abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_180500938


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
pi_180500942
quote:
1s.gif Op zondag 15 juli 2018 21:08 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

Stopt misschien na 2023, misschien.
Aangezien we decennia achterlopen op Europese afspraken mbt duurzaamheid, zou je het tegenovergestelde verwachten
Stopt in 2020...

https://www.zelfenergieproduceren.nl/nieuws/zonnepanelen-en-salderen-gebeurt-er-2020/

2023 en salderen halen we sowieso niet meer...
pi_180501142
Ben me eindelijk ook een beetje aan het oriënteren op zonnepanelen, zelfs als het salderen eraf gaat blijft het een leuke investering voor m'n nieuwe huis.
Weet een van jullie toevallig bij wie ik in de regio westland / den haag het beste offertes op kan vragen?
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
  zondag 15 juli 2018 @ 21:40:36 #4
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180501280
quote:
1s.gif Op zondag 15 juli 2018 20:35 schreef halfway het volgende:

[..]

In de zomer gaat 70% direct op in de winter zal het 100% zijn
Dan moet je relatief weinig panelen hebben en/of ze op oost/west hebben liggen. Ik zit op zo'n 20% direct in de zomer.

[ Bericht 3% gewijzigd door leolinedance op 16-07-2018 08:18:13 ]
  zondag 15 juli 2018 @ 23:38:53 #5
20979 darktower
www.twitter.com/locuta
pi_180504034
Ik voel me heel dom, maar ik snap het verschil tussen terugleverregeling en salderen na 100 keer lezen hoe dat werkt nu nog niet. Ik zie wat er staat, maar begrijp het niet zeg maar.
Beter gezegd: wat ik wil weten is dit: stel dat straks die terugleverregeling komt, is het dan juist wel of juist niet handig om meer panelen te hebben dan je daadwerkelijk nodig hebt..?
Ben me voor het eerst aan het oriënteren op zonnepanelen, ons verbruik is pakweg 3300 per jaar, maar verder dan dat kom ik nog niet echt. Heb 1 offerte binnen en die is knetterduur, wacht even op wat volgende die ik dit weekend aangevraagd heb. Ingewikkeld hoor, voor jullie allang niet meer denk, maar voor n00bs is het een drama... :(
Auteur van de boeken "Van Rotterdam naar het Witte Huis" (Obama) en "Project Homerus" (DSB)
pi_180504125
quote:
0s.gif Op zondag 15 juli 2018 23:38 schreef darktower het volgende:
Ik voel me heel dom, maar ik snap het verschil tussen terugleverregeling en salderen na 100 keer lezen hoe dat werkt nu nog niet. Ik zie wat er staat, maar begrijp het niet zeg maar.
Beter gezegd: wat ik wil weten is dit: stel dat straks die terugleverregeling komt, is het dan juist wel of juist niet handig om meer panelen te hebben dan je daadwerkelijk nodig hebt..?
Ben me voor het eerst aan het oriënteren op zonnepanelen, ons verbruik is pakweg 3300 per jaar, maar verder dan dat kom ik nog niet echt. Heb 1 offerte binnen en die is knetterduur, wacht even op wat volgende die ik dit weekend aangevraagd heb. Ingewikkeld hoor, voor jullie allang niet meer denk, maar voor n00bs is het een drama... :(
Het huidige systeem met salderen is op zich eenvoudig.

Als je nu 3000kWh verbruikt en 3000kWh opwekt dan wordt dat tegen elkaar weggestreept en betaal je niets.

Als salderen wordt afgeschaft en hetzelfde blijft verbruiken en opwekken, dan neem je 3000kWh af voor (bijvoorbeeld) ¤0,22 per kWh en lever je 3000 kWh terug voor (bijvoorbeeld) ¤0,11 per kWh.

Zoveel leggen als dat je verbruikt is bij dat nieuwe systeem niet zo relevant meer, je kan dan beter kijken naar:
- hoeveel ruimte heb ik op het dak
- hoeveel geld wil ik er aan kwijt

Het rendement blijft ruim beter dan bij een spaarrekening bij een bank alleen duur het wat langer voor je het aankoopbedrag (in stukjes) terugziet.

En dan het kiezen van een installatie, hangt af van de hoek, ligging, ruimte, schaduwen.

Een prijs van een installatie wordt vaak uitgedrukt in ¤ per Wp.

Dus als je 10 panelen van 300Wp hebt, heb je een installatie van 3000Wp.
Zou je dan ¤4500 kwijt zijn, dan zit je op ¤1,50 per Wp. Voor de terugverdientijd wil je die prijs per Wp dus zo laag mogelijk houden. Het mooiste is om rond de ¤1 per Wp te zitten maar met dure oplossingen (zoals SolarEdge of dure merkpanelen) red je dat vrijwel nooit.

Mijn zonnepanelen zitten rond de ¤1,08 per Wp maar dat is dan ook gelijk 20.400Wp (68 panelen van 300Wp).

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 16-07-2018 00:00:15 ]
pi_180507524
quote:
0s.gif Op zondag 15 juli 2018 23:49 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het huidige systeem met salderen is op zich eenvoudig.

Als je nu 3000kWh verbruikt en 3000kWh opwekt dan wordt dat tegen elkaar weggestreept en betaal je niets.

Als salderen wordt afgeschaft en hetzelfde blijft verbruiken en opwekken, dan neem je 3000kWh af voor (bijvoorbeeld) ¤0,22 per kWh en lever je 3000 kWh terug voor (bijvoorbeeld) ¤0,11 per kWh.

Zoveel leggen als dat je verbruikt is bij dat nieuwe systeem niet zo relevant meer, je kan dan beter kijken naar:
- hoeveel ruimte heb ik op het dak
- hoeveel geld wil ik er aan kwijt

Het rendement blijft ruim beter dan bij een spaarrekening bij een bank alleen duur het wat langer voor je het aankoopbedrag (in stukjes) terugziet.

En dan het kiezen van een installatie, hangt af van de hoek, ligging, ruimte, schaduwen.

Een prijs van een installatie wordt vaak uitgedrukt in ¤ per Wp.

Dus als je 10 panelen van 300Wp hebt, heb je een installatie van 3000Wp.
Zou je dan ¤4500 kwijt zijn, dan zit je op ¤1,50 per Wp. Voor de terugverdientijd wil je die prijs per Wp dus zo laag mogelijk houden. Het mooiste is om rond de ¤1 per Wp te zitten maar met dure oplossingen (zoals SolarEdge of dure merkpanelen) red je dat vrijwel nooit.

Mijn zonnepanelen zitten rond de ¤1,08 per Wp maar dat is dan ook gelijk 20.400Wp (68 panelen van 300Wp).
Netjes, wij ook 1.08 voor SMA omvormer en 20x 170wp Solar Frontier.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_180507917
quote:
Als je nu 3000kWh verbruikt en 3000kWh opwekt dan wordt dat tegen elkaar weggestreept en betaal je niets.

Als salderen wordt afgeschaft en hetzelfde blijft verbruiken en opwekken, dan neem je 3000kWh af voor (bijvoorbeeld) ¤0,22 per kWh en lever je 3000 kWh terug voor (bijvoorbeeld) ¤0,11 per kWh.
En het direct verbruik dan? Zit dat niet zo:
Situatie: 3000 opwekken, 1800 direct verbruiken en 1200 terugleveren. Dan heb je 1200 waar je nu minder voor terugkrijgt en later vol betaald. Die andere 1800 is gewoon "gratis" ?

Ik ben veel thuis overdag, dus kan veel overdag/op zonnige dagen plannen. Alleen in de winter gaan we nooit genoeg opwekken.. Verbruik en opwekken zitten allebei rond de 3400. Maar er past niet meer op het dak, dus zullen het hiermee moeten doen..
pi_180508130
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:16 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

En het direct verbruik dan? Zit dat niet zo:
Situatie: 3000 opwekken, 1800 direct verbruiken en 1200 terugleveren. Dan heb je 1200 waar je nu minder voor terugkrijgt en later vol betaald. Die andere 1800 is gewoon "gratis" ?

Ik ben veel thuis overdag, dus kan veel overdag/op zonnige dagen plannen. Alleen in de winter gaan we nooit genoeg opwekken.. Verbruik en opwekken zitten allebei rond de 3400. Maar er past niet meer op het dak, dus zullen het hiermee moeten doen..
1800 van 3000 kWh direct verbruiken gaat je niet snel lukken, reken op zo'n 20-35% van wat je jaarlijks opwekt.
Ligt er ook aan hoeveel je opwekt, hoeveel verbruikers je hebt en of je thuis bent rond de tijd dat de zon boven de horizon staat.

En in de zomer lever je op mooie dagen al snel 3x meer energie op dan je kan opmaken dus dan zal je toch vooral terugleveren.

Maar wat je zelf direct verbruikt komt niet langs je meter, dat gaat bij wijze van sprekend direct van de omvormer in je wasmachine. Dus dat is uiteraard "gratis" als je de aanschafprijs van je panelen even vergeet.
pi_180508180
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:16 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

En het direct verbruik dan? Zit dat niet zo:
Situatie: 3000 opwekken, 1800 direct verbruiken en 1200 terugleveren. Dan heb je 1200 waar je nu minder voor terugkrijgt en later vol betaald. Die andere 1800 is gewoon "gratis" ?

Ik ben veel thuis overdag, dus kan veel overdag/op zonnige dagen plannen. Alleen in de winter gaan we nooit genoeg opwekken.. Verbruik en opwekken zitten allebei rond de 3400. Maar er past niet meer op het dak, dus zullen het hiermee moeten doen..
Precies dit. Er is ook een aanzienlijk deel direct eigen verbruik wat niet door de meter gaat. En dat eigen verbruik is met een beetje handigheid nog best aardig omhoog te werken.

Vaatwasser, wasmachine, wasdroger en (warmtepomp)boiler overdag laten draaien kan van aardige invloed zijn. En daarvoor hoef je niet eens thuis te zijn. De meeste apparaten hebben intussen wel een instelbare timer, waardoor je ze verspreid over de dag na elkaar kunt laten werken.

Vervolgens kan in de toekomst wellicht het 'eigen verbruik' nog flink verder omhoog gebracht worden met een thuisaccu van een paar kWh. Tussen de 5 en 10 kWh accu capaciteit is voldoende om 6 tot 8 maanden het nachtverbruik te kunnen overbruggen (mits je voldoende panelen hebt liggen om nu je jaarverbruik af te dekken).

Het gedeelte van je opwek wat je dan tegen een laag tarief teruglevert en je tegen een hoger tarief weer moet afnemen op het moment dat je meer verbruikt dan opwekt kan zo heel beperkt worden.
  maandag 16 juli 2018 @ 09:45:01 #11
20979 darktower
www.twitter.com/locuta
pi_180508314
quote:
0s.gif Op zondag 15 juli 2018 23:49 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als salderen wordt afgeschaft en hetzelfde blijft verbruiken en opwekken, dan neem je 3000kWh af voor (bijvoorbeeld) ¤0,22 per kWh en lever je 3000 kWh terug voor (bijvoorbeeld) ¤0,11 per kWh.

Zoveel leggen als dat je verbruikt is bij dat nieuwe systeem niet zo relevant meer, je kan dan beter kijken naar:
- hoeveel ruimte heb ik op het dak
- hoeveel geld wil ik er aan kwijt

Hoi Magnet, wat je hierboven schrijft snap ik dus niet, alsof ik er leesblind voor ben. Wat bedoel je met 3000kWh 'afnemen'? Je neemt toch niks af van de energieleverancier, je levert daar toch zelf energie aan? Waarom zou je eerst 3000kWh afnemen en daarna (?) pas terugleveren voor minder geld. <---ik interpreteer je zin denk ik totaal verkeerd, maar dit is hoe ik hem lees.

Ook je zin 'Zoveel leggen als dat je verbruikt is niet meer relevant..' snap ik dus niet. En ook niet de stellingen dat je beter kunt kijken hoeveel ruimte je hebt en hoeveel geld je kwijt wilt. Sorry als ik echt heel dom overkom (zo voel ik me ook echt nu), maar ik zie het niet... vandaar dat ik het probeer te vertalen naar de einduitkomst; namelijk het antwoord op de vraag: als straks die nieuwe regeling komt, is het dan handig (financieel gezien!!!) om nu juist exact het aantal panelen aan te leggen waarmee je in je eigen energievoorziening kunt voorzien zeg maar (3000kWh verbruik, dus 3000kWh opwekken), OF is het dan slimmer om juist alles zo vol mogelijk te leggen (bijv 3900kWh opwekken)?

Kan dus ook zijn dat ik de verkeerde vraag stel, maar ik snap het niet niet niet... :(((((
Auteur van de boeken "Van Rotterdam naar het Witte Huis" (Obama) en "Project Homerus" (DSB)
pi_180508441
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:45 schreef darktower het volgende:

[..]

Hoi Magnet, wat je hierboven schrijft snap ik dus niet, alsof ik er leesblind voor ben. Wat bedoel je met 3000kWh 'afnemen'? Je neemt toch niks af van de energieleverancier, je levert daar toch zelf energie aan? Waarom zou je eerst 3000kWh afnemen en daarna (?) pas terugleveren voor minder geld. <---ik interpreteer je zin denk ik totaal verkeerd, maar dit is hoe ik hem lees.

Zonnepanelen werken alleen als er... zon is...

Je hebt dus momenten dat je energie produceert met je panelen en dat is vrijwel altijd meer dan je direct kan opgebruiken dus dat lever je terug...

Heb je stroom nodig, dan neem je dat weer af van je energiemaatschappij.

Overdags, als de zon schijnt, kan je nog je wasmachine aanzetten en dan een deel van je opgewekte stroom zelf direct gebruiken, dat komt niet langs de meter en is in die zin gratis.
Je krijgt er niets voor terug maar je betaalt er ook niet voor.

Nu kan je nog salderen t/m 2020.
Je verbruikte kWh mag je dan verrekenen met je geleverde kWh, wat je meer levert krijg je een lagere vergoeding per kWh voor.

Straks wordt dat:
- je wekt 3000kWh op, dat levert je ¤0,11 per kWh op (ik noem maar een bedrag)
- je verbruikt 2800kWh, dat kost je ¤0,22 per kWh.
- een deel gebruik je direct

Het deel wat je direct verbruikt kan je eenvoudig uitrekenen:

- kijk wat je volgens je omvormer afgelopen jaar hebt geproduceerd
- kijk wat je volgens je meter in de meterkast hebt teruggeleverd in diezelfde periode
- het verschil is wat je zelf direct hebt opgebruikt en dat zal rond de 25% zitten

quote:
Ook je zin 'Zoveel leggen als dat je verbruikt is niet meer relevant..' snap ik dus niet. En ook niet de stellingen dat je beter kunt kijken hoeveel ruimte je hebt en hoeveel geld je kwijt wilt. Sorry als ik echt heel dom overkom (zo voel ik me ook echt nu), maar ik zie het niet... vandaar dat ik het probeer te vertalen naar de einduitkomst; namelijk het antwoord op de vraag: als straks die nieuwe regeling komt, is het dan handig (financieel gezien!!!) om nu juist exact het aantal panelen aan te leggen waarmee je in je eigen energievoorziening kunt voorzien zeg maar (3000kWh verbruik, dus 3000kWh opwekken), OF is het dan slimmer om juist alles zo vol mogelijk te leggen (bijv 3900kWh opwekken)?

Kan dus ook zijn dat ik de verkeerde vraag stel, maar ik snap het niet niet niet... :(((((
Zodra het salderen stopt (naar verwachting na 2020) dan kan je de verbruikte stroom niet meer 1 op 1 verrekenen met de opgewekte stroom.

Dus als je 3000kWh verbruikt voor ¤0,22 per kWh dan kost dat je ¤660 en als je 3000kWh produceert voor ¤0,11 dan levert dat je zo'n ¤330 op.
Je houdt dan een stroomrekening van ¤660 - ¤330 = ¤330 per jaar over.

Je kan dus net zo goed gewoon neerleggen wat je wil leggen en daarbij niet naar je verbruik kijken, zoals vroeger wel normaal was.

Installateurs snappen dat nog niet zo goed, die zeggen vaak "je verbruik is 3000kWh? Oh, dan zou ik 3300Wp leggen en dan dek je je jaarverbruik precies af". Maar dat is dus niet meer zo na 2020 en dat is het al bijna...

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 16-07-2018 09:59:59 ]
pi_180508477
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zonnepanelen werken alleen als er... zon is...

Je hebt dus momenten dat je energie produceert met je panelen en dat is vrijwel altijd meer dan je direct kan opgebruiken dus dat lever je terug...

Heb je stroom nodig, dan neem je dat weer af van je energiemaatschappij.

Overdags, als de zon schijnt, kan je nog je wasmachine aanzetten en dan een deel van je opgewekte stroom zelf direct gebruiken, dat komt niet langs de meter en is in die zin gratis.
Je krijgt er niets voor terug maar je betaalt er ook niet voor.

Nu kan je nog salderen t/m 2020.
Je verbruikte kWh mag je dan verrekenen met je geleverde kWh, wat je meer levert krijg je een lagere vergoeding per kWh voor.

Straks wordt dat:
- je wekt 3000kWh op, dat levert je ¤0,11 per kWh op (ik noem maar een bedrag)
- je verbruikt 2800kWh, dat kost je ¤0,22 per kWh.
- een deel gebruik je direct

Het deel wat je direct verbruikt kan je eenvoudig uitrekenen:

- kijk wat je volgens je omvormer afgelopen jaar hebt geproduceerd
- kijk wat je volgens je meter in de meterkast hebt teruggeleverd in diezelfde periode
- het verschil is wat je zelf direct hebt opgebruikt en dat zal rond de 25% zitten
Wist niet dat ze dat gingen aanpassen. De tering zeg. :{

Is er iets wat je als consument kunt doen om het toch nog aantrekkelijk te houden na 2020?
pi_180508490
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:32 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

1800 van 3000 kWh direct verbruiken gaat je niet snel lukken, reken op zo'n 20-35% van wat je jaarlijks opwekt.
Ligt er ook aan hoeveel je opwekt, hoeveel verbruikers je hebt en of je thuis bent rond de tijd dat de zon boven de horizon staat.

En in de zomer lever je op mooie dagen al snel 3x meer energie op dan je kan opmaken dus dan zal je toch vooral terugleveren.

Maar wat je zelf direct verbruikt komt niet langs je meter, dat gaat bij wijze van sprekend direct van de omvormer in je wasmachine. Dus dat is uiteraard "gratis" als je de aanschafprijs van je panelen even vergeet.
Ik ben bijna altijd wel thuis rond die tijd. En anders zet ik de wasmachine/vaatwasser op de timer. Nu let ik er eigenlijk niet op met de wasmachine, die gaat het vaakst om 9 uur aan, als de kinderen op school zitten. En draait de vaatwasser standaard in de nacht. In 2017 zaten we op 26%. Dus dat kan wel flink omhoog.

Tzt komen we nog met elektrisch verwarmen&koken in de knoop, dus dat zien we dan wel. Voor nu was dit de beste keus en is het dak gewoon niet groter. Hopen dat tegen die tijd de panelen per m2 veel meer kunnen opwekken..
pi_180508583
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:56 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Ik ben bijna altijd wel thuis rond die tijd. En anders zet ik de wasmachine/vaatwasser op de timer. Nu let ik er eigenlijk niet op met de wasmachine, die gaat het vaakst om 9 uur aan, als de kinderen op school zitten. En draait de vaatwasser standaard in de nacht. In 2017 zaten we op 26%. Dus dat kan wel flink omhoog.

Tzt komen we nog met elektrisch verwarmen&koken in de knoop, dus dat zien we dan wel. Voor nu was dit de beste keus en is het dak gewoon niet groter. Hopen dat tegen die tijd de panelen per m2 veel meer kunnen opwekken..
Zie (lange) aanvulling op 2e deel van de quote, die had ik nog niet klaar :P
pi_180508641
quote:
1s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:55 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Wist niet dat ze dat gingen aanpassen. De tering zeg. :{

Is er iets wat je als consument kunt doen om het toch nog aantrekkelijk te houden na 2020?
Sowieso zorgen voor een lage Wp prijs, dus geen dure installatie leggen met fancy panelen en dure optimizers (tenzij het je hobby is). Middelmaat is dan goed, dus panelen met een goede Wp/prijsverhouding en een degelijke omvormer zonder poespas.

En als je al wat hebt liggen zou je kunnen denken aan een thuisbatterij die bijvoorbeeld 10 of 15kWh kan opslaan zodat je dat zelf kan verbruiken op ieder moment van de dag. Met de huidige prijzen voor die apparaten verdien je dat overigens niet terug. Ik zou de (prijs)ontwikkelingen in de gaten houden. Zodra je een 10kWh thuisbatterij voor zo'n ¤2000 kan plaatsen wordt het tijd om te gaan rekenen of het uit kan, momenteel zijn ze nog ruim 3x duurder.

En het belangrijkste: zorg dat je overdags zoveel mogelijk je zelf opgewekte stroom verbruikt.
pi_180508778
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:00 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zie (lange) aanvulling op 2e deel van de quote, die had ik nog niet klaar :P
Dat wegvallen van saldering gaat alleen om wat je niet direct verbruikt toch. Dus goed opletten met verbruikers, en evt powerwalls als dat rendabel gaat worden.

Net even gerekend met 1 grote verbruiker; vaatwasser neemt ca 14% van onze jaarlijks verbruik voor zijn rekening. Nu doen we dat in de nacht ivm nachttarief.
Dat wordt straks rekenen zeg. Misschien is het bij zonnige dagen slim om overdag te draaien door het direct verbruik, en bij donkere dagen juist in de nacht voor het nachttarief..
pi_180508820
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:13 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Dat wegvallen van saldering gaat alleen om wat je niet direct verbruikt toch. Dus goed opletten met verbruikers, en evt powerwalls als dat rendabel gaat worden.

Net even gerekend met 1 grote verbruiker; vaatwasser neemt ca 14% van onze jaarlijks verbruik voor zijn rekening. Nu doen we dat in de nacht ivm nachttarief.
Dat wordt straks rekenen zeg. Misschien is het bij zonnige dagen slim om overdag te draaien door het direct verbruik, en bij donkere dagen juist in de nacht voor het nachttarief..
Sowieso zoveel mogelijk doen zodra de zon schijnt ;)
pi_180508931
Er is nog te weinig informatie om te kunnen beslissen hierover.

Ik verwacht dat je je overschot gewoon tegen markttarieven kan terugleveren (dus geen energiebelasting e.d.) en daarnaast komt er dus een subsidie. Het is vooral afhankelijk van het bedrag wat je daar voor krijgt maar ook de duur en het maximale aantal kWh waar je subsidie voor kan krijgen. Dat zal medebepalend zijn voor je gewenste capaciteit.
Eerst denken, dan typen
pi_180509033
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:22 schreef Piger het volgende:
Er is nog te weinig informatie om te kunnen beslissen hierover.

Ik verwacht dat je je overschot gewoon tegen markttarieven kan terugleveren (dus geen energiebelasting e.d.) en daarnaast komt er dus een subsidie. Het is vooral afhankelijk van het bedrag wat je daar voor krijgt maar ook de duur en het maximale aantal kWh waar je subsidie voor kan krijgen. Dat zal medebepalend zijn voor je gewenste capaciteit.
Klopt, helemaal helder is het nog niet.
Wat wel duidelijk is dat salderen straks niet meer bestaat en dat je bij het leggen van panelen niet meer hoeft te rekenen met wat je jaarlijks verbruikt maar gewoon met wat je wil investeren en hoeveel ruimte je daarvoor hebt op je dak.

Het rendement zonnepanelen zal van zo'n 12 tot 15% per jaar zakken naar zo'n 4 tot 7% per jaar maar dat is altijd nog beter dan wat ik op m'n spaarrekening kreeg voor m'n geld ;)

In overleg met m'n installateur gekeken naar wat ik kwijt kan op het dak, wat m'n meterkast aan kan (3x25A) en zelf eerst een opzetje gemaakt in 2 PV-designers. Dat voorgelegd en een offerte gekregen. Nu blijken die panelen niet leverbaar dus leggen we er nog wat meer maar dan minder vermogen per stuk.
  maandag 16 juli 2018 @ 10:30:25 #21
403588 mcmlxiv
Extremist volgens extremisten
pi_180509086
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:03 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Sowieso zorgen voor een lage Wp prijs, dus geen dure installatie leggen met fancy panelen en dure optimizers (tenzij het je hobby is). Middelmaat is dan goed, dus panelen met een goede Wp/prijsverhouding en een degelijke omvormer zonder poespas.

En als je al wat hebt liggen zou je kunnen denken aan een thuisbatterij die bijvoorbeeld 10 of 15kWh kan opslaan zodat je dat zelf kan verbruiken op ieder moment van de dag. Met de huidige prijzen voor die apparaten verdien je dat overigens niet terug. Ik zou de (prijs)ontwikkelingen in de gaten houden. Zodra je een 10kWh thuisbatterij voor zo'n ¤2000 kan plaatsen wordt het tijd om te gaan rekenen of het uit kan, momenteel zijn ze nog ruim 3x duurder.

En het belangrijkste: zorg dat je overdags zoveel mogelijk je zelf opgewekte stroom verbruikt.
In de toekomst is een combinatie van een thuisbatterij en een mining rig misschien wel interessant. Zomers geld verdienen met Ethereum om daar in de winter weer energie van te kopen.
pi_180509125
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:30 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

In de toekomst is een combinatie van een thuisbatterij en een mining rig misschien wel interessant. Zomers geld verdienen met Ethereum om daar in de winter weer energie van te kopen.
Dat kan, alleen is dan het duurzame idee achter het leggen van zonnepanelen wel door het putje.
  maandag 16 juli 2018 @ 11:10:58 #23
403588 mcmlxiv
Extremist volgens extremisten
pi_180509962
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:31 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat kan, alleen is dan het duurzame idee achter het leggen van zonnepanelen wel door het putje.
Het is niet anders zou ik dan zeggen. Wanneer de politiek het terugleveren van energie oninteressant maakt is het gebruiken van diezelfde energie voor andere doeleinden logisch. Dat bottomline het totale energieverbruik daarmee aanzienlijk kan gaan toenemen is een consequentie van de keuze.

Er lijkt een soort van blinde vlek bij veel politici als het gaat over het doorrekenen van de consequenties van beleid. De naïeve gedachte dat mensen bij beleidswijzigingen hetzelfde gedrag blijven vertonen of opeens gewenst gedrag gaan vertonen. Nou nee dus. Macro (beleid) en Micro (persoonlijke consequenties) zijn namelijk meestal helaas twee heel verschillende dingen.
  maandag 16 juli 2018 @ 11:58:36 #24
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_180511001
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:30 schreef mcmlxiv het volgende:
In de toekomst is een combinatie van een thuisbatterij en een mining rig misschien wel interessant. Zomers geld verdienen met Ethereum om daar in de winter weer energie van te kopen.
Een mining rig kan als je elektrisch gaat verwarmen ook interessant zijn.
Als je de rig in je woonkamer zet dan komt de stroom die je er in stopt uiteindelijk als warmte je woonkamer in. Een straalkachel van geeft de dezelfde warmte per kwh af maar je krijgt er geen Etherium voor terug.

em verder inderdaad, als ik in de zomer niet genoeg voor mijn panelen terugkrijg dan komt er een heerlijke airco in mijn woonkamer.
Tot nooit .......
pi_180522497
Dat afschaffen van salderen gaat wel meevallen volgens mij. Hier en daar hoor je al geruchten dat bet juist wel makkelijker gaat worden!

Zelf denk ik dat ver- en gebruik nog wel 1 op 1 word verekend.

Of een subsidie op geleverde kw zodat het ook weer 1 op 1 word..
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')