit de landelijke database die beheerd wordt door onderzoekers vanuit het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), het Radboud UMC, en het Jeroen Bosch ziekenhuis. Q-koorts-experts van die ziekenhuizen hebben op basis van de database vastgesteld dat de afgelopen tien jaar 74 patiënten zeker of waarschijnlijk aan Q-koorts zijn overleden.

In 2018 waren er in Nederland 13 gemelde acute Q-koortspatiënten. Tussen 2013 en 2018 waren dat er tussen de 12 en 28. In 2012 66, in 2011 81, in 2010 504, in 2009 2354, in 2008 100 en in 2007 168.

RABIËS (HONDSDOLHEID)
Hondsdolheid is een acute, zeer dodelijke ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg (encefalomyelitis) die wordt veroorzaakt door lyssavirussen. Lyssavirussen zijn afkomstig van vleermuizen en worden in meer dan 99% van de gevallen op de mens overgedragen door honden.20

Mensen krijgen meestal hondsdolheid door de beet van een hondsdol dier. Het is ook mogelijk, maar zeldzaam, dat mensen hondsdolheid krijgen door blootstelling aan een niet-beet, waaronder krassen, schaafwonden of open wonden die worden blootgesteld aan speeksel of ander mogelijk besmettelijk materiaal van een hondsdoldier. Andere vormen van contact, zoals het aaien van een hondsdol dier of contact met het bloed, de urine of de uitwerpselen van een hondsdolheidsdier, worden niet in verband gebracht met het risico op infectie en worden niet beschouwd als een blootstelling die aanleiding geeft tot hondsdolheid.

Hondsdolheid veroorzakt meer dan 60.000 sterfgevallen per jaar over de hele wereld, waarbij de meerderheid van de gevallen in Azië en Afrika voorkomt.

HIV-AIDS
Op basis van bevindingen die de aap-oorsprong van HIV aantonen, is gemeld dat AIDS een zoönose is. Deze theorie is echter nooit bewezen en serieus in twijfel getrokken door wetenschappers.23 Verschillende argumenten tonen aan dat HIV-AIDS geen zoönose is:

Als AIDS een zoönose zou zijn, moet worden aangetoond dat AIDS rechtstreeks van een diersoort wordt overdragen, net als hondsdolheid, een ziekte die rechtstreeks van dieren wordt overdragen.
Ondanks langdurige en frequente blootstelling van de mens aan met SIV (('Simian' of 'aap' in plaats van 'Human' Immunodefeciency Virus) besmette apen in Afrika zijn er slechts elf gevallen van overdracht van mens op mens bekend, en slechts vier daarvan hebben geleid tot een significante overdracht van mens op mens. SIV is weliswaar in staat tot kruisbestuiving, maar is dus slecht aangepast aan de verspreiding van ziekten en epidemieën. Als AIDS een zoönose zou zijn die in staat is tot een aanzienlijke verspreiding van mens tot mens, zou er een overvloed aan stichterssubtypes en -groepen zijn.
De blootstelling van de mens aan SIV is duizenden jaren oud, maar AIDS is pas in de 20e eeuw ontstaan. Als AIDS een zoönose was die zich onder de menselijke bevolking verspreidde, zou het zich tijdens de slavenhandel naar het Westen hebben verspreid.
Experimentele overdracht van SIV's op verschillende soorten apen wordt vaak goed gecontroleerd door de nieuwe gastheer, waaruit blijkt dat het virus en niet de ziekte wordt overgedragen.
Daarom concluderen wetenschappers dat de overdracht van SIV's op zichzelf niet de basis vormt voor een zoönose. Overdracht op zich is niet de belangrijkste voorwaarde voor het ontstaan van de AIDS-epidemie. Alle HIV's zijn wel afkomstig van apensoorten, maar AIDS is geen zoönose en deze verklaring kan op zich niet de oorzaak zijn van de AIDS-epidemie. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen AIDS en echte zoönosen (bijvoorbeeld hondsdolheid).


Het idee dat zoönosen alleen om zich heen kunnen grijpen als gevolg van onhygiënische dierenmarkten in China of centraal-Afrika is een illusie. Denk maar eens aan de Q-koorts uitbraak in Nederland of die van BSE in Engeland. Zolang de mens dieren slacht voor vlees is het wachten op de volgende uitbraak.

Special Professor Emerging en Zoonotic Viruses dr. Wim van der Poel van de Universiteit Wageningen onderzoekt al 20 jaar virale zoönosen: “Zo’n 70% van alle virussen die de mensheid in de toekomst naar verwachting zal treffen, zal van dieren afkomstig zijn. Dat is geen nieuwe ontwikkeling, dat is altijd al zo geweest. Maar we weten nu veel meer dan 20 jaar geleden.” Om in de toekomst dit soort pandemieën te voorkomen, moeten we onze relatie met dieren grondig herzien. Vooral nu het aantal (naar de mens overdraagbare) dierziekten ‘ongekend toeneemt’ zoals de Wereldvoedselorganisatie (FAO) waarschuwt.

Zoönosen zouden voor mensen een belangrijke reden moeten zijn om de vee-industrie met andere ogen te bekijken - naast een hel voor dieren en een gevaar voor milieu en klimaat, vormt deze industrie ook een bedreiging voor de volksgezondheid. Toonaangevende internationale wetenschappers stellen in een gezamenlijk rapport dat mensen ook prima plantaardig kunnen leven en dat een gevarieerd plantaardig eten gunstig is voor de gezondheid in alle levensfasen. De belangrijkste reden dat de vee-industrie dient te verdwijnen is niet dat ze een gevaar vormt voor mensen, maar dat het de rechten van dieren schendt!


Behalve epidemieën en pandemieën vormt antimicrobiële resistentie een probleem. Dit zal volgens de WHO resulteren in 10 miljoen doden per jaar vanaf 2050. In de EU wordt 70 procent van de antibiotica gebruikt om infectieziekten onder dieren (ook een groot probleem bij kweekvis) tegen te gaan, maar een gevolg hiervan is dat bacteriën resistent kunnen worden.

Conclusie:
Vandaag vallen de vitale belangen van de mens duidelijk samen met de belangen van niet-menselijke dieren. Ook ons eigenbelang zou onze houding tegenover niet-menselijke dieren dienen te veranderen. We moeten niet alleen markten in China en overal ter wereld verbieden waar levende dieren verkocht en geslacht worden. De veel verregaandere conclusies is dat we dieren compleet uit onze voedselketen moeten schrappen, voordat het te laat is.

[ Bericht 0% gewijzigd door Markesh op 18-05-2020 12:42:42 ]
  maandag 18 mei 2020 @ 12:38:43 #255
489693 Markesh
Antispecisist
pi_193191167
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2020 09:51 schreef Twentsche_Ros het volgende:

In de NL gevangenissen zijn voor zover ik weet geen uitbraken. Die zijn wellicht schoner en er zijn wellicht minder ratten (toch weer die dieren dus).
Je beseft dat je juist hiermee je eigen argumenten teniet doet, toch? Je geeft immers zelf - juist hiermee - al aan dat het dus te maken heeft met de omstandigheden (hygiëne, veiligheidsvoorschriften, etc.).
Heb je dit niet door?

Trouwens: wellicht ratten? Fijn dat je weer zo wetenschappelijk onderbouwd bezig bent. Toch wel weer knap. :)

Heb je ook bewijs voor de eventuele aanwezigheid van ratten in de Amerikaanse gevangenissen, of blijft het even hierbij?

quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2020 09:51 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Je kunt wel heel ongeduldig doen, maar dat is voor mij alleen een blijk van angst voor tegenargumenten.
In New York speelden de dieren ook een rol:
https://www.rtlnieuws.nl/(...)s-new-york-bronx-zoo
Je bent wel aan het projecteren, maar dat vergeef ik je.

Ik heb meerdere argumenten aangegeven in meerdere posts.
Ik heb al aangegeven hoe het komt dat er relatief zo veel besmettingen zijn in de gebieden die jij aandraagt. Je bent daarop geen enkele wijze en op geen enkel moment op ingegaan.
En dat, waarde heer, is al een beste kunst op zich.

Fijn dat er tijgers en katten besmet zijn geraakt in New York. Wat wil je daarmee zeggen?

[ Bericht 21% gewijzigd door Salina op 18-05-2020 13:00:28 ]
"The man who never alters his opinion is like standing water, and breeds reptiles of the mind." - William Blake, The Marriage of Heaven and Hell.
  Moderator maandag 18 mei 2020 @ 13:35:32 #257
236264 crew  capricia
pi_193191611
Een stevige discussie is prima.
Maar het mag allemaal wel wat minder op de man/vrouw.
Definitely not CIA
pi_193198516
Toon van gistermiddag en ook vanmorgen was er wat over, inderdaad. Excuses.

Blijft staan de inhoud van mijn betogen. Daar sta ik 100% achter en dat gaat niet veranderen. De muziek blijft hetzelfde; de toon mag anders. ;)

Ik merk dat de discussie me wat doet. Ik heb er namelijk een hekel aan als mensen bepaalde dingen verkondigen, aannames doen of fel stelling nemen, zonder ook maar de geringste vorm van logica, rationeel denken, wetenschappelijke onderbouwing en dergelijke.

Dat merk ik specifiek als het om dit onderwerp gaat; het al dan niet bestaande verband tussen de vleessector en het virus. Ik lees hier en elders op het subforum allerlei dingen, zonder ook maar enig bewijs, zonder logica, zonder correlatie of causaliteit. Geen onderbouwing, niets.

Zo zegt iemand dat het "aannemelijk is dat het overdraagbaar is van dieren op mensen, omdat dat andersom ook het geval is." (pagina 9, post 224).

Dit is al een bizarre aanname, nergens op gebaseerd. Wat vreemder is, is dat in de link die vervolgens wordt aangedragen om de "aanname" kracht bij te zetten, nota bene het volgende staat:

"Volgens het RIVM vormen de nertsenbedrijven – op basis van de huidige kennis over COVID-19 – geen risico voor verdere verspreiding onder mensen. Besmetting van mens op dier is mogelijk, maar de impact van de besmetting bij dieren op de humane gezondheid is verwaarloosbaar. Besmetting van mens op mens is de stuwende kracht achter de huidige coronapandemie."

De aanname dat dieren mensen kunnen besmetten, "omdat dat andersom ook het geval is", kan volgens de mensen die er toch enig verstand van hebben wel zo goed als in de prullenbak.

Ook over de nertsen en eventuele besmetting van nerts op mens, heeft het RIVM al zijn zegje gedaan:

"Het eerdere RIVM-advies om uit voorzorg niet te wandelen of fietsen in een 400 meter zone rondom een besmet nertsenbedrijf, totdat de onderzoeksresultaten bekend zijn, komt daarmee te vervallen."

Vervolgens meent dezelfde persoon te moeten notuleren dat ik dan wel "ongeduldig kan doen", maar dat mijn reacties toch echt een "blijk van angst voor tegenargumenten" moeten zijn. (p.10, post 245).

Dat vind ik dan weer verbazingwekkend.
Ik heb meermaals argumenten aangeleverd voor de notie dat er geen enkel aannemelijk bewijs is voor een verband tussen de vleesverwerkingssector en (uitbraak van) het virus. Althans, niet meer of niet minder dan het vermeende verband tussen elk willekeurige andere sector met slechte (gelijke) arbeidsomstandigheden of plekken waar veel mensen bij elkaar komen (gevangenissen, kerkgemeenschappen, b.v.).
Die argumenten heb ik, afgezien van eerder genoemde persoonlijke aanvallen mijnerzijds waarvoor ik toch enigszins excuses aanbied, toch best wel zorgvuldig gewogen en neergepend.

Daarnaast is de notie van "blijk van angst voor tegenargumenten" (p.10, post 245) op zijn minst opmerkelijk, aangezien ik de afgelopen dagen niets anders heb gedaan dan tegenargumenten opwerpen.

Op bijna geen enkel van deze argumenten is verder serieus ingegaan. Er wordt iets gezegd over "landen die je niet met elkaar moet vergelijken" en dat "sowieso tegenargumenten uit een ander land een zwaktebod zijn" (p.10, post 245).
Toevallig wordt dan in diezelfde post een link geplaatst waaruit blijkt dat er wat tijgers en katten in een ander land besmet zijn geraakt. Op zich vreemd, als tegenargumenten uit een ander land een zwaktebod zijn.

Ik heb, over dat laatste gesproken, trouwens tot twee maal toe gevraagd wat exact de link is tussen die tijgers en katten en deze discussie (over de vleesverwekingsindustrie én de discussie dat het virus eventueel overdraagbaar is van dier op mens, en niet alleen andersom).
Ik wacht nog steeds op antwoord en op bewijs (voor de aanname dat het overdraagbaar is van dier op mens; waarvan het RIVM trouwens al heeft aangetoond en gecommuniceerd dat dat niet of amper het geval kan zijn). Zie eerdergenoemde post 224.

Nergens wordt - in gelinkt artikel of elders - ook maar verwezen naar een mogelijke kans op besmetting van dier op mens, maar dat even terzijde.

Vervolgens wordt er ook nog eens beweerd dat er "wellicht" iets met ratten moet zijn in de gevangenissen, om af te sluiten met de bewering dat er "gewoon nuchter naar de situatie in Nederland wordt gekeken" door genoemde persoon. (p.10.post 245)

Dat alles bij elkaar genomen hebbende, moet ik tot de conclusie komen dat deze manier van discussiëren niet echt de mijne is, en dat ik het hier maar even bij moet (en zal) laten.
Als ik argumenten opwerp waar op geen enkel moment en op geen enkele manier op wordt ingegaan, terwijl ik alle moeite doe om de standpunten van een ander omver te doen werpen (op basis van logica, statistiek en cijfers, wetenschap of iets dergelijks) en/of de ander iets bij te brengen, dan rest mij blijkbaar niets dan dit topic gewoon met rust te laten, zodat de rest zich hier gewoon lekker kan uitleven in "nuchter denken".

Ik heb immers geen zin om als een soort Don Quichote te moeten gaan vechten tegen een soort schimmen, geesten, die je nooit kunt raken en waarvan je het nooit kunt winnen. Laat ik maar met een soort metafoor afsluiten.

Aan de gebruikers in dit topic: veel plezier en succes verder. :)
"The man who never alters his opinion is like standing water, and breeds reptiles of the mind." - William Blake, The Marriage of Heaven and Hell.
pi_193198798
Ik vind je bijdrage 1 van de weinige juist onderbouwde bijdrage in dit topic. Gewoon rationeel denken, daar waar anderen hysterisch wat roepen en nooit onderbouwd hebben, nog steeds niet.

Maar ja, het ligt allemaal aan het vlees. 94% van de bevolking eet dagelijks vlees en alleen die mensen die werken in de slachthuizen zijn in correlatie met vlees besmet geraakt. Dan moet er toch een belletje bij je gaan rinkelen of dat misschien niet komt door de arbeidsomstandigheden. Arbeidsomstandigheden die grote gelijkenissen tonen met wat is voorgevallen op de cruiseschip schepen, marine schepen, kerken, feestcafes verzorgingstehuizen etcetera etcetera.

Ik steek van het weekend weer lekker de bbq aan in de buitenlucht met wat vrienden (ja op afstand volgens de richtlijnen), dat doe ik liever dan dat ik een veganistische maaltijd nuttig in een restaurant van 10x10 met 20 man.

Gegroet
ehhhhhhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhh een glaasje prik
pi_193199718
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2020 22:04 schreef Salina het volgende:

Blijft staan de inhoud van mijn betogen.

