abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_180939760
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Dragon-capsule SpaceX keert terug van ISS en maakt met succes landing op aarde

De Dragon-capsule die op 29 juni naar het ISS werd gestuurd om het van voorraden te voorzien, is met succes geland op aarde. De capsule ligt nu nog in de pacifische oceaan en is naar verwachting met twee dagen terug in handen van SpaceX, de commerciŽle partij achter de missie.

SpaceX tweette stap voor stap hoe het de Dragon-capsule verging op zijn reis terug. Het begon met het loskoppelen van het ruimtestation, dat volgeladen is met meerderen tonnen aan onderzoeksresultaten, een deel zelfs in vriezers, en laboratoriumhardware. Drie zogenaamde departure burns zorgden ervoor dat de capsule een kloppende oriŽntatie en momentum zou hebben. Daarna begon de vijf uur durende reis terug naar de aarde.

De Dragon-capsule werd op 29 juni met behulp van een Falcon 9-raket, eveneens van SpaceX, de ruimte in gestuurd om het ISS opnieuw te bevoorraden. Het is de tweede keer dat deze specifieke capsule gebruikt wordt voor een dergelijke missie. In totaal zijn Dragon-capsules nu vier keer hergebruikt. Space.com en NASA hebben uitgebreide verslagen van de terugkeer.

Hergebruik van de materialen lukt SpaceX nog niet altijd. Iets meer dan een week geleden slaagde het bedrijf er bijvoorbeeld niet in om de neuskegel van een Falcon 9-raket op te vangen. Aan de andere kant is het inmiddels meermaals gelukt om een Falcon 9 te laten landen bij terugkeer.
Dinsdag staat de 1e herlancering gepland met een Block 5 F9.

quote:
Aug. 7 Falcon 9 • Merah Putih
Launch time: 0518-0718 GMT (1:18-3:18 a.m. EDT)
Launch site: SLC-40, Cape Canaveral Air Force Station, Florida
A SpaceX Falcon 9 rocket will launch the Merah Putih communications satellite for Telkom Indonesia. Merah Putih, previously known as Telkom 4
We can't afford the illusion anymore
pi_180989463
Tot nu toe geen obstakels voor de lancering van morgenochtend. Ik ben benieuwd of we dit jaar nog een 3e herlancering gaan meemaken van een Block 5 F9 want nog geen enkele 1e trap van een F9 is vaker dan 2x gelanceerd.
quote:
Falcon 9 launch timeline with Merah Putih
SpaceX’s Falcon 9 rocket is set for liftoff from Cape Canaveral on Tuesday, heading due east over the Atlantic Ocean to deliver the Merah Putih communications satellite into orbit around 32 minutes later.

The 229-foot-tall (70-meter) rocket is poised for launch from pad 40 at Cape Canaveral Air Force Station in Florida at 1:18 a.m. EDT (0518 GMT) Tuesday at the opening of a two-hour launch window.

The Falcon 9 rocket set for launch Tuesday is the first to re-fly an upgraded Block 5 configuration first stage. The same booster first flew on the maiden Falcon 9 Block 5 mission in May.

Perched atop the rocket is the Merah Putih communications satellite, a spacecraft manufactured by SSL — formerly known as Space Systems/Loral — and owned by Telkom Indonesia.
We can't afford the illusion anymore
pi_180996743
De 1e trap is succesvol geland op het droneship en de satelliet is in zijn baan gebracht.Tijdens de toelichtingen bij de lancering werd tevens gezegd dat het de bedoeling is dat deze 1e trap nog dit jaar voor de 3e x gelanceerd gaat worden.

quote:
SpaceX lanceert met succes Falcon 9-raket met eerder gebruikte block 5-rakettrap

SpaceX heeft een succesvolle lancering uitgevoerd met een Falcon 9-raket, waarbij voor het eerst een al eerder gelanceerde eerste rakettrap is gebruikt van het nieuwe type block 5. Ook de landing van deze rakettrap is geslaagd.

Rond 7.20 uur Nederlandse tijd ging de Falcon 9 probleemloos de lucht in en iets meer dan negen minuten daarna landde de eerste rakettrap op het droneschip genaamd 'Of course I still love you'. Ook de payload, een Indonesische telecommunicatiesatelliet, is 32 minuten na de lancering succesvol losgekomen van de tweede rakettrap. De opgevangen eerste rakettrap zal later dit jaar nogmaals worden ingezet voor een lancering. Dat wordt de derde keer dat de trap voor een lancering wordt gebruikt. Deze eerste rakettrap ging op 11 mei voor het eerst omhoog, tijdens de eerste lancering van een Falcon 9 met een block 5.

Het belangrijkste verschil tussen block 5-boosters en de block 4-versies die tot nu toe worden gebruikt, is dat de block 5 is ontworpen om veel vaker te worden hergebruikt voor lanceringen. De eerste rakettrappen van Falcon 9-raketten zijn in de afgelopen tijd vaak opgevangen en weer hergebruikt, maar deze individuele block 4-boosters hebben in totaal nooit meer dan twee lanceringen meegemaakt. De block 5 moet veel vaker worden hergebruikt, wat uiteindelijk de kosten voor de lanceringen nog verder omlaag moet brengen.


[ Bericht 39% gewijzigd door Digi2 op 07-08-2018 09:58:22 ]
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 7 augustus 2018 @ 08:16:05 #104
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_180996917
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 07:54 schreef Digi2 het volgende:
De 1e trap is succesvol geland op het droneship en de satelliet is in zijn baan gebracht.Tijdens de toelichtingen bij de lancering werd tevens gezegd dat het de bedoeling is dat deze 1e trap nog dit jaar voor de 3e x gelanceerd gaat worden.
Blijft jammer dat het beeld altijd wegvalt :P
Ben benieuwd of de 3e lancering dit jaar gaat lukken!
Ik ben een Nikon :-)
pi_181335432
Bij gebrek aan lanceringen de laatste tijd (de eerstvolgende is op 26 augustus, degene daarna is begin september - en dan hebben we zelfs geen geplande vluchten meer voor een periode van 2 maanden!! -O- )

Enkele nieuwtjes:

De procedure die SpaceX ondertussen altijd al heeft gebruikt voor zijn raketten te lanceren (pas fuelen enkele minuten voor de lancering) is goedgekeurd door NASA.
Hier waren veel problemen eerst over, aangezien NASA het niet vertrouwt voor human-rated flights. Ze zien liever eerst dat de raket volledig getankt is, klaar voor vertrek, waarna de astronauten de raket betreden. Dat hoeft nu niet, doordat SpaceX heeft aangetoond dat ze met het huidige ervaring (en de crew dragon abort methode) dit veilig kunnen doen.

De crew access arm van de Crew Dragon is geinstalleerd
DlDHyayW0AAlpFA.jpgezsmiapvbah11.jpgDlDHya_XcAAsWeS.jpg

Het 'opvangzwembad' waar ze de crew dragon in gaan proberen op te vangen, zodat het contact met zout water minimaal is! (Wat zorgt voor een sneller herbruik van de crew dragon).
Berth-240-inflatable-072718-Pauline-Acalin-panoc.jpg
Ze hebben bij wijze van test eens geprobeerd om de Crew Dragon te laten opvangen door Mr. Steven, maar het net / de constructie kan het gewicht niet houden.

De pakken van zowel SpaceX als van Boeing zijn voorgesteld aan de pers.
Ook kon de capsule van SpaceX bekeken worden!
Crew-Dragon-spacesuit-081318-SpaceX-3-c-1024x1024.jpg
IMG_4453.jpg
Crew-Dragon-simulator-cabin-081318-SpaceX-10-c.jpg
SpaceX-00602-Pano.jpg

P1044677.MOV.04_33_59_03.Still005-1-1024x576.jpg
P1044642.MOV.03_37_22_12.Still004-1-1024x576.jpg

Ter vergelijking, zo zitten de astronauten in een Soyuez capsule, op weg naar het ISS
Soyuz_TMA-13M_crew-1024x682.jpg
  maandag 20 augustus 2018 @ 23:02:23 #106
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_181336337
Dat ruimtepak ziet er echt ziek uit _O_ _O_ _O_

Vergeet in oktober trouwens niet Iridium-8 ;) En voor november krijgen we nog een test van het launch abort system :)
Ik ben een Nikon :-)
pi_181341516
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
6s.gif Op maandag 20 augustus 2018 23:02 schreef Nikonlover het volgende:
Dat ruimtepak ziet er echt ziek uit _O_ _O_ _O_

Vergeet in oktober trouwens niet Iridium-8 ;) En voor november krijgen we nog een test van het launch abort system :)
Maar wanneer staan ze gepland? :P dat ze zouden moeten vliegen, ok. Maar het manifest is nog steeds niet opgesteld..
Crew abort kijk ik wel naar uit! Laatste block 4. Dus geen recovery, maar wel een landing van de crew dragon!
pi_181342401
quote:
SpaceX mag wellicht raketten met brandstof vullen met astronauten al aan boord

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA overweegt om groen licht te geven voor een plan van SpaceX om de Falcon 9-raket van brandstof te voorzien, terwijl de astronauten al aan boord zijn.

De NASA gaat in principe akkoord met het plan van SpaceX, maar om definitief goedkeuring te krijgen moet het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk deze brandstofprocedure eerst succesvol toepassen bij vijf onbemande lanceringen van de nieuwste block 5-versie van de Falcon 9. Pas als dit is gelukt, zal de NASA waarschijnlijk goedkeuring verlenen om het plan ook te gebruiken bij bemande vluchten.

In april 2019 zullen er voor het eerst astronauten met een Falcon 9-raket worden gelanceerd in de Crew Dragon-capsule. De vijf demonstraties kunnen pas vanaf november worden uitgevoerd, aangezien dan pas de vernieuwde zogeheten copv-heliumtanks worden gebruikt. Het halfjaar tussen november en april zou geen probleem moeten zijn om de vijf demonstraties uit te voeren, gelet op de vrij frequente lanceringen die SpaceX in deze periode met de Falcon 9 op de planning heeft staan.

Voor de Falcon 9 maakt SpaceX gebruik van een snelle procedure waarbij de raket pas een half uur voor de lancering van brandstof wordt voorzien. Dat zorgt ervoor dat de extreem koude brandstof minder tijd heeft om op te warmen en het verhoogt de prestaties van de raket, maar bij een dergelijk tijdschema is het in principe onontkoombaar dat het grootste deel van de brandstof in de raket wordt gebracht terwijl de astronauten al in boord zijn.

Er bestaat kritiek op dit plan, omdat het gevaarlijk zou zijn om de raket met brandstof te vullen terwijl de astronauten al in de capsule zitten. Elon Musk heeft eerder gezegd dat de astronauten eventueel ook na het toevoegen van de raketbrandstof kunnen plaatsnemen, maar dat heeft niet zijn voorkeur.

Als SpaceX succesvol vijf keer de procedure demonstreert, zal de bemanning in april bij de eerste bemande vlucht ongeveer twee uur voor de lancering plaatsnemen in de raket. Zo'n 38 minuten voor vertrek worden de lanceerontsnappingssystemen geactiveerd, zodat de astronauten in geval van nood in veiligheid worden gebracht. Vervolgens zal de raket op 35 minuten voor het ontsteken van de motoren worden gevuld met RP-1 en vloeibaar zuurstof.
Volgend jaar wordt het Soyuz monopoly op bemande lanceringen waarschijnlijk doorbroken sinds de Space Shuttle is afgedankt. ULA gaat ook bemande lanceringen uitvoeren met hun Atlas V.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 21 augustus 2018 @ 11:05:03 #109
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_181342820
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 10:39 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Volgend jaar wordt het Soyuz monopoly op bemande lanceringen waarschijnlijk doorbroken sinds de Space Shuttle is afgedankt. ULA gaat ook bemande lanceringen uitvoeren met hun Atlas V.
Wat betreft de demonstraties, moet er een Dragon bovenop de Falcon 9 staan of kunnen ze dit ook demonstreren ten tijde van de lancering van een satelliet? Ik neem aan dat de procedures hetzelfde zijn.

Heeft dit ook nog gevolgen voor de demonstratie van het ontsnappingssysteem? Kan dit nog wel plaatsvinden op een Block 4?
Ik ben een Nikon :-)
pi_181343073
quote:
6s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 11:05 schreef Nikonlover het volgende:
Wat betreft de demonstraties, moet er een Dragon bovenop de Falcon 9 staan of kunnen ze dit ook demonstreren ten tijde van de lancering van een satelliet? Ik neem aan dat de procedures hetzelfde zijn.

1. Demonstraties moeten gewoon met de laatste versie van de raket gebeuren.
Ongeacht wat er als payload wordt gebruikt. Als SpaceX nu niet aan de 5 commerciele lanceringen zit (sattelieten), moeten ze zelf nog een paar raketten in de lucht schieten (met een tesla S, X en 3 *O* ), om de goedkeuring te krijgen.

2. Ontsnappingsprocedure van de Crew Dragon staat los van de booster. Moet gewoon aangetoond worden binnen de hoeveel miliseconden de motoren opgestart kunnen worden in case off.
  dinsdag 21 augustus 2018 @ 11:19:23 #111
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_181343099
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 09:30 schreef Jonmen het volgende:

[..]

Maar wanneer staan ze gepland? :P dat ze zouden moeten vliegen, ok. Maar het manifest is nog steeds niet opgesteld..
Crew abort kijk ik wel naar uit! Laatste block 4. Dus geen recovery, maar wel een landing van de crew dragon!
Ik kijk altijd hier :P

https://spaceflightnow.com/launch-schedule/
Ik ben een Nikon :-)
  dinsdag 21 augustus 2018 @ 11:20:12 #112
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_181343121
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 11:17 schreef Jonmen het volgende:

[..]

1. Demonstraties moeten gewoon met de laatste versie van de raket gebeuren.
Ongeacht wat er als payload wordt gebruikt. Als SpaceX nu niet aan de 5 commerciele lanceringen zit (sattelieten), moeten ze zelf nog een paar raketten in de lucht schieten (met een tesla S, X en 3 *O* ), om de goedkeuring te krijgen.

2. Ontsnappingsprocedure van de Crew Dragon staat los van de booster. Moet gewoon aangetoond worden binnen de hoeveel miliseconden de motoren opgestart kunnen worden in case off.
Goed nieuws! Die 5 lanceringen gaat wel lukken :) Anders maar weer een Tesla idd _O- Of vlammenwerper van Boring Company _O-
Ik ben een Nikon :-)
pi_181343186
quote:
Zoland die anderen geen reusable rockets hebben of beelden vanuit de raket (ipv. geanimeerde beelden :') )hou ik me enkel bezig met SpaceX :P
https://spacexnow.com/upcoming.php

November wordt wel lekker druk *O*


Edit: SAOCOM satteliet uitgesteld? Die was vorige week nog gepland voor begin September
Ze hebben de TELSTAR lancering voor onbepaalde tijd uitgesteld blijkbaar. Saocom vliegt zoals gepland
Snap het niet meer -O- Er was er toch eentje begin september? :{

Edit 2: Ze hebben de TELSTAR lancering voor onbepaalde tijd uitgesteld blijkbaar. Saocom vliegt zoals gepland

[ Bericht 3% gewijzigd door Jonmen op 22-08-2018 14:14:01 ]
pi_181343577
Het controlepaneel van boeing
DlEF8cwXoAAQhL1.jpg
Tegenover dat van SpaceX 8-)
control1-980x653.jpg
pi_181343879
quote:
6s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 11:05 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

Wat betreft de demonstraties, moet er een Dragon bovenop de Falcon 9 staan of kunnen ze dit ook demonstreren ten tijde van de lancering van een satelliet? Ik neem aan dat de procedures hetzelfde zijn.

Heeft dit ook nog gevolgen voor de demonstratie van het ontsnappingssysteem? Kan dit nog wel plaatsvinden op een Block 4?
Even een aanpassing:

De techniek die ze 5x moeten demonstreren, is vrij simpel. Dit kunnen ze bijvoorbeeld ook gewoon voltooien door 5x een static fire test te doen.
Tweakers heeft dit fout uit het artikel, maar zoals NASA officieel verwoord:
quote:
Additional verification and demonstration activities, which include five crew loading demonstrations of the Falcon 9 Block 5, will be critical to final certification of this plan. These loading demonstrations will verify the flight crew configuration and crew loading timeline prior to Demo-2. After these conditions have been met, NASA will assess any remaining risk before determining that the system is certified to fly with crew.
Dus ze moeten 5x het volgende doen:
Helium in de tanks laden
ETD -120min 'Crew' in de crew dragon laden
ETD -38min Ontsnappingscapsule staat op scherp
ETD -35min fuel loading process starten
  woensdag 22 augustus 2018 @ 09:51:31 #116
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_181366115
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 11:24 schreef Jonmen het volgende:

[..]

Zoland die anderen geen reusable rockets hebben of beelden vanuit de raket (ipv. geanimeerde beelden :') )hou ik me enkel bezig met SpaceX :P
https://spacexnow.com/upcoming.php

November wordt wel lekker druk *O*

Edit: SAOCOM satteliet uitgesteld? Die was vorige week nog gepland voor begin September
Ze hebben de TELSTAR lancering voor onbepaalde tijd uitgesteld blijkbaar. Saocom vliegt zoals gepland
Snap het niet meer -O- Er was er toch eentje begin september? :{
Ja ok, maar ik vind het altijd wel interessant om te volgen wie en wat er allemaal de lucht in schiet :P

De andere lancering in September, was dat niet de GPS 3? Die stond eerder dit jaar voor september gepland. :)

quote:
6s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 11:40 schreef Jonmen het volgende:
Het controlepaneel van boeing
[ afbeelding ]
Tegenover dat van SpaceX 8-)
[ afbeelding ]
Knopjes? :o :o :o Heel ouderwets _O- SpaceX _O_ _O_ _O_ _O_ _O_
Ik ben een Nikon :-)
pi_181372008
quote:
6s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 09:51 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

Ja ok, maar ik vind het altijd wel interessant om te volgen wie en wat er allemaal de lucht in schiet :P

De andere lancering in September, was dat niet de GPS 3? Die stond eerder dit jaar voor september gepland. :)

[..]

Knopjes? :o :o :o Heel ouderwets _O- SpaceX _O_ _O_ _O_ _O_ _O_
Nou ik heb mijn zin gekregen :P
Telstar is nu 14 dagen later gepland. We hebben een lancering begin september.
  woensdag 22 augustus 2018 @ 15:18:05 #118
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_181373246
quote:
6s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 09:51 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

Ja ok, maar ik vind het altijd wel interessant om te volgen wie en wat er allemaal de lucht in schiet :P

De andere lancering in September, was dat niet de GPS 3? Die stond eerder dit jaar voor september gepland. :)

[..]

Knopjes? :o :o :o Heel ouderwets _O- SpaceX _O_ _O_ _O_ _O_ _O_
Voordeel van knoppen is natuurlijk wel dat ze makkelijker in te drukken zijn met een pak aan, en als het scherm kapot gaat verlies je in 1 keer een hoop functies. Maar volgens mij waren er wel backup knoppen ergens.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_181375758
quote:
2s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 15:18 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Voordeel van knoppen is natuurlijk wel dat ze makkelijker in te drukken zijn met een pak aan, en als het scherm kapot gaat verlies je in 1 keer een hoop functies. Maar volgens mij waren er wel backup knoppen ergens.
Die zie je onderaan de touchscreens. SpaceX heeft een 40tal knoppen, Boeing een +300 ofzo.
Overigens zullen die knoppen amper gebruikt worden, alles wordt op voorhand geprogrammeerd.
Als er een anomalie is, dan fixen ze die eerst vanaf HQ. Enige knop die ze (hopelijk nooit) zelf zullen gebruiken/initiŽren is de eject/emergency button
  woensdag 22 augustus 2018 @ 18:05:46 #120
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_181376694
quote:
2s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 15:18 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Voordeel van knoppen is natuurlijk wel dat ze makkelijker in te drukken zijn met een pak aan, en als het scherm kapot gaat verlies je in 1 keer een hoop functies. Maar volgens mij waren er wel backup knoppen ergens.
Indrukken van knoppen op het scherm met pak aan, daar hebben ze wel over nagedacht :)
Ik ben een Nikon :-)
  donderdag 6 september 2018 @ 17:47:09 #121
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_181730778
NASA_Nerd twitterde op donderdag 06-09-2018 om 15:51:38 No change to the 45th Weather Squadron's L-2 Launch Mission Execution Forecast for Saturday's SpaceX Falcon 9 launch with Telstar 18V. Launch window opens at 11:28pm EDT with 60% of acceptable conditions https://t.co/pJKpPc18OA reageer retweet
Ik ben een Nikon :-)
  vrijdag 7 september 2018 @ 14:15:51 #122
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_181750333
24 uur uitgesteld

SpaceX twitterde op vrijdag 07-09-2018 om 01:24:05 Now targeting September 9 launch of Telstar 18 VANTAGE from Pad 40 in Florida. Rocket and payload are healthy; additional time will be used to complete pre-flight checkouts. reageer retweet
Ik ben een Nikon :-)
  zondag 9 september 2018 @ 23:20:17 #123
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_181808203
SpaceX twitterde op zondag 09-09-2018 om 23:15:27 Falcon 9 and Telstar 18 VANTAGE are vertical on Pad 40 in Florida. Weather is 60% favorable for tonight’s four-hour launch window, which opens at 11:28 p.m. EDT. → https://t.co/gtC39uBC7z https://t.co/BScLG1xJD9 reageer retweet
Ik ben een Nikon :-)
pi_181958010
Vanavond, eigelijk dinsdag om 03:00 pas, dus voor nachtbrakers:
Nieuwe onthullingen over de Big F****** Rocket.

Oa wie dat de maanmissie betaald als 1ste ruimtetoerist + de nieuwe aanpassingen aan het ontwerp.
2048x1152.jpg
DnRWQtPU4AAE1jj.jpg
DnRWgQmVYAAclo-.jpg
(Ja er ontbreken nog gridfins in deze renders)
  maandag 17 september 2018 @ 10:00:08 #125
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_181958442
quote:
1s.gif Op maandag 17 september 2018 09:37 schreef Jonmen het volgende:
Vanavond, eigelijk dinsdag om 03:00 pas, dus voor nachtbrakers:
Nieuwe onthullingen over de Big F****** Rocket.

Oa wie dat de maanmissie betaald als 1ste ruimtetoerist + de nieuwe aanpassingen aan het ontwerp.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
(Ja er ontbreken nog gridfins in deze renders)
SPANNEND!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O*
Ik ben een Nikon :-)
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')