Dat klinkt prima. Lekker simpel.quote:Op maandag 30 september 2019 10:07 schreef UIO_AMS het volgende:
Paar weken terug bij een bevriend stel een heerlijke Spaanse stoofpot gegeten:
Patatas a la Riojana
Ingrediënten
• 1 kilo kruimige aardappels
• Ongeveer een halve kilo chorizo (bakbare vorm waarbij je zelf kan kiezen hoe pikant, ik kies voor de medium-pikante vorm die ze hier bij de Spaanse traiteur hebben liggen)
• 1 witte ui
• 1 knoflookteen
• peper en zout
• 1 laurierblaadje
• 1 grote eetlepel gerookte paprikapoeder (zelf weten of je gaat voor zoet of pikant, of een mix daarvan)
• 1 stokbrood voor erbij om te deppen
Bereidingswijze:
1. Schil de aardappels en breek ze in tweeën zodat de structuur openbreekt.
2. Snij de ui in halve ringen en bak deze in olijfolie in de stoofpan tot ze glazig zien.
3. Schil een knoflookteen en gooi deze er in zijn geheel bij.
4. Snij de chorizo in plakken van ongeveer 1 cm breed en laat even meebakken.
5. Doe de aardappels, peper en zout en het laurierblad in de pan.
6. Vul de pan verder met water totdat de puntjes van de aardappels net boven het water uitkomen.
7. Voeg de paprikapoeder toe, breng het aan de kook en laat alles minimaal een half uur stoven op een lagere stand.
8. Snij/breek het stokbrood en serveer de stoof in diepe borden.
Weinig hogere chefkunde inderdaad. Smaak is natuurlijk wel volledig afhankelijk van de kwaliteit van de chorizo en de hoeveelheid kruiden die je gebruikt, maar die ik heb geproefd was uitstekend.quote:Op maandag 30 september 2019 17:32 schreef Kaneelstokje het volgende:
Dat klinkt prima. Lekker simpel.
Jackfruit wordt in Indonesië veel gebruikt als stoofvleesvervanger, maar eerlijk gezegd geen idee of dat in Nederland makkelijk verkrijgbaar is.quote:Op maandag 30 september 2019 17:52 schreef Duderinnetje het volgende:
Oh, zie ik in ene ‘mijn’ stoofpottentopic weer eens in mijn AT verschijnen. Wat staan er toch lekkere dingen in.
Ik ben inmiddels vegetarisch gaan eten, dus er valt een boel af. Maar wellicht kan ik iets stoverigs vinden zonder vlees.
Ah, ik zal eens even kijken.quote:Op maandag 30 september 2019 17:56 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Jackfruit wordt in Indonesië veel gebruikt als stoofvleesvervanger, maar eerlijk gezegd geen idee of dat in Nederland makkelijk verkrijgbaar is.
Zie mijn edit!quote:Op maandag 30 september 2019 18:01 schreef Duderinnetje het volgende:
Ah, ik zal eens even kijken.
Op zich dacht ik ook gewoon dikke champignons te gebruiken in mijn favoriete bierstoof. Vlees simpelweg weglaten. Hoeft het niet uren op te staan natuurlijk, maar ik denk wel dat ik de smaakfix enigszins kan benaderen. Extra winterpeentje erbij en wat meer ui.
Denk dat ik het zelf ook eens ga proberen. Mijn vrouw houdt niet van stoofvlees en ze was jarenlang vegetariër, dus hier doe ik haar misschien wel een plezier mee. Maar dan uiteraard wel met bier.quote:
Uiteráárd!quote:Op maandag 30 september 2019 18:05 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Denk dat ik het zelf ook eens ga proberen. Mijn vrouw houdt niet van stoofvlees en ze was jarenlang vegetariër, dus hier doe ik haar misschien wel een plezier mee. Maar dan uiteraard wel met bier.
Stifadoquote:Op maandag 30 september 2019 18:41 schreef DrDarwin het volgende:
Origineel recept uit Griekenland.
[ afbeelding ]
Stifado.
Uien of sjalotjes, op het oog ongeveer evenveel als het vlees, halveren.
3 Teentjes knoflook grof gesneden.
700/800 gram vlees (lam of rund).
Snij het vlees in groffe stukken (4/5cm), bestrooi met bloem, en meng het goed.
Bak de uien alvast aan in olijfolie op middelhoge warmte.
Als de uien beginnen te kleuren, doe je het vlees en de knoflook erbij.
Aanbakken tot het vlees ook de juiste kleur krijgt en er aanbaksel in de pan te zien is.
Zet het vuur wat lager.
Doe er veel, liefst zwarte peper doorheen, peperkorrels mag ook, dat is authentieker.
wat zout.
3/4 laurierbladen.
Pittige paprikapoeder naar smaak, een beetje cayennepeper mag ook, en een kaneelstokje.
3/4 kruidnagels.
Kruiden niet laten meebakken, want kruiden verbranden.
Kruiden mogen ook in een thee-ei, behalve dan de laurier, die moet in de saus.
Dan meteen tomatenblokjes uit blik erbij, en wat dikke tomatensaus tot het vlees onder staat.
Goed roeren en aanbaksel in de saus roeren, twee uur laten pruttelen en indikken.
Gooi de hele handel in een ovenschotel, afdekken met aluminiumfolie en bij 180 graden nog een klein uurtje nagaren.
Wel af en toe controleren dat de boel niet verbrand natuurlijk, desnoods weer wat aanlengen met tomatensaus en roeren, maar niet met water verdunnen.
Groffe kruiden, laurier enz. verwijderen.
Lekker met Griekse gebakken aardappeltjes, rijst en een frisse witte kool salade.
Doe de deur op slot, want je krijgt mee-eters.
Smakelijk eten.
Ah heeft nu zelfs blikken jackfruit zag ik van de week!quote:Op maandag 30 september 2019 18:01 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Ah, ik zal eens even kijken.
Op zich dacht ik ook gewoon dikke champignons te gebruiken in mijn favoriete bierstoof. Vlees simpelweg weglaten. Hoeft het niet uren op te staan natuurlijk, maar ik denk wel dat ik de smaakfix enigszins kan benaderen. Extra winterpeentje erbij en wat meer ui.
Meerdere supermarkten inmiddels inderdaad.quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 13:36 schreef Brighteyes het volgende:
[..]
Ah heeft nu zelfs blikken jackfruit zag ik van de week!
Opletten dat je niet jackfruit op siroop koopt!quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 13:36 schreef Brighteyes het volgende:
Ah heeft nu zelfs blikken jackfruit zag ik van de week!
Dat! Je moet de groene/jonge hebben.quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 13:54 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Opletten dat je niet jackfruit op siroop koopt!
Lam is wel lekkerder ja, en het vlees is wat sneller gaar.quote:
Is die van de AH jong?quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 14:11 schreef IJsdraakje het volgende:
[..]
Dat! Je moet de groene/jonge hebben.
Wel even spoelen voor je het gebruikt, ze zijn ingeblikt in zout water geloof ik.
Volgens de onlines hebben ze alleen jonge in het assortiment, een variant in blik en een aantal die al gemarineerd zijn.quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 15:38 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Is die van de AH jong?
Dank voor de tips.
Je moet 'In brine' hebben, dus niet in siroop.quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 15:38 schreef Duderinnetje het volgende:
Is die van de AH jong?
Dank voor de tips.
Klinkt best aardig, even opslaan voor een dag dat ik niks weet te maken.quote:Op maandag 30 september 2019 18:41 schreef DrDarwin het volgende:
Origineel recept uit Griekenland.
[ afbeelding ]
Stifado.
Uien of sjalotjes, op het oog ongeveer evenveel als het vlees, halveren.
3 Teentjes knoflook grof gesneden.
700/800 gram vlees (lam of rund).
Snij het vlees in groffe stukken (4/5cm), bestrooi met bloem, en meng het goed.
Bak de uien alvast aan in olijfolie op middelhoge warmte.
Als de uien beginnen te kleuren, doe je het vlees en de knoflook erbij.
Aanbakken tot het vlees ook de juiste kleur krijgt en er aanbaksel in de pan te zien is.
Zet het vuur wat lager.
Doe er veel, liefst zwarte peper doorheen, peperkorrels mag ook, dat is authentieker.
wat zout.
3/4 laurierbladen.
Pittige paprikapoeder naar smaak, een beetje cayennepeper mag ook, en een kaneelstokje.
3/4 kruidnagels.
Kruiden niet laten meebakken, want kruiden verbranden.
Kruiden mogen ook in een thee-ei, behalve dan de laurier, die moet in de saus.
Dan meteen tomatenblokjes uit blik erbij, en wat dikke tomatensaus tot het vlees onder staat.
Goed roeren en aanbaksel in de saus roeren, twee uur laten pruttelen en indikken.
Gooi de hele handel in een ovenschotel, afdekken met aluminiumfolie en bij 180 graden nog een klein uurtje nagaren.
Wel af en toe controleren dat de boel niet verbrand natuurlijk, desnoods weer wat aanlengen met tomatensaus en roeren, maar niet met water verdunnen.
Groffe kruiden, laurier enz. verwijderen.
Lekker met Griekse gebakken aardappeltjes, rijst en een frisse witte kool salade.
Doe de deur op slot, want je krijgt mee-eters.
Smakelijk eten.
👌 Genoteerd.quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 17:37 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Je moet 'In brine' hebben, dus niet in siroop.
Deze ga ik morgen maken n.a.v. deze post, het lijkt mij erg lekker.quote:Op maandag 30 september 2019 10:07 schreef UIO_AMS het volgende:
Paar weken terug bij een bevriend stel een heerlijke Spaanse stoofpot gegeten:
Patatas a la Riojana
Ingrediënten
• 1 kilo kruimige aardappels
• Ongeveer een halve kilo chorizo (bakbare vorm waarbij je zelf kan kiezen hoe pikant, ik kies voor de medium-pikante vorm die ze hier bij de Spaanse traiteur hebben liggen)
• 1 witte ui
• 1 knoflookteen
• peper en zout
• 1 laurierblaadje
• 1 grote eetlepel gerookte paprikapoeder (zelf weten of je gaat voor zoet of pikant, of een mix daarvan)
• 1 stokbrood voor erbij om te deppen
Bereidingswijze:
1. Schil de aardappels en breek ze in tweeën zodat de structuur openbreekt.
2. Snij de ui in halve ringen en bak deze in olijfolie in de stoofpan tot ze glazig zien.
3. Schil een knoflookteen en gooi deze er in zijn geheel bij.
4. Snij de chorizo in plakken van ongeveer 1 cm breed en laat even meebakken.
5. Doe de aardappels, peper en zout en het laurierblad in de pan.
6. Vul de pan verder met water totdat de puntjes van de aardappels net boven het water uitkomen.
7. Voeg de paprikapoeder toe, breng het aan de kook en laat alles minimaal een half uur stoven op een lagere stand.
8. Snij/breek het stokbrood en serveer de stoof in diepe borden.
Leuk om te horen! En laat me weten wat je er van vond.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 12:26 schreef Xlarge het volgende:
Deze ga ik morgen maken n.a.v. deze post, het lijkt mij erg lekker.
Na wat gegoogeled te hebben, doe ik er ook paprika bij, en het water om te koken , wordt vervangen voor een lichte groenteboullion.
ik was een gewone paprika van plan, dat had ik dan weer uit een ander receptquote:Op donderdag 3 oktober 2019 13:24 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Leuk om te horen! En laat me weten wat je er van vond.
Gebruik je trouwens een gewone paprika, of een geroosterde? Ik zou zelf waarschijnlijk voor die laatste gaan als ik het met paprika zou maken.
Ik hoop dat deze volgende week ook hier in de planning past. Mijn versie wordt zonder bouillon maar wel met paprika en ook courgette.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 12:26 schreef Xlarge het volgende:
[..]
Deze ga ik morgen maken n.a.v. deze post, het lijkt mij erg lekker.
Na wat gegoogeled te hebben, doe ik er ook paprika bij, en het water om te koken , wordt vervangen voor een lichte groenteboullion.
Hij was lekker, ook met de extra toevoegingen. En de doperwtjes, die jij zei, had ik er uiteindelijk ook nog bijgedaan.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 14:02 schreef UIO_AMS het volgende:
Grappig dat er gelijk allemaal varianten hier ontstaan. Zat zelf te spelen met het idee om een handje doperwten uit de vriezer toe te voegen voor wat meer kleur en groenten.
Leuk om te horen! Hij ziet er alleen wel minder rood uit dan ik had verwacht. Wellicht komt dat door de bouillon. En misschien wat minder paprikapoeder?quote:Op maandag 7 oktober 2019 10:20 schreef Xlarge het volgende:
Hij was lekker, ook met de extra toevoegingen. En de doperwtjes, die jij zei, had ik er uiteindelijk ook nog bijgedaan.
Het pakte goed uit
[ afbeelding ]
Het was toch wel rood hoor, na wat meer inkoken, en wellicht jkomt het ook wat door de flitsquote:Op maandag 7 oktober 2019 10:25 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Leuk om te horen! Hij ziet er alleen wel minder rood uit dan ik had verwacht. Wellicht komt dat door de bouillon. En misschien wat minder paprikapoeder?
Dat ziet er top uit zeg! Sowieso vind ik stoofpotjes waar aardappels in gaan heerlijk.quote:Op maandag 7 oktober 2019 10:20 schreef Xlarge het volgende:
[..]
Hij was lekker, ook met de extra toevoegingen. En de doperwtjes, die jij zei, had ik er uiteindelijk ook nog bijgedaan.
Het pakte goed uit
[ afbeelding ]
Met het mes een inkeping maken en dan breken.quote:Op dinsdag 8 oktober 2019 11:20 schreef Duderinnetje het volgende:
Heb je ze ook echt ‘gebroken’, zoals het recept van UIO vermeldde? Hoe gaat zoiets?
Aha! Nooit eerder gezien/gehoord.quote:Op dinsdag 8 oktober 2019 11:23 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Met het mes een inkeping maken en dan breken.
Gewoon snijden is makkelijker en ik proef geen verschil.quote:
Nee nu zal ik piepers breken ook!quote:Op dinsdag 8 oktober 2019 11:50 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Gewoon snijden is makkelijker en ik proef geen verschil.
Kun je ook even normaal doen?quote:Op dinsdag 8 oktober 2019 12:36 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Nee nu zal ik piepers breken ook!
Misschien ga ik de penen ook wel met mijn handen breken. En de courgettes. Gewoon KLATS KLATS die hele handel die pan in raggen. En als ik nog vlees zou eten, dan trok ik dat in één moeite door ook in stukken. WRAAAAH. En dan met een toorts het gas aansteken. WHOESSSJJ! Koperen pot erop smijten. KLANGGG. Vat bier openkappen met een bijl. KRAKK. Hop, leeg laten lopen boven de pot. KLOK KLOK KLOK. Struik rozemarijn uit de grond trekken. RATSS. Ook erbij smijten.
Godverdomme, nu al zin an.
Goede mental imagequote:Op dinsdag 8 oktober 2019 12:36 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Nee nu zal ik piepers breken ook!
Misschien ga ik de penen ook wel met mijn handen breken. En de courgettes. Gewoon KLATS KLATS die hele handel die pan in raggen. En als ik nog vlees zou eten, dan trok ik dat in één moeite door ook in stukken. WRAAAAH. En dan met een toorts het gas aansteken. WHOESSSJJ! Koperen pot erop smijten. KLANGGG. Vat bier openkappen met een bijl. KRAKK. Hop, leeg laten lopen boven de pot. KLOK KLOK KLOK. Struik rozemarijn uit de grond trekken. RATSS. Ook erbij smijten.
Godverdomme, nu al zin an.
Godver ja! Lekker oerwijf dat je bent!quote:Op dinsdag 8 oktober 2019 12:36 schreef Duderinnetje het volgende:
Nee nu zal ik piepers breken ook!
Misschien ga ik de penen ook wel met mijn handen breken. En de courgettes. Gewoon KLATS KLATS die hele handel die pan in raggen. En als ik nog vlees zou eten, dan trok ik dat in één moeite door ook in stukken. WRAAAAH. En dan met een toorts het gas aansteken. WHOESSSJJ! Koperen pot erop smijten. KLANGGG. Vat bier openkappen met een bijl. KRAKK. Hop, leeg laten lopen boven de pot. KLOK KLOK KLOK. Struik rozemarijn uit de grond trekken. RATSS. Ook erbij smijten.
Godverdomme, nu al zin an.
Die ziet er wel errug lekker uit!quote:Op dinsdag 29 oktober 2019 18:48 schreef Lonaa het volgende:
Linkdump:
https://www.culy.nl/recepten/stoofpotje-van-buikspek/
Wat was dat lekker zeg
Ja, nou, dat was ie ook echtquote:Op dinsdag 29 oktober 2019 18:54 schreef Smallish het volgende:
[..]
Die ziet er wel errug lekker uit!
quote:Op dinsdag 29 oktober 2019 18:59 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ja, nou, dat was ie ook echtZoals te verwachten omdat spek + spek + slagroom niet de lichtste maaltijd maar bohhh lekker zeg
Gaat zeker op de verlanglijst hier. Afgelopen weekend heerlijke Black Angus stoof gemaakt. Godsamme, wat lekker. Zal eerdaags recept hier posten!quote:Op dinsdag 29 oktober 2019 19:16 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Was wel 1 van de redenen om hem te maken ja.En zo lekker herfstig
Een beetje laat maar toch...quote:Op dinsdag 8 oktober 2019 11:42 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Aha! Nooit eerder gezien/gehoord.
Heel leuk! Ik ga het gewoon ook doen voortaan. Ik hou van dat soort ogenschijnlijk onzinnig gedoe in de keuken.quote:Op woensdag 30 oktober 2019 15:44 schreef Bramito het volgende:
[..]
Een beetje laat maar toch...
Dat doen ze omdat er dan meer zetmeel vrijkomt en dus dan je saus indikt zonder dat je er ander zetmeel aan toe hoeft te voegen. Mijn schoonmoeder is een trouwe aardappelbreekster.
Geen idee of het ook echt verschil maakt.
Stifado van Jamie Oliverquote:Op woensdag 5 februari 2020 19:11 schreef Lonaa het volgende:
*bump*
Ik heb nog 700 gram runderriblappen. Meestal wordt dat Rendang, maar wat is nou echt echt echt jullie lievelings runderstoof?
Oh ja stifado! Dat is lang geleden!quote:Op woensdag 5 februari 2020 19:17 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Stifado van Jamie Oliver![]()
En anders Catalaanse stoofschotel https://www.smulweb.nl/recepten/1061675/Catalaanse-stoofschotel gewoon met witte port ipv sherry en bliktomaten ipv verse en ik gooi er nog wat wortels in stukken in
Dus uh, dat recept?quote:Op dinsdag 29 oktober 2019 21:00 schreef Smallish het volgende:
[..]
Gaat zeker op de verlanglijst hier. Afgelopen weekend heerlijke Black Angus stoof gemaakt. Godsamme, wat lekker. Zal eerdaags recept hier posten!
Eh ja, dat krijg je er dus van als je een recept niet direct hier achterlaat. Ik weet inmiddels niet meer welke stoof dat was....quote:
Die tip had ik wel eens eerder gelezen.quote:Op woensdag 5 februari 2020 19:36 schreef Smallish het volgende:
[..]
Eh ja, dat krijg je er dus van als je een recept niet direct hier achterlaat. Ik weet inmiddels niet meer welke stoof dat was....Sorry.
Wij eten met regelmaat stoof. Ik zal echt een goed recept hier neerzetten zodra we weer een erg geslaagde stoof hebben!
Wat altijd een lekkere smaak geeft en wellicht niet helemaal voor de hand ligt: een zakje uiensoep als een van de ingrediënten.... Lekker hartig.
Godverquote:Op dinsdag 8 oktober 2019 12:36 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Nee nu zal ik piepers breken ook!
Misschien ga ik de penen ook wel met mijn handen breken. En de courgettes. Gewoon KLATS KLATS die hele handel die pan in raggen. En als ik nog vlees zou eten, dan trok ik dat in één moeite door ook in stukken. WRAAAAH. En dan met een toorts het gas aansteken. WHOESSSJJ! Koperen pot erop smijten. KLANGGG. Vat bier openkappen met een bijl. KRAKK. Hop, leeg laten lopen boven de pot. KLOK KLOK KLOK. Struik rozemarijn uit de grond trekken. RATSS. Ook erbij smijten.
Godverdomme, nu al zin an.
Oh, dat klinkt goed, ik ga deze week dit recept met het recept dat ik afgelopen week in mijn mailbox vond combineren https://deliciousmagazine(...)Nieuwsbrief%20headerquote:Op maandag 2 maart 2020 09:52 schreef Yinny het volgende:
Gisteren goulash gemaakt!
https://www.daringgourmet(...)rian-goulash-gulyas/
Alleen wel een beetje moeten aanpassen, aangezien de Hongaarse paprika poeder niet te krijgen is in de supermarkt. Stiekem toch een blik tomatenpuree en een beetje karwijzaad doorheen gedaan. Heeeeeel wat langer stoven dan in het recept.
Het was heerlijk en heel veel, dus vandaag nog een keer.
Wij gaan 1e kerstdag Iberico procureur stoven en eten het met pappardelle. Ben erg benieuwd!quote:Op zondag 20 december 2020 13:14 schreef Doedezemaar het volgende:
Vandaag staat de goulash weer te stoven. Die komkommersalade past er echt heel goed bij.
Heeft er iemand onlangs nog iets lekkers gestoofd?
Jazeker! Maakte de afgelopen winter vaak rendang volgens het Allerhande-recept met hier en daar een kleine aanpassing (laos ipv gember, kemirinoten ipv cashewnoten, kaffirlimoenblaadjes ipv een limoen).quote:Op dinsdag 31 mei 2022 12:38 schreef Doedezemaar het volgende:
Ik ga deze week weer een grote pan van bovengenoemde goulash maken, uiteraard weer met de komkommersalade en we eten er deze keer Spätzle bij.
We eten de laatste tijd veel vaker vegetarisch, dus dergelijke stoofpotjes maak ik veel minder vaak.
Iemand nog leuke stoofpotjes gemaakt afgelopen tijd?
Aan de Stoofbijbel ga je veel plezier belevenquote:Op dinsdag 31 mei 2022 13:09 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Jazeker! Maakte de afgelopen winter vaak rendang volgens het Allerhande-recept met hier en daar een kleine aanpassing (laos ipv gember, kemirinoten ipv cashewnoten, kaffirlimoenblaadjes ipv een limoen).
Verder heb ik onlangs de Stoofbijbel van Julius Jaspers cadeau gekregen, dus daar zal ook het nodige vandaan komen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |