FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Zonnepanelen. Deel 32 -De zomer gaat beginnen, gratis stroom
ikweethetooknietmaandag 4 mei 2020 @ 22:49
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Schnitzelsmaandag 4 mei 2020 @ 23:02
Ik ben mezelf aan het orienteren om zonnepanelen te laten plaatsen. Zijn er ergens tips waar ik op moet letten bij het kiezen van een partij? Na even googlen lijkt het haast wel of er honderden leveranciers en installateurs zijn. Is het uberhaupt raadzaam verder te kijken dan plusminus 50km van je woonplaats i.v.m de prijs?
Vonkenboerdinsdag 5 mei 2020 @ 06:28
Heb nog steeds het idee dat in de zonnepanelen markt veel van die cowboys zijn die vooral snel geld willen verdienen en vooral zoveel mogelijk adresjes op een dag willen doen en maar gewoon wat aankloten.

Zou vooral eens binnen je eigen regio kijken en her en der wat offertes aanvragen.
ikweethetooknietdinsdag 5 mei 2020 @ 19:34
Beste dag van het hele jaar vandaag *O*
Bijna 25kwh met 14 panelen op zuid
8-) 8-) ^O^
Underdoggydinsdag 5 mei 2020 @ 19:44
quote:
6s.gif Op dinsdag 5 mei 2020 19:34 schreef ikweethetookniet het volgende:
Beste dag van het hele jaar vandaag *O*
Bijna 25kwh met 14 panelen op zuid
8-) 8-) ^O^
Ik heb zo te zien nog last gehad van 9 wolken... hij levert nog energie dus nog geen eindscore van de dag hier!
MeisjeEmmen1986dinsdag 5 mei 2020 @ 20:26
Vandaag nog geen eindstand.

Maar denk niet dat hij 22 maart gaat overtreffen.... dat was 34,96 kWh met 16 panelen zuid....
Miniemdinsdag 5 mei 2020 @ 20:51
32kwh, 13 panelen op Zuid. Ze liggen hier net 5 dagen. Beste dag tot nu toe. *O*
Faraday01dinsdag 5 mei 2020 @ 21:28
Vandaag zat 0,2 kWh onder het record en dat terwijl er vanmiddag wat wolken voorbij kwamen. Dus had gemakkelijk een record kunnen zijn, morgen nieuwe poging :)
Atmozdinsdag 5 mei 2020 @ 21:32
Vanmiddag om 12u eindelijk (de helft van) m'n installatie aangezet c.q. opgestart.

Meteen de beste dag van 't jaar :P O-) 8)7

38,24 kWh *O* *O* *O*

PV_opwek_Dag_Van_Installatie.jpg

Straks komen er nog 28 panelen op noord.

Begint goed moet ik zeggen _O_
Fioranodinsdag 5 mei 2020 @ 21:40
Morgen komt het kadootje van vaders voor het nieuwe huis op het dak. 12 paneeltjes *)
Sport_Lifedonderdag 7 mei 2020 @ 20:14
Welke app gebruiken jullie?
Underdoggydonderdag 7 mei 2020 @ 21:30
quote:
0s.gif Op donderdag 7 mei 2020 20:14 schreef Sport_Life het volgende:
Welke app gebruiken jullie?
SolarEdge eigen app + Domoticz
MeisjeEmmen1986donderdag 7 mei 2020 @ 21:47
Hier ook de SolarEdge app
Fishermanvrijdag 8 mei 2020 @ 08:06
quote:
0s.gif Op donderdag 7 mei 2020 20:14 schreef Sport_Life het volgende:
Welke app gebruiken jullie?
Enphase app
ikweethetooknietvrijdag 8 mei 2020 @ 08:42
Grens van 1 miljoen huizen met zonnepanelen bijna bereikt *O*

Bijna één op de acht huishoudens heeft zonnepanelen op het dak liggen. Daarmee wordt de grens van 1 miljoen woningen met zonnepanelen waarschijnlijk in de zomer gepasseerd. Dat blijkt uit onderzoek van Dutch New Energy Research (DNER).

Het onderzoeksbureau krijgt het hele jaar door gegevens door van fabrikanten, groothandels en installateurs. Centraal Bureau Statistiek komt later deze maand met cijfers over het jaar 2019. ,,Dat was een bijzonder goed jaar voor de zonnepanelenbranche”, zegt Rolf Heynen van DNER, die de data eerder zegt te hebben dan het CBS. ,,En ook dit jaar gaat het hard. De grens van 1 miljoen wordt zeker binnenkort bereikt.”
Huiseigenaren zijn niet verplicht te melden of ze zonnepanelen hebben. ,,Daarom moeten we uitgaan van dit soort onderzoek en de inschattingen van netbeheerders”, zegt Martien Visser, lector energietransitie en netwerken van Hanzehogeschool Groningen. De grootste regionale netbeheerder, Alliander, telde aan het einde van vorig jaar 375.000 huishoudens met zonnepanelen, een groei van 38 procent ten opzichte van het einde van 2018. Nu zijn het er al 417.000, laat Alliander aan deze site weten.

,,Ook de andere netbeheerders zien het aantal zonnepanelen bij huishoudens enorm groeien, dus het zou mij niets verbazen als we snel over de grens van 1 miljoen huizen met zonnepanelen komen”, aldus Visser. Het gaat overigens niet alleen om koophuizen. Minstens 200.000 huurwoningen hebben zonnepanelen op het dak liggen. Alleen al de woningcorporaties zagen het aantal 'zonne-huizen’ in 2019 met 60 procent stijgen tot 176.000 huizen.

Goedkoper
De groei is vooral ontstaan doordat de terugverdientijd is geslonken en steeds meer goedkope leningen beschikbaar zijn, analyseert Jasper Hörmann van aanbieder Sungevity. Hij deed een studie naar de beweegredenen van huiseigenaren om over te gaan tot de aankoop naar zonnepanelen, óf juist niet. ,,Een paar jaar geleden was het voor veel mensen nog gedoe. Ze wisten niet of ze het geld wel hadden en er blijft ook een groep die denkt: dat geld heb ik misschien nodig voor als de auto stuk gaat. Er zijn inmiddels veel hobbels weggenomen, het is bekender geworden en met de leningen van nu ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet.”

Met de leningen van nu ben je een dief van je eigen portemon­nee als je het niet doet
Jasper Hörmann, Sungevity
Dolf Schellekens denkt er ook zo over. Hij woont met zijn gezin in Elst bij Arnhem en zocht recent uit wat het hem kost om zonnepanelen te kopen. ,,Een paar jaar geleden mocht ik er maar zes op mijn dak leggen vanwege strengere regels en ze waren minder efficiënt. Mijn dak is ook niet ideaal. Nu heb ik een lening via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en betaal ik maar 1,6 procent rente. Ik heb tien zonnepanelen gekocht van A-kwaliteit, met ieder een eigen omvormer. Dat is handig omdat de efficiëntie dan niet afneemt als op een van de panelen de schaduw valt. Het kost 6400 euro. Omdat ik een lening heb, betaal ik 48,15 euro per maand, maar ik bespaar zo'n 60 euro op mijn energierekening. De BTW is aftrekbaar en die krijg ik dit jaar nog terug. Ik ga direct geld besparen en over tien jaar al helemaal, omdat de lening dan is afbetaald. Zelfs als je niks met het milieu hebt, zie ik niet waarom je dit niet zou doen.”

Salderen
Heb je zelf het geld liggen, dan gaat voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal er vanuit dat de terugverdientijd zo'n zes tot zeven jaar is. Dat wordt de komende jaren iets meer omdat vanaf 2023 de salderingsregels stapsgewijs worden afgebouwd. Dankzij de salderingsregeling kunnen huishoudens het afnemen van stroom wegstrepen tegen de stroom die ze leveren aan het net. Dat is voordeliger dan wanneer ze voor te veel opgewekte energie geld krijgen.

Al met al is kopen veel interessanter dan bijvoorbeeld zonnepanelen huren, concludeert Sungevity in de studie. ,,Energiebedrijven als Vattenfall zijn gestopt met de verhuur omdat de salderingsregels worden afgebouwd. Het is geen rendabel verdienmodel meer en ook niet aantrekkelijk voor consumenten”, zegt Jasper Hörmann. ,,Onze missie is om het aantal huizen met zonnepanelen nog te verdubbelen naar 2 miljoen. Daarmee zou een kwart van de Nederlandse huizen zonnepanelen op het dak hebben en we weten dat het dan zo normaal wordt dat het bijna vanzelf verder stijgt.”

https://www.ad.nl/wonen/g(...)na-bereikt~aec2d7a4/

Lekker bezig ^O^
Claudia_xzaterdag 9 mei 2020 @ 14:18
We hebben net een derde bedrijf over de vloer gehad, de tweede partij die met micro-omvormers werkt. Het blijft moeilijk voor ons om te begrijpen wat het grote voordeel ervan is, aangezien we geen schaduw op het dak hebben. Ik wilde nog even zeggen dat ik erg veel heb aan onderstaande, genuanceerde posting.

quote:
0s.gif Op vrijdag 1 mei 2020 10:02 schreef tux87 het volgende:
De voordelen van micro's op een rijtje:

1.) Geen DC op je dak, met de bijbehorende risico's op vlambogen. AC is vele malen veiliger op dit vlak. Voor mij was dit de reden om te kiezen voor micro's. Het dak ligt volledig vol dus inspectie van connectoren e.d. is achteraf niet meer makkelijk mogelijk. Er is ook geen lekstroom naar de aarde. Een 0,03A aardlekschakelaar blijft er gewoon in.

Aan de andere kant: als je één merk connectoren gebruikt en ze niet bijvoorbeeld in het water op een plat dak laat liggen is DC niet perse onveilig.

2.) Geen impact van schaduw. Zeker met een lastig dak heb je geen optimizers meer nodig in deze oplossing.

Aan de andere kant: string omvormers hebben tegenwoordig ook een goed schaduwmanagement en presteren met een minimale schaduw in een normale situatie prima.

3.) Technisch anders opgebouwd, volledig ingegoten electronica. Het uitvalpercentage schijnt bijzonder laag te zijn. Het is de verwachting dat micro's van de laatste generatie langer meegaan dan string omvormers. Maar dat is net als de garantie maar afwachten wat er van terecht komt.

4.) Lage opstart spanning: de omvormer start eerder, en gaat later uit. Dat zou iets meer rendement op kunnen leveren.

Voor mij persoonlijk was punt 1 de reden om te kiezen voor een enphase systeem met micro's op het huis. Op de garage heb ik ook gewoon een string omvormer gebruikt.

Want in PV telt natuurlijk iedere euro, en wil je je tvt verkorten. Zeker bij grotere aantallen panelen zal een systeem met micro's fors duurder uitpakken.
Gieliovdzaterdag 9 mei 2020 @ 14:35
Toch even vragen aan de experts.

Ik weet dat zonnepanelen niet altijd hun precieze vermogen leveren zoals op de sticker staat. Warmte etc.

Toch.... Ik heb 27x Vikram 275 watt panelen, pal op zuid, dakhelling weet ik niet maar vrij steil.

In theorie dus 7425 watt haalbaar in een gemiddelde situatie, zou je zeggen.

Ze hangen aan een 7kw 3 fase omvormer.

En nu de vraag.... Het is nu prachtig weer, heldere lucht, niet absurd warm. De omvormer is ook vrij koel.

En toch ben ik niet boven de 6300 Watt vermogen uitgekomen. Ondertussen alweer naar de 5300 onderweg.

De panelen doen het prima, vorige week nog 7800 Watt aangetikt. Maar waarom blijft het nou zo laag steken?
Faraday01zaterdag 9 mei 2020 @ 15:01
Heeft zeker voor een deel met de temperatuur te maken. Vandaag is bij mij de piek een kleine 10% lager dan vorige week. Vorige week was het een paar dagen koel en zonnig en dat is de beste combinatie. Vorig jaar zomer was het erg warm en lag de piek nog wat lager
-_Guitarist_-zaterdag 9 mei 2020 @ 17:52
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 mei 2020 06:28 schreef Vonkenboer het volgende:
Heb nog steeds het idee dat in de zonnepanelen markt veel van die cowboys zijn die vooral snel geld willen verdienen en vooral zoveel mogelijk adresjes op een dag willen doen en maar gewoon wat aankloten.

Zou vooral eens binnen je eigen regio kijken en her en der wat offertes aanvragen.
Dit is zeker waar. Mijn vorige werkgever was zo'n cowboy waarbij we 2/3 klussen per dag deden, met alle goede bedoelingen. Dat gaat alleen altijd ten koste van kwaliteit. Nu werk ik voor een baas die kwaliteit belangrijker vindt dan snelheid. Als we er een uur langer over doen, dan is dat maar zo. Als het maar goed en veilig wordt geïnstalleerd.
Mijn huidige werkgever is dan ook een stukje duurder dan de vorige, maar als ik een installatie bij mij thuis moest laten doen, dan wist ik het wel ^O^
Sport_Lifezaterdag 9 mei 2020 @ 18:12
quote:
6s.gif Op dinsdag 5 mei 2020 19:34 schreef ikweethetookniet het volgende:
Beste dag van het hele jaar vandaag *O*
Bijna 25kwh met 14 panelen op zuid
8-) 8-) ^O^
Hier 15 kwh met 8 panelen op een plat dak.
Volgens mij 280 wp.
Er is nog ruimte voor 7 panelen erbij. Kon ook via de aannemer maar die vroeg 650 euro per paneel 8)7. Ben alleen bang dat we dat niet meer kunnen salderen op den duur.

[ Bericht 5% gewijzigd door Sport_Life op 09-05-2020 18:24:00 ]
Makrolonzaterdag 9 mei 2020 @ 19:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 mei 2020 17:52 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Dit is zeker waar. Mijn vorige werkgever was zo'n cowboy waarbij we 2/3 klussen per dag deden, met alle goede bedoelingen. Dat gaat alleen altijd ten koste van kwaliteit. Nu werk ik voor een baas die kwaliteit belangrijker vindt dan snelheid. Als we er een uur langer over doen, dan is dat maar zo. Als het maar goed en veilig wordt geïnstalleerd.
Mijn huidige werkgever is dan ook een stukje duurder dan de vorige, maar als ik een installatie bij mij thuis moest laten doen, dan wist ik het wel ^O^
Je vorige werkgever? :+
Fioranozaterdag 9 mei 2020 @ 20:11
22,11 kwh met 10 paneeltjes. 3e dag dat ze er op liggen, dik tevreden.
YoshiBignosezaterdag 9 mei 2020 @ 20:13
Ik maar 13.5 kwh met 9 panelen op een plat dak ;( Ouwe troep denk ik.
-0-zaterdag 9 mei 2020 @ 20:15
Ik wacht met smart op mijn panelen met al deze mooie dagen. Hoop deze maand nog.
-_Guitarist_-zaterdag 9 mei 2020 @ 20:25
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 mei 2020 19:13 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Je vorige werkgever? :+
_O-

Absoluut :')
ShoNufzondag 10 mei 2020 @ 09:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 mei 2020 20:25 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

_O-

Absoluut :')
Heb je wat adresjes van cowboys (bang for bucks). Degene die ik gesproken heb willen de hoofdprijs.
junkiexpzondag 10 mei 2020 @ 10:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 mei 2020 17:52 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Dit is zeker waar. Mijn vorige werkgever was zo'n cowboy waarbij we 2/3 klussen per dag deden, met alle goede bedoelingen. Dat gaat alleen altijd ten koste van kwaliteit. Nu werk ik voor een baas die kwaliteit belangrijker vindt dan snelheid. Als we er een uur langer over doen, dan is dat maar zo. Als het maar goed en veilig wordt geïnstalleerd.
Mijn huidige werkgever is dan ook een stukje duurder dan de vorige, maar als ik een installatie bij mij thuis moest laten doen, dan wist ik het wel ^O^
Is wel herkenbaar, was bij ons ook zo en dat zie je bij meer van die bedrijven.
Krijg je een mooie folder en daarin zie je ze werken met dakrandbeveiliging en een rolsteiger, komt het dan toevallig zo uit dat ze het op zaterdag komen installeren (wat natuurlijk wel fijn is qua planning) is er geen dakrandbeveiliging en de rolsteiger is ook nergens te zien.

Ze lopen met een paneel op hun nek ongezekerd de trap op en ongezekerd op het dak rond.
één monteur ging zelfs op 6 meter hoogte in de zinken dakgoot staan met roestige beugels, dan heb je wel echt lef :')

Ik had overigens 2 gasten uit de UK en een Nederlandse voorman, schijnen hier veel Engelse te werken in de PV wereld.

Maar alles is er aan gelegen om zo snel mogelijk weg te zijn, ik was blij dat ik er bij was om het e.e.a. aan te sturen en dat kon prima in overleg, waren fijne gasten :)
-_Guitarist_-zondag 10 mei 2020 @ 11:00
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 09:54 schreef ShoNuf het volgende:

[..]

Heb je wat adresjes van cowboys (bang for bucks). Degene die ik gesproken heb willen de hoofdprijs.
Is natuurlijk heel erg regiogenonden hè.. :+
TheFreshPrincezondag 10 mei 2020 @ 11:03
Had het niet gezien maar 6 mei had ik m'n record voor 2020 te pakken.

100,8kWh *O*
-_Guitarist_-zondag 10 mei 2020 @ 11:14
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 11:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
Had het niet gezien maar 6 mei had ik m'n record voor 2020 te pakken.

100,8kWh *O*
Kolere, da's een nette score _O_
TheFreshPrincezondag 10 mei 2020 @ 11:34
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 11:14 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Kolere, da's een nette score _O_
En ze hoeven er niets voor te doen, gewoon de hele dag lekker lui in de zon liggen.
tux87zondag 10 mei 2020 @ 12:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 mei 2020 14:35 schreef Gieliovd het volgende:
Toch even vragen aan de experts.

Ik weet dat zonnepanelen niet altijd hun precieze vermogen leveren zoals op de sticker staat. Warmte etc.

Toch.... Ik heb 27x Vikram 275 watt panelen, pal op zuid, dakhelling weet ik niet maar vrij steil.

In theorie dus 7425 watt haalbaar in een gemiddelde situatie, zou je zeggen.

Ze hangen aan een 7kw 3 fase omvormer.

En nu de vraag.... Het is nu prachtig weer, heldere lucht, niet absurd warm. De omvormer is ook vrij koel.

En toch ben ik niet boven de 6300 Watt vermogen uitgekomen. Ondertussen alweer naar de 5300 onderweg.

De panelen doen het prima, vorige week nog 7800 Watt aangetikt. Maar waarom blijft het nou zo laag steken?
Ik had hier ook dat probleem. 5100wp op een 4.3kw omvormer (niet pal zuid, panelen liggen vrij plat). En toch kwam ik maar op 3.2kw. Tot het een buitje had gedaan, toen wel aftoppen op 4.3.

De oorzaak: stuifmeel, viel niet direct op maar er lag toch een laagje op de panelen..
ShoNufzondag 10 mei 2020 @ 13:11
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 11:00 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Is natuurlijk heel erg regiogenonden hè.. :+
Regio West-Friesland in Noord-Holland.
-_Guitarist_-zondag 10 mei 2020 @ 14:37
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 13:11 schreef ShoNuf het volgende:

[..]

Regio West-Friesland in Noord-Holland.
Daar ken ik echt niks :+
skrnzondag 10 mei 2020 @ 16:40
quote:
6s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 08:42 schreef ikweethetookniet het volgende:
Goedkoper
De groei is vooral ontstaan doordat de terugverdientijd is geslonken en steeds meer goedkope leningen beschikbaar zijn, analyseert Jasper Hörmann van aanbieder Sungevity. Hij deed een studie naar de beweegredenen van huiseigenaren om over te gaan tot de aankoop naar zonnepanelen, óf juist niet. ,,Een paar jaar geleden was het voor veel mensen nog gedoe. Ze wisten niet of ze het geld wel hadden en er blijft ook een groep die denkt: dat geld heb ik misschien nodig voor als de auto stuk gaat. Er zijn inmiddels veel hobbels weggenomen, het is bekender geworden en met de leningen van nu ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet.”

Ik gebruik ook zo'n lening voor de paneeltjes die bij mij eind juni komen.

Ja, kan er wel voor sparen, maar met toekomstige afbouw van de salderingsregeling, en de enorme lage rentes had ik echt van: doe maar nu. Of beter: het zou dommer zijn om er voor te sparen terwijl de toekomstige opbrengsten dan alleen maar zullen dalen.
Underdoggyzondag 10 mei 2020 @ 17:04
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 12:00 schreef tux87 het volgende:

[..]

Ik had hier ook dat probleem. 5100wp op een 4.3kw omvormer (niet pal zuid, panelen liggen vrij plat). En toch kwam ik maar op 3.2kw. Tot het een buitje had gedaan, toen wel aftoppen op 4.3.

De oorzaak: stuifmeel, viel niet direct op maar er lag toch een laagje op de panelen..
Ik denk dat het meer de afkoeling is geweest van de bui want je verliest echt heen 25% door stuifmeel. Ik haal in de zomermaanden zelden mijn maximale vermogen en in maart-mei een stuk vaker door de temperatuur.
TheFreshPrincezondag 10 mei 2020 @ 17:37
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 16:40 schreef skrn het volgende:

[..]

Ik gebruik ook zo'n lening voor de paneeltjes die bij mij eind juni komen.

Ja, kan er wel voor sparen, maar met toekomstige afbouw van de salderingsregeling, en de enorme lage rentes had ik echt van: doe maar nu. Of beter: het zou dommer zijn om er voor te sparen terwijl de toekomstige opbrengsten dan alleen maar zullen dalen.
Klopt.

Ik zou niet snel aanraden om ergens voor te lenen maar gezien de rente vs het rendement op de panelen de komende 2,5 jaar is het eigenlijk een "no brainer".
YoshiBignosezondag 10 mei 2020 @ 18:32
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 11:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
Had het niet gezien maar 6 mei had ik m'n record voor 2020 te pakken.

100,8kWh *O*
Wat is je terugverdientijd van het hele zootje schat je ongeveer?
TheFreshPrincezondag 10 mei 2020 @ 18:45
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 18:32 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Wat is je terugverdientijd van het hele zootje schat je ongeveer?
Ik denk dat ik die rekensom al eens heb gemaakt in deze reeks maar kan 'm zo snel niet vinden.

Het viel wel mee, is wat ik me herinner ;)
Claudia_xmaandag 11 mei 2020 @ 15:25
Vierde bedrijf over de vloer gehad. Weer een heel ander verhaal. Belangrijkste punt van afwijking: er passen geen 16 panelen op het dak van onze schuur maar hooguit 5. :o We hebben een gemetselde nok en daarom moeten de panelen twee pannen van de dakrand af worden gelegd, want anders is er het risico dat de nok lek raakt.

Klopt dit verhaal? Wel frappant dat de andere drie bedrijven daar niks over hebben gezegd. Ik krijg er online wel bevestiging van:

"Let op dat als u de zonnepanelen dichter dan twee pannen vanaf de nok wilt plaatsen, de nok los moet worden gemaakt om de bovenste montagerail te kunnen plaatsen. De nok mag in dat geval niet in cement liggen. Wanneer de nok in cement ligt, is het vaak niet mogelijk om de rail in de tweede rij pannen te plaatsen. In dit geval zullen de beugels in de derde rij pannen bevestigd worden, en zal het totale systeem hier op aangepast moeten worden." (bron)

[ Bericht 19% gewijzigd door Claudia_x op 11-05-2020 15:30:49 ]
Tink89maandag 11 mei 2020 @ 16:09
quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2020 15:25 schreef Claudia_x het volgende:
Vierde bedrijf over de vloer gehad. Weer een heel ander verhaal. Belangrijkste punt van afwijking: er passen geen 16 panelen op het dak van onze schuur maar hooguit 5. :o We hebben een gemetselde nok en daarom moeten de panelen twee pannen van de dakrand af worden gelegd, want anders is er het risico dat de nok lek raakt.

Klopt dit verhaal? Wel frappant dat de andere drie bedrijven daar niks over hebben gezegd. Ik krijg er online wel bevestiging van:

"Let op dat als u de zonnepanelen dichter dan twee pannen vanaf de nok wilt plaatsen, de nok los moet worden gemaakt om de bovenste montagerail te kunnen plaatsen. De nok mag in dat geval niet in cement liggen. Wanneer de nok in cement ligt, is het vaak niet mogelijk om de rail in de tweede rij pannen te plaatsen. In dit geval zullen de beugels in de derde rij pannen bevestigd worden, en zal het totale systeem hier op aangepast moeten worden." (bron)
Dat is wel echt een gigaverschil: van 16 naar 5.... Verder heb ik er geen verstand van, maar stel nou dat het echt niet kan en je was met één die van andere boeren in zee gegaan -O-
Claudia_xmaandag 11 mei 2020 @ 16:28
quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2020 16:09 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Dat is wel echt een gigaverschil: van 16 naar 5.... Verder heb ik er geen verstand van, maar stel nou dat het echt niet kan en je was met één die van andere boeren in zee gegaan -O-
Als, als... Dat gevoel heb ik bij elke zonnepanelenboer die langskomt. Het is moeilijk om te bepalen wat blabla is en wat niet. Bovendien pakken onze offertes vele malen hoger uit dan de bedragen die hier worden geschetst. Ik heb er niet zoveel zin meer in om zonnepanelen te nemen.
revpolenwoensdag 13 mei 2020 @ 17:12
Ok.. we willen altijd meer en meer :P
d2lnsan4.jpeg
Deze 8 panelen liggen op noord.. waarom? Zuid ligt vol! Nu heb ik nog plaats voor 4 panelen onder de ramen... kosten totaal 400,-? (JA solar 300wp )
Er hangt een growatt 2500 aan. Momenteel is deze set nog niet boven de 1500 gekomen dus zouden die 4 stuks er met gemak bij moeten kunnen komen.. wat jullie?
Gieliovdwoensdag 13 mei 2020 @ 18:31
Klinkt goed toch, ze kunnen hoogstens wat aftoppen. Als je maar je maximale dc vermogen in de gaten houdt.
-_Guitarist_-woensdag 13 mei 2020 @ 18:36
quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2020 15:25 schreef Claudia_x het volgende:
Vierde bedrijf over de vloer gehad. Weer een heel ander verhaal. Belangrijkste punt van afwijking: er passen geen 16 panelen op het dak van onze schuur maar hooguit 5. :o We hebben een gemetselde nok en daarom moeten de panelen twee pannen van de dakrand af worden gelegd, want anders is er het risico dat de nok lek raakt.

Klopt dit verhaal? Wel frappant dat de andere drie bedrijven daar niks over hebben gezegd. Ik krijg er online wel bevestiging van:

"Let op dat als u de zonnepanelen dichter dan twee pannen vanaf de nok wilt plaatsen, de nok los moet worden gemaakt om de bovenste montagerail te kunnen plaatsen. De nok mag in dat geval niet in cement liggen. Wanneer de nok in cement ligt, is het vaak niet mogelijk om de rail in de tweede rij pannen te plaatsen. In dit geval zullen de beugels in de derde rij pannen bevestigd worden, en zal het totale systeem hier op aangepast moeten worden." (bron)
Dit is wel waar ja.
tux87woensdag 13 mei 2020 @ 19:51
quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2020 15:25 schreef Claudia_x het volgende:
Vierde bedrijf over de vloer gehad. Weer een heel ander verhaal. Belangrijkste punt van afwijking: er passen geen 16 panelen op het dak van onze schuur maar hooguit 5. :o We hebben een gemetselde nok en daarom moeten de panelen twee pannen van de dakrand af worden gelegd, want anders is er het risico dat de nok lek raakt.

Klopt dit verhaal? Wel frappant dat de andere drie bedrijven daar niks over hebben gezegd. Ik krijg er online wel bevestiging van:

"Let op dat als u de zonnepanelen dichter dan twee pannen vanaf de nok wilt plaatsen, de nok los moet worden gemaakt om de bovenste montagerail te kunnen plaatsen. De nok mag in dat geval niet in cement liggen. Wanneer de nok in cement ligt, is het vaak niet mogelijk om de rail in de tweede rij pannen te plaatsen. In dit geval zullen de beugels in de derde rij pannen bevestigd worden, en zal het totale systeem hier op aangepast moeten worden." (bron)
Dat is wel waar, als de nok in het cement ligt dan rommel je de nok los als je de tweede rij pannen optilt. Echter in heel veel gevallen als ze in de specie liggen dan liggen ze toch al los. Mooi moment om dat meteen mee te pakken.

Desnoods na de installatie van de PV via de andere kant. Kun je meteen zien hoe de ruiterplank eraan toe is, indien nodig alles vernieuwen.

Dat gezegd hebbende, veel systemen mogen volgens de installatie instructies niet te dicht bij de nok en de rand van het dak vanwege wind. Vaak 25cm ervandaan blijven. Maar als je rondkijkt dan wordt dat wel vaker met een korrel zout genomen..
revpolenwoensdag 13 mei 2020 @ 21:29
quote:
0s.gif Op woensdag 13 mei 2020 18:31 schreef Gieliovd het volgende:
Klinkt goed toch, ze kunnen hoogstens wat aftoppen. Als je maar je maximale dc vermogen in de gaten houdt.
Ja lijkt mij ook.. deze 8 stuks Noord hebben vandaag 7.6kwh, dan zou het met 12 stuks naar de 11.4 moeten kunnen gaan :P
Claudia_xdonderdag 14 mei 2020 @ 00:16
quote:
1s.gif Op woensdag 13 mei 2020 19:51 schreef tux87 het volgende:

[..]

Dat is wel waar, als de nok in het cement ligt dan rommel je de nok los als je de tweede rij pannen optilt. Echter in heel veel gevallen als ze in de specie liggen dan liggen ze toch al los. Mooi moment om dat meteen mee te pakken.

Desnoods na de installatie van de PV via de andere kant. Kun je meteen zien hoe de ruiterplank eraan toe is, indien nodig alles vernieuwen.

Dat gezegd hebbende, veel systemen mogen volgens de installatie instructies niet te dicht bij de nok en de rand van het dak vanwege wind. Vaak 25cm ervandaan blijven. Maar als je rondkijkt dan wordt dat wel vaker met een korrel zout genomen..
Hm, dat klinkt als best wel forse werkzaamheden aan het dak die we niet in de begroting hebben voorzien.

Wat me daarnaast dwars zit is dat de bedrijven op één na hier niet zelf mee kwamen. Dat wekt niet zoveel vertrouwen bij me. Zouden we dan op den duur lekkages zijn gaan krijgen en er zo achter zijn gekomen?
-_Guitarist_-donderdag 14 mei 2020 @ 05:40
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 00:16 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Hm, dat klinkt als best wel forse werkzaamheden aan het dak die we niet in de begroting hebben voorzien.

Wat me daarnaast dwars zit is dat de bedrijven op één na hier niet zelf mee kwamen. Dat wekt niet zoveel vertrouwen bij me. Zouden we dan op den duur lekkages zijn gaan krijgen en er zo achter zijn gekomen?
Het is niet gezegd dat je sowieso lekkage had gekregen dan hoor. Hebb het vaak genoeg wel moeten doen en vaak gaat het ook wel goed. Het is ook indekken van de installateur hè, als het toch gaat lekken krijg je een welles-niettes wie er schuld heeft en wie voor de kosten opdraait.
tux87donderdag 14 mei 2020 @ 08:24
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 00:16 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Hm, dat klinkt als best wel forse werkzaamheden aan het dak die we niet in de begroting hebben voorzien.

Wat me daarnaast dwars zit is dat de bedrijven op één na hier niet zelf mee kwamen. Dat wekt niet zoveel vertrouwen bij me. Zouden we dan op den duur lekkages zijn gaan krijgen en er zo achter zijn gekomen?
Op zich valt het vastzetten van de vorsten wel mee: 50-60 euro per strekkende meter aldus Google. Als je geen hoogtevrees hebt is het ook goed zelf te doen.

Het risico op lekkage vind ik niet zo groot, het risico op afwaaien daarentegen..
Claudia_xdonderdag 14 mei 2020 @ 12:59
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 05:40 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Het is niet gezegd dat je sowieso lekkage had gekregen dan hoor. Hebb het vaak genoeg wel moeten doen en vaak gaat het ook wel goed. Het is ook indekken van de installateur hè, als het toch gaat lekken krijg je een welles-niettes wie er schuld heeft en wie voor de kosten opdraait.
Interessant om te horen, dank jullie. Het waait hier steevast gigantisch hard, dus dat is wel een aandachtspunt.
maansrekiurbeg987donderdag 14 mei 2020 @ 20:55
Sinds vanmiddag liggen hier 23 panelen van 320wp elk. 7 op zuid onder ca 60graden, 8 op zuid onder ca 30graden en 8 op noord onder ca 30 graden. Alle 23 de hele dag in de zon!

Ben benieuwd!
Ferdonderdag 14 mei 2020 @ 21:02
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 20:55 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:
Sinds vanmiddag liggen hier 23 panelen van 320wp elk. 7 op zuid onder ca 60graden, 8 op zuid onder ca 30graden en 8 op noord onder ca 30 graden. Alle 23 de hele dag in de zon!

Ben benieuwd!
Mooi, welke omvormer heb je ? Kun je de opbrengst per set zien? Ben wel benieuwd naar de opbrengst bij 60 graden en richting Noord.
maansrekiurbeg987donderdag 14 mei 2020 @ 21:36
SolarEdge, dus kan alles zien. Om discussie voor te zijn: de goedkoopste aanbieder van >20. Zowel met als zonder solaredge aanbieders. De gok van een kapotte optimizer neem ik.

Ik kan morgen wel ff de opbrengst van de dag posten.
MaartenV87vrijdag 15 mei 2020 @ 11:04
Graag advies en meningen over volgende voorstellen, ben van België en wil zonnepanelen op mijn plat dak om mijn verbruik van 3500 kWh te overbruggen. Deze kunnen zuid-geörienteerd worden en er is geen schaduwinval op mijn dak.

In België is er nu een scherpe groepsaankoop van zonnepanelen, alleen ken ik het merk van zonnepanelen (Boviet) en de omvormer (Sofar) niet.
SPOILER
hD4TfxI.png
Daarnaast heb ik ook een offerte ontvangen voor Enphase micro-omvormers, die verschillende in deze topic ook hebben. Deze installatie is duurder, maar heeft volgens de vertegenwoordiger het voordeel dat ik er steeds kan bijplaatsen bij wijziging van gezinssituatie.
De prijs hier was ¤4800
SPOILER
ShbOtWG.png
Bedankt!
kovenantvrijdag 15 mei 2020 @ 11:09
bijplaatsen kan toch ook met een grotere omvormer?
of je nou paar kleine bij moet plaatsen of 1 grotere.
MaartenV87vrijdag 15 mei 2020 @ 11:24
quote:
2s.gif Op vrijdag 15 mei 2020 11:09 schreef kovenant het volgende:
bijplaatsen kan toch ook met een grotere omvormer?
of je nou paar kleine bij moet plaatsen of 1 grotere.
In België betaal je jaarlijks een prosumententarief op de grootte van de omvormer (bij mij is dit 85 EUR x max AC vermogen van de omvormer). Wanneer ik dus een grotere omvormer initieel neem betaal ik dus meer aan de overheid dan ik eigenlijk zou moeten betalen.
Maar dit is inderdaad zeker wel een optie.
SEMTEXvrijdag 15 mei 2020 @ 17:00
Gisteren was een topdag! 21,25kwh opgewekt.
Fervrijdag 15 mei 2020 @ 17:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2020 11:24 schreef MaartenV87 het volgende:

[..]

In België betaal je jaarlijks een prosumententarief op de grootte van de omvormer (bij mij is dit 85 EUR x max AC vermogen van de omvormer). Wanneer ik dus een grotere omvormer initieel neem betaal ik dus meer aan de overheid dan ik eigenlijk zou moeten betalen.
Maar dit is inderdaad zeker wel een optie.
Dus iedereen in België heeft 1,5x omvormer-vermogen aan panelen in oost-west ligging?
Speekselkliervrijdag 15 mei 2020 @ 17:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2020 11:24 schreef MaartenV87 het volgende:

[..]

In België betaal je jaarlijks een prosumententarief op de grootte van de omvormer (bij mij is dit 85 EUR x max AC vermogen van de omvormer). Wanneer ik dus een grotere omvormer initieel neem betaal ik dus meer aan de overheid dan ik eigenlijk zou moeten betalen.
Maar dit is inderdaad zeker wel een optie.
Toch alleen bij woningen zonder slimme meter (of teruglevertelwerk) dacht ik?
MaartenV87vrijdag 15 mei 2020 @ 19:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2020 17:34 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Toch alleen bij woningen zonder slimme meter (of teruglevertelwerk) dacht ik?
Klopt, wanneer je dit jaar nog je installatie in gebruik neemt kan je kiezen voor de terugdraaiende meter of direct de slimme meter. Je mag dan ook nog 15 jaar de tarieven van de terugdraaiende gebruiken inclusief vast prosumententarief. Vanaf 2021 is de slimme meter verplicht. Voor mij is dat niet zo voordelig omdat mijn vrouw en ik door de dag werken zijn en het meeste 's avonds verbruiken, daarom dat ik dit jaar nog zonnepanelen wil leggen zodat ik dit systeem 15 jaar kan behouden.
Binnen de 15 jaar ben je wel vrij om eventueel over te gaan naar de slimme meter, maar er is nog geen duidelijkheid over de tarieven van de slimme meter.
revpolenzaterdag 16 mei 2020 @ 17:11
gisteren had ik 24.6! :)
trouwens die sofar omvormer staat ook op aliexpres:X
namliamzondag 17 mei 2020 @ 11:03
Zonder schaduw werking op je dak zijn micro's niet heel nuttig volgens mij en wel heel veel duurder.
Bijplaatsen van zonnepanelen is een leuk praatje, maar gaat dat in de praktijk gebeuren?

Als er werkelijk 40 panelen op je dak passen en je dak er zoveel kan dragen dan zou ik proberen i.i.g. je omvormer te "vullen" met zonnepanelen... ook al overproduceer je dan misschien een beetje.
De kans dat je stroomverbruik omhoog gaat de komende jaren is altijd aanwezig.
d.k.zondag 17 mei 2020 @ 12:02
Wij kochten afgelopen winter een elektrische auto. Die wordt dus (ook) thuis opgeladen. Dat is een prima reden voor extra panelen.
Onze omvormer had nog ruimte in vermogen en er kan een tweede string op. We hebben vanuit de bouw 12 panelen van 280 op ongeveer zuid liggen. Nu krijgen we 6 panelen van 365 wp op ongeveer west. Deze panelen komen op het hellende dak van de garage en vanwege schaduw met optimizers. Door de plaats van de garage hebben de panelen van ongeveer 9 tot 14 uur zon via de voorkant van het huis en dan een uurtje later tot ongeveer zonsondergang via de achterkant. In de winter zal de opbrengst wat minder zijn maar vooral het tweede deel van de dag geen probleem.

We leggen alles zelf, het is nu even afwachten wanneer ze er zijn. Aansluitend doet partner ook zelf, moet met zijn achtergrond geen probleem zijn. De goodwe omvormer laat als het goed is string 1 automatisch in de grafieken zien. Met deze panelen moeten we weer ongeveer op 0 komen voor het stroomverbruik.
d.k.zondag 17 mei 2020 @ 12:03
Ik heb trouwens powerpeers als leverancier, ik vind het tegenvallen wat je aan directe afname van anderen hebt. Je krijgt daar wel extra geld voor, maar het is lastig genoeg afnemers te krijgen.
Fishermanzondag 17 mei 2020 @ 12:22
quote:
1s.gif Op zondag 17 mei 2020 12:03 schreef d.k. het volgende:
Ik heb trouwens powerpeers als leverancier, ik vind het tegenvallen wat je aan directe afname van anderen hebt. Je krijgt daar wel extra geld voor, maar het is lastig genoeg afnemers te krijgen.
Hoe zit dat met een dergelijke leverancier? Kun je dan stroom uit je auto accu leveren aan anderen?
Ik ga ook binnen een jaar privé een nieuwe elektrische auto kopen. Tegen de tijd dat je niet meer kan salderen wil ik ook gaan kijken naar een dergelijke aanbieder. Bij ons zal met name de elektrische auto gewoon op werkdagen thuis op de oprit staan om op te laden. Die zal dan op piekmomenten op kunnen laden, dan is het extra aantrekkelijk om aan te sluiten bij een dergelijk platform.
d.k.zondag 17 mei 2020 @ 12:59
Nee, voor de stroom die je meer teruglevert op een dag dan je gebruikt kan je 11 cent terug krijgen mits een ander pp lid jou als leverancier kiest.

Onze auto laadt normaal door de week op het werk van mijn partner. Het laden is bij ons dus eigenlijk in dal uren, maar pp kent dat niet als tarief. Nu we allemaal thuis werken is het verbruik sowieso hoger: er staan meer apparaten aan en laden is thuis.
Fishermanzondag 17 mei 2020 @ 15:47
quote:
1s.gif Op zondag 17 mei 2020 12:59 schreef d.k. het volgende:
Nee, voor de stroom die je meer teruglevert op een dag dan je gebruikt kan je 11 cent terug krijgen mits een ander pp lid jou als leverancier kiest.

Onze auto laadt normaal door de week op het werk van mijn partner. Het laden is bij ons dus eigenlijk in dal uren, maar pp kent dat niet als tarief. Nu we allemaal thuis werken is het verbruik sowieso hoger: er staan meer apparaten aan en laden is thuis.
Dat is dan niet eens zo heel veel meer dan je krijgt van een energieleverancier.
Tennet is ook bezig met een systeem, waarbij je terug kan leveren aan het net vanuit een autoaccu. Als je daarmee als het ware kan salderen zou dat een mooie oplossing kunnen zijn na 2023.
revpolenzondag 17 mei 2020 @ 20:50
Navraag gedaan bij de gene wie noordkant heeft aangelegd, 4 stuks bijleggen zou 880,- kosten. ( 4 stuks 300wp longi )
Nu heeft me zwager zelf panelen op het dak gelegd... wat kosten de panelen los? En de rails om ze te plaatsen?
Lospedrosazondag 17 mei 2020 @ 21:02
quote:
0s.gif Op zondag 17 mei 2020 20:50 schreef revpolen het volgende:
Navraag gedaan bij de gene wie noordkant heeft aangelegd, 4 stuks bijleggen zou 880,- kosten. ( 4 stuks 300wp longi )
Nu heeft me zwager zelf panelen op het dak gelegd... wat kosten de panelen los? En de rails om ze te plaatsen?
Panelen ong ¤ 100, p.st, bekabeling ¤ 90, frame 4 clickfit evo horizontaal portrait ¤117
d.k.zondag 17 mei 2020 @ 22:29
quote:
0s.gif Op zondag 17 mei 2020 15:47 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Dat is dan niet eens zo heel veel meer dan je krijgt van een energieleverancier.
Tennet is ook bezig met een systeem, waarbij je terug kan leveren aan het net vanuit een autoaccu. Als je daarmee als het ware kan salderen zou dat een mooie oplossing kunnen zijn na 2023.
Dat zou in ons geval niks uitmaken, auto is niet thuis overdag en moet juist een gevulde accu hebben om de volgende ochtend weer naar het werk te gaan (en wordt daar weer geladen).
Aan het einde van dit contract ga ik eens uitrekenen of het nou gunstig is of juist niet dat we nu maar 1 tarief hebben ipv dal en normaal tarief.
bambinomaandag 18 mei 2020 @ 10:45
quote:
0s.gif Op zondag 17 mei 2020 21:02 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Panelen ong ¤ 100, p.st, bekabeling ¤ 90, frame 4 clickfit evo horizontaal portrait ¤117
Dit kan natuurlijk nooit, dat bedrijf vraagt 220 euro per paneel (ik neem aan incl. montage?)

Jouw berekening is alleen materiaal al 307

Paneel 100 kan wel kloppen, is online vast daarvoor te vinden.
Stringbekabeling kost een paar euro per paneel, 5 ofzo
Clickfit Evo kost zo'n 20-25 euro
Ex btw
Fishermanmaandag 18 mei 2020 @ 11:03
quote:
1s.gif Op zondag 17 mei 2020 22:29 schreef d.k. het volgende:

[..]

Dat zou in ons geval niks uitmaken, auto is niet thuis overdag en moet juist een gevulde accu hebben om de volgende ochtend weer naar het werk te gaan (en wordt daar weer geladen).
Aan het einde van dit contract ga ik eens uitrekenen of het nou gunstig is of juist niet dat we nu maar 1 tarief hebben ipv dal en normaal tarief.
Als je de elektrische auto nodig hebt voor woon werk verkeer is het inderdaad lastig. Ik ga met de fiets naar het werk, dus mijn auto staat doordeweeks altijd gewoon op de oprit. Ik mag zelfs niet eens parkeren op het werk. Het is gelukkig maar 3,5 kilometer.
Maar gelukkig kan er nog een paar jaar gesaldeerd worden, dus tegen die tijd maar kijken welke mogelijkheden er zijn.
Den_Haagdinsdag 19 mei 2020 @ 12:08
Iemand enig idee hoe ik een Goodwe GW- 2500NS verbind met een app of dat ik op een andere manier de prestaties kan uitlezen?
Heb hem wel kunnen aansluiten op het internet maar kan hem niet verbinden met de Sems app
Barry1986dinsdag 19 mei 2020 @ 16:01
.

[ Bericht 99% gewijzigd door Barry1986 op 19-05-2020 16:11:24 ]
Barry1986dinsdag 19 mei 2020 @ 16:11
Vraag.

Als ik mijn woning compleet gasloos wil hebben en overstap op elektrisch.
Kan ik dan in de hoofdregel als volgt rekenen:

Jaar gasverbruik = 3500M3 -> 35.000kWh (170 kWh/m2.a)

Zonnepanneel = ~300watt -> 35000/300 = 116 panelen....
Ergens klopt er iets niet :+

Edit:
Dus dat is een jaar behoefte. Per dag kom ik dan uit op 116panelen / 365 = 0,3paneel.
Waarvan 1/3 dagdeel de zon schijnt en een gemiddeld rendement van 50% wordt gehaald?
Dan kom ik uit op 2 panelen dag behoefte *O*

Er gaat nog steeds iets fout :+

[ Bericht 27% gewijzigd door Barry1986 op 19-05-2020 16:17:09 ]
Ferdinsdag 19 mei 2020 @ 17:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 16:11 schreef Barry1986 het volgende:
Vraag.

Als ik mijn woning compleet gasloos wil hebben en overstap op elektrisch.
Kan ik dan in de hoofdregel als volgt rekenen:

Jaar gasverbruik = 3500M3 -> 35.000kWh (170 kWh/m2.a)

Zonnepanneel = ~300watt -> 35000/300 = 116 panelen....
Ergens klopt er iets niet :+

Edit:
Dus dat is een jaar behoefte. Per dag kom ik dan uit op 116panelen / 365 = 0,3paneel.
Waarvan 1/3 dagdeel de zon schijnt en een gemiddeld rendement van 50% wordt gehaald?
Dan kom ik uit op 2 panelen dag behoefte *O*

Er gaat nog steeds iets fout :+

Ja als je met straalkachels in de weer gaat of een electrische cv ketel. Maar een warmtepomp kan met 1 kwh meestal met 3-4kwh warmte maken. In de zomer vaak nog meer.

Daarnaast is je cv minder efficiënt. Dus eerder

3500m3 gas x8 = 28000kwh warmte

28000 /4 = 7000kwh electriciteit

7000 /300 = 23,3 panelen
Ferdinsdag 19 mei 2020 @ 17:12
Is natuurlijk allemaal wel heel grof zo zonder info hoe je aan 3500m3 komt. Hoeveel de woning nog geïsoleerd kan worden. Welke warmtepomp installatie. Waar de panelen komen, welke hoek/richting.

Enz enz enz
Barry1986dinsdag 19 mei 2020 @ 17:17
Begrijp ik! Het is ook een grove berekening. Maar eigenlijk ontkom je niet aan een warmtepomp omdat je anders 3 a 4 voudige aan panelen moet leggen.
d.k.dinsdag 19 mei 2020 @ 22:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 12:08 schreef Den_Haag het volgende:
Iemand enig idee hoe ik een Goodwe GW- 2500NS verbind met een app of dat ik op een andere manier de prestaties kan uitlezen?
Heb hem wel kunnen aansluiten op het internet maar kan hem niet verbinden met de Sems app
Daar had ik de QR code op de omvormer voor nodig weet ik nog. Was wel net een andere omvormer. Er staan wel handleidingen online, het is ff prutsen.
OxygeneFRLdinsdag 19 mei 2020 @ 22:54
Ik kreeg net maandoverzicht van Vattenfall en daar staat dat ik in April 328 kWh heb teruggeleverd maar volgens de app van de omvormer heb ik in april 506 kWh opgewekt. Waar zit dat verschil in?
d.k.dinsdag 19 mei 2020 @ 22:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 22:54 schreef OxygeneFRL het volgende:
Ik kreeg net maandoverzicht van Vattenfall en daar staat dat ik in April 328 kWh heb teruggeleverd maar volgens de app van de omvormer heb ik in april 506 kWh opgewekt. Waar zit dat verschil in?
De rest heb je gebruikt terwijl je opwekte.
Ferwoensdag 20 mei 2020 @ 06:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 17:17 schreef Barry1986 het volgende:
Begrijp ik! Het is ook een grove berekening. Maar eigenlijk ontkom je niet aan een warmtepomp omdat je anders 3 a 4 voudige aan panelen moet leggen.
Als je een verbruik had van 500 m3 zou het wel zonder warmtepomp wel kunnen.
Den_Haagwoensdag 20 mei 2020 @ 07:44
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 22:43 schreef d.k. het volgende:

[..]

Daar had ik de QR code op de omvormer voor nodig weet ik nog. Was wel net een andere omvormer. Er staan wel handleidingen online, het is ff prutsen.
Zal nog even verder zoeken. Heb hem nu al wel functionerend als WiFi repeater voor in de tuin
TheFreshPrincewoensdag 20 mei 2020 @ 09:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2020 22:54 schreef OxygeneFRL het volgende:
Ik kreeg net maandoverzicht van Vattenfall en daar staat dat ik in April 328 kWh heb teruggeleverd maar volgens de app van de omvormer heb ik in april 506 kWh opgewekt. Waar zit dat verschil in?
Dat is (zoals d.k. ook zei) je directe verbruik.

En dat is mooi!

Want alles wat je direct verbruikt, hoef je niet te salderen.
En als salderen wordt afgebouwd, heb je dus een percentage dat je daardoor nog steeds voor 100% intern "saldeert".
d.k.donderdag 21 mei 2020 @ 12:24
Gisteren zijn zes nieuwe panelen en alle bevestigingsmaterialen en kabels enzo al thuis gebracht. Nu alle voorbereidingen binnen doen en dan de komende dagen de rails bevestigen. Ze komen gewoon op dezelfde omvormer, er kon nog een extra string op en dat gaat ook met het vermogen goed doordat de panelen op zuid minder produceren als de zon op west komt en daar de panelen pakt. Ben benieuwd hoeveel het gaat opleveren. BTW terugvragen heeft voor ons geen zin, werd 20 euro winst en dan drie keer aangifte doen.
d.k.vrijdag 22 mei 2020 @ 20:07
We hebben vandaag zes nieuwe panelen op het dak gelegd. Pas net aangesloten, dat is voor zover we kunnen zien goed gegaan. Maar ik heb wel een heel rare grafiek vandaag met stukken waarin de opbrengst 0 was. Toevallig meer mensen met en Goodwe omvormer waarbij dat zo is? Is er weer een probleem met de server? Als dat namelijk niet zo is moet ik het even gaan zoeken in mijn eigen wifi, dat is wat meer gedoe.

Ben benieuwd hoe goed we de tweede string kunnen volgen op de omvormer, via de app gaat volgens mij al lastig worden, die telt gewoon op.
Lospedrosavrijdag 22 mei 2020 @ 21:53
Ik heb een paar Tigo ts4-o optimezers geplaatst.
Weet iemand of Goodwe het protocol heeft die aan te sturen?
d.k.zondag 24 mei 2020 @ 09:23
Sinds gisteren dus 6x 365 wp erbij op het hellende garagedak. Ze liggen net niet pal west. Vier bij elkaar, voorbij de schaduw van het huis, twee zo dat ze wel deels in de schaduw van het huis liggen, maar die pakken juist in de ochtend, vroege middag weer mee vanuit de voorkant van het huis.
Gisteren was het hier grijs met later stapelwolken, beetje vergelijkbaar met de dag ervoor. We hadden gisteren ongeveer een derde meer aan opbrengst dan de dag ervoor. Dat was meer dan verwacht, dus blij mee. De nieuwe panelen hebben optimezers, die kunnen uitgelezen worden via een datapakket van Tygo. Best prijzig ding, dus voorlopig doen we het zonder.

Doel is de auto opladen en toch terugleveren in de zomer om zo op 0 te komen over het jaar heen. Dat lijkt te lukken.
revpolenmaandag 25 mei 2020 @ 00:44
Iemand zich hier al eens verdiept in wind energie?
Zag vd week leuk item op tv er over en ben op AE gaan kijken en vond dit.. nu heb ik nog schuurtje over en wil opzich best wel beetje kloten!

https://a.aliexpress.com/_d8uKmhF
TheFreshPrincemaandag 25 mei 2020 @ 02:17
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 00:44 schreef revpolen het volgende:
Iemand zich hier al eens verdiept in wind energie?
Zag vd week leuk item op tv er over en ben op AE gaan kijken en vond dit.. nu heb ik nog schuurtje over en wil opzich best wel beetje kloten!

https://a.aliexpress.com/_d8uKmhF
Dat blijft vaak bij “kloten”.

Vermogens worden niet gehaald, opbrengst valt tegen, levensduur idem.

Heb er voor mezelf ook naar gekeken.

Die van de link haalt hooguit 40 Watt, zeker geen 4000...

De echte, degelijke 500 Watt modellen zijn dan weer prijzig.

Zelf maken met een oude dynamo en wat oliedrums is leuker en niet minder :P

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 25-05-2020 02:23:38 ]
Speekselkliermaandag 25 mei 2020 @ 07:19
voor mijn garagebox ik heb wat zitten rekenen...
(bierviltje)

30x panelen, ca 10.000wp
kosten ca 10.000 euro
behalve een lampje geen saldering.
ik zal dus zo'n 10.000kwh terugleveren.
jaarlijkse opbrengst 10.000kwh * 0.06 euro = 600 euro.
terugverdientijd 16 jaar

bij 80% leveringsprijs (nieuwe regeling)
jaarlijkse opbrengst 10.000kwh * 0.06 euro * 0.048 = 480 euro.
terugverdientijd 21 jaar.

Niet echt interessant dus, of reken ik verkeerd?

-------
er zijn bedrijven die je dak willen huren.
Die leggen ook nog een eigen aansluiting aan.
Die hebben toch dezelfde opbrengst en door de extra aansluiting ook nog jaarlijkse kosten.
Hoe kunnen die er nou aan verdienen?
Lospedrosamaandag 25 mei 2020 @ 07:43
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 07:19 schreef Speekselklier het volgende:
voor mijn garagebox ik heb wat zitten rekenen...
(bierviltje)

30x panelen, ca 10.000wp
kosten ca 10.000 euro
behalve een lampje geen saldering.
ik zal dus zo'n 10.000kwh terugleveren.
jaarlijkse opbrengst 10.000kwh * 0.06 euro = 600 euro.
terugverdientijd 16 jaar

bij 80% leveringsprijs (nieuwe regeling)
jaarlijkse opbrengst 10.000kwh * 0.06 euro * 0.048 = 480 euro.
terugverdientijd 21 jaar.

Niet echt interessant dus, of reken ik verkeerd?

-------
er zijn bedrijven die je dak willen huren.
Die leggen ook nog een eigen aansluiting aan.
Die hebben toch dezelfde opbrengst en door de extra aansluiting ook nog jaarlijkse kosten.
Hoe kunnen die er nou aan verdienen?
Dat betalen maatschappijen jou voor een kwh.
Wat die bedrijven doen is natuurlijk de energie verkopen op de energiemarkt. Waarbij er ook nog wel wat subsidies zijn weg te geven.

Als jij de stroom zou opmaken en zo geen ¤ 0,22 betaalde was je ook eerder in de groene cijfers.

Ook kunnen we er vanuit gaan dat stroom jaarlijks met zo’n 7% indexeert. Dan reken nog eens ;)
Speekselkliermaandag 25 mei 2020 @ 07:49
op de energiemarkt liggen de prijzen niet veel hoger volgens mij. ik betaal 6ct voor een kwh stroom, de rest is belasting. ik neem niet aan dat de prijs op de energiemarkt hoger is dan 6ct.

zijn er voor bedrijven dan nog wel subsidies? moet ik dit dan bedrijfmatig doen? (inschrijven is zo gebeurt natuurlijk, kan ook mijn kvk van eenmanszaak laten aanpassen met een extra branche).

Ik zal eens rekenen met die indexering (ondanks dat ik dat niet zie gebeuren).

[ Bericht 8% gewijzigd door Speekselklier op 25-05-2020 08:05:22 ]
Deepfreezemaandag 25 mei 2020 @ 07:56
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 00:44 schreef revpolen het volgende:
Iemand zich hier al eens verdiept in wind energie?
Zag vd week leuk item op tv er over en ben op AE gaan kijken en vond dit.. nu heb ik nog schuurtje over en wil opzich best wel beetje kloten!

https://a.aliexpress.com/_d8uKmhF
Ooit eens, heb een schuurtje tussen 2 huizen waar de wind ontzettend tussendoor trekt. Maar dat kan niet uit qua kosten als je dat vergelijkt met zonnepanelen.

Dus dan zou je het alleen voor het beetje leuk kloten zijn :P
ikweethetooknietmaandag 25 mei 2020 @ 09:44
De ontwikkeling van zonneparken in kaart

Grootschalige zonneparken zijn de volgende stap in de energietransitie. Zon op Kaart maakt in één oogopslag inzichtelijk waar zonneparken zijn gepland of gerealiseerd.
Zon op Kaart is een initiatief van ROM3D.

http://zonopkaart.nl/

Grappig dit
TheFreshPrincemaandag 25 mei 2020 @ 10:10
quote:
6s.gif Op maandag 25 mei 2020 09:44 schreef ikweethetookniet het volgende:
De ontwikkeling van zonneparken in kaart

Grootschalige zonneparken zijn de volgende stap in de energietransitie. Zon op Kaart maakt in één oogopslag inzichtelijk waar zonneparken zijn gepland of gerealiseerd.
Zon op Kaart is een initiatief van ROM3D.

http://zonopkaart.nl/

Grappig dit
Sowieso wel grappig in de discussie "de natuur gaat eraan door al die zonneparken" terwijl als je inzoomt het amper wat voorstelt op de hele landmassa van Nederland ;)

Daarnaast heb ik al een paar keer staan kijken bij het park hier in de buurt en dat ziet er juist mooi "ongerept" uit. Er zitten vogels, er bloeien bloemen, het gras stond vorige keer ook wat hoog tussen de panelen. Kan me juist voorstellen dat het voor reptielen een mooie veilige plek is onder die panelen, geen roofvogel die ze ziet.

Je wil natuurlijk niet heel Nederland vol met dat soort parken maar zolang nog 54% van ons land "landbouwgrond" is, zal dat niet zo snel gebeuren ;)
Deepfreezemaandag 25 mei 2020 @ 11:41
Hier zijn er maar 2 zo te zien. Eentje is vlakbij en staat prima achteraf, tussen lage struiken, en bloemen eronder. Goed voor de bijtjes en andere natuur..
De andere is een drijvend park. Denk dat de helft werkt, gezien de hoeveelheid vogelpoep op die dingen |:(
-0-maandag 25 mei 2020 @ 11:44
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 10:10 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Sowieso wel grappig in de discussie "de natuur gaat eraan door al die zonneparken" terwijl als je inzoomt het amper wat voorstelt op de hele landmassa van Nederland ;)

Daarnaast heb ik al een paar keer staan kijken bij het park hier in de buurt en dat ziet er juist mooi "ongerept" uit. Er zitten vogels, er bloeien bloemen, het gras stond vorige keer ook wat hoog tussen de panelen. Kan me juist voorstellen dat het voor reptielen een mooie veilige plek is onder die panelen, geen roofvogel die ze ziet.

Je wil natuurlijk niet heel Nederland vol met dat soort parken maar zolang nog 54% van ons land "landbouwgrond" is, zal dat niet zo snel gebeuren ;)
Ik denk dat een zonnepark inderdaad beter is voor de biodiversiteit dan een kaal weiland waar alles wat anders is dan gras weggemaaid/gegeten/gespoten wordt.
TheFreshPrincemaandag 25 mei 2020 @ 12:38
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 11:41 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier zijn er maar 2 zo te zien. Eentje is vlakbij en staat prima achteraf, tussen lage struiken, en bloemen eronder. Goed voor de bijtjes en andere natuur..
De andere is een drijvend park. Denk dat de helft werkt, gezien de hoeveelheid vogelpoep op die dingen |:(
Ja, drijvende zonneparken zijn nogal nutteloos. Qua opbrengst (als ze schoon zijn) is het wel heel gunstig rond dat reflecterende water. Maar ze blijven niet schoon :P
Tink89maandag 25 mei 2020 @ 12:51
Ik heb inmiddels een offerte van SVEA liggen, maar zoek nog een paar betrouwbare adressen in het zuiden des lands. Iemand hier aanraders? Mag ook via pb...
MyTiredFeetmaandag 25 mei 2020 @ 22:34
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 12:51 schreef Tink89 het volgende:
Ik heb inmiddels een offerte van SVEA liggen, maar zoek nog een paar betrouwbare adressen in het zuiden des lands. Iemand hier aanraders? Mag ook via pb...
Welk deel van het zuiden des lands? Mijn ouders hebben goede ervaringen met een bedrijf uit Schaijk. Mijn schoonouders hebben goede ervaringen met een bedrijf uit Wijchen.
Thinkk-Pinkkmaandag 25 mei 2020 @ 22:39
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 12:51 schreef Tink89 het volgende:
Ik heb inmiddels een offerte van SVEA liggen, maar zoek nog een paar betrouwbare adressen in het zuiden des lands. Iemand hier aanraders? Mag ook via pb...
Hoe zuid zit jij? Hier heeft een bedrijf uit Gemert de panelen gelegd.
MyTiredFeetmaandag 25 mei 2020 @ 22:43
Wij hebben een eerste offerte ontvangen. Wat vinden jullie ervan?

15 x zonnepaneel Monokristallijn Fullblack Longi Solar 355Wp (5325Wp)
GoodWe GW 5000-D-NS

SPOILER
VdH07Yy.png

Plat dak.
Totaalprijs net geen ¤ 4.800 exclusief btw.
TheFreshPrincemaandag 25 mei 2020 @ 23:29
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 22:43 schreef MyTiredFeet het volgende:
Wij hebben een eerste offerte ontvangen. Wat vinden jullie ervan?

15 x zonnepaneel Monokristallijn Fullblack Longi Solar 355Wp (5325Wp)
GoodWe GW 5000-D-NS

SPOILER
[ afbeelding ]

Plat dak.
Totaalprijs net geen ¤ 4.800 exclusief btw.
Dat is 90 cent per Wp excl. BTW.

Keurige offerte.
Als je vertrouwen hebt in de partij dan lijkt het me een prima deal.
W4dinsdag 26 mei 2020 @ 21:13
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 22:43 schreef MyTiredFeet het volgende:
Wij hebben een eerste offerte ontvangen. Wat vinden jullie ervan?

15 x zonnepaneel Monokristallijn Fullblack Longi Solar 355Wp (5325Wp)
GoodWe GW 5000-D-NS

SPOILER
[ afbeelding ]

Plat dak.
Totaalprijs net geen ¤ 4.800 exclusief btw.
Dus dat is dan inclusief de frames en montage, maar gewoon een stringomvormer, geen poweroptimizers?
TheFreshPrincedinsdag 26 mei 2020 @ 21:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 mei 2020 21:13 schreef W4 het volgende:

[..]

Dus dat is dan inclusief de frames en montage, maar gewoon een stringomvormer, geen poweroptimizers?
Dat is een normale stringomvormer.
Werkt prima zolang je geen hele ingewikkelde schaduw of dakvlakken hebt.
MyTiredFeetdinsdag 26 mei 2020 @ 22:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 mei 2020 21:13 schreef W4 het volgende:
Dus dat is dan inclusief de frames en montage, maar gewoon een stringomvormer, geen poweroptimizers?
Inclusief frames, montage, e.d. en 2 optimizers.
Tink89dinsdag 26 mei 2020 @ 22:40
quote:
12s.gif Op maandag 25 mei 2020 22:34 schreef MyTiredFeet het volgende:

[..]

Welk deel van het zuiden des lands? Mijn ouders hebben goede ervaringen met een bedrijf uit Schaijk. Mijn schoonouders hebben goede ervaringen met een bedrijf uit Wijchen.
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 22:39 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Hoe zuid zit jij? Hier heeft een bedrijf uit Gemert de panelen gelegd.
Heel zuid. Regio Roermond.
W4dinsdag 26 mei 2020 @ 23:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 mei 2020 22:35 schreef MyTiredFeet het volgende:

[..]

Inclusief frames, montage, e.d. en 2 optimizers.
Hele mooie prijs dan. Mag ik vragen welke aanbieder?
d.k.woensdag 27 mei 2020 @ 14:35
We hebben de eerste dagen met wat zon en de nieuwe panelen erop zitten. Helaas nog geen dag die echt onbewolkt was, maar we zien al dat we de juiste keuzes gemaakt hebben. Op het moment dat de zon zover draait dat hij de panelen op zuid niet meer direct aanschijnt kicken de panelen op west al in. En voor die tijd is er in de ochtend een tijd waarop de panelen op west ook al opleveren doordat de zon tussen de huizen door komt.
Al met al hebben we nu een opbrengst die ongeveer op 1/3 meer lijkt te liggen door de nieuwe panelen. Dat was boven verwachting, zelfs voor de zomer. In ze winter komt de zon natuurlijk minder hoog, maar hij blijft boven de huizen die in het westen staan en de bomen die daar ook staan hebben dan geen blad, dus de panelen blijven zon krijgen.
Faraday01woensdag 27 mei 2020 @ 18:16
April was al de beste maand tot nu toe en Mei ligt op koers om nog iets beter te doen.
Gieliovdwoensdag 27 mei 2020 @ 18:44
April 1048 kWh
Mei ytd 928 kwh

Met het maand gemiddelde ytd kom ik net boven april uit, maar niet veel. De temperatuur loopt op, het rendement omlaag.
Lospedrosawoensdag 27 mei 2020 @ 19:21
quote:
0s.gif Op woensdag 27 mei 2020 18:44 schreef Gieliovd het volgende:
April 1048 kWh
Mei ytd 928 kwh

Met het maand gemiddelde ytd kom ik net boven april uit, maar niet veel. De temperatuur loopt op, het rendement omlaag.
Denk niet dat de huidige temp zoveel negatief rendement oplevert, is puur het aantal zonuren.
lazinesswoensdag 27 mei 2020 @ 19:30
Mei gaat hier april niet overtreffen. En de komende paar maanden moeten nog ff goed knallen om bij de nota in oktober op 0 uit te komen. De winter was best goed belabberd voor het totaal.
Underdoggywoensdag 27 mei 2020 @ 19:35
quote:
1s.gif Op woensdag 27 mei 2020 19:21 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Denk niet dat de huidige temp zoveel negatief rendement oplevert, is puur het aantal zonuren.
Ik haalde regelmatig max vermogen van omvormer in Maart en begin April - nu niet meer.
YURwoensdag 27 mei 2020 @ 20:52
Wij hebben vandaag voor het eerst een offerte laten maken:

quote:
Zonnestroomsysteem 5.440 Wp
17 JA Solar JAM60S17/320 Half Cell Full Black
1 SolarEdge SE 5K 3-fasen
17 SolarEdge P370 power optimizer
1 Sunstruction Dakhaken (zwart) Montagesysteem
Incl montage en de hele bende zo'n 5700 ex BTW

Er komen er dan 8 op oost en 9 op west

Is dat een beetje wat?
-0-woensdag 27 mei 2020 @ 21:03
Mijn panelen zijn wat vertraagd helaas, nu over 4 weken, had gerekend op nu nog een week of 2.
Doe boven hier dan maar een maandje wisselvallig weer om de watervoorraad aan te vullen en dan weer flink veel zon. :P
bambinowoensdag 27 mei 2020 @ 21:58
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 22:43 schreef MyTiredFeet het volgende:
Wij hebben een eerste offerte ontvangen. Wat vinden jullie ervan?

15 x zonnepaneel Monokristallijn Fullblack Longi Solar 355Wp (5325Wp)
GoodWe GW 5000-D-NS

SPOILER
[ afbeelding ]

Plat dak.
Totaalprijs net geen ¤ 4.800 exclusief btw.
Prima offerte. Ik ken die panelen overigens niet. Maar 355wp voor die prijs is erg netjes.
Ik zit met 325 wattpiek maar 400 euro ex. btw lager. Prijs per wp is gelijk, wat betekend dat zij goedkoper zijn want meer wp is normaal gesproken duurder.
bambinowoensdag 27 mei 2020 @ 22:01
quote:
0s.gif Op woensdag 27 mei 2020 20:52 schreef YUR het volgende:
Wij hebben vandaag voor het eerst een offerte laten maken:
[..]

Incl montage en de hele bende zo'n 5700 ex BTW

Er komen er dan 8 op oost en 9 op west

Is dat een beetje wat?
Prima panelen, goede omvormer en degelijke prijs.
Ik ken dat montage systeem niet trouwens, maar daar zit amper risico in (en garantie).

Ik zit met Trina 325 panelen ongeveer 200 euro ex. goedkoper. Dus wij zijn iets goedkoper maar dat hangt ook nog af van je locatie. Als je ver weg woont moet er al 100 ofzo bij (wij zitten in Twente).
Ferwoensdag 27 mei 2020 @ 22:49
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 22:43 schreef MyTiredFeet het volgende:
Wij hebben een eerste offerte ontvangen. Wat vinden jullie ervan?

15 x zonnepaneel Monokristallijn Fullblack Longi Solar 355Wp (5325Wp)
GoodWe GW 5000-D-NS

SPOILER
[ afbeelding ]

Plat dak.
Totaalprijs net geen ¤ 4.800 exclusief btw.
5000w op 1 fase? Die moet dan op 25A worden afgezekerd en kun je niet meer naar een 3x25A hoofdaansluiting in de toekomst.

Daarnaast hoeveel ruimte is er tussen de panelen. Ze lijken ze in elkaar schaduw te liggen bij een zuid ligging.
bambinowoensdag 27 mei 2020 @ 23:19
quote:
1s.gif Op woensdag 27 mei 2020 22:49 schreef Fer het volgende:

[..]

5000w op 1 fase? Die moet dan op 25A worden afgezekerd en kun je niet meer naar een 3x25A hoofdaansluiting in de toekomst.

Daarnaast hoeveel ruimte is er tussen de panelen. Ze lijken ze in elkaar schaduw te liggen bij een zuid ligging.
Ik heb 4800 watt op 16A.
Wat officieel moet en wat kan zijn 2 verschillende dingen ;)
Ferwoensdag 27 mei 2020 @ 23:22
quote:
0s.gif Op woensdag 27 mei 2020 23:19 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik heb 4800 watt op 16A.
Wat officieel moet en wat kan zijn 2 verschillende dingen ;)
Maar haal je dan niet regelmatig die 4800w of heb je teveel schaduw?

Ik haalde vorige week al 2400w van de 2660 totaal. In Juni vaak van 13.00-14.30u Max vermogen.
MyTiredFeetwoensdag 27 mei 2020 @ 23:34
quote:
1s.gif Op woensdag 27 mei 2020 22:49 schreef Fer het volgende:
5000w op 1 fase? Die moet dan op 25A worden afgezekerd en kun je niet meer naar een 3x25A hoofdaansluiting in de toekomst.
quote:
Omvormers vanaf 25A – Hoofdaansluiting 1 x 35A of 3 x 25A

Gaat u meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen plaatsen, dan zal de omvormer meer dan 24A aan stroom kunnen leveren. Afhankelijk van de grootte van uw hoofdaansluiting dient u nu te kiezen voor een 1-fase of een 3-fase omvormer.

Heeft u een 1-fase hoofdaansluiting, dan dient deze minimaal 1 x 35A te zijn, of vergroot te worden van 1 x 25A naar 1 x 35A. U kunt gebruik maken van een 1-fase omvormer.

Heeft u een 3-fase hoofdaansluiting, dan kunt u gebruik maken van een 3-fase omvormer, of twee kleine 1-fase omvormers.
Hoeveel zonnepanelen op een groep

quote:
3-fase: u heeft 3x25A - u wilt 3x35A (of zwaarder t/m 3x80A)
Kosten bij Liander ¤ 271,64 inclusief btw. Is dat noodzakelijk?
TheFreshPrincewoensdag 27 mei 2020 @ 23:49
quote:
0s.gif Op woensdag 27 mei 2020 23:34 schreef MyTiredFeet het volgende:

[..]

[..]

Hoeveel zonnepanelen op een groep
[..]

Kosten bij Liander ¤ 271,64 inclusief btw. Is dat noodzakelijk?
Nee, niet naar 3x 35A, dan betaal je fors extra per maand.

Doorgaans kan je tot 5000Watt op 1-fase (1x 35A of 1x 40A)

Wil je dat op een 3x 25A aansluiting dan neem je een 3-fase omvormer en dan kan je tot zo'n 11.000 Watt aansluiten (of 2 van 8000Watt kan ook).

Dus als je nu al 3-fase (3x 25A) hebt dan zou ik vragen naar een 3-fase omvormer van 5000Watt. Ook even vragen hoe dat dan komt met de string-lengte. Een 3-fase omvormer werkt beter met langere strings.
MyTiredFeetwoensdag 27 mei 2020 @ 23:53
quote:
0s.gif Op woensdag 27 mei 2020 23:49 schreef TheFreshPrince het volgende:
Wil je dat op een 3x 25A aansluiting dan neem je een 3-fase omvormer en dan kan je tot zo'n 11.000 Watt aansluiten (of 2 van 8000Watt kan ook).
Dat is deze toch?
Ferdonderdag 28 mei 2020 @ 00:15
Als je nu 3x 25 hebt zou je een 3 fase omvormer moeten kiezen.

Maar haal je die 5000wp wel? Met de panelen zo dicht achter elkaar staan ze toch wel wat in elkaars schaduw lijkt me. Wat wordt de hellingshoek en afstand tussen de rijen?
Miniemdonderdag 28 mei 2020 @ 08:17
Vraagje, deze maand hebben we volgens de solaredge app al 664kwh opgewekt TM nu.

Echter kreeg ik net van de energieleverancier een overzicht waarin staat dat we 466kwh hebben terug geleverd tot 26-5.

In die 2 dagen zit dus zon 200kwh verschil terwijl we op de meest zonnige dag zon 31kwh opwekken...

Iemand die dit verschil kan verklaren? Of klopt er gewoon ergens iets niet? We hebben ook pas sinds deze maand zonnepanelen dus dit is de eerste keer dat ik ermee te maken heb.
Speekselklierdonderdag 28 mei 2020 @ 08:20
quote:
1s.gif Op donderdag 28 mei 2020 08:17 schreef Miniem het volgende:
Vraagje, deze maand hebben we volgens de solaredge app al 664kwh opgewekt TM nu.

Echter kreeg ik net van de energieleverancier een overzicht waarin staat dat we 466kwh hebben terug geleverd tot 26-5.

In die 2 dagen zit dus zon 200kwh verschil terwijl we op de meest zonnige dag zon 31kwh opwekken...

Iemand die dit verschil kan verklaren? Of klopt er gewoon ergens iets niet? We hebben ook pas sinds deze maand zonnepanelen dus dit is de eerste keer dat ik ermee te maken heb.
200kwh heb je direct verbruikt en dus niet teruggestuurd naar het net. zonder zonnepanel had je gemeten verbruik (levering) dus 200kwh hoger geweest.

teruglevering = opwek - eigen verbruik
levering = eigen verbruik - opwek
eigen verbruik = levering + opwek - teruglevering
d.k.donderdag 28 mei 2020 @ 08:25
Je hebt natuurlijk je eigen verbruik.
Je hebt 664 opgewekt, 466 teruggeleverd en je verbruik is over die 26 dagen zo'n 200. Zou kunnen. Wat je opwekt kan je ook direct gebruiken, dat zie je alleen maar terug als een lage afname op een dag/week/maand.
Miniemdonderdag 28 mei 2020 @ 08:38
Nog even een schema ter verduidelijking.
Dus dat klopt wel?

UpF3VNj.png
d.k.donderdag 28 mei 2020 @ 08:49
Ja, je dal en normaal gebruik zijn samen precies het verschil tussen wat je opwekt en wat je terug levert.
Miniemdonderdag 28 mei 2020 @ 09:10
quote:
1s.gif Op donderdag 28 mei 2020 08:49 schreef d.k. het volgende:
Ja, je dal en normaal gebruik zijn samen precies het verschil tussen wat je opwekt en wat je terug levert.
Oke bedankt. Dan snap ik het!
bambinodonderdag 28 mei 2020 @ 10:08
quote:
1s.gif Op woensdag 27 mei 2020 23:22 schreef Fer het volgende:

[..]

Maar haal je dan niet regelmatig die 4800w of heb je teveel schaduw?

Ik haalde vorige week al 2400w van de 2660 totaal. In Juni vaak van 13.00-14.30u Max vermogen.
Nee, panelen zie je over het algemeen nooit op 100% werken. Ik heb 4770wp liggen op de voorkant (15 graden richting oost vanaf zuid). Dus boven de 4600 komt het niet.

1,5 jaar terug had ik er ook nog 6 op het tuinhuis liggen, die zaten er bij op. Lage helling. Ook toen maar een enkele keer gehad dat hij ging aftoppen. En nog steeds op 16A automaat overigens.
Claudia_xdonderdag 28 mei 2020 @ 11:17
quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2020 15:25 schreef Claudia_x het volgende:
Vierde bedrijf over de vloer gehad. Weer een heel ander verhaal. Belangrijkste punt van afwijking: er passen geen 16 panelen op het dak van onze schuur maar hooguit 5. :o We hebben een gemetselde nok en daarom moeten de panelen twee pannen van de dakrand af worden gelegd, want anders is er het risico dat de nok lek raakt.

Klopt dit verhaal? Wel frappant dat de andere drie bedrijven daar niks over hebben gezegd. Ik krijg er online wel bevestiging van:

"Let op dat als u de zonnepanelen dichter dan twee pannen vanaf de nok wilt plaatsen, de nok los moet worden gemaakt om de bovenste montagerail te kunnen plaatsen. De nok mag in dat geval niet in cement liggen. Wanneer de nok in cement ligt, is het vaak niet mogelijk om de rail in de tweede rij pannen te plaatsen. In dit geval zullen de beugels in de derde rij pannen bevestigd worden, en zal het totale systeem hier op aangepast moeten worden." (bron)
Update: we zijn op de offerte ingegaan van een lokaal bedrijf dat heel betrouwbaar leek en lovende recensies kreeg. Er kwam een installateur langs die duidelijk wist waar hij het over had (als enige keek hij bijv. goed naar de meterkast). Volgens hem was de nok geen probleem.

Het is trouwens uiteindelijk een systeem met micro-omvormers geworden.
Gieliovddonderdag 28 mei 2020 @ 18:40
quote:
1s.gif Op woensdag 27 mei 2020 19:21 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Denk niet dat de huidige temp zoveel negatief rendement oplevert, is puur het aantal zonuren.
Vandaag was weer een hele mooie dag. 46 kWh opwek op dit moment.

Maar.... Ik heb dus 7425 wattpiek op het dak, perfecte parabool, heldere lucht, nog geen 25 graden buiten, maar ik ben nooit boven de 6300 Watt uitgekomen.

Ik blijf vragen: wie kan mij verklaren waar ik 1100 Watt verlies?
TheFreshPrincedonderdag 28 mei 2020 @ 18:50
quote:
0s.gif Op donderdag 28 mei 2020 18:40 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Vandaag was weer een hele mooie dag. 46 kWh opwek op dit moment.

Maar.... Ik heb dus 7425 wattpiek op het dak, perfecte parabool, heldere lucht, nog geen 25 graden buiten, maar ik ben nooit boven de 6300 Watt uitgekomen.

Ik blijf vragen: wie kan mij verklaren waar ik 1100 Watt verlies?
De buitentemp mag dan 25 graden zijn, je panelen worden wel >50 graden.
Dus logisch dat je panelen minder opbrengst hebben.
namliamdonderdag 28 mei 2020 @ 19:09
Ik heb daarom lang gewacht op "het" zonnepaneel dat warmte opbrengst combineert met electriciteit.

Deze "noviteit" bestaat al jaren, maar lijkt het maar niet naar de consumenten markt te halen.

Warmte opbrengst uit de panelen = gas besparing en lagere temperatuur van de panelen is extra energie... win - win volgens mij?
TheFreshPrincedonderdag 28 mei 2020 @ 19:21
quote:
0s.gif Op donderdag 28 mei 2020 19:09 schreef namliam het volgende:
Ik heb daarom lang gewacht op "het" zonnepaneel dat warmte opbrengst combineert met electriciteit.

Deze "noviteit" bestaat al jaren, maar lijkt het maar niet naar de consumenten markt te halen.

Warmte opbrengst uit de panelen = gas besparing en lagere temperatuur van de panelen is extra energie... win - win volgens mij?
Je hebt die warmteopbrengst in de verkeerde periode.

De warme dagen zijn tussen mei en september.
De dagen dat je de warmte nodig hebt tussen oktober en april.

M'n panelen op het dak leveren nu al 2 jaar stroom op. Dat is win - win ;)
namliamdonderdag 28 mei 2020 @ 19:30
MIjn panelen doen het inmiddels 3 jaar, dus ja ook dat is win - win... langzaamaan horen de buren gevraagd en ongevraagd de opbrengsten van mijn panelen de eerste buren beginnen nu ook te kijken naar panelen.

Ook tijdens de zomer gebruik je warmte alhoewel minder, denk aan douchen.
Aardige aankomende tech:
En wat "warm" is, is ook maar relatief; de huidige technologie van warmte pompen werkt prima tot ik geloof -5 of zo. +5 is al niet bepaald heel warm meer maar blijkbaar nog steeds warm genoeg om daaruit warmte op te slaan.
TheFreshPrincedonderdag 28 mei 2020 @ 19:38
quote:
0s.gif Op donderdag 28 mei 2020 19:30 schreef namliam het volgende:
MIjn panelen doen het inmiddels 3 jaar, dus ja ook dat is win - win... langzaamaan horen de buren gevraagd en ongevraagd de opbrengsten van mijn panelen de eerste buren beginnen nu ook te kijken naar panelen.

Ook tijdens de zomer gebruik je warmte alhoewel minder, denk aan douchen.
Aardige aankomende tech:
En wat "warm" is, is ook maar relatief; de huidige technologie van warmte pompen werkt prima tot ik geloof -5 of zo. +5 is al niet bepaald heel warm meer maar blijkbaar nog steeds warm genoeg om daaruit warmte op te slaan.
Ik heb een warmtepomp, die doet het tot -20 graden Celsius.
namliamdonderdag 28 mei 2020 @ 19:43
quote:
0s.gif Op donderdag 28 mei 2020 19:38 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ik heb een warmtepomp, die doet het tot -20 graden Celsius.
Dat bedoel ik, -20 buiten wordt + 20 binnen :)
Gieliovddonderdag 28 mei 2020 @ 21:09
quote:
0s.gif Op donderdag 28 mei 2020 18:50 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

De buitentemp mag dan 25 graden zijn, je panelen worden wel >50 graden.
Dus logisch dat je panelen minder opbrengst hebben.
I know... Maar 1100 Watt op mijn wp is 15 procent...mja

Overigens vandaag weer een record: 47 kWh. Hoogste waarde ooit :7
TheFreshPrincedonderdag 28 mei 2020 @ 21:10
quote:
0s.gif Op donderdag 28 mei 2020 21:09 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

I know... Maar 1100 Watt op mijn wp is 15 procent...mja

Overigens vandaag weer een record: 47 kWh. Hoogste waarde ooit :7
Dat is wel een mooie dagopbrengst, 50 moet ook wel lukken dan? :)

Hier vandaag geen records, een paar wolken vonden het nodig om het te verstieren :P
Lospedrosadonderdag 28 mei 2020 @ 21:11
quote:
0s.gif Op donderdag 28 mei 2020 21:09 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

I know... Maar 1100 Watt op mijn wp is 15 procent...mja

Overigens vandaag weer een record: 47 kWh. Hoogste waarde ooit :7
Nou daar heb je het al toch,
De zonneurennworden tot 21 juni alleen maar meer. :D
Ferdonderdag 28 mei 2020 @ 21:54
Is een 3 fase omvormer minder efficiënt? Kan mij voorstellen dat 3 fases ac opwekken eigenlijk 3 omvormers zijn.
Lospedrosadonderdag 28 mei 2020 @ 22:13
quote:
1s.gif Op donderdag 28 mei 2020 21:54 schreef Fer het volgende:
Is een 3 fase omvormer minder efficiënt? Kan mij voorstellen dat 3 fases ac opwekken eigenlijk 3 omvormers zijn.
Nee.
Dzjonkavrijdag 29 mei 2020 @ 04:11
Ah, wat fijn een apart topic hierover!

Ik overweeg panelen te laten plaatsen, deels omdat we hoge energierekening hebben op een oud boerderijtje en zou fijn zijn als vaste lasten naar beneden kunnen.

Wat me al langer tegenhoudt is dat we eigenlijk nog fors willen gaan verbouwen, misschien over een jaar of 5 een deel aan willen bouwen en het dak opnieuw isoleren en evt verhogen. Maar daar moeten we eerst verder voor sparen. Aanbouw zal waarschijnlijk aan andere zijde van het huis zijn dan de panelen. Over het dak ben ik nog niet zeker, isoleren van binnenuit is ook nog optie. De schuurtjes om het huis heen gaan ook op den duur vervangen worden als het aan mij ligt, dus daar wil ik ze ook niet op leggen.
Dus de kans is best aanwezig dat de panelen gedemonteerd zullen worden en daarna weer geplaatst. Moet kunnen, maar het voelt wat ingewikkelder hierdoor.
namliamvrijdag 29 mei 2020 @ 07:43
Zo ingewikkeld is het plaatsen en verwijderen van die dingen niet, zeker als de electriciteit al is aangelegd. Als je pas plannen hebt voor verbouwing over 5 jaar (wordt dus 10) zou ik nu zeker al de panelen kopen en laten plaatsen. Heb je tegen de tijd dat je wel gaat verbouwen al je geld er uit en kan je eventueel kiezen om deze 2e hands door te verkopen en zelf nieuwe te nemen of helemaal geen meer of toch deze weer terug te plaatsen.

Ik zeg doen :)
Fervrijdag 29 mei 2020 @ 07:58
Panelen verdien in je 5-6 jaar terug momenteel. Waarschijnlijk zijn de regels voor salderen in 2025 minder gunstig en zal de financiële opbrengst dus minder zijn dan als je nu begint.

Demonteren terugmonteren moet te doen zijn, als je toch al bezig bent op het dak.
bambinovrijdag 29 mei 2020 @ 10:44
quote:
0s.gif Op donderdag 28 mei 2020 18:40 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Vandaag was weer een hele mooie dag. 46 kWh opwek op dit moment.

Maar.... Ik heb dus 7425 wattpiek op het dak, perfecte parabool, heldere lucht, nog geen 25 graden buiten, maar ik ben nooit boven de 6300 Watt uitgekomen.

Ik blijf vragen: wie kan mij verklaren waar ik 1100 Watt verlies?
Dat is niet heel moeilijk, maar exact kan ik het niet zeggen natuurlijk.
De grote factor op dit moment is temperatuur, die speelt een behoorlijk grote rol.
Daarom zie je in dit topic nu ook geen records op dit moment, omdat de temperatuur hoger is wek je minder op.

Het andere deel van het verlies zit hem in:
Richting ten opzicht van de zon, pal zuid 37 graden is 95+%
Pal west is 75-80%

Dan, ook de richting.
37 graden is ideaal. 40 of 30 doet bijna niet onder, misschien 1-2% minder (op jaarbasis).
Nu, vanwege de hoge zon stand, is juist een lagere helling beter. (op jaarbasis dus niet).
Hoe rechter de zon voor de panelen staat, hoe beter het is.
Vandaar ook records in maart/april (zonnig, relatief koud, ideale zon stand voor normaal schuin dak). Zelfde geldt voor september +/-

Dan heb je nog het rendement van je omvormer, die is nooit 100%
En tot slot heb je nog het verlies in je kabels, hoe langer en dunner hoe meer verlies.

1100watt minder dan je wp is dus echt niet gek.

Uiteindelijk is 1 zo'n moment opname ook niet boeiend. Gaat om jaar opwek.
Tink89vrijdag 29 mei 2020 @ 14:05
Ooh jongens, wij gaan ervoor. Ik vind het spannend. Er liggen nog drie offertes op tafel nu, dit weekend maar eens bepalen welke we het interessants vinden O+ O+
Molovrijdag 29 mei 2020 @ 14:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2020 14:05 schreef Tink89 het volgende:
Ooh jongens, wij gaan ervoor. Ik vind het spannend. Er liggen nog drie offertes op tafel nu, dit weekend maar eens bepalen welke we het interessants vinden O+ O+
Idem hier!
Nou, ja, laatste moet nog vanmiddag binnen komen. Maar dan knoop doorhakken ^O^
MyTiredFeetvrijdag 29 mei 2020 @ 20:53
quote:
1s.gif Op woensdag 27 mei 2020 22:49 schreef Fer het volgende:
Daarnaast hoeveel ruimte is er tussen de panelen. Ze lijken ze in elkaar schaduw te liggen bij een zuid ligging.
Ongeveer 30 cm meen ik. De panelen liggen - meen ik - (nagenoeg) zonder hellingshoek op het dak.
Underdoggyvrijdag 29 mei 2020 @ 21:13
quote:
0s.gif Op donderdag 28 mei 2020 21:09 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

I know... Maar 1100 Watt op mijn wp is 15 procent...mja

Overigens vandaag weer een record: 47 kWh. Hoogste waarde ooit :7
Ik heb 4480Wp en omvormer van maximaal 4kW. Dat haal ik echt heel zelden, in maart paar dagen gehaald maar nu niet meer. Wel record vandaag! Door net niet pal zuid ligging blijft de zon behoorlijk langer hangen nu, 28,88kW!
Glider76vrijdag 29 mei 2020 @ 21:55
Met nog 2 dagen te gaan kan het haast niet meer mislopen dat ik een nieuw record voor Mei ga halen. Mei stand van 2017 en 2019 al voorbij, nog 17 kw te gaan en Mei 2018 ben ik ook voorbij.

Vooralsnog lijkt het dus weer een goed jaar te worden, maar natuurtechnisch gezien mag het van mij best wat minder warm zijn en meer regen.
Patroonzaterdag 30 mei 2020 @ 12:16
Mei wordt mijn beste maand ever. We gaan vandaag door de 1000kwh in 1 maand met 6080 WP :D

SPOILER
Asschen_sukarzaterdag 30 mei 2020 @ 12:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 mei 2020 12:16 schreef Patroon het volgende:
Mei wordt mijn beste maand ever. We gaan vandaag door de 1000kwh in 1 maand met 6080 WP :D

SPOILER
hier ook inderdaad, prima jaar tot nu toe :Y
Humberto-Tzondag 31 mei 2020 @ 10:49
Heeft iemand hier ervaring met Eging zonnepanelen? Via vereniging eigen huis kan ik voor 2612 euro, ex btw, 8x 315wp panelen met een growat omvormer aanschaffen. Echter Eging lijkt behoorlijk onbekend te zijn.
Daarnaast heb ik een offerte voor 8x S Energy panelen, ook met dezelfde omvormer van Energiewonen, alleen dat kost 3176 euro wat ik een behoorlijk verschil vind.

Alternatief is nog om 8 Sunpower 325wp panelen met Solis omvormer te kopen voor 2512 euro en een installatiebedrijf voor rond de 800 euro dit te laten installeren, ex btw komt dat dan op ongeveer 2800 euro uit.
Mijn voorkeur gaat uit naar de Sunpower panelen, iemand hier nog input of andere alternatieven?

Dak is overigens op het zuiden, zonder schaduw.
cempexozondag 31 mei 2020 @ 11:07
*knip*

Hoe vaak heb ik het je inmiddels al gezegd, dat dit soort reacties hier niets te zoeken hebben.
Het is net een evangelie wat je zit te verkondigen; doe maar gewoon niet ^O^ :W
Groetjes, Vonkenboer



[ Bericht 47% gewijzigd door Vonkenboer op 31-05-2020 12:13:37 ]
Dzjonkazondag 31 mei 2020 @ 11:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 mei 2020 07:43 schreef namliam het volgende:
Zo ingewikkeld is het plaatsen en verwijderen van die dingen niet, zeker als de electriciteit al is aangelegd. Als je pas plannen hebt voor verbouwing over 5 jaar (wordt dus 10) zou ik nu zeker al de panelen kopen en laten plaatsen. Heb je tegen de tijd dat je wel gaat verbouwen al je geld er uit en kan je eventueel kiezen om deze 2e hands door te verkopen en zelf nieuwe te nemen of helemaal geen meer of toch deze weer terug te plaatsen.

Ik zeg doen :)
bedankt! Als ik het bereken via simpele tool vangreenchoice ed hebben we de investering er in 5 jaar ook al uit.
TheFreshPrincezondag 31 mei 2020 @ 11:18
quote:
0s.gif Op zondag 31 mei 2020 10:49 schreef Humberto-T het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met Eging zonnepanelen? Via vereniging eigen huis kan ik voor 2612 euro, ex btw, 8x 315wp panelen met een growat omvormer aanschaffen. Echter Eging lijkt behoorlijk onbekend te zijn.
Daarnaast heb ik een offerte voor 8x S Energy panelen, ook met dezelfde omvormer van Energiewonen, alleen dat kost 3176 euro wat ik een behoorlijk verschil vind.

Alternatief is nog om 8 Sunpower 325wp panelen met Solis omvormer te kopen voor 2512 euro en een installatiebedrijf voor rond de 800 euro dit te laten installeren, ex btw komt dat dan op ongeveer 2800 euro uit.
Mijn voorkeur gaat uit naar de Sunpower panelen, iemand hier nog input of andere alternatieven?

Dak is overigens op het zuiden, zonder schaduw.
Als je voor dat geld Sunpower kan laten leggen dan is het niet echt een discussie lijkt me ;)

Is 8 stuks het maximale wat je kwijt kan? Of is het meer een limiet op je budget?
Humberto-Tzondag 31 mei 2020 @ 11:20
quote:
0s.gif Op zondag 31 mei 2020 11:18 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Als je voor dat geld Sunpower kan laten leggen dan is het niet echt een discussie lijkt me ;)

Is 8 stuks het maximale wat je kwijt kan? Of is het meer een limiet op je budget?
Mijn verbruik is maar 1900Kw op jaarbasis.
TheFreshPrincezondag 31 mei 2020 @ 11:25
quote:
0s.gif Op zondag 31 mei 2020 11:20 schreef Humberto-T het volgende:

[..]

Mijn verbruik is maar 1900Kw op jaarbasis.
Ja, oké. Maar verbruik is niet relevant voor wat je opwekt.

Nu misschien omdat je nog kan salderen en dat wordt vanaf 2023 in stapjes afgebouwd tot en met 2030.

Daarna krijg je (zoals het er nu voor ligt) een vaste prijs voor je kWh dus hoe meer je hebt liggen, hoe meer je kan verrekenen met je energierekening.

Heb hier 68 panelen liggen, dat verbruik ik echt niet ;) Maar m'n energierekening is wel negatief (betaal ¤5 voorschot per maand en krijg ruim ¤800 per jaar terug). Zo gek hoef je het niet te maken maar er is ook echt geen reden om je te beperken tot wat je verbruikt bij het leggen van zonnepanelen.

Later bijleggen is ook lastig (kleurverschil panelen, omvormer te klein, nog een keer installatiekosten), dus zou het in 1x goed doen.

Je kan dan natuurlijk naar het rendement kijken van wat het oplevert. Toegegeven: salderen tegen 22 cent per kWh heeft een hoger rendement dan terugleveren voor 11 cent per kWh. Maar ook 11 cent per kWh levert een veel hoger rendement op dan welke spaarrekening ook... je moet wel heel handig zijn met beleggen om dat te overtreffen. Ofwel: een lager rendement kan nog steeds een prima rendement zijn ;)

Het is natuurlijk geen must, de keuze is altijd aan jezelf. Maar wel iets om over na te denken voor je een keuze maakt.

[ Bericht 0% gewijzigd door TheFreshPrince op 31-05-2020 11:34:49 ]
ikweethetooknietwoensdag 3 juni 2020 @ 14:05
Rooftop Energy: zonnecarport met 5.000 zonnepanelen aan strand Bloemendaal aan Zee klaar

​Rooftop Energy heeft de bouw afgerond van de 10.000 vierkante meter grote overkapping met zonnepanelen op 2 parkeerterreinen van het strand in Bloemendaal aan Zee. De carports bieden plaats aan 800 auto’s.

rooftopenergybloemendaal841-fullscreen.jpg

In samenwerking met Adamant Solar, Batenburg Energietechniek, Xperal en Morren Solar heeft Rooftop Energy de solar carport gerealiseerd. De komst werd afgelopen januari aangekondigd.

De 5.000 zonnepanelen wekken voldoende stroom op voor circa 600 huishoudens. Onder de carport zijn 15 laadpalen beschikbaar om elektrische auto’s op te laden. Aan de laadpalen kan direct betaald worden met pinpas en creditcard, zodat toeristen zonder laadabonnement ook gemakkelijk hun voertuig kunnen opladen

https://solarmagazine.nl/(...)endaal-aan-zee-klaar

Dat zijn er 5000 bij _O_ _O_
ikweethetooknietwoensdag 3 juni 2020 @ 14:07
Thialf moet 5.000 zonnepanelen op het dak uitzetten, verwijdering van de panelen dreigt

Een nieuwe strop voor het toch al armlastige Thialf. De directie van de ijstempel heeft de 5.000 zonnepanelen op het dak van Thialf uit moeten zetten, om het ijsstadion verzekerd te houden. Er is een kans dat de zonnepanelen voor 1 oktober verwijderd moeten worden.

De huidige brandverzekering is door de verzekeraar opgezegd, omdat, volgens Thialf, ,,bleek dat het pand nauwelijk verzekerbaar is door de combinatie van zeer slechte schadestatistieken van panden met zonnepanelen en de bij de Thialf gebruikte materialen van de dakisolatie.''

De zonnepanelen zijn dit weekeinde al uitgeschakeld. Thialf gaat met verzekeraars in overleg om te voorkomen dat de zonnepanelen voor 1 oktober 2020 helemaal verwijderd moeten worden.

https://www.lc.nl/friesla(...)%2Fwww.google.com%2F

En dat zijn er 5000 minder :|W
bambinowoensdag 3 juni 2020 @ 18:57
quote:
0s.gif Op zondag 31 mei 2020 10:49 schreef Humberto-T het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met Eging zonnepanelen? Via vereniging eigen huis kan ik voor 2612 euro, ex btw, 8x 315wp panelen met een growat omvormer aanschaffen. Echter Eging lijkt behoorlijk onbekend te zijn.
Daarnaast heb ik een offerte voor 8x S Energy panelen, ook met dezelfde omvormer van Energiewonen, alleen dat kost 3176 euro wat ik een behoorlijk verschil vind.

Alternatief is nog om 8 Sunpower 325wp panelen met Solis omvormer te kopen voor 2512 euro en een installatiebedrijf voor rond de 800 euro dit te laten installeren, ex btw komt dat dan op ongeveer 2800 euro uit.
Mijn voorkeur gaat uit naar de Sunpower panelen, iemand hier nog input of andere alternatieven?

Dak is overigens op het zuiden, zonder schaduw.
Eging zou ik niet meer adviseren, ik dacht dat ze al kapot waren.

S energy ken ik niet

Sunpower kent iedereen natuurlijk, is ook aan de dure kant.

Wij gebruiken Trina 325, all black.
Met 8 stuks, growatt 2500, installatie etc etc zit ik op 3450 incl. btw (2850 ex btw).

Sunpower op 2800 ex, geen twijfel, kopen.
Wel zeker weten dat dat all-in is (met volledige installatie).
Humberto-Twoensdag 3 juni 2020 @ 21:35
Dank voor de reacties.
Ferwoensdag 3 juni 2020 @ 21:48
Heb 8x SunPower 327w hier. 2620Wp met 2500-2600 kwh per jaar, afgelopen jaar zelfs 2700kwh.

Plat dak op ongeveer 195 graden gericht.

Ben toch wel benieuwd wat 11x 300w op zou leveren in een oost-west ligging.

Waarschijnlijk scheelt het niet zoveel.
daNpywoensdag 3 juni 2020 @ 21:51
quote:
1s.gif Op woensdag 3 juni 2020 21:48 schreef Fer het volgende:
Heb 8x SunPower 327w hier. 2620Wp met 2500-2600 kwh per jaar, afgelopen jaar zelfs 2700kwh.

Plat dak op ongeveer 195 graden gericht.

Ben toch wel benieuwd wat 11x 300w op zou leveren in een oost-west ligging.

Waarschijnlijk scheelt het niet zoveel.
Ik had van feb 18 tot vorig jaar aug oost west met 10x350Wp, als je wil vergelijken.
Ferwoensdag 3 juni 2020 @ 22:29
quote:
0s.gif Op woensdag 3 juni 2020 21:51 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ik had van feb 18 tot vorig jaar aug oost west met 10x350Wp, als je wil vergelijken.
Uh heb hier 18/2/‘19 tot 31/7/‘19 1770kwh
daNpywoensdag 3 juni 2020 @ 22:33
quote:
1s.gif Op woensdag 3 juni 2020 22:29 schreef Fer het volgende:

[..]

Uh heb hier 18/2/‘19 tot 31/7/‘19 1770kwh
Ik bedoelde februari 2018 ;)

feb-aug vorig jaar is bij mij 2131.6 kWh
Ferwoensdag 3 juni 2020 @ 22:51
quote:
0s.gif Op woensdag 3 juni 2020 22:33 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ik bedoelde februari 2018 ;)

feb-aug vorig jaar is bij mij 2131.6 kWh
Oh tis al laat...

1 feb 18 - 31 Aug 19 4900kwh en zonder Augustus is 4600kwh
daNpydonderdag 4 juni 2020 @ 07:27
quote:
1s.gif Op woensdag 3 juni 2020 22:51 schreef Fer het volgende:

[..]

Oh tis al laat...

1 feb 18 - 31 Aug 19 4900kwh en zonder Augustus is 4600kwh
1 maart '18 tot 6 augustus '19: 5389 kWh
Februari heeft de app niet gelogd, ik had toen nog geen internet thuis. In augustus zijn de zonnepanelen verwijderd, dus die tel ik niet meer want geen volle maand.
#ANONIEMdonderdag 4 juni 2020 @ 07:43
quote:
6s.gif Op woensdag 3 juni 2020 14:07 schreef ikweethetookniet het volgende:
Thialf moet 5.000 zonnepanelen op het dak uitzetten, verwijdering van de panelen dreigt

Een nieuwe strop voor het toch al armlastige Thialf. De directie van de ijstempel heeft de 5.000 zonnepanelen op het dak van Thialf uit moeten zetten, om het ijsstadion verzekerd te houden. Er is een kans dat de zonnepanelen voor 1 oktober verwijderd moeten worden.

De huidige brandverzekering is door de verzekeraar opgezegd, omdat, volgens Thialf, ,,bleek dat het pand nauwelijk verzekerbaar is door de combinatie van zeer slechte schadestatistieken van panden met zonnepanelen en de bij de Thialf gebruikte materialen van de dakisolatie.''

De zonnepanelen zijn dit weekeinde al uitgeschakeld. Thialf gaat met verzekeraars in overleg om te voorkomen dat de zonnepanelen voor 1 oktober 2020 helemaal verwijderd moeten worden.

https://www.lc.nl/friesla(...)%2Fwww.google.com%2F

En dat zijn er 5000 minder :|W
Wel interessante ontwikkeling. Het is volgens mij wel bekend dat zonnepanelen brandgevaarlijk kunnen zijn. Wanneer gaan verzekeraars ook particulieren 'dwingen' de panelen te verwijderen?
daNpydonderdag 4 juni 2020 @ 09:04
quote:
1s.gif Op donderdag 4 juni 2020 07:43 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:

[..]

Wel interessante ontwikkeling. Het is volgens mij wel bekend dat zonnepanelen brandgevaarlijk kunnen zijn. Wanneer gaan verzekeraars ook particulieren 'dwingen' de panelen te verwijderen?
Zodra de onderzoeken naar de situatie bij iedere klant afzonderlijk goedkoper zijn dan het uitkeren bij schade.
Ferdonderdag 4 juni 2020 @ 16:04
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 07:27 schreef daNpy het volgende:

[..]

1 maart '18 tot 6 augustus '19: 5389 kWh
Februari heeft de app niet gelogd, ik had toen nog geen internet thuis. In augustus zijn de zonnepanelen verwijderd, dus die tel ik niet meer want geen volle maand.
Heel grof gerekend had je 33% meer vermogen, maar 16% opbrengst. Op internet noemen ze 20% minder opbrengst met een oost-west ligging. Maar ziet er uit dat het minder ongunstig is dan aangenomen.
Deepfreezedonderdag 4 juni 2020 @ 16:12
quote:
1s.gif Op donderdag 4 juni 2020 07:43 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
l interessante ontwikkeling. Het is volgens mij wel bekend dat zonnepanelen brandgevaarlijk kunnen zijn. Wanneer gaan verzekeraars ook particulieren 'dwingen' de panelen te verwijderen?
We hebben het bij de verzekeraar gemeld, ze zijn dan ook direct meeverzekerd. Dus bij ons is het goedgekeurd..
daNpydonderdag 4 juni 2020 @ 16:14
quote:
1s.gif Op donderdag 4 juni 2020 16:04 schreef Fer het volgende:

[..]

Heel grof gerekend had je 33% meer vermogen, maar 16% opbrengst. Op internet noemen ze 20% minder opbrengst met een oost-west ligging. Maar ziet er uit dat het minder ongunstig is dan aangenomen.
Er zijn nog wat dingetjes die niet meegenomen worden;
Het huis van de buurman ging rond het middag uur met het puntje over de panelen (heb wel optimizers).
Ook was in oktober ons huis zo'n beetje tot de nok gebouwd en in november het dak gelegd. Dat nam s avonds ook sneller zon weg :)

Nu liggen ze op de garage, alleen op oost. Toch is afgelopen mei de beste maand ooit tot nu toe :)
Er moet nog een set bij om de warmtepomp te compenseren. Die komt dan op west.
daNpydonderdag 4 juni 2020 @ 16:15
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 16:12 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

We hebben het bij de verzekeraar gemeld, ze zijn dan ook direct meeverzekerd. Dus bij ons is het goedgekeurd..
Hier ook.
-0-donderdag 4 juni 2020 @ 17:06
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 16:15 schreef daNpy het volgende:

[..]

Hier ook.
Bij mijn verzekeraar vallen zonnepanelen sowieso binnen de woonverzekering, hoef je dus niet eens te melden dat je ze hebt.
nils7donderdag 4 juni 2020 @ 17:15
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 17:06 schreef -0- het volgende:

[..]

Bij mijn verzekeraar vallen zonnepanelen sowieso binnen de woonverzekering, hoef je dus niet eens te melden dat je ze hebt.
Humm toch eens checken bij de mijne.
Ferdonderdag 4 juni 2020 @ 17:52
quote:
1s.gif Op donderdag 4 juni 2020 07:43 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:

[..]

Wel interessante ontwikkeling. Het is volgens mij wel bekend dat zonnepanelen brandgevaarlijk kunnen zijn. Wanneer gaan verzekeraars ook particulieren 'dwingen' de panelen te verwijderen?
Valt wel mee, het zijn vooral stekkerverbindingen die wel goed zijn, maar toch niet altijd 100% geschikt om 10-20 jaar buiten op een dak te liggen.

Daar moeten ze wellicht iets voor bedenken. Onderhoud ofzo of controle om de 5 jaar. Of alleen solderen?
daNpydonderdag 4 juni 2020 @ 17:53
quote:
1s.gif Op donderdag 4 juni 2020 17:52 schreef Fer het volgende:

[..]

Valt wel mee, het zijn vooral stekkerverbindingen die wel goed zijn, maar toch niet altijd 100% geschikt om 10-20 jaar buiten op een dak te liggen.

Daar moeten ze wellicht iets voor bedenken. Onderhoud ofzo of controle om de 5 jaar. Of alleen solderen?
Ook de kabels zelf kunnen voor problemen zorgen als ze over het dak schuren bij wind. Kabels goed weg binden is daarom ook aan te raden.
Ferzondag 7 juni 2020 @ 17:12
JGosU3A.jpg

Ze zijn hier verderop ook zonnepanelen aan het plaatsen. Zou dat nog veel opleveren, zo tussen 2 opbouwen in?
ikweethetooknietdinsdag 9 juni 2020 @ 10:15
zJnT8W4KvSnD3HwxeJ0Sp06d.jpg?f=user_large

Raar motiefje voor zonnepanelen :+
Horsemendinsdag 9 juni 2020 @ 10:19
quote:
6s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 10:15 schreef ikweethetookniet het volgende:
[ afbeelding ]

Raar motiefje voor zonnepanelen :+
Oké, ik dacht dat er een tekstje op het dak stond O-) :+
(Ruzie met de overbuurman?)
TheFreshPrincevrijdag 12 juni 2020 @ 12:00
Is dit in april nog voorbij gekomen?

Het is de vastgestelde afbouw van de saldering.
Is een stukje gunstiger geworden voor sets die nu nog gelegd worden!

De terugleververgoeding is vastgesteld op minimaal 80% van je leveringstarief (excl. belastingen). Dus dat zal in de praktijk zo'n 7 cent per kWh worden (zoals eerder al verwacht).
Je leverancier mag daar natuurlijk iets meer voor geven, dus overstappen kan ook op dat vlak interessant blijven.

Gi9qXtP.jpg
Patroonvrijdag 12 juni 2020 @ 12:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 12:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
Is dit in april nog voorbij gekomen?

Het is de vastgestelde afbouw van de saldering.
Is een stukje gunstiger geworden voor sets die nu nog gelegd worden!

De terugleververgoeding is vastgesteld op minimaal 80% van je leveringstarief (excl. belastingen). Dus dat zal in de praktijk zo'n 7 cent per kWh worden (zoals eerder al verwacht).
Je leverancier mag daar natuurlijk iets meer voor geven, dus overstappen kan ook op dat vlak interessant blijven.

[ afbeelding ]
Ah nice. Met die 7ct maak ik met mijn extra 2680wp die ik bij heb gelegd nog steeds meer rendement dan rente op de spaar. De kosten heb ik over 3 jaar voor de gehele installatie (6080wp) al uit, maar het is prettig dat ik daarna ook nog wat terug krijg.
Speekselkliervrijdag 12 juni 2020 @ 14:30
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 12:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
Is dit in april nog voorbij gekomen?

Het is de vastgestelde afbouw van de saldering.
Is een stukje gunstiger geworden voor sets die nu nog gelegd worden!

De terugleververgoeding is vastgesteld op minimaal 80% van je leveringstarief (excl. belastingen). Dus dat zal in de praktijk zo'n 7 cent per kWh worden (zoals eerder al verwacht).
Je leverancier mag daar natuurlijk iets meer voor geven, dus overstappen kan ook op dat vlak interessant blijven.

[ afbeelding ]
dat betekent dat je op zoek moet naar de duurste energie-leverancier.
TheFreshPrincevrijdag 12 juni 2020 @ 14:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 14:30 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

dat betekent dat je op zoek moet naar de duurste energie-leverancier.
Ja, klopt.

Of de leverancier die je het hoogste bedrag betaalt.

Dat er een minimum van 80% van het leveringstarief geldt, betekent niet dat dat ook het maximum is ;)
Patroonvrijdag 12 juni 2020 @ 15:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 14:30 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

dat betekent dat je op zoek moet naar de duurste energie-leverancier.
Dat hangt er helemaal vanaf. Als het salderen eraf is, ga je avonds gewoon het dure tarief aftikken. Zal dan wel een omslagpunt komen wat dan voor jou het beste is.
TheFreshPrincevrijdag 12 juni 2020 @ 15:55
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 15:14 schreef Patroon het volgende:

[..]

Dat hangt er helemaal vanaf. Als het salderen eraf is, ga je avonds gewoon het dure tarief aftikken. Zal dan wel een omslagpunt komen wat dan voor jou het beste is.
Gewoon bij zonsondergang de hoofdschakelaar in de meterkast omzetten en pas 's ochtends weer aan :P
Faraday01vrijdag 12 juni 2020 @ 15:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 15:55 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Gewoon bij zonsondergang de hoofdschakelaar in de meterkast omzetten en pas 's ochtends weer aan :P
Letterlijk terug naar de dark ages :D
TheFreshPrincevrijdag 12 juni 2020 @ 16:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 15:56 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Letterlijk terug naar de dark ages :D
Heb nog wel wat kaarsen en waxinelichtjes :P
Ivo1985vrijdag 12 juni 2020 @ 17:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 16:09 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Heb nog wel wat kaarsen en waxinelichtjes :P
Maar de warmtepomp doet het dan ook niet. Is je huis goed genoeg geïsoleerd om het met een paar waxinelichtjes warm te houden?

Of heb je nog een houtkachel? Staat bij mij nog wel op het verlanglijstje
TheFreshPrincevrijdag 12 juni 2020 @ 18:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 17:44 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Maar de warmtepomp doet het dan ook niet. Is je huis goed genoeg geïsoleerd om het met een paar waxinelichtjes warm te houden?

Of heb je nog een houtkachel? Staat bij mij nog wel op het verlanglijstje
Heb een houtkachel, zat in de woning maar nooit gebruikt.
ikweethetooknietvrijdag 12 juni 2020 @ 18:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 18:15 schreef TheFreshPrince het volgende:
Heb een houtkachel, zat in de woning maar nooit gebruikt.
Rendement 300%
Hout hakken = warmte
Hout sjouwen =warmte
Hout verbranden=warmte
Gaat je nooit lukken met zonnepanelen :+
TheFreshPrincevrijdag 12 juni 2020 @ 19:04
quote:
6s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 18:43 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]

Rendement 300%
Hout hakken = warmte
Hout sjouwen =warmte
Hout verbranden=warmte
Gaat je nooit lukken met zonnepanelen :+
Haha, true :P
Patroonzondag 14 juni 2020 @ 12:42
quote:
6s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 18:43 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]

Rendement 300%
Hout hakken = warmte
Hout sjouwen =warmte
Hout verbranden=warmte
Gaat je nooit lukken met zonnepanelen :+
En de hele buurt zit met een beetje bewolking in de stink lucht.
#ANONIEMzondag 14 juni 2020 @ 12:44
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2020 12:42 schreef Patroon het volgende:

[..]

En de hele buurt zit met een beetje bewolking in de stink lucht.
Als dat zo bij jou is heb je buren die niet weten hoe ze moeten stoken
Patroonzondag 14 juni 2020 @ 12:50
quote:
1s.gif Op zondag 14 juni 2020 12:44 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:

[..]

Als dat zo bij jou is heb je buren die niet weten hoe ze moeten stoken
Je kan nog zo goed stoken, maar in de winter bij laaghangende bewolking (vaak icm windstil weer) gaat het gewoon stinken en is het echt niet goed voor de luchtkwaliteit. Het is niet voor niets dat bepaalde kachel verkopers zelfs adviseren bij die omstandigheden niet te stoken. Kan dan voor de stoker nog zo goedkoop zijn, een gasverbranding in een CV kachel is gewoon veel schoner, maar dat geeft bij het opwekken weer zon rommel :P
Miniemzondag 14 juni 2020 @ 13:00
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2020 12:50 schreef Patroon het volgende:

[..]

Je kan nog zo goed stoken, maar in de winter bij laaghangende bewolking (vaak icm windstil weer) gaat het gewoon stinken en is het echt niet goed voor de luchtkwaliteit. Het is niet voor niets dat bepaalde kachel verkopers zelfs adviseren bij die omstandigheden niet te stoken. Kan dan voor de stoker nog zo goedkoop zijn, een gasverbranding in een CV kachel is gewoon veel schoner, maar dat geeft bij het opwekken weer zon rommel :P
Als je gewoon goed droog hout hebt is er niks aan de hand.
#ANONIEMzondag 14 juni 2020 @ 13:27
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2020 13:00 schreef Miniem het volgende:

[..]

Als je gewoon goed droog hout hebt is er niks aan de hand.
Dit
Underdoggyzondag 14 juni 2020 @ 13:56
Tijd voor weer eens een dag lang blauwe lucht!
TheFreshPrincewoensdag 17 juni 2020 @ 22:03
Als ik het zo lees is GreenChoice vanaf 1 juli ook amper nog interessant als je een wat grotere PV-set hebt:

https://cdn2.hubspot.net/(...)Groen&Vrij%20B2C.pdf
leolinedancewoensdag 17 juni 2020 @ 23:14
Aanmelden op www.energieleveren.nl is tegenwoordig verplicht. Kreeg deze melding van mijn energiemaatschappij:

quote:
We zien dat uw zonnepanelen nog niet aangemeld zijn. Dit betekent dat we de teruglevering niet kunnen verwerken op de jaarrekening.

Registreren
U meldt de zonnepanelen eenvoudig aan via www.energieleveren.nl. U ontvangt van de netbeheerder een bevestiging van de aanmelding.
Toch maar eens aanmelden dan...
TheFreshPrincewoensdag 17 juni 2020 @ 23:32
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2020 23:14 schreef leolinedance het volgende:
Aanmelden op www.energieleveren.nl is tegenwoordig verplicht. Kreeg deze melding van mijn energiemaatschappij:
[..]

Toch maar eens aanmelden dan...
Ja, zal ook wel te maken hebben met het feit dat ze binnen nu en eind 2022 alle oude meters nog willen vervangen.
leolinedancedonderdag 18 juni 2020 @ 00:16
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2020 23:32 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, zal ook wel te maken hebben met het feit dat ze binnen nu en eind 2022 alle oude meters nog willen vervangen.
Dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben ja. Vooralsnog schijnt het vervangen van deze oude meters echter nog niet verplicht te zijn.
Tink89donderdag 18 juni 2020 @ 07:04
Wij hebben ook nog een oude meter en wilden dat eigenlijk graag zo laten, maar eerst volgende week maar eens afwachten, dan komt de zonnepanelenboer.
Atmozdonderdag 18 juni 2020 @ 07:22
Het gaat een fijne dag worden ^O^
't Is nog geen 7:30u 's morgens en ik zit al op 778W *O*

Kom maar hier met die gratis stroom *;
Ivo1985donderdag 18 juni 2020 @ 07:52
Hier is het nog bewolkt.
Maar ik vind het vanuit groen oogpunt ook wel heel prettig dat de droogte in ons land afgelopen dagen iets (en lokaal soms fors) is verminderd. Dat half mei binnenstedelijke grasvelden al geel werden is niet normaal voor Nederland.
Gieliovddonderdag 18 juni 2020 @ 07:55
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2020 22:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
Als ik het zo lees is GreenChoice vanaf 1 juli ook amper nog interessant als je een wat grotere PV-set hebt:

https://cdn2.hubspot.net/(...)Groen&Vrij%20B2C.pdf
Nou dan zijn ze een hoop klanten kwijt, incl mijzelf.
leolinedancedonderdag 18 juni 2020 @ 07:59
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 07:04 schreef Tink89 het volgende:
Wij hebben ook nog een oude meter en wilden dat eigenlijk graag zo laten, maar eerst volgende week maar eens afwachten, dan komt de zonnepanelenboer.
Dat ligt nogal gevoelig in dit topic ;) Maar probeer hem inderdaad zo lang mogelijk te houden. Doe ik ook. Is onderhand ook een principekwestie geworden met al die leugens en dat gedram (nu gratis laten doen anders straks 600 euro betalen, monteur die zonder overleg ingepland wordt etc.)
Ivo1985donderdag 18 juni 2020 @ 08:27
Het is een leugen dat wanneer in de toekomst de meter verplicht vervangen moet worden het dan geld zou kosten. Je betaalt namelijk al sinds jaar en dag aan de netbeheerder voor het hebben van een geschikte en goedgekeurde meter (meterhuur). Het is dan ook de plicht van de netbeheerder om jou zonder extra kosten van een goedgekeurde en geschikte meter te voorzien.

Alleen in het geval je later zelf van gedachten veranderd en alsnog een slimme meter wilt laten plaatsen voordat je oude meter is afgekeurd, mag de netbeheerder daar kosten voor rekenen. Het gaat dan immers om niet-noodzakelijke werkzaamheden op verzoek van de klant.
bambinodonderdag 18 juni 2020 @ 11:03
Het hebben en willen houden van de oude meter is niets meer dan een principe kwestie. Er is geen andere reden te bedenken.

Het is straks verplicht, dus je zult toch ooit moeten.
Dat is pas verplicht tijdens de salderingsregeling.

Laat je niemand binnen, blijf je het uitstellen, dan zal de netbeheerder/energiemaatschappij simpelweg beslissen om niet meer te betalen voor jou opgewekte stroom.
Nu is dat natuurlijk lastig als je verbruik elk jaar 0 is omdat de meter weer terugloopt. Maar dan zullen ze schattingen gaan maken.

De andere optie is simpelweg de schakelaar omzetten en je hebt geen netstroom meer. Net zolang tot je de meter laat vervangen, met alle bijkomende kosten van dien.

Of het zo ver komt, geen idee. Maar zoiets zal de oplossing zijn om iedereen over te krijgen.

De meter is niet van de eigenaar van de woning, zo simpel is het. Je hebt er dus ook geen kut over te zeggen.
daNpydonderdag 18 juni 2020 @ 11:08
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 08:27 schreef Ivo1985 het volgende:


Alleen in het geval je later zelf van gedachten veranderd en alsnog een slimme meter wilt laten plaatsen voordat je oude meter is afgekeurd,
Afgekeurd?

Wat is de termijn voor (her)keuring dan? Ik heb er nog nooit van gehoord dat meters jaarlijks, tien jaarlijks of elke eeuw gekeurd moeten worden, noch keurmeesters langs deuren zien gaan ;)
Oude meters worden nu plots "afgekeurd" omdat nieuwe meters voordelen hebben voor de leverancier, niet omdat ze regelmatig gecontroleerd worden en niet meer aan gestelde criteria voldoen.

Verder is de meter inderdaad gewoon van de maatschappij, dus heb je er weinig over te zeggen. Dat praat bovenstaand niet goed.
bambinodonderdag 18 juni 2020 @ 11:43
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 11:08 schreef daNpy het volgende:

[..]

Afgekeurd?

Wat is de termijn voor (her)keuring dan? Ik heb er nog nooit van gehoord dat meters jaarlijks, tien jaarlijks of elke eeuw gekeurd moeten worden, noch keurmeesters langs deuren zien gaan ;)
Oude meters worden nu plots "afgekeurd" omdat nieuwe meters voordelen hebben voor de leverancier, niet omdat ze regelmatig gecontroleerd worden en niet meer aan gestelde criteria voldoen.

Verder is de meter inderdaad gewoon van de maatschappij, dus heb je er weinig over te zeggen. Dat praat bovenstaand niet goed.
Voordelen voor de leverancier, ja natuurlijk. Zij hoeven niet meer zo ontiegelijk veel controles uit te voeren op ingevoerde meterstanden. Alles is digitaal, 99% accuraat (zal altijd een foute bij zitten) en er is een controle op wat er gebeurd in bepaalde wijken.
Dit is ook nodig om later de netspanning zodanig aan te passen zodat omvormers blijven werken.

Uiteindelijk betekend dit minder kosten voor de leverancier (nadat alle nieuwe meters terugverdiend zijn etc) wat betekend dat de kosten voor de consument minder snel zullen stijgen.

Ik zie nul voordelen om de oude meter te houden.
daNpydonderdag 18 juni 2020 @ 11:44
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 11:43 schreef bambino het volgende:

[..]

Voordelen voor de leverancier, ja natuurlijk. Zij hoeven niet meer zo ontiegelijk veel controles uit te voeren op ingevoerde meterstanden. Alles is digitaal, 99% accuraat (zal altijd een foute bij zitten) en er is een controle op wat er gebeurd in bepaalde wijken.
Dit is ook nodig om later de netspanning zodanig aan te passen zodat omvormers blijven werken.

Uiteindelijk betekend dit minder kosten voor de leverancier (nadat alle nieuwe meters terugverdiend zijn etc) wat betekend dat de kosten voor de consument minder snel zullen stijgen.

Ik zie nul voordelen om de oude meter te houden.
En de mogelijkheid de tarieven voor geleverde en teruggeleverde stroom aan te passen. Dat is het grote verschil met een analoge meter.
bambinodonderdag 18 juni 2020 @ 11:52
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 11:44 schreef daNpy het volgende:

[..]

En de mogelijkheid de tarieven voor geleverde en teruggeleverde stroom aan te passen. Dat is het grote verschil met een analoge meter.
Maar dat weten we al dat gaat komen. Ligt aan de overheid, niet aan de energiemaatschappij.
De grotere jongens die met groene stroom werken bieden zelfs meer voor stroom dan wat het kost.
Tink89donderdag 18 juni 2020 @ 11:54
Helder... en als je dan nog een oude meter hebt, krijg je dan vanzelf bericht? Of kan ik erachter komen of de vorige bewoner het vervangen geweigerd heeft? Ik woon hier nog maar net en geen idee of onze wijk al 'aan de beurt geweest is'...
bambinodonderdag 18 juni 2020 @ 11:59
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 11:54 schreef Tink89 het volgende:
Helder... en als je dan nog een oude meter hebt, krijg je dan vanzelf bericht? Of kan ik erachter komen of de vorige bewoner het vervangen geweigerd heeft? Ik woon hier nog maar net en geen idee of onze wijk al 'aan de beurt geweest is'...
Als je nu zonnepanelen hebt kan je gewoon de netbeheerder bellen en zeggen dat je zonnepanelen hebt en een slimme meter wenst. Dan is het gratis.
Its_Muppetdonderdag 18 juni 2020 @ 12:00
Zo, dakdekker net langsgeweest. Huidige bedekking is 47 jaar oud :|W .

Wanneer de nieuwe bedekking er op ligt heb ik ~50m2 plat dak wat ik zo vol mogelijk wil leggen. Ik heb me er nog niet heel erg in verdiept en ik zie best een hoop cijfers die ik niet allemaal kan duiden.

Ik zeg niet dat geld geen rol speelt, maar ik heb hier best een investering voor over als ik daarmee de eerstkomende 15 jaar er alleen maar profijt van kan hebben.

Wat is op dit moment de beste kwaliteit? Als jullie zouden mogen kiezen, wat voor opstelling / merk / type zou je nemen? En door wie zou je het laten doen (Regio Goeree Overflakkee / Zuid-Holland zuid))?
leolinedancedonderdag 18 juni 2020 @ 12:05
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 08:27 schreef Ivo1985 het volgende:
Het is een leugen dat wanneer in de toekomst de meter verplicht vervangen moet worden het dan geld zou kosten. Je betaalt namelijk al sinds jaar en dag aan de netbeheerder voor het hebben van een geschikte en goedgekeurde meter (meterhuur). Het is dan ook de plicht van de netbeheerder om jou zonder extra kosten van een goedgekeurde en geschikte meter te voorzien.

Alleen in het geval je later zelf van gedachten veranderd en alsnog een slimme meter wilt laten plaatsen voordat je oude meter is afgekeurd, mag de netbeheerder daar kosten voor rekenen. Het gaat dan immers om niet-noodzakelijke werkzaamheden op verzoek van de klant.
Klopt, maar zo wordt het je niet verteld. Ben me er bewust van dat het er ooit wel van gaat komen, maar laat het nog maar even duren. Zal mij benieuwen of 2022 wordt gehaald.

Bedank me later maar als je een jaartje langer volledig mag salderen ;)

[ Bericht 12% gewijzigd door leolinedance op 18-06-2020 12:10:47 ]
bambinodonderdag 18 juni 2020 @ 12:06
quote:
5s.gif Op donderdag 18 juni 2020 12:00 schreef Its_Muppet het volgende:
Zo, dakdekker net langsgeweest. Huidige bedekking is 47 jaar oud :|W .

Wanneer de nieuwe bedekking er op ligt heb ik ~50m2 plat dak wat ik zo vol mogelijk wil leggen. Ik heb me er nog niet heel erg in verdiept en ik zie best een hoop cijfers die ik niet allemaal kan duiden.

Ik zeg niet dat geld geen rol speelt, maar ik heb hier best een investering voor over als ik daarmee de eerstkomende 15 jaar er alleen maar profijt van kan hebben.

Wat is op dit moment de beste kwaliteit? Als jullie zouden mogen kiezen, wat voor opstelling / merk / type zou je nemen? En door wie zou je het laten doen (Regio Goeree Overflakkee / Zuid-Holland zuid))?
Is het schaduw vrij? Dan zou ik een oost-west opstelling zetten. Moet het dak wel redelijk recht liggen (dus de langekant moet oost/west of noord/zuid lopen.
Als het nu zuidwest/noordoost loopt is dat iets minder gunstig.

Andere optie is een maatwerkframe, is wel wat duurder
38.2.jpg

Dus mogelijkheden genoeg.

Paneel zou ik niet te lang naar kijken, JA, Trina, Q-Cell, etc etc. Is allemaal redelijk gelijk. En zo zijn er nog tig merken die prima zijn.
Uitschieters zijn Panasonic, LG en Sunpower, maar hangt ook prijskaartje aan wat het mijn inziens absoluut niet waard is.

Omvormer hangt af van schaduw.
Ja, SolarEdge
Nee, pak een simpele met 10 jaar garantie.
Growatt bijvoorbeeld.
leolinedancedonderdag 18 juni 2020 @ 12:06
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 11:03 schreef bambino het volgende:
Het hebben en willen houden van de oude meter is niets meer dan een principe kwestie. Er is geen andere reden te bedenken.

Het is straks verplicht, dus je zult toch ooit moeten.
Dat is pas verplicht tijdens de salderingsregeling.

Laat je niemand binnen, blijf je het uitstellen, dan zal de netbeheerder/energiemaatschappij simpelweg beslissen om niet meer te betalen voor jou opgewekte stroom.
Nu is dat natuurlijk lastig als je verbruik elk jaar 0 is omdat de meter weer terugloopt. Maar dan zullen ze schattingen gaan maken.

De andere optie is simpelweg de schakelaar omzetten en je hebt geen netstroom meer. Net zolang tot je de meter laat vervangen, met alle bijkomende kosten van dien.

Of het zo ver komt, geen idee. Maar zoiets zal de oplossing zijn om iedereen over te krijgen.

De meter is niet van de eigenaar van de woning, zo simpel is het. Je hebt er dus ook geen kut over te zeggen.
Is dit jouw gedachte, of baseer je dit op bepaalde plannen of wetgeving?
bambinodonderdag 18 juni 2020 @ 12:16
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 12:06 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Is dit jouw gedachte, of baseer je dit op bepaalde plannen of wetgeving?
Ik denk dat dat de enige logische conclusie is.
Er zal een consequentie aan hangen als je niet mee werkt. Dus dat is óf betalen voor geschatte stroom óf afsluiting. Ik zie geen andere uitweg voor de leverancier.
leolinedancedonderdag 18 juni 2020 @ 13:36
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 12:16 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik denk dat dat de enige logische conclusie is.
Er zal een consequentie aan hangen als je niet mee werkt. Dus dat is óf betalen voor geschatte stroom óf afsluiting. Ik zie geen andere uitweg voor de leverancier.
Uiteindelijk wel, maar dat zou ook later dan 2022 kunnen zijn. Het is al eerder uitgesteld.
bambinodonderdag 18 juni 2020 @ 13:39
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 13:36 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Uiteindelijk wel, maar dat zou ook later dan 2022 kunnen zijn. Het is al eerder uitgesteld.
Dat kan, maar zodra de salderingsregeling van kracht is moet dit rond zijn. Anders kan de maatschappij niet zien wie wat opwekt en terug stuurt het net in.
Ivo1985donderdag 18 juni 2020 @ 14:54
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2020 23:14 schreef leolinedance het volgende:
Aanmelden op www.energieleveren.nl is tegenwoordig verplicht. Kreeg deze melding van mijn energiemaatschappij:
[..]

Toch maar eens aanmelden dan...
Sinds wanneer en in welke voorwaarden staat dat?
TheFreshPrincedonderdag 18 juni 2020 @ 15:29
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 14:54 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Sinds wanneer en in welke voorwaarden staat dat?
Tsja, hoe verplicht is verplicht als er niet gehandhaafd wordt.

https://solarmagazine.nl/u/files/sm1-2015.pdf

Maar op het moment dat je je opwekking niet kan verrekenen wordt het wel een dure aangelegenheid.
Makrolondonderdag 18 juni 2020 @ 15:54
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 12:16 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik denk dat dat de enige logische conclusie is.
Er zal een consequentie aan hangen als je niet mee werkt. Dus dat is óf betalen voor geschatte stroom óf afsluiting. Ik zie geen andere uitweg voor de leverancier.
Om de schakelaar om te zetten zullen ze ook binnen moeten zijn. :+
leolinedancedonderdag 18 juni 2020 @ 18:24
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 14:54 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Sinds wanneer en in welke voorwaarden staat dat?
26 mei 2020
https://eur-lex.europa.eu(...):JOL_2016_112_R_0001
leolinedancedonderdag 18 juni 2020 @ 18:25
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 15:29 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Tsja, hoe verplicht is verplicht als er niet gehandhaafd wordt.

https://solarmagazine.nl/u/files/sm1-2015.pdf

Maar op het moment dat je je opwekking niet kan verrekenen wordt het wel een dure aangelegenheid.
Dit komt uit 2015, is achterhaald.
Ivo1985donderdag 18 juni 2020 @ 20:04
quote:
1s.gif Op donderdag 18 juni 2020 18:25 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dit komt uit 2015, is achterhaald.
Niet alles wat oud(er) is, is achterhaald.

Uit het artikel blijkt dat de verplichting al langere tijd is vastgelegd in de netcodes. En daarmee een echte verplichting is, in tegenstelling tot de bluf (leugens) van netbeheerders dat een slimme meter verplicht zou zijn, of dat je opdracht zou moeten geven voor het laten verwijderen van je gasaansluiting wanneer je geen gas contract hebt omdat je gasloos bent.

Mijn wantrouwen richting de energiebranche komt voort uit die leugens.
leolinedancedonderdag 18 juni 2020 @ 22:45
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 20:04 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Niet alles wat oud(er) is, is achterhaald.

Uit het artikel blijkt dat de verplichting al langere tijd is vastgelegd in de netcodes. En daarmee een echte verplichting is, in tegenstelling tot de bluf (leugens) van netbeheerders dat een slimme meter verplicht zou zijn, of dat je opdracht zou moeten geven voor het laten verwijderen van je gasaansluiting wanneer je geen gas contract hebt omdat je gasloos bent.

Mijn wantrouwen richting de energiebranche komt voort uit die leugens.
idem
bambinodonderdag 18 juni 2020 @ 23:40
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 15:54 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Om de schakelaar om te zetten zullen ze ook binnen moeten zijn. :+
Dat kan zover ik weet ook in de kast op straat (ergens in of rondom jou straat). En mocht het niet kunnen (ik weet het niet zeker) dan komen er genoeg boetes en rekeningen met incasso's en deurwaarders tot gevolg. Dan ben je nog veel verder van huis.
leolinedancevrijdag 19 juni 2020 @ 19:45
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juni 2020 23:40 schreef bambino het volgende:

[..]

Dat kan zover ik weet ook in de kast op straat (ergens in of rondom jou straat). En mocht het niet kunnen (ik weet het niet zeker) dan komen er genoeg boetes en rekeningen met incasso's en deurwaarders tot gevolg. Dan ben je nog veel verder van huis.
Van een niet-verplichte energiemeter weigeren naar een deurwaarder aan de deur om de energie af te sluiten...zo'n vaart zal het voorlopig niet lopen.
bambinovrijdag 19 juni 2020 @ 23:38
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 juni 2020 19:45 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Van een niet-verplichte energiemeter weigeren naar een deurwaarder aan de deur om de energie af te sluiten...zo'n vaart zal het voorlopig niet lopen.
Hij is nu nog niet verplicht, straks wel.
Jij hebt er niks over te zeggen, dat deel van de meterkast is niet jouw eigendom.
leolinedancezaterdag 20 juni 2020 @ 01:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 juni 2020 23:38 schreef bambino het volgende:

[..]

Hij is nu nog niet verplicht, straks wel.
Jij hebt er niks over te zeggen, dat deel van de meterkast is niet jouw eigendom.
Allemaal speculaties, laten we nou maar eens rustig afwachten wat er gaat gebeuren. Zo lang het legaal is om te weigeren is er geen enkele reden om hier zo fel op in te gaan.
Speekselklierzaterdag 20 juni 2020 @ 08:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 juni 2020 01:32 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Allemaal speculaties, laten we nou maar eens rustig afwachten wat er gaat gebeuren. Zo lang het legaal is om te weigeren is er geen enkele reden om hier zo fel op in te gaan.
@bambino zegt niks geks.

We praten hier ook over afschaffen van de salderingsregeling (ook toekomst). En het afschaffen van de analoge meter is gewoon onderdeel van de salderingsregeling.
Ferzaterdag 20 juni 2020 @ 08:52
Nu biomassa in een kwaad daglicht is gekomen, zouden zon en wind energie toch sneller moeten groeien om de klimaatdoelen te halen.

Misschien dat saldering dan toch weer uitgesteld gaat worden. Zolang de netbeheerder niet teveel verliest op dat heen en weer transporteren van stroom, moet het kunnen.
leolinedancezaterdag 20 juni 2020 @ 11:13
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 juni 2020 08:34 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

@:bambino zegt niks geks.

We praten hier ook over afschaffen van de salderingsregeling (ook toekomst). En het afschaffen van de analoge meter is gewoon onderdeel van de salderingsregeling.
Er wordt nogal een doemscenario geschetst over iets wat vooralsnog gewoon legaal is. Dat is nergens voor nodig, die bangmakerij. Daar zijn er al genoeg van in NL.
Speekselklierzaterdag 20 juni 2020 @ 11:21
wat is doemscenario dan? Dat jij over 5 jaar een slimme meter hebt?
leolinedancezaterdag 20 juni 2020 @ 11:22
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 juni 2020 08:52 schreef Fer het volgende:
Nu biomassa in een kwaad daglicht is gekomen, zouden zon en wind energie toch sneller moeten groeien om de klimaatdoelen te halen.

Misschien dat saldering dan toch weer uitgesteld gaat worden. Zolang de netbeheerder niet teveel verliest op dat heen en weer transporteren van stroom, moet het kunnen.
Ik zie dit ook wel gebeuren. Enkelen hier zien dit echter als ondenkbaar scenario.
leolinedancezaterdag 20 juni 2020 @ 11:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 juni 2020 11:21 schreef Speekselklier het volgende:
wat is doemscenario dan? Dat jij over 5 jaar een slimme meter hebt?
Nee hoge boetes en het inzetten van deurwaarders om die meter gedwongen te laten vervangen. Zijn niet mijn woorden overigens.

Dat ik over 5 jaar die meter heb is aannemelijk. Hebben we toch een paar jaar gewonnen hè :)
bambinozondag 21 juni 2020 @ 00:34
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 juni 2020 11:24 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Nee hoge boetes en het inzetten van deurwaarders om die meter gedwongen te laten vervangen. Zijn niet mijn woorden overigens.

Dat ik over 5 jaar die meter heb is aannemelijk. Hebben we toch een paar jaar gewonnen hè :)
Maar dit is precies wat ik bedoel.
Heb je gewonnen.

Wat win je? Niks, letterlijk.
Het enige wat je kan zien als winst is het minuscule stukje privacy omdat de partijen kunnen zien wat je opwekt.

Zodra saldering minder geld oplevert zal die meter verplicht zijn. Anders is de handhaving onmogelijk.
En als je dan weigert, komen er consequenties.
Actie - reactie.

Maar goed, zoals ik eerder heb gezegd snap ik die weigering überhaupt niet. Het zien als winnen van de grote man ofzo, heel bizar waarom mensen proberen die meter zo lang mogelijk te houden. Er is gewoon letterlijk geen enkel financieel voordeel.
Het enige, zoals hier boven, zou een stukje privacy zijn. En dan nog, wat zal het Essent een ene moer schelen dat jij 1500watt gebruikt op zaterdag 20 juni om 22:12:15. Geen ene fluit.

Persoonlijk mag er van mij op 1-1-23 per dag een boete van 100 euro op staan als je de slimme meter weigert. Zal nooit gebeuren, maar dan ben je in ieder geval rap van dit drama af.

Maar laten we de discussie niet opnieuw aangaan, heeft geen enkele zin. Beetje zelfde idee als een flat earther vertellen dat de aarde toch echt rond is, we zullen nooit de andere van gedachte kunnen veranderen.
TheFreshPrincezondag 21 juni 2020 @ 00:41
Daarnaast is een slimme meter niet verplicht, als het toch om privacy gaat.
Je kan om een meter vragen waarvan de communicatie is uitgeschakeld.
leolinedancezondag 21 juni 2020 @ 00:52
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 00:34 schreef bambino het volgende:

[..]

Maar dit is precies wat ik bedoel.
Heb je gewonnen.

Wat win je? Niks, letterlijk.
Het enige wat je kan zien als winst is het minuscule stukje privacy omdat de partijen kunnen zien wat je opwekt.

Zodra saldering minder geld oplevert zal die meter verplicht zijn. Anders is de handhaving onmogelijk.
En als je dan weigert, komen er consequenties.
Actie - reactie.

Maar goed, zoals ik eerder heb gezegd snap ik die weigering überhaupt niet. Het zien als winnen van de grote man ofzo, heel bizar waarom mensen proberen die meter zo lang mogelijk te houden. Er is gewoon letterlijk geen enkel financieel voordeel.
Het enige, zoals hier boven, zou een stukje privacy zijn. En dan nog, wat zal het Essent een ene moer schelen dat jij 1500watt gebruikt op zaterdag 20 juni om 22:12:15. Geen ene fluit.

Persoonlijk mag er van mij op 1-1-23 per dag een boete van 100 euro op staan als je de slimme meter weigert. Zal nooit gebeuren, maar dan ben je in ieder geval rap van dit drama af.

Maar laten we de discussie niet opnieuw aangaan, heeft geen enkele zin. Beetje zelfde idee als een flat earther vertellen dat de aarde toch echt rond is, we zullen nooit de andere van gedachte kunnen veranderen.
Nee, privacy boeit me op dit vlak niet zo veel. Ik hoop zo lang mogelijk van de salderingsregeling te kunnen genieten. Mocht het 1 jaar uitgesteld worden hebben velen toch weer een paar honderd euro bespaard. Als het niet zo is is het ook prima, dan neem ik die nieuwe meter zodra het verplicht wordt. Ik zie het probleem niet zo.
leolinedancezondag 21 juni 2020 @ 00:55
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 00:41 schreef TheFreshPrince het volgende:
Daarnaast is een slimme meter niet verplicht, als het toch om privacy gaat.
Je kan om een meter vragen waarvan de communicatie is uitgeschakeld.
Exact. Maar ik zou die communicatie dan gewoon aan laten staan, als het dan toch moet laten we het dan maar zo eenvoudig mogelijk maken.
Faraday01zondag 21 juni 2020 @ 14:17
Binnenkort loopt mijn energiecontract af. Via verschillende vergelijkingswebsites kom ik uit bij Pure Energie. Is iemand hier al klant bij Pure Energie en hoe zijn de ervaringen?
XMN8Rmaandag 22 juni 2020 @ 05:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 12:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
Is dit in april nog voorbij gekomen?

Het is de vastgestelde afbouw van de saldering.
Is een stukje gunstiger geworden voor sets die nu nog gelegd worden!

De terugleververgoeding is vastgesteld op minimaal 80% van je leveringstarief (excl. belastingen). Dus dat zal in de praktijk zo'n 7 cent per kWh worden (zoals eerder al verwacht).
Je leverancier mag daar natuurlijk iets meer voor geven, dus overstappen kan ook op dat vlak interessant blijven.

Gi9qXtP.jpg
Ik heb tot nu toe nog nergens een duidelijk antwoord op mijn vraag gevonden (of ik zoek niet goed, kan ook :@ ) :

Hoe wordt het verbruik en de teruglevering berekend na 2031?

Stel: 5.000 kWh opgewekt/geleverd, 3.000 kWh verbruikt/afgenomen (volgens de afzonderlijke meters hoog/normaal verbruik).
Stel: Overdag alleen opgewekt en volledig geleverd (geen verbruik want aan het werk); na 18:00 uur alleen verbruik/afname.

Mogelijkheid 1: (verrekenen)
> Bij de jaarafrekening wordt berekend: 5.000 kWh - 3.000 kWh = netto 2.000 kWh teruggeleverd.
> 2.000 kWh x ¤ 0,08 (80% van het kale leveringstarief van ¤ 0,10) = ¤ 160,00 terug te ontvangen.

Mogelijkheid 2: (afrekenen per meter)
> 5.000 kWh (overdag) geleverd x ¤ 0,08 = ¤ 400,00 te ontvangen (80% van kale tarief van ¤ 0,10)
> 3.000 kWh (avond) verbruikt x ¤ 0,25 = ¤ 750,00 te betalen (kale tarief + belastingen)
> Totaal: ¤ 750,00 - ¤400,00 = ¤ 350,00 te betalen.

Heeft iemand enig idee? Want het is nogal een verschil he..
(eventueel graag met linkje naar de info?)

[ Bericht 0% gewijzigd door XMN8R op 22-06-2020 05:35:47 ]
Speekselkliermaandag 22 juni 2020 @ 06:52
wat we nog niet weten is hoe de belastingen worden verrekend.
ook 80% of gaat die in èèn keer naar 0.
XMN8Rmaandag 22 juni 2020 @ 06:55
quote:
1s.gif Op maandag 22 juni 2020 06:52 schreef Speekselklier het volgende:
wat we nog niet weten is hoe de belastingen worden verrekend.
ook 80% of gaat die in èèn keer naar 0.
Ik geloof nooit dat de belastingen naar 80% of zelfs naar nul zullen gaan ;)
Die blijven gewoon bestaan hoor..

quote:
Belastingplan 2020
Elk jaar wordt op Prinsjesdag het nieuwe Belastingplan bekend gemaakt. Hierin worden alle wetswijzigingen die betrekking hebben op belastingen bekend gemaakt, zoals inkomensbelasting, loonbelasting en energiebelasting.

Meer energiebelasting op aardgas
Vanaf volgend jaar wordt de energiebelasting op aardgas geleidelijk verhoogd. De belasting op elektriciteit gaat juist omlaag. Op deze manier hoopt het kabinet de overstap naar duurzame warmte aantrekkelijker te maken. Er komt ook een Warmtefonds dat financiële ondersteuning biedt voor huishoudens die overstappen naar duurzame warmte.

Energierekening huishoudens omlaag
Vanaf 2020 betalen huishoudens 3,99 eurocent meer belasting per kuub gas. Daarna volgt tot 2025 een jaarlijkse verhoging van 1 eurocent per kuub gas. De belasting op elektriciteit wordt vanaf volgend jaar juist met 0,09 eurocent verlaagd. Tot 2023 zal de energiebelasting voor elektriciteit verder dalen met respectievelijk, 0,49 eurocent in 2021, 0,36 eurocent in 2022 en 0,35 eurocent in 2023.

Energieheffingskorting gaat omhoog
De beloofde energielastenverlaging voor consumenten wordt vooral bereikt door een hogere heffingskorting. Deze ging op 1 januari van dit jaar (2019) juist omlaag, maar wordt vanaf volgend jaar weer verhoogd. Een hogere heffingskorting zorgt voor een belastingvermindering van ¤ 178,14 op de energierekening per huishouden.

Bron


[ Bericht 54% gewijzigd door XMN8R op 22-06-2020 07:06:09 ]
Speekselkliermaandag 22 juni 2020 @ 07:19
ik bedeol van het deel dat je 'saldeert'.
krijg je dus:
80% van de kale stroomprijs....
80% van kale stroomprijs + 80% energie belasting
Leandramaandag 22 juni 2020 @ 07:27
Een verlaging van 0.09 eurocent per kWh?
Dus bij 100 kWh is het 9 cent goedkoper?
Poeh, dat tikt aan :N
skrnmaandag 22 juni 2020 @ 09:50
Wees blij dat het goedkoper wordt.

Vind de energieprijzen op gas tegenwoordig echt een schande.

Gasprijzen zijn in 20 jaar met een factor 2,5 (!!) omhoog gegaan, dat is dus meer dan huizenprijzen, of de prijs of diesel en benzine, of zorgpremies. En niet omdat gas schaars is, maar om het maximaal te belasten. Want het is tegenwoordig een schande om warm te stoken op gas.

Je kan beter 40 zonnepanelen hebben, het stroomnetwerk van je wijk opblazen, en met salderen compenseren voor de winter, wanneer je de stroom nodig hebt om te verwarmen. Raar systeem.
bambinomaandag 22 juni 2020 @ 10:05
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 00:52 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Nee, privacy boeit me op dit vlak niet zo veel. Ik hoop zo lang mogelijk van de salderingsregeling te kunnen genieten. Mocht het 1 jaar uitgesteld worden hebben velen toch weer een paar honderd euro bespaard. Als het niet zo is is het ook prima, dan neem ik die nieuwe meter zodra het verplicht wordt. Ik zie het probleem niet zo.
Maar het een heeft niks met het ander te maken.
Als de regeling wordt uitgesteld, dan krijg ik net zoveel voor mijn stroom (met slimme meter) als jij met oude meter.

De meter is nodig voor de regeling.

Het zou belachelijk zijn als de regeling verlengd zal worden DOORDAT de uitrol Slimme meter niet snel genoeg is. Als dat je doel is om te willen bereiken met het uitstellen (want iets anders haal ik niet uit je bericht) dan heeft de discussie sowieso geen zin.
lazinessmaandag 22 juni 2020 @ 10:27
quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 10:05 schreef bambino het volgende:

[..]

Maar het een heeft niks met het ander te maken.
Als de regeling wordt uitgesteld, dan krijg ik net zoveel voor mijn stroom (met slimme meter) als jij met oude meter.

De meter is nodig voor de regeling.

Het zou belachelijk zijn als de regeling verlengd zal worden DOORDAT de uitrol Slimme meter niet snel genoeg is. Als dat je doel is om te willen bereiken met het uitstellen (want iets anders haal ik niet uit je bericht) dan heeft de discussie sowieso geen zin.
Was je dat nog niet duidelijk? Dat is al heel lang het doel van de weigeraars in dit topic en daar buiten. Ze hopen de afbouw van salderingsregeling uit te stellen hiermee.
Ivo1985maandag 22 juni 2020 @ 11:24
quote:
2s.gif Op maandag 22 juni 2020 09:50 schreef skrn het volgende:
Wees blij dat het goedkoper wordt.

Vind de energieprijzen op gas tegenwoordig echt een schande.

Gasprijzen zijn in 20 jaar met een factor 2,5 (!!) omhoog gegaan, dat is dus meer dan huizenprijzen, of de prijs of diesel en benzine, of zorgpremies. En niet omdat gas schaars is, maar om het maximaal te belasten. Want het is tegenwoordig een schande om warm te stoken op gas.

Kleine correctie: zowel per kWh als per gram CO2 uitstoot is, ondanks de verhogingen van de afgelopen jaren, aardgas nog steeds veel minder zwaar belast dan elektriciteit, benzine en diesel.
Gas wordt dus nog helemaal niet zo zwaar belast.
sjorsie1982maandag 22 juni 2020 @ 11:28
quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 11:24 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Kleine correctie: zowel per kWh als per gram CO2 uitstoot is, ondanks de verhogingen van de afgelopen jaren, aardgas nog steeds veel minder zwaar belast dan elektriciteit, benzine en diesel.
Gas wordt dus nog helemaal niet zo zwaar belast.
Per kwh is bij velen het gasverbruk wel veel hoger
bleibleimaandag 22 juni 2020 @ 15:26
Ff snelle vraag, 14 panelen, 320WP + omvormer & aansluiten (behalve van meterkast naar omvormer, maar das niet spannend want de groep ligt al klaar op zolder).

Zonder context qua merken & types, is 5200eur dan zot of zou dat wel kunnen mits de juiste materialen?
Details welke panelen en omvormer exact die krijg ik binnenkort. Maar dan heb ik beetje gevoel op voorhand of ik bepiepelt wordt of niet. Doorgaans gaat deze leverancier (onze dakdekker met electronica achtergrond :P ) wel voor top kwaliteit.
TheFreshPrincemaandag 22 juni 2020 @ 15:37
quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 15:26 schreef bleiblei het volgende:
Ff snelle vraag, 14 panelen, 320WP + omvormer & aansluiten (behalve van meterkast naar omvormer, maar das niet spannend want de groep ligt al klaar op zolder).

Zonder context qua merken & types, is 5200eur dan zot of zou dat wel kunnen mits de juiste materialen?
Details welke panelen en omvormer exact die krijg ik binnenkort. Maar dan heb ik beetje gevoel op voorhand of ik bepiepelt wordt of niet. Doorgaans gaat deze leverancier (onze dakdekker met electronica achtergrond :P ) wel voor top kwaliteit.
Als de ¤5200 incl. BTW is dan is het een prima prijs.

14 x 320Wp = 4480Wp

¤5200 / 1,21 = ¤4297,50

4297,50 / 4480 = ¤0,96 per Wp excl. BTW

"Top kwaliteit" is een ruim begrip. Ga je voor "duur" dan heb je SunPower, Panasonic, LG, etc... dat is "top kwaliteit" maar er zit voor de consument meestal geen verdienmodel achter aangezien je terugverdientijd fors oploopt zonder grote verbetering van je rendement.

Slechte panelen kom je eigenlijk niet meer tegen en of ze écht goed zijn weet je pas over 25 jaar ;)

Kijk dus vooral naar je terugverdientijd en dat zit met ¤0,96 per Wp wel goed.
bleibleimaandag 22 juni 2020 @ 15:39
Top, thanks. Ik zal ff kijken of het inderdaad incl. is.
Is rond de euro per wp acceptabel momenteel?
TheFreshPrincemaandag 22 juni 2020 @ 15:43
quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 15:39 schreef bleiblei het volgende:
Top, thanks. Ik zal ff kijken of het inderdaad incl. is.
Is rond de euro per wp acceptabel momenteel?
Het hangt natuurlijk af van wat je krijgt, wat voor dak je hebt, met of zonder schaduw en optimizers maar over het algemeen zou je daar op moeten richten.

Voor iedere Euro die je betaalt moet je 4,5kWh opwekken met je set om het terug te verdienen, dus iedere Euro korting is gunstig.
Underdoggymaandag 22 juni 2020 @ 18:34
quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 15:26 schreef bleiblei het volgende:
Ff snelle vraag, 14 panelen, 320WP + omvormer & aansluiten (behalve van meterkast naar omvormer, maar das niet spannend want de groep ligt al klaar op zolder).

Zonder context qua merken & types, is 5200eur dan zot of zou dat wel kunnen mits de juiste materialen?
Details welke panelen en omvormer exact die krijg ik binnenkort. Maar dan heb ik beetje gevoel op voorhand of ik bepiepelt wordt of niet. Doorgaans gaat deze leverancier (onze dakdekker met electronica achtergrond :P ) wel voor top kwaliteit.
Ik heb vorig jaar 6600 incl betaald voor 14x320 URE panelen maar dan met optimizers en solaredge spul. Met grohe omvormer zonder optimizers was dat zo’n 900 euro goedkoper. Prijs was incl alles en zaten aardig wat meters kabel in.

5200 incl is sowieso goede prijs m.i.
bambinodinsdag 23 juni 2020 @ 10:03
quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 15:26 schreef bleiblei het volgende:
Ff snelle vraag, 14 panelen, 320WP + omvormer & aansluiten (behalve van meterkast naar omvormer, maar das niet spannend want de groep ligt al klaar op zolder).

Zonder context qua merken & types, is 5200eur dan zot of zou dat wel kunnen mits de juiste materialen?
Details welke panelen en omvormer exact die krijg ik binnenkort. Maar dan heb ik beetje gevoel op voorhand of ik bepiepelt wordt of niet. Doorgaans gaat deze leverancier (onze dakdekker met electronica achtergrond :P ) wel voor top kwaliteit.
Het hangt af van de omvormer. Is het met optimizers? Dan is de prijs zeer goed (ik zit 300 euro incl. btw hoger).

Is het zonder optimizers, dan kan het beter. Ik zit dan op 4600 euro incl. btw en montage.

Ik heb voor het gemak de prijs van de groep en kabel laten zitten, die halen we er altijd uit bij afspraak ter plekke.

quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 15:39 schreef bleiblei het volgende:
Top, thanks. Ik zal ff kijken of het inderdaad incl. is.
Is rond de euro per wp acceptabel momenteel?
Als het ex. btw is dan zijn ze ontzettend duur.
bleibleidinsdag 23 juni 2020 @ 10:10
En BTW kan je gewoon aftrekken van de belasting toch? Met een KvK inschrijvingkje enzo.
Is met Optimizers, vanwege het dak trouwens.

Is dit dak namelijk:
20200622_173007-scaled-e1592841576842.jpg

Staat pal op het zuiden, maar we hebben zoals je ziet 2 daken achter elkaar. Er zouden dan 8 panelen op dit vlak komen en 6 op het westen gericht.
Freakie1dinsdag 23 juni 2020 @ 10:35
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 14:17 schreef Faraday01 het volgende:
Binnenkort loopt mijn energiecontract af. Via verschillende vergelijkingswebsites kom ik uit bij Pure Energie. Is iemand hier al klant bij Pure Energie en hoe zijn de ervaringen?
Al zon 4 jaar. Prima, niets op aan te merken.
leolinedancedinsdag 23 juni 2020 @ 11:05
Nou, ik heb mij dus aangemeld bij www.energieleveren.nl. Dit is tegenwoordig verplicht anders krijg je je opgewekte centen niet van de energieleverancier. Althans, bij Energiedirect.

Vervolgens heb ik 1 dag later alweer een mail in de mailbox over het vervangen van die draaischijfmeter voor een niet-verplichte digitale meter. Alleen het onderwerp al:

"Geschiktheid meter i.v.m. teruglevering"

Daarmee, en met het zinnetje "Dit houdt in dat er een afwijking in de verwerking van (terug)levering kan ontstaan." wordt al gesuggereerd dat deze meter niet goed zou functioneren.

Vervolgens staat er:

quote:
Aanvraag kosteloze metervervanging
Om opdracht te geven voor de metervervanging vragen wij u deze e-mail te beantwoorden en onderstaande informatie te verstrekken:

Telefoonnummer waarop de uitvoerende afdeling u overdag kan bereiken, voor het inplannen van de metervervanging.
Er wordt dus nergens gezegd dat je dit helemaal niet hoeft te doen omdat het niet verplicht is. Het wordt gebracht als zelfsprekendheid dat je dit wil en moet doen.

En dáárom is dit dus zo vervelend..(al is dit iets beter dan een paar jaar geleden, toen plande ze gewoon iemand in zonder overleg :') )

Ik ga mij maar weer afmelden, de eindafrekening is binnen.
leolinedancedinsdag 23 juni 2020 @ 11:16
quote:
1s.gif Op maandag 22 juni 2020 10:27 schreef laziness het volgende:

[..]

Was je dat nog niet duidelijk? Dat is al heel lang het doel van de weigeraars in dit topic en daar buiten. Ze hopen de afbouw van salderingsregeling uit te stellen hiermee.
Precies, en zo lang we hiermee niets illegaals doen lijkt mij dat er niets aan de hand is.
Speekselklierdinsdag 23 juni 2020 @ 12:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juni 2020 11:05 schreef leolinedance het volgende:

Er wordt dus nergens gezegd dat je dit helemaal niet hoeft te doen omdat het niet verplicht is. Het wordt gebracht als zelfsprekendheid dat je dit wil en moet doen.

En dáárom is dit dus zo vervelend..
wat loop je nou te piepen man. Er staat niks geks in. Ook niet dat het wel verplicht zou zijn.

De mogelijkheid van afwijking kom van het Meetinstituut. Die geeft aan dat een analoge meter niet geijkt is voor terugdraaien. Er zijn zelfs meters die dat niet kunnen.
bambinodinsdag 23 juni 2020 @ 17:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juni 2020 11:05 schreef leolinedance het volgende:
Nou, ik heb mij dus aangemeld bij www.energieleveren.nl. Dit is tegenwoordig verplicht anders krijg je je opgewekte centen niet van de energieleverancier. Althans, bij Energiedirect.

Vervolgens heb ik 1 dag later alweer een mail in de mailbox over het vervangen van die draaischijfmeter voor een niet-verplichte digitale meter. Alleen het onderwerp al:

"Geschiktheid meter i.v.m. teruglevering"

Daarmee, en met het zinnetje "Dit houdt in dat er een afwijking in de verwerking van (terug)levering kan ontstaan." wordt al gesuggereerd dat deze meter niet goed zou functioneren.

Vervolgens staat er:
[..]

Er wordt dus nergens gezegd dat je dit helemaal niet hoeft te doen omdat het niet verplicht is. Het wordt gebracht als zelfsprekendheid dat je dit wil en moet doen.

En dáárom is dit dus zo vervelend..(al is dit iets beter dan een paar jaar geleden, toen plande ze gewoon iemand in zonder overleg :') )

Ik ga mij maar weer afmelden, de eindafrekening is binnen.
_O-

Juist...

Dit is dus een kwestie van begrijpend lezen.
En ja, het wordt gebracht op zo'n manier dat de meeste mensen het gewoon doen. Scheelt hun werk, scheelt hun geld, en dus uiteindelijk de klanten ook want reken maar dat die kosten gewoon ergens doorberekend worden.

Er staat letterlijk dit:
Dit houdt in dat er een afwijking in de verwerking van (terug)levering (LET OP!!!!) KAN ontstaan."

Dit is een feit. Dit kan. Die meters zijn vaak niet geijkt om terug te draaien.

Dan zeg je, er wordt nergens gezegd dat je dit helemaal niet hoeft te doen omdat het niet verplicht is.
No shit sherlock.
Waarom zouden ze dat er specifiek bij zetten. Dan denken toch veel meer mensen "oh het hoeft niet, doe ik lekker niks". Niet omdat ze meter iets kan boeien, maar omdat ze dan niks hoeven te doen. Luiheid gaat voor.

Het wordt gebracht als vanzelfsprekendheid dat je dit wil en moet doen.
Nogmaals, no shit sherlock.
Op die manier gaan meer mensen het doen. Hoeven ze later niet brieven te sturen, moeilijk te doen etc. etc. En het grootste voordeel. Zo kunnen ze de werkdruk mooi spreiden.

En dáárom is dit dus zo vervelend? Waar maak je je druk om.
Als je het niet wil, doe je toch lekker niks.

Als je je weer afmeld hoop ik serieus dat ze volgend jaar moeilijk doen omdat je dat gedaan hebt. Geen idee of ze dat doen, maar ik hoop het van harte. Jij maakt het zoveel moeilijker dan het hoeft te zijn.
-0-woensdag 24 juni 2020 @ 09:18
Te heet om te installeren vandaag :')
Gaat lekker :{
Freakie1woensdag 24 juni 2020 @ 09:21
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2020 09:18 schreef -0- het volgende:
Te heet om te installeren vandaag :')
Gaat lekker :{
Je weet dat het echt enorm warm is op zo'n dak in de brandende zon? Dakpannen zullen al snel de 60c aantikken.
-0-woensdag 24 juni 2020 @ 09:35
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2020 09:21 schreef Freakie1 het volgende:

[..]

Je weet dat het echt enorm warm is op zo'n dak in de brandende zon? Dakpannen zullen al snel de 60c aantikken.
Snap ik, maar zijn al vrij laat door corona ten opzichte van beloofde levertijd, dus dit kan er wel mooi op.
(Al vind ik corona wel een makkelijk excuus, dat speelde al even toen ze me die levertijd beloofden)
bluemoon23woensdag 24 juni 2020 @ 10:24
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 juni 2020 10:10 schreef bleiblei het volgende:
En BTW kan je gewoon aftrekken van de belasting toch? Met een KvK inschrijvingkje enzo.
Is met Optimizers, vanwege het dak trouwens.

Is dit dak namelijk:
20200622_173007-scaled-e1592841576842.jpg

Staat pal op het zuiden, maar we hebben zoals je ziet 2 daken achter elkaar. Er zouden dan 8 panelen op dit vlak komen en 6 op het westen gericht.
Hoe gaan ze dat doen dan ?
Maken ze panlatten aan dat dak vast ofzo
Boren ze door die shingles heen ?
bleibleiwoensdag 24 juni 2020 @ 10:39
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2020 10:24 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

Hoe gaan ze dat doen dan ?
Maken ze panlatten aan dat dak vast ofzo
Boren ze door die shingles heen ?
Geen idee. Maar het is een dakdekker (met electronica achtergrond) die het doet als we er uit komen (offerte e.d. heb ik nog niet). Dus ik ga er vanuit dat ie een waterdichte oplossing heeft. Wellicht met haken die ze onder de shingle in het dakbeschot schroeven.
leolinedancewoensdag 24 juni 2020 @ 11:33
quote:
Behoud draaischijfmeter
Het behouden van uw huidige elektriciteitsmeter is op eigen risico. Enexis ondersteunt uw huidige elektriciteitsmeter niet als deze in combinatie met teruglevering wordt gebruikt. Eventueel financiële consequenties door storingen in de meter(standen) worden niet door Enexis gecompenseerd.

Wettelijk vervangen draaischijfmeter
Op het moment dat uw elektriciteitsmeter door Agentschap Telecom of de netbeheerder wordt afgekeurd, zal deze alsnog gratis worden vervangen door een (slimme) digitale meter. Dit geldt ook als de Elektriciteitswet art. 31C wijzigt en uw elektriciteitsmeter niet conform dit artikel de teruglevering verwerkt.

Terugleververgoeding
De vergoeding die u krijgt voor teruglevering wordt nooit bepaald door de elektriciteitsmeter. Hoe de energieleverancier de teruglevering dient te vergoeden kunt u vinden in Artikel 31C van de Elektriciteitswet. Rechtsongelijkheid op basis van de elektriciteitsmeter is niet toegestaan.

Ik heb in onze administratie verwerkt dat u de draaischijfmeter wilt behouden.

Ik vertrouw erop u volledig te hebben geïnformeerd.
leolinedancewoensdag 24 juni 2020 @ 11:38
quote:
Hartelijk dank voor uw e-mail, u geeft aan dat u zich wilt laten uitschrijven bij energieleveren.nl. Graag zou ik wat meer informatie van u willen ontvangen.

Heeft u zich aangemeld omdat u zonnepanelen heeft geregistreerd? En zo ja, moeten de gegevens verwijdert worden? Zo niet, waarom heeft u zich aangemeld?
En om welke adresgegevens gaat het?
Ik heb niet de mogelijkheid om u af te melden bij energieleveren.nl maar ik kan wel gegevens van een eventuele registratie aanpassen of verwijderen.

Ik vertrouw erop u volledig te hebben geïnformeerd.
Wat?! :') Dus als je besluit je panelen te verkopen kun je je dus ook niet afmelden?
En waarom kan ik dit niet gewoon zonder opgave van reden?

Wat een boevenbende :N
bambinowoensdag 24 juni 2020 @ 11:53
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2020 11:38 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Wat?! :') Dus als je besluit je panelen te verkopen kun je je dus ook niet afmelden?
En waarom kan ik dit niet gewoon zonder opgave van reden?

Wat een boevenbende :N
Ik zal hier concreet op reageren en niet ingaan op de beredenering van je post, volgens mij hebben we het daar genoeg over gehad.

Jou registratie heeft bevestigd dat je zonnepanelen hebt. Die aanmelding kan dus blijkbaar niet verwijderd worden. Maar wel aangepast.

Als jij je panelen hebt verkocht, heb je dus vanaf dat moment 0wp.
Dan kunnen zij dus de aanmelding aanpassen naar 0wp vanaf datum xx-xx-xxxx
Hetzelfde geldt voor uitbreidingen, dan moet je opgeven dat je meer wp hebt per datum x.

Nog wel 1 side note.
Jij gaf ergens boven aan "zolang het niet illegaal is"
Deze afmelding is dat wel.
Volgens de wet ben jij nu verplicht je zonnepanelen aan te melden. Het afmelden of opgeven van 0wp terwijl je meer hebt liggen is dus wel illegaal.
leolinedancewoensdag 24 juni 2020 @ 12:11
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2020 11:53 schreef bambino het volgende:

[..]

Als jij je panelen hebt verkocht, heb je dus vanaf dat moment 0wp.
Dan kunnen zij dus de aanmelding aanpassen naar 0wp vanaf datum xx-xx-xxxx
Hetzelfde geldt voor uitbreidingen, dan moet je opgeven dat je meer wp hebt per datum x.

Nog wel 1 side note.
Jij gaf ergens boven aan "zolang het niet illegaal is"
Deze afmelding is dat wel.
Volgens de wet ben jij nu verplicht je zonnepanelen aan te melden. Het afmelden of opgeven van 0wp terwijl je meer hebt liggen is dus wel illegaal.
Je hebt gelijk dat het waarschijnlijk illegaal is (heb mij niet exact ingelezen), dus denk dat ik het er maar bij laat.

Ik vind het echter wel apart dat je je niet af kunt melden. Ik heb gevraagd waarom dit niet kan, want volgens mij is het wettelijk verplicht om je gegevens te kunnen laten verwijderen als je daarom vraagt. Heb nog geen antwoord gehad. In 2016 kon ik mij trouwens nog probleemloos afmelden bij dezelfde site :)

Zal het delen zodra ik antwoord heb.
skrnwoensdag 24 juni 2020 @ 12:16
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2020 09:18 schreef -0- het volgende:
Te heet om te installeren vandaag :')
Gaat lekker :{
Ik heb volgende week dinsdag, heb goede hoop. ^O^
TheFreshPrincewoensdag 24 juni 2020 @ 12:18
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2020 12:11 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Je hebt gelijk dat het waarschijnlijk illegaal is (heb mij niet exact ingelezen), dus denk dat ik het er maar bij laat.

Ik vind het echter wel apart dat je je niet af kunt melden. Ik heb gevraagd waarom dit niet kan, want volgens mij is het wettelijk verplicht om je gegevens te kunnen laten verwijderen als je daarom vraagt. Heb nog geen antwoord gehad. In 2016 kon ik mij trouwens nog probleemloos afmelden bij dezelfde site :)

Zal het delen zodra ik antwoord heb.
Sowieso is de site pas vanaf augustus (?) helemaal gebruiksklaar, dan kunnen ook bestaande sets aangepast worden, bijvoorbeeld bij uitbreiding.

Ik vermoed dat het daar iets mee te maken heeft; een half opgeleverde website.
Speekselklierwoensdag 24 juni 2020 @ 12:44
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2020 12:11 schreef leolinedance het volgende:
Ik heb gevraagd waarom dit niet kan, want volgens mij is het wettelijk verplicht om je gegevens te kunnen laten verwijderen als je daarom vraagt.
Dat is natuurlijk onzin bij meldingen die wettelijk verplicht zijn en dat snap je zelf ook wel.

Ik kan mijn auto ook niet afmelden bij de RDW en en ik kan me ook niet afmelden voor de inkomsten belasting.
leolinedancewoensdag 24 juni 2020 @ 12:48
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2020 12:44 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Dat is natuurlijk onzin bij meldingen die wettelijk verplicht zijn en dat snap je zelf ook wel.

Ik kan mijn auto ook niet afmelden bij de RDW en en ik kan me ook niet afmelden voor de inkomsten belasting.
En als je geen auto meer hebt?
Speekselklierwoensdag 24 juni 2020 @ 12:51
quote:
1s.gif Op woensdag 24 juni 2020 12:48 schreef leolinedance het volgende:

[..]

En als je geen auto meer hebt?
Dan geef je aan dat je vannaf een bepaalde datum geen auto meer hebt en dan wordt dat geregistreerd. Ze weten dan nog jaren dat je tot een bepaalde datum wel een auto had.

maar goed, ik hap nu opnieuw. Ik ga niet meer op jouw onzin in.
leolinedancewoensdag 24 juni 2020 @ 13:02
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2020 12:51 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Dan geef je aan dat je vannaf een bepaalde datum geen auto meer hebt en dan wordt dat geregistreerd. Ze weten dan nog jaren dat je tot een bepaalde datum wel een auto had.

maar goed, ik hap nu opnieuw. Ik ga niet meer op jouw onzin in.
Lekker volwassen reactie, zonder argumenten iets als 'onzin' bestempelen.

Simpel zeggen dat instanties zomaar je gegevens onbeperkt mogen bewaren, zelfs als je vraagt ze te verwijderen, is gewoon kortzichtig en moeilijk serieus te nemen.

Wacht nu maar rustig af waar die website mee komt, dan hoor je het wel :)
leolinedancewoensdag 24 juni 2020 @ 14:18
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2020 12:18 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Sowieso is de site pas vanaf augustus (?) helemaal gebruiksklaar, dan kunnen ook bestaande sets aangepast worden, bijvoorbeeld bij uitbreiding.

Ik vermoed dat het daar iets mee te maken heeft; een half opgeleverde website.
Ik ben zojuist gebeld, dit is het inderdaad. Schandalig natuurlijk, na het privacy-gebeuren van de vorige website weer zo'n gedrocht online zetten...

Trouwens...ze vroegen mij gisteren nog mijn telefoonnummer door te geven om een afspraak te maken voor die meterinstallatie. En nu weten ze het nummer blijkbaar wel want bellen ze opeens op :')

Echt, wat een organisatie...

[ Bericht 17% gewijzigd door leolinedance op 24-06-2020 14:25:07 ]
Patroonwoensdag 24 juni 2020 @ 14:51
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2020 12:51 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Dan geef je aan dat je vannaf een bepaalde datum geen auto meer hebt en dan wordt dat geregistreerd. Ze weten dan nog jaren dat je tot een bepaalde datum wel een auto had.

maar goed, ik hap nu opnieuw. Ik ga niet meer op jouw onzin in.
Zoals ik al eerder aangaf heeft het echt 0.0 zin om met hem te discusseren. Hij weet alles beter en heeft altijd gelijk. En als je hem niet gelijk blijft geven vliegt hij ongevraagd je DM in.
Vonkenboerwoensdag 24 juni 2020 @ 17:40
Zullen we het hier weer over zonnepanelen hebben en niet over registraties van auto's bij het RDW ?

Dankjulliewel !
GX3woensdag 24 juni 2020 @ 19:44
Verwijder dan aub ook even die posts van Leolabiel met dat geouwehoer over slimme meters.
TheFreshPrincewoensdag 24 juni 2020 @ 22:40
300kWh in 3 dagen, ik klaag niet :P

24/06/20 - 101.375kWh

23/06/20 - 99.773kWh

22/06/20 - 101.055kWh
revpolenwoensdag 24 juni 2020 @ 22:57
En ik al
Blij met me 80kwh in 3 dagen :P
Btw me noord doet nu ook gewoon elke dag over de 10kwh heen! :) ( 8x 300wp full noord )
Faraday01woensdag 24 juni 2020 @ 23:07
77 kWh in 3 dagen
bambinodonderdag 25 juni 2020 @ 00:12
0kWh in 3 weken, ben nu even zonnepaneel-loos :P
Straks nieuwe woning komen er een paar :D
SEMTEXdonderdag 25 juni 2020 @ 09:06
Fijn om een energierekening te zien die -5 euro is en dat was nog mei 2020. Ben benieuwd wat we op de jaarrekening gaan betalen straks. We zitten hier trouwens bij Energie Direct. Fijne app die je slimme meter uitleest en makkelijk je maandbedrag wijzigen.
YURdonderdag 25 juni 2020 @ 09:07
Wij moeten nog een paar weken wachten ;(
skrndonderdag 25 juni 2020 @ 09:42
https://www.telegraaf.nl/nieuws/985933216/tekort-aan-zonnepanelen

Blame it all on Corona. ..
Faraday01donderdag 25 juni 2020 @ 09:55
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 00:12 schreef bambino het volgende:
0kWh in 3 weken, ben nu even zonnepaneel-loos :P
Straks nieuwe woning komen er een paar :D
100+ Panelen ? :9
SEMTEXdonderdag 25 juni 2020 @ 10:06
Eeeeeeen dicht.