Dat klinkt prima. Lekker simpel.quote:Op maandag 30 september 2019 10:07 schreef UIO_AMS het volgende:
Paar weken terug bij een bevriend stel een heerlijke Spaanse stoofpot gegeten:
Patatas a la Riojana
Ingrediënten
• 1 kilo kruimige aardappels
• Ongeveer een halve kilo chorizo (bakbare vorm waarbij je zelf kan kiezen hoe pikant, ik kies voor de medium-pikante vorm die ze hier bij de Spaanse traiteur hebben liggen)
• 1 witte ui
• 1 knoflookteen
• peper en zout
• 1 laurierblaadje
• 1 grote eetlepel gerookte paprikapoeder (zelf weten of je gaat voor zoet of pikant, of een mix daarvan)
• 1 stokbrood voor erbij om te deppen
Bereidingswijze:
1. Schil de aardappels en breek ze in tweeën zodat de structuur openbreekt.
2. Snij de ui in halve ringen en bak deze in olijfolie in de stoofpan tot ze glazig zien.
3. Schil een knoflookteen en gooi deze er in zijn geheel bij.
4. Snij de chorizo in plakken van ongeveer 1 cm breed en laat even meebakken.
5. Doe de aardappels, peper en zout en het laurierblad in de pan.
6. Vul de pan verder met water totdat de puntjes van de aardappels net boven het water uitkomen.
7. Voeg de paprikapoeder toe, breng het aan de kook en laat alles minimaal een half uur stoven op een lagere stand.
8. Snij/breek het stokbrood en serveer de stoof in diepe borden.
Weinig hogere chefkunde inderdaad. Smaak is natuurlijk wel volledig afhankelijk van de kwaliteit van de chorizo en de hoeveelheid kruiden die je gebruikt, maar die ik heb geproefd was uitstekend.quote:Op maandag 30 september 2019 17:32 schreef Kaneelstokje het volgende:
Dat klinkt prima. Lekker simpel.
Jackfruit wordt in Indonesië veel gebruikt als stoofvleesvervanger, maar eerlijk gezegd geen idee of dat in Nederland makkelijk verkrijgbaar is.quote:Op maandag 30 september 2019 17:52 schreef Duderinnetje het volgende:
Oh, zie ik in ene ‘mijn’ stoofpottentopic weer eens in mijn AT verschijnen. Wat staan er toch lekkere dingen in.
Ik ben inmiddels vegetarisch gaan eten, dus er valt een boel af. Maar wellicht kan ik iets stoverigs vinden zonder vlees.
Ah, ik zal eens even kijken.quote:Op maandag 30 september 2019 17:56 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Jackfruit wordt in Indonesië veel gebruikt als stoofvleesvervanger, maar eerlijk gezegd geen idee of dat in Nederland makkelijk verkrijgbaar is.
Zie mijn edit!quote:Op maandag 30 september 2019 18:01 schreef Duderinnetje het volgende:
Ah, ik zal eens even kijken.
Op zich dacht ik ook gewoon dikke champignons te gebruiken in mijn favoriete bierstoof. Vlees simpelweg weglaten. Hoeft het niet uren op te staan natuurlijk, maar ik denk wel dat ik de smaakfix enigszins kan benaderen. Extra winterpeentje erbij en wat meer ui.
Denk dat ik het zelf ook eens ga proberen. Mijn vrouw houdt niet van stoofvlees en ze was jarenlang vegetariër, dus hier doe ik haar misschien wel een plezier mee. Maar dan uiteraard wel met bier.quote:
Uiteráárd!quote:Op maandag 30 september 2019 18:05 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Denk dat ik het zelf ook eens ga proberen. Mijn vrouw houdt niet van stoofvlees en ze was jarenlang vegetariër, dus hier doe ik haar misschien wel een plezier mee. Maar dan uiteraard wel met bier.
Stifadoquote:Op maandag 30 september 2019 18:41 schreef DrDarwin het volgende:
Origineel recept uit Griekenland.
[ afbeelding ]
Stifado.
Uien of sjalotjes, op het oog ongeveer evenveel als het vlees, halveren.
3 Teentjes knoflook grof gesneden.
700/800 gram vlees (lam of rund).
Snij het vlees in groffe stukken (4/5cm), bestrooi met bloem, en meng het goed.
Bak de uien alvast aan in olijfolie op middelhoge warmte.
Als de uien beginnen te kleuren, doe je het vlees en de knoflook erbij.
Aanbakken tot het vlees ook de juiste kleur krijgt en er aanbaksel in de pan te zien is.
Zet het vuur wat lager.
Doe er veel, liefst zwarte peper doorheen, peperkorrels mag ook, dat is authentieker.
wat zout.
3/4 laurierbladen.
Pittige paprikapoeder naar smaak, een beetje cayennepeper mag ook, en een kaneelstokje.
3/4 kruidnagels.
Kruiden niet laten meebakken, want kruiden verbranden.
Kruiden mogen ook in een thee-ei, behalve dan de laurier, die moet in de saus.
Dan meteen tomatenblokjes uit blik erbij, en wat dikke tomatensaus tot het vlees onder staat.
Goed roeren en aanbaksel in de saus roeren, twee uur laten pruttelen en indikken.
Gooi de hele handel in een ovenschotel, afdekken met aluminiumfolie en bij 180 graden nog een klein uurtje nagaren.
Wel af en toe controleren dat de boel niet verbrand natuurlijk, desnoods weer wat aanlengen met tomatensaus en roeren, maar niet met water verdunnen.
Groffe kruiden, laurier enz. verwijderen.
Lekker met Griekse gebakken aardappeltjes, rijst en een frisse witte kool salade.
Doe de deur op slot, want je krijgt mee-eters.
Smakelijk eten.
Ah heeft nu zelfs blikken jackfruit zag ik van de week!quote:Op maandag 30 september 2019 18:01 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Ah, ik zal eens even kijken.
Op zich dacht ik ook gewoon dikke champignons te gebruiken in mijn favoriete bierstoof. Vlees simpelweg weglaten. Hoeft het niet uren op te staan natuurlijk, maar ik denk wel dat ik de smaakfix enigszins kan benaderen. Extra winterpeentje erbij en wat meer ui.
Meerdere supermarkten inmiddels inderdaad.quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 13:36 schreef Brighteyes het volgende:
[..]
Ah heeft nu zelfs blikken jackfruit zag ik van de week!
Opletten dat je niet jackfruit op siroop koopt!quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 13:36 schreef Brighteyes het volgende:
Ah heeft nu zelfs blikken jackfruit zag ik van de week!
Dat! Je moet de groene/jonge hebben.quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 13:54 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Opletten dat je niet jackfruit op siroop koopt!
Lam is wel lekkerder ja, en het vlees is wat sneller gaar.quote:
Is die van de AH jong?quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 14:11 schreef IJsdraakje het volgende:
[..]
Dat! Je moet de groene/jonge hebben.
Wel even spoelen voor je het gebruikt, ze zijn ingeblikt in zout water geloof ik.
Volgens de onlines hebben ze alleen jonge in het assortiment, een variant in blik en een aantal die al gemarineerd zijn.quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 15:38 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Is die van de AH jong?
Dank voor de tips.
Je moet 'In brine' hebben, dus niet in siroop.quote:Op dinsdag 1 oktober 2019 15:38 schreef Duderinnetje het volgende:
Is die van de AH jong?
Dank voor de tips.
Klinkt best aardig, even opslaan voor een dag dat ik niks weet te maken.quote:Op maandag 30 september 2019 18:41 schreef DrDarwin het volgende:
Origineel recept uit Griekenland.
[ afbeelding ]
Stifado.
Uien of sjalotjes, op het oog ongeveer evenveel als het vlees, halveren.
3 Teentjes knoflook grof gesneden.
700/800 gram vlees (lam of rund).
Snij het vlees in groffe stukken (4/5cm), bestrooi met bloem, en meng het goed.
Bak de uien alvast aan in olijfolie op middelhoge warmte.
Als de uien beginnen te kleuren, doe je het vlees en de knoflook erbij.
Aanbakken tot het vlees ook de juiste kleur krijgt en er aanbaksel in de pan te zien is.
Zet het vuur wat lager.
Doe er veel, liefst zwarte peper doorheen, peperkorrels mag ook, dat is authentieker.
wat zout.
3/4 laurierbladen.
Pittige paprikapoeder naar smaak, een beetje cayennepeper mag ook, en een kaneelstokje.
3/4 kruidnagels.
Kruiden niet laten meebakken, want kruiden verbranden.
Kruiden mogen ook in een thee-ei, behalve dan de laurier, die moet in de saus.
Dan meteen tomatenblokjes uit blik erbij, en wat dikke tomatensaus tot het vlees onder staat.
Goed roeren en aanbaksel in de saus roeren, twee uur laten pruttelen en indikken.
Gooi de hele handel in een ovenschotel, afdekken met aluminiumfolie en bij 180 graden nog een klein uurtje nagaren.
Wel af en toe controleren dat de boel niet verbrand natuurlijk, desnoods weer wat aanlengen met tomatensaus en roeren, maar niet met water verdunnen.
Groffe kruiden, laurier enz. verwijderen.
Lekker met Griekse gebakken aardappeltjes, rijst en een frisse witte kool salade.
Doe de deur op slot, want je krijgt mee-eters.
Smakelijk eten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |