abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_191834030
Syrië

Syrië is een seculiere republiek met 22,5 miljoen inwoners en heeft sinds 2000 als president Bashar al-Assad. In de presidentsverkiezingen van 2014 won hij met 88,7% van twee tegenkandidaten. De Syrische oppositie in binnen- en buitenland inclusief de Koerden hebben niet deelgenomen aan deze verkiezingen. Voor 2000 was vanaf 1971 zijn vader Hafiz al-Assad aan de macht die in 1981 een gewelddadige opstand van het Moslimbroederschap neersloeg. Vele tienduizenden mensen kwamen daarbij om het leven. Zo vader, zo zoon. Nadat eind 2010 in Tunesië demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd verspreiden de demonstraties zich door de hele regio waaronder in Syrië. Volgens delen van de oppositie werd er door de overheid op vreedzame demonstranten geschoten. Vele Syrische soldaten deserteerden en sloten zich aan bij het Vrije Syrische Leger omdat ze naar eigen zeggen niet op demonstranten wilden schieten.

In reactie op de demonstraties kondigde Assad hervormingen aan, er werd een nieuwe grondwet aangenomen waarin niet langer stond dat de Ba'ath-partij, een Arabisch nationalistische en socialistische partij, de staat en de samenleving leid en er ook andere politieke partijen mochten gevormd worden die niet lid zijn van het National Progressive Front, wel mochten partijen niet gebaseerd zijn op religie of etnische basis. De vraag is dan ook hoe democratisch dit is, aangezien de Koerden, een etnische minderheid zo geen etnische partij kunnen oprichten, en de moslimbroederschap kan ook niet meedoen terwijl ze over een groot aantal aanhangers beschikken binnen Syrië. Vervolgens werden er in 2012 parlementsverkiezingen gehouden waarbij ook partijen die niet lid zijn van het NPF zetels wonen, door de rebellen werden deze verkiezingen als ondemocratisch en oneerlijk beschouwd. In juni 2014 werden er presidentsverkiezingen gehouden waarbij ook andere kandidaten dan Assad mochten meedoen, dit werd door de rebellen ook als een farce gezien.

Tot nu toe zijn er in de oorlog meer dan 400.000 doden gevallen. Etnische en religieuze groepen spelen een belangrijke rol in de oorlog, Syrië bestaat voor 74% uit soennieten (van wie 10% Koerden), 13% sjiieten (met de alawieten als belangrijkste subgroep), 10% christenen en 3% druzen.

Een factor in de oorlog zijn de Koerden, een volk van 35 miljoen mensen met een eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn verspreid over onder meer Turkije, Syrië, Irak (Iraaks-Koerdistan), Iran en de vroegere Sovjet-Unie. De Syrische Koerden proberen neutraal te blijven in de oorlog tussen de regering en de rebellen, er zijn echter wel verschillende gevechten geweest tussen rebellen waaronder FSA (Free Syrian Army) + Al Nusra (Al Qaida) en de Koerden. Ook hebben er tussen het NDF/SAA (Syrian Arab Army) en de Koerden zich wat incidenten voor gedaan. Ze hebben in de door hun bestuurde gebieden autonomie uitgeroepen. Net als de regering zijn ze seculier. Turkije is tegen de Koerdische autonomie en steunt daarom ISIS en Al Qaida tegen ze.

Vechtende groeperingen
List of armed groups in the Syrian Civil War
Syrische regering onder leiding van Bashar al-Assad
Syrisch Arabisch Leger (SAA) - leger van Syrië
National Defence Force (NDF) - civiele ondersteuning van het Syrische leger
Hezbollah - islamitische militie en politieke partij in Libanon

Landen die de Syrische regering steunen: Rusland (sinds de Koude Oorlog een bondgenoot en Syrië heeft de laatst overgebleven marinebasis van Rusland in de regio), China, Iran, Algerije, Soedan, Wit-Rusland, Venezuela, Irak en Noord-Korea.

Rebellen
Vrij Syrisch Leger (FSA) - verschillende milities die zich zo noemen
Islamitisch Front - wahabitische islamistische organisatie, verwerpt representatieve democratie en secularisme
Al-Nusra Front (JAN) - wahabitische terreurorganisatie, onderdeel van Al Qaida, tegenwoordig beter bekend als HTS (Hayaat Tahrir Shaam), zogenaamd de banden verbroken met Al Qaida.

IS(IS) - wahabitische terreurorganisatie die zowel in Irak als in Syrië opereert. Volgens eigen zeggen komen ze op voor de soennieten in Irak en Syrië, dus hun meeste slachtoffers zijn voornamelijk niet-soennieten. In februari 2014 verbrak Al-Qaeda de banden met IS. IS heeft aan zowel de regering, de Koerden als de andere rebellen groepen de oorlog verklaart, bijna iedereen dus.

Landen die de rebellen steunen: NAVO-landen, Jordanië, Libië, VAE, Saudi-Arabië en Qatar. De voornaamste reden van die landen om de rebellen te steunen is het bondgenootschap van Syrië met Iran en Rusland, en de steun aan Hezbollah.

Koerden
Volksbeschermingeenheden (YPG) - Koerdisch leger, gesteund door de VS en de PKK

Kaart van de huidige militaire situatie
Rood = Syrische regering
Geel = Koerden (YPG)
Grijs = IS(IS)
Groen = andere rebellen (oa Islamitisch Front, Al Nusra (Al Qaida) en het Vrije Syrische Leger)

Zie ook
Syrische burgeroorlog - Wikipedia
BBC documentaire: A History of Syria with Dan Snow
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en Syrië
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Syrië

Updates
Syria's Civil War - Reddit
Al-Monitor

Twitteraars
Neutraal
https://twitter.com/ivansidorenko1
https://twitter.com/ejmalrai
https://twitter.com/edwardedark
https://twitter.com/joshua_landis

Pro-Koerden
https://twitter.com/ArjDnn
https://twitter.com/r3sho

Pro-regering
https://twitter.com/leithfadel
https://twitter.com/petolucem
https://twitter.com/Zinvor
https://twitter.com/ahmadalissa
https://twitter.com/Isham_AlAssad
https://twitter.com/FGunay1
https://twitter.com/resistanceer
https://twitter.com/sayed_ridha
https://twitter.com/moscow_ghost

Pro-rebellen
https://twitter.com/archicivilians
https://twitter.com/arabthomness
https://twitter.com/EliotHiggins

Irak
President Obama heeft toestemming gegeven voor luchtaanvallen op IS (Islamitische Staat)-strijders in het noorden van Irak. Ook zijn er voedselpakketten gedropt in de bergen van Sinjar waar tienduizenden vluchtelingen zich schuilhouden. Volgens Obama zijn de luchtaanvallen op beperkte schaal nodig, omdat de levens van Amerikanen op het spel staan, net als die van veel onschuldige burgers. In de stad Arbil werken een hoop Amerikanen. IS-strijders zijn die stad de afgelopen dagen steeds meer genaderd. Obama benadrukt dat er geen militairen naar Irak worden gestuurd. Eind 2011 kwam er officieel een einde aan de Amerikaanse militaire missie in Irak. De afgelopen dagen zijn tienduizenden Koerdische jezidi's en christenen gevlucht voor de soennitische IS-strijders.

Volgens de VN en vluchtelingen/ooggetuigen is er sprake van grootschalig seksueel misbruik door IS-strijders tegen vrouwen, tienermeisjes die tot de minderheden in Irak behoren. 1.500 yezidi's en christenen zouden mogelijk gedwongen worden om als seksslaaf te dienen. Ook zouden er 500 jezidi's levend begraven zijn door IS en gevonden zijn in een massagraf.

Inmiddels zijn de jezidische gebieden in Irak heroverd op IS, en zijn er duizenden Amerikaanse soldaten actief in Irak ondanks dat Obama geen boots on the ground wilde en juist de troepen wilde weghalen uit Irak (belofte van hem tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2008).


Vanuit hun bolwerk Falluja, dat IS in januari van dit jaar in handen kreeg, probeert de beweging steeds meer regio's in Irak te veroveren. Met de bezetting van Mosul heeft IS strategisch een gevoelige klap uitgedeeld aan de Iraakse strijdkrachten, die na vier dagen van gevechten de moed hebben opgegeven en de stad zijn ontvlucht. Net als 500.000 burgers overigens. Sinds 29 juni 2014 gaat "ISIS" (Islamitische Staat in Irak en de Levant) als "IS" (Islamitische Staat) door het leven: ze hebben een kalifaat opgericht dat uit delen van Irak en Syrië bestaat.

Inmiddels heeft IS grote stukken grondgebied in Irak en Syrië verloren. Het kalifaat is territoriaal verslagen, maar nog niet militair. De verwachting is dat IS ondergronds doorgaat met hit and run aanvallen tegen Iraakse soldaten/pro-regerinsmilities en aanslagen gericht tegen sjiieten in Bagdad.


Kaart van de huidige militaire situatie
Paars = Iraakse regering
Grijs = IS
Groen = Koerdistan (Peshmerga)

Gedetailleerde map van Mosul


Zie ook:
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en Syrië
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Irak

Het NPU (Oftwel Nineveh Plain Protection Units) is een Assyrisch militie die december 2014 is ontstaan, hun doel is om de oorspronkelijke bewoners van Irak te beschermen dat zijn Assyriërs. Officieel zijn er 5500 leden aangesloten maar sinds de meest recente schatting zijn er nu al bijna 10.000 leden aansloten en ze groeien nog dagelijks. Het NPU word al gesteund door ''American Mesopotamian Organization '' en ze zoeken ook steun bij de Verenigde Staten en de EU. Het NPU zit nu in de provincie Nineveh (Ninawa) Ook een van de meest belangrijke doelen van het NPU is het creëren van een Assyrisch land. Dit gaat het dan waarschijnlijk worden.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Updates:
The Levantine War - Reddit
https://twitter.com/IraqiSecurity

.
Incelfrikandel
pi_191834075
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2020 19:40 schreef Harlekien het volgende:

[..]

Jij probeert me met opzet niet te begrijpen, daar heb ik niet zoveel (prio) tijd voor en ook niet zoveel zin in. Lees mijn reacties nog een keer goed en vel je eigen oordel maar ;)
Opzet? Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Als je niet meer dan twee zinnen kan besteden aan een reeks posts moet je er ook niet van opkijken dat je post niet wordt begrepen. Dat je nu zelf met beschuldigingen strooit terwijl je zelf faalt in het onderbouwen van je stelling is nogal kinderachtig :)

Dus nogmaals: waarom is de verkiezing van de krijgsheer uit Damascus rechtsgeldiger dan de verkiezing van de krijgsheren in Idlib?

En nu graag helder.
Incelfrikandel
pi_191835664
https://en.deirezzor24.ne(...)KtOyfezUBWU8pHHXOlxg


Defections take place among the National Defense Militia in Deir Ezzor, and the reason…!


Deir Ezzor 24 network learned from sources that defections took place among the national defense militia in Deir Ezzor.

The sources said that the recent defections among the national defense militia in Deir Ezzor took place because Assad regime has been sending them to fight alongside its forces in Idlib and Aleppo, where many of them have been killed after they were positioned on the front lines.

The sources confirmed that after coordinating with Russia and Iran, Assad’s forces have moved groups of the national defense militia to Aleppo and Idlib to support them in their battles, but a large number of them have been killed there, with some bodies still in the battlefields, which led to the defection of a number of elements immediately after their return to Deir Ezzor.

Assad’s forces, along with the Russian forces and Iranian militias, have been engaged in intense battles against the opposition factions in Idlib and Aleppo countryside, during which many of their elements have been killed, which forced them to send the National Defense Militia to those battles
pi_191835768
quote:
1s.gif Op woensdag 4 maart 2020 19:56 schreef Frikandelbroodje het volgende:

[..]

Opzet? Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Als je niet meer dan twee zinnen kan besteden aan een reeks posts moet je er ook niet van opkijken dat je post niet wordt begrepen. Dat je nu zelf met beschuldigingen strooit terwijl je zelf faalt in het onderbouwen van je stelling is nogal kinderachtig :)

Dus nogmaals: waarom is de verkiezing van de krijgsheer uit Damascus rechtsgeldiger dan de verkiezing van de krijgsheren in Idlib?

En nu graag helder.
Omdat bij verkiezingen altijd waarnemers van andere landen aanwezig zijn om te controleren of het eerlijk verloopt. Was dat ook gebeurd bij de krijgsheren in Idlib?

En dan de vraag andersom. Waarom vind jij dat de krijgsheren in Idlib rechtsgeldiger verkozen zijn tot het punt dat het het waard is oorlog over te voeren?
pi_191836120
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2020 21:07 schreef TheJanitor het volgende:

[..]

Omdat bij verkiezingen altijd waarnemers van andere landen aanwezig zijn om te controleren of het eerlijk verloopt.
Dus waarnemers uit andere landen bepalen of verkiezingen wettelijk legitiem zijn?

quote:
Was dat ook gebeurd bij de krijgsheren in Idlib?
Jazeker.

quote:
En dan de vraag andersom. Waarom vind jij dat de krijgsheren in Idlib rechtsgeldiger verkozen zijn tot het punt dat het het waard is oorlog over te voeren?
Oh? Waar heb ik dat gezegd?
Incelfrikandel
pi_191836545
Ô mon citoyens vous serez unis.
pi_191837236
quote:
Gebeurt blijkbaar veel vaker zag ik wel op YouTube. Niks bijzonders daar. :')
A Robin Redbreast in a Cage Puts all Heaven in a Rage.
pi_191837318
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2020 21:21 schreef Frikandelbroodje het volgende:

[..]

Dus waarnemers uit andere landen bepalen of verkiezingen wettelijk legitiem zijn?
[..]

Jazeker.
[..]

Oh? Waar heb ik dat gezegd?
Oh ik dacht dat je pro-Turkije was in deze, mijn fout.
pi_191837577
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2020 22:09 schreef TheJanitor het volgende:

[..]

Oh ik dacht dat je pro-Turkije was in deze, mijn fout.
Kan gebeuren.
Incelfrikandel
  woensdag 4 maart 2020 @ 22:18:22 #10
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_191837666
quote:
Echt he. Stelletje apen in pakken.
pi_191837727
Voor degene die zich afvragen hoeveel zo een TB2 strike drone kost. Minder dan 5 miljoen per stuk. Zie hieronder. Ze hebben al voor honderden miljoenen schade gezorgd en duizenden militieleden gedood.

12 drones
3 controlestations
1 radar

Voor 69 miljoen.
Stel de 3 controlestations en de radar kosten 9 miljoen.
Dan heb je 12 drones voor 60 miljoen, of 5 miljoen per stuk.
Kostprijs in ieder geval lager. Misschien 3,5 miljoen?


SarkGecen twitterde op woensdag 04-03-2020 om 22:03:12 @ZaigaZaig @JulianRoepcke No way to drone 5m cuz Ukraine bought 12 drones with 3 ground observation and radar station packet were 69m. The major price were paid 3 G.O.S. reageer retweet


[ Bericht 9% gewijzigd door polderturk op 04-03-2020 22:42:30 ]
pi_191838249
NorthernStork twitterde op woensdag 04-03-2020 om 15:11:39 Pre-Drone Assad: The battle to liberate Aleppo and Idlib continues regardless of some empty audio bubbles coming from the north.Post-Drone Assad: We didn’t commit any hostile action against Turkey and the current disagreements are illogical. reageer retweet
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
  woensdag 4 maart 2020 @ 22:57:12 #13
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_191838776
quote:
10s.gif Op woensdag 4 maart 2020 22:37 schreef Slayage het volgende:
NorthernStork twitterde op woensdag 04-03-2020 om 15:11:39 Pre-Drone Assad: The battle to liberate Aleppo and Idlib continues regardless of some empty audio bubbles coming from the north.Post-Drone Assad: We didn’t commit any hostile action against Turkey and the current disagreements are illogical. reageer retweet
Hij klinkt bijna als een opportunistische politicus.
pi_191839015
Beşşar Esad: Wij Syriërs zien de Turken als onze broeders.



Assad legde een verklaring af aan de Russische staatstelevisie Rossiya 24 vóór de kritieke Syrische top morgen in Moskou tussen de Russische president Vladimir Poetin en president Recep Tayyip Erdogan.

President Assad betoogd dat het Syrische volk nooit vijandige acties deed tegenaan het Turkse volk, "Heeft Syrië, Turkije wel is iets vijandigs gedaan? Zoiets is nooit gebeurd. Syriërs en Turken zijn met elkaar getrouwd, families hebben gemeenschappelijke belangen. We hebben ongeveer hetzelfde culturen van elkaar "Het is niet logisch om serieuze verschillen te hebben tussen ons en het Turkse volk", zei hij.

"Natuurlijk, als we het over Turken hebben, praten we als broederlijke mensen. Nu vraag ik het Turkse volk, wat is uw probleem met Syrië? Voor wat voor problemen moeten Turkse burgers sterven?" hij voegde eraan toe.

https://www.nerinaazad.or(...)riyeyle-sorununuz-ne

(nieuws is vertaald vanuit google translate)
pi_191839262
cjwerleman twitterde op dinsdag 03-03-2020 om 21:39:10 Turkey's devastatingly effective use of military power against Assad has not only provided instant relief to 3 million Syrian refugees, but also exposed former US President Barack Obama's moral cowardice.My latest for ⁦@InsideArabia⁩. https://t.co/b29dobP2W5 reageer retweet
pi_191839542
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2020 23:09 schreef Kimyonunn het volgende:
Beşşar Esad: Wij Syriërs zien de Turken als onze broeders.

[ afbeelding ]

Assad legde een verklaring af aan de Russische staatstelevisie Rossiya 24 vóór de kritieke Syrische top morgen in Moskou tussen de Russische president Vladimir Poetin en president Recep Tayyip Erdogan.

President Assad betoogd dat het Syrische volk nooit vijandige acties deed tegenaan het Turkse volk, "Heeft Syrië, Turkije wel is iets vijandigs gedaan? Zoiets is nooit gebeurd. Syriërs en Turken zijn met elkaar getrouwd, families hebben gemeenschappelijke belangen. We hebben ongeveer hetzelfde culturen van elkaar "Het is niet logisch om serieuze verschillen te hebben tussen ons en het Turkse volk", zei hij.

"Natuurlijk, als we het over Turken hebben, praten we als broederlijke mensen. Nu vraag ik het Turkse volk, wat is uw probleem met Syrië? Voor wat voor problemen moeten Turkse burgers sterven?" hij voegde eraan toe.

https://www.nerinaazad.or(...)riyeyle-sorununuz-ne

(nieuws is vertaald vanuit google translate)
Slim van hem om in te spelen op de Turkse verdeeldheid over deze operatie.

Assad vergeet voor de gemak dat papa Assad jaren lang de pkk heeft gesteund in hun oorlog tegen de Turken, pas in 1998 kwam daar na Turkse dreigingen een einde Aan en werd Öcalan uit Damascus verbannen en eindigde hij uiteindelijk in een Turkse cel.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_191840435
quote:
Dat zijn de alevieten van de CHP partij. Die vinden Beşşar Esad wel een goede kerel omdat hij zelf ook een alevi/alawi is. Al moord hij zijn hele volk uit zolang die gene een aleviet is steunen ze hem. Moslims heben echt een probleem met die sekte gedoe. Soenniet-sjiiet ruzies. |:(

Wanneer gaan moslims nou is begrijpen dat er in de religie geen plaats is voor sektes. En dat sektes niet voorkomt in de Koran. Volgens de Koran ben je alleen maar een moslim en meer niet. Ik heb nooit iets gelezen over sjiisme of soennisme in de Koran.

De vijand van de Turkse staat Bessar Esad speelt hierop in. ''Turken zijn onze broeders''. Zodoende hoopt hij op een burgeroorlog tussen soennieten en alevieten in Turkije.
pi_191841492
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2020 01:52 schreef Kimyonunn het volgende:

[..]

Dat zijn de alevieten van de CHP partij. Die vinden Beşşar Esad wel een goede kerel omdat hij zelf ook een alevi/alawi is. Al moord hij zijn hele volk uit zolang die gene een aleviet is steunen ze hem. Moslims heben echt een probleem met die sekte gedoe. Soenniet-sjiiet ruzies. |:(

Wanneer gaan moslims nou is begrijpen dat er in de religie geen plaats is voor sektes. En dat sektes niet voorkomt in de Koran. Volgens de Koran ben je alleen maar een moslim en meer niet. Ik heb nooit iets gelezen over sjiisme of soennisme in de Koran.

De vijand van de Turkse staat Bessar Esad speelt hierop in. ''Turken zijn onze broeders''. Zodoende hoopt hij op een burgeroorlog tussen soennieten en alevieten in Turkije.
Dat moet je tegen hun zeggen en niet tegen een niet-moslim. Ik zie een land dat een ander land binnen valt en ondertussen is hun regering met elkaar aan het knokken vanwege kritiek naar de president.
Ô mon citoyens vous serez unis.
  donderdag 5 maart 2020 @ 08:32:25 #19
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_191841662
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2020 08:13 schreef HSG het volgende:

[..]

Dat moet je tegen hun zeggen en niet tegen een niet-moslim. Ik zie een land dat een ander land binnen valt en ondertussen is hun regering met elkaar aan het knokken vanwege kritiek naar de president.
Daarnaast heet de beste man Bashar Al-Assad. We hebben het toch ook niet over Mark Rütte hier.
pi_191841727
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2020 08:32 schreef Richestorags het volgende:

[..]

Daarnaast heet de beste man Bashar Al-Assad. We hebben het toch ook niet over Mark Rütte hier.
Waar lees jij dat ik het over Mark Rutte heb?
Ô mon citoyens vous serez unis.
  donderdag 5 maart 2020 @ 08:39:00 #21
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_191841751
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2020 08:36 schreef HSG het volgende:

[..]

Waar lees jij dat ik het over Mark Rutte heb?
Nee, ik refereerde naar de users die hier constant Turkse namen gebruiken. Lees maar hoe Bashar wordt gespeld. Vandaar dat ik Markie zijn naam met een umlaut spelde.
pi_191842427
JulianRoepcke twitterde op donderdag 05-03-2020 om 08:46:11 Shortly after midnight, the #Russian air force attacked a home for displaced people in Maarat Misrin (#Idlib province).16 civilians were killed and 35 injured. Half of them children.No words. Just anger.#PutinAtWar https://t.co/SWmC1PHDTO reageer retweet
  donderdag 5 maart 2020 @ 09:54:47 #23
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_191842639
Erdogan op bezoek bij zijn baas:

https://www.reddit.com/r/(...)_is_going_to_moscow/
  donderdag 5 maart 2020 @ 09:58:42 #24
176480 GarlandBriggs
No ma\'am I cannot...
pi_191842680
quote:
Hoe hij die auto uit komt :D

Ooit een rijzig sterk burgemeester en staatsman, nu een oude raaskallende dorpsgek
  donderdag 5 maart 2020 @ 10:00:04 #25
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_191842698
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2020 09:58 schreef GarlandBriggs het volgende:

[..]

Hoe hij die auto uit komt :D

Ooit een rijzig sterk burgemeester en staatsman, nu een oude raaskallende dorpsgek
Wat een epische username heb je trouwens. GarlandBriggs had Erdogan wel in bedwang kunnen houden :7
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')