quote:Europa riskeert tijdens WK en rest van de zomer zonder bier te vallen door tekort aan koolzuur
Europa zit met “het grootste leveringsprobleem van koolstofdioxide van de laatste decennia”. Dat meldt het gespecialiseerde magazine Gasworld. Vooral de producenten van koolzuurhoudende dranken zijn daarvan de dupe. En natuurlijk ook de consumenten van dorstlessend vocht als schuimend bier en andere bruisende softdrinks.
Koolstofdioxide zorgt niet alleen voor de bubbels in frisdrank en in bier (flesjes of blik), het laat ook het bier uit de vaten in cafés vloeien. Verder wordt het nog gebruikt voor het verpakken van vers vlees en salades. Maar momenteel zijn, volgens Gasworld, minstens vijf Europese producenten van CO2, in onderhoudsmodus en dus niet in bedrijf.
Koolzuurgas voor bruisende drankjes is zeker in West-Europa meestal een nevenproduct van ammoniakfabrieken die kunstmest produceren. Omdat de vraag naar kunstmeststoffen grofweg in de winter piekt, gaan fabrikanten vaak van april tot juni dicht voor onderhoudswerkzaamheden. Door de lage prijzen voor ammoniak en externe import werd die jaarlijkse ‘droogleggingsperiode’ ook nog eens verlengd. De hogere prijzen voor natuurlijk gas, ten slotte, waren niet meteen stimulans voor de ammoniakfabrieken. Met het WK en door het mooie weer waarvan Europa recent mocht genieten, is dat dit jaar een barslechte timing.
Heel wat drankproducenten in Noord- en continentaal Europa zitten dan ook met de handen in het haar. In het Verenigd Koninkrijk, waar één van de twee CO2 producenten op dit moment gesloten is, heeft het tekort aan CO2 zelfs al rechtstreeks invloed op de bierproductie. Het land staat zelf in voor maar liefst 82 procent van de eigen bierconsumptie.
De British Beer and Pub Association (BBPA) heeft in een brief aan de CO2-sector gevraagd het probleem op te lossen. “Jullie hadden dit kunnen voorzien”, verwijt Brigid Simmonds van de BBPA hen. “We zitten met het WK dat in Duitsland al even populair is als bij ons. Waarom hier niet op geanticipeerd is, is mij een raadsel.”
De organisatie waarschuwde haar leden dat het CO2 dat voor biertaps gebruikt wordt, officieel goedgekeurd moet zijn voor menselijke consumptie. Simmonds vreest dat caféhouders op zoek zouden durven gaan naar mogelijk schadelijke alternatieven.
Het nijpende tekort zou nog minstens tot eind juni aanhouden.
https://www.hln.be/geld/e(...)n-koolzuur~afa0e643/
quote:Op woensdag 20 juni 2018 14:53 schreef LurkJeRot het volgende:
Wow, is dat magazine ergens online te lezen? Klinkt fantastisch.
Vooral blik is belangrijk voor de FOK!kers natuurlijk.quote:Op woensdag 20 juni 2018 15:06 schreef Nobu het volgende:
Gewoon uit fles blijft gewoon beschikbaar dus.
quote:Op woensdag 20 juni 2018 15:17 schreef Hallojo het volgende:
Niet meer gebruiken voor frisdrank en salades dan maar. Bier en vlees zijn toch een stuk belangrijker.
dank je wel, mijn weekend is meteen volgepland.quote:Op woensdag 20 juni 2018 14:59 schreef YuckFou het volgende:
[..]
https://www.gasworld.com/(...)rope/2014944.article
Dit. Prioriteiten stellen.quote:Op woensdag 20 juni 2018 15:17 schreef Hallojo het volgende:
Niet meer gebruiken voor frisdrank en salades dan maar. Bier en vlees zijn toch een stuk belangrijker.
Of al het bier met stikstof tappen.quote:
Laatst voor het eerst sinds jaren weer eens geprobeerd.quote:
Ja, dan zou er te weinig gist zijn, wat wel kan an sich, denk ik.quote:Op woensdag 20 juni 2018 17:38 schreef Mr.Major het volgende:
Een tekort aan CO2... Nooit gedacht dit te lezen
Ik dacht dat de CO2 uit de gist kwam? Misschien niet volledig dan.
Ik heb toch liever een fatsoenlijke Porter dan een dry stout als Guinness.quote:Op woensdag 20 juni 2018 17:27 schreef ToT het volgende:
[..]
Laatst voor het eerst sinds jaren weer eens geprobeerd.
Vroeger vond ik het ranzig, maar na jaren aan speciaalbiertjes gedronken te hebben vond ik het wat slapjes, maar verder best wel lekker.
Laatst had ik een rook/baconbier van een brouwerij uit Enschede. Die was goed te doen.quote:Op woensdag 20 juni 2018 18:39 schreef Monolith het volgende:
[..]
Ik heb toch liever een fatsoenlijke Porter dan een dry stout als Guinness.
Een echte rookbier of een Porter met rooksmaak? Dat eerste is toch iets dat veel mensen niet te zuipen vinden.quote:Op woensdag 20 juni 2018 18:48 schreef Ludachrist het volgende:
[..]
Laatst had ik een rook/baconbier van een brouwerij uit Enschede. Die was goed te doen.
Echt rookbier (rauchbier) dacht ik, maar het was op een bierfestivalletje waar ik zeven bier diep zat op dat moment dus als het toch stiekem een gerookte porter was geloof ik dat ook best.quote:Op woensdag 20 juni 2018 18:59 schreef Monolith het volgende:
[..]
Een echte rookbier of een Porter met rooksmaak? Dat eerste is toch iets dat veel mensen niet te zuipen vinden.
quote:Op woensdag 20 juni 2018 19:47 schreef Knip het volgende:
Het is een complot. Ze willen alle echte mannen genderneutraal homoseksualiseren dan wel islamiseren. Binnenkort moeten we allemaal aan de rosé of aan de muntthee.
Mannen, sta op en kom in verzet voordat het te laat is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |