abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_183268682
registreer om deze reclame te verbergen
Aberglaube-Hanna-B%C3%B6vong-buchcover_wildejagd.jpg
Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
jager_doorzonsint.jpg
Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)

INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:
de92ms.jpg
Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
http://www.volkskrant.nl/(...)t af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2015 17:42 schreef Montagui het volgende:
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 13:53 schreef Montagui het volgende:
Infographic verbanden en sponsoring
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Gezin_op_Sinterklaasavond_Dutch_family_celebrating_St._Nicholas_eve.jpg

quote:
Wie is Zwarte Piet? Hij weet het zelf waarschijnlijk ook niet!

Dat betogen de historici Jop Euwijk en Frank Rensen in hun nieuwe boek 'De identiteitscrisis van Zwarte Piet'. in het boek gaan de twee op zoek naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. En dat valt nog niet mee...

Hier zie je n van de eerste afbeeldingen van de zwarte knecht van Sinterklaas, afkomstig uit een boekje van Jan Schenkman (1850). Wat opvalt, is dat Zwarte Piet hier nog niet de kenmerkende page-kleding draagt. Dat kwam pas later.
08_St._Nikolaas_bij_een_Snoeper-1.jpg
quote:
Een mysterieuze oorsprong

Want wie is Zwarte Piet nu precies? De oorsprong van de bekende figuur is enigszins in nevelen gehuld. Wat we wl weten, is dat Zwarte Piet een stuk jonger is dan Sinterklaas zelf. De Goedheiligman gaat eeuwenlang in zijn eentje op pad. Pas in de negentiende eeuw krijgt hij in een boekje geschreven door de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman een knecht met een donkere huidkleur. En die knecht komt een beetje uit de lucht vallen.

Sommigen denken dat hij genspireerd is op de tot slaaf gemaakten waarmee zeventiende en achttiende eeuwse rijken zich graag lieten afbeelden. In dat scenario zou Sinterklaas een zwart knechtje hebben gekregen om statiger over te komen.

Weer andere historici denken dat Zwarte Piet genspireerd is op de donkere mannen die in grote steden werkten (en waarvan twijfelachtig is of ze echt tot slaaf gemaakten waren). Terwijl anderen vermoeden dat Zwarte Piet eigenlijk een Moor is. "Maar voor veel mensen was de naam 'Moor' ook weer synoniem voor 'zwarte Afrikaan'," aldus Jop Euwijk. "Dat maakt het dus nog ingewikkelder. De kennis over wie de Moren waren, en wie er allemaal Moren werden genoemd is ook niet ingeburgerd in Nederland." Kortom: niemand weet eigenlijk door wie Schenkman zich liet inspireren toen hij het knechtje van de Sint introduceerde.
Het boekje van Schenkman is online in te zien: https://www.slideshare.net/FeenyNL/sint-nikolaas-en-zijn-knecht


quote:
Het is toch wel een hele mooie dag aan het worden. KOZP word echt op alle fronten vernederd.
Eerst schrappen ze de meeste demonstraties omdat ze te weinig deelnemers hebben, vervolgens word hun door de gemeentes een hoop beperkende maatregelen opgelegd. De bussen naar Den Helder werden 2x tot stoppen gedwongen door de politie. Vervolgens worden ze overal weggejaagd en aangevallen. In Rotterdam zelfs door zowel voetbalfans als de politie zelf.

En de enige arrestaties zijn er onder KOZP'ers _O_
Alternatieve Sinterklaas journaals:

Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  dinsdag 20 november 2018 @ 18:35:05 #2
476957 Ciclon
San Lorenzo de Almagro
pi_183268700
Johan Derksen zei maandagavond bij Veronica Inside buitengewoon genoten te hebben van het interview van Gerard Cox in de Telegraaf. De 78-jarige Rotterdamse cabaretier noemde daarin Sylvana Simons ‘’wrdeloze muts’’ en de Denk-politici Kuzu en Oztrk ‘’twee Turkse griezels.’’
‘’Het was alsof ik zelf aan het woord was en helemaal mee eens dus’’, reageerde Derksen gisteravond, die eraan toevoegde: ‘’Fuck off met je veegpieten.’’
Die laatste cri de coeur sloeg op de taakstraf die de rechter de blokkeer-Friezen had opgelegd naar aanleiding van het afzetten van de rijksweg naar Dokkum om daarmee anti Zwarte Piet-demonstranten te beletten een kinderfeest te versjteren. ‘’Gewoon een kwestie van zo’n rechter om de show te stelen’’, oordeelde Derksen. ‘’Dit zijn normaal strafmaten in Nederland voor een moord.’’

