Bij een visboer waar een hele gamel vol haring schoongemaakt klaar ligt hoef ik geen haring. Eentje voor mij schoonmaken of anders mag hij ze zelf opetenquote:Op woensdag 12 juni 2019 17:31 schreef AgnesGru het volgende:
Maar dan vragen jullie dus gewoon aan de visboer of ie de haring vers wil schoonmaken, ook al liggen er een hoop al schoongemaakt klaar?
Ik zie ze dan zo zeggen dat de haringen gewoon vers zijn.
Als de diepvries niet kouder staat dan -18 heb je verloop van kwaliteit door oxidatie en de werking van enzymen.quote:Op woensdag 12 juni 2019 16:42 schreef Tarado het volgende:
ieder jaar hetzelfde (verkoop) verhaaltje, ik zou ze wel eens naast elkaar willen proeven, moet tegenwoordig nauwelijks verschil in zitten omdat het allemaal diepgevroren is
dus ik neem aan dat ze dat opslaan bij de groothandels dan kouder doenquote:Op woensdag 12 juni 2019 17:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als de diepvries niet kouder staat dan -18 heb je verloop van kwaliteit door oxidatie en de werking van enzymen.
Bij een oude haring zie je dat bv aan het bruin zijn van bloed aan de binnenkant. Bij een verse nieuwe is dat roze.
Je zegt het goed, een aanname.quote:Op woensdag 12 juni 2019 17:48 schreef Tarado het volgende:
[..]
dus ik neem aan dat ze dat opslaan bij de groothandels dan kouder doen
Ik ga morgen halen. Vers schoongemaaktquote:Op donderdag 13 juni 2019 15:48 schreef golfer het volgende:
Net maar weer 2 opgepeuzeld bij ons visjuwelier. Heerlijk.
Goed zo. Ter plekke schoongemaakt zijn ze echt veel lekkerder!quote:Op vrijdag 14 juni 2019 14:21 schreef praadje het volgende:
2 haringen gekocht bij de viswinkel die ze ter plekke schoonmaakt en 2 bij de viskraam waar ze al schoongemaakt klaarliggen.
De ter plekke schoongemaakte haringen waren supertop. Dik, vettig en een heerlijke zilte smaak. Daarentegen die andere twee, ook dik en vettig maar wat een bijzondere bijsmaak zat daaraan. Ik heb ze geeneens helemaal opgegeten.
De al schoongemaakte kocht ik ieder jaar bij deze viskraam maar wilde nu toch eens de proef op de som nemen. Ze smaakten alle jaren heerlijk maar nu ik de ter plekke schoongemaakte heb geproefd en het verschil tussen die twee kan ik alleen maar zeggen, geen van te voren klaargemaakte haringen meer voor mij.
En wat nou als je het met uitjes lekkerder vindt? Mag het dan wel?quote:Op woensdag 12 juni 2019 17:00 schreef golfer het volgende:
Kraakverse Hollandse Nieuwe moet je niet met uitjes eten.
Dat is ooit verzonnen om de smaak van bedorven haring te verhullen.
Alles mag. Al eet je hem met slagroom.quote:Op vrijdag 14 juni 2019 14:38 schreef McBrokkie het volgende:
En wat nou als je het met uitjes lekkerder vindt? Mag het dan wel?
Dat lijkt me dan weer niet zo lekker.quote:Op vrijdag 14 juni 2019 14:45 schreef golfer het volgende:
[..]
Alles mag. Al eet je hem met slagroom.
Ja, nooit verwacht dat er zo'n verschil in zou zitten. Durfde het nooit te vragen bij de viskraam maar de visboer waar ik sinds kort kom vertelde dat hij ze nooit van te voren klaarmaakt.quote:Op vrijdag 14 juni 2019 14:28 schreef golfer het volgende:
[..]
Goed zo. Ter plekke schoongemaakt zijn ze echt veel lekkerder!
Is dat een goede ja? Want dan ga ik ook langsquote:Op vrijdag 14 juni 2019 15:05 schreef borisz het volgende:
Bij de IJmuidense Vishandel in Amsterdam ging het hard met de haring. .
Ze waren weer .
Beter dan de meeste kramen in de buurt iig.quote:Op vrijdag 14 juni 2019 15:07 schreef Durmada het volgende:
[..]
Is dat een goede ja? Want dan ga ik ook langs
Ik heb er al 3 op. Ze waren lekker vettig!quote:Op woensdag 12 juni 2019 13:00 schreef golfer het volgende:
[ afbeelding ]
Gisteren werd het eerste vaatje voor een goed doel geveild boor het recordbedrag van 95.500 euro. (de stichting Mag ik dan bij jou)
[ afbeelding ]
De haringen in het vaatje werden voor de veiling al even gekeurd door een special panel onder toeziend oog van een zaal vol kenners. „Hier word ik in ieder geval helemaal blij van. Hij is prachtig van kleur”, riep specialiste Anneke Ouwehand-Heemskerk die zichzelf de haringkoningin noemt uit bij het schoonmaken van de allereerste uit het vat. Ook Arie Kuijt uit Katwijk is vol lof. „We zeggen het maar weer; hij is beter dan vorig jaar. Het vetgehalte is nu rond de 20 procent en dat is echt perfect. Het is weer perfect op tijd want het was wel even schrapen voor de vissers. Maar ze hebben nu mooie scholen gevonden.”
En vanaf vandaag dus weer volop verkrijgbaar aan de stalletjes en in de viswinkels.
Ik ga straks bij mijn vaste viswinkel even wat Hollandse Nieuwe happen met een korenwijntje erbij.
Wie heeft er al eentje op?
Tell that to Bluezzquote:Op vrijdag 14 juni 2019 17:49 schreef golfer het volgende:
Voor de derde dag achter elkaar weer 2 opgepeuzeld.
a haring a day keeps the docter away.
Andere batch, minder vet. Meer bruinrood of roze? Bruinrood->oude haringquote:Op vrijdag 14 juni 2019 18:06 schreef FutureFairytale het volgende:
Ik ga morgen een HN halen!
Rare is; van een kraam op de zaterdagmarkt zijn die normaal heerlijk romig en zacht, van 2 winkels zijn ze altijd rood van binnen en minder romig. Vind dat zo maf bij HN.
quote:Op vrijdag 14 juni 2019 15:41 schreef uniekhoorn het volgende:
Nou heb ik ineens zin om naar de viswinkel te gaan.
En dan gewoon vragen om een "oude" en een "nieuwe" haring... Ben best benieuwd of het verschil te proeven is...
Meer rozerood gelukkig. Maar doet toch af bij mij. Heb liever gewoon alles zilver/grijs.quote:Op vrijdag 14 juni 2019 18:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Andere batch, minder vet. Meer bruinrood of roze? Bruinrood->oude haring
Vers van het mes ter plekke laten schoonmaken, of al kant en klaar liggende?quote:Op zaterdag 6 juli 2019 00:25 schreef Papabear het volgende:
Vorige week 3 nieuwe gehaald bij de lokale viskraam: Perfect! Superlekker!
Vandaag bij dezelfde kraam weer 3 'nieuwe' gehaald. Roodbruin, dat waren gewoon oude en waren ook absoluut niet vers en/of lekker
Ergo: je moet het blijkbaar soms ook maar net gewoon treffen
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |