abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_189126168
Het Openbaar Ministerie doet een strafrechtelijk onderzoek bij ABN Amro om witwassen en de financiering van terrorisme. :D De bank doet geen mededelingen waar de zaak precies over gaat. Wel zegt ABN Amro volledig mee te werken aan het onderzoek.

Het OM verdenkt de bank ervan gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd te hebben gemeld. Ook zouden cliŽnten niet voldoende onderzocht zijn en heeft de bank niet op tijd afscheid genomen van klanten.

Een woordvoerder zegt dat de bank gisteren is ingelicht over het onderzoek. Over de duur en de reikwijdte ervan is nog niks bekend.

Beleggers zijn ongerust over de gevolgen voor de bank. Het aandeel ABN Amro opent op de beurs meer dan 9 procent lager.


Dat verotte hypocriete koppie van een falende ex ambtenaar *O* *O* *O*

Doorlichten
Het onderzoek is gestart na een melding van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Die gaf ABN Amro vorige maand de opdracht om alle 5 miljoen particuliere klanten opnieuw door te lichten. Doordat de bank de klantendossiers niet op orde heeft, kan het risico dat een rekeninghouder betrokken is bij criminele activiteiten niet goed worden ingeschat.

Er werd toen ook al rekening gehouden met juridische sancties, zoals een waarschuwing of een boete.

ING schikte vorig jaar voor 775 miljoen euro vanwege tekortkomingen bij het controleren van dubieuze klanten en verdachte geldstromen. Dat was een recordbedrag. De Rabobank kreeg voor dergelijke tekortkomingen een boete van 1 miljoen euro.

https://nos.nl/artikel/23(...)nwege-witwassen.html

Vergeten we ook niet om onze nationale opper rat Gerrit Zalm :r als ex directeur in het onderzoek mee te nemen, zeker gelet op zijn DSB periode ;)
pi_189126182
lol vijf miljoen klanten doorlichten, ik zou er ook geen zin in hebben _O-
Op donderdag 15 april 2021 11:47 schreef ChevyCaprice het volgende:
Pedofilie en homoseksualiteit, daar bestaat natuurlijk ook een link tussen, maar dat hoor je nooit om homoseksuelen te beschermen.
pi_189136994
Ex-bestuurder ABN: ik weet niks van witwaszaak :')

Kopenhagen - Oud-bestuurder en voormalig 'kroonprins' van ABN AMRO Chris Vogelzang zegt niets te weten over de verdenkingen rond de Nederlandse grootbank. Vogelzang is momenteel topman van Danske Bank, die gebukt gaat onder de nasleep van een groot witwasschandaal _O-

"Ik heb geen kennis van zaken over wat er zich afspeelt bij ABN AMRO. Ik wil ook geen commentaar geven over een bank waarbij ik al drie jaar niet meer werk", was de reactie van de Danske-bestuurder op het nieuws rond ABN. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of ABN zich aan de regels heeft gehouden bij het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme.

Vogelzang is bij Danske Bank aangenomen om onder meer de reputatie van de kredietverlener te herstellen. Zijn ervaring bij ABN AMRO is toen als een belangrijke positieve factor genoemd :') _O- Er lopen momenteel meerdere onderzoeken naar de betrokkenheid van de Deense bank bij witwassen. De financiŽle instelling gaf toe gefaald te hebben in het opsporen van miljarden dollars aan verdachte transacties in zijn Estse tak. Deze week werd de voormalige directeur van dat onderdeel, Aivar Rehe, dood gevonden.

Sinds zijn aantreden bij Danske Bank afgelopen zomer richtte Vogelzang zich op het voorkomen van witwassen. Zo kondigde de Deense bank onlangs zijn wirwar van duizenden functies en titels onder de loep te nemen om beter inzicht te krijgen in wie wat doet bij de bank. Ook worden de afdelingen die werken aan het voorkomen van witwaspraktijken versterkt.

https://www.telegraaf.nl/(...)-niks-van-witwaszaak

Lekker bezig daar :')
En dan trek je je oude baas die jou wilde als vervanger onze nationale opperrat Gerrit Zalm :r aan als commissaris die hier door de AFM is afgekeurd :') |:(
Wat een beerput :o
pi_189230356
Witwasboete ABN Amro mogelijk 450 miljoen’

ABN Amro kan een boete van mogelijk 450 miljoen euro krijgen na het onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) naar de bank heeft geopend.
Dat schatten analisten van zakenbank Jefferies in een nieuw rapport over de Nederlandse bank.

ABN Amro maakte een week geleden bekend onderwerp te zijn van een onderzoek van het OM naar mogelijke overtredingen van de wetgeving die witwassen en financiering van terrorisme moet voorkomen. De bank wordt onder meer verweten klanten niet voldoende te hebben doorgelicht.

Eerder raamden marktvorsers van het Belgische KBC Securities dat een geldstraf voor ABN Amro tussen de 150 miljoen en 200 miljoen euro zou liggen, als justitie althans serieuze misstanden aantoont. Analisten gingen er voor die schatting van uit dat de witwaszaak even ernstig zou zijn als die bij ING. Die bank kreeg vorig jaar een boete van 775 miljoen euro wegens grote nalatigheid bij het bestrijden van witwassen, maar is veel groter dan ABN Amro.

ABN Amro zelf kan nog niets zeggen over eventuele boetes of de hoogte daarvan. Het onderzoek van het OM moet nog grotendeels beginnen, licht een woordvoerder toe.

https://www.limburger.nl/(...)mogelijk-450-miljoen

Dat gaan we verhalen op de ex bestuurders en bestuurders, zoals Gerrit Zalm en Kees Dijkhuizen :?
Of voelen zij zich niet verantwoordelijk :') :r
pi_189231647
Minister wist eerder van onderzoek ABN AMRO

Minister Wopke Hoekstra (FinanciŽn) wist al dat er een onderzoek liep naar witwassen bij ABN AMRO, voordat de bank dat zelf naar buiten bracht. Hij meldt dit aan de Tweede Kamer na vragen van regeringspartij VVD over zijn betrokkenheid.

De bewindsman werd vorige week maandag door ambtenaren geÔnformeerd dat het Openbaar Ministerie een onderzoek was gestart naar ABN AMRO. Nadat de bank dit drie dagen later zelf meldde, heeft hij die donderdag nog de voorzitters van het bestuur en de raad van commissarissen van ABN AMRO in een gesprek om toelichting gevraagd.

De overheid is grootaandeelhouder bij de bank met 56,3 procent. Hoekstra zegt "als certificaathouder" op afstand te staan van ABN AMRO :') Het bestuur van ABN AMRO werkt onder toezicht van de raad van commissarissen. De aandeelhouder is niet betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering van de vennootschap, aldus de bewindsman.

https://www.telegraaf.nl/(...)n-onderzoek-abn-amro

Die heeft dus vuile handjes ;) en Kees Dijkhuizen de tijd gegeven om drie dagen lang notulen en ander bewijsmateriaal door de schredder te halen :r

Ondertussen weet een oud bestuurder Vogelzang :') er ook niets meer van en is nu directeur van de Danske Bank die verdacht wordt van witwassen :') :|W
Gerrit Zalm :r ook oud abnamro baas weet van niks :') :|W en is nu comissaris bij danske banske bank omdat hij wel weet hoe je dat moet oplossen :') _O-
pi_190048477
ABN Amro liet na 5 miljoen klanten apart te screenen :') :|W

Witwassen Het OM verdenkt ABN Amro van „geen of onvoldoende” onderzoek naar cliŽnten. Verdachte transacties bleven daardoor buiten beeld.

ABN Amro heeft vanaf het samengaan met Fortis in 2010 nagelaten om al haar ruim 5 miljoen particuliere klanten individueel te screenen. In plaats daarvan werden de klanten zonder enig onderzoek als betrouwbaar bestempeld. Ze werden ingedeeld in de laagste risicocategorie. Dat is nog altijd het geval. :') _O-

De nalatigheid maakt onderdeel uit van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de bank, blijkt uit onderzoek van NRC. Een lage indeling vergroot de kans dat klanten die zich schuldig maken aan financiŽle criminaliteit niet of te laat door de bank worden opgemerkt.

De verdenking is dat ABN Amro „gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd heeft gemeld”. De bank zou bovendien „geen of onvoldoende cliŽntenonderzoek hebben gedaan en niet (tijdig) afscheid hebben genomen van klanten”, laat het OM desgevraagd weten.

Criminele organisatie
Justitie onderzoekt in totaal zeven zaken waarbij de bank onvoldoende zou hebben opgetreden. De volgens bronnen meest explosieve zaak betreft twee Nederlandse klanten van ABN Amro, inmiddels verdachten in een afzonderlijke strafzaak. Eťn van hen deed rechtstreeks zaken met het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht. Het OM laat weten dat de verdenking in deze zaak „deelname aan een criminele organisatie” en het faciliteren van „corruptie en valsheid in geschrift” is. ABN Amro heeft lang niet gezien dat geld van Odebrecht over haar rekeningen liep.

Ook het Nederlandse trustkantoor Pan-Invest en advocatenkantoor Greenberg Traurig zijn door de financiŽle opsporingsdienst FIOD bezocht. De oprichter en een directeur van Pan-Invest zijn gehoord. Naar eigen zeggen worden beide instellingen, noch de oprichter, noch de directeur van Pan-Invest verdacht.

Odebrecht is al jaren de spil in een van de grootste internationale corruptieschandalen. Het kocht voor circa een miljard euro politici om in Zuid-Amerikaanse landen. Diverse (ex-)presidenten op het continent worden verdacht en sommigen zijn veroordeeld.

Servers
Banken hebben een wettelijke plicht om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Ze moeten weten met wie hun cliŽnten zaken doen en ongebruikelijke betalingen melden. Niet nakomen van die plicht leidde vorig jaar tot een megaschikking van ING met justitie, voor 775 miljoen euro. ING had volgens het OM onvoldoende onderzoek gedaan naar klanten en „welke risico’s met deze cliŽnten gepaard gingen”. De bank had bovendien het computersysteem dat witwassignalen detecteert, bewust ‘afgetopt’ op een maximum aantal signalen. Dat de bank strafrechtelijk niet werd vervolgd, leidde tot maatschappelijke verontwaardiging.

ABN Amro meldde op 7 augustus van dit jaar dat toezichthouder DNB had bepaald „dat we al onze particuliere klanten in Nederland moeten doorlichten”. De bank trok er 114 miljoen euro voor uit. Dat dit moest omdat al die risicoprofielen bewust al negen jaar standaard laag ingesteld bleken, maakte de bank niet bekend. :') :r

Op de vraag van NRC of ABN Amro dit mocht doen, antwoordt toezichthouder DNB dat banken in het algemeen „dienen te voorkomen dat cliŽnten die gezien hun karakteristieken een verhoogd risico op witwassen of terrorismefinanciering hebben in een te lage risicocategorie worden geplaatst”.

Op 26 september van dit jaar maakte ABN Amro zelf bekend dat de bank onderwerp is van strafrechtelijk onderzoek. De beurswaarde slonk die dag met twee miljard euro, een daling van 12 procent.

Diezelfde dag hebben enkele tientallen rechercheurs van de FIOD de bank bezocht en documenten en servers meegenomen. Meerdere hoge functionarissen van de bank hebben een uitnodiging gekregen om gehoord te worden. Ook zijn mailboxen van enkelen van hen in beslag genomen.

ABN Amro werd in 2007 gered door de Nederlandse staat. De overheid bezit nog steeds 56 procent van de aandelen. De bank zegt inhoudelijk niet te kunnen reageren.

Banken spelen een cruciale rol in de strijd tegen witwassen, terrorismefinanciering en andere criminaliteit. Zij zijn de „poortwachters” van het financiŽle stelsel.

Ze moeten volgens de wet (Wwft) ongebruikelijke transacties melden, weten wie hun klanten zijn en hun gedrag voldoende controleren. Het is strafbaar als banken dit nalaten.

https://www.nrc.nl/nieuws(...)te-screenen-a3981113

Kees Dijkhuizen :') lekker gewerkt pik :|W
pi_190048525
Die verdachte miljoenen deden bij ABN Amro geen lampje branden :') :|W

Witwassen ABN Amro zag jarenlang niet dat kapitale bedragen van de corrupte Braziliaanse bouwgigant Odebrecht door de bank vloeiden. Detectiesystemen schieten tekort. Ook bij andere banken.

Wat is het nieuws?
ABN Amro heeft vanaf het samengaan met Fortis in 2010 nagelaten om alle ruim 5 miljoen particuliere klanten individueel te screenen. De bank deelde hen allen in de laagste risicocategorie in. Dat is nog altijd het geval.
De nalatigheid maakt deel uit van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar ABN Amro, blijkt uit onderzoek van NRC.
Het OM onderzoekt zeven concrete zaken bij de bank. Een betreft twee Nederlandse verdachten die betrokken zijn bij de corrupte Braziliaanse bouwer Odebrecht. Ze waren klant bij ABN Amro.
Lees ook het volledige nieuwsbericht: ABN Amro liet na 5 miljoen klanten apart te screenen
Een team van juristen, financieel experts en risicomanagers buigt zich op het hoofdkantoor van ABN Amro op de Amsterdamse Zuidas over een dossier waar de bank liever ver van was gebleven. De deskundigen proberen te doorgronden wat een stel Braziliaanse zakenmensen voor ogen had en met wie die zaken deden.

Ze volgen de geldstromen, gaan hun gangen na.

De Brazilianen spelen een centrale rol in een van de grootste corruptieschandalen wereldwijd. Sinds begin dit jaar weet de bank dat het verdachte geld jarenlang ook door Nederland stroomde.

Of specifieker: door ABN Amro.
De bank kwam er niet zelf achter. Het is ťťn van zeven zaken die het Openbaar Ministerie (OM) haar kwalijk neemt.

Het OM stelde in de zomer van 2019 een strafrechtelijk onderzoek in naar ABN Amro, omdat de bank al vanaf 2010 te weinig zou doen om witwassen door klanten tegen te gaan. De bank is dat wettelijk verplicht: ze moet zo goed mogelijk onderzoeken of klanten betrouwbaar zijn en ze moet ongebruikelijke transacties bij de autoriteiten melden.

De megaschikking van 775 miljoen euro tussen ING en justitie, vorig jaar, liet zien dat banken die regels bloedserieus moeten nemen.

Dit najaar kreeg ABN Amro de verdenkingen van het OM tegen haar voor het eerst onder ogen. Die Braziliaanse kwestie baarde de bank direct de meeste zorgen: Odebrecht.

Tot een paar jaar geleden was Odebrecht een van de grootste bouwbedrijven van Zuid-Amerika. Het legt dammen aan, vliegvelden, wegen en metrolijnen.

Het concern bleek een speciale smeergeldafdeling te hebben die naar schatting van de Amerikaanse justitie omgerekend circa een miljard euro aan steekpenningen betaalde. De omkoping vond plaats in de hoogste echelons: presidenten, vooraanstaande politici, bestuurders van overheidsbedrijven in meerdere Zuid-Amerikaanse landen.

Honderden personen werden beboet of veroordeeld in een strafonderzoek van ongekende omvang. De eerste arrestaties waren in maart 2014. De topman van Odebrecht werd in juli 2015 opgepakt, eind 2016 bekende hij. Zijn bedrijf schikte voor miljarden. Internationale media waren er vol van. Er verschenen boeken en documentaires over het corruptieschandaal en er werd zelfs een gevierde Netflixserie over gemaakt, O Mecanismo. In Nederland is die sinds maart 2018 te zien.

Toch duurde het sindsdien nog bijna een jaar voordat ABN Amro besefte dat Odebrecht ook haar probleem is. Hoe kan het dat ABN Amro zo lang niet wist dat het geld van Odebrecht door de bank stroomt? Had ze dat moeten en kunnen zien? En hoe zit het bij andere banken? Daarover gaat dit artikel. Het is gebaseerd op documenten en gesprekken met mensen die zicht hebben op wat bij de banken speelt.

Ongebruikelijke transacties
ABN Amro ziet niet helemŠŠl niets :') :|W . De bank maakt in 2015, 2016 en 2017 melding van ongebruikelijke transacties door bedrijven van een Nederlandse klant die zaken doet met Odebrecht: Henk van W. Hij is mede-eigenaar van trustkantoor Pan-Invest en bestuurder van tientallen bedrijven. Ook zijn broer Paul van W. is bij enkele van die bedrijven betrokken. De bank doet de meldingen bij de daartoe aangewezen overheidsdienst, de Financial Intelligence Unit (FIU). Twee keer noemen de bankiers in een melding zelfs tegelijkertijd de naam van de klant ťn Odebrecht.

Het is gebruikelijk dat de FIU aan een bank laat weten als de dienst haar melding niet alleen ongebruikelijk, maar zelfs verdacht vindt. Dat gebeurt nu niet. Over deze specifieke meldingen hoort ABN Amro niets meer.

Dan doet de financiŽle opsporingsdienst FIOD in augustus 2018 een officieel informatieverzoek bij ABN over bedrijven waarbij de Van W.’s betrokken zijn. Het is een eerste signaal van buiten dat er iets aan de hand is. Toch kijkt de bank er niet van op.

ABN Amro krijgt elke maand bijna 900 van dit soort ‘uitleveringsverzoeken’, van FIOD, politie, inspecties of de voedsel- en warenautoriteit. De diensten geven de naam van een klant en vragen dan om diens banktransacties in een bepaalde periode. Voor dit soort verzoeken heeft de bank een speciale afdeling. Daar werken ongeveer tien mensen. Niemand raakt gealarmeerd.

Een half jaar later, op 26 februari van dit jaar, valt de FIOD binnen bij Henk van W. Hij wordt aangehouden. Zijn jongere broer wordt ook verdacht. De verdenkingen zijn ernstig.

De opsporingsdienst schrijft in een persbericht dat „Nederlandse vennootschappen op grote schaal het betalen van steekpenningen hebben gefaciliteerd. De steekpenningen werden betaald door het Braziliaanse conglomeraat Odebrecht SA en waren vermoedelijk uiteindelijk bestemd voor buitenlandse ambtenaren en politieke partijen. Het gaat om minimaal 100 miljoen euro die op deze manier door het Nederlandse financiŽle stelsel is gestroomd”. Nog diezelfde dag brengt de FIOD ook een bezoek aan Pan-Invest.

Ook doet de dienst een doorzoeking bij het Amerikaanse advocatenkantoor Greenberg Traurig. De advocaten zitten in een klassiek gebouw op het Leidseplein in het centrum van Amsterdam – een verdieping onder een kantoor van ABN Amro.

Het persbericht heeft de bank wakker geschud. Een 48-jarige man. Omgeving Leiden. Betrokkenen uit de trustwereld. Ze puzzelen en komen uit bij Henk van W. Bankmedewerkers duiken in zijn activiteiten. Nu zien ze meer en doen opnieuw meldingen van ongebruikelijke transacties, dus ook van betalingen die al langer geleden plaatsvonden.

In maart volgt een tweede verzoek om informatie van de FIOD aan ABN Amro. Een tweede verzoek van justitie, om meer informatie, over dezelfde bedrijven. En dat maanden na het eerste verzoek. De bank vermoedt een langdurig strafrechtelijk onderzoek.

Alarmbellen
ABN Amro heeft allerlei mechanismen die witwassen moeten tegengaan. In theorie zijn die sluitend.

Er zijn accountmanagers die weten wie hun klanten zijn en waarmee die hun geld verdienen. Ze maken een risicoprofiel van nieuwe klanten. Hoe hoger het risico, hoe intensiever de controle de jaren erna zal zijn. De bank let beter op een Rus in het vastgoed, dan op – zeg – een verpleegkundige uit Zutphen.

Er is een systeem dat wereldwijd honderden internationale media scant op mogelijke misstanden die de bank kunnen raken.

Er is een systeem dat alle transacties van klanten in de gaten houdt, ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Dat geeft ‘alerts’ af bij opvallende zaken. Analisten bekijken die. Als ze het niet vertrouwen, zoeken ze uit wat er aan de hand is.

Dat is de theorie. De praktijk is Odebrecht. :D
Odebrecht pompt jarenlang geld de wereld rond. Het verstrekt fictieve adviesopdrachten aan bedrijven buiten BraziliŽ om een geheime kas te creŽren met daarin geld waarmee mensen worden omgekocht.

Datzelfde Odebrecht maakt miljoenen over naar bedrijven van Van W. in Nederland. Die sluizen de miljoenen direct door naar andere bedrijven, in belastingparadijzen. De bedrijven aan het eind van de keten staan weer onder controle van Odebrecht, stelt de Braziliaanse justitie. Zo wordt het geld verneveld voor de buitenwereld.

De advocaat van de gebroeders Van W. laat weten dat zijn cliŽnten menen dat „te goeder trouw zaken is gedaan met Odebrecht”.

Er zijn meer signalen die de aandacht van ABN Amro hadden kunnen trekken. Van W. richt tig bedrijven op, verandert hun namen en heft ze weer op. De Nederlandse bestuurders van die bedrijven zijn vaak ouder dan 70 jaar. Sommige bestuurders zijn van Zuid-Amerikaanse afkomst en verbonden aan Odebrecht.

De bedrijven hebben nauwelijks mensen in dienst en toch draaien ze soms tientallen miljoenen euro’s omzet per jaar. Bij ťťn bedrijf kukelt die omzet ineens zomaar naar een ton. Externe accountants zijn vrij uitgesproken: ze plaatsen vraagtekens bij de cijfers van twee bedrijven en weigeren de jaarrekeningen goed te keuren.

Waarom gaan bij ABN Amro dan toch niet alle alarmbellen af?

Fusiebank
In de zomer van 2010 fuseerden ABN en Fortis na een reddingsoperatie door de Nederlandse staat. De informatiesystemen werden aan elkaar gekoppeld en in de jaren erna in delen vervangen en uitgebreid. Er kwamen nieuwe systemen bij. Die werden heus slimmer en beter, maar al die transacties van al die miljoenen klanten in al die landen zijn nog altijd niet met ťťn druk op de knop doorzoekbaar.

De bank kent 6.000 verschillende software-applicaties. Die communiceren lang niet allemaal met elkaar. Hoe verder je het systeem in wil, hoe minder mensen dat binnen de bank lukt. En zelfs die ene technicus die behoorlijk ver komt, heeft geen zoekbalk waarin hij of zij simpelweg ‘Odebrecht’ kan intikken. Zo werkt het niet.

En het systeem dat honderden media wereldwijd scant? Dat slaat aan op de Braziliaanse klŠnt Odebrecht. Die is er niet bij ABN Amro.

Dat systeem dat alle transacties van klanten in de gaten houdt? Dat werkt niet met afzonderlijke gegevens, maar met ‘scenario’s’.

Een scenario bij ABN kan zijn: er komt een groot, rond bedrag binnen, plķs het wijkt af van andere bedragen op die rekening, plķs het wordt snel doorgesluisd. Dan komt er een alert.

De bank maakt dit soort scenario’s ook in combinaties met daarin nagelstudio’s, coffeeshops, noem maar op. De bank moet kiezen. Ze kan niet voor alles een scenario maken. Ze krijgt zo al tienduizenden alerts per jaar. Bij het gros ziet de analist niets verdachts. Vals alarm.

Losse, afwijkende zaken kunnen wel ‘punten’ opleveren. Meerdere punten leiden ook tot een alert. Maar een belasting- eiland levert nauwelijks punten op. Waarom zou het? Nederland staat belastingoptimalisatie toe. En afwijkend gedrag is in de trustsector een lastig begrip. Trustkantoren leven van veranderende, verhullende structuren.

Er gaat dus op de bank geen lampje branden als er miljoenen binnenkomen van een verdacht bedrijf. Ook niet als dat presidenten omkoopt en een speciale smeergeldafdeling heeft. Ook niet nadat het schuld heeft bekend en voor miljarden met de Braziliaanse, Zwitserse en Amerikaanse justitie heeft geschikt. „ING heeft ook geschikt met justitie en daar doet de bank ook nog zaken mee”, zegt een betrokkene.

Bambi
ABN Amro ziet dus lang niet dat geld van Odebrecht door de bank en dus door Nederland vloeit. Ze zocht er niet naar. :')

Maar opvallender is: als ze ernaar had gezocht, had ze het waarschijnlijk niet eens gevonden.

De bankiers vinden geldstromen alleen als ze weten bij welke klant ze moeten zoeken. Als Odebrecht inmiddels zaken zou doen met een andere Nederlandse klant, is het maar de vraag of de bank dat nu wťl ziet.

En die ene technicus? Die kan, simpel voorgesteld, hooguit een ‘robotje’ programmeren en dat door alle systemen laten graven, op zoek naar bijvoorbeeld een codenaam die de bouwgigant bedacht voor omkoping in Peru: ‘Bambi’.

Maar dan komen ook alle betalingen van en naar speelhallen, kinderopvang- en kledingbedrijven wereldwijd met die naam tevoorschijn. Of dat Tikkie voor de gelijknamige Disneyfilm.

Een betrokkene zegt wanhopig: „Hoe kan een bank zien wat ook opsporingdiensten wereldwijd jaren niet zien?”

Het is een illusie dat het bij andere Nederlandse banken beter gaat, zeggen betrokkenen. Die kennen vergelijkbare systemen en vergelijkbare problemen.

De broers Van W. bankierden met hun bedrijven niet alleen bij ABN. Ook ING deed de afgelopen jaren meldingen van ongebruikelijke transacties door bedrijven waar de broers bij betrokken zijn. ING kreeg van de FIU wťl te horen dat een transactie verdacht was.

ING ging voortvarend aan de slag. Het deed onderzoek, stelde vragen over de herkomst van het geld en kreeg onbevredigend antwoord. De bank zegde een reeks bedrijven waarbij de broers betrokken waren in 2017 de wacht aan. Ze waren niet meer welkom als klant.

Maar als ING dit jaar voor de zekerheid nagaat of er Odebrecht-geld door ING gaat, blijkt dat de bank een groot bedrijf over het hoofd heeft gezien. Het gaat om trustkantoor Pan-Invest, dat op een andere afdeling bankierde. Blijkbaar communiceren de systemen bij ING evengoed niet altijd met elkaar.

Desgevraagd zegt ING „geen uitspraken over individuele klanten te doen”.

Mailboxen in beslag
Op 26 september van dit jaar maakt ABN Amro in alle vroegte bekend dat het onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek. Niet veel later melden tientallen rechercheurs van de FIOD zich op het hoofdkantoor van de bank op de Zuidas.

De omgangsvormen zijn beleefd. De opsporingsdienst kondigde zijn bezoek aan en liet weten wat hij aan servers en documenten wil meenemen. De bank reserveerde de parkeerplaatsen. Zette de servers netjes klaar. De rechercheurs lieten hun herkenbare zwarte uniformen thuis.

Hoge functionarissen van de bank hebben een uitnodiging gehad om gehoord te worden en de FIOD heeft de mailboxen van enkelen in beslag genomen.

Op het hoofdkantoor van ABN Amro loopt sinds de zomer ook een team rond van het Amerikaanse adviesbureau Promontery, op aanraden van toezichthouder DNB. Het helpt de bank de risicoprocessen in beeld te krijgen, om te zien wat er aan schort.

Dat heeft niet alleen te maken met de zeven zaken waarin ze volgens het OM onvoldoende heeft opgelet. Er kwam dit jaar ook iets anders aan het licht.

In de periode dat de systemen van ABN en Fortis aan elkaar gekoppeld werden en de bank de grootste moeite had om tijdens die hele verbouwing te blijven functioneren, maakte ze in 2010 een belangrijke keuze. De bank besloot minder te letten op de groep klanten op wie ze naar haar idee ook minder hůťfde te letten.

Een grote groep, dat wel: van alle ruim 5 miljoen particuliere klanten zette de bank het risicoprofiel in ťťn klap standaard op het laagste niveau. Dat is nooit meer veranderd.

https://www.nrc.nl/nieuws(...)pje-branden-a3981091

Tering net zo een zooitje als bij ING :D :')
pi_190048545
Gelukkig is het alleen maar witwassen, en geen fraude ofzo :') _O-

Inval bij ABN AMRO in Frankfurt

De Duitse autoriteiten zijn binnengevallen bij ABN AMRO in Frankfurt vanwege een grootschalig onderzoek naar fraude met dividendbelasting :o :') . Door het zogenoemde dividendstrippen zijn belastingdiensten in verschillende Europese landen veel geld misgelopen.

Het gaat om zogenoemde CumEx-transacties. Dat zijn verkopen van aandelen rond de dividenddatum, waarbij zowel koper als verkoper dividendbelasting terugvraagt. Door deze manier van handelen lopen belastingdiensten geld mis. De transacties vonden vůůr 2012 plaats. Tot die tijd was het zogeheten dividendstrippen door een maas in de Duitse wet mogelijk. Dat zou de Duitse overheid zo’n 10 miljard euro hebben gekost. In Nederland werd het fenomeen dividendstrippen eerder aan banden gelegd dan in Duitsland.

Nederland
ABN Amro laat in een reactie weten dat de autoriteiten op zoek waren naar informatie en dat de bank volledig meewerkt aan het onderzoek. Ook voegt de bank eraan toe dat er een verzoek uit Duitsland ligt voor informatie van de bank in Nederland.

Verder benadrukt ABN dat het vanaf 2010 alle activiteiten die risico’s omvatten met betrekking tot dividenstrippen, heeft verkocht en gestaakt. Ook is er vanaf die periode beleid ontwikkeld om elke betrokkenheid uit te sluiten.

https://www.zakelijk-dagb(...)8Zakelijk+Dagblad%29

Nou Kees je bent heel goed bezig geweest :') :|W
pi_190048809
Gelukkig is het niet alleen witwassen en fraude................ :')

Miljoenenboete ABN Amro wegens niet melden voorkennis

ABN Amro is voor §2 miljoen beboet wegens het niet tijdig melden van handel met voorkennis. Toezichthouder AFM verwijt de bank bepaalde informatie niet tijdig openbaar gemaakt te hebben.

Het gaat om een artikel van Het Financieele Dagblad uit juli 2016, over het vertrek van toenmalig topman Gerrit Zalm. De bank bleek toen al een heel eind op dreef te zijn met het zoeken naar een opvolger, maar kwam pas veel later met informatie naar buiten.

Beleggers moesten bijna twee maanden wachten op tekst en uitleg. „Deze informatie betrof voorwetenschap, die ABN Amro na het verschijnen van het FD-artikel openbaar had moeten maken”, aldus de financiŽle waakhond.

Een woordvoerder van ABN Amro laat weten dat de bank kennis heeft genomen van de boete. Het financiŽle concern bestudeert het besluit van de toezichthouder nog :')

https://www.telegraaf.nl/(...)et-melden-voorkennis

Tering wat een puinhoop daar :( :r
  woensdag 9 december 2020 @ 12:17:47 #10
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_196635398
Ik pak de pocorn, en Gerrit Zalm is de volgende *O* *O*

Oud-ING-topman Ralph Hamers wordt strafrechtelijk vervolgd voor de witwasaffaire. Dat maakt het Gerechtshof in Den Haag vanochtend bekend.

Het hof oordeelde dat de top van ING op de hoogte was van het falende beleid rond witwassen en dat onvoldoende werd gedaan om het toezicht te verbeteren. Hamers heeft daardoor bewust de kans aanvaard dat er ‘verboden gedragingen’ zouden komen. Het hof merkt echter nadrukkelijk op dat niet wettig en overtuigend is bewezen dat hij strafbare feiten heeft gepleegd, maar er zijn ‘voldoende aanknopingspunten zijn voor een succesvolle vervolging’. Het uiteindelijke oordeel is voorbehouden aan de strafrechter.

Er zijn een aantal redenen om tot vervolging over te gaan, stelt het Gerechtsof: de feiten zijn ernstig, met de bestuurder zelf is geen schikking getroffen en evenmin heeft hij publiekelijk verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen. Het hof acht het van belang dat in een openbaar strafproces de norm wordt bevestigd dat ook bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijke leiding hebben gegeven aan ernstige verboden gedragingen. De burger moet kunnen zien dat ook dergelijk handelen door de overheid niet wordt geaccepteerd.

Boete wegens nalatigheid
ING kreeg in september 2018 een boete van 775 miljoen euro wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen, waarbij het Openbaar Ministerie aangaf geen grond te zien voor vervolging van individuele ING-medewerkers. Verschillende partijen, waaronder financieel activist Pieter Lakeman met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI), wilden dat Hamers voor de kwestie alsnog strafrechtelijk wordt vervolgd.

Hamers is inmiddels topman van het Zwitserse UBS.

https://www.ad.nl/binnenl(...)wasaffaire~af38a969/

Deze man was toch champions Leaque niveau en moest toch buitengewoon beloond worden aldus Jeroen van der Veer de president commissaris :')

Ik vraag me af hoe lang hij nog bij UBS zit :P
Ondertussen zit Gerrit Zalm nu helemaal peentjes te zweten *O* *O*
  zondag 13 december 2020 @ 20:48:50 #11
431496 girlnextdoor.
Could be mine, could be yours.
pi_196713578
En tijdens de opleiding tot adviseur dagelijkse bankzaken vorig jaar maar met het vingertje wijzen naar ING :') Sukkels.
With love :*
  maandag 21 december 2020 @ 08:30:35 #12
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_196855403
En de shitlijst wordt nog langer :') _O-

ABN Amro onder vuur om ’woekerrente’

TV-programma Kassa neemt zaterdagvond ABN Amro onder vuur. Volgens de makers zijn ondernemers die bankieren bij ABN Amro in de problemen gekomen doordat zij ’torenhoge’ rentes moesten betalen over hun zakelijke krediet.

Doordat de ondernemers niet aan hun renteverplichtingen kunnen voldoen, komen zij in de schuldhulpverlening terecht, stelt Kassa op baisis van onderzoek in samenwerking met de Stichting Geldbelangen.

Terwijl de markrente vanaf 2008 daalde, draaide ABN Amro naar verluidt de duimschroeven aan bij ondernemers met een zakelijk krediet door de rente te verhogen. Ondernemers zouden variabele rentes hebben betaald die opliepen tot ruim 11%, terwijl zij hadden mogen verwachten dat de rente omlaag ging.

Schuldhulpverlener Jacqueline Zuidweg, voormalig Zakenvrouw van het Jaar, stelt tegenover Kassa dat opvallend veel klanten van vooral ABN Amro het niet meer lukt om aan hun rentebetalingen te voldoen. Ook bij FNV Zelfstandigen komen klachten binnen over ondernemerskredieten.

https://www.telegraaf.nl/(...)-vuur-om-woekerrente

Lekker bezig daar :') _O- _O-
  woensdag 20 januari 2021 @ 08:14:00 #13
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_197521955
https://nos.nl/artikel/23(...)fraude-abn-amro.html

Hopelijk wordt Gerrit Zalm goed kapot gemaakt. Die verdient dat.

Tijd voor het invoeren van etnische profilering hier
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_197523261
quote:
14s.gif Op woensdag 20 januari 2021 08:14 schreef Klopkoek het volgende:
https://nos.nl/artikel/23(...)fraude-abn-amro.html

Hopelijk wordt Gerrit Zalm goed kapot gemaakt. Die verdient dat.

Tijd voor het invoeren van etnische profilering hier
Het is louter een te verwachten onderzoek. Er staat op het moment helemaal niet vast dat hem ook maar iets te verwijten valt.

Zou overigens niet weten waarom Zalm 'kapot gemaakt' moet worden.
Bescherm de natuur en teken de petitie https://beweging.groenlinks.nl/natuur
pi_197523352
Absurd dat dit topic buiten mijn geweldige fipo zo lang allemaal posts van TS heeft gehad, of is er gemod?
Op donderdag 15 april 2021 11:47 schreef ChevyCaprice het volgende:
Pedofilie en homoseksualiteit, daar bestaat natuurlijk ook een link tussen, maar dat hoor je nooit om homoseksuelen te beschermen.
  woensdag 20 januari 2021 @ 10:24:22 #16
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_197523650
quote:
0s.gif Op woensdag 20 januari 2021 10:02 schreef rutger05 het volgende:
Zou overigens niet weten waarom Zalm 'kapot gemaakt' moet worden.
DSB woekerpolissen
ABNAMRO woekerpolissen
ABNAMRO renteswaps mkb
ABNAMRO Vestia oplichting
ABNAMRO witwassen miljarden

Dit sujet verdient levenslange opsluiting en kaalgeplukt
pi_197523692
quote:
6s.gif Op woensdag 20 januari 2021 10:24 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]

DSB woekerpolissen
ABNAMRO woekerpolissen
ABNAMRO renteswaps mkb
ABNAMRO Vestia oplichting
ABNAMRO witwassen miljarden

Dit sujet verdient levenslange opsluiting en kaalgeplukt
Hij is al kaal.
Bescherm de natuur en teken de petitie https://beweging.groenlinks.nl/natuur
pi_197524664
Ah, dat wordt een aanstaand gevalletje van 'wel schuldig, niemand verantwoordelijk' dus?
"Pools are perfect for holding water"
  woensdag 20 januari 2021 @ 18:15:11 #19
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_197534883
Ook rol Zalm onder de loep in witwasonderzoek bij ABN Amro _O_ _O_

Na Ralph Hamers (ex-ING) richt justitie nu wegens witwasschandalen ook zijn pijlen op Gerrit Zalm, de voormalige topman van ABN Amro en voormalig minister van FinanciŽn.

Er is een onderzoek gaande of Zalm (68) ook persoonlijk iets te verwijten valt voor het gebrek aan controle op rekeningen bij de bank die werden misbruik voor witwastransacties

Het zwaartepunt van de overtredingen van de Wwft bij ABN Amro zou in de periode 2013 tot 2018 hebben gelegen, een periode waarin Zalm de bank leidde. Justitie zou nu op voorhand al besloten hebben ook vervolging van individuen te onderzoeken voordat het opnieuw door het Hof op de vingers wordt getikt. ABN Amro geeft geen commentaar op de zaak. Ook Zalm was niet voor commentaar bereikbaar.

https://www.volkskrant.nl(...)j-abn-amro~baecb0c5/

Hij wil geen commentaar geven de lul, de eerste schuldbekentenis is al binnen :7
pi_197692682
Pieter Lakeman: ’Na zaak tegen Ralph Hamers is Gerrit Zalm aan de beurt’ _O_ *O*

De strafrechtelijke vervolging van voormalig ING-topman Ralph Hamers is het hoogtepunt in de loopbaan van Pieter Lakeman. De bedrijvenonderzoeker denkt dat zijn werk bijdraagt aan een cultuurverandering, waardoor ook andere bankiers ter verantwoording worden geroepen als zij ernstige fouten maken.

https://www.telegraaf.nl/(...)it-zalm-aan-de-beurt

Gerrit Zalm is een veel grotere schoft dan Hamers :7
  maandag 15 maart 2021 @ 08:54:38 #21
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_198507084
OM verdenkt ABN Amro van schuldwitwassen

Het onderzoek naar witwasproblemen bij ABN Amro heeft een voor de bank onheilspellende verbreding gekregen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de staatsbank inmiddels ook van het veel ernstiger ’schuldwitwassen’. Dit kan, net als bij ING, leiden tot vervolging van directieleden.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210315_92084520

Gerrit schijt nu negen kleuren stront *O* *O*
pi_198510790
Ik heb zojuist een nieuwe rekening geopend bij ASN en ga overstappen. Fuck de ABN AMRO.
pi_198510909
Ik lees al sinds september 2019 dat Gerrit Zalm de lul is, maar hij sterft van ouderdom voordat het zo ver is.
Op donderdag 15 april 2021 11:47 schreef ChevyCaprice het volgende:
Pedofilie en homoseksualiteit, daar bestaat natuurlijk ook een link tussen, maar dat hoor je nooit om homoseksuelen te beschermen.
  zaterdag 20 maart 2021 @ 12:12:28 #24
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_198601349
’ABN AMRO-top hield onderzoek naar witwassen tegen’ :D

De raad van bestuur van ABN AMRO wist al in 2014 over de problemen met witwassen, maar hield een onderzoeksproject hiernaar in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) op het laatste moment tegen.

Dat meldt Follow the Money (FTM) op basis van vertrouwelijke e-mails en documenten.

ABN AMRO zette in juni 2014 een project om witwassen tegen te gaan aan de hand van een big data-onderzoek stop. De voorbereidingen hiervoor waren al een jaar in gang gezet. Hierbij was ook adviesbureau PwC betrokken. De raad van bestuur van de bank stond destijds onder leiding van oud-VVD-minister Gerrit Zalm.

Toenmalig bestuurslid Caroline Princen mailde volgens FTM een dag voordat het interne onderzoek zou beginnen aan het OM dat er zorgen waren gerezen met betrekking tot privacy. Er zouden klantgegevens worden gedeeld met externe partijen. Princen wilde niet dat het OM de resultaten in een rapport zou opnemen. De betrokkenheid van ABN Amro moest strikt geheim blijven, staat in de e-mails die FTM in handen heeft.

https://www.telegraaf.nl/(...)naar-witwassen-tegen

Gerrit zalm is een hele vieze onbetrouwbare rat en gaat nu gepakt worden en dat is ^O^
  zaterdag 1 mei 2021 @ 15:37:59 #25
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_199233101
Deens OM trekt aanklacht tegen voormalige Danske-top in :')

Openbaar aanklager heeft geen bewijs voor grove nalatigheid gevonden in zaak
quote:
die draait om de verwerking van $200 mrd aan verdachte geldstromen
bij de Estse dochter van de bank

https://fd.nl/economie-po(...)malige-danske-top-in

200 miljard Gerrit is ook daar lekker bezig geweest :') _O-
Ja geen bewijs :') tuurlijk :|W
pi_199234423
dit is toch niet te geloven, dit is echt erg.
Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Ik ben geen robot.
  vrijdag 11 juni 2021 @ 15:58:48 #27
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_199832800
Derde bank op de korrel wegens witwassen :D

Nog onbekend wie naast ING en ABN Amro nog meer de mist is ingegaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft opnieuw een bank in het vizier vanwege tekortschieten bij het voorkomen van witwassen. Om wie het gaat is nog niet bekend. Het is na ING en ABN AMRO dan de derde Nederlandse bank die vervolgd dreigt te worden voor matige witwascontrole.

Dit meldt De Telegraaf. Tegen de krant bevestigt De Nederlandsche Bank (DNB) dat de toezichthouder na de zaak ING nog twee 'situaties' heeft ingebracht in het overleg met het OM en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Een daarvan was ABN AMRO.

In een Kamerbrief meldt minister Wopke Hoekstra van FinanciŽn dat het OM daarop "heeft besloten tot de start van een strafrechtelijk onderzoek". Die tegen ABN AMRO leidde eerder dit jaar tot een schikking van 480 miljoen euro.

DNB wil vanwege "de toezichtvertrouwelijkheid" niet nader ingaan op vragen over de derde witwaskwestie. Onduidelijk is ook of de kwestie nog loopt of dat het onderzoek is afgerond. Een woordvoerder van het Functioneel Parket liet in reactie weten dat zij "geen uitspraken doen in het kader van mogelijke onderzoeken"

https://accountantweek.nl(...)rel-wegens-witwassen

Lekker bezig _O- _O-
pi_199833102
Het OM zit wel stampvoetend in de wedstrijd inmiddels, zoals gebruikelijk. Lukt niet met de accountants, lukt niet met de banken en maar hoger profileren en maar zwaarder falen.
Scared to take chances, you'll never have the answers.
  vrijdag 11 juni 2021 @ 16:45:37 #29
495022 Fcu030
Appletje-Ez houdt van soep
pi_199833428
Ze hebben er wel direct een kostenbesparing tegenaan gegooid. Tegenwoordig slaan ze het stukje rekeningnummer over bij het activeren van de betaalpas.
Inderdaad, ik ben onweeruitstaanbaar.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')