Dat is de traditie.quote:
Je moet hem vers van het mes schoongemaakt meteen eten en niet meenemen of bewaren voor een test, want ze oxideren snel en worden dan tranig.quote:Op woensdag 12 juni 2019 13:25 schreef Sigaartje het volgende:
Ik ga er vanavond eentje halen en dan ga ik hier test doen.
Maar ze liggen toch in het ijs bij de visboer? Dan zijn al veel eerder schoongemaakt?quote:Op woensdag 12 juni 2019 13:31 schreef golfer het volgende:
[..]
Je moet hem vers van het mes schoongemaakt meteen eten en niet meenemen of bewaren voor een test, want ze oxideren snel en worden dan tranig.
Dan heb je niet een goeie visboer.quote:Op woensdag 12 juni 2019 13:47 schreef Sigaartje het volgende:
[..]
Maar ze liggen toch in het ijs bij de visboer? Dan zijn al veel eerder schoongemaakt?
Maakt echt geen fuck uit. Die vissen zijn al dagen dood voordat ze zogenaamd vers voor je neus schoongemaakt worden.quote:Op woensdag 12 juni 2019 13:31 schreef golfer het volgende:
[..]
Je moet hem vers van het mes schoongemaakt meteen eten en niet meenemen of bewaren voor een test, want ze oxideren snel en worden dan tranig.
"Verse" haring is niet te vreten. Dat ding moet fermenteren in een bak met pekelwater.quote:Op woensdag 12 juni 2019 15:14 schreef Najieto het volgende:
[..]
Maakt echt geen fuck uit. Die vissen zijn al dagen dood voordat ze zogenaamd vers voor je neus schoongemaakt worden.
Dat dus. Vers uit een emmer ter plekke schoongemaakt geeft een heel andere smaak dan al kant en klare schoongemaakte die op het ijs liggen.quote:Op woensdag 12 juni 2019 15:35 schreef Lola69 het volgende:
[..]
"Verse" haring is niet te vreten. Dat ding moet fermenteren in een bak met pekelwater.
Maar wanneer de alvleesklier verwijdert is tijdens het schoonmaken en die vis dan op een schaaltje ligt te oxideren gaat de smaak snel achteruit.
Zolang hij nog niet schoongemaakt is kan je hem prima een jaar bewaren in het vaatje. Is hij "schoon", dan is hij na een paar uur al merkbaar minder lekker.
Als ik bij een visboer kom die een schaal vol met schoongemaakte haring heeft liggen ben ik er snel weer weg.
Oh. Weer wat geleerd. Ik heb nog een tweede gegeten. Die was nog lekkerder! Formidabel visje! Zeer vol van smaak. Prijs viel ook mee.quote:Op woensdag 12 juni 2019 17:00 schreef golfer het volgende:
Kraakverse Hollandse Nieuwe moet je niet met uitjes eten.
Dat is ooit verzonnen om de smaak van bedorven haring te verhullen.
Waarom leef jij als je toch weet dat je dood gaat?quote:Op woensdag 12 juni 2019 17:12 schreef Sigaartje het volgende:
Misschien een rare vraag, maar waarom zwemmen die beesten allemaal zo rond terwijl ze toch weten dat ze allemaal gevangen en opgevreten worden?
Ik verwek geen kinderen. Dat doe ik met opzet niet.quote:Op woensdag 12 juni 2019 17:12 schreef golfer het volgende:
[..]
Waarom leef jij als je toch weet dat je dood gaat?
Godzijdankquote:Op woensdag 12 juni 2019 17:13 schreef Sigaartje het volgende:
[..]
Ik verwek geen kinderen. Dat doe ik met opzet niet.
Bij een visboer waar een hele gamel vol haring schoongemaakt klaar ligt hoef ik geen haring. Eentje voor mij schoonmaken of anders mag hij ze zelf opetenquote:Op woensdag 12 juni 2019 17:31 schreef AgnesGru het volgende:
Maar dan vragen jullie dus gewoon aan de visboer of ie de haring vers wil schoonmaken, ook al liggen er een hoop al schoongemaakt klaar?
Ik zie ze dan zo zeggen dat de haringen gewoon vers zijn.
Als de diepvries niet kouder staat dan -18 heb je verloop van kwaliteit door oxidatie en de werking van enzymen.quote:Op woensdag 12 juni 2019 16:42 schreef Tarado het volgende:
ieder jaar hetzelfde (verkoop) verhaaltje, ik zou ze wel eens naast elkaar willen proeven, moet tegenwoordig nauwelijks verschil in zitten omdat het allemaal diepgevroren is
dus ik neem aan dat ze dat opslaan bij de groothandels dan kouder doenquote:Op woensdag 12 juni 2019 17:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als de diepvries niet kouder staat dan -18 heb je verloop van kwaliteit door oxidatie en de werking van enzymen.
Bij een oude haring zie je dat bv aan het bruin zijn van bloed aan de binnenkant. Bij een verse nieuwe is dat roze.
Je zegt het goed, een aanname.quote:Op woensdag 12 juni 2019 17:48 schreef Tarado het volgende:
[..]
dus ik neem aan dat ze dat opslaan bij de groothandels dan kouder doen
Ik ga morgen halen. Vers schoongemaaktquote:Op donderdag 13 juni 2019 15:48 schreef golfer het volgende:
Net maar weer 2 opgepeuzeld bij ons visjuwelier. Heerlijk.
Goed zo. Ter plekke schoongemaakt zijn ze echt veel lekkerder!quote:Op vrijdag 14 juni 2019 14:21 schreef praadje het volgende:
2 haringen gekocht bij de viswinkel die ze ter plekke schoonmaakt en 2 bij de viskraam waar ze al schoongemaakt klaarliggen.
De ter plekke schoongemaakte haringen waren supertop. Dik, vettig en een heerlijke zilte smaak. Daarentegen die andere twee, ook dik en vettig maar wat een bijzondere bijsmaak zat daaraan. Ik heb ze geeneens helemaal opgegeten.
De al schoongemaakte kocht ik ieder jaar bij deze viskraam maar wilde nu toch eens de proef op de som nemen. Ze smaakten alle jaren heerlijk maar nu ik de ter plekke schoongemaakte heb geproefd en het verschil tussen die twee kan ik alleen maar zeggen, geen van te voren klaargemaakte haringen meer voor mij.
En wat nou als je het met uitjes lekkerder vindt? Mag het dan wel?quote:Op woensdag 12 juni 2019 17:00 schreef golfer het volgende:
Kraakverse Hollandse Nieuwe moet je niet met uitjes eten.
Dat is ooit verzonnen om de smaak van bedorven haring te verhullen.
Alles mag. Al eet je hem met slagroom.quote:Op vrijdag 14 juni 2019 14:38 schreef McBrokkie het volgende:
En wat nou als je het met uitjes lekkerder vindt? Mag het dan wel?
Dat lijkt me dan weer niet zo lekker.quote:Op vrijdag 14 juni 2019 14:45 schreef golfer het volgende:
[..]
Alles mag. Al eet je hem met slagroom.
Ja, nooit verwacht dat er zo'n verschil in zou zitten. Durfde het nooit te vragen bij de viskraam maar de visboer waar ik sinds kort kom vertelde dat hij ze nooit van te voren klaarmaakt.quote:Op vrijdag 14 juni 2019 14:28 schreef golfer het volgende:
[..]
Goed zo. Ter plekke schoongemaakt zijn ze echt veel lekkerder!
Is dat een goede ja? Want dan ga ik ook langsquote:Op vrijdag 14 juni 2019 15:05 schreef borisz het volgende:
Bij de IJmuidense Vishandel in Amsterdam ging het hard met de haring. .
Ze waren weer .
Beter dan de meeste kramen in de buurt iig.quote:Op vrijdag 14 juni 2019 15:07 schreef Durmada het volgende:
[..]
Is dat een goede ja? Want dan ga ik ook langs
Ik heb er al 3 op. Ze waren lekker vettig!quote:Op woensdag 12 juni 2019 13:00 schreef golfer het volgende:
[ afbeelding ]
Gisteren werd het eerste vaatje voor een goed doel geveild boor het recordbedrag van 95.500 euro. (de stichting Mag ik dan bij jou)
[ afbeelding ]
De haringen in het vaatje werden voor de veiling al even gekeurd door een special panel onder toeziend oog van een zaal vol kenners. „Hier word ik in ieder geval helemaal blij van. Hij is prachtig van kleur”, riep specialiste Anneke Ouwehand-Heemskerk die zichzelf de haringkoningin noemt uit bij het schoonmaken van de allereerste uit het vat. Ook Arie Kuijt uit Katwijk is vol lof. „We zeggen het maar weer; hij is beter dan vorig jaar. Het vetgehalte is nu rond de 20 procent en dat is echt perfect. Het is weer perfect op tijd want het was wel even schrapen voor de vissers. Maar ze hebben nu mooie scholen gevonden.”
En vanaf vandaag dus weer volop verkrijgbaar aan de stalletjes en in de viswinkels.
Ik ga straks bij mijn vaste viswinkel even wat Hollandse Nieuwe happen met een korenwijntje erbij.
Wie heeft er al eentje op?
Tell that to Bluezzquote:Op vrijdag 14 juni 2019 17:49 schreef golfer het volgende:
Voor de derde dag achter elkaar weer 2 opgepeuzeld.
a haring a day keeps the docter away.
Andere batch, minder vet. Meer bruinrood of roze? Bruinrood->oude haringquote:Op vrijdag 14 juni 2019 18:06 schreef FutureFairytale het volgende:
Ik ga morgen een HN halen!
Rare is; van een kraam op de zaterdagmarkt zijn die normaal heerlijk romig en zacht, van 2 winkels zijn ze altijd rood van binnen en minder romig. Vind dat zo maf bij HN.
quote:Op vrijdag 14 juni 2019 15:41 schreef uniekhoorn het volgende:
Nou heb ik ineens zin om naar de viswinkel te gaan.
En dan gewoon vragen om een "oude" en een "nieuwe" haring... Ben best benieuwd of het verschil te proeven is...
Meer rozerood gelukkig. Maar doet toch af bij mij. Heb liever gewoon alles zilver/grijs.quote:Op vrijdag 14 juni 2019 18:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Andere batch, minder vet. Meer bruinrood of roze? Bruinrood->oude haring
Vers van het mes ter plekke laten schoonmaken, of al kant en klaar liggende?quote:Op zaterdag 6 juli 2019 00:25 schreef Papabear het volgende:
Vorige week 3 nieuwe gehaald bij de lokale viskraam: Perfect! Superlekker!
Vandaag bij dezelfde kraam weer 3 'nieuwe' gehaald. Roodbruin, dat waren gewoon oude en waren ook absoluut niet vers en/of lekker
Ergo: je moet het blijkbaar soms ook maar net gewoon treffen
Hij snijdt ze wel ter plekke, maar voor drukke momenten werkt hij vaak ook wat op voor. Het zou dus kunnen dat ze al een uurtje in de vitrine lagen.quote:Op zaterdag 6 juli 2019 00:34 schreef golfer het volgende:
[..]
Vers van het mes ter plekke laten schoonmaken, of al kant en klaar liggende?
Oh ik heb ze een paar jaar geleden wel eens een paar keer bij de Aldi vandaan meegenomen en die smaakte ook prima hoor.quote:Op zaterdag 6 juli 2019 10:47 schreef Zolderkamer het volgende:
Al dat gezeur van haringkenners...
De mijne worden zo meteen bezorgd met de andere boodschappen van de super
Die heb ik ook vaak een keer.. nu van de Plus.. Stukje kleiner natuurlijk en net iets duurder..quote:Op zaterdag 6 juli 2019 13:35 schreef praadje het volgende:
[..]
Oh ik heb ze een paar jaar geleden wel eens een paar keer bij de Aldi vandaan meegenomen en die smaakte ook prima hoor.
Die van de Aldi zijn dan ook prima. Die haal ik wel vaker als ik geen zin heb om haring te eten gedurende openingstijden van de kraam of om een emmertje zelf schoon te maken.Die van de AH zijn dan weer niet te vreten.quote:Op zaterdag 6 juli 2019 13:35 schreef praadje het volgende:
[..]
Oh ik heb ze een paar jaar geleden wel eens een paar keer bij de Aldi vandaan meegenomen en die smaakte ook prima hoor.
quote:Op zaterdag 6 juli 2019 16:10 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Die van de Aldi zijn dan ook prima. Die haal ik wel vaker als ik geen zin heb om haring te eten gedurende openingstijden van de kraam of om een emmertje zelf schoon te maken.Die van de AH zijn dan weer niet te vreten.
Ja echt waar, die van de Aldi zijn zeker prima.quote:Op zaterdag 6 juli 2019 16:24 schreef Duveldrinker het volgende:
[..]
Echt waar? Dan ga ik die ook eens halen.
Ze zijn regelmatig in de aanbieding..quote:Op zaterdag 6 juli 2019 16:24 schreef Duveldrinker het volgende:
[..]
Echt waar? Dan ga ik die ook eens halen.
Heb je die van de Lidl ook gehad? Zag ze laatst online maar nog niet geprobeerd..quote:Op zaterdag 6 juli 2019 16:25 schreef praadje het volgende:
[..]
Ja echt waar, die van de Aldi zijn zeker prima.
Nee, daar kom ik nooit dus nooit geprobeerd.quote:Op zaterdag 6 juli 2019 16:29 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Heb je die van de Lidl ook gehad? Zag ze laatst online maar nog niet geprobeerd..
Hmm zal ze binnenkort eens even proberenquote:Op zaterdag 6 juli 2019 16:41 schreef praadje het volgende:
[..]
Nee, daar kom ik nooit dus nooit geprobeerd.
Ben benieuwd.quote:Op zaterdag 6 juli 2019 16:44 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Hmm zal ze binnenkort eens even proberen
De Aldi is niet zo pretentieus, maar best te vertrouwen in dat soort dingen. Als het niet werkt met zo'n beschermende atmosfeer in het bakje dan doen ze het ook niet denk ik, de Aldi hoeft het immers niet in het assortiment te hebben.quote:Op zaterdag 6 juli 2019 16:24 schreef Duveldrinker het volgende:
[..]
Echt waar? Dan ga ik die ook eens halen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |