abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_182030344
Hallo.

Heb je zelf een persoonlijkheidsstoornis of ken je iemand met een persoonlijkheidsstoornis?
Of heb je vermoedens dat je er een hebt?
Hier kun je het allemaal kwijt.

Beknopte omschrijving van een persoonlijkheidsstoornis:
Een persoonlijkheidsstoornis is een langdurig patroon van afwijkende emoties en opvattingen.
Veel persoonlijkheidsstoornissen komen tot ontwikkeling door traumatische ervaringen in combinatie met erfelijke gevoeligheid.

Korte omschrijving van de verschillende persoonlijkheidsstoornissen (deze informatie komt van trimbos.nl, mens-en-samenleving.infonu.nl, psyonline.nl en psyq.nl):

.

Cluster A (vreemd en/of excentriek):

Paranoïde persoonlijkheidsstoornis
[quote]Paranoïde persoonlijkheidsstoornis (PPS) is een stoornis uit het cluster A.
Mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis zijn wantrouwend. Ze hebben een vastomlijnde manier van denken en handleen op basis van achterdochtige ideeën over anderen. Ze zijn ervan overtuigd dat hun visie op de wereld de juiste is en voelen zich bedreigd als anderen het anders zien. Ze zijn vaak koppig, ook als hun standpunt onjuist is. Dit kan soms op een waanidee lijken.
Verder voelen zij zich vaak kwetsbaar. Dit roept angst op. Die angst proberen ze te verminderen door te zoeken naar een oorzaak buiten zichzelf. De dreiging die zij voelen zetten zij om in woede om hun angst te verminderen.[/quote]

Schizoïde persoonlijkheidsstoornis
[quote]De schizoïde persoonlijkheidsstoornis (SPS) is een stoornis uit het cluster A.
Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis gedragen zich afstandelijk en hebben moeite om emoties te uiten. Ze leggen moeilijk contact en zijn vaak verlegen, teruggetrokken en stil. Ook doen zij veel dingen alleen en wonen vaak alleen.
Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis halen weinig plezier uit activiteiten. Soms compenseren ze een gebrek aan contact met een rijke fantasiewereld. Over het algemeen is er geen sprake van verlies van contact met de werkelijkheid.[/quote]

Schizotypische persoonlijkheidsstoornis
[quote]De schizotypische persoonlijkheidsstoornis (STPS) is een stoornis uit het cluster A.
Mensen met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis gedragen zich in de ogen van anderen vaak bizar. Abnormale oogbewegingen en motorisch disfunctioneren zijn kenmerkend. Zij voelen zich ongemakkelijk in aanwezigheid van anderen en zijn wantrouwend. Zij hebben merkwaardige ideeën en overtuigingen.[/quote]

.

Cluster B (dramatisch, emotioneel en/of impulsief):

Anti-sociale persoonlijkheidsstoornis
[quote]De antisociale persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis met als belangrijkste kenmerk instabiliteit in denken, voelen en gedrag.
Hierdoor kan iemand stemmingswisselingen krijgen, instabiele relaties met anderen hebben, zich impulsief en antisociaal gedragen en snelle behoeftenbevrediging najagen.
De antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) is één van de 10 persoonlijkheidsstoornissen en hoort tot de Cluster B persoonlijkheidsstoornissen.[/quote]

Borderline persoonlijkheidsstoornis
[quote]Borderline persoonlijkheidsstoornis (kortweg: borderline) kenmerkt zich door sterke wisselingen in stemmingen, gedachten en gedrag.
Mensen met borderline zijn enorm impulsief, denken vaak zwart-wit, reageren extreem. Relaties zijn moeilijk te onderhouden, en wisselen ook sterk.
Er worden geen verschillende typen borderline persoonlijkheidsstoornissen onderscheiden.
Mensen met borderline kunnen echter wel verschillen in de mate waarin ze bepaald gedrag vertonen (zoals extraversie, neuroticisme).[/quote]

Theatrale persoonlijkheidsstoornis
[quote]Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis vallen op door hun kleurrijk, extravert en dramatisch gedrag. Het zijn zeer emotionele mensen, die moeite hebben om lange diepgaande relaties aan te gaan. Zij staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ook hebben ze de neiging om door middel van uiterlijk vertoon te verleiden of de aandacht op te eisen.
Vragen om aandacht is het centrale thema van deze ziekte. Wanneer een lijder aan de stoornis niet in het middelpunt van de belangstelling staat, voelt hij zich al gauw ongemakkelijk. Hij gaat dan opvallend of seksueel uitdagend gedrag vertonen. Zijn gevoelsuitingen maken een oppervlakkige indruk, maar worden op een hoogdravende manier gebracht. Door vage bewoordingen en overdrijvingen doet de patiënt zich interessanter voor dan hij in feite is. Hij kan makkelijk in huilen uitbarsten of kwaad worden wanneer hij niet de aandacht en complimentjes krijgt waarop hij denkt recht te hebben. Zo'n woedeaanval duurt meestal niet lang. [/quote]

Narcistische persoonlijkheidsstoornis
[quote]Deze mensen vinden zichzelf veel beter dan andere mensen. Ze vinden alleen zichzelf belangrijk en interesseren zich weinig in het lot van anderen. Wel willen ze graag dat andere mensen hen goed en belangrijk vinden.Deze mensen willen graag de macht hebben. Vaak kom je ze tegen in hoge posities in bijvoorbeeld het bedrijfsleven of de politiek. Hier is deze karaktertrek op een bepaalde manier handig. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld honderden mensen zonder schuldgevoel ontslaan.
[/quote]

.

Cluster C (angstig en/of gespannen):

Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis
[quote]De ontwijkende persoonlijkheidsstoornis (OPS) wordt gekenmerkt door extreme verlegenheid en buitensporige angst voor afwijzing, vernedering of kritiek. Veel mensen vinden het eng om iemand aan te spreken of voelen zich onzeker in onbekende situaties. Wanneer deze angst zo extreem wordt dat iemand zich geheel terugtrekt en nergens aan meedoet zou er sprake kunnen zijn van een ontwijkende of vermijdende persoonlijkheidsstoornis. [/quote]

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
[quote]De afhankelijke persoonlijkheidsstoornis (APS) wordt gekenmerkt door een buitengewone afhankelijkheid ten opzichte van anderen. Iedereen vindt het wel eens fijn verzorgd te worden of hulp te krijgen bij moeilijke beslissingen. Wanneer iemand altijd maar bevestiging nodig heeft, niet alleen kan zijn en altijd hulp en geruststelling nodig heeft om een besluit te nemen, zou er wel eens sprake kunnen zijn van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.[/quote]

Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis
[quote]Mensen met deze stoornis houden van orde en regelmaat. Vaak willen ze alles op hun eigen manier doen. Ze zijn willen alles zo goed mogelijk doen, hierdoor kunnen ze moeilijk beslissen maken. Dit perfectionisme gaat zover dat er veel te veel tijd in hun werk gaat zitten. Ze kunnen zo de deadline niet altijd halen. Bovendien hebben deze mensen moeite met het tonen en uiten van hun emoties.
Deze stoornis is iets anders dan de obsessief-compulsieve stoornis.
Vaak denken deze mensen ook dat hun manier de enige is; ze kunnen moeilijk een advies van iemand anders aannemen. [/quote]

.
P.S.: liever geen reacties over de zogenaamde labeltjescultuur, want met die reacties ben ik nu wel een beetje klaar en ze zijn bovendien beledigend tegenover psychiatrisch patienten.



En hier verder...
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182030378
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2018 02:19 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Irritatie is boosheid. Just saying.... Tja ... ik heb dat allemaal geleerd tijdens mijn eigen behandeling :')

[..]

Vast en zeker. Hij dacht waarschijnlijk: "ik heb altijd gelijk, doe alles goed en ben superieur. Ik heb niemand nodig, dus laat ik maar eens een psycholoog op gaan zoeken"
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182030389
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2018 10:46 schreef tweaktubbie het volgende:
Ik lees dit topic mee vanuit een andere hoek, jaar of 7 terug ivm oa relatieproblemen bij psycholoog geweest en bij GGZ voor autisme-diagnose. Psych dacht aan schizoide stoornis met mogelijk wat autische trekjes. GGZ (jong meisje met afvinken vragenlijst) dacht niet aan autisme.

Herken in vrijwel elke uitgebreide beschrijving wel iets. Net zoals iedereen in z'n horoscoop :p Maar paar jaar later, scheiding verder, heeft goeie andere GGZ wel degelijk een milde ASS vorm gediagnosticeerd. Verklaarde een hoop, gaf hoop rust, soms berusting, en ben er zeker mee aan de slag te gaan om in elk geval vanuit anderen ook te snappen hoe mijn gedrag overkwam.

Maar ik verbaas me er over dat ik (40+) kennelij door mijn aangepaste/aangeleerde gedrag onbedoeld en onbewust een psych en GGZ destijds een verkeerde kant op wist te sturen. Zelfde als met een stoornis die iemand boven tafel krijgt nu - vraag me af: twijfel je nog aan je diagnose of kun je je er bij neer leggen? Ik ben niet meer twijfelende of zoekende, maar heb wel issues waar ik me nooit bewust van was op relatievlak bij mezelf getriggered merk ik sinds de diagnose.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182030401
quote:
1s.gif Op donderdag 20 september 2018 10:56 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Maar wat is een diagnose dan volgens jou? Een beschrijving van anderen wie jij bent die klopt met hoe jij jezelf ziet? Waar heb je dat voor nodig? Hoe heeft het je dan geholpen met je problemen van ASS, behalve dat het makkelijker maakt om je "slechte" eigenschappen te accepteren aangezien er nu mensen zijn die zeggen dat het nu eenmaal bij jou hoort. wat anderen kennelijk nog nooit hebben gedaan? Waarom kon je nu pas met die diagnose vanuit anderen naar jezelf kijken? De psycholoog is ook niet duizenden mensen tegelijk of helderziend, die is niet hetzelfde als de mensen uit jouw omgeving. Maargoed, als het accepteren dat je onoverkomelijke sociale gebreken hebt vanwege een stoornis waarvan ze de oorzaak niet exact hebben bepaald jou helpt om je meer in te leven in anderen, dan is dat natuurlijk positief .
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182030410
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2018 11:03 schreef tweaktubbie het volgende:

[..]

Ik zie diagnose niet als stempeltje, of excuus om me achter te verschuilen 'helaas heb * kan ik dus niks aan doen'. Maar juist om te weten in welke hoek ik meer kan lezen en begrijpen waarom ik of anderen last hebben van waar ik mee zit. Me altijd anders gevoeld, de wereld of mensen niet begrepen, laat en weinig relaties gehad. Bv van schizoide traject ook een training gedaan om van Sociale Angst af te komen. Nuttig en veel herkenning, maar... het was niet waardoor ik verder kon met m'n leven bleek na tijdje wel. Dit was een symptoom van iets, en niet de oorzaak.

Heb behalve iets van ASS ook andere relatief lichte issues die denk ik wel een gevolg zijn van eea sinds m'n kinderjaren. Wat ik eigenlijk me afvraag is, wat als jullie een diagnose hebben gehad, en waar mogelijk daar mee aan de slag gaan met behandeling of trainingen - hoe voelen jullie dat je 'klaar' bent, of hou je jezelf scherp om niet terug te vallen in oude gewoontes of gedrag? Ga zeker niet doorslaan, zoals mensen met assertiviteitscursus soms kunnen doen (spreek uit ervaring), maar wil aan de ene kant het boek en hoofdstuk van diagnoses sluiten en met m'n leven verder gaan. Kost zoveel gedenk en energie. Maar besef me ook dat je zelf bewust wel iets van kennis meeneemt hoe er mee om te gaan.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182030420
quote:
1s.gif Op donderdag 20 september 2018 12:22 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Fijn dat je er iets aan gehad hebt in de zin van herkenning, maar ASS is ook geen oorzaak, tenzij genetisch bij jou is vastgesteld dat je iets hebt dat zij ASS noemen, anders is ook dat slechts een symptoombeschrijving. Maargoed dat is mijn mening. Tenzij je het idee hebt dat je door deze diagnose heel diepliggende waarheden over je eigen gedragspatroon hebt ontdekt die je daarvoor nog niet wist of zo tja dan kan dat misschien voldoende zijn als oorzaak.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182030432
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2018 16:41 schreef PabstBlueRibbon het volgende:
Als een bepaalde diagnose maakt dat jij voor jezelf kan plaatsen wie je bent als persoon en hoe dat in relatie staat met problemen waar je tegenaan loopt, kan ik mij goed voorstellen dat je er een positief gevoel bij hebt. Het gaat er dan niet om dat de nadruk gelegd wordt op dat er iets aan jou mankeert, maar dat je je begrepen voelt en jezelf begrijpt.

Mijn ervaring is dat je in het begin zelf heel veel gaat koppelen aan de diagnose die je hebt gekregen. Op den duur gaat wordt dat minder en ga je jezelf weer meer zien als menselijk individu.

Als je alleen maar een kutgevoel blijft houden van je diagnose, klopt er iets niet.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182030439
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2018 17:17 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Ik zal hier maar even antwoord op geven, lijkt me verstandiger..
Ik heb het al een aantal keer gezegd, maar ja. Ik ben naar een psych gegaan (ook wel onder dwang van een paar mensen die ik meteen geloof als ze iets zeggen), omdat ik de controle verloor..Het gaat mij niet om hoe ik denk, doe etc... Daar ben ik wel aan gewend... Maar de controle verliezen, dat stukje was nieuw.

En ik kan die psych iedere kant opsturen die ik wil, maar ik wil de controle terug, dus heb weinig reden om niet eerlijk te zijn. Maar de kans is groot, is ook besproken, dat ik ermee stop, zodra ik zelf denk dat die controle terug is.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182030459
Voor de duidelijkheid de laatste posts ff erin gequote.... anders snappen we er niks meer van.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182038568
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2018 17:25 schreef Burner82 het volgende:
Voor de duidelijkheid de laatste posts ff erin gequote.... anders snappen we er niks meer van.
Is nergens voor nodig, dit topic is een reeks dus alle delen zijn gekoppeld, mensen hoeven alleen maar op het knopje 'vorig deel' te klikken en dan kunnen ze gewoon terug lezen..

Iedere user snapt dat..
pi_182038597
Maar dat terzijde, je hebt geen antwoord gegeven op mijn vraag..
  vrijdag 21 september 2018 @ 06:55:13 #12
191665 Samzz
Patagonische supergirl
pi_182041050
quote:
1s.gif Op donderdag 20 september 2018 23:56 schreef madam-april het volgende:

[..]

Is nergens voor nodig, dit topic is een reeks dus alle delen zijn gekoppeld, mensen hoeven alleen maar op het knopje 'vorig deel' te klikken en dan kunnen ze gewoon terug lezen..

Iedere user snapt dat..
Nee, niet iedere user snapt dat. Daarnaast snap ik niet waarom het erg is dat hij wat posts uit t gesloten topic haalt om het gesprek voort te zetten.

Is niet tegen de regels of zo.
“What do I wear in bed? Why, Chanel No. 5, of course”
pi_182043916
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2018 23:57 schreef madam-april het volgende:
Maar dat terzijde, je hebt geen antwoord gegeven op mijn vraag..
En wat was je vraag? Sorry, ik heb dat niet gequote hierboven en geen zin om terug te lezen....
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
  vrijdag 21 september 2018 @ 11:10:28 #14
191665 Samzz
Patagonische supergirl
pi_182044152
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 10:49 schreef Burner82 het volgende:

[..]

En wat was je vraag? Sorry, ik heb dat niet gequote hierboven en geen zin om terug te lezen....
Als je wil dat mensen je adviseren, mag je zelf ook wel wat moeite doen.
“What do I wear in bed? Why, Chanel No. 5, of course”
pi_182044276
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 11:10 schreef Samzz het volgende:

[..]

Als je wil dat mensen je adviseren, mag je zelf ook wel wat moeite doen.
Snap ik, ging ook meer over het klagen over de eerder gequote berichten.

Ps: ik heb er antwoord op gegeven, als ze zelf even teruggelezen had, had ze het kunnen zien. (Staat zelfs als quote hierboven _O- _O-)

quote:
Ik zal hier maar even antwoord op geven, lijkt me verstandiger..
Ik heb het al een aantal keer gezegd, maar ja. Ik ben naar een psych gegaan (ook wel onder dwang van een paar mensen die ik meteen geloof als ze iets zeggen), omdat ik de controle verloor..Het gaat mij niet om hoe ik denk, doe etc... Daar ben ik wel aan gewend... Maar de controle verliezen, dat stukje was nieuw.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182044297
Tof topic! Ik werk met mensen in een forensisch psychische kliniek en een paar daar van hebben een persoonlijkheidsstoornis dus ga dit even volgen. Altijd leerzaam.
pi_182044378
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 11:19 schreef chaoticinternetnerd het volgende:
Tof topic! Ik werk met mensen in een forensisch psychische kliniek en een paar daar van hebben een persoonlijkheidsstoornis dus ga dit even volgen. Altijd leerzaam.
Cool, welkom. In welke hoedanigheid werk je met ze?
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182045891
Ik had vanmorgen weer gesprek met oloog. Afspraak met de iater is gemaakt. Die zal wel vervroegd worden.
Ik vraag me alleen af: aan het eind van gesprek wordt altijd even geëvalueerd, of het "veilig" is dat ik naar huis ga. Is dat normaal, hoort het er gewoon bij?
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182045979
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 11:17 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Snap ik, ging ook meer over het klagen over de eerder gequote berichten.

Ps: ik heb er antwoord op gegeven, als ze zelf even teruggelezen had, had ze het kunnen zien. (Staat zelfs als quote hierboven _O- _O-)

[..]

Dat is geen antwoord op mijn vraag..

Ik vroeg of jezelf nooit stomme/ domme dingen doet en/of de baas probeert te spelen..
pi_182046101
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 13:08 schreef madam-april het volgende:

[..]

Dat is geen antwoord op mijn vraag..

Ik vroeg of jezelf nooit stomme/ domme dingen doet en/of de baas probeert te spelen..
Ik zal heus wel stomme/domme dingen doen, maar zelden in mijn eigen ogen. Ik heb ook nooit spijt. Maar zo irritant als andere mensen, nee, dat level haal ik niet.
Nee, ik hoef niet de baas te zijn, maar zorg er wel voor dat alles gaat, zoals ik dat wil. Ik heb er geen moeite mee om mijn baas te vertellen hoe we het vanaf nu gaan...

[ Bericht 0% gewijzigd door Burner82 op 21-09-2018 13:23:15 ]
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182049629
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 13:00 schreef Burner82 het volgende:
Ik had vanmorgen weer gesprek met oloog. Afspraak met de iater is gemaakt. Die zal wel vervroegd worden.
Ik vraag me alleen af: aan het eind van gesprek wordt altijd even geëvalueerd, of het "veilig" is dat ik naar huis ga. Is dat normaal, hoort het er gewoon bij?
Oh dat ze dat altijd doen is wel apart vind ik, bij mij doen ze het alleen als ik in een crisis zit of daarin dreig te raken.

Ik heb dus net wel zo'n heel gesprek gehad omdat ik dus nu wel in crisis zit en ze twijfels hadden of het idd veilig was. Maar nu toch met een heel plan van aanpak het thuis proberen.

Officieel hoor ik hier niet meer trouwens, mijn persoonlijkheidsstoornis NAO is er nu af en het is dus een C-PTSS geworden.
pi_182049756
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 16:38 schreef _Hestia_ het volgende:

[..]

Oh dat ze dat altijd doen is wel apart vind ik, bij mij doen ze het alleen als ik in een crisis zit of daarin dreig te raken.

Ik heb dus net wel zo'n heel gesprek gehad omdat ik dus nu wel in crisis zit en ze twijfels hadden of het idd veilig was. Maar nu toch met een heel plan van aanpak het thuis proberen.

Officieel hoor ik hier niet meer trouwens, mijn persoonlijkheidsstoornis NAO is er nu af en het is dus een C-PTSS geworden.
Ik zit pas sinds 1.5 maand of zo bij een psych, 4e sessie denk ik..

Ik snap dus niks van de afkortingen...
Wat heb je, waarom hoor je hier niet thuis? (DM mag ook..)
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182049895
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 16:44 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Ik zit pas sinds 1.5 maand of zo bij een psych, 4e sessie denk ik..

Ik snap dus niks van de afkortingen...
Wat heb je, waarom hoor je hier niet thuis? (DM mag ook..)
Dat had ik pas toch al uitgelegd aan je ;)
Persoonlijkheidstoornis NAO=Niet Anderszins Omschreven. Dus ik had niet voldoende kenmerken van 1 persoonlijkheidsstoornis, bijvoorbeeld Borderline. Maar ik had van verschillende persoonlijheidsstoornissen kenmerken (borderline, afhankelijke, vermijdende en obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis). Maar nu zijn ze er dus achter gekomen dat dat eigenlijk alleen maar symptomen waren van een Complexe Posttraumatische Stressstoornis. Dus ze hebben alleen de symptomen behandeld met Schematherapie en niet de laag die er nog onder bleek te zitten.
pi_182050045
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 16:53 schreef _Hestia_ het volgende:

[..]

Dat had ik pas toch al uitgelegd aan je ;)
Persoonlijkheidstoornis NAO=Niet Anderszins Omschreven. Dus ik had niet voldoende kenmerken van 1 persoonlijkheidsstoornis, bijvoorbeeld Borderline. Maar ik had van verschillende persoonlijheidsstoornissen kenmerken (borderline, afhankelijke, vermijdende en obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis). Maar nu zijn ze er dus achter gekomen dat dat eigenlijk alleen maar symptomen waren van een Complexe Posttraumatische Stressstoornis. Dus ze hebben alleen de symptomen behandeld met Schematherapie en niet de laag die er nog onder bleek te zitten.
Geen idee of je het uitgelegd hebt, maar deze samenvatting werkt wel :P En nu? Therapie of zo?
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182050223
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 17:02 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Geen idee of je het uitgelegd hebt, maar deze samenvatting werkt wel :P En nu? Therapie of zo?
Ja ik had in het vorige topic al een heel lijstje voor je gemaakt met afkortingen. Post 244 in het vorige topic.
En ja, nu dus een intensieve traumabehandeling doen waarschijnlijk. Maar dat wordt nog bekeken wat nu de beste behandeling is.
pi_182050300
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 17:11 schreef _Hestia_ het volgende:

[..]

Ja ik had in het vorige topic al een heel lijstje voor je gemaakt met afkortingen. Post 244 in het vorige topic.
En ja, nu dus een intensieve traumabehandeling doen waarschijnlijk. Maar dat wordt nog bekeken wat nu de beste behandeling is.
Dat was jij idd.. teruggelezen.
Misschien rare vraag, maar je hebt dus al een aantal therapieën gehad.. Waarom denk je dat deze wel gaat wel werken? ( Ik hoop het natuurlijk, maar ik moet binnenkort kiezen...)
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182050668
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 17:17 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Dat was jij idd.. teruggelezen.
Misschien rare vraag, maar je hebt dus al een aantal therapieën gehad.. Waarom denk je dat deze wel gaat wel werken? ( Ik hoop het natuurlijk, maar ik moet binnenkort kiezen...)
Ja ik heb al heel veel therapieën gehad, maar eigenlijk alleen dus voor mijn depressies en het gedrag waarvan ze dachten dat het die persoonlijkheidsstoornis was. Ik heb wel veel aan die therapieën gehad (vooral aan schematherapie), maar toch bleef ik elke keer terugvallen. Maar dat is niet zo gek als je de echte oorzaak niet aanpakt. Met die traumabehandeling gaan we dat dus wel doen, dus dat zou dan beter moeten helpen omdat het niet alleen symptoombestrijding is.
pi_182050732
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 17:37 schreef _Hestia_ het volgende:

[..]

Ja ik heb al heel veel therapieën gehad, maar eigenlijk alleen dus voor mijn depressies en het gedrag waarvan ze dachten dat het die persoonlijkheidsstoornis was. Ik heb wel veel aan die therapieën gehad (vooral aan schematherapie), maar toch bleef ik elke keer terugvallen. Maar dat is niet zo gek als je de echte oorzaak niet aanpakt. Met die traumabehandeling gaan we dat dus wel doen, dus dat zou dan beter moeten helpen omdat het niet alleen symptoombestrijding is.
Ik heb een soort "holistische" therapie. Omdat mijn klachten redelijk onbekend zijn. Dus je begint ergens, ze stelt vragen, je ziet wel waar je uit komt. Werkt goed voor mij, omdat ik weet wat ik wel en niet wil bespreken..
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182050885
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 17:42 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Ik heb een soort "holistische" therapie. Omdat mijn klachten redelijk onbekend zijn. Dus je begint ergens, ze stelt vragen, je ziet wel waar je uit komt. Werkt goed voor mij, omdat ik weet wat ik wel en niet wil bespreken..
Maar als dit zo goed werkt waarom moet je dan binnenkort een nieuwe therapie kiezen?
pi_182050999
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 17:53 schreef _Hestia_ het volgende:

[..]

Maar als dit zo goed werkt waarom moet je dan binnenkort een nieuwe therapie kiezen?
Ow, het is niet kiezen, maar een aanvulling... Groeps-agressie-regulatie-therapie, of e-modules... Ik ben voorstander van de e-modules.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182051067
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 18:01 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Ow, het is niet kiezen, maar een aanvulling... Groeps-agressie-regulatie-therapie, of e-modules... Ik ben voorstander van de e-modules.
Ah oke. Tja e-modules zijn wel een "veilige" manier, maar juist in een groep kun je wel echt goed leren omdat je dan geheid getriggerd wordt.
pi_182051188
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 18:05 schreef _Hestia_ het volgende:

[..]

Ah oke. Tja e-modules zijn wel een "veilige" manier, maar juist in een groep kun je wel echt goed leren omdat je dan geheid getriggerd wordt.
Ik weet niet of ze erop zitten te wachten.. Maar psych is aan het kijken wanneer nieuwe ronde start. Het moet ook wel passen in mijn schema he...ik ga al 2 uur per week weg voor "een afspraak"
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182051446
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 18:13 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Ik weet niet of ze erop zitten te wachten.. Maar psych is aan het kijken wanneer nieuwe ronde start. Het moet ook wel passen in mijn schema he...ik ga al 2 uur per week weg voor "een afspraak"
Ja het is wel lastig dat je er niet open over bent op je werk. E-modules kunnen 24/7. Maar toch heb ik wel het meeste gehad aan groepstherapie omdat je dan dus echt onder begeleiding op een "veilige manier" kunt leren hoe je ermee om kunt gaan en hoe je kunt veranderen. Met zo'n e-module moet je het toch meer zelf meteen in de praktijk doen wat juist lastig is.
pi_182051449
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 18:05 schreef _Hestia_ het volgende:

[..]

