abonnement Unibet Coolblue
  Moderator maandag 30 september 2019 @ 09:49:01 #1
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_189187760
Lyrics by Duderinnetje O+ :

Och stoofpotten... Ik kan er wel om janken zo dol ben ik erop. Het eten ervan, maar ook de bereiding! Die geur die doordringt tot in elke porie van het huis. Het zacht gepruttel op het fornuis. Het Urenlang Roeren in een Grote Zware Pan met Grote Stukken Weerbarstig Vlees en Hompen Ui en Takkenbossen Kruiden. Ik word er zo tja... ķér van. Dan wil ik een schort! Pollepels! Kindermonden om te voeden! Een man die houthakt! Mijn haar in een knot en weldadige hangborsten in een boerse blommenjurk!

Zie ook de vorige delen in deze reeks:
Topicreeks: Het Grote Stoofpotten Topic

Als je van stoofpotten houdt, lees deel 1 t/m 6 dan zeker even door! Het staat vol met zalige recepten!
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_189187793
Ja ja ja, volgen die handel.

Zal (als ik hem binnenkort weer maak) ook mijn receptje met foto's delen.

Boh, riblappen :9~ :9~ :9~ :9~
Op dinsdag 25 februari 2020 12:55 schreef Pumpalov het volgende:
een beetje zo'n lichtgetinte inteeltkop als dat filosoofert heeft.
  Moderator maandag 30 september 2019 @ 10:07:25 #3
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_189187937
Paar weken terug bij een bevriend stel een heerlijke Spaanse stoofpot gegeten:

Patatas a la Riojana

Ingrediënten
• 1 kilo kruimige aardappels
• Ongeveer een halve kilo chorizo (bakbare vorm waarbij je zelf kan kiezen hoe pikant, ik kies voor de medium-pikante vorm die ze hier bij de Spaanse traiteur hebben liggen)
• 1 witte ui
• 1 knoflookteen
• peper en zout
• 1 laurierblaadje
• 1 grote eetlepel gerookte paprikapoeder (zelf weten of je gaat voor zoet of pikant, of een mix daarvan)
• 1 stokbrood voor erbij om te deppen :9

Bereidingswijze:
1. Schil de aardappels en breek ze in tweeën zodat de structuur openbreekt.
2. Snij de ui in halve ringen en bak deze in olijfolie in de stoofpan tot ze glazig zien.
3. Schil een knoflookteen en gooi deze er in zijn geheel bij.
4. Snij de chorizo in plakken van ongeveer 1 cm breed en laat even meebakken.
5. Doe de aardappels, peper en zout en het laurierblad in de pan.
6. Vul de pan verder met water totdat de puntjes van de aardappels net boven het water uitkomen.
7. Voeg de paprikapoeder toe, breng het aan de kook en laat alles minimaal een half uur stoven op een lagere stand.
8. Snij/breek het stokbrood en serveer de stoof in diepe borden.

[ Bericht 0% gewijzigd door UIO_AMS op 30-09-2019 10:19:12 ]
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  maandag 30 september 2019 @ 17:32:25 #4
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_189194163
quote:
14s.gif Op maandag 30 september 2019 10:07 schreef UIO_AMS het volgende:
Paar weken terug bij een bevriend stel een heerlijke Spaanse stoofpot gegeten:

Patatas a la Riojana

Ingrediënten
• 1 kilo kruimige aardappels
• Ongeveer een halve kilo chorizo (bakbare vorm waarbij je zelf kan kiezen hoe pikant, ik kies voor de medium-pikante vorm die ze hier bij de Spaanse traiteur hebben liggen)
• 1 witte ui
• 1 knoflookteen
• peper en zout
• 1 laurierblaadje
• 1 grote eetlepel gerookte paprikapoeder (zelf weten of je gaat voor zoet of pikant, of een mix daarvan)
• 1 stokbrood voor erbij om te deppen :9

Bereidingswijze:
1. Schil de aardappels en breek ze in tweeën zodat de structuur openbreekt.
2. Snij de ui in halve ringen en bak deze in olijfolie in de stoofpan tot ze glazig zien.
3. Schil een knoflookteen en gooi deze er in zijn geheel bij.
4. Snij de chorizo in plakken van ongeveer 1 cm breed en laat even meebakken.
5. Doe de aardappels, peper en zout en het laurierblad in de pan.
6. Vul de pan verder met water totdat de puntjes van de aardappels net boven het water uitkomen.
7. Voeg de paprikapoeder toe, breng het aan de kook en laat alles minimaal een half uur stoven op een lagere stand.
8. Snij/breek het stokbrood en serveer de stoof in diepe borden.
Dat klinkt prima. Lekker simpel.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  Moderator maandag 30 september 2019 @ 17:38:19 #5
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_189194274
quote:
0s.gif Op maandag 30 september 2019 17:32 schreef Kaneelstokje het volgende:
Dat klinkt prima. Lekker simpel.
Weinig hogere chefkunde inderdaad. Smaak is natuurlijk wel volledig afhankelijk van de kwaliteit van de chorizo en de hoeveelheid kruiden die je gebruikt, maar die ik heb geproefd was uitstekend.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_189194537
Oh, zie ik in ene ‘mijn’ stoofpottentopic weer eens in mijn AT verschijnen. Wat staan er toch lekkere dingen in.

Ik ben inmiddels vegetarisch gaan eten, dus er valt een boel af. Maar wellicht kan ik iets stoverigs vinden zonder vlees. :9
Snobs have more fun!
KLIK!
  Moderator maandag 30 september 2019 @ 17:56:05 #7
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_189194594
quote:
1s.gif Op maandag 30 september 2019 17:52 schreef Duderinnetje het volgende:
Oh, zie ik in ene ‘mijn’ stoofpottentopic weer eens in mijn AT verschijnen. Wat staan er toch lekkere dingen in.

Ik ben inmiddels vegetarisch gaan eten, dus er valt een boel af. Maar wellicht kan ik iets stoverigs vinden zonder vlees. :9
Jackfruit wordt in Indonesië veel gebruikt als stoofvleesvervanger, maar eerlijk gezegd geen idee of dat in Nederland makkelijk verkrijgbaar is.

===============

Edit
Kennelijk wel: https://wateetjedanwel.nl/patatje-vegan-stoofvlees/

[ Bericht 11% gewijzigd door UIO_AMS op 30-09-2019 18:01:58 ]
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_189194690
quote:
14s.gif Op maandag 30 september 2019 17:56 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Jackfruit wordt in Indonesië veel gebruikt als stoofvleesvervanger, maar eerlijk gezegd geen idee of dat in Nederland makkelijk verkrijgbaar is.
Ah, ik zal eens even kijken.

Op zich dacht ik ook gewoon dikke champignons te gebruiken in mijn favoriete bierstoof. Vlees simpelweg weglaten. Hoeft het niet uren op te staan natuurlijk, maar ik denk wel dat ik de smaakfix enigszins kan benaderen. Extra winterpeentje erbij en wat meer ui. :9
Snobs have more fun!
KLIK!
  Moderator maandag 30 september 2019 @ 18:02:24 #9
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_189194697
quote:
1s.gif Op maandag 30 september 2019 18:01 schreef Duderinnetje het volgende:
Ah, ik zal eens even kijken.

Op zich dacht ik ook gewoon dikke champignons te gebruiken in mijn favoriete bierstoof. Vlees simpelweg weglaten. Hoeft het niet uren op te staan natuurlijk, maar ik denk wel dat ik de smaakfix enigszins kan benaderen. Extra winterpeentje erbij en wat meer ui. :9
Zie mijn edit!
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  maandag 30 september 2019 @ 18:03:06 #10
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_189194708
quote:
14s.gif Op maandag 30 september 2019 18:02 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Zie mijn edit!
Jaaaa, dank je wel. _O_
Snobs have more fun!
KLIK!
  Moderator maandag 30 september 2019 @ 18:05:16 #11
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_189194744
quote:
1s.gif Op maandag 30 september 2019 18:03 schreef Duderinnetje het volgende:
Jaaaa, dank je wel. _O_
Denk dat ik het zelf ook eens ga proberen. Mijn vrouw houdt niet van stoofvlees en ze was jarenlang vegetariër, dus hier doe ik haar misschien wel een plezier mee. Maar dan uiteraard wel met bier.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  maandag 30 september 2019 @ 18:10:28 #12
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_189194818
quote:
14s.gif Op maandag 30 september 2019 18:05 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Denk dat ik het zelf ook eens ga proberen. Mijn vrouw houdt niet van stoofvlees en ze was jarenlang vegetariër, dus hier doe ik haar misschien wel een plezier mee. Maar dan uiteraard wel met bier.
Uiteráárd! O+
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_189195262
Origineel recept uit Griekenland.



Stifado.

Uien of sjalotjes, op het oog ongeveer evenveel als het vlees, halveren.
3 Teentjes knoflook grof gesneden.

700/800 gram vlees (lam of rund).
Snij het vlees in groffe stukken (4/5cm), bestrooi met bloem, en meng het goed.

Bak de uien alvast aan in olijfolie op middelhoge warmte.
Als de uien beginnen te kleuren, doe je het vlees en de knoflook erbij.
Aanbakken tot het vlees ook de juiste kleur krijgt en er aanbaksel in de pan te zien is.

Zet het vuur wat lager.
Doe er veel, liefst zwarte peper doorheen, peperkorrels mag ook, dat is authentieker.
wat zout.
3/4 laurierbladen.
Pittige paprikapoeder naar smaak, een beetje cayennepeper mag ook, en een kaneelstokje.
3/4 kruidnagels.

Kruiden niet laten meebakken, want kruiden verbranden.
Kruiden mogen ook in een thee-ei, behalve dan de laurier, die moet in de saus.

Dan meteen tomatenblokjes uit blik erbij, en wat dikke tomatensaus tot het vlees onder staat.
Goed roeren en aanbaksel in de saus roeren, twee uur laten pruttelen en indikken.

Gooi de hele handel in een ovenschotel, afdekken met aluminiumfolie en bij 180 graden nog een klein uurtje nagaren.

Wel af en toe controleren dat de boel niet verbrand natuurlijk, desnoods weer wat aanlengen met tomatensaus en roeren, maar niet met water verdunnen.

Groffe kruiden, laurier enz. verwijderen.

Lekker met Griekse gebakken aardappeltjes, rijst en een frisse witte kool salade.

Doe de deur op slot, want je krijgt mee-eters.

Smakelijk eten.
  maandag 30 september 2019 @ 18:56:01 #14
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_189195471
quote:
0s.gif Op maandag 30 september 2019 18:41 schreef DrDarwin het volgende:
Origineel recept uit Griekenland.

[ afbeelding ]

Stifado.

Uien of sjalotjes, op het oog ongeveer evenveel als het vlees, halveren.
3 Teentjes knoflook grof gesneden.

700/800 gram vlees (lam of rund).
Snij het vlees in groffe stukken (4/5cm), bestrooi met bloem, en meng het goed.

Bak de uien alvast aan in olijfolie op middelhoge warmte.
Als de uien beginnen te kleuren, doe je het vlees en de knoflook erbij.
Aanbakken tot het vlees ook de juiste kleur krijgt en er aanbaksel in de pan te zien is.

Zet het vuur wat lager.
Doe er veel, liefst zwarte peper doorheen, peperkorrels mag ook, dat is authentieker.
wat zout.
3/4 laurierbladen.
Pittige paprikapoeder naar smaak, een beetje cayennepeper mag ook, en een kaneelstokje.
3/4 kruidnagels.

Kruiden niet laten meebakken, want kruiden verbranden.
Kruiden mogen ook in een thee-ei, behalve dan de laurier, die moet in de saus.

Dan meteen tomatenblokjes uit blik erbij, en wat dikke tomatensaus tot het vlees onder staat.
Goed roeren en aanbaksel in de saus roeren, twee uur laten pruttelen en indikken.

Gooi de hele handel in een ovenschotel, afdekken met aluminiumfolie en bij 180 graden nog een klein uurtje nagaren.

Wel af en toe controleren dat de boel niet verbrand natuurlijk, desnoods weer wat aanlengen met tomatensaus en roeren, maar niet met water verdunnen.

Groffe kruiden, laurier enz. verwijderen.

Lekker met Griekse gebakken aardappeltjes, rijst en een frisse witte kool salade.

Doe de deur op slot, want je krijgt mee-eters.

Smakelijk eten.
Stifado O+
Wel van lam graag.
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  dinsdag 1 oktober 2019 @ 13:36:20 #15
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_189208005
quote:
1s.gif Op maandag 30 september 2019 18:01 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Ah, ik zal eens even kijken.

Op zich dacht ik ook gewoon dikke champignons te gebruiken in mijn favoriete bierstoof. Vlees simpelweg weglaten. Hoeft het niet uren op te staan natuurlijk, maar ik denk wel dat ik de smaakfix enigszins kan benaderen. Extra winterpeentje erbij en wat meer ui. :9
Ah heeft nu zelfs blikken jackfruit zag ik van de week! :Y
***
  dinsdag 1 oktober 2019 @ 13:52:11 #16
242690 IJsdraakje
Feliz Navidad
pi_189208305
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 oktober 2019 13:36 schreef Brighteyes het volgende:

[..]

Ah heeft nu zelfs blikken jackfruit zag ik van de week! :Y
Meerdere supermarkten inmiddels inderdaad. :Y

Heb al een blik staan, stoven. O+
Jumalatkin kuolevat
Edessäni vuotavat
Olen tämän maailman loppu
Minä olen tyhjyys
  Moderator dinsdag 1 oktober 2019 @ 13:54:45 #17
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_189208357
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 oktober 2019 13:36 schreef Brighteyes het volgende:
Ah heeft nu zelfs blikken jackfruit zag ik van de week! :Y
Opletten dat je niet jackfruit op siroop koopt!
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  dinsdag 1 oktober 2019 @ 14:02:26 #18
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_189208514
Deze ga ik even volgen (en teruglezen).
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
  dinsdag 1 oktober 2019 @ 14:11:27 #19
242690 IJsdraakje
Feliz Navidad
pi_189208657
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2019 13:54 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Opletten dat je niet jackfruit op siroop koopt!
Dat! Je moet de groene/jonge hebben.

Wel even spoelen voor je het gebruikt, ze zijn ingeblikt in zout water geloof ik.
Jumalatkin kuolevat
Edessäni vuotavat
Olen tämän maailman loppu
Minä olen tyhjyys
  dinsdag 1 oktober 2019 @ 14:19:26 #20
163194 DrDarwin
Novio-magenta
pi_189208823
quote:
1s.gif Op maandag 30 september 2019 18:56 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Stifado O+
Wel van lam graag.
Lam is wel lekkerder ja, en het vlees is wat sneller gaar.
Goed in de gaten houden dus, elk kwartier even roeren.

Ik heb het eigenlijk nooit meer zo lekker gegeten als bij mijn Griekse vriend, die was restauranthouder/kok en van hem heb ik dit recept.
Bij ons is het ook lekker, maar goed, de herinnering aan de avonden in zijn restaurant zullen vast meespelen. Het blijft in ieder geval heerlijk om je huis in te lopen en dat ongelofelijk lekkere eten te ruiken.

Verder bestel ik (als een soort restaurant test) bijna altijd Stifado als we Grieks gaan eten, en vaak valt dat een beetje tegen, soms te waterig, soms zelfs zonder tomatensaus, maar heel af en toe, zoals in een gek sjiek restaurant ergens in Duitsland krijg je ineens de juiste Stifado, en dan … potverdikkie wat is dat toch lekker.
  dinsdag 1 oktober 2019 @ 15:38:58 #21
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_189210374
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2019 14:11 schreef IJsdraakje het volgende:

[..]

Dat! Je moet de groene/jonge hebben.

Wel even spoelen voor je het gebruikt, ze zijn ingeblikt in zout water geloof ik.
Is die van de AH jong?

Dank voor de tips. _O_
Snobs have more fun!
KLIK!
  dinsdag 1 oktober 2019 @ 16:06:55 #22
242690 IJsdraakje
Feliz Navidad
pi_189210962
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 oktober 2019 15:38 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Is die van de AH jong?

Dank voor de tips. _O_
Volgens de onlines hebben ze alleen jonge in het assortiment, een variant in blik en een aantal die al gemarineerd zijn. :Y
Jumalatkin kuolevat
Edessäni vuotavat
Olen tämän maailman loppu
Minä olen tyhjyys
  dinsdag 1 oktober 2019 @ 16:59:58 #23
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_189211919
Ik ga de lokale AH even checken binnenkort. ^O^
Snobs have more fun!
KLIK!
  Moderator dinsdag 1 oktober 2019 @ 17:37:28 #24
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_189212638
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 oktober 2019 15:38 schreef Duderinnetje het volgende:
Is die van de AH jong?

Dank voor de tips. _O_
Je moet 'In brine' hebben, dus niet in siroop.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  dinsdag 1 oktober 2019 @ 19:23:14 #25
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_189214290
quote:
0s.gif Op maandag 30 september 2019 18:41 schreef DrDarwin het volgende:
Origineel recept uit Griekenland.

[ afbeelding ]

Stifado.

Uien of sjalotjes, op het oog ongeveer evenveel als het vlees, halveren.
3 Teentjes knoflook grof gesneden.

700/800 gram vlees (lam of rund).
Snij het vlees in groffe stukken (4/5cm), bestrooi met bloem, en meng het goed.

Bak de uien alvast aan in olijfolie op middelhoge warmte.
Als de uien beginnen te kleuren, doe je het vlees en de knoflook erbij.
Aanbakken tot het vlees ook de juiste kleur krijgt en er aanbaksel in de pan te zien is.

Zet het vuur wat lager.
Doe er veel, liefst zwarte peper doorheen, peperkorrels mag ook, dat is authentieker.
wat zout.
3/4 laurierbladen.
Pittige paprikapoeder naar smaak, een beetje cayennepeper mag ook, en een kaneelstokje.
3/4 kruidnagels.

Kruiden niet laten meebakken, want kruiden verbranden.
Kruiden mogen ook in een thee-ei, behalve dan de laurier, die moet in de saus.

Dan meteen tomatenblokjes uit blik erbij, en wat dikke tomatensaus tot het vlees onder staat.
Goed roeren en aanbaksel in de saus roeren, twee uur laten pruttelen en indikken.

Gooi de hele handel in een ovenschotel, afdekken met aluminiumfolie en bij 180 graden nog een klein uurtje nagaren.

Wel af en toe controleren dat de boel niet verbrand natuurlijk, desnoods weer wat aanlengen met tomatensaus en roeren, maar niet met water verdunnen.

Groffe kruiden, laurier enz. verwijderen.

Lekker met Griekse gebakken aardappeltjes, rijst en een frisse witte kool salade.

Doe de deur op slot, want je krijgt mee-eters.

Smakelijk eten.
Klinkt best aardig, even opslaan voor een dag dat ik niks weet te maken.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')