Als je de temperatuur van 1 kg water van 20 graden middelt met de temperatuur van 1 kg ijzer van 60 graden dan krijg je 40 graden toch ?quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 17:52 schreef Haushofer het volgende:
Die redenatie van Thoenes omtrent temperatuur als zijnde geen extensieve grootheid snap ik niet. Natuurlijk is temperatuur niet extensief, want het is een maat voor de gemiddelde kinetische energie van je deeltjes (en energie kun je volgens hem wel middelen...whut?). Zo'n gemiddelde verandert dan uiteraard niet met de grootte van je systeem. En nee, warmtetoevoer en temperatuurstijging gaan niet altijd hand in hand, iedereen die bekend is met fase-overgangen en het begrip "latente warmte" snapt dat.
Komt op mij over als warrig prietpraat, eerlijk gezegd.
De kwaliteit van de link is bedroevend, het is een persoonlijke aanval op de Nobelprijswinnaar.quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 18:51 schreef Haushofer het volgende:
Op skepticalscience vind je overigens een reactie op Giaever,
https://skepticalscience.(...)pseudoscientist.html
Hij is inderdaad geen klimaatwetenschapper zoals Oudstudent al opmerkt.
Maar ik zie dat we nu van de chaostheorie en zelfreferende logica naar theoretische mijmeringen over extensieve grootheden gaan. Twijfelzaaierij a la creationisme
Ik ben er iig even klaar mee
Welk stuk bedoel je?quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 16:29 schreef Basp1 het volgende:
Leuk dat je je concentreerde op gemiddelde temperaturen maar dan het stukje van energie in en uit vergeet dik te maken. Want de isolerende werking van co2 was al bekend sinds 1862.
Ik moet zeggen dat ik je argumentatie warriger en warriger vind. Of je het opzettelijk doet of daadwerkelijk serieus bent weet ik niet, maar om aan te tonen hoe scheef je twijfel hier is een economische analogie:quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 18:45 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Als je de temperatuur van 1 kg water van 20 graden middelt met de temperatuur van 1 kg ijzer van 60 graden dan krijg je 40 graden toch ?
Voeg je ze samen dan krijg je zoiets als 23 graden (omdat de warmtecapaciteiten van de stoffen verschillen) Hoeveelheden (warmte)energie kun je dus middelen, dit heeft een (natuurkundige) betekenis, de gemiddelde temp van het systeem water + ijzer heeft geen betekenis
Ja, jammer. Ik vind het ook jammer (en onbegrijpelijk) hoe jij reageert, dus wat dat betreft staan we quite. En dat creationismegedoe is geen drogreden, dat is slechts mijn persoonlijke ervaring met de manier van argumteren die ik van jou en lieden als MrRatio zie en van creationisten.quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 19:05 schreef Oud_student het volgende:
Jammer dat je zo reageert en telkens weer het creationisme erbij haalt. (ook weer 1 voor de verzameling drogredenen)
Ik denk dat je bij verschillende instanties (Nasa, UAH, RSS, Hadley) wel kan vinden hoe ze bij hun data reeksen komen.quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 19:07 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Welk stuk bedoel je?
En ik concentreerde me nu even op het begrip "gemiddelde (global) temperatuur"
In een aantal IPCC documenten heb ik geen definitie kunnen vinden, blijkbaar wordt het als triviaal gezien.
Niet het antwoord op mijn vraag. Het lijkt wel of iedereen hier verwarring loopt te zaaien, nu moet ik ook nog nadenken over de vraag of het BBP een intensieve of extensieve grootheid is.quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 19:18 schreef Zwoerd het volgende:
[..]
Ik denk dat je bij verschillende instanties (Nasa, UAH, RSS, Hadley) wel kan vinden hoe ze bij hun data reeksen komen.
Volgens mij kan je uit de methode die zij gebruiken best afleiden wat ze bedoelen met gemiddelde temperatuur.quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 19:24 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Niet het antwoord op mijn vraag. Het lijkt wel of iedereen hier verwarring loopt te zaaien, nu moet ik ook nog nadenken over de vraag of het BBP een intensieve of extensieve grootheid is.
Ik ben geen econoom, maar ik vermoed dat de begrippen intensief of extensief niet van toepassing zijn op het BBP c.q. dat het BBP iets van beide heeft.
https://m.omroepwest.nl/nieuws/3712281~279fc50quote:'Als steden niet kunnen zweten, raken ze oververhit' | Omroep West
DELFT - Heerlijk natuurlijk, een zomer vol zon. Maar in de stad het was afgelopen maanden soms niet uit te houden. Daar was het vaak veel warmer dan in landelijke gebieden. Wat daaraan te doen valt? ‘Er wordt nu nog te veel met een 'mediterraan oog' naar onze steden gekeken', stelt Anna Solcerova, die komende vrijdag op dit onderwerp promoveert aan de TU Delft. 'Maar bij het Nederlandse klimaat hoort een andere oplossing, de steden moeten zweten.'
Dat het in steden in de zomer vaak warmer is dan de landelijke gebieden eromheen, is bekend. Wegen en gebouwen houden meer zonnestraling gevangen dan bodem en vegetatie, waardoor de stad extra opwarmt. Voeg daar menselijke activiteiten als verkeer en industrie aan toe en de stad verandert in een betonnen woestijn.
Oplossingen voor dit probleem worden nu vaak nog in de verkeerde hoek gezocht, zo stelt Solcerova: ‘Er wordt gekeken naar de constructie van de stad: witte gebouwen en smalle straten. Maar dat is vooral zinnig in mediterrane gebieden, waar het het grootste deel van de tijd erg warm is, in tegenstelling tot Nederland.’
Verdamping vergroten
Steden in Nederland vragen om een andere oplossing. ‘Meer vegetatie en water’, stelt Solcerova. ‘Want zonder die twee kunnen steden niet zweten. En als je niet kunt zweten, raak je oververhit.’ Deze overhitting van steden wordt ook wel het ‘Urban Heat Island’-effect (UHI) genoemd. Volgens Solcerova is het UHI-effect tegen te gaan door met de herintroductie van planten en open water in stedelijke gebieden.
Open water zorgt namelijk voor meer verdamping, waardoor de luchttemperatuur daalt: ‘Water kan zelf warmte opslaan én energie onttrekken door water te laten verdampen’, legt Solcerova uit. ‘Natuurlijk oplossingen als vegetatie en water zijn bovendien multifunctioneel: ze brengen koelte en schaduw, maar het ziet er ook nog eens mooi uit.’
quote:New York Sues Exxon Over Climate-Change Disclosures (WSJ)
New York’s attorney general says the company misled shareholders by playing down the possible risks of climate-change regulations
The state of New York is suing Exxon Mobil Corp. alleging the company misled shareholders by playing down the possible risks of climate-change regulations to its business.
New York Attorney General Barbara Underwood said in the lawsuit filed Wednesday that the company assured investors that it had been accounting for the risks of potential climate-change rules set by governments. But, the complaint said, the company didn’t properly assign those costs in its business activities.
The suit alleges Exxon executives, including former Chairman and Chief Executive Rex Tillerson, of knowing for years that the company was deviating from what it told the public by using a second set of proxy costs from undisclosed internal guidance that were lower than the ones publicly disclosed.
An Exxon Mobil representative couldn’t immediately be reached for comment.
The lawsuit, filed in New York Supreme Court, comes after securities regulators earlier this year ended an investigation into whether the oil giant misled investors about its accounting practices and climate change risks.
Shareholders last year pushed Exxon to measure how regulations to reduce greenhouse gases and new energy technologies could impact the value of its oil assets.
Beetje kort door de bocht.quote:Op maandag 29 oktober 2018 19:19 schreef Jan-Slagter het volgende:
Als Co2 de grote drijfveer van het klimaat zou zijn zou het minstens 8 graden warmer moeten zijn.