‘’Ik ben blij dat Cox het allemaal een keer goed heeft gezegd’’, vond de voetbalanalist. ‘’In de zestiger jaren hebben we bevochten om alles te mogen zeggen in Nederland en nu moeten we op onze woorden gaan passen, omdat we bij het minste geringste voor racisten worden aangezien. Daar pas ik voor. Cox ook, blijkt nu. Hij is 78, gaat het theater weer in en wil gewoon zeggen wat hij denkt zonder de kans te lopen dat een of andere idioot je uitmaakt voor racist omdat toevallig ook de PVV pro zwarte Piet is. Cox heeft niks met de PVV, ik heb niks met de PVV, maar dat wil niet zeggen dat we onze mond dan maar moeten houden. ’’

Cox veegde in De Telegraaf terloops ook nog de vloer aan met het derde Denk-Kamerlid Farid Azarkan, met wie Derksen in het verleden in het programma Pauw ook al eens een aanvaring heeft gehad, waarbij ook toen het verwijt ‘racisme viel.’
‘’Als de multiculturele samenleving je niet bevalt, moet je oprotten, zeiden die twee van Denk’’, aldus Cox. ‘’Wat een humor! Hebben we aan de Partij van de Arbeid te wijten h. En nu is er nog een derde bij, die Marokkaanse meneer, dat is helemaal een engerd zeg. Wat een verschrikkelijke man, met z’n fake news over de PVV. Niet dat de PVV deugt overigens.”
Cox tenslotte: ‘’Die islam… Pim Fortuyn zei: ’Dat is een achterlijke woestijngodsdienst’ en daar had hij natuurlijk groot gelijk in.’’
  dinsdag 20 november 2018 @ 18:37:18 #3
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_183268746
In post twee weet iemand er de islam alweer met de haren bij te slepen. :').
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  dinsdag 20 november 2018 @ 18:39:13 #4
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_183268795
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
10s.gif Op dinsdag 20 november 2018 18:37 schreef Ringo het volgende:
In post twee weet iemand er de islam alweer met de haren bij te slepen. :').
Bij de eerste 2 woorden (Johan Derksen) stopte ik al met lezen :P
Ik ben een Nikon :-)
  Moderator dinsdag 20 november 2018 @ 18:40:39 #5
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_183268822
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 18:35 schreef Ciclon het volgende:

ff een link naar de bron erbij plaatsen pls
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_183269007
quote:
10s.gif Op dinsdag 20 november 2018 18:37 schreef Ringo het volgende:
In post twee weet iemand er de islam alweer met de haren bij te slepen. :').
Niemand sleept de islam er met de haren bij dramaqueen, het is gewoon een quote van Cox.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
  Moderator dinsdag 20 november 2018 @ 18:51:51 #7
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_183269064
registreer om deze reclame te verbergen
Derksen, de gevierde opiniemaker.
  dinsdag 20 november 2018 @ 18:52:58 #8
167383 Molurus
the talking snake
pi_183269086
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 18:01 schreef Ciclon het volgende:

Zwarte ook niet. Je hoort ze onderling altijd Nikker tegen elkaar zeggen, als een blanke dat zegt is de hek van de dam..
Ik heb echt nog nooit een gekleurd persoon het woord 'nikker' horen gebruiken. Sporadisch wordt wel eens het engelse 'nigger' gebruikt, maar ook dat is in Nederland niet heel gebruikelijk. Maar dat men 'nikker' zou gebruiken zuig je als je het mij vraagt gewoon uit je duim. Het is een archaisch racistisch scheldwoord dat al vrij lang niet meer wordt gebruikt, en zeker niet door gekleurde mensen.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
  dinsdag 20 november 2018 @ 18:53:50 #9
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183269112
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 17:57 schreef Ciclon het volgende:

Wit, zwart, neger, blanke, roomblank, bruin... pff zijn slechts woordjes om iets aan te duiden. Mensen die zich daarom druk maken, adviseer ik om een afspraak te maken met de GGZ
True. Als de anti's daar eerst naar toe waren gegaan, dan was het allemaal voorbij geweest voor het was begonnen.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  dinsdag 20 november 2018 @ 18:53:52 #10
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_183269113
quote:
10s.gif Op dinsdag 20 november 2018 18:37 schreef Ringo het volgende:
In post twee weet iemand er de islam alweer met de haren bij te slepen. :').
Net zo open voor discussie als de zeurpieten. :Y
herr doctor
  dinsdag 20 november 2018 @ 19:03:33 #11
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_183269319
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 18:49 schreef Hathor het volgende:
Niemand sleept de islam er met de haren bij dramaqueen, het is gewoon een quote van Cox.
Die volstrekt niet terzake doet, maar toch. :').
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_183270338
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 november 2018 17:23 schreef Ringo het volgende:
Haha, kijk iedereen eens getriggerd zijn.
Kwestie van passende woordparen.
zwart en wit
donker en licht

Het is niet zo ingewikkeld. De worm zit in je eigen hoofd.
Onzin. Ten eerste is het woordpaar blank en zwart duidelijker aangezien het zich tot huidskleur beperkt en ten tweede was dat niet de motivatie van de NOS.

quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 18:35 schreef Ciclon het volgende:
Johan Derksen zei
Flikker op met die Derksen. Dom figuur die zelfs over voetbal niks zinnigs weet te zeggen. We hebben zijn publiek in Eindhoven bezig gezien.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_183270439
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 19:44 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Onzin. Ten eerste is het woordpaar blank en zwart duidelijker aangezien het zich tot huidskleur beperkt en ten tweede was dat niet de motivatie van de NOS.

[..]

Flikker op met die Derksen. Dom figuur die zelfs over voetbal niks zinnigs weet te zeggen. We hebben zijn publiek in Eindhoven bezig gezien.
Voor een dom figuur heeft hij inmiddels wel een aardige staat van dienst.
Hoe gaat het met je eigen carriere ?
"You can call me Susan if it makes you happy"
pi_183270599
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 19:49 schreef TLC het volgende:

[..]

Voor een dom figuur heeft hij inmiddels wel een aardige staat van dienst.
Hoe gaat het met je eigen carriere ?
Staat van dienst waarin? Mensen die moeilijk lezen van een mening voorzien?
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_183270985
Wem die Scheisse bis zum Hals steht, sollte den Kopf nicht hngen lassen
  dinsdag 20 november 2018 @ 22:29:57 #16
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183274495
We hadden dat onderzoek over "Zaanse kinderen willen roetveegpiet" in deze topicreeks sceptisch benadert. En wat blijkt? Nepnieuws!

https://www.deorkaan.nl/k(...)-zwarte-piet-houden/
  dinsdag 20 november 2018 @ 22:33:37 #17
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_183274581
quote:
6s.gif Op dinsdag 20 november 2018 18:39 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

Bij de eerste 2 woorden (Johan Derksen) stopte ik al met lezen :P
Ik verwachte een film is mij die oude ... op tv heeft het Nederlands elftal eens een keer gewonnen!
  woensdag 21 november 2018 @ 04:56:18 #18
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183277842
Wim Pijbes van het Rijksmuseum met wijze woorden over de traditie, in 2013, maar nog steeds actueel:
https://www.nporadio1.nl/(...)ten-over-zwarte-piet
pi_183277850
Black Face is taboe, dan doen we maar gewoon Yellow Face. :')

Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_183278346
quote:
En wat is je punt?
Op de ABC eilanden vieren ze ook Sinterklaas en begrijpen ze totaal niet de commotie die hier in Nederland plaats vind. Zwarte Piet = zwart, ook op de ABC eilanden vinden ze dit heel normaal.

Zullen we dan ook maar eens beginnen over die 'geweldige' Spaanse traditie: de stierenrennen in Pamplona. Dit monsterlijke evenement is ook nog steeds niet aan banden gelegd, want: traditie. Om maar slechts 1 voorbeeld te noemen hoor...
"Always listen to experts. They'll tell what can't be done and why. Then do it"
pi_183278461
quote:
Loop nu met een paar gasten verkleed als Semana Santa processiegangers en vraag dezelfde mensen wat ze daar van vinden.

Zonder eerlijke en volledige context alleen uitgaan van 'uiterlijk'. Hoe oppervlakkig en hol ben je dan.
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
  woensdag 21 november 2018 @ 08:26:01 #23
3542 Gia
User under construction
pi_183278681
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 19:44 schreef Weltschmerz het volgende:
Ten eerste is het woordpaar blank en zwart
Dan sluit je de hele groep bruine mensen uit.

Als Piet niet geschminkt is, zie je alle verschillende kleuren die mensen kunnen hebben.
Schmink je alle pieten gitzwart, dan zijn ze allemaal hetzelfde.
Geen rassen, geen blank, bruin en zwart. Allemaal gelijk.
pi_183278958
Roy Kable, nog zo'n KOZP gast:
quote:
IK ROEP OP TOT HET OPRICHTEN EN ORGANISEREN VAN EEN ZELFDEFENSIE LEGER!
Met teksten als:

"Net als de Black Panthers in Amerika"
"Ons is de oorlog verklaard"
"Die voetbalhooligans zijn terroristen"
"Mark Rutte heeft hen gemotiveerd"
"De politie is er niet om jou te beschermen"
"Zelfdefensie, niet voor agressie maar om onszelf te beschermen"
"Oproep aan alle vechtsporters en groot gebouwde mensen"

Afijn, ben daar afgehaakt. Is namelijk een vrij lang betoog.....voor degene die er zin in heeft:

https://m.facebook.com/st(...)3&id=100005065741788
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
  woensdag 21 november 2018 @ 08:57:26 #25
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_183278986
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2018 08:55 schreef Montagui het volgende:
Roy Kable, nog zo'n KOZP gast:

[..]

Met teksten als:

"Net als de Black Panthers in Amerika"
"Ons is de oorlog verklaard"
"Die voetbalhooligans zijn terroristen"
"Mark Rutte heeft hen gemotiveerd"
"De politie is er niet om jou te beschermen"
"Zelfdefensie, niet voor agressie maar om onszelf te beschermen"
"Oproep aan alle vechtsporters en groot gebouwde mensen"

Afijn, ben daar afgehaakt. Is namelijk een vrij lang betoog.....voor degene die er zin in heeft:

https://m.facebook.com/st(...)3&id=100005065741788
Niet echt slim. Vooral lekker doorgaan met escaleren en polariseren. :N
herr doctor
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')