abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_182152631
registreer om deze reclame te verbergen
Nederland was op de hoogte van misstanden Syrische rebellen

De Nederlandse regering was op de hoogte van de misdaden die de Syrische rebellenbeweging Jabhat al-Shamiya beging. Dat blijkt uit een mailwisseling in de zomer van 2016 tussen Amnesty International en Buitenlandse Zaken, die is ingezien door Nieuwsuur en Trouw. Ondanks deze kennis en de belofte aan de Kamer dat ze geen mensenrechtenschenders in SyriŽ zou steunen, besloot de regering om Jabhat al-Shamiya in 2017 logistieke hulpgoederen te sturen.

De mensenrechtenschendingen van de door Nederland gesteunde groepering Jabhat al-Shamiya staan beschreven in het Amnesty-rapport 'Marteling was mijn straf' van 5 juli 2016. In dit rapport beschrijft Amnesty de misdaden die vijf gewapende oppositiegroepen begingen tussen 2012 en 2016 in Noord-SyriŽ. Een van de vijf groeperingen is Jabhat al-Shamiya, die volgens Amnesty International executies voltrekt, burgers ontvoert en 'sharia-rechtbanken' runt waar de doodstraf staat op afvalligheid.

Amnesty bracht het rapport na de publicatie herhaaldelijk onder de aandacht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zo blijkt uit de mailwisseling. De inhoud van het rapport, inclusief de naam Jabhat al-Shamiya en de misdaden die deze strijdgroep volgens Amnesty beging, was bekend bij het ministerie.
Koenders noemde rapport 'verschrikkelijk'

Amnesty International sprak op 9 augustus 2016 mondeling met SyriŽ-gezant Gerard Steeghs en zijn medewerkers op het ministerie van Buitenlandse Zaken over het bewuste rapport. Daarbij overhandigde Amnesty verschillende geprinte exemplaren. Later die dag stuurde Amnesty nog een laatste e-mail aan medewerkers van Steeghs met de digitale versie van het rapport.

In het contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg Amnesty toenmalig minister Bert Koenders om zijn invloed aan te wenden landen die Jabhat al-Shamiya op dat moment steunden, ertoe te bewegen deze hulp onmiddellijk te staken. Amnesty wees daarbij niet alleen op steun in de vorm van wapens, maar ook specifiek op logistieke steun. Een jaar later besloot de Nederlandse regering zelf de groepering te ondersteunen met logistieke hulp, zoals pick up-trucks en uniformen.

Dat de Nederlandse regering kennis had van het onderzoek van Amnesty blijkt ook uit een commissievergadering tussen Kamerleden en toenmalig minister Koenders van 7 juli 2016, die plaatsvond twee dagen na publicatie van het rapport. PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink vraagt dan aan minister Koenders te reageren op het 'heftige rapport'. Koenders noemt het Amnesty-rapport "verschrikkelijk" en zegt dat de mensenrechtenorganisatie terecht aandacht vraagt voor de misstanden. "Je kan altijd zeggen het komt even niet goed uit, maar mensenrechtenschendingen zijn mensenrechtenschendingen."
Een overvloed aan informatie

De Amnesty-onderzoeker die het rapport opstelde, Diana Semaan, is geschrokken van het nieuws dat Nederland Jabhat al-Shamiya van logistieke steun voorzag. "Dat de Nederlandse regering deze groepering steunde, ondanks de overvloed aan informatie over hoe de groep het internationale humanitaire recht schond, is op zijn zachtst gezegd schokkend."

Al eerder bleek dat Nederlandse VN-ambassadeur, Karel van Oosterom, op de hoogte was van de mensenrechtenschendingen die de door de regering gesteunde strijdgroepen in SyriŽ begingen. Nederland had een zetel in de VN-mensenrechtenraad en vanuit die hoedanigheid regelmatig contact met de VN-commissie die oorlogsmisdaden in SyriŽ onderzocht. Voormalig lid van deze commissie, Carla del Ponte, stelde dat Van Oosterom "tot in detail" op de hoogte was van het VN-rapport dat waarschuwde voor de Sultan Murad Brigade die bewoners in Aleppo zou onderdrukken.

Nederland steunde tussen mei 2015 en maart 2018 22 strijdgroepen in SyriŽ. Het kabinet beloofde de Tweede Kamer dat ze alleen 'gematigde' groeperingen zou steunen die het humanitair oorlogsrecht zouden naleven en niet zouden samenwerken met extremisten. Bij signalen van mensenrechtenschendingen of 'ander onwenselijk gedrag' zou de Nederlandse steun 'onmiddellijk worden gestopt', zo luidde de garantie aan de Tweede Kamer.

SyriŽ-gezant Gerard Steeghs wilde niet reageren op vragen van Nieuwsuur en Trouw.
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)rische-rebellen.html

Waarom dit in hier in POL zullen sommigen van u zich afvragen. Omdat dit een mooi inkijkje is in de politiek zou ik willen stellen. Extreme fractiediscipline, zo extreem zelfs dat zowel de gehele fractie van de PVDA als die van de VVD ( als de bewindslieden van die partijen) liever een terroristische groepering steunt die moord, martelt en verkracht dan de fractie te schaden door ongehoorzaam te zijn aan de fractiediscipline.

En wat zegt dit over de morele superioriteit die deze partijen zo graag uitdragen?
pi_182153143
Ik heb in het verleden wel eens beweerd dat nieuwe kamerleden geselecteerd worden op slaafsheid. Als je dit leest is toch geen andere conclusie mogelijk? Ze hielden allemaal hun bek stijf dicht. Niemand deed zijn bek open. Ze steunden liever een beestachtige terroristische organisatie dan het risico te nemen in ongenade te vallen binnen de fractie. :r
pi_182155050
Die Koenders werd toch gezien als de goedheid zelve? Zelden kwam je een mooier mens tegen op aarde als ik onze staatsomroep mocht geloven. Deze Koenders, een fatsoenlijkere PVDA'er kom je niet tegen :N , hoorde dus een jaar eerder dat er een bepaalde groepering bestaat die wel eens nageltjes uitrekt van hun krijgsgevangenen, ik noem maar wat, en een jaar later gaat die beestachtige terroristen financieel ondersteunen. 8)7 :') |:( .
pi_182162019
registreer om deze reclame te verbergen
Ik denk dat het heel moeilijk is voor de kamer om precies te zien wat er gaande is in SyriŽ. Voornamelijk omdat iedere partij een bepaald belang heeft in het Syrie-conflict. Neemt natuurlijk niet weg dat het heel onverstandig van het kabinet was om zo'n rapport te negeren. Of het komt door de partijdiscipline, weet ik nog niet zo. Volgens mij heeft het er meer mee te maken dat er weinig aandacht in de media tot nu aan de rol van de Nederlandse regering in Syrie werd besteed en bovengenoemde punten, waardoor onverstandige beslissingen sneller werden gemaakt.
Terwijl dieren zich aanpassen aan de wereld om te overleven, veranderen mensen de wereld teneinde mťťr te zijn. - Paulo Freire
pi_182164996
-Trouw quoten is een no-no-

[ Bericht 99% gewijzigd door jogy op 28-09-2018 12:09:18 ]
Liberalism is gibberish smoothed out by experience – the things that ought to work but fail to work are just not tried again. ‘Conservatism’ of the Thatcher type is merely Liberalism with the good intentions removed.
pi_182167579
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 12:37 schreef Ambystoma_mexicanum het volgende:
Ik denk dat het heel moeilijk is voor de kamer om precies te zien wat er gaande is in SyriŽ. .
Een heel klein beetje het nieuws volgens, een heel klein beetje je verstand en instinct gebruiken. Dat is het enige wat nodig om te weten wat in SyriŽ gaande is/was. Is dat al teveel gevraagd? Zijn ze zo dom dat ze zelfs dat niet kunnen? Ik wil het ook wel omdraaien hoor: De gehele kamerfractie van VVD en PVDA wist helemaal van niks. Maar ja, spreekt dat dan in hun voordeel? Je zou zelfs kunnen stellen dat het dan nog grotere imbecielen zijn.
  donderdag 27 september 2018 @ 17:39:43 #7
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_182167640
registreer om deze reclame te verbergen
Ok, maar een belangrijkere vraag ontbreekt in dit artikel. Waar is dat Amnesty-rapport op gebaseerd? Dat men het onder ogen heeft gezien is helemaal geen interessant feit.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_182167675
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 17:34 schreef Braindead2000 het volgende:
Is dat al teveel gevraagd?
Wel als op datzelfde moment je informatie krijgt van tig verschillende bronnen en het helemaal niet duidelijk is wat op dat moment wel of niet betrouwbaar is en er ook nog eens tijdsdruk is om snel tot een besluit te komen.
pi_182168087
quote:
2s.gif Op donderdag 27 september 2018 17:39 schreef Fir3fly het volgende:
Ok, maar een belangrijkere vraag ontbreekt in dit artikel. Waar is dat Amnesty-rapport op gebaseerd? Dat men het onder ogen heeft gezien is helemaal geen interessant feit.
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 17:41 schreef Tocadisco het volgende:

[..]

Wel als op datzelfde moment je informatie krijgt van tig verschillende bronnen en het helemaal niet duidelijk is wat op dat moment wel of niet betrouwbaar is en er ook nog eens tijdsdruk is om snel tot een besluit te komen.
Zelfs een hersendode als ik kon voorspellen dat al die honderden milities en krijgsheren in Syrie zich weinig aantrekken van mensenrechten. Daar had ik nog geeneens een Amnesty-rapport voor nodig. Als zelf ik, een grotere hersendode bestaat niet, vraag het maar na, dat inzag dan moeten de kamerleden van die fracties dat toch ook in kunnen zien?

Tuurlijk wisten ze ervan. Een openbaar Amnesty-rapport. Zelfs als dat rapport geheim was dan zou het doorlekken naar die fracties. En toch, ondanks de barbaarsheden van de terroristen die ze steunden, durfde niemand van die twee fracties zijn mond open te doen. :')
pi_182168339
Hier is het amnesty rapport te vinden overigens:
https://www.amnesty.org/en/documents/mde24/4227/2016/en/
Liberalism is gibberish smoothed out by experience – the things that ought to work but fail to work are just not tried again. ‘Conservatism’ of the Thatcher type is merely Liberalism with the good intentions removed.
pi_182169058
Nederland wordt zelfs speciaal vermeld op de internationale Wikipedia-pagina. :D |:(

Levant Front

The Levant Front (Arabic: الجبهة الشامية‎, Jabhat al-Shamiyah, also translated as the Sham Front or the Levantine Front)[23] is a Syrian rebel group based around Aleppo involved in the Syrian Civil War.

The Levant Front's membership includes the major Sunni Islamist groups operating in northern Syria, representing a spectrum of ideologies from hardline Salafism to apolitical factions linked to the Free Syrian Army.[1] The group imposes Sharia law where murder and apostasy in Islam are punishable by death. In Aleppo, media activists accusing the Levant Front of corruption and otherwise criticizing the group have received threats and faced reprisal attacks.

Foreign support

The government of the Netherlands provided materials to the Levant Front as part of a program of non-lethal assistance for 22 rebel groups in Syria from 2015 to 2018. In September 2018, the Dutch public prosecution department declared the Levant Front to be a "criminal organisation of terrorist intent", describing it as a "salafist and jihadistic" group that "strives for the setting up of the caliphate"
https://en.wikipedia.org/wiki/Levant_Front

_O- ;( |:( 8)7 Echt ongelofelijk dit. :r
pi_182169108
edit: ff iets minder met de populistische oneliners graag-

[ Bericht 71% gewijzigd door jogy op 28-09-2018 12:29:35 ]
  vrijdag 28 september 2018 @ 11:30:29 #13
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_182182369
quote:
Nee Nederland wist het niet, daar ik niet op de hoogte was, al had ik wel eens een vaag vermoeden maar dat is ook al wat ik had.
pi_182221612
Er klopt werkelijk niets van onze activiteiten in SyriŽ.

Zelfverzonnen mandaat dat door deze (volstrekt illegale) steun ook nog eens volledig ondergraven wordt. NL en bondgenoten kwebbelen graag over internationaal recht, maar mogen hun handjes dicht knijpen dat datzelfde internationaal recht alleen voor anderen geldt.
pi_182246483
"Zo heeft Nederland van 2016 tot begin 2018 de Sultan Murad Brigade gesteund met pick-uptrucks en uniformen, terwijl deze brigade zich volgens mensenrechtenorganisaties in dezelfde periode schuldig maakte aan oorlogsmisdaden."
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)jdgroepen-syrie.html

Torture of POWs

After their capture of the town of Jarabulus from ISIL in September 2016, Sultan Murad Division fighters published pictures of themselves torturing four YPG members prisoners of war, who were captured by the rebel group while, according to YPG claims, trying to evacuate civilians.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sultan_Murad_Division

Zelfs mij gaat dit een beetje te ver maar moet wel zeggen de VOC-mentaliteit van Rutte2 en Rutte3 waardeer. Ze passen het misschien op het verkeerde moment voor het verkeerde doel in het verkeerde gebied toe maar het positieve nieuws is dat het toch nog ergens in hun genen zit.
pi_182246485
Ik zou denken "probeer eerst waterboarden" voordat je mensen dood gaat martelen. Maar ja, wie ben ik, als een Koenders, een Rutte dit soort praktijken goedkeuren wie ben ik dan om dat af te keuren?
pi_182246547
In 2016 publiceerde onze grote vrienden, de Sultan Murad Brigade, dus beelden waar ze aan het martelen waren en pas in 2018 besloot Nederland om ze niet meer te steunen. Nie gezien? :{

[ Bericht 0% gewijzigd door Braindead2000 op 01-10-2018 05:56:37 ]
pi_182246638
Heeft iemand het faxnummer van de AIVD en van het ministerie van buitenlandse zaken? Ik wil ze er graag op wijzen dat er verontrustende berichten op het internet staan over de rebellengroep die ze steunen.
pi_182269513
Vanmiddag vanaf 16.00 uur Debat over Nederlandse steun aan de gewapende oppositie in SyriŽ.

Ben benieuwd met wat voor kutsmoesjes ze nu weer komen.
pi_182269930
Gaat dit nog een kabinetscrisis opleveren? :o

Ik sluit het niet uit.
pi_182271485
Normaal is het foutje-bedankt en schaart de gehele coalitie zich eensgezind achter de falende liegende minister. Het lastige in dit debat is dat er waarschijnlijk nogal wat wreedheden ter sprake zullen komen die dit kabinet en het vorige kabinet gesteund hebben.

Hoe zal imago-partij D66 daarop reageren? We vergeven het, volgende keer beter?

Het kan best wel eens spannend worden later vandaag. :)
pi_182279365
Wij zijn geen Nederlanders meer maar burgers van de Verenigde staten van IsraŽl.
pi_182283837
De tussenpersoon bij deze deals is de creative associates international inc. Is dat een front van de CIA?
  dinsdag 2 oktober 2018 @ 23:49:28 #25
276822 Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_182284758
Hatsee, de minister overleeft een motie van wantrouwen en dit was het. Op naar het volgende krasje op Ruttes laklaag.
Ik ook.
pi_182284830
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 21:21 schreef Braindead2000 het volgende:
Een jaar later besloot de Nederlandse regering zelf de groepering te ondersteunen met logistieke hulp, zoals pick up-trucks en uniformen.
Rebellen, terroristen, het maakt me eigenlijk geen ene sodekut uit hoe je die knakers in die zandbak daar noemt...… WTF moet onze Nederlandse overheid met pickup trucks en uniformen daar gaan lopen strooien????

Wat is dat voor een bullshit. Assad zit daar gewoon democratisch gekozen. Waarom moeten wij ons daar mee bemoeien? :r
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_182284860
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 21:21 schreef Braindead2000 het volgende:
Nederland steunde tussen mei 2015 en maart 2018 22 strijdgroepen in SyriŽ.
GEEF_DAT_GELD_GODVERDOMME_HIER_UIT!!!!!

Onze ouderen liggen in hun eigen schijt te rollen wegens teweinig handjes aan bed en we gaan terroristen/rebellen steunen met god weet hoeveel miljoenen in een of andere shithole.

Man man man.

Waarom??? 8)7
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_182284872
quote:
7s.gif Op dinsdag 2 oktober 2018 23:55 schreef vosss het volgende:

[..]

Rebellen, terroristen, het maakt me eigenlijk geen ene sodekut uit hoe je die knakers in die zandbak daar noemt...… WTF moet onze Nederlandse overheid met pickup trucks en uniformen daar gaan lopen strooien????

Wat is dat voor een bullshit. Assad zit daar gewoon democratisch gekozen. Waarom moeten wij ons daar mee bemoeien? :r
Omdat wij een vazalstaat van de schurkenstaat VS zijn en wij gewoon doen wat Washington wil dat we doen.
  woensdag 3 oktober 2018 @ 00:03:22 #29
276822 Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_182284914
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 oktober 2018 23:58 schreef J0kkebr0k het volgende:

[..]

Omdat wij een vazalstaat van de schurkenstaat VS zijn en wij gewoon doen wat Washington wil dat we doen.
Rt.
We leven naar de wil van de VS en voor Europa. Dit zijn geeneens onze keuzes meer, maar keuzes van carriere politici.
Je kan als soeverein land prima "nee" zeggen tegen de VS. Ik steun je niet, want je levert niet genoeg bewijs.
Dan kom je in een welles/nietes spelletje. En uiteindelijk zoals de geschiedenis de afgelopen 100 jaar al heeft bewezen, legt Amerika zijn spreekwoordelijke penis op tafel en dan is het klaar.
Ik ook.
pi_182284919
quote:
14s.gif Op dinsdag 2 oktober 2018 23:49 schreef Monopoly het volgende:
Hatsee, de minister overleeft een motie van wantrouwen en dit was het. Op naar het volgende krasje op Ruttes laklaag.
Het is werkelijk waar niet te filmen. Als een ieder van ons op zijn werk zo zou falen dan stonden we allemaal al lang en breed buiten. Op staande voet. Doei!

En dit geteisem blijft allemaal maar gewoon zitten een dat kan allemaal. Gewoon even sorry zeggen en je kan weer door.

Ik word hier zo moe van ::r
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  woensdag 3 oktober 2018 @ 00:06:31 #31
276822 Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_182284948
quote:
7s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 00:03 schreef vosss het volgende:

[..]

Het is werkelijk waar niet te filmen. Als een ieder van ons op zijn werk zo zou falen dan stonden we allemaal al lang en breed buiten. Op staande voet. Doei!

En dit geteisem blijft allemaal maar gewoon zitten een dat kan allemaal. Gewoon even sorry zeggen en je kan weer door.

Ik word hier zo moe van ::r
Woensdag 20 maart kan je de eerste goede tik uitdelen. Stem voor de 1e kamer. Laat ze maar zien wat je het niet meer pikt.
Ik ook.
pi_182284961
Kregen wij voor deze actie een UN zetel?
pi_182284974
quote:
7s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 00:03 schreef vosss het volgende:

[..]

Het is werkelijk waar niet te filmen. Als een ieder van ons op zijn werk zo zou falen dan stonden we allemaal al lang en breed buiten. Op staande voet. Doei!

En dit geteisem blijft allemaal maar gewoon zitten een dat kan allemaal. Gewoon even sorry zeggen en je kan weer door.

Ik word hier zo moe van ::r
We leven in een grote leugen en worden bestolen en belazerd waar we bij staan. Niemand doet wat.
pi_182284999
quote:
14s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 00:06 schreef Monopoly het volgende:

[..]

Woensdag 20 maart kan je de eerste goede tik uitdelen. Stem voor de 1e kamer. Laat ze maar zien wat je het niet meer pikt.
De illusie dat je stemrecht enige invloed van betekenis heeft is ook zo'n mooie. Wie trapt daar nog in?
pi_182285025
quote:
14s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 00:06 schreef Monopoly het volgende:

[..]

Woensdag 20 maart kan je de eerste goede tik uitdelen. Stem voor de 1e kamer. Laat ze maar zien wat je het niet meer pikt.
Ik ga zeker stemmen. Dat heb ik nog elke keer gedaan. Zowel lokaal als landelijk. Als je niet stemt mag je ook niet zeiken denk ik altijd en daar ik graag zeik op vanalles en nog wat moet ik dus wel stemmen :+
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  woensdag 3 oktober 2018 @ 00:11:59 #36
276822 Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_182285026
quote:
1s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 00:09 schreef J0kkebr0k het volgende:

[..]

De illusie dat je stemrecht enige invloed van betekenis heeft is ook zo'n mooie. Wie trapt daar nog in?
Ik zou mij kapot schamen als ik alleen maar kanker op alles, maar zelf niet stem. Of het zin heeft weet ik niet, want ik weet niet in hoeverre wij hier een eerlijk systeem hebben. Ik ga er vanuit dat het wel eerlijk gaat, maar die zekerheid heb ik niet. Dus inderdaad, een dikke kans dat het onzin is. Maar als dat uitkomt dan breekt de pleuris uit.
Ik ook.
pi_182285061
quote:
14s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 00:11 schreef Monopoly het volgende:

[..]

Ik zou mij kapot schamen als ik alleen maar kanker op alles, maar zelf niet stem. Of het zin heeft weet ik niet, want ik weet niet in hoeverre wij hier een eerlijk systeem hebben. Ik ga er vanuit dat het wel eerlijk gaat, maar die zekerheid heb ik niet. Dus inderdaad, een dikke kans dat het onzin is. Maar als dat uitkomt dan breekt de pleuris uit.
Het volledige systeem moet omver, te beginnen bij de figuren waar echt het grote geld zit, maar die gaan dat niet laten gebeuren en storten ons eerder in een grote oorlog om hun macht te behouden en vergroten.
  woensdag 3 oktober 2018 @ 00:15:46 #38
276822 Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_182285076
quote:
1s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 00:14 schreef J0kkebr0k het volgende:

[..]

Het volledige systeem moet omver, te beginnen bij de figuren waar echt het grote geld zit, maar die gaan dat niet laten gebeuren en storten ons eerder in een grote oorlog om hun macht te behouden en vergroten.
Ik ook.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')