abonnement Unibet Coolblue
pi_191746618
Syrië

Syrië is een seculiere republiek met 22,5 miljoen inwoners en heeft sinds 2000 als president Bashar al-Assad. In de presidentsverkiezingen van 2014 won hij met 88,7% van twee tegenkandidaten. De Syrische oppositie in binnen- en buitenland inclusief de Koerden hebben niet deelgenomen aan deze verkiezingen. Voor 2000 was vanaf 1971 zijn vader Hafiz al-Assad aan de macht die in 1981 een gewelddadige opstand van het Moslimbroederschap neersloeg. Vele tienduizenden mensen kwamen daarbij om het leven. Zo vader, zo zoon. Nadat eind 2010 in Tunesië demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd verspreiden de demonstraties zich door de hele regio waaronder in Syrië. Volgens delen van de oppositie werd er door de overheid op vreedzame demonstranten geschoten. Vele Syrische soldaten deserteerden en sloten zich aan bij het Vrije Syrische Leger omdat ze naar eigen zeggen niet op demonstranten wilden schieten.

In reactie op de demonstraties kondigde Assad hervormingen aan, er werd een nieuwe grondwet aangenomen waarin niet langer stond dat de Ba'ath-partij, een Arabisch nationalistische en socialistische partij, de staat en de samenleving leid en er ook andere politieke partijen mochten gevormd worden die niet lid zijn van het National Progressive Front, wel mochten partijen niet gebaseerd zijn op religie of etnische basis. De vraag is dan ook hoe democratisch dit is, aangezien de Koerden, een etnische minderheid zo geen etnische partij kunnen oprichten, en de moslimbroederschap kan ook niet meedoen terwijl ze over een groot aantal aanhangers beschikken binnen Syrië. Vervolgens werden er in 2012 parlementsverkiezingen gehouden waarbij ook partijen die niet lid zijn van het NPF zetels wonen, door de rebellen werden deze verkiezingen als ondemocratisch en oneerlijk beschouwd. In juni 2014 werden er presidentsverkiezingen gehouden waarbij ook andere kandidaten dan Assad mochten meedoen, dit werd door de rebellen ook als een farce gezien.

Tot nu toe zijn er in de oorlog meer dan 400.000 doden gevallen. Etnische en religieuze groepen spelen een belangrijke rol in de oorlog, Syrië bestaat voor 74% uit soennieten (van wie 10% Koerden), 13% sjiieten (met de alawieten als belangrijkste subgroep), 10% christenen en 3% druzen.

Een factor in de oorlog zijn de Koerden, een volk van 35 miljoen mensen met een eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn verspreid over onder meer Turkije, Syrië, Irak (Iraaks-Koerdistan), Iran en de vroegere Sovjet-Unie. De Syrische Koerden proberen neutraal te blijven in de oorlog tussen de regering en de rebellen, er zijn echter wel verschillende gevechten geweest tussen rebellen waaronder FSA (Free Syrian Army) + Al Nusra (Al Qaida) en de Koerden. Ook hebben er tussen het NDF/SAA (Syrian Arab Army) en de Koerden zich wat incidenten voor gedaan. Ze hebben in de door hun bestuurde gebieden autonomie uitgeroepen. Net als de regering zijn ze seculier. Turkije is tegen de Koerdische autonomie en steunt daarom ISIS en Al Qaida tegen ze.

Vechtende groeperingen
List of armed groups in the Syrian Civil War
Syrische regering onder leiding van Bashar al-Assad
Syrisch Arabisch Leger (SAA) - leger van Syrië
National Defence Force (NDF) - civiele ondersteuning van het Syrische leger
Hezbollah - islamitische militie en politieke partij in Libanon

Landen die de Syrische regering steunen: Rusland (sinds de Koude Oorlog een bondgenoot en Syrië heeft de laatst overgebleven marinebasis van Rusland in de regio), China, Iran, Algerije, Soedan, Wit-Rusland, Venezuela, Irak en Noord-Korea.

Rebellen
Vrij Syrisch Leger (FSA) - verschillende milities die zich zo noemen
Islamitisch Front - wahabitische islamistische organisatie, verwerpt representatieve democratie en secularisme
Al-Nusra Front (JAN) - wahabitische terreurorganisatie, onderdeel van Al Qaida, tegenwoordig beter bekend als HTS (Hayaat Tahrir Shaam), zogenaamd de banden verbroken met Al Qaida.

IS(IS) - wahabitische terreurorganisatie die zowel in Irak als in Syrië opereert. Volgens eigen zeggen komen ze op voor de soennieten in Irak en Syrië, dus hun meeste slachtoffers zijn voornamelijk niet-soennieten. In februari 2014 verbrak Al-Qaeda de banden met IS. IS heeft aan zowel de regering, de Koerden als de andere rebellen groepen de oorlog verklaart, bijna iedereen dus.

Landen die de rebellen steunen: NAVO-landen, Jordanië, Libië, VAE, Saudi-Arabië en Qatar. De voornaamste reden van die landen om de rebellen te steunen is het bondgenootschap van Syrië met Iran en Rusland, en de steun aan Hezbollah.

Koerden
Volksbeschermingeenheden (YPG) - Koerdisch leger, gesteund door de VS en de PKK

Kaart van de huidige militaire situatie
Rood = Syrische regering
Geel = Koerden (YPG)
Grijs = IS(IS)
Groen = andere rebellen (oa Islamitisch Front, Al Nusra (Al Qaida) en het Vrije Syrische Leger)

Zie ook
Syrische burgeroorlog - Wikipedia
BBC documentaire: A History of Syria with Dan Snow
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en Syrië
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Syrië

Updates
Syria's Civil War - Reddit
Al-Monitor

Twitteraars
Neutraal
https://twitter.com/ivansidorenko1
https://twitter.com/ejmalrai
https://twitter.com/edwardedark
https://twitter.com/joshua_landis

Pro-Koerden
https://twitter.com/ArjDnn
https://twitter.com/r3sho

Pro-regering
https://twitter.com/leithfadel
https://twitter.com/petolucem
https://twitter.com/Zinvor
https://twitter.com/ahmadalissa
https://twitter.com/Isham_AlAssad
https://twitter.com/FGunay1
https://twitter.com/resistanceer
https://twitter.com/sayed_ridha
https://twitter.com/moscow_ghost

Pro-rebellen
https://twitter.com/archicivilians
https://twitter.com/arabthomness
https://twitter.com/EliotHiggins

Irak
President Obama heeft toestemming gegeven voor luchtaanvallen op IS (Islamitische Staat)-strijders in het noorden van Irak. Ook zijn er voedselpakketten gedropt in de bergen van Sinjar waar tienduizenden vluchtelingen zich schuilhouden. Volgens Obama zijn de luchtaanvallen op beperkte schaal nodig, omdat de levens van Amerikanen op het spel staan, net als die van veel onschuldige burgers. In de stad Arbil werken een hoop Amerikanen. IS-strijders zijn die stad de afgelopen dagen steeds meer genaderd. Obama benadrukt dat er geen militairen naar Irak worden gestuurd. Eind 2011 kwam er officieel een einde aan de Amerikaanse militaire missie in Irak. De afgelopen dagen zijn tienduizenden Koerdische jezidi's en christenen gevlucht voor de soennitische IS-strijders.

Volgens de VN en vluchtelingen/ooggetuigen is er sprake van grootschalig seksueel misbruik door IS-strijders tegen vrouwen, tienermeisjes die tot de minderheden in Irak behoren. 1.500 yezidi's en christenen zouden mogelijk gedwongen worden om als seksslaaf te dienen. Ook zouden er 500 jezidi's levend begraven zijn door IS en gevonden zijn in een massagraf.

Inmiddels zijn de jezidische gebieden in Irak heroverd op IS, en zijn er duizenden Amerikaanse soldaten actief in Irak ondanks dat Obama geen boots on the ground wilde en juist de troepen wilde weghalen uit Irak (belofte van hem tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2008).


Vanuit hun bolwerk Falluja, dat IS in januari van dit jaar in handen kreeg, probeert de beweging steeds meer regio's in Irak te veroveren. Met de bezetting van Mosul heeft IS strategisch een gevoelige klap uitgedeeld aan de Iraakse strijdkrachten, die na vier dagen van gevechten de moed hebben opgegeven en de stad zijn ontvlucht. Net als 500.000 burgers overigens. Sinds 29 juni 2014 gaat "ISIS" (Islamitische Staat in Irak en de Levant) als "IS" (Islamitische Staat) door het leven: ze hebben een kalifaat opgericht dat uit delen van Irak en Syrië bestaat.

Inmiddels heeft IS grote stukken grondgebied in Irak en Syrië verloren. Het kalifaat is territoriaal verslagen, maar nog niet militair. De verwachting is dat IS ondergronds doorgaat met hit and run aanvallen tegen Iraakse soldaten/pro-regerinsmilities en aanslagen gericht tegen sjiieten in Bagdad.


Kaart van de huidige militaire situatie
Paars = Iraakse regering
Grijs = IS
Groen = Koerdistan (Peshmerga)

Gedetailleerde map van Mosul


Zie ook:
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en Syrië
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Irak

Het NPU (Oftwel Nineveh Plain Protection Units) is een Assyrisch militie die december 2014 is ontstaan, hun doel is om de oorspronkelijke bewoners van Irak te beschermen dat zijn Assyriërs. Officieel zijn er 5500 leden aangesloten maar sinds de meest recente schatting zijn er nu al bijna 10.000 leden aansloten en ze groeien nog dagelijks. Het NPU word al gesteund door ''American Mesopotamian Organization '' en ze zoeken ook steun bij de Verenigde Staten en de EU. Het NPU zit nu in de provincie Nineveh (Ninawa) Ook een van de meest belangrijke doelen van het NPU is het creëren van een Assyrisch land. Dit gaat het dan waarschijnlijk worden.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Updates:
The Levantine War - Reddit
https://twitter.com/IraqiSecurity

.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_191746663
Dannymakkisyria twitterde op vrijdag 28-02-2020 om 22:50:57 Syrian Officers from the Republican Guard who were killed by Turkish strikes in #Idlib 1. Major General Burhan Rahmoun, Commander of 124th Brigade 2. Brigadier Ismail Ali, commander of Battalion 873th 3. Colonel Mazen Frowati 4. Lt Col. Muhamad Hammoud https://t.co/CLeHc8VMPs reageer retweet
pi_191746690
quote:
10s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:26 schreef Slayage het volgende:

[..]

Hey klopt gewoon niet dat de Russen de Turken vrijspel hebben gegeven. Waarom zouden ze? Met welk doel?

İk denk gewoon dat ze die drones niet herkennen ofzo.
misschien kost het vuren van zo een S400 raket meer geld dan zo een drone _O-
Turkije kan duizenden van deze drone's produceren in no time
Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Ik ben geen robot.
niet bang voor ban
I stand with (the) Netherlands. w/
pi_191746707
Assad zal de Ottomanen met een nietsontziende slag terugdrijven insjallah.
pi_191746729
Waar kan ik Bayraktar-aandelen halen? Die filmpjes met puntgave precisiebombardementen zullen de verkoopcijfers doen exploderen.
pi_191746743
Deze Assadist poept in zijn broek.


WithinSyriaBlog twitterde op vrijdag 28-02-2020 om 23:13:53 Turkey is preparing to carry out a massive "shock and awe" attack. reageer retweet
pi_191746744
Bedankt voor het schieten op Hezbollah,

Gr gr

Je Bibi
pi_191746753
Deze dude begrijpt het ook niet.

boerneaj twitterde op vrijdag 28-02-2020 om 23:41:11 Where is Russia?Where is Putin?Where is Su-35?Where is Mig-31? Where is T-90? Where is Armata?Where is Kh-90 hypersonic cruise missile?Where is Borei class ballistic missile submarine?Where is Bulava SLBM? https://t.co/TfjuVd1U1n reageer retweet
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_191746759
liongeneral199 twitterde op zaterdag 29-02-2020 om 00:22:32 We are awaiting confirmation, but the initial report suggest a Turkish helicopter was shot down by an SyAAD missile over northwestern Aleppo. reageer retweet
pi_191746762
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:35 schreef Bilge het volgende:
Waar kan ik Bayraktar-aandelen halen? Die filmpjes met puntgave precisiebombardementen zullen de verkoopcijfers doen exploderen.
De schoonzoon van Erdo zal ze wel hebben, hij runt die toko.


Even daarbuiten, toont ook dit weer aan dat de Russische ground to air mogelijk een bijzonder overschatte tak is van de Russische knowhow.
pi_191746763
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:31 schreef W.H.I.S.T.L.E het volgende:

[..]

misschien kost het vuren van zo een S400 raket meer geld dan zo een drone _O-
Turkije kan duizenden van deze drone's produceren in no time
Ik had een keer gelezen dat ze het hadden getest en dat de TB2 drones moeilijker te zien zijn dan F35's voor radar.
  zaterdag 29 februari 2020 @ 00:39:21 #12
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_191746764
Misschien heeft Poetin Erdolf een avondje schieten gegund als vergelding?
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
pi_191746772
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:39 schreef polderturk het volgende:

[..]

Ik had een keer gelezen dat ze het hadden getest en dat de TB2 drones moeilijker te zien zijn dan F35's voor radar.
Dus, is dat wat ze hebben getest met die S400's? :+
Croce e delizia cor. Misterioso, Misterioso altero, croce e delizia al cor.
  zaterdag 29 februari 2020 @ 00:40:36 #14
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_191746776
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:39 schreef WammesWaggel het volgende:

[..]

De schoonzoon van Erdo zal ze wel hebben, hij runt die toko.


Even daarbuiten, toont ook dit weer aan dat de Russische ground to air mogelijk een bijzonder overschatte tak is van de Russische knowhow.
Dat is natuurlijk niet te zeggen aangezien we de politiek hierachter niet kennen
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
pi_191746797
quote:
10s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:38 schreef Slayage het volgende:
Deze dude begrijpt het ook niet.

boerneaj twitterde op vrijdag 28-02-2020 om 23:41:11 Where is Russia?Where is Putin?Where is Su-35?Where is Mig-31? Where is T-90? Where is Armata?Where is Kh-90 hypersonic cruise missile?Where is Borei class ballistic missile submarine?Where is Bulava SLBM? https://t.co/TfjuVd1U1n reageer retweet
Waarom is deze SDF'er pro Assad?
Ze zijn toch pro USA?
pi_191746806
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:39 schreef WammesWaggel het volgende:

[..]

De schoonzoon van Erdo zal ze wel hebben, hij runt die toko.

Even daarbuiten, toont ook dit weer aan dat de Russische ground to air mogelijk een bijzonder overschatte tak is van de Russische knowhow.
Het is dus onkunde en niet onwil? Ik twijfel nog een beetje.
pi_191746808
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:40 schreef Mathemaat het volgende:

[..]

Dus, is dat wat ze hebben getest met die S400's? :+
Misschien hebben ze geleerd hoe ze de radar moeten ontwijken.
pi_191746860
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:44 schreef Bilge het volgende:

[..]

Het is dus onkunde en niet onwil? Ik twijfel nog een beetje.
Wellicht een mix van beide.
Mogelijk dat Israel wat helpt met jammen als men Hezbollah ook maar raakt.

Feit is wel dat de anti-air van Rusland en Syria maar weinig effectief is dit conflict, dat kan niet altijd een keuze zijn, dat lijkt althans onlogisch.
pi_191746903
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:43 schreef polderturk het volgende:

[..]

Waarom is deze SDF'er pro Assad?
Ze zijn toch pro USA?
İk denk dat ie eerder anti Turkije is.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_191746912
Nog een Pantsir S1 systeem vernietigd. Deze werd vervoerd door twee vrachtwagens. Geen beelden.

TSKgerigeldi twitterde op zaterdag 29-02-2020 om 00:18:52 Rejime hattına Pantsir-S1 taşıyan2 araç imha edildi bilgisi var. reageer retweet
pi_191746926
Drones zijn goedkoop, je loopt geen risico op dode piloten, je kunt precies bombarderen en alles opnemen zodat je er propaganda mee kan voeren. Dit was mijn spreekbeurt.
pi_191746938
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:48 schreef WammesWaggel het volgende:

[..]

Wellicht een mix van beide.
Mogelijk dat Israel wat helpt met jammen als men Hezbollah ook maar raakt.

Feit is wel dat de anti-air van Rusland en Syria maar weinig effectief is dit conflict, dat kan niet altijd een keuze zijn, dat lijkt althans onlogisch.
Turkije heeft het Koral anti radar systeem geïnstalleerd dat door Aselsan is gebouwd.


pi_191746949
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:57 schreef polderturk het volgende:

[..]

Turkije heeft het Koral anti radar systeem geïnstalleerd dat door Aselsan is gebouwd.

[ afbeelding ]
Zou dat het zijn?
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_191746958
De Turken worden door sommigen kennelijk nog steeds "Ottomanen" genoemd

Sara_Haj twitterde op vrijdag 28-02-2020 om 22:05:10 In one picture, martyr Issa Bourji during his engagement party weeks ago. Issa was just martyred in Aleppo at the hands of the terrorist ottoman and his mercenaries. Issa Bourji, Ali Qassem & Mohammad Tarshishi martyred.Rest in the heavens! 💛#Hezbollah #martyrs in #Syria https://t.co/adHqARJi3k reageer retweet
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_191746972
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 00:36 schreef polderturk het volgende:
Deze Assadist poept in zijn broek.


WithinSyriaBlog twitterde op vrijdag 28-02-2020 om 23:13:53 Turkey is preparing to carry out a massive "shock and awe" attack. reageer retweet
Vannacht nog die "shock and awe" of laat dat nog op zich wachten?
A Robin Redbreast in a Cage Puts all Heaven in a Rage.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')