Zo zegt iemand dat het "aannemelijk is dat het overdraagbaar is van dieren op mensen

Dit is al een bizarre aanname, nergens op gebaseerd.

De aanname dat dieren mensen kunnen besmetten, kan volgens de mensen die er toch enig verstand van hebben wel zo goed als in de prullenbak.

Ik wacht nog steeds op antwoord en op bewijs (voor de aanname dat het overdraagbaar is van dier op mens
:')!

COVID-19: a novel zoonotic disease.
The coronavirus is a zoonosis, which means it is transferable from animals to humans.
https://www.cdc.gov/onehealth/basics/zoonotic-diseases.html

Zoonotic diseases (also known as zoonoses) are caused by germs like viruses, that spread between animals and people.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4921293/
  dinsdag 19 mei 2020 @ 00:10:48 #261
34027 devlinmr
Trolivier
pi_193200026
quote:
1s.gif Op maandag 18 mei 2020 23:31 schreef Za het volgende:

[..]

:')!

COVID-19: a novel zoonotic disease.
The coronavirus is a zoonosis, which means it is transferable from animals to humans.
https://www.cdc.gov/onehealth/basics/zoonotic-diseases.html

Zoonotic diseases (also known as zoonoses) are caused by germs like viruses, that spread between animals and people.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4921293/
Ik heb vanwege het overtuigende bewijs in dit topic vandaag alle 4 mijn katten verdronken in de Rijn. Morgen is de hond aan de beurt, eerst een grote zak scoren bij de gamma. Is nog best lastig te vinden voor een retriever, maar ja veiligheid voor alles
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_193200185
quote:
1s.gif Op maandag 18 mei 2020 23:31 schreef Za het volgende:

[..]

:')!

COVID-19: a novel zoonotic disease.
The coronavirus is a zoonosis, which means it is transferable from animals to humans.
https://www.cdc.gov/onehealth/basics/zoonotic-diseases.html

Zoonotic diseases (also known as zoonoses) are caused by germs like viruses, that spread between animals and people.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4921293/
En?

Waar is het overtuigende bewijs van het gevaar van de vleesverwerkingsfabrieken (je weet wel, waar dit topic over gaat) in relatie tot het virus?

Nog niet gelezen.
"The man who never alters his opinion is like standing water, and breeds reptiles of the mind." - William Blake, The Marriage of Heaven and Hell.
  dinsdag 19 mei 2020 @ 00:50:20 #263
489693 Markesh
Antispecisist
pi_193200196
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 00:46 schreef Salina het volgende:

[..]

En?

Waar is het overtuigende bewijs van het gevaar van de vleesverwerkingsfabrieken (je weet wel, waar dit topic over gaat) in relatie tot het virus?

Nog niet gelezen.
[Quote]

Ik heb immers geen zin om als een soort Don Quichote te moeten gaan vechten tegen een soort schimmen, geesten, die je nooit kunt raken en waarvan je het nooit kunt winnen. Laat ik maar met een soort metafoor afsluiten.

Aan de gebruikers in dit topic: veel plezier en succes verder. :)


Toch niet kunnen laten...
_O-
pi_193200231
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 00:46 schreef Salina het volgende:

En?

Waar is het overtuigende bewijs van het gevaar van de vleesverwerkingsfabrieken (je weet wel, waar dit topic over gaat) in relatie tot het virus?

Nog niet gelezen.
Dit was je vraag:

quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2020 22:04 schreef Salina het volgende:

Zo zegt iemand dat het "aannemelijk is dat het overdraagbaar is van dieren op mensen

Dit is al een bizarre aanname, nergens op gebaseerd.

De aanname dat dieren mensen kunnen besmetten, kan volgens de mensen die er toch enig verstand van hebben wel zo goed als in de prullenbak.

Ik wacht nog steeds op antwoord en op bewijs (voor de aanname dat het overdraagbaar is van dier op mens
Antwoord: Covid-19 is een zoonose. Punt.
pi_193200240
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 17:41 schreef Grems het volgende:
Slaven die hun eigen planmatige uithongering toejuichen :')
Hoezo? Dieren voor de slacht hebben een veel groter gebied nodig dan een agrariër die fruit of groente vebrouwt. Liters water, gras voor hooi dat ergens moet groeien voor in de wintermaanden, graasgebieden. Je kunt veel meer voedsel produceren door groente en fruit te verbouwen... het kan nog efficiënter als je bepaalde gewassen kiest zoals bonen. Vol met proteïnen,maar vooral heel veel product per vierkante meter. Tis niet voor niets dat je in Westerns zo vaak bonen genuttigd ziet worden, tis één van de ultieme survivalfoods.

[ Bericht 0% gewijzigd door Cekuno op 19-05-2020 01:19:19 ]
pi_193200319
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2020 22:04 schreef Salina het volgende:

Ik wacht nog steeds op bewijs voor de aanname dat het overdraagbaar is van dier op mens
:')
Een aanname is een veronderstelling.

Welk bewijs denk je voor een aanname te kunnen verwachten? :')!
  dinsdag 19 mei 2020 @ 02:27:58 #267
489693 Markesh
Antispecisist
pi_193200495
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 00:56 schreef Za het volgende:

[..]

Dit was je vraag:
[..]

Antwoord: Covid-19 is een zoonose. Punt.
Klopt.
SARS-CoV2 genoemd zorgt voor de ziekte COVID-19. Dit is een zoönose net als vogel- en varkensgriep, rundertuberculose, salmonella en Q-koorts.

De huidige intensieve vee-industrie, waarbij extreem veel dieren dicht bij elkaar worden opgesloten in dichte stallen, brengt extra risico met zich mee. Bij uitbraken van dierziekten zijn steevast extreem veel dieren de dupe, door de ziekte zelf, dan wel door (preventief) ruimen. Daarnaast zijn de dieren in de vee-industrie extra vatbaar voor ziektes door de stress die ze ervaren vanwege de slechte leefomstandigheden en doordat ze zijn doorgefokt. Dit alles werkt een snelle verspreiding van ziektes en mutaties naar gevaarlijkere varianten in de hand.

Daarnaast vergroot de vee-industrie ook indirect de kans op de verspreiding van nieuwe zoönoses.
pi_193201179
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 00:56 schreef Za het volgende:

[..]

Dit was je vraag:
[..]

Antwoord: Covid-19 is een zoonose. Punt.
En? Fijn dat het een zoőnose is. Maar wat heeft dat in hemelsnaam te maken met jullie aanname/idee/veronderstelling dat er een verband is tussen de vleesverwerkingsindustrie en verspreiding van het virus?

Dit topic gaat over de vleesfabrieken. Niet over intensieve veeteelt/veehouderijen.
Je beseft het verschil?

Ik wacht nog steeds op "bewijs", iets, dat jullie mij kunnen bieden voor het bestaan van het verband tussen de vleesfabrieken en (verspreiding van het virus).

Hint: met alleen roepen dat het virus zoönose is, kom je er echt niet.
"The man who never alters his opinion is like standing water, and breeds reptiles of the mind." - William Blake, The Marriage of Heaven and Hell.
pi_193201193
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 02:27 schreef Markesh het volgende:

[..]

Klopt.
SARS-CoV2 genoemd zorgt voor de ziekte COVID-19. Dit is een zoönose net als vogel- en varkensgriep, rundertuberculose, salmonella en Q-koorts.

De huidige intensieve vee-industrie, waarbij extreem veel dieren dicht bij elkaar worden opgesloten in dichte stallen, brengt extra risico met zich mee. Bij uitbraken van dierziekten zijn steevast extreem veel dieren de dupe, door de ziekte zelf, dan wel door (preventief) ruimen. Daarnaast zijn de dieren in de vee-industrie extra vatbaar voor ziektes door de stress die ze ervaren vanwege de slechte leefomstandigheden en doordat ze zijn doorgefokt. Dit alles werkt een snelle verspreiding van ziektes en mutaties naar gevaarlijkere varianten in de hand.

Daarnaast vergroot de vee-industrie ook indirect de kans op de verspreiding van nieuwe zoönoses.
Zie boven. Topic gaat over de vleesindustrie
NIET over veeteelt.

Dat het zoőnose is, betekent NIET automatisch dat er een verband bestaat tussen de vleesindustrie en verspreiding van het virus.

Overigens zijn enkelen hier wel zowat de enigen die denken dat er eem verband is tussen de vleesfabrieken en verspreiding van het virus. Waar zijn de experts met deze mening? De wetenschap?
De rest houdt het gewoon bij de werkomstandigheden. Zoals in eerste instantie veruit het meest aannemelijk lijkt uiteraard.
"The man who never alters his opinion is like standing water, and breeds reptiles of the mind." - William Blake, The Marriage of Heaven and Hell.
pi_193205397
Vanwege de vleermuis-covid link wellicht interessant:

In de veestallen in Nederland vliegen vleermuizen rond, sterker nog, boeren in het zuiden hangen zelfs speciale kasten op in en rond de stallen om vleermuizen te lokken.



In Noord-Brabant en Limburg is er zelfs de vereniging 'boer zoekt vleermuis'. Een impressie:





En uiteraard bv:


[ Bericht 4% gewijzigd door Za op 19-05-2020 13:29:57 ]
  dinsdag 19 mei 2020 @ 15:34:21 #271
34027 devlinmr
Trolivier
pi_193207249
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 13:15 schreef Za het volgende:
Vanwege de vleermuis-covid link wellicht interessant:

In de veestallen in Nederland vliegen vleermuizen rond, sterker nog, boeren in het zuiden hangen zelfs speciale kasten op in en rond de stallen om vleermuizen te lokken.

[ afbeelding ]

In Noord-Brabant en Limburg is er zelfs de vereniging 'boer zoekt vleermuis'. Een impressie:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

En uiteraard bv:
[ afbeelding ]
Geloof niet dat er in Nederland Vleerhonden zijn... Ergo, je sleept er weer van alles bij zonder een punt te maken

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 7% gewijzigd door devlinmr op 19-05-2020 16:14:29 ]
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_193207925
Als de medewerkers in de slachthuizen besmet waren geraakt door het vlees, dan lag er al lang geen plakkie worst meer bij de slager. en waren er inmiddels al miljoen besmet in NL.

blijf je veganistische agenda maar lekker pushen. Zoals ik reeds eerder zei, veganisten zijn de jehovas in de voedsel industrie.
ehhhhhhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhh een glaasje prik
pi_193208742
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 15:34 schreef devlinmr het volgende:

Geloof niet dat er in Nederland Vleerhonden zijn... Ergo, je sleept er weer van alles bij zonder een punt te maken

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De smerige corona verspreiders vliegen vrijelijk in de stallen tussen het vleesvee in Nederland, worden zelfs aangelokt.

Er is tevens sprake van verspreiding van allerlei coronavirussen tussen verschillende vleermuissoorten onderling én tussen vleermuizen en varkens.

Eet smakelijk.
  dinsdag 19 mei 2020 @ 17:57:14 #274
34027 devlinmr
Trolivier
pi_193209447
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 17:13 schreef Za het volgende:

[..]

De smerige corona verspreiders vliegen vrijelijk in de stallen tussen het vleesvee in Nederland, worden zelfs aangelokt.
bewijs dat Nederlandse vleermuizen corona hebben
quote:
Er is tevens sprake van verspreiding van allerlei coronavirussen tussen verschillende vleermuissoorten onderling én tussen vleermuizen en varkens.
bewijs dat ze covid 19 verspreiden in Nederland
quote:
Eet smakelijk.
Dank je.. spareribs vanavond
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_193210172
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 17:57 schreef devlinmr het volgende:

bewijs dat Nederlandse vleermuizen corona hebben

bewijs dat ze covid 19 verspreiden in Nederland
Ik zou zeggen, onderwerp ze zelf aan een onderzoekje vanavond in de stal tussen de varkens.

Ik zie uit naar je bevindingen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')