Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:21 |
In de eerste plaats: Ik baal van het Fok!-forum in het algemeen, ik had afscheid genomen, maar kan geen afscheid nemen van jullie CUL-fans. Daarom toch maar weer even. Ik ga hamburgers maken. ![]() Ik ga aan de slag met rundergehakt, geen magere, dat smaakt niet. Ik kruid dat met chilipoeder, zout, beetje nootmuskaat, knoflookpoeder en worcestersauce. En niet te vergeten paneermeel. | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:21 |
Dit wordt de ongezonde versie. Cheeseburger met ui en Turks brood. | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:28 |
Zo even de boel kruiden. Pas op met zout. Beetje strooien met het flesje worcestersauce, goed mengen allemaal. Ik meng met een mes en dat werd ook door een meesterkok aanbevolen, om het gehakt koel te houden. Dit is een pond gehakt. Ik deel het in vieren en draai er balletjes van. Dan neem ik de hamburgerpers en gooi er een klein scheutje zonnebloemolie in, anders blijft het vlees plakken. ![]() En dan gaan we persen. Als je perst, flink kracht zetten, dan omkeren en kloppen op het bord dat de hamburger los komt. shit, ei vergeten. ![]() ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:30 |
![]() | |
Geerd | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:31 |
Hoeft toch geen ei door | |
#ANONIEM | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:32 |
Ik krijg goddomme weer honger nu | |
#ANONIEM | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:35 |
Mwah, dit ziet er zo los uit, dit blijft denk ik niet heel in de pan, maar dat kan ook door het mengen met een mes komen. | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:36 |
Klaar. De laatste ging niet goed, die viel een beetje uit elkaar. Heb ik even met de hand bij elkaar geknald (linksonder).![]() Nu gaan ze even de koelkast in om een beetje stijver te worden, dan gaan we over een half uurtje bakken. ![]() | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:37 |
Heb ze daarna wel gekneed. Denk ietsje te weinig paneermeel. | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:48 |
Ik zet de oven alvast op 180 graden voor het brood (knapperig maken) Brood voorsnijden en alles klaarzetten voor straks ![]() | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:48 |
Ik eet er maar twee, twee gaan de vriezer in. | |
RobjeGeus | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:49 |
Geen ei, EL mosterd en geen ui ? | |
#ANONIEM | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:50 |
Ik raak een beetje van slag door de wijze waarop je je broodjes hebt gesneden | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:52 |
Want? (ondertussen snij ik een peper) | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:53 |
De ui gaat er op. De ei ben ik helaas vergeten, wel jammer. | |
#ANONIEM | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:54 |
Je snijdt ze toch horizontaal open? Ik zie overal verticale snedes | |
RobjeGeus | woensdag 24 oktober 2018 @ 18:54 |
Aah goeie, zag het later. Geen mosterd er door ? Of geen liefhebber van ? | |
Lucky_Strike | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:04 |
Dat is hoe Turks brood er uit ziet ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:06 |
Nee oke maar die aan de voorkant? | |
Ronald | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:12 |
Gezichtsbedrog, dat ene brood staat rechtop tegen de andere | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:16 |
En daar gaan we![]() klontje echte boter ![]() de hamburgers zien er wat losjes uit, maar dat zijn ze niet. Door de koelkast zijn ze vrij stevig geworden. Boter bruin laten worden op hoog vuur, daarna half gas. | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:17 |
Hopattee, omdraaien. | |
#ANONIEM | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:18 |
Woow, shit hee ![]() | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:18 |
![]() | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:23 |
Uien mee![]() Ondertussen is het brood 4 minuten in de oven bij 180 graden. | |
nogeenoudebekende | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:24 |
Vlees nooit direct uit de koelkast bakken/braden. Dat koelen heeft ook totaal geen invloed op de stevigheid van de burger. Beter kneden, met je handen,is de oplossing. | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:25 |
En dan eventjes testen met een vork of de hamburgers gaar zijn. Ehm, nog eventjes, ze zijn vrij mals, dat wel, dan kunnen de plakjes cheddar er op om lekker te smelten. ![]() | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:25 |
Oh, ok, ik zag het in een filmpje... | |
Spanky78 | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:27 |
Ei? Niet in hamburger, het is geen gehaktbal. Paneer hoort er trouwens ook niet in. Juist engzins los vlees. Ik vind een tikkie mosterd er wel lekker in trouwens. Ui doe ik er later op. | |
Spanky78 | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:29 |
Niet kneden. Dat doe je met een gehaktbal, hamburgers moeten juist een beetje los, truc is wel om daarbij de boel niet uit elkaar te laten vallen of droog te laten worden, dus vlees met voldoende vet. | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:32 |
Het resultaat! Met trots! (Met een lekker potje voetbal op de achtergrond) Ruikt lekker. We happen toe ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:32 |
Joh, er bestaat niet 1 recept/manier voor hamburgers, het kan op 2000000 manieren, dit VIND jij beter, een ander dat weer. | |
#ANONIEM | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:33 |
Smakelijk ![]() | |
Ronald | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:33 |
[ Bericht 100% gewijzigd door Ronald op 24-10-2018 19:33:34 ] | |
Spanky78 | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:35 |
Je mag het Zelf weten natuurlijk. Maar met ei en paneermeel is het een platgeslagen gehaktbal, geen hamburger. | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:40 |
Zo zo, mjummie zeg! Die Hot Mama's barbecue saus is trouwens verukkelijk! D&L mayo kende ik al, die is de beste. Zo wat een lekker bbq sausje zeg. Hamburger had iets meer chili in gemoeten, maar verder heerlijk. Wel veel brood, dat wel. ![]() | |
TargaFlorio | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:52 |
Wel een beetje kaal zonder sla en augurk. | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:56 |
Dat is waar. Vergeten te kopen, maar ik ben geen augurk-typ. | |
TargaFlorio | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:57 |
Kers op de taart. ![]() | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:57 |
Vroeger maakte ik hamburgers zonder paneermeel, maar die vielen uit elkaar. Dus tja... | |
Sigaartje | woensdag 24 oktober 2018 @ 19:58 |
Ik ben geen liefhebber van zuur, ook niet van zoet. Zoals zo'n frietje met zuurvlees vind ik er erg lekker uitzien, maar dat is aan mij niet besteed. Sorry. | |
Lucky_Strike | woensdag 24 oktober 2018 @ 20:00 |
Waar komt je barbecuesaus vandaan Sigaar? | |
Fokpop | woensdag 24 oktober 2018 @ 20:00 |
Het vet in het gehakt wordt echt wel harder van de koelkast hoor! | |
Nyand | woensdag 24 oktober 2018 @ 20:05 |
Ziet er lekker uit. Hamburger op Turks brood. Ook eens proberen. | |
RobjeGeus | woensdag 24 oktober 2018 @ 20:24 |
Hoop dat het goed gesmaakt heeft! Foto's zien er in ieder geval smakelijk uit | |
nogeenoudebekende | woensdag 24 oktober 2018 @ 20:37 |
Niet helemaal doorkneden natuurlijk. | |
nogeenoudebekende | woensdag 24 oktober 2018 @ 20:38 |
En dan warm je het weer op... | |
nogeenoudebekende | woensdag 24 oktober 2018 @ 20:38 |
Maar ze zien er weer goed uit sigaarmans. Eet smakelijk. | |
Rickocum | woensdag 24 oktober 2018 @ 20:39 |
Ik vind ze wel aardig basic ![]() | |
itchycoo | woensdag 24 oktober 2018 @ 21:04 |
Ziet er lekker uit! Er gaat niets boven eigenhandig je broodje hamburger bouwen. (ik wil overigens nog steeds weten wat die Koos Alberts grap nou was) | |
Spanky78 | woensdag 24 oktober 2018 @ 22:05 |
Ja, je moet ze dan wel een beetje dikker maken en een beetje voorzichtig doen. En je moet niet te mager vlees hebben, want dan vallen ze inderdaad uit elkaar. Lekkerst is 50% rund 50% kalf en iets van 25 procent vet. Maar niet te krijgen in de supermarkt. Sowieso zijn zelfgemaakte burgers altijd beter dan die ijshockeypucks van de supermarkt. Paneermeel plakt ze wel aan elkaar. En met ei erbij wordt het meer gehaktballerig, zoals die Albert Heijn hamburgers. Heel compact. Trouwens die hot mama sauce lijkt me wel interessant. | |
Fokpop | donderdag 25 oktober 2018 @ 01:22 |
en in de tussentijd is ie steviger terwijl de eiwitten aan de buitenkant al stollen en de functie van het bij elkaar houden van het koude vet aan de binnenkant overneemt. | |
Sigaartje | donderdag 25 oktober 2018 @ 07:29 |
Uit Duitsland. Als ik op vakantie in Duitsland, Frankrijk of Zwitserland ga, loop ik altijd door de supermarkten daar te struinen en neem gewoon een boodschappentas vol mee aan spullen om thuis uit te proberen. Mijn ervaring is dat de Nederlandse supermarkten de smaak hebben aangepast aan die van de Nederlander: die houden van zoet en houden niet van pittig. Wat ze hier pittig noemen, dat is helemaal niet pittig. In het buitelnad zijn spullen vaak smaakvoller. Hier is het vrij vlak. | |
SuperNeger | donderdag 25 oktober 2018 @ 07:38 |
En is het lekker? | |
Sigaartje | donderdag 25 oktober 2018 @ 07:42 |
Ja, het is heerlijk (de hamburgers), maar ---- evaluatie ----: Ik heb ze te weinig gekruid, maar dat maakte de bbq-saus weer goed. Maar je zult de bbq-saus wel bedoelen: Jazeker, hij is zeer smaakvol en het zoete zit op de achtergrond. Het is een pittige hartige saus met hickory-smaak, die niet overheerst. De term Extreme hot is overdreven, je loop niet te blazen met een rode kop om zo snel mogelijk een waterkraan op te zoeken. Maar pittig is hij wel. Over de Nederlandse keuken nog: Daarnaast zie ik wel eens filmpjes op youtube over "Dutch food", dan denk ik, wat een aanfluiting is het eigenlijk. Ze komen in die filmpjes niet verder dan hagelslag, stroopwafels, kroketten en pindakaas. Hoewel ik voor het laatste wel mijn petje afneem, ook al is het een Amerikaanse vinding, maar goed. Waar Nederland wel trots op mag zijn is de haring (echt die hele cultuur er omheen en die geschiedenis), maar die is onderbelicht en bijvoorbeeld dingen als stamppot (Zweedse vinding, maar goed) en oma's draadjesvlees. Dat zijn heel karakterstieke dingen van de Nederlandse keuken en die zie ik vaak niet terug in die filmpjes. Dan zie ik alleen Amerikanen stroopwafels, drop en kroketten eten. Dan denk ik ook ja, vind je het gek dat buitenlanders daar niets mee hebben. Trouwens de Duitse frikadel vind ik ook niet echt smaakvol, in tegenstelling tot dat broodje worst met curry van de Duitsers (moet je ze wel bij een kraam kopen en niet in een pakje uit de supermarkt) | |
Sigaartje | donderdag 25 oktober 2018 @ 07:43 |
Het is de eerste bbq-saus die ik lekker vind, jammer dat die niet in Nederland te krijgen is. Ik vind de bbq-sauzen hier zo remia-achtig. | |
SuperNeger | donderdag 25 oktober 2018 @ 09:49 |
Ik wou dat ik lekkere hamburgers kon maken. Maar ik heb inmiddels geaccepteerd dat ik gewoon niet kan koken. ![]() | |
Mutsaers__78 | donderdag 25 oktober 2018 @ 10:52 |
Ondanks dat ik kritiek heb op jouw manier van hamburgers maken, geniet ik altijd van jouw topics Sigaartje. Altijd goed met foto's opgeleukt. Dat je er maar meer van deze mag maken! Mijn 'kritiek' (lees: mijn smaak): - een bbq-saus dient niet pittig te zijn. Dat verhult de smaak die een hamburger moet hebben. - Vlees moet altijd lekker gekruid zijn zodat je de bbq-saus eigenlijk niet nodig hebt. Volgens mij zou de kruiden die jij gebruikt, meer dan voldoende voor smaak moeten zijn! - Uien moeten lekker uitgebakken zijn. Daar gebruik ik twee manieren voor: op hoog vuur de uien (met een beetje olie / boter) bakken en daarbij continue roeren / omscheppen om aanbakken te voorkomen. Of op de laagste stand de uien (met een beetje olie / boter) een uur of twee (niet roeren, maar na een uurtje omdraaien) laten karamelliseren. Die laatste is zo lekker, maar duurt helaas zo lang... ![]() - Een hamburger behoort augurk te hebben. Punt. Geen discussie over mogelijk. Maar dankzij jou een goed idee: Turks brood als hamburgerbroodje. Ga ik ook eens doen ![]() | |
Spanky78 | donderdag 25 oktober 2018 @ 10:56 |
Ik vind de topics ook leuk, maar ook ik heb opbouwende kritiek. Zie het maar als teken van respect ofzo en niet als flame ![]() ben altijd op zoek naar manieren om iets zo lekker mogelijk te maken, ben zelf ook vaak niet tevreden over mijn eigen kooksels, terwijl ik toch wel met wat bijzonder mensen op vlak van koken, voeding en smaak heb samengewerkt. | |
C.L.Werner | donderdag 25 oktober 2018 @ 11:25 |
Eens. | |
Sigaartje | donderdag 25 oktober 2018 @ 11:31 |
Geef niet op. In de eerste plaats: ik ben geen topper en ik zal het ook nooit worden. Ik heb nooit leren koken. Ik kom nog uit de tijd dat vrouwen niet werkten en dat het gezin er van uit ging dat ik ooit een vrouw kreeg die thuis bleef en zorgde voor de pan op tafel. Moet je kijken hoe dat is veranderd. Ik heb er wel last van gehad. Als je op eigen benen staat, dan denk je, wat moet ik nou? Ik kon nog geen aardappel koken. Kon hooguit een kopje thee zetten, maar zelfs koffie zetten moest ik leren. Even een paar dingen - begin simpel. Leer bijvoorbeeld eerst groente en aardappels koken. Daar kan weinig mis mee gaan als je maar weet hoe lang je ze moet koken, dat je in de gaten houdt dat het water niet uit de pan kookt (dat wil je echt niet) en de boel in de gaten houdt; - recepten zijn niet zaligmakend. Je ziet hooguit de basis, maar als ik op bijvoorbeeld youtube kijk zie ik koks en vrouwen die letterlijk de kneepjes van het vak al door hebben. Verkijk je niet op het gemak waarmee ze een gerecht in elkaar draaien. Dat doen ze namelijk al jaren en ze weten precies waar en hoe het mis kan gaan en hoe dat te vermijden. Jij niet, ik ook niet. Koken heeft zijn valkuilen en die kun je alleen vermijden door het zelf te doen - smakelijk recepten vallen of staan vaak op kleine dingetjes, zoals hoe luchtig of krachtig je kneedt, welke kruiden je gebruikt en hoeveel en hoelang je zus en zo.... Dat leer je alleen maar door te doen - Belangrijk aspect: uitvinden wat je zelf lekker vindt. Recepten op internet zijn gebaseerd op wat de maker lekker vindt, dus dat is geen verzekering voor succes, want smaken verschillen. Zo heb ik enorm de pest aan suiker in het eten en appels in mijn warme eten, ok hooguit wat in de rode kool, maar dat is dan ook alles, maar tegenwoordig roert bijvoorbeeld de Allerhande overal appels doorheen. Je moet er maar van houden. - Leren koken voor jezelf, bij mij ging er jaaaaren over heen. Dus gun jezelf de tijd. | |
Sigaartje | donderdag 25 oktober 2018 @ 11:47 |
@Mutsaers en Spanky: Ik zie het inderdaad als opbouwende kritiek. | |
Sigaartje | donderdag 25 oktober 2018 @ 11:51 |
Jij behoort tot de hardcore ![]() Wel goede tips om mee te nemen. Wel aansluitend op jouw smaakmening: denk er wel aan dat Turks brood ook zijn eigen smaak meebrengt. En die proef je wel bij het eten. Een groot voordeel van Turks brood is dat je voldoende houvast hebt en dat de kans op vieze handen miniem is. Ik heb ze 4 minuten in de oven gehad. Ik had ze eigenlijk een minuut langer moeten doen, vind ik trouwens. | |
Sicstus | donderdag 25 oktober 2018 @ 18:28 |
TOP topic! ![]() | |
Sicstus | donderdag 25 oktober 2018 @ 18:36 |
Ik vind eigenlijk dat vlees niet perse gekruid hoeft te zijn als je goed vlees hebt, dat verhult de smaak. Daarnaast vind ik ook dat ui niet uitgebakken hoeft te zijn. Een hard broodje oude kaas met een rauwe uienschijf, goddelijk. Ook burgers kunnen lekker zijn met (half-) rauwe uien, zie de Whopper van BK. Wel ben ik het met je eens dat augurk een bijna essentiele toevoeging is bij een burger. Maarja, als je daar niet van houdt (zoals Sigaartje) moet het er niet op doen. | |
Nielojram75 | donderdag 25 oktober 2018 @ 19:34 |
Ik doe altijd wat salami fijngesneden door mijn half om half bio gehakt als ik hamburgers maak. Dat blendt lekker qua vet, en het wordt niet droog, zoals met paneermeel. | |
potjecreme | donderdag 25 oktober 2018 @ 21:11 |
Persoonlijk had ik er twee gebakken en twee ongebakken ingevroren. | |
Whiskers2009 | donderdag 25 oktober 2018 @ 21:23 |
Idem ![]() | |
locrohead | donderdag 25 oktober 2018 @ 21:38 |
half om half met salami ![]() ![]() | |
Bonzi_Buddy | vrijdag 26 oktober 2018 @ 00:51 |
Tip: doe een velletje plasticfolie op de hamburgerpers en dan het gehakt erop en persen maar. Dan krijg je de hamburger er altijd uit door het folietje op te tillen. | |
nogeenoudebekende | vrijdag 26 oktober 2018 @ 01:11 |
Gehakt invriezen? Begrijp mij niet verkeerd de vriezer is een magnifiek apparaat, maar niet voor gehakt. | |
vinnypassy | vrijdag 26 oktober 2018 @ 09:39 |
Jouw tips over laagjes bouwen met bv. melk in de bolognese heeft mijn saus wel naar een hoger niveau getild hoor, waarvoor dank! | |
potjecreme | vrijdag 26 oktober 2018 @ 11:27 |
Ik heb het over een hamburger invriezen. ![]() | |
#ANONIEM | vrijdag 26 oktober 2018 @ 11:41 |
Mooi hoe we hier op FOK! elkaar kunnen helpen. | |
Spanky78 | vrijdag 26 oktober 2018 @ 13:32 |
Leuk om te horen dat het je heeft geholpen. En bedankt voor het compliment ![]() |