abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 26 maart 2019 @ 17:52:18 #201
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_185862571
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 maart 2019 17:41 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Wootz is weer een soort van "gietijzer" dat door kristallisatie die eigenschappen kreeg, lag waarschijnlijk aan de ijzersoort maar die mijn is uitgeput en er is geen andere mijn gevonden die precies zulk ijzer bevat.
let wel, wootz werd niet gegoten. Hoe het precies gemaakt werd is niet helemaal duidelijk en men is nog steeds niet in staat het na te maken. Of dat nu aan het hout ligt waarmee het koolstof werd toegevoegd of wat anders. Men is niet in staat wootz te maken.
Het koolstof in het ijzer, of liever staal lijkt een Buckeyachtige vorm te hebben in het staal, als je het te warm maakt bij het smeden verliest het ook zijn eigenschappen.
Wootz is het damaststaal oorspronkelijk, en het optische effect wat je bereikt met verschillende staalsoorten op elkaar te smeden en te vouwen maakt dat na, dat wordt ook damaststaal genoemd maar is het eigenlijk niet, net zoals mensen margarine boter noemen. Het lijkt erop, het poogt het te imiteren maar het is wat anders.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 31 maart 2019 @ 06:15:39 #202
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_185944005
Interessant :)
Het geheim is 0.05% Vanadium

[ Bericht 2% gewijzigd door SiGNe op 31-03-2019 06:25:34 ]
  zondag 31 maart 2019 @ 11:18:37 #203
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_185946218
quote:
0s.gif Op zondag 31 maart 2019 06:15 schreef SiGNe het volgende:
Interessant :)
Het geheim is 0.05% Vanadium
Interessante docu, jammer alleen dat ze geen modern wootz laten zien.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 1 april 2019 @ 13:28:22 #204
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_185969080
Piet hoe bereid je vlees in de oven zodat het knapperig is aan de buitenkant? Ik wil schouderkarbonades in de oven klaarmaken met een char siu marinade. Moet het in een braadslee of juist los op een rooster, op bakpapier? Hetelucht of? Met boter of water of? Vraagjes vraagjes :)
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
  maandag 1 april 2019 @ 13:32:33 #205
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_185969168
quote:
1s.gif Op maandag 1 april 2019 13:28 schreef madeliefff het volgende:
Piet hoe bereid je vlees in de oven zodat het knapperig is aan de buitenkant? Ik wil schouderkarbonades in de oven klaarmaken met een char siu marinade. Moet het in een braadslee of juist los op een rooster, op bakpapier? Hetelucht of? Met boter of water of? Vraagjes vraagjes :)
Ik begrijp je vraag niet zo goed,
1 ga je losse karbonade gebruiken of aan één stuk? Ik raad je het laatste aan, procureur heet dat, vraag je slager om een stuk procureur (schouderkarbonade aan één stuk, zonder bot)
2. Knapperig aan de buitenkant, hoe krokant bedoel je? Een bruin korstje of echt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 1 april 2019 @ 13:56:12 #206
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_185969615
quote:
1s.gif Op maandag 1 april 2019 13:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik begrijp je vraag niet zo goed,
1 ga je losse karbonade gebruiken of aan één stuk? Ik raad je het laatste aan, procureur heet dat, vraag je slager om een stuk procureur (schouderkarbonade aan één stuk, zonder bot)
2. Knapperig aan de buitenkant, hoe krokant bedoel je? Een bruin korstje of echt
Ik heb 2 losse ja, volgende keer zal ik naar de slager gaan dan. Een bruin korstje inderdaad.
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
  maandag 1 april 2019 @ 13:58:00 #207
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_185969651
quote:
1s.gif Op maandag 1 april 2019 13:56 schreef madeliefff het volgende:

[..]

Ik heb 2 losse ja, volgende keer zal ik naar de slager gaan dan. Een bruin korstje inderdaad.
Dan de grill aan aan het einde. Maar begrijp nog niet zo goed hoe je ze klaar wilt maken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 1 april 2019 @ 14:49:14 #208
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_185970485
quote:
1s.gif Op maandag 1 april 2019 13:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dan de grill aan aan het einde. Maar begrijp nog niet zo goed hoe je ze klaar wilt maken
Ja weet ik ook nog niet. Mn vraag is ook hoe moet ik vlees in de oven bereiden. Ik wil gewoon vlees erin klaarmaken met een bepaalde marinade. De enige manier die ik weleens gedaan heb is in een braadslee met boter en vocht. Maar met vocht word het niet mooi bruin. Is het dan beter om alleen met boter te doen en bakt het dan niet aan? Of raad je een hele andere methode aan .
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
  maandag 1 april 2019 @ 14:51:49 #209
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_185970527
https://www.aziatische-ingredienten.nl/char-siu/

Het liefst wil ik zoiets als op dit plaatje bereiken. Mijn marinade komt uit een potje verder..
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
  maandag 1 april 2019 @ 14:52:30 #210
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_185970541
quote:
10s.gif Op maandag 1 april 2019 14:49 schreef madeliefff het volgende:

[..]

Ja weet ik ook nog niet. Mn vraag is ook hoe moet ik vlees in de oven bereiden. Ik wil gewoon vlees erin klaarmaken met een bepaalde marinade. De enige manier die ik weleens gedaan heb is in een braadslee met boter en vocht. Maar met vocht word het niet mooi bruin. Is het dan beter om alleen met boter te doen en bakt het dan niet aan? Of raad je een hele andere methode aan .
Ik zou ze gewoon langzaam in de pan braden in boter. Daarna even grillen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 1 april 2019 @ 14:53:49 #211
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_185970570
quote:
1s.gif Op maandag 1 april 2019 14:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zou ze gewoon in de pan braden in boter.
Ook als ik het resultaat wil hebben die in het linkje ( post hierboven ) staat?
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
  maandag 1 april 2019 @ 14:56:43 #212
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_185970627
quote:
1s.gif Op maandag 1 april 2019 14:53 schreef madeliefff het volgende:

[..]

Ook als ik het resultaat wil hebben die in het linkje ( post hierboven ) staat?
Je kan ze ook in de oven garen, maar omdat je karbonade hebt en geen procureur denk ik dat het droog gaat worden
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 1 april 2019 @ 15:18:44 #213
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_185971020
quote:
1s.gif Op maandag 1 april 2019 14:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je kan ze ook in de oven garen, maar omdat je karbonade hebt en geen procureur denk ik dat het droog gaat worden
o zo. Hmm dan misschien toch maar in de pan dan
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
  maandag 1 april 2019 @ 15:40:00 #214
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_185971368
Nog een laatste vraag. Als ik volgende keer wel procureur heb. Hoe moet ik dat dan bereiden in de oven? @Pietverdriet
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
  maandag 1 april 2019 @ 15:44:01 #215
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_185971433
quote:
11s.gif Op maandag 1 april 2019 15:40 schreef madeliefff het volgende:
Nog een laatste vraag. Als ik volgende keer wel procureur heb. Hoe moet ik dat dan bereiden in de oven? @:pietverdriet
Marineren en lang (zeker 6 uur) garen op lage temperatuur (100-125 graden) , en dan afgrillen vind ik erg lekker. Vlees wordt boterzacht.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 1 april 2019 @ 16:40:43 #216
179075 hugecooll
Deelt corrigerende tikken uit
pi_185972718
quote:
1s.gif Op maandag 1 april 2019 15:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Marineren en lang (zeker 6 uur) garen op lage temperatuur (100-125 graden) , en dan afgrillen vind ik erg lekker. Vlees wordt boterzacht.
Hoe gaar je dat dan? In een braadslee met boter?
  maandag 1 april 2019 @ 16:47:37 #217
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_185972867
quote:
1s.gif Op maandag 1 april 2019 16:40 schreef hugecooll het volgende:

[..]

Hoe gaar je dat dan? In een braadslee met boter?
In een braadslede op een paar wortels
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_185975197
quote:
1s.gif Op maandag 1 april 2019 15:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Marineren en lang (zeker 6 uur) garen op lage temperatuur (100-125 graden) , en dan afgrillen vind ik erg lekker. Vlees wordt boterzacht.
Cha sieuw wordt normaliter afgelakt met honing bij het afgrillen. Krijg je een gacaramelluseerd laagje/korstje.
Whatever...
pi_186304921
@Pietverdriet

Piet, ik wil voor een verjaardag bitterballen maken van mozzarella en zongedroogde tomaat. Moet ik hier een roux/kaassaus voor maken? Wil alleen geen té sterke bouillonsmaak (omdat er aan de mozzarella niet heel veel smaak zit) en vooral de mozzarella en tomaat proeven. Tips voor de verhoudingen en aanpak? Eventueel mixen met een andere kaas? :)

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 19-04-2019 07:12:25 ]
pi_186305810
Piet heeft vast een goed antwoord op je vraag,

maar ik wilde toch even kwijt dat ik bij het lezen van je vraag direct aan arancini moest denken,
dat is misschien een leuk alternatief?
  vrijdag 19 april 2019 @ 09:11:08 #221
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_186305828
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 april 2019 07:10 schreef Unites het volgende:
@:Pietverdriet

Piet, ik wil voor een verjaardag bitterballen maken van mozzarella en zongedroogde tomaat. Moet ik hier een roux/kaassaus voor maken? Wil alleen geen té sterke bouillonsmaak (omdat er aan de mozzarella niet heel veel smaak zit) en vooral de mozzarella en tomaat proeven. Tips voor de verhoudingen en aanpak? Eventueel mixen met een andere kaas? :)
- 50 gr boter
- 60 gr bloem
- 4 dl melk
- 10 gram gelatineblaadjes die je 10-15 minuten weekt

Smelt de boter op laag vuur tot ie bruist maar niet bruin laten worden, het water moet verdampen, maar de boter eiwitten niet bruinen.
Voeg dan de bloem toen en gaar deze. Beetje bij beetje de melk toevoegen
Gelatine toevoegen en de salpicon (zo noem je de ragout) garen. Afsmaken met zout, peper, muskaat
Normaal gesproken gebruik je bouillon, hier vervangen door melk. Je kan ook een kippenbouillon gebruiken (zelfgemaakt, anders smaakt ie te sterk)
Aan deze basis kan je je mozzarella en gedroogde tomaat toevoegen.
Daarna af laten koelen en de ballen rollen en paneren (weet je hoe je kroketten/bitterballen rolt/paneert?). De ballen daarna 24 op laten stijven in de koelkast

De mozzarella ga je niet proeven denk ik, zou een wat smaakvollere nemen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 19 april 2019 @ 09:14:22 #222
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_186305869
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 09:08 schreef realAIVD het volgende:
Piet heeft vast een goed antwoord op je vraag,

maar ik wilde toch even kwijt dat ik bij het lezen van je vraag direct aan arancini moest denken,
dat is misschien een leuk alternatief?
Eigenlijk veel lekkerder
:9
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_186305965
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 april 2019 09:14 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eigenlijk veel lekkerder
:9
Meteen zin om naar Sicilië af te reizen (ik heb namelijk geen frituurpan, dus ik moet wel ;) )
pi_186306512
@realAIVD

Arancini ken ik eerlijk gezegd niet. Ziet er wel lekker uit! Leuke tip! Dankjewel.

@Pietverdriet

Bedankt voor je uitgebreide hulp! :Y

Kwam op het idee voor de mozzarella vanwege de klassieke combinatie met tomaat, maar inderdaad, misschien is het niet zo smaakvol. Misschien mengen met gewone jonge of belegen kaas?

Het beginnen met de melk heb ik nog nooit gedaan. Interessant! Ik begon altijd met de bouillon. Room hoeft er niet in?

Bitterballen rollen moet me lukken! Zag laatst in een filmpje (volgens mij van Cees Holtkamp) dat je de ballen de volgende dag ook nog eens een keer zou kunnen paneren (grof en fijn) voor een extra dikke korst. Is dat wat?
pi_186308864
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 09:23 schreef realAIVD het volgende:

[..]

Meteen zin om naar Sicilië af te reizen (ik heb namelijk geen frituurpan, dus ik moet wel ;) )
Haha, ik had vorig jaar net een reis naar Sicilië geboekt toen ik me bedacht dat ik trek had in souvlaki en gelijk erachteraan een vakantie naar Rhodos geboekt dus. Gewoon omdat het kon :7

Arancini heb ik op de Etna gegeten trouwens :9
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')