abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 21 mei 2020 @ 13:54:01 #176
14142 Daffodil31LE
Pienter Pookje
pi_193240157


>:)
Haha, U schakelt nog. Test een DAF !
pi_193248082
Over de voortgang in Oxford:
Er zijn 1100 mensen gevaccineerd. De huidige fase is vooral gericht om te checken of het vaccin veilig is. Er werd een vraag gesteld over de long-term side-effects. Het antwoord was dat die nog niet beschreven zijn. Dat kan ook niet want het onderzoek is pas net begonnen. De bijwerkingen tot nu toe zijn normaal (pijnlijke schouder, iets verhoging, soms wordt de plek van vaccinatie een beetje rood en verdikt).
In de volgende fase worden 5000 mensen gevaccineerd en dat begint ongeveer nu. ze zijn ook al hard na aan het denken over de fase daarna,Die mensen worden door de hele UK gevaccineerd, en ook een klein aantal in andere leeftijdsgroepen (30 in 5-12, 30 in 55-70, 50 in 70+). Over de fase daarna wordt ook al hard nagedacht, die is meer gericht om erachter te komen hoe goed het vaccin werkt in mensen. Op dit moment kan dat nog niet veilig door mensen die gevaccineerd te challengen omdat er nog geen goede, veilige en effectieve behandelmethode is mocht zo iemand ziek worden. Dus dan zou het vaccin gegeven worden aan mensen in gebieden waar corona nog in opkomst is. Landen die overwogen worden zijn Brazilie, Zuid Afrika, India, Kenya en de VS (omdat daar lockdowns worden opgeheven en dus te verwachten is dat het toeneemt).
Er is een overeenkomst met AstraZeneca, voor 30 miljoen doses voor de UK, en 100 miljoen in totaal. AstraZeneca heeft vandaag ook bekend gemaakt een contract te hebben met BARDA om voor 1 miljard $ 400 miljoen doses voor de VS te leveren. Ook zijn producenten gecontracteerd in Italie, India en China voor de productie van het vaccin.
Over de trial met de makaken. Die werden blootgesteld aan hele hoge doses om er zeker van te zijn dat ze besmet zouden raken aangezien niet bekend was wat zou werken. Ze hebben die apen in de longen met corona geinfecteerd (overigens hebben ze dat ook in de trial met makaken bij Sinovac gedaan). Op de vraag hoe goed het vaccin zou werken werd aangegeven dat geen een vaccin voor 100% werkt, maar dat veel vaccins wel redelijk tot goed werken. Ook kunnen vaccins elkaar complementeren en er zijn aanwijzingen dat het toedienen van het vaccin via aerosolen beter zou kunnen werken.
Belangrijke vragen nog zijn: Werkt het ook bij ouderen? Ze gaan niet duizenden ouderen vaccineren om te kijken of het effectief is. Ze gaan wel een klein groepje ouderen vaccineren om te kijken of, en hoeveel, antistoffen die opbouwen.
Hoe lang zal het vaccin werken? Bij dit type vaccine werkt het niet echt om in korte tijd een booster te geven, maar een booster na langere tijd zou wel kunnen werken.
Is het vaccin seizoensgeboden, net zoals influenza?
Zouden er nieuwe strains van het gebruikte spike protein nodig zijn? Het zou kunnen dat een beter spike protein gevonden kan worden wat betere/langere of bescherming tegen meer mutaties biedt.
Werkt het vaccin tegen de ziekte, tegen verspreiding, of beiden? Het feit dat de makaken wel nog viral shedding in hun neusslijmvliezen, maar niet in hun longen, hadden zou er op kunnen wijzen dat het vaccin mogelijk wel tegen ziek worden beschermd, maar niet heel effectief is om te voorkomen dat het zich verspreidt.
pi_193256317
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2020 22:16 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Over de voortgang in Oxford:........
Bedankt voor de update en daarmee een inkijkje in het proces!
pi_193258507
richardhorton1 twitterde op vrijdag 22-05-2020 om 15:24:18 The first human trial of a COVID-19 vaccine finds that it is safe, well-tolerated, and induces a rapid immune response. “These results represent an important milestone.” https://t.co/hsZjrlXVPr reageer retweet
pi_193273497
Dat gaat dus weer over een ander vaccin dan de twee hier eerder bediscussierd.
Maar dit vaccin gebruikt wel ongeveer dezelfde techniek als het Oxford vaccin (adenovirus en spike protein).
Wel redelijk wat kortstondige bijwerkingen (46% koorts, 44% vermoeid, 42% hoofdpijn, 17% spierpijn).

De talk van eerder deze week over het Oxford vaccin is hier te vinden: https://youtu.be/TL9helcYlxg

De VS heeft dus al 400 miljoen doses besteld bij AstraZeneca, al noemen sommigen bronnen het een investment.
https://www.astrazeneca.c(...)ial-new-vaccine.html
https://www.bioworld.com/(...)for-covid-19-vaccine

Ook wordt erin gesproken over een phase III trial in de VS met 30,000 deelnemers. In de talk werd gesproken over het uitrollen van de trial in landen waar het virus in opkomst is, en daarbij werd de VS ook expliciet genoemd omdat te verwachten is dat het virus zal toenemen in staten die uit lockdown komen. Andere landen genoemd waren India, Kenya, Zuid Afrika en Brazilie.
Maar voor 1 miljard zit de VS dus op de eerste rij, net naast de VK. Het zou me niks verbazen als de VS dit bij meerdere vaccins zal doen. 1 miljard is niks vergeleken met de winst die ermee behaald wordt als het gevolg van het indammen van economische schade. En je kunt maar beter op meerdere paarden gokken. De UK gokt alles op het Oxford vaccine, en kan ook niet veel anders. De EU lijkt niet openlijk heel erg actief. De EC heeft 7,5 miljard euro opgehaald bij wereldleiders (afwezig daarbij was de VS), voor het ontwikkelen van vaccins en medicijnen, maar ik heb nog niet gehoord welke vaccins geld uit die pot krijgen. Het lijkt me verstandig om dat in ieder geval over een paar verschillende vaccins te spreiden.
pi_193273673
Tof om de updates te kunnen lezen @George_of_the_Jungle
  dinsdag 26 mei 2020 @ 20:00:51 #182
77531 Grrrrrrrr
*PURRRRR*
pi_193326164
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 mei 2020 13:40 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

Wel redelijk wat kortstondige bijwerkingen (46% koorts, 44% vermoeid, 42% hoofdpijn, 17% spierpijn).

Facebook:"The Corona vaccin gave me Corona!"
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_193326235
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2020 16:31 schreef Cesare-Borgia het volgende:
Raar idee, als het 96% overeenkomstig is met sars en je op dat onderzoek voortborduurt heb je al wat jaren onderzoek binnen toch? Aanvullen, aanpassen, testen en experimenteren.

Als ik dood lig te gaan zou ik open staan voor elk vaccin, medicijn. Wat boeit het dan nog?
Een vaccin moet je juist testen op gezonde mensen dat is het probleem.
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
pi_193331447
Da's meer een voordeel. Een medicijn moet je testen op zieke mensen, maar dan moet je dus ook beslissen om zieke mensen dat medicijn niet te geven. Hierdoor krijg je lastige situaties en kleine sample sizes, wat bij vaccin trials makkelijker vermeden kan worden.
pi_193416360
Scientists hunt COVID-19 pandemic hotspots in race to test vaccines


LONDON: The first wave of the COVID-19 pandemic may be waning. For vaccine developers, that could be a problem.

Scientists in Europe and the United States say the relative success of draconian lockdown and social distancing policies in some areas and countries means virus transmission rates may be at such low levels that there is not enough disease circulating to truly test potential vaccines.

They may need to look further afield, to pandemic hotspots in Africa and Latin America, to get convincing results.

https://www.channelnewsas(...)tspots-test-12791432
pi_193417389
:{w
Vroeger al veel mis gegaan met medicijnen die niet uitvoerig getest zijn. Ben geen antivaxxer of zo. Maar zou die prik niet willen.
pi_193419878
Ze zijn het nu aan het testen, en doen dat steeds uitvoeriger. Eerst is het vaccin, maar toen voor MERS getest op een paar mensen, uiteindelijk op een paar honderd. Toen kwam COVID en hebben ze een vaccin op dezelfde manier voor COVID gemaakt. Dat is eerst op dieren getest en daarna op een kleine groep mensen, daarna een grotere groep. Ruim 500 mensen hebben het vaccin inmiddels gehad, en de bijwerkingen tot nu toe worden gezien als normaal en acceptabel.
Zoals eerder aangegeven zijn ze nu aan het opschalen naar 5.000, en om niet alleen de veiligheid, maar ook de effectiviteit te testen doet men dat hetl iefst op plekken waar het virus veel aanwezig is. Die 5.000 gebeurd nog in de VK, door het hele land heen.
Daarna worden nog grotere trial uitgerold in gebieden waar het virus in opkomst is. Dan gaat het om tienduizenden deelnemers. De overeenkomst tussen AstraZeneca en BARDA voor het leveren van 400 miljoen doses, is inclusief een trial op 30.000 amerikanen bijvoorbeeld.

Het voordeel van vaccinaties is is dat deze gegeven worden aan gezonde mensen. Je geeft het om iets te voorkomen. Medicijnen geef je om iets te genezen, en die kun je dus veel lastiger testen op gezonde mensen. Je moet zieke mensen hebben en die heb je vaak niet veel. Dan moet je ook nog beslissen of je sommige het medicijn geeft en andere niet, wat ethisch moeilijke beslissingen kunnen zijn en vaak je onderzoeksopzet in de weg kunnen zitten waardoor het lastiger is om goede uitspraken over de werking en veiligheid van het medicijn te kunnen doen. Een nieuw kankermedicijn kan niet zo maar even op 100.000 man getest worden. Voordat dit vaccin verspreid zal worden is dat waarschijnlijk wel gebeurd.
pi_193455324
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 mei 2020 13:40 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Dat gaat dus weer over een ander vaccin dan de twee hier eerder bediscussierd.
Maar dit vaccin gebruikt wel ongeveer dezelfde techniek als het Oxford vaccin (adenovirus en spike protein).
Wel redelijk wat kortstondige bijwerkingen (46% koorts, 44% vermoeid, 42% hoofdpijn, 17% spierpijn).

De talk van eerder deze week over het Oxford vaccin is hier te vinden: https://youtu.be/TL9helcYlxg

De VS heeft dus al 400 miljoen doses besteld bij AstraZeneca, al noemen sommigen bronnen het een investment.
https://www.astrazeneca.c(...)ial-new-vaccine.html
https://www.bioworld.com/(...)for-covid-19-vaccine

Ook wordt erin gesproken over een phase III trial in de VS met 30,000 deelnemers. In de talk werd gesproken over het uitrollen van de trial in landen waar het virus in opkomst is, en daarbij werd de VS ook expliciet genoemd omdat te verwachten is dat het virus zal toenemen in staten die uit lockdown komen. Andere landen genoemd waren India, Kenya, Zuid Afrika en Brazilie.
Maar voor 1 miljard zit de VS dus op de eerste rij, net naast de VK. Het zou me niks verbazen als de VS dit bij meerdere vaccins zal doen. 1 miljard is niks vergeleken met de winst die ermee behaald wordt als het gevolg van het indammen van economische schade. En je kunt maar beter op meerdere paarden gokken. De UK gokt alles op het Oxford vaccine, en kan ook niet veel anders. De EU lijkt niet openlijk heel erg actief. De EC heeft 7,5 miljard euro opgehaald bij wereldleiders (afwezig daarbij was de VS), voor het ontwikkelen van vaccins en medicijnen, maar ik heb nog niet gehoord welke vaccins geld uit die pot krijgen. Het lijkt me verstandig om dat in ieder geval over een paar verschillende vaccins te spreiden.
Goh...In Europa begint men ook het idee te krijgen dat men vaccin doses veilig moet stellen voor Europeanen. Maar waarom moeten Nederland, Frankrijk, Italie en Duitsland dat alleen doen? Waarom de rest van de EU niet?

https://www.nu.nl/coronav(...)ace-naar-vaccin.html
  woensdag 3 juni 2020 @ 17:20:59 #189
366724 inslagenreuring
"The bulletdodger"
pi_193455441
Een vaccin lijkt me in dit stadium mosterd na de maaltijd.

Ironisch genoeg alleen nog interessant voor mensen die keurig in lockdown hebben gezeten.
Charlie: How's it going in there?
Alan: Whatever happened to zippers? I miss zippers.
Charlie: I don't know, Alan, maybe there were too many injuries. Nobody ever got their balls caught in a buttonhole
  woensdag 3 juni 2020 @ 18:58:56 #190
122053 Stoney3K
Flatsehats!
pi_193457246
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2020 15:49 schreef TheVoice4ever het volgende:
meeste mensen: Vaccin duurt meestal jaren om te leveren

universiteit oxford: binnen 3 of 4 maanden een vaccin

_O-

dit geloof ik totaal niet, een Vaccin heeft juist heel veel tijd nodig
Als een vaccin klaar is om te leveren heb je natuurlijk nog geen grootschalige productie en ook nog geen vaccinatieprogramma om het mee te kunnen uitrollen.

De auto heeft dan wel de typegoedkeuring maar dan heeft de dealer nog altijd een half jaar levertijd voordat jij de sleutels krijgt.
Hier had uw advertentie kunnen staan! -- On a hot summer night, would you offer your throat to the wolf with the red roses?
pi_193572616
Leids coronavaccin al in juli op mensen getest

Het coronavaccin dat door het bedrijf Janssen Vaccines in Leiden wordt ontwikkeld, kan nog eerder op mensen worden getest dan gedacht. De klinische tests starten al in de tweede helft van juli. Eerst sprak Janssen de verwachting uit dat er in september kon worden begonnen, later werd dat al bijgesteld naar augustus.

Chris van Mersbergen 10-06-20, 18:51 Laatste update: 19:25

Nu wordt het dus juli. Het naar voren halen van ‘fase 1 en 2a’ van het onderzoek komt door de positieve resultaten die tot nu toe zijn geboekt in de ontwikkeling van het vaccin, stelt de Belg Paul Stoffels van het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson, de eigenaar van Janssen Vaccines. De geneesmiddelenautoriteiten hebben het bedrijf daarom toestemming gegeven om eerder te beginnen.

De studie zal plaatsvinden onder 1045 gezonde volwassenen tussen de 18 en 55 jaar in België en de Verenigde Staten. Bij hen wordt bekeken of het vaccin veilig is, hoe het lichaam erop reageert en - ontzettend belangrijk - hoe de immuunrespons is. Het onderzoek vindt ‘dubbelblind’ en met een placebogroep plaats. Dat betekent dat zowel de onderzoeker als de proefpersoon niet weet of het echte middel of een nepmedicijn wordt toegediend.

Strenge regels
In Nederland gelden strenge regels voor studies met proefpersonen. Dat is een van de redenen dat de tests van het Leidse vaccin op mensen niet in ons land plaats zullen vinden.

Janssen en Johnson & Johnson hopen ook fase 3 van het vaccinonderzoek, een test onder nog grotere aantallen mensen, naar voren te kunnen halen, meldt Johnson & Johnson in een persbericht.

1 miljard doses
Tegelijk blijft het bedrijf zich ook inspannen om de productie van het vaccin op te hogen, zelfs nu nog niet duidelijk is of het middel ook echt werkt. Het doel is om in de loop van 2021 wereldwijd 1 miljard doses te kunnen produceren. Stoffels: ,,Ons doel is om de wereld een vaccin te geven en mensen overal te beschermen tegen deze pandemie.”

Het onderzoek bij Janssen wordt geleid door hoofd virale vaccins Hanneke Schuitemaker, tevens hoogleraar virologie aan de Universiteit van Amsterdam. ,,Als het vaccin niet blijkt te werken, zullen we het moeten vernietigen. Dat is volledig ons risico. Maar als het wél werkt, willen we het gelijk kunnen uitdelen”, zei ze eerder in een interview met deze site.

Half miljard
De Amerikaanse overheid draagt zo’n half miljard dollar bij aan de ontwikkeling van het ‘Leidse’ vaccin. Nederland investeert er geen geld in. Wel wil ons kabinet de ontwikkeling en productie van het vaccin van Janssen ‘stimuleren en faciliteren’. De productie van het vaccin zou straks in Leiden, de VS en mogelijk in Azië plaats moeten vinden.

De vaccinontwikkelaars van Janssen en Johnson & Johnson stellen steevast dat ze zich willen inzetten voor een eerlijke verdeling van het vaccin, mocht het straks werken. Tegelijkertijd laat de Amerikaanse president Donald Trump er geen misverstand over bestaan dat hij graag eerst zijn eigen bevolking zou vaccineren tegen het coronavirus. Het zou dus zomaar kunnen dat de regering van de VS de door Janssen ontwikkelde vaccins die in Amerika worden geproduceerd, straks opeist.

Niet het enige
Het vaccin van Janssen is niet het enige dat al op mensen wordt dan wel gaat worden getest. Hetzelfde geldt voor vaccins van onderzoekers in Engeland, de VS, Duitsland en China. Nog geen enkel vaccin is al zover dat al bewezen is dat het mensen beschermt tegen het coronavirus.

Een groot deel van de wereldbevolking wacht met smart op een vaccin tegen corona. Onder meer omdat het opbouwen van de groepsimmuniteit traag verloopt. Vorige week bleek uit onderzoek van bloedbank Sanquin dat slechts 5,5 procent van mensen die aan een studie deelnamen antistoffen tegen het coronavirus heeft opgebouwd. Dat zou betekenen dat zo'n 1 op de 20 Nederlanders het virus onder de leden heeft gehad.

bron https://www.ad.nl/binnenl(...)sen-getest~a0e0d01a/

Verder is het (begrijpelijk) rustig met de ontwikkelingen, of niet?
pi_193572702
September weer naar de arena *O*
pi_193572711
Ze moeten steeds sneller ontwikkelen, anders heb je straks geen afnemers meer. :P
  woensdag 10 juni 2020 @ 19:51:33 #194
67174 Dos37
Come on Twente
pi_193572888
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juni 2020 19:41 schreef Jed1Gam het volgende:
Ze moeten steeds sneller ontwikkelen, anders heb je straks geen afnemers meer. :P
Nou volgens mij komt men al aardig in de problemen voor de fase 3 testen
Premier League toto winnaar 2007-2008 en [b]2008-2009[/b]
Held Blaise NKUFO [b]All time topscoorder in Enschede[/b]
[b]WE WON IT ELEVEN TIMES![/b]
pi_193573029
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juni 2020 19:41 schreef Jed1Gam het volgende:
Ze moeten steeds sneller ontwikkelen, anders heb je straks geen afnemers meer. :P
Dat zal wel meevallen :D
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_193573057
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juni 2020 19:51 schreef Dos37 het volgende:

[..]

Nou volgens mij komt men al aardig in de problemen voor de fase 3 testen
Gewoon ff je trial naar Brasil verplaatsten :T
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_193623100
Nederland schaft nog onaf coronavaccin aan
Nederland wil met drie bondgenoten miljoenen doses kopen van een vaccin dat tegen het coronavirus zou moeten beschermen. Het is nog lang niet zeker dat het vaccin veilig is en werkt, maar die gok willen Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië nemen.

Als alles goed gaat, zou Nederland eind dit jaar mogelijk al een flinke partij kunnen krijgen, melden ingewijden.

https://www.parool.nl/ned(...)accin-aan~b125fe0fc/

Nederland koopt met andere EU-landen zeker 300 miljoen doses potentieel coronavaccin

Vier Europese landen, waaronder Nederland, hebben een overeenkomst met farmaceut AstraZeneca gesloten voor 300 tot 400 miljoen "kansrijke" doses van een (te ontwikkelen) coronavaccin. Dat schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

https://nos.nl/artikel/23(...)el-coronavaccin.html
  zondag 14 juni 2020 @ 03:21:28 #198
14142 Daffodil31LE
Pienter Pookje
pi_193623249
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2020 02:39 schreef Za het volgende:
Nederland schaft nog onaf coronavaccin aan
Nederland wil met drie bondgenoten miljoenen doses kopen van een vaccin dat tegen het coronavirus zou moeten beschermen. Het is nog lang niet zeker dat het vaccin veilig is en werkt, maar die gok willen Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië nemen.

Als alles goed gaat, zou Nederland eind dit jaar mogelijk al een flinke partij kunnen krijgen, melden ingewijden.

https://www.parool.nl/ned(...)accin-aan~b125fe0fc/

Nederland koopt met andere EU-landen zeker 300 miljoen doses potentieel coronavaccin

Vier Europese landen, waaronder Nederland, hebben een overeenkomst met farmaceut AstraZeneca gesloten voor 300 tot 400 miljoen "kansrijke" doses van een (te ontwikkelen) coronavaccin. Dat schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

https://nos.nl/artikel/23(...)el-coronavaccin.html
Mooi. De eersten die dat vaccin moeten nemen zijn de huidige regering en de hotemetoten van het RIVM. Maar dat zullen ze nou net weer niet durven.
Haha, U schakelt nog. Test een DAF !
pi_193623316
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2020 03:21 schreef Daffodil31LE het volgende:

Mooi. De eersten die dat vaccin moeten nemen zijn de huidige regering en de hotemetoten van het RIVM. Maar dat zullen ze nou net weer niet durven.
:D
pi_193626319
Nederland gaat ‘zeer belangrijke rol’ spelen bij productie veelbelovend vaccin

Nederland gaat een belangrijke rol spelen bij de productie van het coronavaccin van de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca. Ons land heeft daarvan samen met Duitsland, Frankrijk en Italië 300 miljoen doses gekocht.

Chris van Mersbergen 14-06-20, 07:11 Laatste update: 07:35

Dat zegt de Nederlander Ruud Dobber, lid van de raad van bestuur van het Brits-Zweedse AstraZeneca tegen deze site. Eerder werd al bekend dat de farmaceut voor de productie een deal had gesloten met het bedrijf Halix in Leiden. ,,Daar worden heel aanzienlijke aantallen vaccins geproduceerd”, zegt Dobber, zonder exacte aantallen te kunnen noemen.

Ontzettend belangrijke rol
Dobber was met een kleine groep mensen van AstraZeneca betrokken bij de gesprekken met Nederland en de andere drie landen. Hij heeft lovende woorden over de ‘ontzettend belangrijke rol’ die Nederland speelt, en in het bijzonder voor minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

,,Hij heeft zich buitengewoon constructief opgesteld in de gesprekken. Want het waren gesprekken, geen onderhandelingen. Wij willen het vaccin tegen kostprijs leveren, en we willen risico lopen, maar we willen niet het totale risico lopen. Het pleit heel erg voor de minister dat hij samen met zijn collega’s de nek heeft uitgestoken om ook risico te dragen. Daarvoor wil ik mijn dank uitspreken.”

Rekening
Concreet werkt het zo dat Nederland met de andere landen betaalt voor de vaccins die geproduceerd zijn, of ze nou werken of niet, zegt Dobber. ,,Dus als er in september tien miljoen doses klaar zijn, maar het blijkt niet te werken, dan krijgen de landen daar een rekening voor.” Het vaccin kost overigens maar ‘enkele euro's', omdat AstraZeneca het tegen kostprijs zegt te verkopen.

Minister De Jonge erkende in een reactie al dat niet zeker is of het vaccin dat wordt aangekocht, ook daadwerkelijk werkt. ,,We wedden bewust op meerdere paarden””, zei hij. Welke ‘paarden’ er nog meer in beeld zijn, is nog niet bekend.

Behalve bij Halix in Leiden gaat AstraZeneca produceren in onder meer Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten (VS) en Azië. Een deel van die productie vindt nu al plaats, om ervoor te zorgen dat er straks genoeg doses beschikbaar zijn om in elk geval een deel van de wereld te vaccineren tegen het coronavirus. Het vaccin is dus al af, maar moet nog wel uitgebreid worden getest.

De VS, dat 1,2 miljard euro investeerde in AstraZeneca, krijgt waarschijnlijk als eerste vaccin, net als het Verenigd Koninkrijk (VK). Eind dit jaar zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië aan de beurt. Deze landen hebben al toegezegd ook de andere EU-landen niet te zullen vergeten. Naast de 300 miljoen doses is er nog een optie genomen op 100 miljoen aanvullende doses.

Ontzettend spannend
Of het in Oxford ontwikkelde vaccin ook echt gaat werken, is dus nog altijd niet zeker. Aanvankelijk waren er ontzettend hoge verwachtingen van het vaccin, maar die zijn wel wat getemperd sinds proeven met apen tegenvielen. Toch is het al op een groep van zo'n duizend mensen getest. De resultaten daarvan gaven voor de Britse gezondheidsautoriteiten genoeg aanleiding om door te gaan met het testen van grotere populaties, het fase 3-onderzoek. Deze zomer moet dat gaat gebeuren in het VK, Brazilië en de VS.

,,Wij hebben de resultaten van de tests nog niet mogen zien", zegt Dobber (AstraZeneca). ,,Dus het is ook voor ons echt ontzettend spannend. Het feit dat we van de autoriteiten verder mochten gaan naar fase 3, maakt ons wel heel erg hoopvol. Maar het blijft een experiment, je weet het uiteindelijk nooit.”

De belangrijkste bottleneck richting een werkend vaccin - naast de vraag of het straks werkt - is misschien wel het vinden van een geschikte groep mensen om het vaccin op te testen. Nu het virus in veel landen wat aan het luwen is, is dat lastig, laat AstraZeneca-CEO Pascal Soriot doorschemeren. ,,Straks hebben we een vaccin waarvan we bijna zeker weten dat het werkt, maar hebben we niet genoeg mensen om het op te testen. Dat zou heel erg teleurstellend zijn.”

Veel sneller
Pascal Soriot, de CEO van AstraZeneca, is blij met het initiatief van Nederland om met de drie andere Europese landen tot snelle aankoop van het Britse vaccin over te gaan. ,,Het leiderschap dat deze landen hebben getoond was ontzettend belangrijk. Doordat zij zonder de andere Europese landen stappen hebben gezet, is het allemaal veel sneller gegaan. Daarvoor moeten we ze dankbaar zijn. We willen dat de wereld zo snel mogelijk een vaccin heeft.”

De lof van AstraZeneca staat in schril contrast met de kritiek van de Europese Commissie en sommige andere EU-landen. De commissie wil zelf namens de lidstaten onderhandelen en voelt zich door de Nederlands-Duits-Frans-Italiaanse kopgroep in de wielen gereden. EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) riep de vier Europese landen al op om hun samenwerkingsverband te beëindigen en zich aan te sluiten bij de rest van Europa. Dat is dus niet gebeurd.

Wedloop
Er is een wereldwijde wedloop gaande om een middel te vinden dat tegen het coronavirus beschermt. En een al even grote slag tussen bijvoorbeeld China, de VS en Europa, om het vaccin vervolgens meteen te bemachtigen. Het land dat zijn bevolking als eerste kan inenten, kan bijvoorbeeld zijn economie sneller weer op volle toeren laten draaien.

AstraZeneca zegt zijn best te doen om ook de rest van de wereld niet te vergeten. Zo worden er ook honderden miljoenen doses geproduceerd die verdeeld worden door CEPI en GAVI, internationale organisaties die zich inzetten voor het beschikbaar maken van vaccins voor arme landen.

Maar, geven Dobber en Soriot aan: we kunnen veel produceren, maar voor de hele wereld is het niet genoeg. Soriot: ,,We hopen nog steeds op meerdere vaccinkandidaten die snel op grote schaal beschikbaar zijn. Maar ik denk dat de kans aanwezig is dat wij het samen met de universiteit van Oxford als eerste voor elkaar gaan krijgen.”

bron https://www.ad.nl/dossier(...)end-vaccin~ad4524a4/

Klinkt toch behoorlijk overtuigend van de werking mijn inziens.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')