Ah oke. Tja e-modules zijn wel een "veilige" manier, maar juist in een groep kun je wel echt goed leren omdat je dan geheid getriggerd wordt.
Ooit al eens aan gedacht, dat ik dat niet echt fijn zou vinden? Ik hou niet van delen, het boet me niet wat andere mensen zeggen....
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_182051499
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 18:31 schreef _Hestia_ het volgende:

[..]

Ja het is wel lastig dat je er niet open over bent op je werk. E-modules kunnen 24/7. Maar toch heb ik wel het meeste gehad aan groepstherapie omdat je dan dus echt onder begeleiding op een "veilige manier" kunt leren hoe je ermee om kunt gaan en hoe je kunt veranderen. Met zo'n e-module moet je het toch meer zelf meteen in de praktijk doen wat juist lastig is.
Ik zie groepstherapie echt voor me als: hoi ik *** en ik ben boos... Hoi ***.. wie wil beginnen vandaag? We gaan klappen voor je opdat je het verteld hebt...

Ik weet niet of het zo gaat.. maar hoe gaat het wel?
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
  vrijdag 21 september 2018 @ 18:52:32 #36
339901 LordofLeaves
conjurer of cheap tricks
pi_182051806
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 18:34 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Ik zie groepstherapie echt voor me als: hoi ik *** en ik ben boos... Hoi ***.. wie wil beginnen vandaag? We gaan klappen voor je opdat je het verteld hebt...

Ik weet niet of het zo gaat.. maar hoe gaat het wel?
Je vat het prima samen. :P Zo gaat het wel in grote lijnen.
soooo, da's mooi!
pi_182051952
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 18:52 schreef LordofLeaves het volgende:

[..]

Je vat het prima samen. :P Zo gaat het wel in grote lijnen.
Als dat zo is, hoe moet ik daar serieus aan deelnemen _O-
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
  vrijdag 21 september 2018 @ 19:03:32 #38
339901 LordofLeaves
conjurer of cheap tricks
pi_182052007
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 19:00 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Als dat zo is, hoe moet ik daar serieus aan deelnemen _O-
Ja, daar zul je een balans in moeten vinden. Ik kon het ook niet serieus nemen. Pas na een dikke twee weken wel.
soooo, da's mooi!
pi_182052215
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 19:03 schreef LordofLeaves het volgende:

[..]

Ja, daar zul je een balans in moeten vinden. Ik kon het ook niet serieus nemen. Pas na een dikke twee weken wel.
Hoe ben je die 1e weken door gekomen?
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
  vrijdag 21 september 2018 @ 19:22:55 #40
339901 LordofLeaves
conjurer of cheap tricks
pi_182052364
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 19:16 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Hoe ben je die 1e weken door gekomen?
Door de hele groep te observeren en niet het achterste van mijn tong te laten zien.
soooo, da's mooi!
pi_182052466
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 19:22 schreef LordofLeaves het volgende:

[..]

Door de hele groep te observeren en niet het achterste van mijn tong te laten zien.
klinkt logisch, zou ik ook doen..Maar ik zou ook niks zeggen.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
  vrijdag 21 september 2018 @ 19:42:27 #42
339901 LordofLeaves
conjurer of cheap tricks
pi_182052725
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 19:30 schreef Burner82 het volgende:

[..]

klinkt logisch, zou ik ook doen..Maar ik zou ook niks zeggen.
Je zegt gewoon wie je bent, wat je doet in het dagelijkse leven en waarom je er bent. Meer info hebben ze niet nodig in het begin.
soooo, da's mooi!
pi_182053213
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 13:08 schreef madam-april het volgende:

[..]

Dat is geen antwoord op mijn vraag..

Ik vroeg of jezelf nooit stomme/ domme dingen doet en/of de baas probeert te spelen..
Waaruit ik opmaakte dat je over hem negatief dingen invult. Als hij zegt "ik irriteer mij aan de domheid van veel mensen" hoeft dat nog niet te betekenen dat hij zich beter voelt dan anderen. Die conclusie verbind je er zelf aan.

So far geen drama. Maar toen jij met "je hebt geen antwoord op mijn vraag gegeven" aankwam, had ik wel iets van WTF?!!! :') 8)7

Als je op FOK! geen antwoord krijgt op vragen, heb je gewoon dikke pech! Het is hier een vrijblijvend forum. Je moet je aan regels houden, maar je bent verder aan niemand iets verplicht.
  vrijdag 21 september 2018 @ 20:29:42 #44
479857 mercimarci
To be weak is to be not strong
pi_182053918
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 20:03 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Waaruit ik opmaakte dat je over hem negatief dingen invult. Als hij zegt "ik irriteer mij aan de domheid van veel mensen" hoeft dat nog niet te betekenen dat hij zich beter voelt dan anderen. Die conclusie verbind je er zelf aan.

So far geen drama. Maar toen jij met "je hebt geen antwoord op mijn vraag gegeven" aankwam, had ik wel iets van WTF?!!! :') 8)7

Als je op FOK! geen antwoord krijgt op vragen, heb je gewoon dikke pech! Het is hier een vrijblijvend forum. Je moet je aan regels houden, maar je bent verder aan niemand iets verplicht.
Nee hij is het ook niet verplicht. Zij vond alleen dat hij niet echt een antwoord gaf. Dat meldde ze. Dat is haar recht. Jij hebt het recht om dan zomaar uit het niets te melden dat het ook een recht is om geen antwoord op vragen te geven etc. Tjah oke, dank je 8)7
Trying to bring me down, but you can't.
Got lots to say but I won't.
Forgot the ages of man and dragons.
Never shy away from your past and keep hopeful no matter what happens, everything will be fine. Just keep your head up and stay strong
  vrijdag 21 september 2018 @ 20:32:26 #45
479857 mercimarci
To be weak is to be not strong
pi_182053993
Las trouwens even voor de lol de OP, maar had gewild dat ik het niet deed lol.
Bedoel kan me best wel vinden in Schizoïde persoonlijkheidsstoornis. Zou zelf denken dat ik geen stoornis heb überhaupt, maar als daarbij staat dat er geen verlies met het contact met de werkelijkheid is dan geeft dat wel het idee dat je dat eigenlijk zelf helemaal niet in kan schatten over jezelf. Althans zoals ik die laatste regel daar lees.

Edit: even herlezen maar denk dat ik het wat verkeerd las. Die stoornis is wel wat erger, bedacht me vooral mijn eigen eigenschappen en die vallen wel wat ermee samen, niet al teveel emotie, rijke fantasie etc. Maar an sich is daar niks mis mee
Trying to bring me down, but you can't.
Got lots to say but I won't.
Forgot the ages of man and dragons.
Never shy away from your past and keep hopeful no matter what happens, everything will be fine. Just keep your head up and stay strong
pi_182054262
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 20:03 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Waaruit ik opmaakte dat je over hem negatief dingen invult. Als hij zegt "ik irriteer mij aan de domheid van veel mensen" hoeft dat nog niet te betekenen dat hij zich beter voelt dan anderen. Die conclusie verbind je er zelf aan.

So far geen drama. Maar toen jij met "je hebt geen antwoord op mijn vraag gegeven" aankwam, had ik wel iets van WTF?!!! :') 8)7

Als je op FOK! geen antwoord krijgt op vragen, heb je gewoon dikke pech! Het is hier een vrijblijvend forum. Je moet je aan regels houden, maar je bent verder aan niemand iets verplicht.
Wat wil je hier nu precies mee zeggen?
pi_182054369
Ik heb de “Ik wil door Madam April onder een brug belanden” afwijking maar die staat er niet bij. Gelukkig voor mij dat ze er niet in meegaat want voor haar zou ik best op water en brood willen😍
pi_182055260
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 18:34 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Ik zie groepstherapie echt voor me als: hoi ik *** en ik ben boos... Hoi ***.. wie wil beginnen vandaag? We gaan klappen voor je opdat je het verteld hebt...

Ik weet niet of het zo gaat.. maar hoe gaat het wel?
Dat beeld had ik in het begin ook. En toen dacht ik "Nee! Gatverdamme, dit wil ik niet! :r Ik ben tot alles bereid, maar dit zweverige gedoe is precies hetgeen wat ik niet wil!"

Maar ja, ik zag geen andere optie dan therapie of thuis bij mijn mammie wegkwijnen. Had ik het toch maar een kans gegeven.

Zo extreem als ik het mij voor had gesteld, was het gelukkig niet. Al die mensen met diverse persoonlijkheidsstoornissen vond ik een stuk normaler overkomen dan ik mij van tevoren inbeeldde en ik kon het al snel met een paar goed vinden.

Het was wel cringy af en toe. Het waren veel kwetsbaar lijkende meisjes en dat bepaalde ook de hele sfeer. Als man was je sowieso de lul, want tja mannen zijn slecht en potentiele verkrachters. Voor mij voelde het alsof alle vrouwen er zo over dachten, maar realiseerde mij later dat het er maar een paar waren. En nota bene niet eens degenen die daartoe bijvoorbeeld door PTSS echt aanleiding hadden: als die het moeilijk hadden, koppelden ze het aan een bepaalde trigger of aan bepaald gedrag, niet aan mannen in het algemeen. Ze wilden juist behandeld worden om niet meer zo'n last te hebben van dat soort triggers en gewoon normaal met mannen om kunnen gaan.

Ik kreeg uiteindelijk door dat de meisjes die er wel zoveel problemen mee schenen te hebben eigenlijk hun eigen gedrag op anderen projecteerden. Ze waren hoofdzakelijk bang voor agressie omdat ze daarmee geconfronteerd werden met dat van hunzelf. Tijdens therapie waren het brave angstige meisjes. Buiten therapie om bleken dingen te gebeuren die dat beeld totaal tegenspraken. Maar uiteindelijk hadden ze zichzelf ermee en de behandeling sloeg bij hen niet aan. Als je daar zit en niet eerlijk over jezelf kan zijn, kan je ook niet werken aan hetgeen waardoor jij je rot voelt.

Hoe jij je gedraagt, heeft effect op anderen. Je zal altijd in het leven houden dat bepaald gedrag van anderen bij jou negativiteit oproept. En andersom doe jij dat ook bij anderen en krijg jij reacties daarop waardoor je je bijvoorbeeld een klootzak of loser gaat voelen. Of je voelt dat niet omdat je dat voor jezelf blokkeert door in een gedragspatroon te schieten waardoor jouw problemen in stand blijven.

Je maakt met de behandelaars een afspraak door bepaald gedrag sowieso niet te doen: geen agressie, drank, drugs, zelfbeschadiging of suicide-pogingen. Doe je dat toch, zet je je behandeling op het spel.

Het kan heel cringy zijn en je vaak genoeg je strot uitkomen. Maar door elke keer te bespreken wat je denkt en voelt, ga je uiteindelijk meer bewust worden van jezelf. Je spanning mag je niet meer destructief uiten, dus er zit niks anders op dan te praten. En dan krijg je voor jezelf helder wat het nou werkelijk is waardoor jij je rot voelt.

Of je mensen nou leuk of niet leuk vindt, je zit met elkaar opgescheept. Ik leerde daardoor wel beter mensen te aanvaarden en te zien zoals ze zijn. Voorheen was het meer van "je bent goed of je bent slecht". Nu kan ik dat wat genuanceerder zien.

Ik weet niet goed hoe ik het moet uitleggen. Enerzijds blijf je dezelfde persoon, maar je kan flexibeler met jezelf en situaties omgaan.

Dit proces moet je gewoon ervaren.

En om je niet helemaal af te schrikken. Ik heb ook wel lol meegemaakt.

En ik merkte vooral dat ik eigenlijk helemaal niet zo raar ben ten opzichte van anderen. In iedereen herken ik wel iets van mezelf.

~~~~~~

Dat ik nu nog wel forse problemen heb, is omdat bij mij door de behandelaars nooit helemaal duidelijk was waar ik mee worstel. Dat begint nu pas te komen nu ik eind dertig ben. Het is erg frustrerend, want ik ben vanaf mijn 17e heel intensief bezig geweest met aan mezelf werken en ik ben over mezelf tegenover behandelaars altijd zo eerlijk mogelijk geweest. Maar ja ... het is zoals het is. Bij mij ligt de situatie voor behandelaars complexer. Ik lijk in eerste instantie onder normale omstandigheden te zijn opgegroeid. Mijn ouders lijken ook normaal. Nu blijkt dat mijn moeder autisme heeft en mijn vader narcistisch is. Mijn vader is heel intelligent en handelt heel subtiel. Maar waar het op neerkomt is dat hij een ideaal en succesvol wil leiden, niet kan verdragen dat ik niet aan zijn ideaalbeeld voldoe maar dat ook niet tegenover anderen en zichzelf wil toegeven. Dus met heel subtiel gedrag heeft hij mij altijd laten merken dat ik in mijn hele wezen een slecht persoon was. Hij geeft mij een gevoel wat vergelijkbaar is alsof ik mijzelf tegenover hem moet verantwoorden omdat ik bijv een massamoord op mijn geweten heb. Dat komt omdat hij bij zichzelf niet kan aanvaarden dat hij net als ieder ander mens ook fouten maakt en alles op mij projecteert.

Dat mijn vader en ik niet matchen, aanvaard ik al jaren. Maar mijn omgeving zegt dan "hij bedoelt het niet zo" en "maak het toch goed met hem". Ik ben eigenlijk niet eens meer boos op mijn vader. Hij heeft weinig empathisch vermogen, maar dat heeft hij gewoon niet. Verder herken ik wel veel van mezelf in hem. Ik denk dat ik wel goed begrijp hoe hij zich voelt.

Ik ben wel boos op iedereen die wel snapt hoe het mij allemaal in de weg stond, maar in hun eigen domheid en naïviteit hebben ze ervoor gekozen niet alleen mij in de steek te laten, maar mij zelfs tegen te werken. Mijn vader heeft namelijk geld en verkiezen financiële hulp en giften boven dat van mijn welzijn.

Ik kan mij nu pas van iedereen losmaken. Eerst kon ik dat niet. Maar als ik niemand meer heb, heb ik ook geen verplichtingen meer. Mijn familie wil ik niet meer zien. Maar ik wil graag mijn eigen weg opgaan. Ik ben ook wel blij dat ik mij hiervan kan losmaken en mij niks meer wil laten opleggen.
pi_182055516
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 20:45 schreef madam-april het volgende:

[..]

Wat wil je hier nu precies mee zeggen?
Dat "Je hebt nog geen antwoord gegeven op mijn vraag" je dat antwoord niet gaat geven.

Ik heb vaker bij je gezien dat je boos wordt als users niet reageren zoals jij dat liever had gewild. Als je bijvoorbeeld een advies geeft en er wordt niet op gereageerd.

Het is een anoniem forum. Begrijpelijk dat als je betrokken bent met iemand en vervolgens kan er geen bedankje af. Maar ze zijn dat aan niemand hier verplicht. Ook aan jou niet.

Je bent op FOK! voor je eigen ontspanning. Het is maar internet.
pi_182055814
quote:
3s.gif Op vrijdag 21 september 2018 21:49 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Dat "Je hebt nog geen antwoord gegeven op mijn vraag" je dat antwoord niet gaat geven.

Ik heb vaker bij je gezien dat je boos wordt als users niet reageren zoals jij dat liever had gewild. Als je bijvoorbeeld een advies geeft en er wordt niet op gereageerd.

Het is een anoniem forum. Begrijpelijk dat als je betrokken bent met iemand en vervolgens kan er geen bedankje af. Maar ze zijn dat aan niemand hier verplicht. Ook aan jou niet.

Je bent op FOK! voor je eigen ontspanning. Het is maar internet.
Lijkt me verstandig als jij je eigen advies zou opvolgen :Y
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')