[ afbeelding ]
Inderdaad een beetje kort door de bocht. Wat ook wordt vergeten is de thermische inertie van de oceanen wat maakt dat opwarming niet gelijk (of liever gezegd: direkt) opgaat met veranderingen van CO2 concentraties. Bij het opwarmen gaan de oceanen koelen, dat wil zeggen: warmte opnemen. En zo’n massa water als in de oceanen kan heel lang warmte opnemen. Maar omgekeerd zullen de oceanen ook die warmte weer afgeven als het broeikaseffect weer zou afnemen en het door minder CO2 zou afkoelen. De oceanen zorgen dus voor een vertraging bij opwarming en afkoeling. En die vertraging is ook een van de gevaren van klimaatverandering.quote:Op maandag 29 oktober 2018 19:19 schreef Jan-Slagter het volgende:
Als Co2 de grote drijfveer van het klimaat zou zijn zou het minstens 8 graden warmer moeten zijn.
[ afbeelding ]
https://m.omroepwest.nl/nieuws/3725994~85ac7a2quote:Bodem in westen zakt meer dan verwacht | Omroep West
REGIO - Vooral in het westen van Nederland zakt de bodem veel meer dan verwacht. Dit is te zien op de nieuwe bodemdalingskaart die dinsdag door het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG) wordt gepresenteerd. Volgens professor Ramon Hanssen van de TU Delft kan de bodemdaling, als deze in het huidige tempo doorzet, leiden tot het einde van het karakteristieke Nederlandse landschap.
Naast bekende oorzaken zoals olie- of gaswinning op grote diepte, blijkt dichter bij de oppervlakte ook de nodige verzakking plaats te vinden. Volgens onderzoekers is dat met name meetbaar in de veen- en kleigebieden in het westen van het land. Ongeveer 75 procent van het oppervlak van de provincie Zuid-Holland bestaat uit bodem die gevoelig is voor bodemdaling. Op bepaalde plekken, onder meer in de Krimpenerwaard en rond Boskoop, kan de bodemdaling tot 2 cm per jaar zijn.
Tijdens de afgelopen droge zomer leidde de verzakking tot tientallen huizen die scheuren en verzakkingen vertoonden. Daar zal het volgens Hansen niet bij blijven. ‘Als de bodemdaling doorzet in het huidige tempo, betekent dat misschien wel het einde van het karakteristieke Nederlandse landschap met weides, koeien en molens, of een enorme schade aan de historische binnensteden’. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving kan de schade van de bodemdaling oplopen tot 22 miljard euro in 2050.
Grote rol klimaatverandering
Bij de versnelde bodemdaling lijkt klimaatverandering een grote rol te spelen. Door de relatief warme zomers drogen veenbodems meer uit, waardoor een snellere bodemdaling optreed. Dit is een onomkeerbaar proces: het veen oxideert, waardoor er bovendien ook meer CO2 vrijkomt in de atmosfeer. Ook het winnen van delfstoffen en het belasten van de grond door gebouwen en asfaltwegen spelen een rol. Lichtpuntje is dat nieuwe meetmethoden ervoor zorgen dat waterschappen beter kunnen anticiperen op periodes van grote droogte.
Laat me raden: het zéér realistische RCP 8.5 is hiervoor gebruikt.quote:Op maandag 19 november 2018 08:09 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Worstcasescenario
In hun prognoses gaan de wetenschappers uit van een worstcasescenario. Ze zijn het resultaat van simulaties met verschillende klimaatmodellen die niet allemaal dezelfde uitkomsten geven. Die vallen wel met grote betrouwbaarheid binnen een bepaalde bandbreedte. De bovengrens daarvan geeft aan waar we ons in het slechtste geval aan mogen verwachten. Dat maakt het voor beleidsmakers moeilijk om maatregelen te nemen, aldus Willems. “De focus moet liggen op ingrepen waar we geen spijt van krijgen, wat de toekomst ook brengt”, stelt hij.
