abonnement Unibet Coolblue
pi_185297387


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
pi_185297393
laatste post:

quote:
1s.gif Op woensdag 27 februari 2019 21:53 schreef revpolen het volgende:

[..]

Ow en heb nu infraroodpaneel boven de bank / stoelen hangen zodat ik wat minder vaak zou moeten stoken...

[ afbeelding ]
Alleen warmt zo'n paneel mensen op. Maar de lucht/meubels/muren worden niet opgewarmd. Dus zet je het uit, en de warmte is weg. Geeft wel direct een behaaglijk gevoel, maar iets dat de woning opwarmt zal prettiger zijn denk ik.

quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 06:23 schreef bambino het volgende:

[..]

Maar die 250 per paneel verkijk je je nu op. Daar zit namelijk ook warmte in.

Maar er zit dan ook alleen warmte in. Of nog erger, er komt iets uit dat enkel gebruikt kan worden voor warmte. Namelijk waterstof.

Elektriciteit kan je voor meer doeleinde gebruiken.

Persoonlijk denk ik dat een zonneboiler dan nog gunstiger is qua rendement dan een H2-paneel. Die zet immers direct warmte om. BIj een H2paneel wordt electriciteit opgewekt om H2 op te weken, die weer verbrand moet worden.

quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 14:00 schreef Sounddragon het volgende:

[..]
Nu is een pomp die dat kan duur omdat het een non-common device is, maar zodra ze die techniek gaan ontwikken en het wordt massaproductie en dus gemeengoed, zal dat heus gaan veranderen.
Onze warmtepompdroger kostte 8 jaar geleden ook een godsvermogen, inmiddels nog maar de helft ofzo, en dan is hij ook nog een heel stuk efficiënter geworden.
De ontwikkeling van je warmtepompdroger is bijvangst. Doordat er flink is ontwikkeld in warmtepompen (airco's en koelkasten) hebben ze de techniek sterk verbeterd.
Net zoals dat accu's steeds efficienter worden vanwege de explosieve vraag vanwege telefoons en nu elektrische auto's.

Maar die pomp en vat die waterstof goed kan verwerken vraagt om een directe investering. Dat zal dus nog wel een tijdje duren, eer dat rendabel is.
Want zo'n H2-generator is leuk. De pomp en opslag die erbij komt minder. En dan ook nog eens een investering om een verbrander te nemen die op H2 kan werken... En dan klagen mensen nu al over warmtepompen...

[ Bericht 27% gewijzigd door athlonkmf op 28-02-2019 14:25:12 ]
  donderdag 28 februari 2019 @ 14:32:25 #3
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_185297642
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 14:09 schreef Sounddragon het volgende:
assumptions.

Als iedereen zo zou denken, leefden we nog steeds in plaggenhutten.
Dat is niet helemaal eerlijk.
Toen jij nog in je plaggenhut leefde was ik al druk bezig met 'experimentele' manieren van energiebesparing. De nu zo revolutionaire JAGA hang bij mij al bijna 20 jaar in de woonkamer.
Ik heb nog 50 watt zonnepanelen op mijn gehad en ook was ik een van de eerste met een zonneboiler. (naast heel wat mislukte projecten)

Ik wil best geloven dat waterstof een kans van slagen heeft, maar dan niet gemaakt met een zonnepaneel, maar gewoon aangeleverd via een leiding (desnoods met een kleinere lokale opslag in de wijk). Ik denk dat we ons eerder daar op moeten focussen dan op het zelf producteren.

[ Bericht 0% gewijzigd door Speekselklier op 28-02-2019 14:48:56 ]
Tot nooit .......
pi_185297830
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 14:32 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik wil best geloven dat waterstof een kans van slagen heeft, maar dan niet gemaakt met een zonnepaneel, maar gewoon aangeleverd via een leiding (desnoods met een kleine lokale opslag). Ik denk dat we ons eerder daar op moeten focussen dan op het zelf producteren.
Ik denk dat het ook efficienter is om waterstof in een grote centrale te genereren is, dan in allerlei kleine generatoren.
pi_185298484
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 14:00 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

500 eur hoeft ook niet toch? Een dieselverstuiver kost ook aardig geld.. Het wordt dan gewoon een intevraal deel van een woning, je keuken kost ook geen 5 tientjes, een CV unit kost ook geld, een warmtepomp ook.. Nu is een pomp die dat kan duur omdat het een non-common device is, maar zodra ze die techniek gaan ontwikken en het wordt massaproductie en dus gemeengoed, zal dat heus gaan veranderen.
Onze warmtepompdroger kostte 8 jaar geleden ook een godsvermogen, inmiddels nog maar de helft ofzo, en dan is hij ook nog een heel stuk efficiënter geworden.
Warmtepompdrogers zijn vooral betaalbaar omdat de techniek niet heel bijzonder is.
Koelkasten en airco's doen al jaren wat een warmtepompdroger doet, alleen hebben ze dat in een wasdroger weten te bouwen.

En een airco of koelkast kost ook geen vermogen.
  donderdag 28 februari 2019 @ 15:44:27 #6
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_185299031
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 14:42 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik denk dat het ook efficienter is om waterstof in een grote centrale te genereren is, dan in allerlei kleine generatoren.
Aldus mensen over stroom in 1820.
pi_185299078
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 15:44 schreef xzaz het volgende:

[..]

Aldus mensen over stroom in 1820.
Jij vind dat zonnepanelen op 1 huis efficienter kunnen werken dan in een zonnepark?
pi_185300223
Zojuist heb ik een topic geopend in WGR over het starten van een installatiebedrijf voor zonnepanelen. Ik plaats de OP hier ook even want ik geloof dat hier mensen zitten die er veel verstand van hebben!

WGR / Zonnepanelenbedrijf starten

Beste lezer,

Samen met een vriend heb ik een salesstrategie bedacht waarmee wij verwachten veel opdrachten te ontvangen voor het installeren van zonnepanelen. Later zouden we dit ook kunnen uitbreiden naar andere energiebesparende maatregelen zoals isolatie, warmtepomp, etc.

Wij hebben zelf echter totaal geen ervaring met het installeren van zonnepanelen en dus zijn wij vandaag gestart met onderzoek doen hiernaar. Tot zover mijn bevindingen:

• Er zijn Alles-in-1 pakketten te bestellen voor de gehele installatie

• Deze pakketten moeten worden opgeslagen in een berging. Deze berging heb ik al.

• Er moet een dakdekker en een elektricien geregeld worden voor de dag van installatie

• Op de dag van installatie moet het pakket worden vervoerd naar locatie, eventueel dient er een steiger gehuurd te worden.

• Dakdekker vervoert het pakket, installeert de panelen, legt de bekabeling en installeert de omvormer

• Elektricien verbindt de omvormer met de meterkast, maakt een extra groep aan, etc.

• Dakdekker test of alles werkt

Zouden jullie met mij mee willen denken?

Denken jullie bijvoorbeeld dat een toezichthoudend persoon essentieel is? Wij zullen dit de eerste keren natuurlijk sowieso wel zelf doen. En hoe zouden we het beste aan dakdekkers/elektriciens komen die hieraan mee willen werken? We werken natuurlijk het liefste continue met dezelfde personen zodat we weten dat zij zelfstandig die gehele installatie kunnen doen. Heeft er iemand misschien suggesties voor bij welke zaak je het beste de alles-in-1 pakketten kunt halen?

Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn verdere bevindingen.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Gr. Heliossos.

[ Bericht 0% gewijzigd door Heliosso op 28-02-2019 16:58:32 ]
pi_185300322
Vandaag letterlijk de hele dag bewolkt geweest, begin van de dag wat mistig:



Mooi om te zien dat het dan nog weinig uitmaakt in welke richting de panelen liggen.
pi_185300346
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 16:52 schreef Heliosso het volgende:
Heeft er iemand misschien suggesties voor bij welke zaak je het beste de alles-in-1 pakketten kunt halen?
Ik zou er maar niet aan beginnen...
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_185300392
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 16:58 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ik zou er maar niet aan beginnen...
Ik wil voor nu vooral gemak zodat we eenvoudig kunnen gaan installeren. Dat het iets duurder is dan zelf die pakketten samen te stellen maakt voor nu zeker niet uit.
pi_185300495
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:01 schreef Heliosso het volgende:

[..]

Ik wil voor nu vooral gemak zodat we eenvoudig kunnen gaan installeren. Dat het iets duurder is dan zelf die pakketten samen te stellen maakt voor nu zeker niet uit.
Goede wijn is nog geen bier, een goede dakdekker is nog geen elektricien. Kan hij op de correcte wijze de rails aarden? Kan hij op correcte wijze een MC4 stekker aanzetten en controleren? Weet hij hoe hij veilig moet omgaan met de hoge DC voltages die hij bij het aansluiten tegenkomt? Herkent hij een verkeerd type optimizer, een te korte of lange string (of andere basiskennis) of sluit hij het domweg aan zonder terugkoppeling naar jullie? En heeft de elektricien hoogtevrees? Wie gaat er troubleshooten op het dak op 6 meter hoogte als het tussen nu en enkele jaren na oplevering niet doet wat het moet doen? ;)
pi_185300529
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:01 schreef Heliosso het volgende:

[..]

Ik wil voor nu vooral gemak zodat we eenvoudig kunnen gaan installeren. Dat het iets duurder is dan zelf die pakketten samen te stellen maakt voor nu zeker niet uit.
hoe denk je concurrerend te kunnen zijn ten opzichte van partijen die zelf medewerkers in dienst hebben of met zzp installatieteams werken maar wel zelf groot inkopen en zelf systemen samenstellen? En houd je er rekening mee dat sommige leveranciers alleen toegankelijk zijn als je dealer bent.

Waar denk je marge te gaan pakken?
  donderdag 28 februari 2019 @ 17:12:40 #14
88754 Sounddragon
Dragon of sound.
pi_185300590
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 15:13 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Warmtepompdrogers zijn vooral betaalbaar omdat de techniek niet heel bijzonder is.
Koelkasten en airco's doen al jaren wat een warmtepompdroger doet, alleen hebben ze dat in een wasdroger weten te bouwen.

En een airco of koelkast kost ook geen vermogen.
klopt idd, een airco is maar 3 tot 4 keer zo duur als een koelkast.
De wetenschap is er nog steeds niet uit, waarom de meest gestroomlijnde vrouwen, de meeste weerstand bieden
pi_185300648
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:12 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

klopt idd, een airco is maar 3 tot 4 keer zo duur als een koelkast.
Een split airco heb je al vanaf zo'n ¤750
Soms zelfs al voor ¤499 ...

Wat kost de goedkoopste 700 bar hydrogen compressor die jij kan vinden?
pi_185300654
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:09 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

hoe denk je concurrerend te kunnen zijn ten opzichte van partijen die zelf medewerkers in dienst hebben of met zzp installatieteams werken maar wel zelf groot inkopen en zelf systemen samenstellen? En houd je er rekening mee dat sommige leveranciers alleen toegankelijk zijn als je dealer bent.

Waar denk je marge te gaan pakken?
Wat bedoel je precies met ZZP-installatieteams?
pi_185300730
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:15 schreef Heliosso het volgende:

[..]

Wat bedoel je precies met ZZP-installatieteams?
lang niet alle bedrijven hebben zelf monteurs in dienst, er zijn er ook die standaard een paar zzp’ers inhuren voor de installatie. Beetje zoals jouw idee maar dan leveren ze ook pakketten op maat en halen ze mede marges door in bulk in te kopen. Ik zie het onderscheidende van je bedrijfsmodel niet.
pi_185300809
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:20 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

lang niet alle bedrijven hebben zelf monteurs in dienst, er zijn er ook die standaard een paar zzp’ers inhuren voor de installatie. Beetje zoals jouw idee maar dan leveren ze ook pakketten op maat en halen ze mede marges door in bulk in te kopen. Ik zie het onderscheidende van je bedrijfsmodel niet.
Door mijn salesstrategie hoef ik niet te stunten met prijzen maar kan ik wat meer vragen. Ik wil er verder niet over uitweiden omdat de informatie niet terecht mag komen bij concurrenten. Ik hoop dat je dat begrijpt.

Maar hoe verzamelen die ZZP-installatieteams dan hun teamleden?
pi_185300931
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:24 schreef Heliosso het volgende:

[..]

Door mijn salesstrategie hoef ik niet te stunten met prijzen maar kan ik wat meer vragen. Ik wil er verder niet over uitweiden omdat de informatie niet terecht mag komen bij concurrenten. Ik hoop dat je dat begrijpt.

Maar hoe verzamelen die ZZP-installatieteams dan hun teamleden?
Je zal toch met setjes van rond de ¤1 per Wp op de proppen moeten komen, anders is de terugverdientijd van 7 jaar ook al snel niet realistisch meer na 2020.

Verkopers zijn er niet zo happig op om dat aan potentiële klanten te vertellen.

Dus hopelijk is je salesstrategie een beetje fair op dat gebied.

"Kwaliteit en service" klinkt mooi maar uiteindelijk wil een klant uit de kosten komen voordat z'n set is afgeschreven :P
pi_185300935
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:24 schreef Heliosso het volgende:

[..]

Door mijn salesstrategie hoef ik niet te stunten met prijzen maar kan ik wat meer vragen. Ik wil er verder niet over uitweiden omdat de informatie niet terecht mag komen bij concurrenten. Ik hoop dat je dat begrijpt.

Maar hoe verzamelen die ZZP-installatieteams dan hun teamleden?
ik hoop dat je niet denkt met een kwaliteitsstrategie heel erg onderscheidend te kunnen zijn, want ook die bedrijven zijn er al legio. Ik wil helemaal niet zeggen dat je bedrijf geen toekomst heeft, het gat in de markt zie ik alleen niet zo. Waar bedrijven zzpers vinden weet ik niet. Ze zullen waarschijnlijk ook daar volumecontracten afsluiten om een betere prijs te krijgen.
  donderdag 28 februari 2019 @ 17:37:10 #21
88754 Sounddragon
Dragon of sound.
pi_185301018
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Een split airco heb je al vanaf zo'n ¤750
Soms zelfs al voor ¤499 ...

Wat kost de goedkoopste 700 bar hydrogen compressor die jij kan vinden?
we hebben nog wel wat jaren te gaan voor die dingen nodig zijn op partikuliere schaal, dus nu vergelijken gaan trekken slaat echt als een lul op een skippybal.
De wetenschap is er nog steeds niet uit, waarom de meest gestroomlijnde vrouwen, de meeste weerstand bieden
pi_185301128
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:37 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

we hebben nog wel wat jaren te gaan voor die dingen nodig zijn op partikuliere schaal, dus nu vergelijken gaan trekken slaat echt als een lul op een skippybal.
Dat begrijp ik, techniek waar heel veel "drive" achter zit wordt vaak goedkoper vanwege de grootschaligheid.

Maar uiteindelijk veranderen natuurwetten niet, 800 bar comprimeren zonder de waterstof te vervuilen (!) blijft een grote opgave, waterstofmoleculen worden niet ineens groot.

En vergeet niet dat tegen de tijd dat deze panelen doorontwikkeld zijn en in massaproductie kunnen (10 jaar ga ik optimistisch vanuit) verwacht men ook een prijs van zo'n ¤45 ($50) per kWh voor accu's. Deels door de hoger wordende capaciteitsdichtheid, deels door schaalvergroting, deels door nieuwe technieken (aluminium en solid state accu's bijvoorbeeld).

Ook de ontwikkeling van PV-panelen staat niet stil.

En dan nog... ook al zal waterstof z'n weg vinden, ik geloof niet dat dat per huishouden opgewekt gaat worden... stel dat je er op gaat koken, er moet dan een geurstof in zitten voor de veiligheid... zomaar een praktische beperking.
  donderdag 28 februari 2019 @ 18:13:15 #23
88754 Sounddragon
Dragon of sound.
pi_185301707
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:44 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat begrijp ik, techniek waar heel veel "drive" achter zit wordt vaak goedkoper vanwege de grootschaligheid.

Maar uiteindelijk veranderen natuurwetten niet, 800 bar comprimeren zonder de waterstof te vervuilen (!) blijft een grote opgave, waterstofmoleculen worden niet ineens groot.

En vergeet niet dat tegen de tijd dat deze panelen doorontwikkeld zijn en in massaproductie kunnen (10 jaar ga ik optimistisch vanuit) verwacht men ook een prijs van zo'n ¤45 ($50) per kWh voor accu's. Deels door de hoger wordende capaciteitsdichtheid, deels door schaalvergroting, deels door nieuwe technieken (aluminium en solid state accu's bijvoorbeeld).

Ook de ontwikkeling van PV-panelen staat niet stil.

En dan nog... ook al zal waterstof z'n weg vinden, ik geloof niet dat dat per huishouden opgewekt gaat worden... stel dat je er op gaat koken, er moet dan een geurstof in zitten voor de veiligheid... zomaar een praktische beperking.
Ik weet het niet, ben geen engineer, ik ken wat verschillende soorten pompen en compressoren en ik kan wat met natuur- en scheikunde, maar ik ben niet zodanig onderlegd dat ik daar een paal over op kan zetten.

Ik ben wel zeker van het feit dat er helemaal niks in mijn keuken komt waar 7-800 bar op staat, nog niet misschien. Tegen die tijd koken we neem ik aan allang elektrisch; de stroom van die panelen moet óók op he.
De wetenschap is er nog steeds niet uit, waarom de meest gestroomlijnde vrouwen, de meeste weerstand bieden
  donderdag 28 februari 2019 @ 18:24:20 #24
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_185301924
verwijderd en verplekt naar wgr

[ Bericht 49% gewijzigd door Speekselklier op 28-02-2019 19:03:21 ]
Tot nooit .......
  donderdag 28 februari 2019 @ 18:27:52 #25
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_185301990
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 18:13 schreef Sounddragon het volgende:

Ik ben wel zeker van het feit dat er helemaal niks in mijn keuken komt waar 7-800 bar op staat, nog niet misschien.
Dat denk ik ook niet. Dan kan je de pannen op het dak zetten.
Misschien moeten ze daar nog iets voor bedenken. Zou er iets van een drukregelaar bestaan?
Tot nooit .......
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')