Hier halfronde uitsparing is er volgens mij om de hand ruimte te geven om de hendel naar beneden te kunnen halen.quote:Op zondag 16 september 2018 17:06 schreef Maerwynn het volgende:
Ik verwacht dat er in de halfronde uitsparing van de onderkant een schaaltje of schoteltje zou kunnen staan. Waarom is die uitsparing er anders? Maar of het nou voor vlees of noten is? Het patroon geeft deukjes, geen patroon zoals bij biefstuk.
geloof er niks van, zal wel zijn "meest logische verklaring" geweest zijn.quote:Op zondag 16 september 2018 16:00 schreef Kaatje1 het volgende:
Antwoord gekregen van een brocante specialist:
Vlees pletter.
Wanneer je een paar biefstukjes koopt, zijn ze vaak niet evenredig.
En heeft het ene stuk langer/korter nodig om te bakken, en dat is tricky.
Met dit ding plet je ze in gelijkwaardige dikte.
Precies wat ik ook dacht. Dat je je knokkels niet stoot.quote:Op zondag 16 september 2018 17:11 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Hier halfronde uitsparing is er volgens mij om de hand ruimte te geven om de hendel naar beneden te kunnen halen.
Maar waarom dan halfrond? Dat stuk had ook een hele andere vorm kunnen hebben waarbij minder materiaal nodig zou zijn.quote:Op zondag 16 september 2018 17:36 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Precies wat ik ook dacht. Dat je je knokkels niet stoot.
Meer stabiliteit? Omdat hij anders misschien om klapt als je veel druk zet wellicht?quote:Op zondag 16 september 2018 18:30 schreef Maerwynn het volgende:
[..]
Maar waarom dan halfrond? Dat stuk had ook een hele andere vorm kunnen hebben waarbij minder materiaal nodig zou zijn.
quote:Op maandag 17 september 2018 07:33 schreef qltel het volgende:
En nu wil ik het weten ook.. https://frontpage.fok.nl/(...)mand-wat-dit-is.html
staan erbij.quote:Op maandag 17 september 2018 07:37 schreef maily het volgende:
[..]
Ook belangrijk: de pootjes en de halfronde uitsparing
Ik ben benieuwd, je zou toch zeggen dat er iemand is die weet wat dat ding is? :’)quote:Op maandag 17 september 2018 07:33 schreef qltel het volgende:
En nu wil ik het weten ook.. https://frontpage.fok.nl/(...)mand-wat-dit-is.html
Ik heb geen idee, mail even naar forum@fok.nlquote:Op maandag 17 september 2018 07:59 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
Kan iemand zien of ik een ban heb op de frontpage trouwens? Ik kan daar niks posten en in het verleden lelijke dingen over de frontpage gezegd.
ja hoor, kan ik. Hoor je van me via DM.quote:Op maandag 17 september 2018 07:59 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
Kan iemand zien of ik een ban heb op de frontpage trouwens? Ik kan daar niks posten en in het verleden lelijke dingen over de frontpage gezegd.
Zou dit het dan zijn?!quote:Op maandag 17 september 2018 08:38 schreef bonke het volgende:
het is een rietsuikerpersje om het sap uit rietsuikerstengels te drukken
gewoon voor huis tuin en keuken gebruik
komt uit indonesie
quote:Op maandag 17 september 2018 08:38 schreef bonke het volgende:
het is een rietsuikerpersje om het sap uit rietsuikerstengels te drukken
gewoon voor huis tuin en keuken gebruik
komt uit indonesie
er hoort trouwens nog een soort van bak bij waar je hem inzet
Was de oplossing misschien dichterbij dan je dacht Maar eventueel weet zij wel weer mensen die het ook kunnen bevestigen.quote:Op maandag 17 september 2018 08:45 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
Als we een foto kunnen vinden zou dat helemaal perfect zijn. Ik kan het mijn Javaanse oma ook eens vragen trouwens....
Ik heb het tropenmuseum gemaild, misschien dat zij het kunnen bevestigen.quote:Op maandag 17 september 2018 08:47 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Was de oplossing misschien dichterbij dan je dacht Maar eventueel weet zij wel weer mensen die het ook kunnen bevestigen.
quote:Op maandag 17 september 2018 08:55 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Ik heb het tropenmuseum gemaild, misschien dat zij het kunnen bevestigen.
De pootjes kan je in een rooster zetten (of over iets) zodat je daarna alleen de bovenkant hoeft in te duwen zonder dat ie weg glijdtquote:Op maandag 17 september 2018 09:51 schreef Postbus100 het volgende:
Kan je genoeg druk zetten op één zo'n hendel? lijkt me toch dat dat ding dan kantelt /omvalt of dat je niet genoeg kracht kan zetten met het knijpen.
Ja dat baart me ook nog zorgen. Er is echt helemaal NIKS te vinden wat hier ook maar enigszins op lijktquote:Op maandag 17 september 2018 10:48 schreef Marsenal het volgende:
Ik heb me echt suf gegoogled, maar zoeken naar een rietsuiker-pers levert 0,0 vergelijkbare resultaten op, in verschillende talen, verschillende synoniemen. Je komt dan eigenlijk altijd uit bij die rolpersen, ook simpele gietijzeren dingen, nog steeds in rolpersvorm.
ik vond hem ook wel mooi verzonnen eigenlijkquote:Op maandag 17 september 2018 10:48 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Ja dat baart me ook nog zorgen. Er is echt helemaal NIKS te vinden wat hier ook maar enigszins op lijkt
Godsamme :’) We waren er bijna.quote:Op maandag 17 september 2018 11:02 schreef bonke het volgende:
[..]
ik vond hem ook wel mooi verzonnen eigenlijk
zou toch wat zijn als het nog echt waar is ook
Aaaaaaaarggggg.quote:Op maandag 17 september 2018 11:02 schreef bonke het volgende:
[..]
ik vond hem ook wel mooi verzonnen eigenlijk
zou toch wat zijn als het nog echt waar is ook
Zijn er binnenkort opnames van Kunst & Kitsch bij jou in de buurt?quote:Op maandag 17 september 2018 11:06 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Godsamme :’) We waren er bijna.
Ik had het zaterdag al op /r/whatisthisthing gezet, zonder succes.quote:Op maandag 17 september 2018 16:08 schreef Kreator het volgende:
Je kunt het ook eens op Reddit vragen trouwens. Dat is echt een enorm potentieel aan views.
quote:Op maandag 17 september 2018 08:38 schreef bonke het volgende:
het is een rietsuikerpersje om het sap uit rietsuikerstengels te drukken
gewoon voor huis tuin en keuken gebruik
komt uit indonesie
er hoort trouwens nog een soort van bak bij waar je hem inzet
.quote:Op maandag 17 september 2018 11:02 schreef bonke het volgende:
[..]
ik vond hem ook wel mooi verzonnen eigenlijk
zou toch wat zijn als het nog echt waar is ook
Ik zou eerder denken aan een degelijke antiquair...quote:Op maandag 17 september 2018 16:55 schreef -Miauw- het volgende:
Hmm misschien een mail sturen naar een goede kookwinkel? Duikelman bijvoorbeeld.
Kan ook natuurlijkquote:Op maandag 17 september 2018 16:58 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Ik zou eerder denken aan een degelijke antiquair...
Ik heb het halve internet afgespeurd naar vintage retro meat hand presses (ook in het Frans) maar niks gevonden dat er op lijkt. Tevens is het ding ook veel te klein om iets fatsoenlijk te kunnen pletten.quote:Op maandag 17 september 2018 17:10 schreef Beathoven het volgende:
Het lijkt me één van de vele varianten op een 'meat tenderizer'.
de hamer is natuurlijk het bekendst
Maar je hebt ze in allerlei soorten en maten
[ afbeelding ]
Daar zat ik ook al aan te denkenquote:Op maandag 17 september 2018 16:41 schreef Piles het volgende:
De Quest heeft (elke maand) ook zo'n rubriek. Komen ook de gekste dingen voorbij.
#team antiquairquote:Op maandag 17 september 2018 17:26 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
Ik heb de Quest even via facebook gevraagd of zij er iets mee kunnen. Wat zijn andere opties om het na te kunnen vragen? Antiquair en een kookwinkel?
tja..quote:Op maandag 17 september 2018 17:17 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Ik heb het halve internet afgespeurd naar vintage retro meat hand presses (ook in het Frans) maar niks gevonden dat er op lijkt. Tevens is het ding ook veel te klein om iets fatsoenlijk te kunnen pletten.
Het ding is niet geschikt om iets mee te verhitten zoals bij een wafelijzer. Je kan hem niet op een gaspit oid zetten of klemmen, het hendeltje is veel te kort, hetzou gloeiend heet worden, je zou je handen fikken aan de gaspit en het ding zou ook nog eens open klappen.quote:Op maandag 17 september 2018 17:32 schreef Beathoven het volgende:
[..]
tja..
Wat ik je misschien nog zou willen aanraden is om het eens goed (voor) te verhitten op het vuur en er eens een wafeltje mee te maken om te kijken of het een geloofwaardige uitkomst heeft. Aan de hand van de uitkomst is er dan misschien een nieuwe ingang om op te zoeken via search by image oid.
daar kun je geen wafel mee bakken, echt niet, dat ding kan niet op het vuurquote:Op maandag 17 september 2018 17:32 schreef Beathoven het volgende:
[..]
tja..
Wat ik je misschien nog zou willen aanraden is om het eens goed (voor) te verhitten op het vuur en er eens een wafeltje mee te maken om te kijken of het een geloofwaardige uitkomst heeft. Aan de hand van de uitkomst is er dan misschien een nieuwe ingang om op te zoeken via search by image oid.
Terug naar wat je zelf al had gevonden. De door jou gevonden en genoemde vleespers gecombineerd met dit iets afwijkende patroon (as close as it gets) van een andere vintage vleespers lijkt me dat het een oude vleespers betreft toch wel het meest plausibele antwoord. Bij sommige obscure voorwerpen (met in dit geval een bepaald patroon) uit het verleden is het best kans dat je ze niet direct via google vindt.quote:Op maandag 17 september 2018 17:37 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Het ding is niet geschikt om iets mee te verhitten zoals bij een wafelijzer. Je kan hem niet op een gaspit oid zetten of klemmen, het hendeltje is veel te kort, hetzou gloeiend heet worden, je zou je handen fikken aan de gaspit en het ding zou ook nog eens open klappen.
Verder zitten er helemaal geen sporen van verhitting op terwijl hij zo te zien wel zeer intensief is gebruikt.
Klopt, je had vroeger alleen wel meer keukengereedschap waarbij de gemiddelde huisman / vrouw van nu zich bij achter de oren krabt. Op onderstaande afbeelding wel wat bekend spul maar ook minder bekende tools.quote:Op maandag 17 september 2018 20:13 schreef Marsenal het volgende:
Ik vind het idee dat het voor vlees bedoeld is toch echt onwaarschijnlijk. Je zou er eventueel een lompe schnitzel mee kunnen maken, maar daar gebruiken slagers al generaties lang gewoon een flinke klap met de hakbijl voor.
Nog een laatste kleine afdwaling. Sommig gereedschap is ook in verval geraakt omdat het specifiek voor een bepaald gerecht gemaakt was in een bepaalde streek. Denk b.v. aan een stamppot stamper van nu, in landen waar ze het niet eten vind je ze niet. Ook ben ik van mening dat men nu thuis veel meer bezig is met lekker eten dan toen. Er stonden toen nog weleens trendy combinaties van smaken en ronduit smerige presentaties op tafel die vooral "voedzaam" waren maar waar je niet echt naar uitkeek. Men brouwde en flanste wat in elkaar en dat werd gedeeld maar men wist in het algemeen gewoon niet wat koken was.quote:Op maandag 17 september 2018 20:54 schreef Marsenal het volgende:
Hm, fair enough, I have to call in an expert, best I can do is two-fiddy
Dat lijkt me meer een vorm met twee hollle kanten. Iets waar je een chocolade kerstbal of paasei mee maakt.quote:Op maandag 17 september 2018 22:08 schreef Postbus100 het volgende:
Dit is overigens het enige plaatje wat ik ben tegengekomen wat enigzins in de buurt komt (het rechtervoorwerp).iemand die daarmee verder kan?
https://duckduckgo.com/?q(...)300_71_booy-3-n1.jpg
Al eens een foto van een Jell-O salade gezien?quote:Op maandag 17 september 2018 21:06 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Men brouwde en flanste wat in elkaar en dat werd gedeeld maar men wist in het algemeen gewoon niet wat koken was.
[ afbeelding ]
Ja helaas gezien en gelukkig niet geproefd. Weleens een verslag gelezen met daarin de conclusie dat het wel ok was maar ik vind het teveel geknoei voor iets dat slechts redelijk te eten is.quote:Op maandag 17 september 2018 22:29 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Al eens een foto van een Jell-O salade gezien?
Wie zet zijn koffiekan zo op het fornuis?quote:Op dinsdag 18 september 2018 08:25 schreef blessed19 het volgende:
Mijn (Limburgse) moeder herkende het meteen als een wafelijzer. Die deed je vroeger op het keukenfornuis, zo'n ding dat door hout warm wordt gestookt wat geen gaspitten heeft.
[ afbeelding ]
In die tijd werden er ook niet veel stokbroden gebakken in Limburgquote:Op dinsdag 18 september 2018 08:52 schreef Marsenal het volgende:
Die stokbroden passen toch helemaal niet in dat oventje? Wat is dit voor een kolder
En het is ook echt veel te klein.quote:Op dinsdag 18 september 2018 08:25 schreef blessed19 het volgende:
Mijn (Limburgse) moeder herkende het meteen als een wafelijzer. Die deed je vroeger op het keukenfornuis, zo'n ding dat door hout warm wordt gestookt wat geen gaspitten heeft.
[ afbeelding ]
*edit
Dat kan het niet zijn, want je kan maar 1 kant verwarmen.
Die kant is een warmhoudplaat.quote:Op dinsdag 18 september 2018 08:28 schreef maily het volgende:
[..]
Wie zet zijn koffiekan zo op het fornuis?
Daar is het veel te fragiel voor.quote:Op dinsdag 18 september 2018 09:24 schreef Bonzi_Buddy het volgende:
Wellicht iets om aardappels mee te pletten voor stampot?
Ja dat blijft toch de meest logische verklaring tot nu toe. Het formaat en de vorm zie je inderdaad terug komen bij andere antieke vleespersen zoals hier:quote:Op maandag 17 september 2018 20:08 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Terug naar wat je zelf al had gevonden. De door jou gevonden en genoemde vleespers gecombineerd met dit iets afwijkende patroon (as close as it gets) van een andere vintage vleespers lijkt me dat het een oude vleespers betreft toch wel het meest plausibele antwoord. Bij sommige obscure voorwerpen (met in dit geval een bepaald patroon) uit het verleden is het best kans dat je ze niet direct via google vindt.
[ afbeelding ]
Als het nog een verassende wending krijgt dan hoor ik het natuurlijk graag
De moddercake daarentegen was 'to die for'.quote:Op dinsdag 18 september 2018 09:45 schreef Bugno2 het volgende:
Ik weet niet wat het is, maar wil je vriend wel adviseren voortaan betere witte wijn te kopen. Life's too short to drink bad wine.
Had 'ie wel een portje bij mogen serveren.quote:Op dinsdag 18 september 2018 09:49 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
De moddercake daarentegen was 'to die for'.
Of een lekker gekoelde eisweinquote:Op dinsdag 18 september 2018 09:55 schreef Bugno2 het volgende:
[..]
Had 'ie wel een portje bij mogen serveren.
Ik kom alleen maar dit soort dingen tegen:quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:00 schreef Curiosity het volgende:
Een collega vind dit apparaat lijken op een mal om roti platen te maken. Om het deeg plat te maken zonder deegroller.
Roti's ter grootte van een sigarettenpakje?quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:00 schreef Curiosity het volgende:
Een collega vind dit apparaat lijken op een mal om roti platen te maken. Om het deeg plat te maken zonder deegroller.
Dan nog zet je het handvat de andere kant op?quote:Op dinsdag 18 september 2018 09:13 schreef blessed19 het volgende:
[..]
Die kant is een warmhoudplaat.
dat soort persen heeft een constructie waarmee druk wordt gezet, dat heeft het mystery object nietquote:Op dinsdag 18 september 2018 10:00 schreef Curiosity het volgende:
Een collega vind dit apparaat lijken op een mal om roti platen te maken. Om het deeg plat te maken zonder deegroller.
nee, dat zijn twee plankjes en dat draai je aan met vleugelmoertjesquote:Op dinsdag 18 september 2018 10:28 schreef Postbus100 het volgende:
En een bloemendroger? Om maar eens wat anders te noemen
hoeraquote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
quote:Op dinsdag 18 september 2018 09:45 schreef Bugno2 het volgende:
Ik weet niet wat het is, maar wil je vriend wel adviseren voortaan betere witte wijn te kopen. Life's too short to drink bad wine.
Wauw! Wat goedquote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
Genverbranderquote:Op zondag 16 september 2018 12:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik denk dat het net zo goed iets kan zijn van een schoenmaker, boekbinder of genverbrander als iets uit de keuken btw
Yeaaaahh, kan ik me weer met andere dingen bezig houdenquote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
Jaaaa! Ik kan weer slapen (hoe weet je dit trouwens?! )quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
Geboren op de Dominicaanse Republiek, de bakbanaan is onze aardappel.quote:Op dinsdag 18 september 2018 12:09 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Jaaaa! Ik kan weer slapen (hoe weet je dit trouwens?! )
Helemaal geweldig, dat internetquote:Op dinsdag 18 september 2018 12:11 schreef mono-oXide het volgende:
Geboren op de Dominicaanse Republiek, de bakbanaan is onze aardappel.
De ex huisgenote van die vriend komt ook uit de Dominicaanse Republiek en is onlangs weer vertrokken terug naar haar land van herkomst. Weten we ook gelijk hoe hij daar terecht is gekomenquote:Op dinsdag 18 september 2018 12:11 schreef mono-oXide het volgende:
[..]
Geboren op de Dominicaanse Republiek, de bakbanaan is onze aardappel.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |