Over de capaciteit van Nederlandse ziekenhuizen:
quote:
Alle inspanningen ten spijt: bij een grote toestroom van zieke coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen ontstaat een tekort aan beschermende kleding, isolatiekamers en desinfecterende zeep.
Dat de capaciteit onder druk komt te staan, erkent nu ook minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. Uit onderzoek onder bijna 56.000 coronapatiënten blijkt dat 14% ernstig ziek wordt en 6% in kritieke toestand belandt. Deze groep moet in het ziekenhuis — vaak op de intensive care (ic) — verpleegd worden. Om anderen niet te besmetten, liggen zij in isolatiekamers. Daarvan zijn er in totaal minstens zevenhonderd, waarvan zo'n tweehonderd ic-kamers. Een snelle rekensom leert dat als 6% ernstig ziek wordt, deze ic-isolatiekamers vol liggen bij zo'n 3300 besmettingen.
Isolatiekamers met gebreken
Over de kwaliteit van die isolatiekamers bestaan zorgen. Uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg uit 2018 bleek dat in meer dan 30% van de 48 onderzochte ziekenhuizen de isolatiekamers met technische of andere gebreken kampt. Ook wist 71% van het ziekenhuispersoneel onvoldoende of maar matig hoe zo'n isolatiekamer te gebruiken. De ziekenhuizen moesten maatregelen nemen, maar onduidelijk is in hoeverre de kwaliteit en kennis sindsdien zijn verbeterd.
'Op dit moment zijn we nog totaal “in control”', zegt Diederik Gommers, afdelingshoofd van de intensive care van het ErasmusMC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Dinsdagavond stond de teller in Nederland op 23 besmettingen, en nog geen reden voor paniek, maar in Italië liep dat aantal in korte tijd op tot boven de 2000. Wat dan? Als ziekenhuizen de toestroom van coronapatiënten niet meer aankunnen, treedt het zogenaamde calamiteitenplan in werking. 'Dan ga je capaciteit creëren door bepaalde operaties niet meer uit te voeren, geplande operaties zeg je af', zegt Gommers. 'Dat gebeurt niet in een keer, zulk beleid wordt gefaseerd ingevoerd.'
Om het ruimtegebrek op te vangen, ziet Gommers ook mogelijkheden in het oude ziekenhuis: 'Het ErasmusMC is kort geleden verhuisd naar een nieuw gebouw maar we zitten nog aan het oude ziekenhuis vast. Er wordt al gekeken hoe dat eventueel kan worden ingericht voor een grote toestroom van coronapatiënten.'
Voorraad voor een paar dagen
Onder ziekenhuismedewerkers leidt vooral het tekort aan beschermende kleding en desinfecterende middelen tot grote zorgen. Uit de notulen van een regionaal overleg in handen van het FD, blijkt dat ziekenhuizen soms maar een paar honderd mondkapjes op voorraad hebben. Dat is erg weinig als je weet dat een zorgverlener algauw tien mondkapjes per patiënt per dag nodig heeft.
Gommers van het ErasmusMC (waar twee coronapatiënten worden verpleegd) zegt dat in zijn ziekenhuis vooral een tekort is aan mondkapjes en kweekstokjes: 'We hebben nog voldoende voor een paar dagen, misschien een week. Maar als het aantal patiënten ineens sterk stijgt, is dat wel een probleem.'
Ziekenhuizen kampen met diefstal van de gewilde kapjes, en ook handalcohol wordt veel gestolen. De apotheek van het LUMC heeft al besloten zelf handalcohol te gaan maken. Minister Bruins laat onderzoeken of mondkapjes hergebruikt kunnen worden. Ook wordt mogelijk in Europees verband een voorraad aangeschaft voor gebieden waar tekorten zijn.
Personeelstekort
Voor zover bekend zijn er nog geen zorgmedewerkers ziek, al wordt een aantal nog getest op het coronavirus. Maar ook als alle artsen en verpleegkundigen gewoon kunnen werken, is het personeelstekort hardnekkig. Minister Bruins schreef in een Kamerbrief dat de zorg extra personeel moet inzetten. Dat kan lastig zijn als personeel zelf in quarantaine zit vanwege mogelijke besmettingen of zelf besmet is geraakt.
Ook Gommers maakt zich daar zorgen over. In geval van nood moet er creatief gehandeld worden, vindt hij. Hij oppert bijvoorbeeld de inzet van medische studenten en vrijwilligers die niet-ernstige coronapatiënten die in quarantaine liggen, kunnen verzorgen. 'Natuurlijk denkt iedereen ook aan de gevolgen voor de economie. Maar jongens, waar hebben we het over: zolang de supermarkt blijft draaien, lossen we dit met z'n allen op. Als de nood aan de man is, zullen mensen te hulp schieten. Ik geloof in het goede van de mens.'
Bron
When government - in pursuit of good intentions - tries to rearrange the economy, legislate morality, or help special interests, the cost come in inefficiency, lack of motivation, and loss of freedom. Government should be a referee, not an active player.
Tiësto Live @ Melkweg 2000Best pilot in history