abonnement Unibet Coolblue
pi_179008130


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.

[ Bericht 49% gewijzigd door Vonkenboer op 09-05-2018 14:24:20 ]
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179008168
quote:
14s.gif Op maandag 7 mei 2018 14:24 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Alle twee de linkjes doen het niet bij mij. Moet ik ervoor inloggen of zo?
Ah! Ja, als visitor.

Aan de linker kant kan je klikken op "Click here to view existing systems"
Dan kom je automatisch in een systeem in Oregon.
Als je dan op de link klikt, kom je er wel in.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator dinsdag 8 mei 2018 @ 10:37:53 #3
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179008235
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:33 schreef bambino het volgende:
Laatste post uit deel 14:

[..]

Waar is de orginele op gebleven.. ?
  dinsdag 8 mei 2018 @ 10:43:52 #4
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_179008405
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:37 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waar is de orginele op gebleven.. ?
In deel 9... maar de vraag is in hoeverre informatie uit 2016 nog relevant is.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_179008707
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:37 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waar is de orginele op gebleven.. ?
Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  dinsdag 8 mei 2018 @ 11:01:41 #6
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_179008816
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:56 schreef bambino het volgende:

[..]

Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Top!
Ik denk dat de lapo uit het vorige deel er dan wel uit kan, want daardoor gaan mensen iedere keer aan de OP rommelen en raakt hij "beschadigd".
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Moderator dinsdag 8 mei 2018 @ 11:18:12 #7
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179009206
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:56 schreef bambino het volgende:

[..]

Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Waarschijnlijk heb je ook niet geklikt op open een nieuw deel. Geeft niet dan koppel ik deze straks wel weer aan de reeks

Dat wil nu niet namelijk ik zit mobiel ;)
  dinsdag 8 mei 2018 @ 11:42:07 #8
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_179009767
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 11:18 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waarschijnlijk heb je ook niet geklikt op open een nieuw deel. Geeft niet dan koppel ik deze straks wel weer aan de reeks

Dat wil nu niet namelijk ik zit mobiel ;)
Deze zit gewoon in de reeks hoor:
Topicreeks: Het grote zonnepanelen topic. Deel I.

Anders had hij ook niet in mijn MyAT gestaan.
Maar de "originele" OP is al 2 jaar kwijt, en kon sowieso wel een forse update gebruiken voor hij weer in gebruik genomen werd.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_179010790
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:56 schreef bambino het volgende:

[..]

Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Fijn!
Denk er even aan dat dit in de regel binnen 48 uur gedaan moet worden.
pi_179010955
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 11:18 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waarschijnlijk heb je ook niet geklikt op open een nieuw deel. Geeft niet dan koppel ik deze straks wel weer aan de reeks

Dat wil nu niet namelijk ik zit mobiel ;)
Zit gewoon in de reeks, alleen niet de mooie manier (met auto nummering)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179010958
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 12:30 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Fijn!
Denk er even aan dat dit in de regel binnen 48 uur gedaan moet worden.
Jep! Moest alleen ff weg. Ga nu verder schrijven.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179011400
Weer stuk erbij getypt. Kan ff niks verzinnen wat er nog bij moet (er is zoveel informatie :-D )

Iemand nog een idee?
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179025295
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
  Moderator dinsdag 8 mei 2018 @ 22:30:28 #14
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179028356
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 13:02 schreef bambino het volgende:
Weer stuk erbij getypt. Kan ff niks verzinnen wat er nog bij moet (er is zoveel informatie :-D )

Iemand nog een idee?
Lijkt mij duidelijk zo'n op ! Zal hem van het weekend even aankleden in K&W huis stijl :) ^O^
pi_179029724
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 13:02 schreef bambino het volgende:
Weer stuk erbij getypt. Kan ff niks verzinnen wat er nog bij moet (er is zoveel informatie :-D )

Iemand nog een idee?
Het ziet er netjes en overzichtelijk uit.

Ik zat iets te bedenken, vandaar dat ik nog even een vraagje heb over dit stukje uit de OP "De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen."

Zouden de zonnepanelen bij een stroomstoring niet gewoon kunnen werken/het huis van stroom kunnen voorzien als je de omvormer via een Aggregaat van stroom zou voorzien?
  dinsdag 8 mei 2018 @ 23:14:59 #16
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_179030323
Dan kun je je huis toch ook van stroom voorzien dmv het aggregaat? Dus ja :)
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
  woensdag 9 mei 2018 @ 00:29:10 #17
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_179032207
een aggregaat is niet in staat teruggeleverde stroom te ontvangen (en op te slaan). ik ben bang dat er van alles mis gaat als er meer wordt opgewekt dan het aggregaat levert.
Tot nooit .......
pi_179033868
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 00:29 schreef Speekselklier het volgende:
een aggregaat is niet in staat teruggeleverde stroom te ontvangen (en op te slaan). ik ben bang dat er van alles mis gaat als er meer wordt opgewekt dan het aggregaat levert.
Klopt maar ik zou alleen de 220 volt stekker van de omvormer op de aggregaat aansluiten (die er voor zorgt dat de omvormer aan gaat). De opgewekte stroom gaat dan gewoon richting meterkast en zou in mijn theorie gebruikt kunnen worden in huis en wat over is zou op het stroomnetwerk gezet worden. (Geen idee of het zou werken)
pi_179034186
Ik heb er ook wel eens aan zitten denken, maar je zal dan ook je huis tijdens de stroomuitval moeten scheiden van het lichtnet. Simpelweg omdat anders je hele wijk stroom uit jouw 'centrale' gaat gebruiken en jouw centrale dat niet aan kan.

Met alleen een aggregaat + zonnepanelen zit je wel met het probleem dat de omvormer de opgewekte elektriciteit niet kwijt kan. In hoeverre dat schadelijk is, durf ik niet te zeggen. Dit probleem is mogelijk op te lossen een home battery.

Daarnaast zul je sowieso moeten zorgen dat je tijdelijke stroomvoorziening (aggregaat en/of home battery) een mooi zuivere sinus levert. Dat lukt niet met een goedkoop aggregaat van de bouwmarkt.

Om een en ander feilloos te laten werken zal je tussen je hoofdschakelaar naar het lichtnet en je groepenkast in elk geval een wissel-relais moeten plaatsen wat bij stroomuitval in de straat zorgt dat je installatie binnenshuis fysiek wordt afgeschermd van het elektra net buitenshuis. De aggregaat mag pas starten nadat die afschakeling is gedaan.

Zelf heb ik wel eens zitten denken aan opties om (ook in de winter) geheel off-grid te gaan.

Zonnepanelen + wind generator + thuisbatterij + houtkachel om de warmtepomp te ontlasten + aggregaat. Waarbij die laatste dan watergekoeld wordt, met de koeling gekoppeld aan het cv-circuit. Want dan haal je bijna 100% rendement.

De thuisbatterij zal immers zomers zelden tot nooit leeg zijn, en in de winter door flink energieverbruik van de warmtepomp regelmatig. Als je dan tijdens het laden van de thuisbatterij met een aggregaat intussen de (rest)warmte gebruikt voor het verwarmen van je huis klinkt mij dat nog niet zo gek.

De vraag is alleen hoeveel er met brandstof gesleept moet gaan worden en of het dan nog wel de moeite waard is.
  woensdag 9 mei 2018 @ 09:30:01 #20
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_179035418
Er bestaan ook zonnepanel die in 'Island modus' kunnen draaien. Kwestie van instellen.
Dan kan hij ook leveren zonder externe voeding.

Dit mag alleen niet in Nederland als je aan het net zit koppeld.

Je kan ook gewoon een grote (semi)-tractie batterij kopen, die met je zonnepanelen opladen en daar je huis op aansluiten. Dat kan dan al met HTK omvormer zoals je in je auto gebruikt. 12->220.

Op deze manier heb ik mijn garage verlicht. Deze heeft geen eigen stroomvoorziening.
Accu + omvormer hangt onder de groepenkast. groepenkast zit aagesloten op de omvormer. Omdat de stopcontacten ook onder spanning staan kan ik ook beperkt electrisch gereedschap gebruiken. (max 750watt)
Tot nooit .......
pi_179036728
quote:
1s.gif Op woensdag 9 mei 2018 06:22 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Klopt maar ik zou alleen de 220 volt stekker van de omvormer op de aggregaat aansluiten (die er voor zorgt dat de omvormer aan gaat). De opgewekte stroom gaat dan gewoon richting meterkast en zou in mijn theorie gebruikt kunnen worden in huis en wat over is zou op het stroomnetwerk gezet worden. (Geen idee of het zou werken)
Dit werkt dus niet. De omvormer heeft 1 stroom aansluiting. Over die aansluiting gaat zowel de voeding van de omvormer als het terugleveren van stroom.

Er is maar 1 manier dat dit wel werkt, en dat is me accu's.
Accu's geven namelijk een pulse aan de omvormer zodat deze altijd aan blijven. De accu is daarna verbonden met de meterkast en die trekt stroom uit de accu als er stroom nodig is.
Zolang de accu stroom heeft, of voorzien wordt van opgewekte stroom zal de woning dus stroom kunnen blijven gebruiken. Maar ook de accu heeft zijn limieten, dus ik weet niet hoeveel zware apparaten je zo maar ff aan kunt gaan zetten (weet niet hoeveel een accu kan leveren in piek).

Maar waarom zou iemand dit in Nederland willen? Stroomstoringen zijn al enorm schaars. In de 8-9 jaar dat ik een eigen woning heb, heb ik het 1 keer meegemaakt. En dat was volgens mij 3 uurtjes (in 2009-2010 ofzo).

Grid-loos is hier ook niet zinvol (tenzij de woning geen grid heeft, dan kan je het aanleggen besparen en hier iets voor in de plaats nemen bijvoorbeeld). Maar als je nu verbonden bent met het net, is het goedkoper om hieraan vast te blijven zitten.
Een stroom aansluiting kost je jaarlijks zo'n 225 euro, maar omdat je aangesloten bent krijg je energieheffingkorting, waardoor je 375 euro retour krijgt op je energierekening.
Dus aan het netwerk zitten levert je 150 euro per jaar op.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 9 mei 2018 @ 11:11:13 #22
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_179037251
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 10:39 schreef bambino het volgende:
Een stroom aansluiting kost je jaarlijks zo'n 225 euro, maar omdat je aangesloten bent krijg je energieheffingkorting, waardoor je 375 euro retour krijgt op je energierekening.
Dat is in de grap.
Mijn garagebox is geen ''verblijfsruimte' en krijgt niet die heffingskorting.
Ik moet dus de volle mep betalen voor een klein rotlampje.

Verderop in de straat heeft iemand 2 doorgebroken boxen en dat wordt ineens gezien als een werkplaats. Hij krijgt heffingskorting en heeft een gratis aansluiting en 150 euro over voor leuk gereedschap.
Tot nooit .......
pi_179039210
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 21:35 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
Je hebt wel heel dure panelen. Ik vind het voor 2750 kWh wel wat duur.

Ik zou gaan voor panelen met wat lagere opbrengst en er dan meer van leggen. Is per kWh een stuk goedkoper.

Terugverdientijden gaan er ook mooi van omlaag.

En omvormers, tsja... Als je het niet nodig hebt gewoon een seriële kiezen. Als je nu echt schaduwplekken hebt of een schoorsteenschaduw oid... Anders niet.

Eea wel heel afhankelijk van je dak oppervlak natuurlijk.
Whatever...
  Moderator woensdag 9 mei 2018 @ 14:26:39 #24
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179045708
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 21:35 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
Deze had ik gemist :P

Nette prijs? Zeer zeker niet. Het is best duur.
Niet voor Sunpower/SMA, maar voor zonnepanelen/omvormer zeer zeker wel.

Als ik Hanwa Q-Cell 310WP op Omnik aanbied kom ik op 3000 ex. BTW
Die wekken dus iets minder op (400WP minder en iets lager rendement) maar voor 2500 euro kun je een hoop andere leuke dingen doen.

SMA is standaard 5 jaar, zie: https://estg-zonnepanelen(...)-boy-3-0-1av-76.html
(ESTG is (een van) de grootste groothandels in Nederland).

10 jaar is dus al verlengd (kost geld, en niet zuinig bij SMA).
20 jaar werkingsverklaring is COMPLETE bullshit.
Ook SMA gaat gewoon kapot. De enige omvormer die ik ken die beduidend langer meegaan zijn SolarEdge (12 jaar standaard garantie) en gaan normaal wel 15 jaar minimaal mee.
SMA 10-12 jaar kapot is heel normaal.

Nu biedt ik net een prijs met Omnik aan, dat is een goed merk uit China. SMA is hét top merk.
Als ik een SMA SB 2.5 zou pakken (dat kan met 8x310, niet 8x360) dan zou de meerprijs 270 ex. BTW zijn. Dus 3270 ex. BTW. Dan zit ik er alsnog 2230 euro onder. En dan is het enige verschil (heel iets kleinere omvormer, scheelt 7 tientjes) en geen Sunpower maar Qcell.

Is Sunpower beter? Absoluut.
2150 euro (ex) beter? Absoluut niet!!

Als je ruimte hebt kan je beter 2 panelen meer plaatsen van Qcell, wek je meer op dan met Sunpower en voor veel minder geld.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')