quote:Op maandag 20 april 2020 20:42 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Toch snap ik niet helemaal hoe dat werkt. Dus als je nu olie koopt krijg je 39 dollar toe?
Waarom dan niet nu massaal kopen en morgen verkopen?
quote:Prijs Amerikaanse olie stort volledig in: olieprijs voor het eerst negatief
De prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI), de toonaangevende oliesoort in de Verenigde Staten, zakt maandag letterlijk door de bodem. Nadat de olieprijs de afgelopen uren al kelderde naar ongekend lage niveaus, werd kort na de middag lokale tijd voor het eerst zelfs een negatieve olieprijs bereikt.
Rond 13.40 uur Amerikaanse tijd stond de prijs op ruim -25 dollar voor een vat. Dat betekent dat oliebedrijven nu tijdelijk zelf geld moeten betalen voor het afhalen van hun olie, een unicum.
Contracten massaal gedumpt
Dat juist vandaag de prijs zo extreem daalt, heeft voor een belangrijk deel te maken met termijncontracten, zegt Hans van Cleef, energie-analist bij ABN Amro. De contracten voor de maand mei lopen af en worden de afgelopen dagen massaal gedumpt.
Van Cleef: "Dit om te voorkomen dat handelaren straks met fysieke olie zitten die ze niet meer kwijt kunnen. Dat is iets wat normaal gesproken ook wel gebeurt, maar nu onwijs wordt uitvergroot door de coronacrisis en het feit dat de maximale capaciteit voor opslag nagenoeg is bereikt."
De olie-industrie verkeert dit jaar in buitengewoon zwaar weer. Door de coronacrisis is de vraag naar ruwe olie en brandstoffen zoals benzine en kerosine gekelderd. Dit terwijl de voorraden maar blijven groeien. Van Cleef: "Opslag is schaars en ook nog eens uitzonderlijke duur."
Schalie-olie hard geraakt
De OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen kwamen na veel onenigheid weliswaar overeen om de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verlagen, maar dat heeft nog nauwelijks effect gehad.
Met name Amerikaanse producenten van schalieolie lijden daaronder. Zij zijn pas rendabel bij een olieprijs van minstens 40 dollar. Zo'n twee derde van de Amerikaanse oliemarkt in VS bestaat inmiddels uit schalie-olie, waardoor in dat land de hardste klappen worden verwacht.
Olie dobbert op zee
Om opslagkosten te besparen kiezen veel partijen voor drijvende opslag. Waardoor er nu naar schatting zo'n 160 miljoen vaten ruwe olie in tankers op zee drijven - aantallen die we sinds de jaren 90 niet meer gezien hebben.
Handelaren wachten met de verkoop in de hoop dat zij straks bij hogere olieprijzen forse winsten kunnen boeken op de termijnmarkt, een fenomeen dat bekend staat als 'contango'.
De futureprijs voor een vat WTI-olie voor de maand juni staat nu op een kleine 22 dollar, tegenover 26 dollar voor een vat Brent-olie, wat in beide gevallen nog altijd zeer laag is. Van Cleef: "Ik verwacht dat ook die prijs nog met enkele dollars zal zakken. Er blijven bizarre dingen gebeuren."
https://www.rtlz.nl/beurs(...)saudi-arabie-rusland
Het is in die zin een flashcrash dat binnen korte tijd de prijs per vat aardolie van circa $20 naar zelfs -36$ is gedaald. Dat er ernstig gebrek aan geschikte opslagcapaciteit is in de VS zal voor een aantal oliehandelaren tot verkooppaniek hebben geleid vandaag.quote:Op maandag 20 april 2020 21:11 schreef Rodgrod het volgende:
Voor een flashcrash zou het allemaal veel sneller moeten gaan volgens mij
Je moet wel zelf het vat meenemenquote:
Ja precies, zo simpel had ik het mij ook niet voorgesteldquote:Op maandag 20 april 2020 21:20 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Je moet wel zelf het vat meenemen
Een vat aardolie betreft de hoeveelheid van 158,987 liter. Je moet het dan ook kunnen opslaan in een daartoe geschikte/gecertificeerde opslaglocatie en daar zit in de VS nu net het probleem.