Laat me raden weer een nieuwe kloon van de alhier bekende zelf benoemde klimaatsceptici.quote:Op dinsdag 20 november 2018 06:34 schreef res_cogitans het volgende:
[..]
Laat me raden: het zéér realistische RCP 8.5 is hiervoor gebruikt.
Onder meer de BBC, NY Times, CNN en de Washington Post kwamen met artikelen hierover.quote:Our result—which relies on high-precision O2 measurements dating back to 19916—suggests that ocean warming is at the high end of previous estimates, with implications for policy-relevant measurements of the Earth response to climate change, such as climate sensitivity to greenhouse gases7 and the thermal component of sea-level rise8.
Ach, het komt maar van zo'n sceptisch blogje, dat moet vast onjuist zijn, zou je toch zeggenquote:The findings of the Resplandy et al paper were peer reviewed and published in the world’s premier scientific journal and were given wide coverage in the English-speaking media. Despite this, a quick review of the first page of the paper was sufficient to raise doubts as to the accuracy of its results. Just a few hours of analysis and calculations, based only on published information, was sufficient to uncover apparently serious (but surely inadvertent) errors in the underlying calculations.
Moreover, even if the paper’s results had been correct, they would not have justified its findings regarding an increase to 2.0°C in the lower bound of the equilibrium climate sensitivity range and a 25% reduction in the carbon budget for 2°C global warming.
Because of the wide dissemination of the paper’s results, it is extremely important that these errors are acknowledged by the authors without delay and then corrected.
Of course, it is also very important that the media outlets that unquestioningly trumpeted the paper’s findings now correct the record too.
But perhaps that is too much to hope for.
Helaas geven ze (nog) niet alle fouten toe. Ze blijven beweren dat er wel snellere opwarming van de zee aan het plaatsvinden is, maar dat de errors in hun metingen groter zijn dan gedacht.quote:I, with the other co-authors of Resplandy et al (2018), want to address two problems that came to our attention since publication of our paper in Nature last week. These problems do not invalidate the methodology or the new insights into ocean biogeochemistry on which it is based, but they do influence the mean rate of warming we infer, and more importantly, the uncertainties of that calculation.
...
We have now reworked our calculations and have submitted a correction to the journal.
Jij bent wel in voor zonenergie en ´s winters in het donker zitten ?quote:Op dinsdag 20 november 2018 07:24 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Laat me raden weer een nieuwe kloon van de alhier bekende zelf benoemde klimaatsceptici.![]()
Ik ben begonnen aan het boek de tovenaar en de profeet.
https://historiek.net/hoe(...)an-de-planeet/83567/
Ik moet zeggen dat ik veel klimaatsceptici hier op fok niet eens tot de tovenaars vind horen maar gewoon bij de recalcitrante het is iets wat goed is dus wij moet tegen zijn soort.
Oh omdat iemand wel iets om het klimaat en milieu geeft moet dit meteen op deze manier in het belachelijke getrokken worden. Dat geeft geen voer tot discussie zo.quote:Op donderdag 22 november 2018 12:14 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Jij bent wel in voor zonenergie en ´s winters in het donker zitten ?
Je mag er wel om geven en dat is ook goed maar om nou een overheid te hebben die vind dat iedereen wel zonder gas moet gaan doen vind ik verre van vriendelijk.quote:Op donderdag 22 november 2018 12:18 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Oh omdat iemand wel iets om het klimaat en milieu geeft moet dit meteen op deze manier in het belachelijke getrokken worden. Dat geeft geen voer tot discussie zo.
Dat we verplicht van het gas af moeten vind ik ook niet fijn ik had liever een variabel gas tarief gezien omgekeerd evenredig aan de isolatie van je huis.quote:Op donderdag 22 november 2018 12:19 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Je mag er wel om geven en dat is ook goed maar om nou een overheid te hebben die vind dat iedereen wel zonder gas moet gaan doen vind ik verre van vriendelijk.
https://www.nature.com/articles/s41612-018-0044-6quote:Reliability of future global warming projections depends on how well climate models reproduce the observed climate change over the twentieth century. In this regard, deviations of the model-simulated climate change from observations, such as a recent “pause” in global warming, have received considerable attention. Such decadal mismatches between model-simulated and observed climate trends are common throughout the twentieth century, and their causes are still poorly understood. Here we show that the discrepancies between the observed and simulated climate variability on decadal and longer timescale have a coherent structure suggestive of a pronounced Global Multidecadal Oscillation. Surface temperature anomalies associated with this variability originate in the North Atlantic and spread out to the Pacific and Southern oceans and Antarctica, with Arctic following suit in about 25–35 years. While climate models exhibit various levels of decadal climate variability and some regional similarities to observations, none of the model simulations considered match the observed signal in terms of its magnitude, spatial patterns and their sequential time development. These results highlight a substantial degree of uncertainty in our interpretation of the observed climate change using current generation of climate models.
Waar zeg ik dat?quote:Op donderdag 22 november 2018 17:10 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Ah, weer iemand die denkt dat louter omdat men iets uitvogelt de hele klimaatwetenschap op de schop moet.
Huh?quote:Wat een wereld zou dat zijn met elke week talloze wetenschappelijke revolutionaire doorbraken.
Dat impliceer je. Men weet meer over modellering dan men deed dus wat men daarvoor wist moet in in zijn geheel in twijfel getrokken worden. Wat anders bedoel je met je mooie stropop argument gevolgd door een puberale 'Oh'?!quote:
Dat impliceer ik niet.quote:Op donderdag 22 november 2018 17:28 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Dat impliceer je. Men weet meer over modellering dan men deed dus wat men daarvoor wist moet in in zijn geheel in twijfel getrokken worden. Wat anders bedoel je met je mooie stropop argument gevolgd door een puberale 'Oh'?!
Hoeveel dacht je dat voorgespiegeld werd door bijvoorbeeld het IPCC dat natuurlijke variatie van invloed was op de opwarming en hoeveel denk je dat dat nu moet zijn?quote:Op vrijdag 23 november 2018 16:30 schreef res_cogitans het volgende:
[..]
Dat impliceer ik niet.
Dit artikel laat zien, dat de modellen zeer waarschijnlijk een belangrijke natuurlijke variatie missen. Dat impliceert imo dat de stelligheid waarmee wordt beweerd dat het uitgesloten is dat natuurlijke variatie enige invloed heeft gehad op de recente opwarming van de aarde, wel ietsje minder stellig mag.
SPOILER: de variatie is al betrekkelijk grootOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Inderdaad zeg! We zijn toch alweer ~0,6 graden afgekoeld de afgelopen 2 jaar.quote:Op vrijdag 23 november 2018 08:22 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Klimaat
De stijgende concentratie broeikasgassen heeft een enorm effect op het klimaat.
zo lekker met de vrijmiddagborrel korte termijn weer en lange termijn klimaat hetzelfde maken. En dan moeten we serieus hier met jou in discussie gaan?quote:Op vrijdag 23 november 2018 16:36 schreef res_cogitans het volgende:
[..]
Inderdaad zeg! We zijn toch alweer ~0,6 graden afgekoeld de afgelopen 2 jaar.
Ga maar eens in op de Resplandy et al post danquote:Op vrijdag 23 november 2018 17:17 schreef Basp1 het volgende:
[..]
zo lekker met de vrijmiddagborrel korte termijn weer en lange termijn klimaat hetzelfde maken. En dan moeten we serieus hier met jou in discussie gaan?
Waarom zou ik op verbeterde fout door een auteur moeten ingaan waarbij nog steeds de bevindingen blijven kloppen alleen de trend iets minder is over de accumulatie van warmte in onze oceanen.quote:Op vrijdag 23 november 2018 17:22 schreef res_cogitans het volgende:
[..]
Ga maar eens in op de Resplandy et al post dan
OK, met jou hoef ik dus geen discussie meer te voeren, dat scheelt.quote:Op vrijdag 23 november 2018 18:51 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Waarom zou ik op verbeterde fout door een auteur moeten ingaan waarbij nog steeds de bevindingen blijven kloppen alleen de trend iets minder is over de accumulatie van warmte in onze oceanen.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)woestende-gevolgen0/quote:Amerikaans klimaatrapport waarschuwt voor "verwoestende gevolgen van klimaatverandering in VS"
Een Amerikaanse overheidsstudie over de opwarming van de aarde spreekt de Amerikaanse president Donald Trump diametraal tegen. Trump tweette aan de vooravond van de koudste Thanksgiving in meer dan een eeuw in verschillende delen van de VS: "Wat is er gebeurd met de opwarming van de aarde?". "Als we de uitstoot broeikasgassen niet verminderen, zal de gemiddelde jaarlijkse temperatuur kunnen stijgen met 5 graden tegen het einde van de eeuw", weerlegt het rapport de "hoaxvisie" van Trump.
Ludwig De Wolf
vr 23 nov 21:47
De Amerikaanse overheid heeft het tweede deel van het onderzoeksrapport "National Climate Assessment" over de gevolgen van de opwarming van de aarde vrijgegeven. Het rapport van het Amerikaanse Global Change Research Program werd opgesteld door 1.000 medewerkers, waaronder 300 vooraanstaande wetenschappers.
In het eerste rapport concludeerden de wetenschappers eind 2017 al dat er geen andere verklaring is voor de opwarming van de aarde en de klimaatsverandering dan dat die veroorzaakt wordt door menselijke activiteiten en de uitstoot van broeikasgassen in het bijzonder.
De Amerikaanse president Donald Trump weerlegt de wetenschappelijke bevindingen over de klimaatsverandering steevast door te verwijzen naar het uitzonderlijke (koude) weer op een dag of in een periode, zoals nu met Thanksgiving.
"De klimaatverandering wordt niet weerlegd door het extreme weer, maar wordt aangetoond door langetermijntrends. De mensen leven in de warmste temperaturen in de moderne geschiedenis", klinkt het.
5 graden warmer in 2100
Op dit ogenblik voldoet geen enkel land van de G20 aan de klimaatdoelen. "Zonder significante vermindering van de uitstoot van broeikasgassen kan de gemiddelde jaarlijkse temperatuur tegen het einde van de eeuw met vijf graden stijgen", meldt het rapport.
De klimaatopwarming kan de Amerikaanse economie jaarlijks honderden miljarden dollars kosten. Het zuidoosten van de VS zal het zwaarst te lijden krijgen onder de extreme hitte. Boeren zullen in de problemen komen omdat de kwaliteit en kwantiteit van hun gewassen in het hele land zullen afnemen door de hogere temperaturen, droogte en overstromingen.
Niemand is immuun voor de klimaatverandering, concludeert het rapport. Astma en allergieën zullen steeds erger worden en de mensen zullen worden blootgesteld aan meer door voedsel en water overgedragen ziekten. De bosbranden in de VS kunnen in 2050 zes keer meer bosoppervlakte vernielen. In Californië zou er tegen dan al een verdubbeling zijn van de oppervlakte bos die tijdens het bosbrandseizoen in lichterlaaie wordt gezet.
Het rapport geeft geen specifieke aanbevelingen over hoe het probleem van de opwarming van de aarde en de klimaatverandering kan worden opgelost. Het suggereert wel dat de overheid onmiddellijk het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen.
RCP 8.5 alert!quote:Op zaterdag 24 november 2018 03:17 schreef zakjapannertje het volgende:
[..]
https://www.vrt.be/vrtnws(...)woestende-gevolgen0/
https://www.sciencedirect(...)ii/S0360544217314597quote:Accounting for this bias indicates RCP8.5 and other ‘business-as-usual scenarios’ consistent with high CO2 forcing from vast future coal combustion are exceptionally unlikely. Therefore, SSP5-RCP8.5 should not be a priority for future scientific research or a benchmark for policy studies.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |