abonnement Unibet Coolblue
pi_189126168
Het Openbaar Ministerie doet een strafrechtelijk onderzoek bij ABN Amro om witwassen en de financiering van terrorisme. :D De bank doet geen mededelingen waar de zaak precies over gaat. Wel zegt ABN Amro volledig mee te werken aan het onderzoek.

Het OM verdenkt de bank ervan gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd te hebben gemeld. Ook zouden cliënten niet voldoende onderzocht zijn en heeft de bank niet op tijd afscheid genomen van klanten.

Een woordvoerder zegt dat de bank gisteren is ingelicht over het onderzoek. Over de duur en de reikwijdte ervan is nog niks bekend.

Beleggers zijn ongerust over de gevolgen voor de bank. Het aandeel ABN Amro opent op de beurs meer dan 9 procent lager.


Dat verotte hypocriete koppie van een falende ex ambtenaar *O* *O* *O*

Doorlichten
Het onderzoek is gestart na een melding van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Die gaf ABN Amro vorige maand de opdracht om alle 5 miljoen particuliere klanten opnieuw door te lichten. Doordat de bank de klantendossiers niet op orde heeft, kan het risico dat een rekeninghouder betrokken is bij criminele activiteiten niet goed worden ingeschat.

Er werd toen ook al rekening gehouden met juridische sancties, zoals een waarschuwing of een boete.

ING schikte vorig jaar voor 775 miljoen euro vanwege tekortkomingen bij het controleren van dubieuze klanten en verdachte geldstromen. Dat was een recordbedrag. De Rabobank kreeg voor dergelijke tekortkomingen een boete van 1 miljoen euro.

https://nos.nl/artikel/23(...)nwege-witwassen.html

Vergeten we ook niet om onze nationale opper rat Gerrit Zalm :r als ex directeur in het onderzoek mee te nemen, zeker gelet op zijn DSB periode ;)
pi_189126182
lol vijf miljoen klanten doorlichten, ik zou er ook geen zin in hebben _O-
-nee-
pi_189136994
Ex-bestuurder ABN: ik weet niks van witwaszaak :')

Kopenhagen - Oud-bestuurder en voormalig 'kroonprins' van ABN AMRO Chris Vogelzang zegt niets te weten over de verdenkingen rond de Nederlandse grootbank. Vogelzang is momenteel topman van Danske Bank, die gebukt gaat onder de nasleep van een groot witwasschandaal _O-

"Ik heb geen kennis van zaken over wat er zich afspeelt bij ABN AMRO. Ik wil ook geen commentaar geven over een bank waarbij ik al drie jaar niet meer werk", was de reactie van de Danske-bestuurder op het nieuws rond ABN. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of ABN zich aan de regels heeft gehouden bij het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme.

Vogelzang is bij Danske Bank aangenomen om onder meer de reputatie van de kredietverlener te herstellen. Zijn ervaring bij ABN AMRO is toen als een belangrijke positieve factor genoemd :') _O- Er lopen momenteel meerdere onderzoeken naar de betrokkenheid van de Deense bank bij witwassen. De financiële instelling gaf toe gefaald te hebben in het opsporen van miljarden dollars aan verdachte transacties in zijn Estse tak. Deze week werd de voormalige directeur van dat onderdeel, Aivar Rehe, dood gevonden.

Sinds zijn aantreden bij Danske Bank afgelopen zomer richtte Vogelzang zich op het voorkomen van witwassen. Zo kondigde de Deense bank onlangs zijn wirwar van duizenden functies en titels onder de loep te nemen om beter inzicht te krijgen in wie wat doet bij de bank. Ook worden de afdelingen die werken aan het voorkomen van witwaspraktijken versterkt.

https://www.telegraaf.nl/(...)-niks-van-witwaszaak

Lekker bezig daar :')
En dan trek je je oude baas die jou wilde als vervanger onze nationale opperrat Gerrit Zalm :r aan als commissaris die hier door de AFM is afgekeurd :') |:(
Wat een beerput :o
pi_189230356
Witwasboete ABN Amro mogelijk 450 miljoen’

ABN Amro kan een boete van mogelijk 450 miljoen euro krijgen na het onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) naar de bank heeft geopend.
Dat schatten analisten van zakenbank Jefferies in een nieuw rapport over de Nederlandse bank.

ABN Amro maakte een week geleden bekend onderwerp te zijn van een onderzoek van het OM naar mogelijke overtredingen van de wetgeving die witwassen en financiering van terrorisme moet voorkomen. De bank wordt onder meer verweten klanten niet voldoende te hebben doorgelicht.

Eerder raamden marktvorsers van het Belgische KBC Securities dat een geldstraf voor ABN Amro tussen de 150 miljoen en 200 miljoen euro zou liggen, als justitie althans serieuze misstanden aantoont. Analisten gingen er voor die schatting van uit dat de witwaszaak even ernstig zou zijn als die bij ING. Die bank kreeg vorig jaar een boete van 775 miljoen euro wegens grote nalatigheid bij het bestrijden van witwassen, maar is veel groter dan ABN Amro.

ABN Amro zelf kan nog niets zeggen over eventuele boetes of de hoogte daarvan. Het onderzoek van het OM moet nog grotendeels beginnen, licht een woordvoerder toe.

https://www.limburger.nl/(...)mogelijk-450-miljoen

Dat gaan we verhalen op de ex bestuurders en bestuurders, zoals Gerrit Zalm en Kees Dijkhuizen :?
Of voelen zij zich niet verantwoordelijk :') :r
pi_189231647
Minister wist eerder van onderzoek ABN AMRO

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wist al dat er een onderzoek liep naar witwassen bij ABN AMRO, voordat de bank dat zelf naar buiten bracht. Hij meldt dit aan de Tweede Kamer na vragen van regeringspartij VVD over zijn betrokkenheid.

De bewindsman werd vorige week maandag door ambtenaren geïnformeerd dat het Openbaar Ministerie een onderzoek was gestart naar ABN AMRO. Nadat de bank dit drie dagen later zelf meldde, heeft hij die donderdag nog de voorzitters van het bestuur en de raad van commissarissen van ABN AMRO in een gesprek om toelichting gevraagd.

De overheid is grootaandeelhouder bij de bank met 56,3 procent. Hoekstra zegt "als certificaathouder" op afstand te staan van ABN AMRO :') Het bestuur van ABN AMRO werkt onder toezicht van de raad van commissarissen. De aandeelhouder is niet betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering van de vennootschap, aldus de bewindsman.

https://www.telegraaf.nl/(...)n-onderzoek-abn-amro

Die heeft dus vuile handjes ;) en Kees Dijkhuizen de tijd gegeven om drie dagen lang notulen en ander bewijsmateriaal door de schredder te halen :r

Ondertussen weet een oud bestuurder Vogelzang :') er ook niets meer van en is nu directeur van de Danske Bank die verdacht wordt van witwassen :') :|W
Gerrit Zalm :r ook oud abnamro baas weet van niks :') :|W en is nu comissaris bij danske banske bank omdat hij wel weet hoe je dat moet oplossen :') _O-
pi_190048477
ABN Amro liet na 5 miljoen klanten apart te screenen :') :|W

Witwassen Het OM verdenkt ABN Amro van „geen of onvoldoende” onderzoek naar cliënten. Verdachte transacties bleven daardoor buiten beeld.

ABN Amro heeft vanaf het samengaan met Fortis in 2010 nagelaten om al haar ruim 5 miljoen particuliere klanten individueel te screenen. In plaats daarvan werden de klanten zonder enig onderzoek als betrouwbaar bestempeld. Ze werden ingedeeld in de laagste risicocategorie. Dat is nog altijd het geval. :') _O-

De nalatigheid maakt onderdeel uit van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de bank, blijkt uit onderzoek van NRC. Een lage indeling vergroot de kans dat klanten die zich schuldig maken aan financiële criminaliteit niet of te laat door de bank worden opgemerkt.

De verdenking is dat ABN Amro „gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd heeft gemeld”. De bank zou bovendien „geen of onvoldoende cliëntenonderzoek hebben gedaan en niet (tijdig) afscheid hebben genomen van klanten”, laat het OM desgevraagd weten.

Criminele organisatie
Justitie onderzoekt in totaal zeven zaken waarbij de bank onvoldoende zou hebben opgetreden. De volgens bronnen meest explosieve zaak betreft twee Nederlandse klanten van ABN Amro, inmiddels verdachten in een afzonderlijke strafzaak. Eén van hen deed rechtstreeks zaken met het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht. Het OM laat weten dat de verdenking in deze zaak „deelname aan een criminele organisatie” en het faciliteren van „corruptie en valsheid in geschrift” is. ABN Amro heeft lang niet gezien dat geld van Odebrecht over haar rekeningen liep.

Ook het Nederlandse trustkantoor Pan-Invest en advocatenkantoor Greenberg Traurig zijn door de financiële opsporingsdienst FIOD bezocht. De oprichter en een directeur van Pan-Invest zijn gehoord. Naar eigen zeggen worden beide instellingen, noch de oprichter, noch de directeur van Pan-Invest verdacht.

Odebrecht is al jaren de spil in een van de grootste internationale corruptieschandalen. Het kocht voor circa een miljard euro politici om in Zuid-Amerikaanse landen. Diverse (ex-)presidenten op het continent worden verdacht en sommigen zijn veroordeeld.

Servers
Banken hebben een wettelijke plicht om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Ze moeten weten met wie hun cliënten zaken doen en ongebruikelijke betalingen melden. Niet nakomen van die plicht leidde vorig jaar tot een megaschikking van ING met justitie, voor 775 miljoen euro. ING had volgens het OM onvoldoende onderzoek gedaan naar klanten en „welke risico’s met deze cliënten gepaard gingen”. De bank had bovendien het computersysteem dat witwassignalen detecteert, bewust ‘afgetopt’ op een maximum aantal signalen. Dat de bank strafrechtelijk niet werd vervolgd, leidde tot maatschappelijke verontwaardiging.

ABN Amro meldde op 7 augustus van dit jaar dat toezichthouder DNB had bepaald „dat we al onze particuliere klanten in Nederland moeten doorlichten”. De bank trok er 114 miljoen euro voor uit. Dat dit moest omdat al die risicoprofielen bewust al negen jaar standaard laag ingesteld bleken, maakte de bank niet bekend. :') :r

Op de vraag van NRC of ABN Amro dit mocht doen, antwoordt toezichthouder DNB dat banken in het algemeen „dienen te voorkomen dat cliënten die gezien hun karakteristieken een verhoogd risico op witwassen of terrorismefinanciering hebben in een te lage risicocategorie worden geplaatst”.

Op 26 september van dit jaar maakte ABN Amro zelf bekend dat de bank onderwerp is van strafrechtelijk onderzoek. De beurswaarde slonk die dag met twee miljard euro, een daling van 12 procent.

Diezelfde dag hebben enkele tientallen rechercheurs van de FIOD de bank bezocht en documenten en servers meegenomen. Meerdere hoge functionarissen van de bank hebben een uitnodiging gekregen om gehoord te worden. Ook zijn mailboxen van enkelen van hen in beslag genomen.

ABN Amro werd in 2007 gered door de Nederlandse staat. De overheid bezit nog steeds 56 procent van de aandelen. De bank zegt inhoudelijk niet te kunnen reageren.

Banken spelen een cruciale rol in de strijd tegen witwassen, terrorismefinanciering en andere criminaliteit. Zij zijn de „poortwachters” van het financiële stelsel.

Ze moeten volgens de wet (Wwft) ongebruikelijke transacties melden, weten wie hun klanten zijn en hun gedrag voldoende controleren. Het is strafbaar als banken dit nalaten.

https://www.nrc.nl/nieuws(...)te-screenen-a3981113

Kees Dijkhuizen :') lekker gewerkt pik :|W
pi_190048525
Die verdachte miljoenen deden bij ABN Amro geen lampje branden :') :|W

Witwassen ABN Amro zag jarenlang niet dat kapitale bedragen van de corrupte Braziliaanse bouwgigant Odebrecht door de bank vloeiden. Detectiesystemen schieten tekort. Ook bij andere banken.

Wat is het nieuws?
ABN Amro heeft vanaf het samengaan met Fortis in 2010 nagelaten om alle ruim 5 miljoen particuliere klanten individueel te screenen. De bank deelde hen allen in de laagste risicocategorie in. Dat is nog altijd het geval.
De nalatigheid maakt deel uit van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar ABN Amro, blijkt uit onderzoek van NRC.
Het OM onderzoekt zeven concrete zaken bij de bank. Een betreft twee Nederlandse verdachten die betrokken zijn bij de corrupte Braziliaanse bouwer Odebrecht. Ze waren klant bij ABN Amro.
Lees ook het volledige nieuwsbericht: ABN Amro liet na 5 miljoen klanten apart te screenen
Een team van juristen, financieel experts en risicomanagers buigt zich op het hoofdkantoor van ABN Amro op de Amsterdamse Zuidas over een dossier waar de bank liever ver van was gebleven. De deskundigen proberen te doorgronden wat een stel Braziliaanse zakenmensen voor ogen had en met wie die zaken deden.

Ze volgen de geldstromen, gaan hun gangen na.

De Brazilianen spelen een centrale rol in een van de grootste corruptieschandalen wereldwijd. Sinds begin dit jaar weet de bank dat het verdachte geld jarenlang ook door Nederland stroomde.

Of specifieker: door ABN Amro.
De bank kwam er niet zelf achter. Het is één van zeven zaken die het Openbaar Ministerie (OM) haar kwalijk neemt.

Het OM stelde in de zomer van 2019 een strafrechtelijk onderzoek in naar ABN Amro, omdat de bank al vanaf 2010 te weinig zou doen om witwassen door klanten tegen te gaan. De bank is dat wettelijk verplicht: ze moet zo goed mogelijk onderzoeken of klanten betrouwbaar zijn en ze moet ongebruikelijke transacties bij de autoriteiten melden.

De megaschikking van 775 miljoen euro tussen ING en justitie, vorig jaar, liet zien dat banken die regels bloedserieus moeten nemen.

Dit najaar kreeg ABN Amro de verdenkingen van het OM tegen haar voor het eerst onder ogen. Die Braziliaanse kwestie baarde de bank direct de meeste zorgen: Odebrecht.

Tot een paar jaar geleden was Odebrecht een van de grootste bouwbedrijven van Zuid-Amerika. Het legt dammen aan, vliegvelden, wegen en metrolijnen.

Het concern bleek een speciale smeergeldafdeling te hebben die naar schatting van de Amerikaanse justitie omgerekend circa een miljard euro aan steekpenningen betaalde. De omkoping vond plaats in de hoogste echelons: presidenten, vooraanstaande politici, bestuurders van overheidsbedrijven in meerdere Zuid-Amerikaanse landen.

Honderden personen werden beboet of veroordeeld in een strafonderzoek van ongekende omvang. De eerste arrestaties waren in maart 2014. De topman van Odebrecht werd in juli 2015 opgepakt, eind 2016 bekende hij. Zijn bedrijf schikte voor miljarden. Internationale media waren er vol van. Er verschenen boeken en documentaires over het corruptieschandaal en er werd zelfs een gevierde Netflixserie over gemaakt, O Mecanismo. In Nederland is die sinds maart 2018 te zien.

Toch duurde het sindsdien nog bijna een jaar voordat ABN Amro besefte dat Odebrecht ook haar probleem is. Hoe kan het dat ABN Amro zo lang niet wist dat het geld van Odebrecht door de bank stroomt? Had ze dat moeten en kunnen zien? En hoe zit het bij andere banken? Daarover gaat dit artikel. Het is gebaseerd op documenten en gesprekken met mensen die zicht hebben op wat bij de banken speelt.

Ongebruikelijke transacties
ABN Amro ziet niet helemáál niets :') :|W . De bank maakt in 2015, 2016 en 2017 melding van ongebruikelijke transacties door bedrijven van een Nederlandse klant die zaken doet met Odebrecht: Henk van W. Hij is mede-eigenaar van trustkantoor Pan-Invest en bestuurder van tientallen bedrijven. Ook zijn broer Paul van W. is bij enkele van die bedrijven betrokken. De bank doet de meldingen bij de daartoe aangewezen overheidsdienst, de Financial Intelligence Unit (FIU). Twee keer noemen de bankiers in een melding zelfs tegelijkertijd de naam van de klant én Odebrecht.

Het is gebruikelijk dat de FIU aan een bank laat weten als de dienst haar melding niet alleen ongebruikelijk, maar zelfs verdacht vindt. Dat gebeurt nu niet. Over deze specifieke meldingen hoort ABN Amro niets meer.

Dan doet de financiële opsporingsdienst FIOD in augustus 2018 een officieel informatieverzoek bij ABN over bedrijven waarbij de Van W.’s betrokken zijn. Het is een eerste signaal van buiten dat er iets aan de hand is. Toch kijkt de bank er niet van op.

ABN Amro krijgt elke maand bijna 900 van dit soort ‘uitleveringsverzoeken’, van FIOD, politie, inspecties of de voedsel- en warenautoriteit. De diensten geven de naam van een klant en vragen dan om diens banktransacties in een bepaalde periode. Voor dit soort verzoeken heeft de bank een speciale afdeling. Daar werken ongeveer tien mensen. Niemand raakt gealarmeerd.

Een half jaar later, op 26 februari van dit jaar, valt de FIOD binnen bij Henk van W. Hij wordt aangehouden. Zijn jongere broer wordt ook verdacht. De verdenkingen zijn ernstig.

De opsporingsdienst schrijft in een persbericht dat „Nederlandse vennootschappen op grote schaal het betalen van steekpenningen hebben gefaciliteerd. De steekpenningen werden betaald door het Braziliaanse conglomeraat Odebrecht SA en waren vermoedelijk uiteindelijk bestemd voor buitenlandse ambtenaren en politieke partijen. Het gaat om minimaal 100 miljoen euro die op deze manier door het Nederlandse financiële stelsel is gestroomd”. Nog diezelfde dag brengt de FIOD ook een bezoek aan Pan-Invest.

Ook doet de dienst een doorzoeking bij het Amerikaanse advocatenkantoor Greenberg Traurig. De advocaten zitten in een klassiek gebouw op het Leidseplein in het centrum van Amsterdam – een verdieping onder een kantoor van ABN Amro.

Het persbericht heeft de bank wakker geschud. Een 48-jarige man. Omgeving Leiden. Betrokkenen uit de trustwereld. Ze puzzelen en komen uit bij Henk van W. Bankmedewerkers duiken in zijn activiteiten. Nu zien ze meer en doen opnieuw meldingen van ongebruikelijke transacties, dus ook van betalingen die al langer geleden plaatsvonden.

In maart volgt een tweede verzoek om informatie van de FIOD aan ABN Amro. Een tweede verzoek van justitie, om meer informatie, over dezelfde bedrijven. En dat maanden na het eerste verzoek. De bank vermoedt een langdurig strafrechtelijk onderzoek.

Alarmbellen
ABN Amro heeft allerlei mechanismen die witwassen moeten tegengaan. In theorie zijn die sluitend.

Er zijn accountmanagers die weten wie hun klanten zijn en waarmee die hun geld verdienen. Ze maken een risicoprofiel van nieuwe klanten. Hoe hoger het risico, hoe intensiever de controle de jaren erna zal zijn. De bank let beter op een Rus in het vastgoed, dan op – zeg – een verpleegkundige uit Zutphen.

Er is een systeem dat wereldwijd honderden internationale media scant op mogelijke misstanden die de bank kunnen raken.

Er is een systeem dat alle transacties van klanten in de gaten houdt, ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Dat geeft ‘alerts’ af bij opvallende zaken. Analisten bekijken die. Als ze het niet vertrouwen, zoeken ze uit wat er aan de hand is.

Dat is de theorie. De praktijk is Odebrecht. :D
Odebrecht pompt jarenlang geld de wereld rond. Het verstrekt fictieve adviesopdrachten aan bedrijven buiten Brazilië om een geheime kas te creëren met daarin geld waarmee mensen worden omgekocht.

Datzelfde Odebrecht maakt miljoenen over naar bedrijven van Van W. in Nederland. Die sluizen de miljoenen direct door naar andere bedrijven, in belastingparadijzen. De bedrijven aan het eind van de keten staan weer onder controle van Odebrecht, stelt de Braziliaanse justitie. Zo wordt het geld verneveld voor de buitenwereld.

De advocaat van de gebroeders Van W. laat weten dat zijn cliënten menen dat „te goeder trouw zaken is gedaan met Odebrecht”.

Er zijn meer signalen die de aandacht van ABN Amro hadden kunnen trekken. Van W. richt tig bedrijven op, verandert hun namen en heft ze weer op. De Nederlandse bestuurders van die bedrijven zijn vaak ouder dan 70 jaar. Sommige bestuurders zijn van Zuid-Amerikaanse afkomst en verbonden aan Odebrecht.

De bedrijven hebben nauwelijks mensen in dienst en toch draaien ze soms tientallen miljoenen euro’s omzet per jaar. Bij één bedrijf kukelt die omzet ineens zomaar naar een ton. Externe accountants zijn vrij uitgesproken: ze plaatsen vraagtekens bij de cijfers van twee bedrijven en weigeren de jaarrekeningen goed te keuren.

Waarom gaan bij ABN Amro dan toch niet alle alarmbellen af?

Fusiebank
In de zomer van 2010 fuseerden ABN en Fortis na een reddingsoperatie door de Nederlandse staat. De informatiesystemen werden aan elkaar gekoppeld en in de jaren erna in delen vervangen en uitgebreid. Er kwamen nieuwe systemen bij. Die werden heus slimmer en beter, maar al die transacties van al die miljoenen klanten in al die landen zijn nog altijd niet met één druk op de knop doorzoekbaar.

De bank kent 6.000 verschillende software-applicaties. Die communiceren lang niet allemaal met elkaar. Hoe verder je het systeem in wil, hoe minder mensen dat binnen de bank lukt. En zelfs die ene technicus die behoorlijk ver komt, heeft geen zoekbalk waarin hij of zij simpelweg ‘Odebrecht’ kan intikken. Zo werkt het niet.

En het systeem dat honderden media wereldwijd scant? Dat slaat aan op de Braziliaanse klánt Odebrecht. Die is er niet bij ABN Amro.

Dat systeem dat alle transacties van klanten in de gaten houdt? Dat werkt niet met afzonderlijke gegevens, maar met ‘scenario’s’.

Een scenario bij ABN kan zijn: er komt een groot, rond bedrag binnen, plús het wijkt af van andere bedragen op die rekening, plús het wordt snel doorgesluisd. Dan komt er een alert.

De bank maakt dit soort scenario’s ook in combinaties met daarin nagelstudio’s, coffeeshops, noem maar op. De bank moet kiezen. Ze kan niet voor alles een scenario maken. Ze krijgt zo al tienduizenden alerts per jaar. Bij het gros ziet de analist niets verdachts. Vals alarm.

Losse, afwijkende zaken kunnen wel ‘punten’ opleveren. Meerdere punten leiden ook tot een alert. Maar een belasting- eiland levert nauwelijks punten op. Waarom zou het? Nederland staat belastingoptimalisatie toe. En afwijkend gedrag is in de trustsector een lastig begrip. Trustkantoren leven van veranderende, verhullende structuren.

Er gaat dus op de bank geen lampje branden als er miljoenen binnenkomen van een verdacht bedrijf. Ook niet als dat presidenten omkoopt en een speciale smeergeldafdeling heeft. Ook niet nadat het schuld heeft bekend en voor miljarden met de Braziliaanse, Zwitserse en Amerikaanse justitie heeft geschikt. „ING heeft ook geschikt met justitie en daar doet de bank ook nog zaken mee”, zegt een betrokkene.

Bambi
ABN Amro ziet dus lang niet dat geld van Odebrecht door de bank en dus door Nederland vloeit. Ze zocht er niet naar. :')

Maar opvallender is: als ze ernaar had gezocht, had ze het waarschijnlijk niet eens gevonden.

De bankiers vinden geldstromen alleen als ze weten bij welke klant ze moeten zoeken. Als Odebrecht inmiddels zaken zou doen met een andere Nederlandse klant, is het maar de vraag of de bank dat nu wél ziet.

En die ene technicus? Die kan, simpel voorgesteld, hooguit een ‘robotje’ programmeren en dat door alle systemen laten graven, op zoek naar bijvoorbeeld een codenaam die de bouwgigant bedacht voor omkoping in Peru: ‘Bambi’.

Maar dan komen ook alle betalingen van en naar speelhallen, kinderopvang- en kledingbedrijven wereldwijd met die naam tevoorschijn. Of dat Tikkie voor de gelijknamige Disneyfilm.

Een betrokkene zegt wanhopig: „Hoe kan een bank zien wat ook opsporingdiensten wereldwijd jaren niet zien?”

Het is een illusie dat het bij andere Nederlandse banken beter gaat, zeggen betrokkenen. Die kennen vergelijkbare systemen en vergelijkbare problemen.

De broers Van W. bankierden met hun bedrijven niet alleen bij ABN. Ook ING deed de afgelopen jaren meldingen van ongebruikelijke transacties door bedrijven waar de broers bij betrokken zijn. ING kreeg van de FIU wél te horen dat een transactie verdacht was.

ING ging voortvarend aan de slag. Het deed onderzoek, stelde vragen over de herkomst van het geld en kreeg onbevredigend antwoord. De bank zegde een reeks bedrijven waarbij de broers betrokken waren in 2017 de wacht aan. Ze waren niet meer welkom als klant.

Maar als ING dit jaar voor de zekerheid nagaat of er Odebrecht-geld door ING gaat, blijkt dat de bank een groot bedrijf over het hoofd heeft gezien. Het gaat om trustkantoor Pan-Invest, dat op een andere afdeling bankierde. Blijkbaar communiceren de systemen bij ING evengoed niet altijd met elkaar.

Desgevraagd zegt ING „geen uitspraken over individuele klanten te doen”.

Mailboxen in beslag
Op 26 september van dit jaar maakt ABN Amro in alle vroegte bekend dat het onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek. Niet veel later melden tientallen rechercheurs van de FIOD zich op het hoofdkantoor van de bank op de Zuidas.

De omgangsvormen zijn beleefd. De opsporingsdienst kondigde zijn bezoek aan en liet weten wat hij aan servers en documenten wil meenemen. De bank reserveerde de parkeerplaatsen. Zette de servers netjes klaar. De rechercheurs lieten hun herkenbare zwarte uniformen thuis.

Hoge functionarissen van de bank hebben een uitnodiging gehad om gehoord te worden en de FIOD heeft de mailboxen van enkelen in beslag genomen.

Op het hoofdkantoor van ABN Amro loopt sinds de zomer ook een team rond van het Amerikaanse adviesbureau Promontery, op aanraden van toezichthouder DNB. Het helpt de bank de risicoprocessen in beeld te krijgen, om te zien wat er aan schort.

Dat heeft niet alleen te maken met de zeven zaken waarin ze volgens het OM onvoldoende heeft opgelet. Er kwam dit jaar ook iets anders aan het licht.

In de periode dat de systemen van ABN en Fortis aan elkaar gekoppeld werden en de bank de grootste moeite had om tijdens die hele verbouwing te blijven functioneren, maakte ze in 2010 een belangrijke keuze. De bank besloot minder te letten op de groep klanten op wie ze naar haar idee ook minder hóéfde te letten.

Een grote groep, dat wel: van alle ruim 5 miljoen particuliere klanten zette de bank het risicoprofiel in één klap standaard op het laagste niveau. Dat is nooit meer veranderd.

https://www.nrc.nl/nieuws(...)pje-branden-a3981091

Tering net zo een zooitje als bij ING :D :')
pi_190048545
Gelukkig is het alleen maar witwassen, en geen fraude ofzo :') _O-

Inval bij ABN AMRO in Frankfurt

De Duitse autoriteiten zijn binnengevallen bij ABN AMRO in Frankfurt vanwege een grootschalig onderzoek naar fraude met dividendbelasting :o :') . Door het zogenoemde dividendstrippen zijn belastingdiensten in verschillende Europese landen veel geld misgelopen.

Het gaat om zogenoemde CumEx-transacties. Dat zijn verkopen van aandelen rond de dividenddatum, waarbij zowel koper als verkoper dividendbelasting terugvraagt. Door deze manier van handelen lopen belastingdiensten geld mis. De transacties vonden vóór 2012 plaats. Tot die tijd was het zogeheten dividendstrippen door een maas in de Duitse wet mogelijk. Dat zou de Duitse overheid zo’n 10 miljard euro hebben gekost. In Nederland werd het fenomeen dividendstrippen eerder aan banden gelegd dan in Duitsland.

Nederland
ABN Amro laat in een reactie weten dat de autoriteiten op zoek waren naar informatie en dat de bank volledig meewerkt aan het onderzoek. Ook voegt de bank eraan toe dat er een verzoek uit Duitsland ligt voor informatie van de bank in Nederland.

Verder benadrukt ABN dat het vanaf 2010 alle activiteiten die risico’s omvatten met betrekking tot dividenstrippen, heeft verkocht en gestaakt. Ook is er vanaf die periode beleid ontwikkeld om elke betrokkenheid uit te sluiten.

https://www.zakelijk-dagb(...)8Zakelijk+Dagblad%29

Nou Kees je bent heel goed bezig geweest :') :|W
pi_190048809
Gelukkig is het niet alleen witwassen en fraude................ :')

Miljoenenboete ABN Amro wegens niet melden voorkennis

ABN Amro is voor ¤2 miljoen beboet wegens het niet tijdig melden van handel met voorkennis. Toezichthouder AFM verwijt de bank bepaalde informatie niet tijdig openbaar gemaakt te hebben.

Het gaat om een artikel van Het Financieele Dagblad uit juli 2016, over het vertrek van toenmalig topman Gerrit Zalm. De bank bleek toen al een heel eind op dreef te zijn met het zoeken naar een opvolger, maar kwam pas veel later met informatie naar buiten.

Beleggers moesten bijna twee maanden wachten op tekst en uitleg. „Deze informatie betrof voorwetenschap, die ABN Amro na het verschijnen van het FD-artikel openbaar had moeten maken”, aldus de financiële waakhond.

Een woordvoerder van ABN Amro laat weten dat de bank kennis heeft genomen van de boete. Het financiële concern bestudeert het besluit van de toezichthouder nog :')

https://www.telegraaf.nl/(...)et-melden-voorkennis

Tering wat een puinhoop daar :( :r
  maandag 20 april 2020 @ 08:17:27 #10
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192708988
In 2015 en 2016 is de top van ABN AMRO meerdere malen aangesproken op witwasproblemen. De top onder leiding van Gerrit Zalm zou niet genoeg hebben gedaan om het op te lossen.

Het bestuur zou herhaaldelijk door de raad van commissarissen gewaarschuwd zijn over compliance-problemen, zoals die bij de controle op witwassen. Die zouden niet voortvarend genoeg worden opgelost. Een aantal toenmalige en huidige commissarissen heeft hier recent over getuigd tegen Justitie in het lopende onderzoek naar mogelijke overtredingen van de witwaswetgeving door ABN AMRO.

strafbare feiten
De interne waarschuwingen en getuigenissen van commissarissen kunnen gevolgen hebben voor het lopende onderzoek naar ABN AMRO door het Openbaar Ministerie en de FIOD. Dit onderzoek onder de naam Guardian is vorig jaar gestart en zal waarschijnlijk op zijn vroegst aan het einde van dit jaar afgerond worden. Dan zal blijken of ABN AMRO en de statutair verantwoordelijke bestuurders strafbare feiten worden verweten.

De aanvaringen over compliance binnen de top blijken uit het dinsdag te verschijnen boek De Staatsbank; ABN Amro klem tussen ambtenaren en bankiers van FD-journalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh. Het boek is gebaseerd op gesprekken met ruim honderd betrokken binnen en buiten de bank en niet-publieke documenten.

https://www.metronieuws.n(...)sproken-op-witwassen

Ah daar is onze nationale emmer stront Gerrit Zalm :r weer
Heeft weer een bak ellende veroorzaakt en weet natuurlijk weer van niks :')
Die lul hoort kaalgeplukt in het gevang :(

[ Bericht 0% gewijzigd door ikweethetookniet op 20-04-2020 08:29:47 ]
  maandag 20 april 2020 @ 08:25:55 #11
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192709090
Gelukkig is hij nog steeds actief :')

Anno 2018 vervulde Gerrit Zalm nog meerdere functies zoals al sinds 2013 die van niet-uitvoerend bestuurder bij Royal Dutch Shell

In dat jaar werd hij ook lid van de raad van bestuur van de kredietbeoordelaar Moody's

In maart 2019 is hij door de aandeelhouders van Danske Bank benoemt als lid van de Raad van Commissarissen.

Onderscheidingen en prijzen :')
Officier in de Orde van Oranje-Nassau (10 december 2002)
Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau (11 april 2007)
Erelid van de VVD (mei 2007)
Eredoctoraat van de Vrije Universiteit Amsterdam ter gelegenheid van de dies natalis (2008)

Tijd om daar maar eens een paar van af te pakken *O*
  maandag 20 april 2020 @ 08:29:30 #12
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192709123
Gefaald bij AbnAmro voor witwassen

dus wordt hij even later........

Gerrit Zalm wordt commissaris bij het door een grote witwasaffaire geplaagde Danske Bank.

De grootste bank van Denemarken wil dat Gerrit Zalm het eigen interne toezichtsorgaan komt versterken. Aandeelhouders stemmen op 18 maart over de aanstelling van de 66-jarige oud-minister van Financiën als lid van de rvc van Danske Bank.

https://www.accountant.nl(...)ris-bij-danske-bank/

Tering :( Dit verzin je niet :') |:(
  maandag 20 april 2020 @ 08:33:09 #13
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192709166
Oud-bestuurder ABN AMRO wordt baas Danske Bank

De Nederlander Chris Vogelzang gaat de geplaagde Danske Bank leiden. De voormalig bestuurder van ABN AMRO wordt de opvolger van Jesper Nielsen die sinds oktober op interim-basis de Deense bank leidde. Vogelzang treedt per 1 juni in dienst bij Danske.

Vogelzang gold lange tijd als de beoogd opvolger van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm bij ABN AMRO. Hij vertrok in 2017 bij ABN, na acht jaar in het bestuur van de bank te hebben gezeten. Zijn aanstelling bij Danske Bank betekent ook een hernieuwde samenwerking met Zalm, die sinds maart dit jaar commissaris is bij Danske Bank. Daar maakt hij als toezichthouder onder meer deel uit van het nominatiecomité.

Witwasschandaal
Volgens de Denen neemt de 56-jarige Nederlander de nodige ervaring met zich mee. Die ervaring zal Vogelzang hard nodig hebben. Danske Bank gaat gebukt onder een groot witwasschandaal. Vorig jaar werd bekend dat Danske Bank van 2007 tot en met 2014 miljarden euro's aan dubieuze geldstromen had verwerkt. Het zou onder meer om crimineel geld uit Rusland zijn gegaan dat via de dochteronderneming in Estland werd witgewassen.
Er lopen nu in meerdere landen strafrechtelijke onderzoeken naar Danske Bank en de boetes voor de kwestie zouden zomaar in de miljarden euro's kunnen lopen. Het financiële concern heeft al laten weten zich helemaal terug te trekken uit de Baltische staten en Rusland in verband met het schandaal.

Dat Vogelzang twee jaar geleden niet de baas werd bij ABN AMRO heeft mogelijk een politiek motief. Toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, namens de Staat grootaandeelhouder van de bank, zag hem naar verluidt niet zitten. Vogelzang zou onder meer te weinig gevoel hebben voor wat er speelt in de maatschappij. Uiteindelijk werd Kees van Dijkhuizen topman van ABN.

https://www.ad.nl/economi(...)anske-bank~aa7c4e81/

En Gerrit hijst nog even de door de minister afgekeurde Vogelzang op een top positite :') wat hem in nederland niet lukte :') |:(
  maandag 20 april 2020 @ 08:37:38 #14
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192709201
Ondertussen is dit stuk stront wel afgekeurd door de AFM :') , maar werkt gewoon door :r

AFM houdt vast aan ontslag van Zalm
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijft erbij dat Gerrit Zalm vanwege zijn DSB-verleden zou moeten worden ontslagen als topman van ABN Amro. Maar de toezichthouder noemt het niet opportuun om die discussie verder te voeren. ‘We leggen ons erbij neer dat De Nederlandsche Bank hierin het laatste woord heeft. Maar dat betekent niet dat we ons oordeel over Zalm hebben herzien’, aldus een woordvoerder van de AFM

https://www.volkskrant.nl(...)g-van-zalm~b12a5542/

En dat alleen maar omdat Gerrit werd gesteund door de eveneens in opspraak geraakte en gefaalde president van DNB Nout Wellink :')

Die is nu naar china gevlucht :') na 4 x verzocht om zelf op te stappen en toen er alsnog is uitgetrapt :P
pi_192709221
:D

Het lijkt wel een slap stick film :D _O_ _O- _O-

Totdat je beseft dat het de echte wereld is waarin zulke (on)mensen die witwassen facciliteren topfunties met hetzelfde risico toegeworpen krijgen..
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
  maandag 20 april 2020 @ 08:42:34 #16
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_192709241
quote:
2s.gif Op maandag 20 april 2020 08:40 schreef Circle.Of.Filth het volgende:
:D

Het lijkt wel een slap stick film :D _O_ _O- _O-

Totdat je beseft dat het de echte wereld is waarin zulke (on)mensen die witwassen facciliteren topfunties met hetzelfde risico toegeworpen krijgen..
Wat?

Je bedoelt dat ze juist ingehuurd worden om witwassen beter te verdoezelen.... uhhh "oplossen".
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
  maandag 20 april 2020 @ 08:44:52 #17
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192709262
Hoeveel erger moet het nog worden voordat...........



pi_192709393
Die lijst met erebaantjes :D
Niet uitvoerend bestuurder, say what? _O- wie bedenkt die onzin
  maandag 20 april 2020 @ 09:03:36 #19
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192709488
quote:
1s.gif Op maandag 20 april 2020 08:56 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
Niet uitvoerend bestuurder, say what? _O- wie bedenkt die onzin
Wel de lusten, niet de lasten en geen verantwoording :r

Echter, er bestaat ruimte voor een niet-uitvoerend bestuurder om in het kader van een aansprakelijkstelling te stellen en te bewijzen dat hem geen ernstig verwijt gemaakt kan worden. Hij kan op die wijze afstand nemen van de interne bestuurdersaansprakelijkheid en zich zodoende disculperen.

https://www.dirkzwager.nl(...)-een-one-tier-board/

Tijd voor Royale Dutch om zijn positie eens te heroverwegen en hem eruit te trappen voordat hij veroordeeld wordt :Y
  maandag 20 april 2020 @ 09:08:55 #20
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192709591
Een aantal toenmalige en huidige commissarissen heeft hier recent over getuigd tegen Justitie in het lopende onderzoek naar mogelijke overtredingen van de witwaswetgeving door ABN Amro.

De interne waarschuwingen en getuigenissen van commissarissen kunnen gevolgen hebben voor het lopende onderzoek naar ABN Amro door het Openbaar Ministerie en de FIOD. Dit onderzoek onder de naam Guardian is vorig jaar gestart en zal waarschijnlijk op zijn vroegst aan het einde van dit jaar afgerond worden. Dan zal blijken of ABN Amro en de statutair verantwoordelijke bestuurders strafbare feiten worden verweten.

https://www.telegraaf.nl/(...)voor-witwasproblemen

Er loopt dus nu al een gerechtelijk vooronderzoek naar Gerrit *O* *O*
En eind van het jaar mag hij ook langskomen voor een verklaring en een tandenborstel en schoenen zonder veters erin _O-
pi_192709655
quote:
6s.gif Op maandag 20 april 2020 09:03 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]

Wel de lusten, niet de lasten en geen verantwoording :r

Echter, er bestaat ruimte voor een niet-uitvoerend bestuurder om in het kader van een aansprakelijkstelling te stellen en te bewijzen dat hem geen ernstig verwijt gemaakt kan worden. Hij kan op die wijze afstand nemen van de interne bestuurdersaansprakelijkheid en zich zodoende disculperen.

https://www.dirkzwager.nl(...)-een-one-tier-board/

Tijd voor Royale Dutch om zijn positie eens te heroverwegen en hem eruit te trappen voordat hij veroordeeld wordt :Y
Je weet hopelijk toch wel dat (ex) politici juist die baantjes toegeschoven krijgen omdat ze in hun politieke rol de bedrijven die ze deze functies aanbieden "geheel integer en nooit corrupt" bevoordeeld hebben?
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
  maandag 20 april 2020 @ 09:16:44 #22
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192709724
ABN Amro geeft geen commentaar. Hangende het onderzoek doen het OM en de Fiod geen inhoudelijke mededelingen. Wel stelt het OM dat bij een onderzoek als dat naar ABN Amro ook wordt gekeken wie verantwoordelijk kan worden gehouden voor eventuele strafbare feiten. 'We kijken dan altijd breed, dus ook naar eventuele (natuurlijke) personen die we een mogelijk strafrechtelijk verwijt kunnen maken.' _O_

https://fd.nl/ondernemen/(...)n-op-witwasproblemen

Nou Gerrit je bent heel goed in beeld als bestuurdér *O* *O*
pi_192709782
@Ikweethetookniet.

Je brult als een kuikentje...ga eerst eens zakelijk denken zoals een antwoord vinden op de vraag waarom alle Nederlandse banken -en andere banken- een vestiging hebben bv in Zwitserland.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  maandag 20 april 2020 @ 09:20:58 #24
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192709809
ABN Amro kreeg in 2008 een tweede kans nadat het door interne twisten in de top zijn zelfstandigheid was kwijtgeraakt. Op het hoogtepunt van de financiële crisis redde de Nederlandse staat de bank van de ondergang. Kosten: 21 miljard euro aan belastinggeld.

Een team onder leiding van Gerrit Zalm bouwde de bank weer op, een niet eerder vertoond kunststuk met een succesvolle beursgang als kroon op het werk. Korte tijd leek de bank zelfs op weg om de miljarden staatsgeld terug te verdienen. Toen verviel het herboren ABN Amro opnieuw in achterdocht, ruzies en zelfgenoegzaamheid. De bank bleek ook lichtzinnig bij het naleven van wetten en regels.

Waarom moest Gerrit Zalm per se weg? Wat was de rol van de staat en van minister Dijsselbloem van Financiën? En wat deden de toezichthouders?

In De Staatsbank reconstrueren onderzoeksjournalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh van Het Financieele Dagblad de verlammende relatie tussen overheid en bank en de onderhuidse spanningen die leidden tot een nieuwe machtsstrijd aan de top. Ruim tien jaar na dato worstelt dit voormalige icoon van het Nederlandse bedrijfsleven nog altijd met zichzelf.

Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh zijn onderzoeksjournalisten van Het Financieele Dagblad. Zij zijn meerdere keren genomineerd voor journalistieke prijzen, onder meer de Citi Journalistic Excellence Award en De Tegel voor publicaties over de gebeurtenissen achter de schermen bij ABN Amro en ING.

https://www.managementboe(...)tsbank-ivo-bokkerink

Boekje kopen doen we hier dus vanaf morgen
  maandag 20 april 2020 @ 09:23:02 #25
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192709835
  maandag 20 april 2020 @ 09:31:29 #26
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192709969
Top ABN Amro negeerde problemen bij aanpak witwassen

Het bestuur van ABN Amro onder leiding van Gerrit Zalm heeft in 2015 en 2016 herhaaldelijk adviezen van de raad van commissarissen in de wind geslagen om de controle op witwassen beter aan te pakken. Dat meldt het FD.

Een aantal toenmalige en huidige commissarissen heeft recentelijk een getuigenverklaring afgelegd in een onderzoek van het OM en de FIOD naar overtredingen van de witwaswetgeving door de bank. In de genoemde jaren is de raad van bestuur diverse malen met klem aangesproken op de aanpak van complianceproblemen. Met name toenmalig compliance-verantwoordelijke Caroline Princen, nu CEO bij energiebedrijf Nuts Groep, zou de problemen niet onder controle hebben gekregen. Commissarissen zouden op haar vervanging hebben aangedrongen om te voorkomen dat ABN Amro in opspraak zou kunnen raken en klanten zouden weglopen. Volgens de getuigen deed de top niets met de waarschuwingen omdat de bestuurders de ernst van de situatie onderschatten.

Controles twee jaar niet op orde

Twee FD-journalisten hebben een boek geschreven over de worsteling van ABN Amro met compliance en de aanpak van witwassen. Daarin wordt beschreven dat de bank de controle op klanten en transacties gedurende twee jaar niet op orde had. Bij witwascontroles was tussen 2015 en 2017 sprake van fikse achterstanden op ICT-gebied. Zo werden fraude- en terrorismelijsten zeker een jaar handmatig bijgehouden, waarvoor structureel werd overgewerkt. Wettelijke voorschriften op compliancegebied werden niet tijdig ingevoerd en de eigen deadline voor het toepassen van de MIFID II-regelgeving voor financiële instrumenten werd ook niet gehaald.

Verbetering na vertrek Zalm

In 2016 erkende het bestuur op aandringen van de raad van commissarissen dat de situatie bij de witwascontrole onhoudbaar was. Daarbij werd Zalm door de commissarissen aangesproken op het niet nakomen van beloftes van verbetering bij de afdeling compliance.

Die verweerde zich onder meer met een verklaring van geen bezwaar die DNB had afgegeven voor de beursgang eind 2015. Het duurde tot 2017 voor de problemen bij de witwascontroles werden opgelost, toen onder leiding van Zalms opvolger Kees van DijkhuizenBegin dit jaar kondigde ABN Amro aan dat nu 2.000 medewerkers worden ingezet om witwassen en fraude op te sporen.

Het OM onderzoekt zeven zaken waarbij ABN Amro mogelijk nalatig is geweest. Eerder werd ING beboet voor slecht anti-witwasbeleid. Het lopende onderzoek duurt waarschijnlijk nog het hele jaar en moet aantonen of ABN Amro en de verantwoordelijke bestuurders strafbare feiten kunnen worden verweten.

https://www.accountancyva(...)ij-aanpak-witwassen/

Zalm is er dus gewoon uitgetrapt omdat de situatie onhoudbaar was en hij alleen maar zat te liegen en te bedriegen :D :r
pi_192710132
quote:
6s.gif Op maandag 20 april 2020 09:31 schreef ikweethetookniet het volgende:
Top ABN Amro negeerde problemen bij aanpak witwassen

Het bestuur van ABN Amro onder leiding van Gerrit Zalm heeft in 2015 en 2016 herhaaldelijk adviezen van de raad van commissarissen in de wind geslagen om de controle op witwassen beter aan te pakken. Dat meldt het FD.

Een aantal toenmalige en huidige commissarissen heeft recentelijk een getuigenverklaring afgelegd in een onderzoek van het OM en de FIOD naar overtredingen van de witwaswetgeving door de bank. In de genoemde jaren is de raad van bestuur diverse malen met klem aangesproken op de aanpak van complianceproblemen. Met name toenmalig compliance-verantwoordelijke Caroline Princen, nu CEO bij energiebedrijf Nuts Groep, zou de problemen niet onder controle hebben gekregen. Commissarissen zouden op haar vervanging hebben aangedrongen om te voorkomen dat ABN Amro in opspraak zou kunnen raken en klanten zouden weglopen. Volgens de getuigen deed de top niets met de waarschuwingen omdat de bestuurders de ernst van de situatie onderschatten.

Controles twee jaar niet op orde

Twee FD-journalisten hebben een boek geschreven over de worsteling van ABN Amro met compliance en de aanpak van witwassen. Daarin wordt beschreven dat de bank de controle op klanten en transacties gedurende twee jaar niet op orde had. Bij witwascontroles was tussen 2015 en 2017 sprake van fikse achterstanden op ICT-gebied. Zo werden fraude- en terrorismelijsten zeker een jaar handmatig bijgehouden, waarvoor structureel werd overgewerkt. Wettelijke voorschriften op compliancegebied werden niet tijdig ingevoerd en de eigen deadline voor het toepassen van de MIFID II-regelgeving voor financiële instrumenten werd ook niet gehaald.

Verbetering na vertrek Zalm

In 2016 erkende het bestuur op aandringen van de raad van commissarissen dat de situatie bij de witwascontrole onhoudbaar was. Daarbij werd Zalm door de commissarissen aangesproken op het niet nakomen van beloftes van verbetering bij de afdeling compliance.

Die verweerde zich onder meer met een verklaring van geen bezwaar die DNB had afgegeven voor de beursgang eind 2015. Het duurde tot 2017 voor de problemen bij de witwascontroles werden opgelost, toen onder leiding van Zalms opvolger Kees van DijkhuizenBegin dit jaar kondigde ABN Amro aan dat nu 2.000 medewerkers worden ingezet om witwassen en fraude op te sporen.

Het OM onderzoekt zeven zaken waarbij ABN Amro mogelijk nalatig is geweest. Eerder werd ING beboet voor slecht anti-witwasbeleid. Het lopende onderzoek duurt waarschijnlijk nog het hele jaar en moet aantonen of ABN Amro en de verantwoordelijke bestuurders strafbare feiten kunnen worden verweten.

https://www.accountancyva(...)ij-aanpak-witwassen/

Zalm is er dus gewoon uitgetrapt omdat de situatie onhoudbaar was en hij alleen maar zat te liegen en te bedriegen :D :r
Ja hij zat te liegen maar hij vertegenwoordigt de werkelijkheid in Nederland. Zalm werd het topje van de ijsberg en nu is iedereen tevreden...omdat 'iedereen' buiten beeld is gebleven.

Tweede vraag van mij aan je: Hoe komt het dat sinds jaren in Nederland het aantal kapsalons is verdubbeld...maar het aantal personeelsleden is het zelfde gebleven?
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_192710528
De zwarte economie in Italië wordt geschat op 25-30%

De zwarte economie in Griekenland wordt geschat op 30-35%

Maar die maffe -daar zit het woord maffia in- EU Brussel boekt ieder jaar miljarden en miljarden daar heen. Van jouw portemonnee ikweethetookniet...
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_192710881
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 09:45 schreef cempexo het volgende:

[..]


Tweede vraag van mij aan je: Hoe komt het dat sinds jaren in Nederland het aantal kapsalons is verdubbeld...maar het aantal personeelsleden is het zelfde gebleven?
datweethijookniet
pi_192710976
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 10:32 schreef ikwordra het volgende:

[..]

datweethijookniet
maar de belastingdienst wel...maar die doet niets...helemaal niets
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_192711033
Lekker tendentieus wel. Er werd niemand aangesproken op 'witwassen', de raad van commissarissen waarschuwde het bestuur dat compliance-issues niet voortvarend genoeg werden opgelost. Dat zie je heel veel en niet alleen in de financiële sector. Er moet, zeker in de financiële sector, worden voldaan aan enorm complexe rapportagebehoeften en dat blijkt IT-technisch toch vaak vrij lastig.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_192711455
Zwart kan ook mooi wezen.

[ Bericht 8% gewijzigd door rareman1 op 20-04-2020 11:07:54 ]
  maandag 20 april 2020 @ 11:06:27 #33
484383 Eendenkooi
homeopathisch onverdund
pi_192711605
De vraag is of witwas-controlle de taak van een bank behoort te zijn. Hebben we daar niet gewoon de financiële recherche voor? We hebben er in Nederland een handje van overheidstaken op het bedrijfsleven af te schuiven (zie ook loonbeslag).

En compliance .... daar veeg ik mijn kont mee af.
  maandag 20 april 2020 @ 12:17:50 #34
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192712814
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 09:45 schreef cempexo het volgende:
Tweede vraag van mij aan je: Hoe komt het dat sinds jaren in Nederland het aantal kapsalons is verdubbeld...maar het aantal personeelsleden is het zelfde gebleven?
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 10:37 schreef cempexo het volgende:
maar de belastingdienst wel...maar die doet niets...helemaal niets
Het gaat om justitie die in actie hoort te komen op basis van de meldingen en ja die verzuipt in de meldingen en kunnen die niet aan.....

Belastingadviseurs: ‘Overheid is te slap tegen witwassen’
Belastingadviseurs vinden dat de opsporingsinstanties veel te weinig doen met verdachte zaken die zij aandragen.

De overheid laat het afweten in de jacht op witwasserij en andere criminele geldstromen. Dat zeggen de brancheorganisaties van belastingadviseurs tegen Trouw. “Publieke opsporingsinstanties hebben de mankracht niet om werk te maken van alle meldingen die wij verplicht moeten doen”, stelt Wim Gohres namens de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en Register Belastingadviseurs (RB). “Het komt nu te veel van één kant.”

Elk jaar wordt ongeveer 16 miljard euro aan fraude- en drugsgeld witgewassen in Nederland. Bedrijven uit de financiële sector kunnen sinds enkele jaren op forse boetes rekenen als ze niet genoeg doen om dat in te dammen. Ze moeten weten wie hun klanten zijn, aan de bel trekken als een van die klanten een ongebruikelijke transactie doet.

Met name grootbank ING ligt bij het werkveld vers in het geheugen. Die schikte anderhalf jaar geleden voor 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie. Met die transactie ontliep de bank strafvervolging voor het onvoldoende doorlichten van haar eigen klanten.

‘Het komt nu van één kant’
Banken, accountants en belastingadviseurs meldden in 2018 zo’n 60.000 mogelijk verdachte transacties bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Veruit de meeste daarvan kwamen van banken, die ook de meeste transacties onder ogen krijgen. De FIU bestempelde vervolgens meer dan 15.000 van die transacties als echt verdacht.

Als dat is gebeurd, moet het Openbaar Ministerie of de fiscale opsporingsdienst Fiod besluiten of ze werk maken van die als verdacht aangemerkte meldingen. Volgens Gohres gebeurt dat zelden, door onderbezetting bij de diensten. “Dat is frustrerend om te zien. Het komt nu te veel van één kant”, zegt hij.

Bankiers tonen die frustratie soms ook. Zo zei Rabobank-topman Wiebe Draijer eind vorig jaar in Het Financieele Dagblad: “Als je ziet dat wij als sector inmiddels zo’n achtduizend mensen in dienst hebben die hier op aan het werk zijn, terwijl er aan de publieke kant maar een fractie van dat aantal hiermee bezig is. Dan klopt iets niet aan het systeem.”

Zowel de Fiod als het OM kan niet zeggen hoe vaak een verdacht verklaarde transactie uiteindelijk leidt tot een concreet opsporingsonderzoek. Wel benadrukken beide instanties dat melden altijd nuttig is. “Alle meldingen komen in een database, waardoor wij steeds beter kunnen inschatten welke geldstromen écht nader onderzoek verdienen”, zegt Mieke van der Molen van het Functioneel Pakket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat onder meer is belast met de bestrijding van witwasserij.

Schaamteloos beklag
Transparency International Nederland, een lobbyorganisatie die integriteitsschendingen als witwassen onderzoekt, herkent het beeld wel dat publieke instanties weinig met meldingen doen. Maar voorzitter Paul Vlaanderen vindt het evengoed ‘schaamteloos’ dat financiële instellingen als banken en belastingadviseurs zich hierover beklagen.

“Zij hebben zelf jarenlang niet goed op hun eigen klanten gelet. Dus deden ze tot voor kort ook weinig meldingen van mogelijk verdachte transacties. Logisch dat de FIU en Fiod dan weinig mensen aanstellen om die meldingen te verwerken of te onderzoeken.”

Pas na de megaboete voor ING zijn banken en andere instellingen in actie gekomen, en stroomden de meldingen binnen. “Niet chic om dan gelijk te roepen dat er weinig met die meldingen gebeurt”, vindt Vlaanderen.

Overigens vindt het kabinet zelf dat het witwassen wel degelijk de oorlog heeft verklaard. Daar hebben de ministeries van justitie en financiën ook extra middelen voor vrijgemaakt. Gohres is niet onder de indruk. De tien miljoen euro die de overheid hier sinds 2018 extra voor uittrekt, noemt hij ‘een schijntje’ vergeleken bij wat het bedrijfsleven betaalt. “Daarnaast is er een investering van 100 miljoen beloofd, dat is al wat serieuzer. Maar die is eenmalig, en het is bovendien onduidelijk waar dat geld heen gaat.”

https://www.trouw.nl/econ(...)-witwassen~b0f40eff/

Aan de voorkant werken ze keihard mede op bevel van Klaas Knot en vervolgens kunnen ze de hoeveelheid meldingen niet aan bij justitie :') |:(
pi_192712865
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 11:06 schreef Eendenkooi het volgende:
De vraag is of witwas-controlle de taak van een bank behoort te zijn. Hebben we daar niet gewoon de financiële recherche voor? We hebben er in Nederland een handje van overheidstaken op het bedrijfsleven af te schuiven (zie ook loonbeslag).

En compliance .... daar veeg ik mijn kont mee af.
Als je dat doet met de compliance van de ABN dan heb je kennelijk stront aan je handen.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_192714336
Ik wist wel dat Zalm een Omo was.
pi_192715017
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 11:06 schreef Eendenkooi het volgende:
De vraag is of witwas-controlle de taak van een bank behoort te zijn. Hebben we daar niet gewoon de financiële recherche voor?
Als jij je geld uitleent aan een crimineel waarvan je weet of hoort te weten dat hij daarmee een pistool gaat kopen en morgen pleegt hij daarmee een overval, ben jij waarschijnlijk ook strafbaar. Waarom zou dat voor een bank anders zijn?
pi_192715031
Gerrit zalm horen ze publiek op te knopen.
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
  maandag 20 april 2020 @ 14:49:08 #39
484383 Eendenkooi
homeopathisch onverdund
pi_192715472
quote:
1s.gif Op maandag 20 april 2020 14:23 schreef ikwordra het volgende:

[..]

Als jij je geld uitleent aan een crimineel waarvan je weet of hoort te weten dat hij daarmee een pistool gaat kopen en morgen pleegt hij daarmee een overval, ben jij waarschijnlijk ook strafbaar. Waarom zou dat voor een bank anders zijn?
Dan weet je het dus al. Hier gaat het er om dat ze dat nog niet weten en eerst zelf moeten controleren, en dat vind ik onzin.
pi_192715701
Leuke advertorial wel, frontpage op het FD een dag voor publicatie van je boek. Al heeft het er alle schijn van dat Zalm gewoon gefaald heeft in de uitoefening van zijn functie. Gouden business voor ons bedrijf, dus dat is dan mooi meegenomen.
Government is not the solution to our problem, government is the problem.
Far across the moonbeam I know that's who you are
pi_192715726
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 14:49 schreef Eendenkooi het volgende:

[..]

Dan weet je het dus al. Hier gaat het er om dat ze dat nog niet weten en eerst zelf moeten controleren, en dat vind ik onzin.
Het gaat wel wat verder dan exact weten wat er gaat gebeuren natuurlijk. Als jij een nieuwe iPhone op marktplaats koopt voor 50 euro, dan behoor je ook wel redelijkerwijs te kunnen vermoeden dat je hier aan het helen bent en kom je er ook niet mee weg.

Voor banken gelden logischerwijs heel wat meer wetten en regels. Die hebben een hele andere rol in ons systeem. Die kunnen geld lenen bij de centrale bank, chartaal geld scheppen en ga zo maar door. Daar mag je wel iets meer van verwachten dan een individu.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_192715903
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 10:40 schreef Monolith het volgende:
Lekker tendentieus wel. Er werd niemand aangesproken op 'witwassen', de raad van commissarissen waarschuwde het bestuur dat compliance-issues niet voortvarend genoeg werden opgelost. Dat zie je heel veel en niet alleen in de financiële sector. Er moet, zeker in de financiële sector, worden voldaan aan enorm complexe rapportagebehoeften en dat blijkt IT-technisch toch vaak vrij lastig.
Ik denk dat achter de schermen er een politiek spelletje is gespeeld, oftewel links zag een kans om Zalm en vrienden een oor aan te naaien. Ik denk dat je het zo eenvoudig moet bezien. Nederland staat strak van de malversaties...maar je weet niet wat je niet mag weten.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  maandag 20 april 2020 @ 15:22:14 #43
484383 Eendenkooi
homeopathisch onverdund
pi_192716006
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 15:04 schreef Monolith het volgende:

[..]

Het gaat wel wat verder dan exact weten wat er gaat gebeuren natuurlijk. Als jij een nieuwe iPhone op marktplaats koopt voor 50 euro, dan behoor je ook wel redelijkerwijs te kunnen vermoeden dat je hier aan het helen bent en kom je er ook niet mee weg.

Voor banken gelden logischerwijs heel wat meer wetten en regels. Die hebben een hele andere rol in ons systeem. Die kunnen geld lenen bij de centrale bank, chartaal geld scheppen en ga zo maar door. Daar mag je wel iets meer van verwachten dan een individu.
Heb je op zich wel een punt maar de vraag is hoe ver een bank hier in moet gaan. Ik denk dat we te ver zijn doorgeschoten.
pi_192716209
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 15:16 schreef cempexo het volgende:

[..]

Ik denk dat achter de schermen er een politiek spelletje is gespeeld, oftewel links zag een kans om Zalm en vrienden een oor aan te naaien. Ik denk dat je het zo eenvoudig moet bezien. Nederland staat strak van de malversaties...maar je weet niet wat je niet mag weten.

Ik denk dan weer dat jij het denken beter aan anderen kunt overlaten.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_192719128
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 14:49 schreef Eendenkooi het volgende:

[..]

Dan weet je het dus al. Hier gaat het er om dat ze dat nog niet weten en eerst zelf moeten controleren, en dat vind ik onzin.
'Of hoort te weten', en daarvoor moet je weten welke transacties je faciliteert.
  dinsdag 21 april 2020 @ 09:32:12 #46
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192728258
Zalm kreeg als topman ABN Amro twee keer reprimande

Gerrit Zalm is als bestuursvoorzitter van ABN Amro twee keer berispt door zijn raad van commissarissen. :') Met de tik op de vingers willen de toezichthouders het in hun ogen eigenzinnige gedrag van de topman corrigeren. Een dergelijke aanpak is vrij uitzonderlijk, zeggen governance-experts.

De eerste berisping dateert uit het voorjaar van 2015 op een moment dat bij commissarissen de twijfel groeit of Zalm nog wel de juiste man was voor ABN Amro :') . De bank bereidde zich voor op een beursgang die in november van dat jaar plaatsvond. De tweede volgde in het voorjaar van 2017.

Lees verder op:
https://fd.nl/ondernemen/(...)twee-keer-reprimande

Nou Gerrit :r Je bent echt weer lekker bezig geweest :')
Een commerciele bank gepolitiseerd :|W en de rvc geschoffeerd die je vervolgens een media contact verbod opleggen

Wat een misbaksel is dat zeg :r
  dinsdag 21 april 2020 @ 09:40:32 #47
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192728383
Top ABN Amro negeerde problemen bij aanpak witwassen

Het bestuur van ABN Amro onder leiding van Gerrit Zalm heeft in 2015 en 2016 herhaaldelijk adviezen van de raad van commissarissen in de wind geslagen om de controle op witwassen beter aan te pakken. Dat meldt het FD.

Een aantal toenmalige en huidige commissarissen heeft recentelijk een getuigenverklaring afgelegd in een onderzoek van het OM en de FIOD naar overtredingen van de witwaswetgeving door de bank. In de genoemde jaren is de raad van bestuur diverse malen met klem aangesproken op de aanpak van complianceproblemen.

Met name toenmalig compliance-verantwoordelijke Caroline Princen, nu CEO bij energiebedrijf Nuts Groep, zou de problemen niet onder controle hebben gekregen. Commissarissen zouden op haar vervanging hebben aangedrongen om te voorkomen dat ABN Amro in opspraak zou kunnen raken en klanten zouden weglopen. Volgens de getuigen deed de top niets met de waarschuwingen omdat de bestuurders de ernst van de situatie onderschatten.

Controles twee jaar niet op orde
Twee FD-journalisten hebben een boek geschreven over de worsteling van ABN Amro met compliance en de aanpak van witwassen. Daarin wordt beschreven dat de bank de controle op klanten en transacties gedurende twee jaar niet op orde had. Bij witwascontroles was tussen 2015 en 2017 sprake van fikse achterstanden op ICT-gebied. Zo werden fraude- en terrorismelijsten zeker een jaar handmatig bijgehouden, waarvoor structureel werd overgewerkt.
quote:
Wettelijke voorschriften op compliancegebied werden niet tijdig ingevoerd en de eigen deadline voor het toepassen van de MIFID II-regelgeving voor financiële instrumenten werd ook niet gehaald.
Verbetering na vertrek Zalm
In 2016 erkende het bestuur op aandringen van de raad van commissarissen dat de situatie bij de witwascontrole onhoudbaar was. :') Daarbij werd Zalm door de commissarissen aangesproken op het niet nakomen van beloftes van verbetering bij de afdeling compliance. Die verweerde zich onder meer met een verklaring van geen bezwaar die DNB had afgegeven voor de beursgang eind 2015. Het duurde tot 2017 voor de problemen bij de witwascontroles werden opgelost, toen onder leiding van Zalms opvolger Kees van Dijkhuizen. Begin dit jaar kondigde ABN Amro aan dat nu 2.000 medewerkers worden ingezet om witwassen en fraude op te sporen.

Het OM onderzoekt zeven zaken waarbij ABN Amro mogelijk nalatig is geweest

https://www.accountancyva(...)ij-aanpak-witwassen/

De boel de boel laten totdat de situatie onhoudbaar was :|W
[ ] Geschikt
[X] Ongeschikt
  dinsdag 21 april 2020 @ 09:49:40 #48
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192728532
Nieuw boek over ABN Amro is waardige opvolger van De Prooi

Vandaag, een dag voor het officiële afscheid van Kees van Dijkhuizen als topman van ABN Amro, verschijnt het boek De Staatsbank. Het biedt een fascinerende inkijk in het moeizame reilen en zeilen bij ABN Amro sinds de nationalisatie in 2008.

Voor De Staatsbank voerden FD-journalisten Pieter Couwenbergh en Ivo Bökkerink ruim honderd gesprekken met betrokkenen. Het meeste nieuws dat daaruit voortkwam, verscheen de afgelopen jaren uiteraard al in hun eigen krant.

Machtsstrijd :')
Hoogtepunt, of vanuit het perspectief van ABN Amro een dieptepunt, was de aanhoudende machtsstrijd tussen president-commissaris Olga Zoutendijk en het bestuur van de bank, dat in haar ogen zat te slapen.

Het gesteggel leidde in 2017 tot het voortijdige vertrek van topman Gerrit Zalm, een crisis bij de zoektocht naar een opvolger, en in 2018 tot het gedwongen afscheid van Zoutendijk. En uiteindelijk tot onderzoeken door gealarmeerde toezichthouders DNB, ECB en de AFM naar de ruziecultuur bij de bank. :D

Smakelijke details
Die ontwikkelingen zijn dus eerder opgetekend in het FD, maar in boekvorm krijgen Couwenbergh en Bökkerink het verhaal nog beter op papier. De volle context en meer smakelijke details maken inzichtelijk dat het leiden van een bank mensenwerk is, en dat mensen feilbaar zijn.

Ook levert het boek nieuwe inzichten op, zoals de constatering dat commissarissen de bestuurders al in 2015 en 2016 waarschuwden voor de problemen met de naleving van de anti-witwasregels. Pikant, want sinds afgelopen zomer onderzoekt het Openbaar Ministerie of de bank daarbij steken liet vallen.

Uit een eerdere affaire bij ING bleek dat het OM moeilijk kan hardmaken dat betrokken bestuurders bewust misstanden in stand hielden. Het in de wind slaan van waarschuwingen kan daarop wijzen, en zou voor Zalm en zijn team dus mogelijk consequenties kunnen hebben :D

https://www.rtlz.nl/beurs(...)ge-opvolger-de-prooi

ECB DNB en AFM doen onderzoek bij je bank vanwege ruzie cultuur :D
Dan heb je het wel voor elkaar als CEO :') _O- _O-
  dinsdag 21 april 2020 @ 10:36:33 #49
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192729166
quote:
12s.gif Op maandag 20 april 2020 15:02 schreef nostra het volgende:
Leuke advertorial wel, frontpage op het FD een dag voor publicatie van je boek. Al heeft het er alle schijn van dat Zalm gewoon gefaald heeft in de uitoefening van zijn functie. Gouden business voor ons bedrijf, dus dat is dan mooi meegenomen.
Nog leuker is dat er morgen een ava is _O- _O-
Mag Kees op zijn laatste werkdag nog even uitleg geven _O- _O-

https://www.abnamro.com/n(...)ls-ceo-abn-amro.html

Wat een timing _O_
En Gerrit 7 kleuren stront schijten in Denemarken :+
  dinsdag 21 april 2020 @ 13:47:02 #50
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192732587
ABN Amro - met Ivo Bökkerink, FD

https://www.bnr.nl/podcas(...)s-met-witwascontrole

Podcast van 10 minuten met een van de schrijvers :D

https://www.bnr.nl/player/audio/10152108/10408267
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')