Dat iedereen nu als een bezetene op Marktplaats op zoek is naar een olietanker, voor weinâg.quote:Op maandag 20 april 2020 21:32 schreef FlippingCoin het volgende:
Wat bizar. Wat zijn de gevolgen hiervan?
Dat is nog moeilijk te overzien omdat het probleem met onverkoopbare aardolie zich nu vooral toespitst op Canada en de VS. Rusland heeft veel "koude" olievelden en kan die aardolieproductie moeilijk stilleggen en daarom vermoed ik dat het einde van deze ellende nog niet in zicht is.quote:Op maandag 20 april 2020 21:32 schreef FlippingCoin het volgende:
Wat bizar. Wat zijn de gevolgen hiervan?
Ik ook.quote:Op maandag 20 april 2020 21:46 schreef StateOfMind het volgende:
[..]
Dat iedereen nu als een bezetene op Marktplaats op zoek is naar een olietanker, voor weinâg.
Ah oké. Maar wel een flinke impact op de economie?quote:Op maandag 20 april 2020 21:48 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dat is nog moeilijk te overzien omdat het probleem met onverkoopbare aardolie zich nu vooral toespitst op Canada en de VS. Rusland heeft veel "koude" olievelden en kan die aardolieproductie moeilijk stilleggen en daarom vermoed ik dat het einde van deze ellende nog niet in zicht is.
Vooral investeerders en handelaren zien hun geld verdampenquote:Op maandag 20 april 2020 21:08 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Is dit wat ze noemen een flash crash of hebben we hier echt te maken met een wezenlijk probleem? Want in dat laatste geval ben ik erg benieuwd welke gevolgen dit gaat hebben voor de wereldvrede. Dan zijn er hele machtige landen/personen/bedrijven die hun macht binnen een dag zien verdampen, die zullen niet zonder slag of stoot het stokje overdragen.
Vooral voor aardolie producerende landen zoals de golfstaten in het M.O., de VS, Canada en Rusland. Netto aardolie importeurs hebben er normaliter voordeel bij maar in dit geval zijn er eigenlijk alleen maar verliezers want het is te extreem. Men zal wereldwijd hoe dan ook moeten proberen de prijs boven de $40 per vat te krijgen naar mijn inschatting.quote:Op maandag 20 april 2020 21:49 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Ah oké. Maar wel een flinke impact op de economie?
Ah ja oké.quote:Op maandag 20 april 2020 21:59 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Vooral voor aardolie producerende landen zoals de golfstaten in het M.O., de VS, Canada en Rusland. Netto aardolie importeurs hebben er normaliter voordeel bij maar in dit geval zijn er eigenlijk alleen maar verliezers want het is te extreem. Men zal wereldwijd hoe dan ook moeten proberen de prijs boven de $40 per vat te krijgen naar mijn inschatting.
China als winnaar? Die hebben toch weinig eigen bronnen geloof ik, maar hebben wel nodig voor hun opstartende economie.quote:Op maandag 20 april 2020 21:59 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Vooral voor aardolie producerende landen zoals de golfstaten in het M.O., de VS, Canada en Rusland. Netto aardolie importeurs hebben er normaliter voordeel bij maar in dit geval zijn er eigenlijk alleen maar verliezers want het is te extreem. Men zal wereldwijd hoe dan ook moeten proberen de prijs boven de $40 per vat te krijgen naar mijn inschatting.
Er vallen nu veel klanten weg voor China omdat ze hun olieinkomsten zien verdampen, bij dit soort excessen heeft uiteindelijk "bijna" niemand baat.quote:Op maandag 20 april 2020 22:06 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
China als winnaar? Die hebben toch weinig eigen bronnen geloof ik, maar hebben wel nodig voor hun opstartende economie.
edit: https://oilprice.com/Ener(...)l-Falls-Below-0.html
Jammer dat we niet ook geld toe krijgen als we onze auto voltankenquote:Op maandag 20 april 2020 22:13 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Er vallen nu veel klanten weg voor China omdat ze hun olieinkomsten zien verdampen, bij dit soort excessen heeft uiteindelijk "bijna" niemand baat.
Ah, thanks voor je antwoord Zo had ik het nog niet bekeken.quote:Op maandag 20 april 2020 22:13 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Er vallen nu veel klanten weg voor China omdat ze hun olieinkomsten zien verdampen, bij dit soort excessen heeft uiteindelijk "bijna" niemand baat.
Het aanboren van nieuwe bronnen zal ondertussen grotendeels stilliggen. Het probleem is dat door de toegenomen prijsdruk op aardolie van afgelopen jaren technieken zijn bedacht om de productiekosten te verlagen. Jammer genoeg zijn dat vaak technieken die ertoe leiden dat het stilleggen van de productie het olieveld beschadigd. Daarnaast hebben producenten in de VS maar ook bijv. Mexico hun productie gehedged en kunnen ze hun vaten dus tegen een veel hogere prijs dwingen af te nemen. Mexico bijv. bleek daarom (nog) niet erg bereid hun productie te laten dalen.quote:Op maandag 20 april 2020 22:17 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Ander vraagje wat ik nog dacht; als alle opslag vol zit, zelfs alle olietankers, en het stoppen voor boren is kostbaar, is er dan een kans dat sommige landen hun olie gewoon ergens dumpen in de natuur?
Wat heb je aan gratis olie als je jouw producten niet kwijt kan?quote:Op maandag 20 april 2020 22:06 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
China als winnaar? Die hebben toch weinig eigen bronnen geloof ik, maar hebben wel nodig voor hun opstartende economie.
edit: https://oilprice.com/Ener(...)l-Falls-Below-0.html
De capaciteit moet toch echt voor langere tijd omlaag. Een bron voorlopig stilleggen lijkt logisch.quote:Op maandag 20 april 2020 22:11 schreef -Chakotay- het volgende:
Het winnen van olie is natuurlijk anders dan het opslaan van olie.
Dus ik zou mij kunnen indenken dat het veel kostbaarder is om het hele proces van oppompen en raffineren te stoppen, dan het gratis weggeven (en met geld toe) van olie.
Denk niet dat dit lang zal duren.
quote:Crude Oil WTI (NYM $/bbl)
Crude Oil Jun 2020 21.07
Crude Oil Jul 2020 26.73
Crude Oil Aug 2020 28.85
Crude Oil Sep 2020 30.09
Crude Oil Oct 2020 31.04
Crude Oil Nov 2020 31.90
Crude Oil Dec 2020 32.63
Crude Oil Jan 2021 33.27
Crude Oil Feb 2021 34.02
Crude Oil Mar 2021 34.41
quote:'Saoedi-Arabië overweegt olieproductie verder te verlagen'
Saoedi-Arabië en andere leden van oliekartel OPEC overwegen naar verluidt hun olieproductie verder te verlagen, meldt The Wall Street Journal (WSJ) dinsdag. De olieproducenten zouden reageren op de enorme prijsval van vaten olie uit de VS.
Maandagavond viel de vraag naar leveringen van vaten WTI-olie op dinsdag compleet weg. Producenten konden de olie nergens kwijt en hierdoor werd de prijs zelfs negatief.
Met andere woorden: producenten waren bereid om afnemers te betalen voor de afname van vaten olie. Op het dieptepunt was de prijs -40 dollar.
Eerder spraken de OPEC-leden al af om in mei minder olie te produceren. Maar om de prijsdalingen te keren, zou Saoedi-Arabië dit zo snel mogelijk willen doorvoeren. "Er moet iets gedaan worden aan dit bloedbad", vertelde een Saoedische beleidsmaker aan WSJ. "Maar mogelijk is het al een beetje te laat."
OPEC zal wel moeten.quote:Op dinsdag 21 april 2020 09:05 schreef Digi2 het volgende:
De futures WTI geven een prijsniveau aan beneden de productiekosten van shale-oil gedurende bijna een jaar. Het stilvallen van bijna deze gehele sector zal grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de economie van de VS.
[..]
Hangt vooral van het prijsniveau af wat OPEC+ nastreeft. Een prijs hoger dan $50 is vanwege shale niet langdurig houdbaar en daar zal niet erg veel aan veranderen. Faillissementen maken het voor grote kapitaalkrachtige oliemijen aantrekkelijk de shale-assets voor een appel en een ei op te kopen (gevolg verder dalende productiekosten van shale-oil). OPEC+ zal alles op alles moeten zetten de prijs per vat tussen de $40 en $50 per vat te houden en geen prijzen boven $50 meer te tolereren. Wie het onderste uit de kan wil .....quote:Op dinsdag 21 april 2020 10:06 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Als ze de shaleproducers niet uit de weg kunnen ruimen, dan zullen die zonder mokken alle productieverlagingen van OPEC teniet doen.
quote:Brent Crude (ICE)
USD/bbl. 22.08 -3.49 -13.65% Jun 2020 contract
Prijs van het juni contact hangt op toestemming van de democraten de Strategic Oil Reserve van de VS verder aan te vullen en zo elders opslagcapaciteit vrij te spelen. Flinke gok dus dat contractquote:Crude Oil WTI (NYM $/bbl)
Crude Oil Jun 2020 18.73
quote:Crude Oil WTI (NYM $/bbl)
Crude Oil Jun 2020 16.44
Zit die strategische voorraad niet al aardig vol?quote:Op dinsdag 21 april 2020 11:19 schreef Digi2 het volgende:
Brent crashed nu ook na enige vertraging op WTI.
[..]
[..]
Prijs van het juni contact hangt op toestemming van de democraten de Strategic Oil Reserve van de VS verder aan te vullen en zo elders opslagcapaciteit vrij te spelen. Flinke gok dus dat contract
Gaat het Trump lukken de dems over de streep te trekken?
Volgens Trump is er nog ruimte voor 75 miljoen vaten.quote:Op dinsdag 21 april 2020 11:28 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Zit die strategische voorraad niet al aardig vol?
Voorlopig is het eerder een stagnatie van de toename van de vraag. Van 2019 op 2020 werd op een toename van 1% olie consumptie gerekend.quote:Op dinsdag 21 april 2020 10:22 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Hangt vooral van het prijsniveau af wat OPEC+ nastreeft. Een prijs hoger dan $50 is vanwege shale niet langdurig houdbaar en daar zal niet erg veel aan veranderen. Faillissementen maken het voor grote kapitaalkrachtige oliemijen aantrekkelijk de shale-assets voor een appel en een ei op te kopen (gevolg verder dalende productiekosten van shale-oil). OPEC+ zal alles op alles moeten zetten de prijs per vat tussen de $40 en $50 per vat te houden en geen prijzen boven $50 meer te tolereren. Wie het onderste uit de kan wil .....
Oftewel uit de weg ruimen van shale is geen haalbare optie tenzij je aardolie blijft leveren onder de $40 per vat en dat jarenlang volhoudt, waarna je alsnog met stagnatie van de vraag wordt geconfronteerd door de snel opkomende elektromobiliteit.
Flash crash van dit specifieke contract. De mei future liep af aan het einde van de dag en gaat om levering in mei. Opslagcapaciteit is er niet meer en de vraag is vanwege corona ook flink uitgevallen.quote:Op maandag 20 april 2020 21:08 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Is dit wat ze noemen een flash crash of hebben we hier echt te maken met een wezenlijk probleem? Want in dat laatste geval ben ik erg benieuwd welke gevolgen dit gaat hebben voor de wereldvrede. Dan zijn er hele machtige landen/personen/bedrijven die hun macht binnen een dag zien verdampen, die zullen niet zonder slag of stoot het stokje overdragen.
Nog ruimte voor zo'n 160m vaten zie ik (op basis van cijfers van 17 april)quote:Op dinsdag 21 april 2020 11:31 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Volgens Trump is er nog ruimte voor 75 miljoen vaten.
Trump seeks to add 75 million barrels of oil to Strategic Petroleum Reserve amid historic price crash
De vraaguitval door de pandemie heeft het opnieuw naar de voorgrond gebracht maar dat doet niets af aan het feit dat shale een plafond zet aan de aardolieprijs van circa $50 per vat en dat heb je hoe dan ook te respecteren als OPEC+.quote:Op dinsdag 21 april 2020 11:34 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Voorlopig is het eerder een stagnatie van de toename van de vraag. Van 2019 op 2020 werd op een toename van 1% olie consumptie gerekend.
2015 - 93 bbl/dag tegen 2019 - 100,1 bbl/dag.
Vergeet China niet en ook India is er veel aan gelegen vanwege de bevolkingdichte steden het te forceren.quote:Die snel opkomende elektromobiliteit is iets wat je voornamelijk in de westerse wereld ziet, daar woont echter slechts 10% van de wereldbevolking.
Klopt.quote:Op dinsdag 21 april 2020 11:42 schreef Digi2 het volgende:
Vergeet China niet en ook India is er veel aan gelegen vanwege de bevolkingdichte steden het te forceren.
De "oliestaten" in de VS zijn republican, dus ja er speelt nogal wat politiek mee. Juni contract 2020 is een casino zoveel is wel duidelijkquote:Op dinsdag 21 april 2020 11:38 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Nog ruimte voor zo'n 160m vaten zie ik (op basis van cijfers van 17 april)
Als ze willen kunnen ze het met spotgoedkoop olie vullen natuurlijk maar ik denk dat er ook wat politiek meespeelt.
Vanwege Tesla, uitstootnormen en klimaatverdragen kunnen overheden en autofabrikanten het zich ook niet permiteren de omslag naar EV's niet te maken. Valuta komt tegenwoordig uit de printers dat speelt (nog) geen rol, althans voor de euro, yen, yuan en dollar.quote:Op dinsdag 21 april 2020 11:51 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Het marktaandeel in Nederland was vorig jaar echter nog slechts 1%. Gezien de bevolkingstoename op de wereld blijft de olie consumptie de komende jaren nog zeker stijgen denk ik. Ook deze crisis zal een omvorming naar een duurzamere economie zeker vertragen, het geld valuta is er simpelweg niet meer voor.
quote:Crude Oil Jun 2020 15.84 High 22.58 Low 11.60 Apr 21, 2020 6:18 a.m.
Zit er wel wat volume in?quote:Op dinsdag 21 april 2020 12:33 schreef Digi2 het volgende:
Tussen low $11.60 en high $22.58 contact june 2020 vandaag al $11 verschil, hoezo volatiliteit
[..]
Zeker wel,quote:
quote:
quote:Op dinsdag 21 april 2020 12:10 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Vanwege Tesla, uitstootnormen en klimaatverdragen kunnen overheden en autofabrikanten het zich ook niet permiteren de omslag naar EV's niet te maken. Valuta komt tegenwoordig uit de printers dat speelt (nog) geen rol, althans voor de euro, yen, yuan en dollar.
CBS: marktaandeel volledig elektrische auto's naar 14 procent
"Hier worden ook hybrides onder gerekend"quote:Op dinsdag 21 april 2020 12:10 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Vanwege Tesla, uitstootnormen en klimaatverdragen kunnen overheden en autofabrikanten het zich ook niet permiteren de omslag naar EV's niet te maken. Valuta komt tegenwoordig uit de printers dat speelt (nog) geen rol, althans voor de euro, yen, yuan en dollar.
CBS: marktaandeel volledig elektrische auto's naar 14 procent
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |