Andijviestamppot volgens job en jerry van 24 kitchen
Een goede andijviestamppot begint bij de techniek. Je moet de aardappels niet te lang koken. Als je ze te lang doorkookt, nemen ze te veel vocht op en wordt de andijviestamppot waterig. Dit kun je voorkomen door met een mes in je aardappels te prikken om te kijken of ze gaar zijn en ze dan af te gieten.”
Andijviestamppot maak je namelijk niet smeuïg door de aardappels lekker zacht te koken, maar door het vet dat je eraan toevoegt. “De truc zit ‘m in veel melk en heel veel boter”, verklapt Job. “Ook een andijviestamppot moet sexy zijn”, onderstreept Perry, “en dat doe je door er genoeg boter aan toe te voegen en ‘m mooi op smaak te brengen met genoeg peper en zout. Eventueel voeg je er ook nog een scheutje melk aan toe.”
Volgens de chefs eet je geen andijviestamppot zonder gebakken spekjes die je helemaal krokant uitbakt. Het bakvet daarvan stamp je ook door de andijviestamppot. “Alles draait om smaak en structuur. Een volle smaak krijg je door veel vet, zout en (witte) peper.”
“Mensen zijn vaak te bang om zout en boter te gebruiken”, legt Perry uit. Veelgemaakte fouten bij het maken van andijviestamppot zijn vooral het weglaten van spekjes of het gebruiken van te weinig andijvie. Job vindt het vooral jammer als de andijviestamppot te droog wordt geserveerd, met onvoldoende boter en vet. “Mijn oma bakte altijd van die witte spekblokjes helemaal uit en krokant. Dat ging dan inclusief bakvet door de stamppot.”
2 kg kruimige aardappelen
125 g ongezouten roomboter
1 kg rauwe andijvie
geraspte nootmuskaat
1 (rode) ui
(zachte) mosterd
1 rookworst
1 zakje jus
Bereidingswijze + totale tijd: 30 minuten
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Kook de aardappelen gaar in ongeveer 15 min. en controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een mes in te prikken. Prik je er makkelijk in, dan zijn ze gaar. Voel je nog te veel weerstand, geef de aardappelen dan nog een paar minuutjes. Giet de aardappelen af. Als je de ze te lang doorkookt, trekt het vocht erin en worden ze waterig.
Bak ondertussen het spek helemaal uit tot het knapperig is. Leg de spekjes in een zeef en vang het vet op.
Snijd het groen van de andijvie en snijd de knapperige onderkant vingerdik op.
Kook ondertussen de melk. Prak de aardappelen grof met de boter en gooi de gekookte melk erop, prak die er ook door en voeg het spekvet en de kruiden toe.
Stamp de verse andijvie door het aardappelmengsel.
Ik heb deze nog niet uitgeprobeerd omdat mijn man niet van veel spekjes en boter door zijn eten heen houdt maar het lijkt me wel lekker dus ga ik 2 verschillende porties maken.