abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 26 oktober 2018 @ 10:05:31 #301
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_182750069
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 oktober 2018 08:18 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Zoek nog even door en je vindt een verhaal uit de jaren 30 over een kind dat met Zwarte Piet naar "nikkertjesdorp" of iets dergelijks rijdt, waar Piets familie woont. Het is precies Kuifje in Congo. Allemaal ongetwijfeld heel vriendelijk bedoeld, maar het is zonneklaar dat veel auteurs, en daarmee waarschijnlijk ook een groot deel van hun publiek, Zwarte Piet als "neger" zagen, zoals Schenkman hem ook bedoelde.
Ik vermoed zomaar dat dat negerbeeld na 40/45 is veranderde en na de onafhankelijkheid van koloniën èn het busincident in Nederland is verdwenen omdat negertjes 1. Geen wilden meer waren 2. Niet zo vriendelijk waren als werd gedacht.
Ik vermoed ook dat nazi-mystiek de motor is geweest om in mogelijke Germaanse roots te duiken en dat het Wodan + raven idee prima paste in een ontnegerde Zwarte Piet mythe, plus dat dat aan het eind van de 60s aansloot bij de "natuurervaring" en spiritueel gedoe.
Ik zie ook wel dat de kindvriendelijker Zwarte Piet van de 70s aansloot bij de vrolijke "zwarte" muziek van toen en dat je dan een soulkapsel/afro krijgt bij Piet, maar er is niemand die zegt dat die afro onlosmakelijk met Piet is verbonden of dat hem dat tot neger bombardeerd. Tijdgeest, mode, wie maakt zich er niet schuldig aan?
De echt kwalijke stap is geweest om Zwarte Piet bruin te schminken. Dat breekt met de traditie, het ziet er niet uit en terecht dat je dan aan een neger gaat denken. Geen levend mens is zo zwart als Piet ooit was en kan er dus niet mee vergeleken worden.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')