Ik schat dat je lichaam dat doet omdat het niet gewend is aan de middelen die je krijgt toegediend. Iedereen reageert daar anders opquote:Op woensdag 27 maart 2019 12:50 schreef Vicky het volgende:
Hoe kan het dat sommige mensen zo ontzettend misselijk zijn na een narcose.
Ik ben al een aantal keer geopereerd en geef steevast aan dat ik altijd misselijk ben. Ik krijg dan extra medicatie tegen de misselijkheid maar zelfs die helpt niet.
Er zijn doorgroeimogelijkheden, zoals:quote:Op woensdag 27 maart 2019 12:44 schreef golfer het volgende:
[..]
Heb je hierna nog groeimoglijkheden of moet je dan echt de artsenopleiding en het specialisme anesthesioloog gaan doen?
Sommige middelen hebben inderdaad de nare bijwerking dat ze misselijkheid geven.quote:Op woensdag 27 maart 2019 12:50 schreef Vicky het volgende:
Hoe kan het dat sommige mensen zo ontzettend misselijk zijn na een narcose.
Ik ben al een aantal keer geopereerd en geef steevast aan dat ik altijd misselijk ben. Ik krijg dan extra medicatie tegen de misselijkheid maar zelfs die helpt niet.
Het salaris tijdens de opleiding verschilt per ziekenhuis en/of vooropleiding.quote:Op woensdag 27 maart 2019 13:11 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Dus?
Ik kan ook bepaald niet mijn hypotheek betalen van de 1200,- bruto die je eerste jaren werk/leren ontvangt.
Een veel gebruikt middel voor de narcose is Propofol, dat zit in een soort van soja-oplossing. Dus mensen die een allergie hebben voor soja, wordt al snel uitgeweken naar een ander middel.quote:Op woensdag 27 maart 2019 13:13 schreef pietkanarie het volgende:
Welke factoren bepalen de hoeveelheid en het type narcosemiddel?
Ik dacht aan: postuur, andere medicatie, type ingreep, allergieën, leeftijd/algemene gezondheid... maar ben benieuwd of je met nog meer dingen rekening moet houden, omdat het me best een puzzel lijkt (wel uitdagend en het lijkt me heel interessant werk!!)
Hoe lang mag je achter elkaar werken? Omdat je natuurlijk wel continu scherp moet zijn.
Afhankelijk van het ziekenhuis, bij 'ons' (groot academisch ziekenhuis) is er altijd een team aanwezig en een tweede team oproepbaar vanuit huis.quote:Op woensdag 27 maart 2019 13:51 schreef bloempjuh het volgende:
Zijn er in een z'huis eigenlijk 24/7 complete operatie-teams aanwezig? Of is het kantooruren-en-rest-op-oproepbasis?
En wat gebeurt er als jij of een van je collega's tijdens een dienst ziek naar huis gaat? Worden alle komende operaties dan doorgeschoven? Afgezegd? Overgenomen door collega die (misschien) uit zijn/haar bed wordt gebeld?
Bijwerkingen van bepaalde medicatie of van de infuusvloeistof, sommige mensen proeven dat inderdaad (vaak metaalachtig?) en sommige niet.quote:Op woensdag 27 maart 2019 13:54 schreef Miss-X het volgende:
Waarom krijg je vlak voor je in slaap valt een hele gekke smaak in je mond? Bijna metalig lijkt het wel. Aantal keer onder narcose geweest en iedere keer hetzelfde![]()
Tof beroep trouwens!
Grappig, ik herkende het de tweede keer onder narcose directquote:Op woensdag 27 maart 2019 14:04 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Afhankelijk van het ziekenhuis, bij 'ons' (groot academisch ziekenhuis) is er altijd een team aanwezig en een tweede team oproepbaar vanuit huis.
Als je ziek bent wordt er geschoven met personeel als dit mogelijk is, zodat de operaties gewoon door kunnen gaan.
[..]
Bijwerkingen van bepaalde medicatie of van de infuusvloeistof, sommige mensen proeven dat inderdaad (vaak metaalachtig?) en sommige niet.
Waarschijnlijk als je het invult op het formulier zal er over doorgevraagd worden.quote:Op woensdag 27 maart 2019 14:32 schreef schaapblaat het volgende:
Bij het gesprek met de anesthesioloog/anesthesist moet je een vragenlijst invullen waarbij ze ook naar recent drugsgebruik vragen. Toen ik vroeg waarvoor dit is gaf hij aan dat mensen die regelmatig stimulerende middelen gebruiken resistenter kunnen zijn tegen verdoving. Op het formulier werd alleen gevraagd welke drugs, maar niet frequentie/hoeveelheden.
Hoe bepaal je hoeveel verdoving zo iemand moet krijgen als je niet weet in welke frequentie/hoeveelheid diegene drugs gebruikt? Begin je dan op een x hoeveelheid en vul je on-the-go aan waar nodig?
In dit topic las ik dat het of gas of infuus is, tijdens mijn operatie kreeg ik een infuus en ook gas (denk ik, ze deden een kapje op m'n mond met de opmerking "adem maar even diep in") gebeurt dat vaak? Doen ze beide omdat ze denken dat 1 niet voldoende is of?
Ik ben ooit 1 keer bijna flauwgevallen, het was vrij warm op de OK, loodschort aan tegen de rontgenstraling, een schort er overheen ivm infectiepreventie... En tijdens etenstijd.quote:Op woensdag 27 maart 2019 14:47 schreef AgnesGru het volgende:
Leuk topic, mooi beroep!
Ben je ooit niet goed geworden in de ok door de operatie of door bloed/geuren tijdens een operatie?
Wat vind je zelf de meest bijzondere en minst leuke operaties?
Voel je je weleens (emotioneel) betrokken bij een patient of diens achtergrond?
Krijgen jullie vanuit de opleing mee hoe om te gaan met mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, NAH of dementie ed?
Ik gebruik zelf praktisch nooit drugs afgezien van een paar glazen alcohol in het weekend, maar ik weet van mezelf dat ik van nature vrij resistent ben tegen verdovende en stimulerende middelen en dat het langer duurt voordat het effect heeft. In hoeverre wordt er rekening gehouden met deze genetische verschillen? Is het niet raadzaam om een patiënt te genotyperen, zeker gezien de vele soorten etniciteiten?quote:Op woensdag 27 maart 2019 14:53 schreef VraagWatJeWil het volgende:
Waarschijnlijk als je het invult op het formulier zal er over doorgevraagd worden.
Bij ons is voor de operatie namelijk altijd bekend wat iemand gebruikt en welke frequentie.
Het is inderdaad zo dat iemand die bijvoorbeeld regelmatig Cannabis gebruikt, meer slaapmiddelen nodig heeft. En hoeveel iemand meer nodig heeft, dat is gewoon kijken en monitoren hoe het gaat. Dat is van tevoren niet te zeggen.
quote:Op woensdag 27 maart 2019 14:53 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Dat kapje bevat in eerste instantie enkel 100% zuurstof, dit omdat je stopt met ademen wanneer ze de medicatie inspuiten.
Ja, soms is het lastig. Want je wilt ook niet direct teveel geven, want dat heeft ook nadelige effecten.quote:Op woensdag 27 maart 2019 15:31 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Ik gebruik zelf praktisch nooit drugs afgezien van een paar glazen alcohol in het weekend, maar ik weet van mezelf dat ik van nature vrij resistent ben tegen verdovende en stimulerende middelen en dat het langer duurt voordat het effect heeft. In hoeverre wordt er rekening gehouden met deze genetische verschillen? Is het niet raadzaam om een patiënt te genotyperen, zeker gezien de vele soorten etniciteiten?
Laatst had ik extra codeïne nodig, maar dat ging niet op herhaalrecept. Ik kreeg een bombardement aan vragen of ik écht niet bepaalde bijwerkingen had. Nee, noppes, nada, zelfs geen versuffing wat normaal is bij codeïne omdat bij de meeste mensen morfine ontstaat na metabolisatie. Ik was zelfs vergeten dat ik codeïne had ingenomen en ging gewoon autorijden. Ik voel er gewoon niets van. Op 15-jarige leeftijd kreeg ik morfine toegediend na een enkelbreuk. De fractuur moest rechtgezet worden, dus kreeg ik een roesje wat binnen 10 seconden zou moeten werken. Na een halve minuut besloten ze de dosis te verhogen omdat ik totaal niets voelde. Na een minuut begon ik wat licht in mijn hoofd te worden, maar slapen zat er niet in zoals ze verwachtten. En dat kraken voelde ik maar al te goed![]()
Dus waarom niet genotyperen op jonge leeftijd zodat je de rest van je leven weet welke dosis medicijnen je nodig hebt?
De groep is sowieso al niet zo heel groot, daarnaast is er een tekort wat er ook voor zorgt dat er minder plek is om te kúnnen opleiden. Dus het één houdt het ander in stand.quote:Op woensdag 27 maart 2019 15:40 schreef Kirb het volgende:
Je geeft aan dat er een groot tekort is aan anesthesiemedewerkers, is er dan ook echt een tekort aan aanmeldingen voor de opleiding? Of worden er te weinig geschikte kandidaten gevonden/haken mensen tijdens opleiding af?
Weet jij toevallig of er ook wel eens mensen worden aangenomen die uit een totaal andere branche komen qua werk? Of vooral schoolverlaters/verpleegkundigen?
Lijkt me tof werk! /wieweetooit
Ketamine zit toch ook in vlees?quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:06 schreef naatje_1 het volgende:
Is ketamine nog steeds in gebruik als narcosemiddel en zoja, wordt daar de portemonnee nog een beetje mee gespekt?
Hoe bedoel je precies? Welke medicatie wordt er gegeven en wat doen deze?quote:Op woensdag 27 maart 2019 16:09 schreef Antaris het volgende:
Hoe werkt verdoving precies?
Wat gebeurt er dan met het menselijk lichaam?
Heb je ooit wel eens rare verhalen gehoord van patiënten nadat ze wakker geworden zijn?
Maar die bewustwording is nu vooral gebaseerd op eigen verklaring. Waarom niet gelijk genotyperen zodat je de rest van je leven er profijt van hebt?quote:Op woensdag 27 maart 2019 16:14 schreef VraagWatJeWil het volgende:
daar zijn wij ons ook van bewust.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |